Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- mO k3
#18551 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Bavarska
znam sta zelis da kazes , ali mislim da mjesas neke stvari .. zato google
- CikCikCikPogodi
#18552 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Najjaci je gradonacelnik Minneapolis, one lazne suze na sahrani, podsjeca na onog peniscjednika sto brine o starcima 24/7 na Happy TV-u I Pinkovima.
- jeza u ledja
#18553 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Kako opravdavanje ubijanja ljudi? Kako si ti to iz mog posta pametno shvatio? I onda jos pametnije napravio paralelu sa cetnicima. Uzroke povecane stope kriminala kod crnaca ne mozes osporiti, a oni se ticu i historijskog konteksta u kojem ta zajednica postoji u Americi. To je naravno, svim jasno, osim tebi koji kao razlog kriminala navodi mrznju prema bijelcima. Kao ono, krimosi ubijaju jer mrze.Pryda wrote: ↑08/06/2020 11:18 Malo je tužno kad opravdaš ubijanje ljudi jer je razlog koristoljublje. Ili kad uzroke nekog nasilja prema tim ljudima tražiš u prošlosti. Podsjeti me na Srbe koji su klali, pljačkali i silovali jer eto nekad u rasponu izmedju 100-600 godina neki Turčin je njega tlačio.
Nemaju isti pristup obrazovanju jer obrazovanje kosta, sto kroz skolarinu, sto kroz vrijeme utroseno na pohadjanje iste, jer nemaju svi taj luksuz da 4 godine ne rade puno radno vrijeme.Pryda wrote: ↑08/06/2020 11:18 Ta populacija danas ima pristup obrazovanju i svim institucijama države isto kao i bijelci. Apliciraju za stipendije za college. Pa u sportu su dominantni? U svakom sportu u USA čine okosnicu tima. Muziku i tu zabavnu industriju isto većinski drže? Evo gore si napisao da ih država mahom zapošljava u državne institucije pa im problem malo para..
U sportu dominantni.
Ne prima te drzavna institucija samo zato sto si crnac, niti su u drzavnim institucijama mahom crnci. To si ti pogresno shvatio.
Jesi.Pryda wrote: ↑08/06/2020 11:18 Jesam li rasista ako kažem da crna populacija ispoljava više tu duhovnu stranu u smislu da su mnogo jaki u umjetnosti, kulturi, sportu, religiji itd a da su u žestokom raskoraku sa materijalizmom (finansije, menadžment itd) i da je to možda i glavni uzrok njihove loše pozicije u državi koja je orijentisana na materijalno. Kad se pokušaju uklopit silom dodje do ovih ogromnih stopa kriminala koje onda u posljedici stvaraju odbojnost kod drugih.
- CikCikCikPogodi
#18554 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
@jeza u ledja
Ti hoces da kazes da si ti ljudi nesposobni zaraditi pare za obrazovanje?
Ja koliko znam tamo u Americi i Kanadi postoje oni Community College koji su jeftiniji a daju isto. Pa vidio sam da obuka za vatrogasca kosta na njima 2-3.000 dolara, sa tim zanimanjem vratis pare koji si ulozio za mjesec dana.
A ako nisi sposoban zaraditi par hiljada dolara u Americi, onda nek se preseli u Svedsku pa neka zivi na socijali.
Ja koliko znam tamo u Americi i Kanadi postoje oni Community College koji su jeftiniji a daju isto. Pa vidio sam da obuka za vatrogasca kosta na njima 2-3.000 dolara, sa tim zanimanjem vratis pare koji si ulozio za mjesec dana.
A ako nisi sposoban zaraditi par hiljada dolara u Americi, onda nek se preseli u Svedsku pa neka zivi na socijali.
- ultima_palabra
#18555 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ovo su bas gluposti koje se pricaju, oko ukidanja policije i slicno. Ozbiljni ljudi ne bi trebali to uzimati u obzir uopste.
- Lincoln-Burrows
#18556 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Zamišljam privatnu policiju kad dođe po nalog za pretres kuće, sudac bi ostao u šoku.
