I drugi put, vidim nemas potpore veceras pa da malo pomognem.
Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
- BHCluster
-
Seyfo
#8377 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Pravda za rajcicu ! Nek se oblaci,sminka,ugradjuje silikone i sifone koliko god zeli ! Dokle vise torture bagro homofobna 
- Point.
#8378 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Gledaj ga što odmah automatski oblači kombinezon ugroženosti, ko bolan govori da ti iko zabranjuje jezik, ptam te fino jesi li i u vrijeme države strašne petokrake govorio rajčica ili nisi? Ima podosta Hrvata koji su preko noći zamjenili Veležov dres za Zrinjski, zaspali sa aprilom a ustali sa travanj, počeli sa tisuća al ipak im se nekad omakne 'iljada itd.Kolinda wrote: ↑06/06/2020 18:58O čemu ti pričaš živ bio...pored toga što bi zabranili misu da li je sad jezik došao na red...normalan čovjek drugoga ne bi pitao zašto koristi riječ gramatički ispravnu...to što ti u svojoj glavi vrtiš nešto je tvoj problem...trolanje ti odlično ide...Point. wrote: ↑06/06/2020 18:15Uvijek stavim h gdje treba i kad treba, općina ne govorim. Ovdje pričamo o nečemu drugom.exliberal-ex wrote: ↑06/06/2020 16:05
Desi se svima....nemoj mi ti reci da ti nisi nekad stavio h gdje treba i netreba ili si poceo govorit opcina preko noci.
Svi narodi sa balkana imaju te osobine, netreba se rugat.
- Point.
#8379 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Btw, torbicom ih Kolinda! Ti jadna a njih dva pijana, gadna, kako ono Štula pjeva.
-
Seyfo
#8380 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ja sam na pijaci u Mostaru cuo za paradajz da kazu kavada, na pijacama u Dalmaciji negdje kavada negdje pomidur,zavisno je li juzni ili sjeverni dio Dalmacije. Naziv rajcica ne sporim,naravno da je pravilan,valjda se preferira u Zagrebu. Ali mi je smijesno sto se kamenjarci prave veci purgeri od purgera, sto siluju jezik i prave grotesku od njega. Mada na to imaju pravo,to im je valjda jedino ostalo,kad ionako misle da ne smiju ni do Starog Mosta. Isto kao recimo kada u pi si entitetu forsiraju ekavicu,potpuno neprirodno i na silu,pogotovo u Bijeljini (nije Beljina,bar ne jos,a nije ni Predor nego Prijedor), a i ovamo kod nas trpanje "h" gdje treba i ne treba.
-
Novak20
#8381 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
A što te briga ?Seyfo wrote: ↑07/06/2020 21:45 Ja sam na pijaci u Mostaru cuo za paradajz da kazu kavada, na pijacama u Dalmaciji negdje kavada negdje pomidur,zavisno je li juzni ili sjeverni dio Dalmacije. Naziv rajcica ne sporim,naravno da je pravilan,valjda se preferira u Zagrebu. Ali mi je smijesno sto se kamenjarci prave veci purgeri od purgera, sto siluju jezik i prave grotesku od njega. Mada na to imaju pravo,to im je valjda jedino ostalo,kad ionako misle da ne smiju ni do Starog Mosta. Isto kao recimo kada u pi si entitetu forsiraju ekavicu,potpuno neprirodno i na silu,pogotovo u Bijeljini (nije Beljina,bar ne jos,a nije ni Predor nego Prijedor), a i ovamo kod nas trpanje "h" gdje treba i ne treba.
Ti pričaj kako hoćeš, pusti druge da pričaju kako hoće. Svakako se razumijemo, barem što se tiče jezika.
-
Seyfo
#8382 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Pa pricam kako hocu, naravno,ali svi pojedinci na sve tri strane vide sta se radi i kroz jezik, to je masakriranje,ali necinjenjem niceg protiv toga i prihvatanjem to podrzavaju. I kod sebe i kod drugih. Ja bih prvi,da mogu, izbacio sve gluposti iz jezika uvedene poslije 1995,uveo jedan jezik koji se zove po drzavi,unificirao ga,kao i sve skolske udzbenike, koji bi se morali koristiti na teritoriji citave drzave. Nametnuo ako treba.
