Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

vjeshalica

#51 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by vjeshalica »

konektovan wrote: 08/06/2020 15:15
Dzontra_Volta wrote: 08/06/2020 14:54
Mate_Miso_Kovac wrote: 08/06/2020 14:41 Dobro, znači definirano je u nekom zakonskom aktu, obostrano potpisanom, u metrima, koliko se daleko od linije razgranicenja moze graditi? Neko gore napisa 1.5m. Ako gradi poštujući to, nema problema. Mjesto za zgradu je kita, al boze moj :P Svašta nešto (da ne kazem sve) je u ovom ruraliziranom sarajevu (a i u istocnom sarajevu) kita, što bi ovo bilo drugacije :skoljka:
Valjda 1.5 m od zelene linije, a ne žute!?
Zamisli da sad i Efendić odobri jednu zgradu na 1.5 m desno od žute linije. Imali bi dvije zgrade koje jedna uz drugu stoje na udaljenosti od 3 m. *ebali bi majku Tibri. :D

Tako i treba uraditi, hoš da se kurchiš, evo ti....Semire kopaj temelje, da'nem ti glasić na izboru. :mrgreen:

Info za @vjeshalica
Npl je vec napravio neke zgrade u istocnom, nije im ovo prva...
Nije ali opstina istocna elidza kojoj pripada ovaj vamo dio je dala saglasnost...mislim hajte molim vas,opstina koja je formirana iza rata, daje saglasnosti mafijasu da pravi zgradu...opstina koja i nema nikakve planove ni nista,a ovaj parking je namjenjen za "L I "zgradu koju mozete vidjeti na ovoj mapi gore
Kao uostalom svi parkinzi koji su na dobrinji namjenski pripali zgradi i tako se vode
Bila arbitraza sve receno jos prije 20 godina
Ali nasao se neko sa parama
Yostalom neka je kad nasi minderasi nemaju mozga u glavi,samo prazan lavor za vodu
vjeshalica

#52 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by vjeshalica »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/opcina- ... /200608077

S obzirom na to da je uvidom u zemljišne knjige utvrđeno da je zemljište na kojem je formirano gradilište, vlasništvo Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, očigledno je da su povrijeđena vlasnička prava Zavoda za izgradnju KS. Također je nejasno kako je investitor dobio građevinsku dozvolu, kada na dijelu parcele već postoje izgrađeni objekti kao što su parking i atomsko sklonište.

Prema podacima Službe za urbanizam Općine Novi Grad objekat za čiju je izgradnju Općina Istočna Ilidža izdala odobrenje, izašao je izvan okvira postojećeg Regulacionog plana RS-a "Veljine".
Haris.ba

#53 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Ako je općina novi grad utvrdila da se radi o FBiH, pa i djelimično objekt ili čak i građevinska parcela ulazi u FBiH, onda se pošalju inspektori koji to tretiraju ko nelegalnu gradnju, zovu investitora na razgovor, ograđuje se sa policijom započeta gradnja. Kako to da policija RS podizala vozila, a ovi naši pišu pisma?

Ovdje neko namjerno u javnost iznosi lažne i poluistinite informacije.

P.S.
Nije tačno da se ne zna gdje je entitetska linija. Zna se. I plus, imaju ograni koji mogu dogovarati i pomjeranje linije ako negdje treba.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#54 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by bitanga_sa_otesa »

Zavod za izgradnju Kantona Sarjaevo su izlaskom na teren u ulici Gandijeva utvrdili da se planirani objekat ne nalazi na zemljištu Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, ni u enititetu Federacija BiH.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/oglasio ... /200608092
shandrprcSA

#55 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by shandrprcSA »

Haris.ba wrote: 08/06/2020 17:30 Ako je općina novi grad utvrdila da se radi o FBiH, pa i djelimično objekt ili čak i građevinska parcela ulazi u FBiH, onda se pošalju inspektori koji to tretiraju ko nelegalnu gradnju, zovu investitora na razgovor, ograđuje se sa policijom započeta gradnja. Kako to da policija RS podizala vozila, a ovi naši pišu pisma?