- CikCikCikPogodi
#18557 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
To su gluposti zbog koji ce Trump opet pobjediti. Ali kako reci to ovim takozvanim progressive Demokratama u pokusaju.ultima_palabra wrote: ↑08/06/2020 16:28 Ovo su bas gluposti koje se pricaju, oko ukidanja policije i slicno. Ozbiljni ljudi ne bi trebali to uzimati u obzir uopste.
Koliko je samo Baltimore Police Department imao ispada do prije nekoliko godina i nisu ih raspustili iako su zasluzili zbog enormnog nivoa korupcije, isto ko da su im Balkanci radili pa se prodavali za svaku.
- jeza u ledja
#18558 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Valja priustiti sebi uopste doci na Community College i pohadjati (i placati sta treba). Istovremeno si punoljetan covjek, treba i od necega zivjeti. Ne moze si svako priustiti da 2 ili 4 godine studira.CikCikCikPogodi wrote: ↑08/06/2020 16:21 @jeza u ledja
Moras biti bas vrijedan ili pametan da ti to podje za rukom, iz takve situacije. Istovremeno neko drugi nit mora biti vrijedan nit mora biti pametan. Dovoljno da zivis u finom naselju, ides u finu skolu, imas dobro stojece roditelje. Tad moras bit bas dibidus los da nesto zaseres.
To je tako naravno i generalno medju ljudima iz razlicitih socioekonomskih grupa. No za crnce je to generacijsko penjanje na socijalnoj ljestvici teze jer imaju dodatne prepreke koje drugi (pogotovo bijelci) nemaju. Kroz drustvene mreze, kroz poslovne veze, prilikom zaposljavanja, tokom rada, kao privatnik...sve su to situacije u kojima crnac moze biti u minusu - jer je crnac. U dosta slucajeva, nije, u nekima je naravno cak i u prednosti, ali u dosta slucajeva - jeste, i to je ono o cemu ovdje govorimo.
Nije to samo u vezi crnaca, nije to samo ni po boji koze, religiji, spolu....razne grupe ljudi imaju razne potencijalne mane u datim situacijama. Mozes biti hendikepiran i ako imas akcent, "cudno" ime, itd. Opet kazem nije svugdje tako niti u svakoj situaciji, a kod crnaca je najvise akutno.
I taj se rasizam povecava sto ides nize na drustvenoj ljestvici ili sto vise zivis u siromasnijem gradu, kraju. Sto opet dodatno otezava uspon upravo crnackoj populaciji.
Uz sve ovo, jos na kamaru se moze dodati historija koju smo pominjali, a niko izgleda ne konta koliko je to breme ostavljeno u amanet ljudima koji su tu danas. Znaci saznanje da si tu jer su ti preci bili robovi, koji su radili za djaba. Ne znas ni ko si, ni odakle si, jos uz to pride obavezno imas malo bjelacke krvi u sebi, jer je neko nekad nekog silovao. Onda te jos jedno 100 godina maltretiraju raznim apartheid-style zakonima.
I onda kazu evo, hajte, mozete bit postar.
- jeza u ledja
#18559 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ukidanje policije?ultima_palabra wrote: ↑08/06/2020 16:28 Ovo su bas gluposti koje se pricaju, oko ukidanja policije i slicno. Ozbiljni ljudi ne bi trebali to uzimati u obzir uopste.
- ultima_palabra
#18560 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Sta god da se desi, Trump ce pobijediti zbog toga... a on tone li tone. Pomalo naporan narativCikCikCikPogodi wrote: ↑08/06/2020 16:41To su gluposti zbog koji ce Trump opet pobjediti. Ali kako reci to ovim takozvanim progressive Demokratama u pokusaju.ultima_palabra wrote: ↑08/06/2020 16:28 Ovo su bas gluposti koje se pricaju, oko ukidanja policije i slicno. Ozbiljni ljudi ne bi trebali to uzimati u obzir uopste.
Koliko je samo Baltimore Police Department imao ispada do prije nekoliko godina i nisu ih raspustili iako su zasluzili zbog enormnog nivoa korupcije, isto ko da su im Balkanci radili pa se prodavali za svaku.
