Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

piupiu

#101 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by piupiu »

Ja cike, vriske... :D :lol:

https://inews.co.uk/news/black-lives-ma ... on-2877286

Je l' ovo opravdano?
Billy The Pljuc

#102 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by Billy The Pljuc »

piupiu wrote: 08/06/2020 01:12 Ja cike, vriske... :D :lol:

https://inews.co.uk/news/black-lives-ma ... on-2877286

Je l' ovo opravdano?
Samo kod brita, kažu filantrop i trgovac robljem, meni inače jedna od mržih nacija ali ne vrijedi ih sve trpati u isti koš, časnih izuzetaka hepte, ovaj "gospodin" čija je statua srušena definitivno to nije.

Konkretno u protestima protiv rasizma rušenje statue jednog trgovca robljem definitivno opravdano, da je "sreće" bilo nikada ne bi ista bila ni postavljena. Simpatizeri malinara Fikre bi rekli neopravdano, razlog - pomagao zajednici i društvu.

Nasilan protest sa konkretnom akcijom, dakako :thumbup:.
Nekako s proljeća

#103 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by Nekako s proljeća »

Nasilje je glupost koja obično bude uzrok za reakciju drugih glupana na istu.
espn

#104 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by espn »

Ne vrijede ovdje protesti jer je barem 200000 ljudi u sprezi s vlasti, tj. uhljebljeni su uz pomoc onih na vlasti.
Billy The Pljuc

#105 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Nekako s proljeća wrote: 08/06/2020 08:00 Nasilje je glupost koja obično bude uzrok za reakciju drugih glupana na istu.
Ne može se svako nasilje karakterisati kao glupo jer ono ima svoje različite oblike i ne izaziva nužno novo nasilje kao odgovor na isto.

I pored primjera navedenog gore i kod nas se može navesti masa primjera gdje je došlo do zaposjedanja/blokiranja i sl. određenih dijelova grada tj. površina, putnih pravaca, zgrada itd. "na silu" a pri čemu nije bilo nasilja kao reakcije na isto.
LBVIEW

#106 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by LBVIEW »

palermo wrote: 07/06/2020 14:14
Billy The Pljuc wrote: 07/06/2020 12:41 @palermo ne bih ništa mijenjao u naslovu teme. Dala bi se otvoriti druga tema sa naslovom poželjan sistem uređenja i funkcionisanja BiH kao države, bujrum ako si zainteresovan pa ti sam iznesi u kakvom sistemu bi ti volio da živiš, svi zainteresovani bi bezbeli dali svoje mišljenje u pogledu istog.

Poenta je da mi imamo već uspostavljen "sistem" koji je sam sebi svrha tj. nije u službi građana ove države. Evo dobar je i osvrt @Pryda na temu mada sam mišljenja da će kod nas teško doći do pojave lidera koji će ujediniti narod na sve tri strane, vjerovatniji scenario je eventualno svrgavanje recimo jedne ili dvije političke elite sa snagama koje bi opet vremenom nastavile da koriste prednosti sistema u cilju sopstvenog napretka.

Postoji li način da natjeramo sistem da radi u korist države i njenih građana i da li su to nasilni protesti?

Mislim da ćemo se svi složiti da su nam institucije preplavljene nesposobnim i korumpiranim kadrom koji u najboljem slučaju neće možda krasti naveliko ali pogodnosti sistema će sasvim sigurno iskoristiti do maksimuma pri tome ne radeći ništa.

Ja sam mišljenja da način postoji, ti takvi kadrovi se moraju istjerati iz institucija i većinski zamjeniti kadrovima kojih na sreću još uvijek ima u BiH ali se ne bave politikom. Pretpostavljam da ako bi došlo do takve promjene na teritoriju FBiH i plasmana ispravnih kadrova kako u institucije iste tako i na nivo državnih institucija onda u suštini i sa čak eventualnom tvrdolinijaškom strujom iz manjeg entiteta može doći do pomaka na državnom nivou.
Umjesto općenitih protesta protiv stanja, ili protesta za bolji život koji po defaultu ne mogu ništa doniejti, jer bolji život za nekoga je jedno, a za nekog sasvim drugo.....mislim da bi bilo mnogo bolje protestnu energiju usmjeriti u drugom konkretnijem pravcu. Dakle, protesti za kontrolu zapošljavanja, protesti protiv toga da se odugovlači sa sudskim odlukama, protesti protiv povećanja cijene elektirčne energije, suštinski protest (mislim izlazak na ulice)mora postati legitiman način izražavanja građanske misli o određenom pitanju, i sastavni dio demokratije. I na taj način se stvari poboljšavaju.