P.S.
Nije tačno da se ne zna gdje je entitetska linija. Zna se. I plus, imaju ograni koji mogu dogovarati i pomjeranje linije ako negdje treba.
ja danas cuo pricu :D da je opstina n.grad prodala zemljiste RS
vjeshalica

#56 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 08/06/2020 17:30 Ako je općina novi grad utvrdila da se radi o FBiH, pa i djelimično objekt ili čak i građevinska parcela ulazi u FBiH, onda se pošalju inspektori koji to tretiraju ko nelegalnu gradnju, zovu investitora na razgovor, ograđuje se sa policijom započeta gradnja. Kako to da policija RS podizala vozila, a ovi naši pišu pisma?

P.S.
Pa da si procitao urgenciju advokata od 'anam tamo strane' shvatio bi zasto se podizu vozila
vjeshalica

#57 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by vjeshalica »

bitanga_sa_otesa wrote: 08/06/2020 17:58
Zavod za izgradnju Kantona Sarjaevo su izlaskom na teren u ulici Gandijeva utvrdili da se planirani objekat ne nalazi na zemljištu Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, ni u enititetu Federacija BiH.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/oglasio ... /200608092
Semir Efendić via FB profil

Pravobranilastvo opcine Novi Grad Sarajevo uputilo je zahtjev nadleznim drugostepenim organima za ponistenje Rjesenja tj. odobrenja za gradjenje opcine Istocna Ilidza kojim je odobrena izgradnja poslovno stambene zgrade na parkingu u ulici Gandijeva. Parking i skloniste su pripadajuci objekti zgrade sa kojom su zajedno dobili upotrebnu dozvolu prilikom izgradnje naselja. Susjedna opcina je prekrojila regulacioni plan bez upoznavanja stanara zgrade na cijem sklonistu i parkingu zele izgraditi objekat. Iskoristit cemo sve pravne i zakonske mogucnosti da ovaj pokusaj uzurpiranja objekata zaustavimo. Iako se iz susjedne opcine taj potez pokusava opravdati teritorijalnom nadleznoscu, radi se ipak o objektima a ne o slobodnom zemljistu, a objekti su pripadajuca infrastruktura stambenog objekta koji egzistira vise od 30 godina, i pripadaju prije svega stanarima zgrade u ulici Gandijeva.

______

Jedini tako da kazem logican odgovor i nadasve tacan.
Ocito je da se radi o nekoj muljazi
Last edited by vjeshalica on 08/06/2020 18:23, edited 1 time in total.
vjeshalica

#58 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by vjeshalica »

shandrprcSA wrote: 08/06/2020 18:03

P.S.
ja danas cuo pricu :D da je opstina n.grad prodala zemljiste RS
Cuo? Kome?
Dodik i Radoncic? Jel?
Zavod za izgradnju KS jedna od kriminalnih institucija
Odavno niko nece da barne u njihov rad
Izmetbeyovi neimari 🤣
Haris.ba

#59 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by Haris.ba »

vjeshalica wrote: 08/06/2020 18:19

Pa da si procitao urgenciju advokata od 'anam tamo strane' shvatio bi zasto se podizu vozila
Pa nisam pročitao. Gdje je?

A evo priznao Efendić da je prostor u RS. Kaže parking pripada stanarima. Na osnovu čega? Dajte ta rješenja. Jer ako parking pripada stanarima, onda to znači da se to može upisati kao pravo. Inače je javni parking.
Last edited by Haris.ba on 08/06/2020 18:24, edited 1 time in total.
vjeshalica

#60 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 08/06/2020 18:22

Imao si na jucerasnjem clanku u fotografijama i uslikan dopis od advokata. Pa ne mislis valjda da cu te ja informisati naknadno jer je tebi pausalno citanje pravilo u komunikaciji?
Haris.ba

#61 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by Haris.ba »

vjeshalica wrote: 08/06/2020 18:24

Imao si na jucerasnjem clanku u fotografijama i uslikan dopis od advokata. Pa ne mislis valjda da cu te ja informisati naknadno jer je tebi pausalno citanje pravilo u komunikaciji?
Hvala na ničemu.
vjeshalica

#62 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 08/06/2020 17:30 Ako je općina novi grad utvrdila da se radi o FBiH, pa i djelimično objekt ili čak i građevinska parcela ulazi u FBiH, onda se pošalju...
Parking nije gradjevinska parcela !
vjeshalica

#63 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by vjeshalica »

A evo priznao Efendić da je prostor u RS. Kaže parking pripada stanarima. Na osnovu čega? Dajte ta rješenja. Jer ako parking pripada stanarima, onda to znači da se to može upisati kao pravo. Inače je javni parking.
Taj parkig i skloniste je prateci objekat zgrade nije to gradjevinsko zemljiste i efendic nije nista priznao ocito ti nisu jasne neke stvari koje postoje 30 godina kako idu 🤣
studiorum_tuzlaensis

#64 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by studiorum_tuzlaensis »

Ovo je klasična predizborna, samo da ponovim još jednom. Prave se problemi gdje ih inače nema, 500 metara južnije nikom nije smetala gradnja 10 m od entitetske linije. ;) Vidim i Rumeni se javio hoće da zaštiti interese...