- ultima_palabra
#18561 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pa po medijima je ovih dana... ko biva treba sve to ukinuti i te pare preusmjeriti u socijalne servisejeza u ledja wrote: ↑08/06/2020 16:48Ukidanje policije?ultima_palabra wrote: ↑08/06/2020 16:28 Ovo su bas gluposti koje se pricaju, oko ukidanja policije i slicno. Ozbiljni ljudi ne bi trebali to uzimati u obzir uopste.![]()
- jeza u ledja
#18562 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ne spominju bas ukidanje policije, vec preusmjeravanje novca. Nisam siguran koga bi to tacno pogodilo, ali znam mnogi imaju skupu opremu koja vise prilici vojsci, a ne policiji.ultima_palabra wrote: ↑08/06/2020 16:51Pa po medijima je ovih dana... ko biva treba sve to ukinuti i te pare preusmjeriti u socijalne servisejeza u ledja wrote: ↑08/06/2020 16:48Ukidanje policije?ultima_palabra wrote: ↑08/06/2020 16:28 Ovo su bas gluposti koje se pricaju, oko ukidanja policije i slicno. Ozbiljni ljudi ne bi trebali to uzimati u obzir uopste.![]()
![]()
- ultima_palabra
#18563 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Spominju i jedno i drugo, ko biva ovo drugo je radikalnija opcija ali su vec poceli da je provode u Minneapolisu.
- Banksy
#18564 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
A riot is the language of the unheard.” This is how Martin Luther King, Jr., explained matters to Mike Wallace, of CBS News, in 1966.
https://www.newyorker.com/news/daily-co ... s-protests
...
But before he was a horrific video image, an entry in the history of injustice, George Floyd was born in Fayetteville, North Carolina, and came to Houston with his mother when he was very young. He was raised in the Cuney Homes, a housing project in the Third Ward, a historically black neighborhood. In 1981-82, a woman named Waynel Sexton was Floyd’s second-grade teacher, at Frederick Douglass Elementary School. After hearing of Floyd’s death, Sexton posted on Facebook a facsimile of her pupil’s composition for Black History Month: “When I grow up, I want to be a Supreme Court Judge,” Floyd wrote. “When people say, Your honor, he did rob the bank, I will say, Be seated. And if he doesn’t, I will tell the guard to take him out. Then I will beat my hammer on the desk. Then everybody will be quiet.”
Sexton told me that she was saddened and “appalled” when she saw the video of her former pupil’s death. “I went right upstairs and put my hands on that paper of his. I always keep some memento of my students. I remember I always told the children during Black History Month, ‘Well, we have studied all these famous people. What kind of famous person will you be in the future?’ I remember that he was so influenced by our lesson on Thurgood Marshall.” Under the image of Floyd’s composition, Sexton wrote, “How could his dream have turned into the nightmare of being murdered by a police officer? It just breaks my heart.”
...
Alexandria Ocasio-Cortez, a Democratic member of Congress representing the Bronx and Queens, argued for a comprehensive view of the situation. “If you’re calling for an end to unrest, but not calling out police brutality, not calling for health care as a human right, not calling for an end to housing discrimination, all you’re asking for is the continuation of quiet oppression,” she said.
...
In September, 1967, with little more than seven months left to live, King delivered a speech in Washington, D.C., in which he addressed a society “poisoned to its soul by racism” and the question of how to confront and overcome that malignancy. This was in the wake of uprisings in Detroit and many other American cities.
King considered the question not in the spirit of endorsement but of comprehension. Urban riots, he said, using the language of the day, “may be deplored, but . . . they are not insurrections. The rioters are not seeking to seize territory or to attain control of institutions. They are mainly intended to shock the white community. They are a distorted form of social protest.” Even looting, he insisted, is an act of catharsis, a form of “shocking” the white community “by abusing property rights.” Then King quoted Victor Hugo to deepen his point: “If a soul is left in the darkness, sins will be committed. The guilty one is not he who commits the sin, but he who causes the darkness.”