Protesti samo radi protesta su uvijek opasnost. Ja nikada neću zaboraviti one proteste zbog JMBG za koje se na kraju ispostavilo da je Sarajevo zapravo učinilo pritisak da se usvoji prijedlog Milorada Dodikla i dodatno derogira država Bosna i hercegovina. Al to se dešava kada ne formulišeš cilj, nego protestuješ a da ne znaš šta tražiš.

Nasilno rušenje vlasti.....pa, ako ima neko dovoljno hrabar i drzak da to otpočne, onda ok. Samo, prije nego što se u to uđe, možda ne bi bilo loše prisjetiti se i nekih konkretnih primjera šta su posljedice nasilnog rušenja vlasti.Ne treba daleko ići u prošlost, arapsko proljeće, Vučić, afričke diktature.....
:thumbup:
Sto je najgore, slicno bi uradili i u nekom drugom kontekstu.
seoBIH

#107 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by seoBIH »

zgembo_1 wrote: 07/06/2020 11:39
seoBIH wrote: 06/06/2020 21:06 Ne smatram. Oni rade jer smo im dozvolili. Izboru prije dvije godine, izbori za par mjeseci, mi ih biramo, mi ćemo ih birati i neko hoće proteste? Je li vi imate nekih problema?
Pa ima problema, uvijek ce i biti, sve dok postoji takvih malumnika sto komentiraju takve stvari kao ti, a u stvari uzivo nista ne rade. Pusti se ti foruma i radi nesto korisno od zivota, ne samo prosipat' suplju.
Svoje ukućane možeš tako zvati.
Billy The Pljuc

#108 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

espn wrote: 08/06/2020 08:16 Ne vrijede ovdje protesti jer je barem 200000 ljudi u sprezi s vlasti, tj. uhljebljeni su uz pomoc onih na vlasti.
Ako kao mjerilo uzmemo recimo glasačko tijelo, saberemo konkretno broj glasova koje političke elite "uzmu" na izborima i time dobiju tj. zadrže vlast i isti broj oduzmemo od ukupnog broja glasača onda je evidentno da manjina vlada nad većinom a u kojoj su svi oni koji nisu glasali za iste kao i oni koji nisu glasali uopšte uglavnom iz razloga što misle da nemaju za koga glasati.

Ono što je simptomatično konkretno za Sarajevo jeste činjenica da je jedan veliki broj i onih koji su "prikopčani na sistem" zahvaljujući svojim političkim izborima i takvi ljudi u principu i ne protestvuju jer njima je dobro, isti pripadaju grupaciji "šuti ne talasaj" ili "dobro je nek' ne puca samo" kao i oni zbrinuti u privatnom sektoru a koji nemaju nužnih dodira sa vladajućim političkim elitama.

Protesti će ovdje "vrijediti" onog momenta kada se u Sarajevo kao centar moći slije veliki broj onih koji su obespravljeni i ugroženi od sistema a žive van istog. Vidjeli smo do sada na žalost reakciju Sarajeva bezbroj puta na protestima sa određenim ciljem, uglavnom mlako i nikako podržano, pojavi se grupa veća ili manja da protestvuje protiv nečega i interesantno je da sve ostale koji će možda već sutra izaći na proteste zbog nečeg drugog, uglavnom boli ona stvar. Razumljivo je da se sirotinja iz svih dijelova BiH ne može mobilizirati sama od sebe, ubi ih neimaština i dolazak u Sarajevo istima predstavlja avanturu za koju nemaju ni finansijskih sredstava a ni vremena jer moraju da se bore za komad hljeba na svakodnevnoj osnovi.

Složio bih se sa @palermo u pogledu formulacije protesta kao protesta, bili oni mirni ili nasilni, moraju imati svoj cilj ali u državi gdje je sve trulo mi imamo i previše toga za protestvovati protiv. Dosadašnji primjeri nam ne idu u prilog, uključujući i te nasilne proteste 2014-e a što nam u svakom slučaju treba biti za nauk jer ja vjerujem da će protesta biti u budućnosti. Mislim da će i put koji je izabrao Hadžikadić sa PzP-om pokazati da mirni protesti sa nikakvom masovnošću neće uroditi plodom, iščitavanje "zahtjeva" vlastodršcima iste samo tjera da reaguju sa podsmjehom.