Gradnja objekta je dozvoljena već od 1,5m od granice parcele, a može i manje uz saglasnost vlasnika susjedne parcele. RP, Idejni projekat, Urbanistička, Glavni i Građevinska dozvola i možeš graditi. Danas je izašao kantonalni zavod i nije utvrdio nikakve nepravilnosti. Bageri izvolite, a ove komšije koje ne sklone auto to će za njih uradit pauk iz Lukavice vjerovatno ubrzo čim naprave put od pumpe, što će naravno biti medijski popraćeno i biće još političkih poena.

@vjeshalica eki parking? jesi pogledala katastar iz RSa? Baš na Dobrinji fali parkinga, pa kud to bem mu misha, opet po BOšnjooocima... :)
Haris.ba

#65 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Ovo me baš zanima. Čuj parking prateći objekat zgradi. Šta to znači? Ko je onda vlasnik parkinga? Odakle taj termin "prateći objekat". Je li možda "pripadajući objekt zgradi"?

I baš me zanima kako parkinzi po Alipašinom polju nisu bili prateći objekti zgrada i na njima su napravljeni poslovni objekti čitavim nizom uz glavnu gradsku magistralu.
vjeshalica

#66 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by vjeshalica »

studiorum_tuzlaensis wrote: 08/06/2020 18:29

@vjeshalica eki parking? jesi pogledala katastar iz RSa? Baš na Dobrinji fali parkinga, pa kud to bem mu misha, opet po BOšnjooocima... :)
To je 30 godina parking. To je postojalo kao parking i atomsko skloniste kad nije ni u peti cetnickoj postojala takozvana opstina istocna ilidza,i to pripada zgradi koja tu postoji prije naprijed navedenog.
To "eki" ostavi za mjesto iz kojeg si dosao ovdje.
Tema nisu "bošnjoci" vec pripadajuci parking za potrebe zgrade koja je tu napravljena prije 30 godina i za koju je prateci objekat parking napravljen. Parking nije zemljiste gradjevinsko. 🤣

https://www.npl-project.com/o-nama/

Web stranica postene i ozbiljne firme...pametnom je dovoljno 🤣
PM72

#67 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by PM72 »

Ako parking pripada stanarima,odakle onda pravo KJKP "RAD" da po Dobrinji na parkinzima stave rampu i uzimaju harač? Niti su ga napravili niti su vlasnici.Sad smo se našli buniti radi nekakve zgrade na entitetskoj liniji a ne smeta nam kad uzimaju mjesečno po 30 KM za ocrtano mjesto.
bitanga_sa_otesa

#68 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

koliko ja znam ne pripada nijedan javni parking stanarima...
Dosadno mii

#69 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by Dosadno mii »

A koji je fazon
Pola zgrade ce biti u fbih pola u rs?
Mate_Miso_Kovac

#70 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by Mate_Miso_Kovac »

Dosadno mii wrote: 08/06/2020 19:21 A koji je fazon
Pola zgrade ce biti u fbih pola u rs?
Sudeci po svemu, zgrada ce biti komplet u RSu, al jako blizu granice razgranicenja. Problem je dio parkinga koji su stanari federacije koristili, iako isti, izgleda, lezi u RSu, a na kojem se sad gradi problematicni objekat :P
PM72

#71 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by PM72 »

bitanga_sa_otesa wrote: 08/06/2020 19:01 koliko ja znam ne pripada nijedan javni parking stanarima...
tačno ali ne pripada ni KJKP Rad.U Dobrinji su na tri javna parkinga stavili ukupno tri rampe,tri kućice i kamion armaturnih mreža da ograde donju etažu.Ukupan trošak nije ni 20 000 KM.A mjesečno uzimaju bar 100 000 sa parkinga u Dobrinji.I tako decenijama.I ko se bunio? Niko.Još si sretan kad imaš štelu u RAD-u da ti naštima parking mesto jer je neko odustao ili umro.