- jeza u ledja
#18565 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Evo citam sad, e svasta. Ali, zamjenili bi necim drugim, sto bi na kraju imalo slican karakter.ultima_palabra wrote: ↑08/06/2020 17:07 Spominju i jedno i drugo, ko biva ovo drugo je radikalnija opcija ali su vec poceli da je provode u Minneapolisu.
Nesto sam skeptican da bi takva ideja imala smisla, barem ne bez neke tranzicije.
Naravno Minneapolis je samo jedan grad...
Problem politike generalno je reakcionizam. Pa se onda ide u drugu stranu i prave drakonske mjere. Onda se par decenija poslije stavlja prst na celo. I tako ko klackalica...samo da bi politicar stekao trenutnu popularnost.
Ja isto mislim da policiju treba iz temelja mijenjati, i da to treba biti nesto pokrenuto sa federalnog, ili bar drzavnih nivoa. Ali bez policije ne mozes, pogotovo ne u drustvu u kom ima toliko oruzja.
Ali eto mozda grijesim, pa nek Mini Annapolis bude pokusni kunic.
Last edited by jeza u ledja on 08/06/2020 17:26, edited 1 time in total.
- Lincoln-Burrows
- jeza u ledja
#18567 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ovo u vezi policije mora proci lokalni referendum. A ovi ako ce tjerat gradonacelnika (ovaj je vec poprilicno liberalan) fino na izbore pa nadji novog.Lincoln-Burrows wrote: ↑08/06/2020 17:26 NO LINKS ---%2Fforum%2Fsvijet%2Fusa-zbirna-tema-t2875.html%3Fstart%3D3250
- CikCikCikPogodi
#18568 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ne moze se policija promjeniti. Opet ce biti losih osoba kakva god obuka bila. U tom zanimanju ovisi kakvog je osoba karaktera i iskustva koje se jedino na ulici moze stjeci. Na pocetku uvijek ko i u svakom poslu ce biti gresaka ali do osobe je hoce li nauciti na njima.jeza u ledja wrote: ↑08/06/2020 17:21Evo citam sad, e svasta. Ali, zamjenili bi necim drugim, sto bi na kraju imalo slican karakter.ultima_palabra wrote: ↑08/06/2020 17:07 Spominju i jedno i drugo, ko biva ovo drugo je radikalnija opcija ali su vec poceli da je provode u Minneapolisu.
Nesto sam skeptican da bi takva ideja imala smisla, barem ne bez neke tranzicije.
Naravno Minneapolis je samo jedan grad...
Problem politike generalno je reakcionizam. Pa se onda ide u drugu stranu i prave drakonske mjere. Onda se par decenija poslije stavlja prst na celo. I tako ko klackalica...samo da bi politicar stekao trenutnu popularnost.
Ja isto mislim da policiju treba iz temelja mijenjati, i da to treba biti nesto pokrenuto sa federalnog, ili bar drzavnih nivoa. Ali bez policije ne mozes, pogotovo ne u drustvu u kom ima toliko oruzja.
Ali eto mozda grijesim, pa nek Mini Annapolis bude pokusni kunic.![]()
- jeza u ledja
#18569 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Naravno da se moze promjeniti. Sve se moze promjeniti.
- CikCikCikPogodi
#18570 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Moze se promjeniti sta god hoces, ali sve zavisi od osobe do osobe, imas one koji ce biti mrcine i kockaste glave dok ce neki konstatno uciti na svojim greskama. Kada smo culi da je neki drzavni policajac tamo napravio belaj veliki. Ipak u drzavnoj policije je obuka vojnog stila pa i kockaste glave zaobli i spusti na zemlju gdje im je mjesto.
- ultima_palabra
#18571 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Evo prijedlog zakona od strane vrha demokrata, nema defunding ali predvidja dosta reformi bez obezbjedjenog dodatnog novca.
-
detroit-mercy
#18572 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Matori, ne smijes to rec ostati ces bez poslaAleksoMKD wrote: ↑08/06/2020 12:12 Jedan deo problema crnacke populacije u USA je i geto "kultura" kao i fakt da skoro 70% dece odrasta sa samohranim majkama t.j odgaja ih jedan roditelj.