Masovniji protesti sa demonstacijom "sile" usmjereni protiv pokvarenog sistema tj. institucija i onih koji su derogirali iste ali ne nužno i prema predstavnicima tzv. "međunarodne zajednice" jer bi ista mogla zatrebati u nekim daljim procesima u smislu pomoći u ostvarenju određenih ciljeva, vjerujem da bi dalo rezultate.
Nekako s proljeća

#109 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Billy The Pljuc wrote: 08/06/2020 08:25
Nekako s proljeća wrote: 08/06/2020 08:00 Nasilje je glupost koja obično bude uzrok za reakciju drugih glupana na istu.
Ne može se svako nasilje karakterisati kao glupo jer ono ima svoje različite oblike i ne izaziva nužno novo nasilje kao odgovor na isto.

I pored primjera navedenog gore i kod nas se može navesti masa primjera gdje je došlo do zaposjedanja/blokiranja i sl. određenih dijelova grada tj. površina, putnih pravaca, zgrada itd. "na silu" a pri čemu nije bilo nasilja kao reakcije na isto.
Pročitah naslov teme i iznesoh blic mišljenje, sa fokusom na pojam ''nasilno'' u njemu. Ti mi odgovaraš naprđivanjem kao da je 1992-1995.
Care, uzmi fino jednu brošuricu od Svetlane Broz, žute je boje koliko se sjećam, nešto kao 10 ne nasilnih primjera/načina borbe za bolju vlast u društvu. Izbori nisu daleko i u demokratskom društvu se tako mijenja ili popunjava vlast. Meni to odgovara, a na vrh mi je glave hrakanja provincije po državnoj prijestolnici.
Billy The Pljuc

#110 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Nekako s proljeća wrote: 08/06/2020 09:44
Billy The Pljuc wrote: 08/06/2020 08:25

Pročitah naslov teme i iznesoh blic mišljenje, sa fokusom na pojam ''nasilno'' u njemu. Ti mi odgovaraš naprđivanjem kao da je 1992-1995.
Care, uzmi fino jednu brošuricu od Svetlane Broz, žute je boje koliko se sjećam, nešto kao 10 ne nasilnih primjera/načina borbe za bolju vlast u društvu. Izbori nisu daleko i u demokratskom društvu se tako mijenja ili popunjava vlast. Meni to odgovara, a na vrh mi je glave hrakanja provincije po državnoj prijestolnici.
Care, imaš pravo na svoje mišljenje kao i svako u demokratskom društvu pa tako i ja sam. Drži se Svetlane Broz i njene brošurice žute boje sa sve nešto kao 10 nenasilnih primjera/načina borbe za bolju vlast u društvu. Izbori su nadam se pred nama i akobogda pokazaće se kako se mijenja ili popunjava vlast u "demokratiji" karakterističnoj za Bosnu i Hercegovinu. Ne sumnjam da ima onih kojima takav način i odgovara.

Iskreno ne znam šta si mislio reći sa ovim "hrakanje provincije" po državnoj prijestolnici a koju već sada većinski naseljavaju dojučerašnji provincijalci, uostalom nije ni bitno.

Respect za mišljenje i stav, nismo svi isti i tako i treba da bude.
Last edited by Billy The Pljuc on 08/06/2020 11:42, edited 1 time in total.
4500

#111 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by 4500 »

Nas najveci problem do sada, je nedostatak kvalitetne alternative.

Svi se sjecamo kad su protestovali u Sarajevu i pocelo se opasno zakuhavati, mi na poslu smo se dogovarali da izadjemo svi.
ali u komunikaciji izmedju sebe skontamo da,... Uredu zelimo skinuti vlast,i sta onda, koga zelimo staviti na vlast?

za kvalitetne promjene,proteste ili bilo sta treba dobra alternativa(opozicija ili vizija).
U RSu nemaju opozicije niti vizije, malo su se zasitili Dodika,
ali isto tako previše njih zavisi od njega, tako da teško da bude želje za promjenom.
Hrvati, nešto slicno kao RS, samo sto su oni jos vise ujedinjeni zbog Komšića, a i manje ih je, pa ih je vise strah promjena.
Tako da ostaju Bošnjaci, i svi ostali probosanski orijentisani Bosanci...
Ipak, kad bi Bošnjaci se riješili Bakira, poželjeli bi i druga dva naroda riješe svojih robovlasnika.

