Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
dobar osjecaj

#5226 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dobar osjecaj »

shape of despair wrote: Sad je pravo vrijeme za recimo pripremu za sljedeće ljeto, sad, ne u martu i aprilu.
Ja ne kontam cemu ikakve pripreme za neka mitska ljeta. Zivot je svaki dan i ne treba se posebno pripremati ni za kakve nebulozne rokove nego svaki dan brinuti najbolje moguce za sebe. Bez rokova, bez pritiska, a s puno ljubavi i odgovornosti prema samom sebi.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 07/06/2023 20:46, edited 1 time in total.
banjaluka078

#5228 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by banjaluka078 »

jOFLA wrote:
Cijena igra veliku ulogu. Dugoročno gledajući povoljnijiji je veći komad mesa ili nekoliko riba koje onda kod kuće treba obraditi i spremiti u zamrzivač, ali za njih treba odjednom odvojiti i veću svotu para. U jednoj kupovini jeftinije je uzeti pakovanje od četri kobasice, dva mesna doručka u konzervi, i dvije konzerve ribe. Uz to u korpu staviti kilu tjestenine, i dva-tri dana nismo gladni. Masa stanovništva se na žalost hrani upravo tako.

Mnogo ih nema ni za toliko nego preživljavaju na jednoj ili dvije konzerve dnevno, riži i starom hljebu. Njima ne trebaju borovnice ni naranče, nego im (i svima drugima) treba hrana BEZ konzervansa i sintetičkih bojila, secera, umjetnih zaslađivača i pojačivača okusa da bi priča o zdravom mogla imati nekog smisla. Egzotika ili rijetke namirnice su bacanje para.

Upravo to. Da bi se hranili zdravo i još ako bismo htjeli kupovati mesa i povrće/žitarice iz bio/organskog uzgoja, to košta više nego da se razvije koja jufka krompiruše ili se "baci" pile na krompir.
Za doručak, ima i toga da se ne da raji ustati ranije i kontati čime da započne dan. Još je dobro, ako je konzerva ribe, ako nije kifla+jogurt ili burek za brvi obrok u danu. Treba doći do ozbiljnijih zdravstvenih problema, da bi ljudima zazvonio alarm u glavi.
Meni pomaže kad napravim sedmični meni, ne detaljišem svaki obrok, ali smjernice, prije svega da si olakšam mozganje, a s druge strane imam i uvid u to šta konzumiram.

Raja još nikako da se dozove pameti što se tiče šećera.

Iz Hrvatske vijest da su djeca predebela, za Bosnu i nemam pojma jedu li djeca u školi i šta. https://www.index.hr/vijesti/clanak/hrv ... 18821.aspx
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#5229 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Hame_ »

Image
stakasa

#5230 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

shape of despair wrote:Imao sam nekad prije 5-6 godina 96kg, normalno mi je barem 83. Skinuo sve za 6 mjeseci, svaki dan trening po 1,5 sati do 2, nedjelja odmor.
Krv sam znao piškiti, ali to je cijena.
Svak nešto mrša a nikako da smrša, malo ko je drastično skinuo kile, možda malo ili nimalo.
Koga ste od poznanika vidjeli da se BAŠ doveo ured, ma nikakoga sigurno, muka je to. Zato pustite se šuplje, trenirajte, pravilno se hranite i nemože preko noći.
Sad je pravo vrijeme za recimo pripremu za sljedeće ljeto, sad, ne u martu i aprilu.
Vidim neko ovdje piše ne pij surutku, šta, da ne pijem prirodno blago, ne jedem domaća jaja i mlijeko. Jok ja ću industrijske pahuljice sebi razmutiti :-)
Čega se nakotilo po forumu.
Kako sve više budete napredovali, tijelo vam bude utreniranije tako će polako i rezultat dolaziti.
Hrana vam je važna ali samo deficit, ja sam znao mršati na kolačima, ne kažem da je zdravo ali deficit jesam pravio, i to ne prevelik, kad sam gladovao max 7 dana i onda opet prežderavanje. Ne osporavam razne režime ishrane ali to je kratkog daha, jedi bolan sve i ne seri, samo smanji.
Sad kad sebe pogledam kada sam se ponovo udebljao, nije se debljanje desilo preko noći, nego evo tačno za 5 godina, i sad haj lafe skini sve to do idućeg ljeta, pa to možda i može, al nemože za recimo 3 mjeseca.
Trening i ishrana su način života nikako kratkotrajni povremeni i privremeni proces.
:D
Pa sto odma ne rece
shalla