Deca koja odrastaju bez oba roditelja imaju vece sanse da ne zavrse skolu i da se odaju kriminalu, ne samo u USA. A posto su crnacke porodice u Americi unistene pocinjuci 1960-ih godina problem samo raste.
Prvi Obama je prije par godina govorio o ovome problemu, o problemu gdje je mnogima cilj zivot na socijali. I sam Obama je rekao, da to ne smije biti cilj, jer imati ces za zivot, za pojesti i popiti ali nikada neces napraviti iskorak. Sad ti kao bijelac kad kazes tako nesto, noga ti je
-
detroit-mercy
#18573 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Al fakat, najaci mi je ovaj survey
da li razumijete sto ljudi glasaju za Trumpa
.
Inace mi smo poznati po tome sto biramo jako sposobne lidere
Inace mi smo poznati po tome sto biramo jako sposobne lidere
- jeza u ledja
#18574 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Cekaj ba za sta je zenska dobila otkaz?detroit-mercy wrote: ↑08/06/2020 19:24Matori, ne smijes to rec ostati ces bez poslaAleksoMKD wrote: ↑08/06/2020 12:12 Jedan deo problema crnacke populacije u USA je i geto "kultura" kao i fakt da skoro 70% dece odrasta sa samohranim majkama t.j odgaja ih jedan roditelj.
Deca koja odrastaju bez oba roditelja imaju vece sanse da ne zavrse skolu i da se odaju kriminalu, ne samo u USA. A posto su crnacke porodice u Americi unistene pocinjuci 1960-ih godina problem samo raste.. Evo neki dan zenska ostade bez posla upravo jer je rekla to, sta ce se promijenit ako i dalje vodas petereo djece i nijednom od njih ne znas ko je otac
. Sada vec ulazimo u zonu verbalnog delikta u USA gdje cak i neke stvari poput ove koje su toliko jasne postaju problem ako javno kazes.
Prvi Obama je prije par godina govorio o ovome problemu, o problemu gdje je mnogima cilj zivot na socijali. I sam Obama je rekao, da to ne smije biti cilj, jer imati ces za zivot, za pojesti i popiti ali nikada neces napraviti iskorak. Sad ti kao bijelac kad kazes tako nesto, noga ti je.
Ima li neki link, kontekst?
-
detroit-mercy
#18575 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Za ovo, kako ce se stanje popraviti ako i dalje vodas 5 djece kojim se ne zna za oca. Slucaj bio ovdje neki dan, bolnica, zenska dobila nogu jer bolnica ne dijeli te stavovejeza u ledja wrote: ↑08/06/2020 19:47Cekaj ba za sta je zenska dobila otkaz?detroit-mercy wrote: ↑08/06/2020 19:24Matori, ne smijes to rec ostati ces bez poslaAleksoMKD wrote: ↑08/06/2020 12:12 Jedan deo problema crnacke populacije u USA je i geto "kultura" kao i fakt da skoro 70% dece odrasta sa samohranim majkama t.j odgaja ih jedan roditelj.
Deca koja odrastaju bez oba roditelja imaju vece sanse da ne zavrse skolu i da se odaju kriminalu, ne samo u USA. A posto su crnacke porodice u Americi unistene pocinjuci 1960-ih godina problem samo raste.. Evo neki dan zenska ostade bez posla upravo jer je rekla to, sta ce se promijenit ako i dalje vodas petereo djece i nijednom od njih ne znas ko je otac
. Sada vec ulazimo u zonu verbalnog delikta u USA gdje cak i neke stvari poput ove koje su toliko jasne postaju problem ako javno kazes.
Prvi Obama je prije par godina govorio o ovome problemu, o problemu gdje je mnogima cilj zivot na socijali. I sam Obama je rekao, da to ne smije biti cilj, jer imati ces za zivot, za pojesti i popiti ali nikada neces napraviti iskorak. Sad ti kao bijelac kad kazes tako nesto, noga ti je.
Ima li neki link, kontekst?
A ako hoces da provjeris je li fercera, objavni nesto tako na svom FB ili Twiter-u