-
Novak20
#8383 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
To ti vjerujem da bi ti nametao jezik. No, upitaj se kako je došlo do toga da se jezik razdvojio prema južnoslavenskim nacijama.Seyfo wrote: ↑07/06/2020 23:33 Pa pricam kako hocu, naravno,ali svi pojedinci na sve tri strane vide sta se radi i kroz jezik, to je masakriranje,ali necinjenjem niceg protiv toga i prihvatanjem to podrzavaju. I kod sebe i kod drugih. Ja bih prvi,da mogu, izbacio sve gluposti iz jezika uvedene poslije 1995,uveo jedan jezik koji se zove po drzavi,unificirao ga,kao i sve skolske udzbenike, koji bi se morali koristiti na teritoriji citave drzave. Nametnuo ako treba.
https://stav.ba/bosanski-jezik-1907-god ... cka-elita/
- BHCluster
#8384 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Novak20 wrote: ↑07/06/2020 23:40To ti vjerujem da bi ti nametao jezik. No, upitaj se kako je došlo do toga da se jezik razdvojio prema južnoslavenskim nacijama.Seyfo wrote: ↑07/06/2020 23:33 Pa pricam kako hocu, naravno,ali svi pojedinci na sve tri strane vide sta se radi i kroz jezik, to je masakriranje,ali necinjenjem niceg protiv toga i prihvatanjem to podrzavaju. I kod sebe i kod drugih. Ja bih prvi,da mogu, izbacio sve gluposti iz jezika uvedene poslije 1995,uveo jedan jezik koji se zove po drzavi,unificirao ga,kao i sve skolske udzbenike, koji bi se morali koristiti na teritoriji citave drzave. Nametnuo ako treba.
https://stav.ba/bosanski-jezik-1907-god ... cka-elita/
I opet vam Bosnjaci ne valjaju.Iz perspektive Bošnjaka ovaj potez je možda bio i neophodan, budući da je prijetila opasnost zbližavanja Hrvata i Srba po pitanju zemlje. Hrvatima je, pak, bio potreban glas Bošnjaka da bi spriječili srpski prijedlog da naziv jezika bude ‘srpski’.
- Maraschino
#8385 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
E jbga ti, bolje uciti u kamenjaru pa ici ca u Zagreb nego ko blejac ici tamo pa se sramotiti.Seyfo wrote: ↑07/06/2020 21:45 Ja sam na pijaci u Mostaru cuo za paradajz da kazu kavada, na pijacama u Dalmaciji negdje kavada negdje pomidur,zavisno je li juzni ili sjeverni dio Dalmacije. Naziv rajcica ne sporim,naravno da je pravilan,valjda se preferira u Zagrebu. Ali mi je smijesno sto se kamenjarci prave veci purgeri od purgera, sto siluju jezik i prave grotesku od njega. Mada na to imaju pravo,to im je valjda jedino ostalo,kad ionako misle da ne smiju ni do Starog Mosta. Isto kao recimo kada u pi si entitetu forsiraju ekavicu,potpuno neprirodno i na silu,pogotovo u Bijeljini (nije Beljina,bar ne jos,a nije ni Predor nego Prijedor), a i ovamo kod nas trpanje "h" gdje treba i ne treba.
-
Novak20
#8386 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
VAM', NAM'.....BHCluster wrote: ↑08/06/2020 00:02Novak20 wrote: ↑07/06/2020 23:40To ti vjerujem da bi ti nametao jezik. No, upitaj se kako je došlo do toga da se jezik razdvojio prema južnoslavenskim nacijama.Seyfo wrote: ↑07/06/2020 23:33 Pa pricam kako hocu, naravno,ali svi pojedinci na sve tri strane vide sta se radi i kroz jezik, to je masakriranje,ali necinjenjem niceg protiv toga i prihvatanjem to podrzavaju. I kod sebe i kod drugih. Ja bih prvi,da mogu, izbacio sve gluposti iz jezika uvedene poslije 1995,uveo jedan jezik koji se zove po drzavi,unificirao ga,kao i sve skolske udzbenike, koji bi se morali koristiti na teritoriji citave drzave. Nametnuo ako treba.
https://stav.ba/bosanski-jezik-1907-god ... cka-elita/I opet vam Bosnjaci ne valjaju.Iz perspektive Bošnjaka ovaj potez je možda bio i neophodan, budući da je prijetila opasnost zbližavanja Hrvata i Srba po pitanju zemlje. Hrvatima je, pak, bio potreban glas Bošnjaka da bi spriječili srpski prijedlog da naziv jezika bude ‘srpski’.
Ne znam što se ti javljaš Clusteru ?
Diskutiram sa likom koji bi nametao jedan jezik po nazivu države. Dakle, jezik bi po nazivu države bio brazilski, ne bi bio portugalski.