#5231 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shalla »

stakasa, jesi li iz Sarajeva?
stakasa

#5232 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

shalla wrote:stakasa, jesi li iz Sarajeva?
Nisam
shalla

#5233 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shalla »

Aha ok, sretno. Htio sam ti predložiti da dođeš na neke od treninga koje imamo u jednoj grupi, lakše je Bgm nego individualno, znam po sebi. Sretno u svakom slučaju :thumbup:
stakasa

#5234 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

shalla wrote:Aha ok, sretno. Htio sam ti predložiti da dođeš na neke od treninga koje imamo u jednoj grupi, lakše je Bgm nego individualno, znam po sebi. Sretno u svakom slučaju :thumbup:
Hvala legendo, pozdrav raji iz grupe
stakasa

#5235 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

Po meni je kljuc u dorucku. Dorucak je obavezan. Pa taman i nezdrav i premasan ali bolje i to nego ga preskocit. A ako je kako treba, s vlaknima, proteinima, bez secera i redukovanim bjelim brasnom u tom slucaju se rizici upadanja u krizu i nekontrolisano jelo u toku dana barem prepolove
dzipalo

#5236 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dzipalo »

Ja sam cesto pokusavao doruckovati ujutro prije posla i nije islo, jednostavno nemam apetita ujutro i gotovo. Probao sam i da veceram navecer pa da vidim sta ce biti ujutro, i da ne veceram, ali djaba.
A citao sam takodjer da je jako bitno, cak i studija koja je proucavala dugovjecne ljude pokazuje, da nikad ne treba preskakati dorucak.
Eh sad ovi sto su na intermitteng fasting ili OMAD ili slicnim nacinima posta preskacu dorucak po defaultu, sta onda s njima :D
stakasa

#5237 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

dzipalo wrote:Ja sam cesto pokusavao doruckovati ujutro prije posla i nije islo, jednostavno nemam apetita ujutro i gotovo. Probao sam i da veceram navecer pa da vidim sta ce biti ujutro, i da ne veceram, ali djaba.
A citao sam takodjer da je jako bitno, cak i studija koja je proucavala dugovjecne ljude pokazuje, da nikad ne treba preskakati dorucak.
Eh sad ovi sto su na intermitteng fasting ili OMAD ili slicnim nacinima posta preskacu dorucak po defaultu, sta onda s njima :D
Kakav bolan intermiteng, pa ko bi tako citav zivot zivio. Treba usvojiti zdrave navike a nakon toga ce se i tezina regulisat.
Sto se tice dorucka, jedi na silu. Dok se ne naviknes
dzipalo

#5238 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dzipalo »

Intermittent nije nista drugaciji od ovog kako mi jedemo (3 puta dnevno ili kako ko vec hoce). Kad se organizam navikne uopste nemas osjecaj da nesto propustas. Ima puno profesionalnih sportista koji to praktikuju i kazu da im se kongnitivne sposobnosti poprave.
Ja sam probao, navikao bio i nije mi uopste bio neki problem, i lakse je gubiti kile tako. Ali meni se ne uklapa u moj dan, dodju gosti ja nista ne jedem, odem u goste nista ne jedem jer sam u intervalu posta i prestanem.
stakasa

#5239 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

dzipalo wrote:Intermittent nije nista drugaciji od ovog kako mi jedemo (3 puta dnevno ili kako ko vec hoce). Kad se organizam navikne uopste nemas osjecaj da nesto propustas. Ima puno profesionalnih sportista koji to praktikuju i kazu da im se kongnitivne sposobnosti poprave.
Ja sam probao, navikao bio i nije mi uopste bio neki problem, i lakse je gubiti kile tako. Ali meni se ne uklapa u moj dan, dodju gosti ja nista ne jedem, odem u goste nista ne jedem jer sam u intervalu posta i prestanem.
O tome ti pricam - prestanes. A nismo ni profesionalni sportisti. Sumnjam da i profesionalni sportisti nastave nakon sto okace kopacke o klin. Preekstremno je to
dzipalo