U vrijeme one države (jedina koja je bila kako treba i za insana) u svakom naselju u izgradnji planiran je javni parking.Jedini parking za kojeg znam da se naplaćivao u naseljima jeste onaj u A fazi Alipašinog polja (atomsko sklonište).I nigdje više.Ovi sadašnji smetljari nabace vrljiku , akreditaciju RVI pa naplaćuju.A nema ni 30 godina a RVI :lol:
bitanga_sa_otesa

#72 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

PM72 wrote: 08/06/2020 19:32

tačno ali ne pripada ni KJKP Rad.U Dobrinji su na tri javna parkinga stavili ukupno tri rampe,tri kućice i kamion armaturnih mreža da ograde donju etažu.Ukupan trošak nije ni 20 000 KM.A mjesečno uzimaju bar 100 000 sa parkinga u Dobrinji.I tako decenijama.I ko se bunio? Niko.Još si sretan kad imaš štelu u RAD-u da ti naštima parking mesto jer je neko odustao ili umro.

U vrijeme one države (jedina koja je bila kako treba i za insana) u svakom naselju u izgradnji planiran je javni parking.Jedini parking za kojeg znam da se naplaćivao u naseljima jeste onaj u A fazi Alipašinog polja (atomsko sklonište).I nigdje više.Ovi sadašnji smetljari nabace vrljiku , akreditaciju RVI pa naplaćuju.A nema ni 30 godina a RVI :lol:
ma znam sve ,al izgleda taldzije iz opstine daju na koristenje,rad-u ili rvi...
u vojnickom mislim da je 2 one garaze okupirao rad ..za onu iza pijace sam siguran.
ja se sjecam 1996. kad stavise rampu na parking ispred sibice i pocese naplacivat :roll: :-)
PM72

#73 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by PM72 »

Ako je pomenuti parking na kome planiraju praviti zgradu na teritoriji opštine Istočna Ilidža tj. RS,ne vidim u čemu je problem da prave? Što okolni stanari neće više imati besplatnog parkinga? Zaboli me,i ja plaćam svaki mjesec.
I još nešto.Srbi su poznati kao goleme inadžije a ponajviše na svoju štetu.Niko živ (sem okolnih stanara) ne zna za taj problem ali pošto ovo poprima šire razmjere - tu će biti uključena i politika pa će još i Milorada dovesti da presječe vrpcu a onda da vidim tog ko će parkirati auto i braniti prolaz.
Napraviće zgradu uinat pa makar da je nikad ne usele ali će oni svoj pasjaluk i naum provesti.Upamtite šta vam kažem.
vjeshalica

#74 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by vjeshalica »

bitanga_sa_otesa wrote: 08/06/2020 19:01 koliko ja znam ne pripada nijedan javni parking stanarima...
Parking nije isto sto i gradjevinsko zemljiste
Treba pitati u OIS kako su uspjeli da parking preinace u zemljiste iako je namjena njegova bila jos definisana prije 30 godina i napravljena je za potrebe zgrade.
I gdje ce ako napravi 80 stanova nabiti jos 80 auta nakon sto je pojeo 30 mjesta na parkingu? Kaze mudrolog prazna dobrinja ima se gdje ostaviti. Nek dodje u 22,23 pa nek vidi gdje ima.
Analogno tome na svakom parkingu se moze zgrada praviti ??
I nije tacno da su zauzeli 16 vec 30 mjesta
Na faktor.ba tvrde tako. Ne znam cemu laganje
A nije ni bas najjasnije sto bi vracali ono sto su uzurpirali kad zavrse.
Ima clanak na faktor.ba
Mate_Miso_Kovac

#75 Re: Parkirni okupatori / reketari u Sarajevu

Post by Mate_Miso_Kovac »

Godinama se grade zgrade, stambene i poslovne, dzamije i nargilhane na parkovima, parkinzima i trotoarima, i sve je svima ok, nek se gradi, nek se napreduje, sta me boli briga to tamo neđe... dok ne dodju pred tvoju zgradu... e onda se viče za pravnom drzavom i ugrozbom naroda, prijeti strazburgom, stavljaju se barikade... i tako u krug, kvart po kvart, naizmjenično :roll: Tačno fascinantno :P
Post Reply