-
Seyfo
#8387 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Nema smisla porediti jezik koji je došao od kolonizatora sa autohtonim jezikom. Isto kao što se portugalski govori u Brazilu,tako se špasnki govori u većini srednje i južne amerike a ne npr.argentinski, venecuelanski, ekvadorski itd. U USA je engleski a ne američki itd.
I da, unificiranje svega (jezika, nacije,..) bi se kod nas moralo nametnuti, naravno. Podivljala balkanska plemena to nikad sama neće htjeti,nisu na to nadošli niti će, to im se mora nametnuti. Kao što je i jebeni Dayton neko iznad smislio i nametnuo. Pročitajte malo kako je urađeno npr.u Ruandi, nakon genocida je uvedena jedna nacija, nema Hutu i Tutsi, samo Runada, država, nacija, sve. Kada nametneš zajedništvo, nakon desetak godina ono i zaživi, a ne kao kod nas gdje je jebeni Dayton zacementirao podjele i produbio ih. Da nije, ne bi danas siroti Ante mislio da je druge rase nego njegovi sugrađani oko Starog mosta, a i obišao bi ga povremeno.
Eto ja sam Bošnjak, ali bih prvi pristao, i nametnuo da mogu, državnu Bosansku, ako treba bosanskohercegovačku, naciju, jezik, školski program,sve unificirano i isto za sve,kao što su tablice na autima npr. To bi jedino vodilo ka nekakvoj normalnosti u budućnosti.Na žalost, od toga nema ništa.
I da, unificiranje svega (jezika, nacije,..) bi se kod nas moralo nametnuti, naravno. Podivljala balkanska plemena to nikad sama neće htjeti,nisu na to nadošli niti će, to im se mora nametnuti. Kao što je i jebeni Dayton neko iznad smislio i nametnuo. Pročitajte malo kako je urađeno npr.u Ruandi, nakon genocida je uvedena jedna nacija, nema Hutu i Tutsi, samo Runada, država, nacija, sve. Kada nametneš zajedništvo, nakon desetak godina ono i zaživi, a ne kao kod nas gdje je jebeni Dayton zacementirao podjele i produbio ih. Da nije, ne bi danas siroti Ante mislio da je druge rase nego njegovi sugrađani oko Starog mosta, a i obišao bi ga povremeno.
Eto ja sam Bošnjak, ali bih prvi pristao, i nametnuo da mogu, državnu Bosansku, ako treba bosanskohercegovačku, naciju, jezik, školski program,sve unificirano i isto za sve,kao što su tablice na autima npr. To bi jedino vodilo ka nekakvoj normalnosti u budućnosti.Na žalost, od toga nema ništa.
-
Novak20
#8388 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Malo karikiram oko jezika, ne zamjeri.
Jugoslavija (prva i druga) je postojala 72 godine i nije uspjela stvoriti jednu novu i jedinstvenu naciju od naroda koji su imali izgrađene etničke, vjerske, jezične, kulturne identitete.
Pokorena Bosna, pa zatim Hercegovina, okupirana pa anektirana BiH ili federativna SR BiH od 1945. također nisu iznjedrile jedinstvenu naciju. U BiH je službeni jezik 20. stoljeća bih srpsko-hrvatski / hrvatsko-srpski. Da li bi ti kao Bošnjak danas pristao da se i po meni naš zajednički južnoslavenski jezik danas zove kao što se zvao preko 80 godina ?
Mislim da je vrijeme nametanja bilo kakvog kolektivnog identiteta, koje je trajalo stoljećima, nepovratno prošlo. Bez obzira na dobru volju i (ne)iskrenost, to je utopija, slijepa ulica koja se na kraju svede na želju za dominacijom. A dominacija u našim uvjetima je opstanak za jedne, nestanak za druge i treće.
Jugoslavija (prva i druga) je postojala 72 godine i nije uspjela stvoriti jednu novu i jedinstvenu naciju od naroda koji su imali izgrađene etničke, vjerske, jezične, kulturne identitete.
Pokorena Bosna, pa zatim Hercegovina, okupirana pa anektirana BiH ili federativna SR BiH od 1945. također nisu iznjedrile jedinstvenu naciju. U BiH je službeni jezik 20. stoljeća bih srpsko-hrvatski / hrvatsko-srpski. Da li bi ti kao Bošnjak danas pristao da se i po meni naš zajednički južnoslavenski jezik danas zove kao što se zvao preko 80 godina ?