#5240 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dzipalo »

Ne bih ja bas rekao da je preekstremno, pogledaj na youtube ili google. Nisu samo profesionalni sportisti, nego i inzenjeri i doktori, jako puno ljudi to radi i sigurno nece odmoci jer odmaras organizam od non-stop varenja hrane. Samo je problem uklopiti to u raspored, tesko je kod nas bilo sta novo uklopiti, ne mozes ljudima reci ja ne jedem sad nemoj mi nista iznositi na stol samo cu kafu bez secera. Svi kontaju da si lud. A sto se mene tice ja bih mogao citav zivot tako, uospte mi nije bio neki problem, cak mi i dobro doslo, samo je okolina problem.

Ja sam koristio 16-8 metodu, jedem od 11 do 19h, cak uopste nije ekstremno kad skontas, ne jedes poslije 7 navecer to cak dosta ljudi radi kad kazu da "preskacu veceru". Ali ne mozes u ovakvoj sredini raditi nista na svoju ruku a da ne ispadas ludjak ili cudak :D
shin

#5241 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shin »

40 kila skinuo bez filozofije i pameti.
stakasa

#5242 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

shin wrote:40 kila skinuo bez filozofije i pameti.
Kako?
I prije svega, da li si zadrzao?
shin

#5243 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shin »

Manje jedeš više kretanja, i idemo. Sve stoji kako treba jer povratak starim navikama vodi starim rezultatima.
fortaleza

#5244 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fortaleza »

stakasa wrote: Kakav bolan intermiteng, pa ko bi tako citav zivot zivio. Treba usvojiti zdrave navike a nakon toga ce se i tezina regulisat.
Meni nikakav problem nije bio godinu dana tako živjeti, zadnji obrok oko 19h, dan iza u podne odmah ručak, bolje sam se osjećao, brže mi mozak radio, pogotovo ujutro kad mi ne bi bio opterećen organizam nakon doručka što bi inače radio čim se ustanem. Obično me doručak odmah uspori i uspava, a tek bih ustao pogotovo kad bi u pitanju bili brzi ugljikohidrati uz kavu poput proizvoda od brašna.
stakasa

#5245 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

fortaleza wrote:
stakasa wrote: Kakav bolan intermiteng, pa ko bi tako citav zivot zivio. Treba usvojiti zdrave navike a nakon toga ce se i tezina regulisat.
Meni nikakav problem nije bio godinu dana tako živjeti, zadnji obrok oko 19h, dan iza u podne odmah ručak, bolje sam se osjećao, brže mi mozak radio, pogotovo ujutro kad mi ne bi bio opterećen organizam nakon doručka što bi inače radio čim se ustanem. Obično me doručak odmah uspori i uspava, a tek bih ustao pogotovo kad bi u pitanju bili brzi ugljikohidrati uz kavu poput proizvoda od brašna.
Pa nemoj jesti brze ugljikohidrate zorom. Bogami ko da moras
Naslovnica

#5246 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Naslovnica »

dobar osjecaj wrote:
shape of despair wrote: Sad je pravo vrijeme za recimo pripremu za sljedeće ljeto, sad, ne u martu i aprilu.
Ja ne kontam cemu ikakve pripreme za neka mitska ljeta. Zivot je svaki dan i ne treba se posebno pripremati ni za kakve nebulozne rokove nego svaki dan brinuti najbolje moguce za sebe. Bez rokova, bez pritiska, a s puno ljubavi i odgovornosti prema samom sebi.
Image
pizarro

#5247 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pizarro »

samo se treba dobro nabildati i onda jedi koliko hoces
Boateng

#5248 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Boateng »

Riješio sam se 100kg sala.
problemnatravunu

#5249 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by problemnatravunu »

Image
DarkSoul

#5250 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by DarkSoul »

Jel ima neko ovdje da je uradio gastricni bypass?
Neko ko nije imao disciplinu i mucio se godinama ?
Post Reply