Kod nas SDA vlada sa 25-30% glasova, zbog lose organizovanosti opozicije,i pravljenja laznih suparnika(Radoncic,Komsic).
u probosanskom dijelu glasackog tijela postoji velika netrepeljivost gdje 30% vlada sa 70% ljudi. Dakle 70% ljudi ne smatra Bakira i Sebiju svojim.
Nažalost, u ovih 70% do sad nije bilo pameti i znanja i jedinstva da mijenjaju stvari, vec se i i sami razjedine, a onda postaju lagan plijen za SDA koji kupi tek toliko koliko im treba da zadrze vlast, i to je to.

dakle, nama ne trebaju nikakvi protesti pogotovo ne nasilni,
Ako ne mozemo biti pametni i jedinstveni u skidanju ove vlasti na izborima, zasto bi par mjeseci poslije bili jedinstveni u nekim protestima?

proteste podrzavam samo ako nam uskrate i to pravo glasanja kao sto sad pokusavaju ili izbori budu neregularni, onda nam ne preostaje nista drugo.
Last edited by 4500 on 08/06/2020 10:43, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#112 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Samo olovku u ruke i laganini ispuniti glasački listić, to je ispravan put za punoljetne u bliskoj budućnosti. Za to pravo se ginulo, tako da nije problem ni opet da se zatalasa ako ono bude ugroženo. Za sada vidim da nije, par miliona BAM-ova će se već naći.
Billy The Pljuc

#113 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

4500 wrote: 08/06/2020 10:35 Nas najveci problem do sada, je nedostatak kvalitetne alternative.

Svi se sjecamo kad su protestovali u Sarajevu i pocelo se opasno zakuhavati, mi na poslu smo se dogovarali da izadjemo svi.
ali u komunikaciji izmedju sebe skontamo da,... Uredu zelimo skinuti vlast,i sta onda, koga zelimo staviti na vlast?

za kvalitetne promjene,proteste ili bilo sta treba dobra alternativa(opozicija ili vizija).
U RSu nemaju opozicije niti vizije, malo su se zasitili Dodika,
ali isto tako previše njih zavisi od njega, tako da teško da bude želje za promjenom.
Hrvati, nešto slicno kao RS, samo sto su oni jos vise ujedinjeni zbog Komšića, a i manje ih je, pa ih je vise strah promjena.
Tako da ostaju Bošnjaci, i svi ostali probosanski orijentisani Bosanci...
Ipak, kad bi Bošnjaci se riješili Bakira, poželjeli bi i druga dva naroda riješe svojih robovlasnika.

Kod nas SDA vlada sa 25-30% glasova, zbog lose organizovanosti opozicije,i pravljenja laznih suparnika(Radoncic,Komsic).
u probosanskom dijelu glasackog tijela postoji velika netrepeljivost gdje 30% vlada sa 70% ljudi. Dakle 70% ljudi ne smatra Bakira i Sebiju svojim.
Nažalost, u ovih 70% do sad nije bilo pameti i znanja i jedinstva da mijenjaju stvari, vec se i i sami razjedine, a onda postaju lagan plijen za SDA koji kupi tek toliko koliko im treba da zadrze vlast, i to je to.

dakle, nama ne trebaju nikakvi protesti pogotovo ne nasilni,
Ako ne mozemo biti pametni i jedinstveni u skidanju ove vlasti na izborima, zasto bi par mjeseci poslije bili jedinstveni u nekim protestima?

proteste podrzavam samo ako nam uskrate i to pravo glasanja kao sto sad pokusavaju ili izbori budu neregularni, onda nam ne preostaje nista drugo.
Dobar osvrt :thumbup:.

Nedostatak kvalitetne alternative, svakako.

Manjina uvijek pronađe način da vlada nad većinom, jedinstva i pameti nema u opoziciji i to je do sada uglavnom bio slučaj.

Odavno smo došli do toga da imamo neregularne izbore a ostavljeno nam je kao "pravo" da glasamo.

Možda nam na kraju i neće preostati ništa drugo osim da protestvujemo, vjerujem da će vrijeme pokazati.
high_volume

#114 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by high_volume »

Nekako s proljeća wrote: 08/06/2020 09:44 Pročitah naslov teme i iznesoh blic mišljenje, sa fokusom na pojam ''nasilno'' u njemu. Ti mi odgovaraš naprđivanjem kao da je 1992-1995.
Ta brošurica, pisana je za uredno demokratsko društvo, u kojem nema korupcije, ili je ima u zanemarivim slučajevima, u kojima je ustav jednostavno promjenjiv, u kojima izborni zakon priznaje prava ljudi, u kojima vlast ne uzurpira prava ljudi i zloupotrebljava izborne pozicije, itd. U BiH nije ništa uredno, BiH je surogat različitih sistema upravljanja državom i društvom, njenom privredom i ekonomijom. Jedina država na svijetu koja je u 21. stoljeću svjestki protektorat, država sa preko hiljadu godina istorije i značaja. BiH je država SDA, SDS, HDZ, SDP, SNSD, SBB i ostale političke bagre, koja ne poznaje "finu brošuricu od Svetlane Broz", nego koja jedino poznaje silu.