Mislim da je vrijeme nametanja bilo kakvog kolektivnog identiteta, koje je trajalo stoljećima, nepovratno prošlo. Bez obzira na dobru volju i (ne)iskrenost, to je utopija, slijepa ulica koja se na kraju svede na želju za dominacijom. A dominacija u našim uvjetima je opstanak za jedne, nestanak za druge i treće.
-
Seyfo
#8389 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
To stoji, pokušaji su bili i nisu uspjeli sačuvati Jugoslaviju.Ona se raspala na te male jednonacionalne državice (uglavnom).
Ja bih to pokušao bar u Bosni.Ili impliciraš da se i BiH mora raspasti?
Ja bih to pokušao bar u Bosni.Ili impliciraš da se i BiH mora raspasti?
- Point.
#8390 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Kako komentiraš, kad već govoriš o vremenu nametanja kao prošlo, da u rs pa i u nekim djelovima gdje vlada HDZ nametaju Bošnjacima, koji svoj jezik zovu bosanski i nikako drugačije, ime jezik bošnjačkog naroda?Novak20 wrote: ↑08/06/2020 10:37 Malo karikiram oko jezika, ne zamjeri.
-
Škobo Habu
#8391 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Baš si naš'o primjer.Seyfo wrote: ↑08/06/2020 09:48 ročitajte malo kako je urađeno npr.u Ruandi, nakon genocida je uvedena jedna nacija, nema Hutu i Tutsi, samo Runada, država, nacija, sve. Kada nametneš zajedništvo, nakon desetak godina ono i zaživi, a ne kao kod nas gdje je jebeni Dayton zacementirao podjele i produbio ih. Da nije, ne bi danas siroti Ante mislio da je druge rase nego njegovi sugrađani oko Starog mosta, a i obišao bi ga povremeno.
-
palermo
#8392 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
izvanredanŠkobo Habu wrote: ↑08/06/2020 14:20Baš si naš'o primjer.Seyfo wrote: ↑08/06/2020 09:48 ročitajte malo kako je urađeno npr.u Ruandi, nakon genocida je uvedena jedna nacija, nema Hutu i Tutsi, samo Runada, država, nacija, sve. Kada nametneš zajedništvo, nakon desetak godina ono i zaživi, a ne kao kod nas gdje je jebeni Dayton zacementirao podjele i produbio ih. Da nije, ne bi danas siroti Ante mislio da je druge rase nego njegovi sugrađani oko Starog mosta, a i obišao bi ga povremeno.
![]()
-
winpin
#8393 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Haris Pendic nakon pretnji kardinalu ponovo se oglasio
Nakon kardinala, prijeti i Tvrtku Miloviću: ‘Mrtvu ti djecu jebem'
Level 2
Nakon kardinala, prijeti i Tvrtku Miloviću: ‘Mrtvu ti djecu jebem'
Level 2
-
Seyfo
#8394 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
U čemu je problem? Što se spominje neka afrička država? Pa ako ide nabolje a ne nagore, odmah je dobro, za razliku nas.palermo wrote: ↑08/06/2020 15:39izvanredanŠkobo Habu wrote: ↑08/06/2020 14:20Baš si naš'o primjer.Seyfo wrote: ↑08/06/2020 09:48 ročitajte malo kako je urađeno npr.u Ruandi, nakon genocida je uvedena jedna nacija, nema Hutu i Tutsi, samo Runada, država, nacija, sve. Kada nametneš zajedništvo, nakon desetak godina ono i zaživi, a ne kao kod nas gdje je jebeni Dayton zacementirao podjele i produbio ih. Da nije, ne bi danas siroti Ante mislio da je druge rase nego njegovi sugrađani oko Starog mosta, a i obišao bi ga povremeno.
![]()
![]()
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/pr ... do-svemira
- tandmand
#8395 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Paradajz, rajčica ...
Predlažem da se u bosanski jezik uvede riječ "đženetica".
Za svaku identifikacijsku riječ, Bošnjaci trebaju, ako već nemaju izmisliti pandan.
Predlažem da se u bosanski jezik uvede riječ "đženetica".
Za svaku identifikacijsku riječ, Bošnjaci trebaju, ako već nemaju izmisliti pandan.
-
BAK-eV
-
Seyfo
#8397 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
I ja isto ne kontam zasto,dovoljno je nakaradno sad. I sta bi znacilo "dzenetica"?
- tandmand
- BHCluster
-
Seyfo
#8400 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Jao koja glupost... Osjecam najvece susramlje ikad. Nowhere connection iliti nidje veze. Ali bas.