Ti nas ovdje zajebavaš :-)
neko_sa_strane

#115 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by neko_sa_strane »

Na moju veliku žalost stranke poput Naše Stranke ne mogu nikad ili bar ne u doglednoj budućnosti steći veći uticaj. Ovdje je narod previše zaostao i nacionalno naložen iako potpuno bez razloga jer niti jedan od tri plemena nisu ništa značajno postigli na Balkanu a kamo li šire da bi se iko od njih ponosio svojim bošnjaštvom, hrvatstvom i srpstvom. Najpoznatiji su po krvavim sukobima svakih 50 godina. Ja se naježim i ospem kada neko kaže da je ponosni Srbin, Hrvat ili Bošnjak i redovno zaokružuje "svoje".
palermo

#116 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by palermo »

Billy The Pljuc wrote: 08/06/2020 09:22

Masovniji protesti sa demonstacijom "sile" usmjereni protiv pokvarenog sistema tj. institucija i onih koji su derogirali iste ali ne nužno i prema predstavnicima tzv. "međunarodne zajednice" jer bi ista mogla zatrebati u nekim daljim procesima u smislu pomoći u ostvarenju određenih ciljeva, vjerujem da bi dalo rezultate.
A dobro, koji je cilj ovih demonstracija.......da se promijeni vlast, da postojeća vlast bolje radi, da se promijeni Ustav......moraš imati neki cilj, dakle šta želiš dobiti, ono konkretno....šta je zahtjev
kotor88

#117 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by kotor88 »

Ali kad krenu te paralele, sve bi bilo super da nema Srba i Hrvata, jer samo Bošnjaci žele Bosnu...
Ne zna čovjek ni bi li se smijao...
SDA vlada od 90-te do danas i sad kao problem je u druga dva konstitutivna naroda, al nije u SDA i pobornicima njihove politike...
RandomAndCasual

#118 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by RandomAndCasual »

kotor88 wrote: 08/06/2020 14:23 Ali kad krenu te paralele, sve bi bilo super da nema Srba i Hrvata, jer samo Bošnjaci žele Bosnu...
Ne zna čovjek ni bi li se smijao...
SDA vlada od 90-te do danas i sad kao problem je u druga dva konstitutivna naroda, al nije u SDA i pobornicima njihove politike...
Ti ocito nisi redovni na pro bosanskim forumima ako mislis da bosnjaci kontaju da nije problem u SDA isto koliko je problem i sa SNSD i Dodikom i sa HDZom
piupiu

#119 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by piupiu »

Billy The Pljuc

#120 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

palermo wrote: 08/06/2020 13:50
Billy The Pljuc wrote: 08/06/2020 09:22

A dobro, koji je cilj ovih demonstracija.......da se promijeni vlast, da postojeća vlast bolje radi, da se promijeni Ustav......moraš imati neki cilj, dakle šta želiš dobiti, ono konkretno....šta je zahtjev
Iskreno dobri moj palermo ne znam više šta bih ti napisao kao odgovor. Nije me bilo izvjesno vrijeme, malo život protrese do temelja, pokaže koliko smo mali i nebitni, evo me rezigniran, ne znam gdje šta i kako.

Možda je najbolje ništa ne mijenjati, pustiti neka sve ide dođavola.
hillbill

#121 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by hillbill »

deny_s wrote: 07/06/2020 22:07
Velkoski wrote: 07/06/2020 18:59 protestujte u oktobru ili kad već :D

čim prije shvatite da ljudima koji žive ovdje ovaj sistem zapravo odgovara (mala je brojka onih kojima ne odgovara) tim prije ćete preseliti u Kanadu ili na Novi Zeland
Tačno u sridu,što bi rekli dalmatinci..
druga stvar je što su bošnje kukavice i pičkice kad znaju da bi mogli dobiti po nosu..
bošnjo je hrabar samo kad napada u čoporu,napada slabijeg od sebe,duplo starijeg od sebe,itd.
bošnjo nije za nasilje kad vidi da pred sobom ima nekoga ko je jači od njega i od koga bi mogao dobiti po nosu..
bošnjo kad vidi da pred sobom ima slabijeg od sebe onda bi te ta budala bošnjo i ubila..
Ja da sam vlast, karao bih bošnje do besvjesti,dušu bih im vadio..kakav kakir,kakva sda..oni bi bili mala maca
Bolje ti je preimenovati ovu temu o vicevi o bošnjama,kakvi nasilni prosvjedi i bošnjo..ne ide u istu rečenicu
sta......bosnjo rado ide na mevlud.....na proteste nece ....bosnju sloboda ne zanima
Locked