Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Locked
Kejn

#26 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Kejn »

Trebo se sklonit u stranu i pustit Srbima i Hrvatima da nađubre Bosnu sa nama. Svi sretni. Srbi i Hrvati podjelili Bosnu a i nađubrene humus ex Bošnje sretne nema him Alije i Bakira da im smeta.
vatrogasac

#27 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by vatrogasac »

atmel wrote: 04/06/2020 18:51 piškit pa spavat...ti si mi se našo da mi govoriš kako smo naoružani dočekali rat
Tuđman je mnogo prije naoružao svoj narod jer su imali organizovanu dijasporu koja je decenijama radila na tome da oživi nanovo Hrvatska, ali Tuđman nije imao Aliju i Miloševića koji su sjedili u Karađorđevu i dijelili Hrvatsku pa su opet gadno prošli.

Zijo77

#28 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Zijo77 »

Vi mladi, koji ste rođeni poslije rata pojma nemate! Uglavnom, neko vam nešto pričao! Postoje argumenti koji idu u prilog Aliji! Deset godina poslije Titove smrti je trajalo zahuktavanje srpskog nacionalizma i šovinizma. Treba iskopati izdanja "Politike" iz tog vremena i emisije beogradske televizije i sve se pokaže kao na dlanu. (O razlozima srpskog nezadovoljstva i frustracija, ne bih ovom prilikom)! Alija je bio umjereni vjerski fanatik, zapravo islamski idealist. Jedan je od osnivača političko-vjerske stranke SDA. Nije nikako bio pogodna ličnost za vodju Muslimana, danas Bošnjaka. Ali, nije bilo alternative u tom trenutku. SK BiH se raspao, a nova stranka SDP je poražena na izborima i to dobro! Bila je interesantna stranka MBO sa Adilom Zulfikarpašićem koji je bio najmudriji bošnjački političar!
Velika Alijina greška je napuštanje pregovora u Lisabonu na samom početku rata! Danas ne znamo kako bi se ti pregovori završili. Radilo se o podjeli, ali bez povezanih etničkih teritorija. Alijina greška je napuštanje pregovora u situaciji kada nije imao ni oružje, ni vojsku, ni logistiku! Da li je vama logično napustiti pregovore u takvoj situaciji? Ali, uvijek ima neko "ali"! Naime, Alija je bio pod velikim pritiskom naše javnosti, naših medija i opozicije! "Oslobodjenje" je svaki dan objavljivalo tekstove da nikakvu podjelu ne treba prihvatiti, da BiH mora biti ili unitarna ili je neće biti. Ukratko, postojala je klima da je svaka etnička podjela ustvari izdaja. Stvarao se nerealni optimizam, da je američka 6 flota u Jadranu, da će svijet odmah vojno intervenisati i sl. Dobar dio običnih ljudi (po mom mišljenju glupih) je na riječima bio protiv podjela Naravno, mislim na Bošnjake! . Bilo je i galamdžija patriota koji su početkom rata odmah zbrisali preko granice! Alija bi u tom istorijskom trenutku pristankom na Kutiljerov plan, bio proglašen izdajnikom! Poslije tri i pol godine ubijanja i protjerivanja, Alija je u Daytonu potpisao tri puta gori sporazum. Narod je tada šutke primio tužnu vijest da je na pola teritorije BiH uspostavljena Republika Srpska, doduše kao entitet!
Maraschino

#29 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Maraschino »

Da nije bilo Alije danas ne bi imali nezavisnu BiH.

To sto ne mozete da uredite drzavu 25 godina poslije rata, opet vam Alija kriv.
zilog

#30 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by zilog »

geralt wrote: 04/06/2020 11:27 Za mene je Alija nesto slicno Vladku Maceku - dobar covjek na pogresnoj poziciji u pogresno vrijeme, cije su lose odluke i neodlucnost indirektno rezultirale tragedijom.

Za neupucene, Macek je bio predsjednik HSS-a i ubjedljivo najpopularniji hrvatski politicar pocetkom 1941. Kad je poceo Aprilski rat, Srbi su mu nudili da podje sa kraljem i vladom u London u izbjeglistvo, a Nijemci su mu nudili da preuzme vlast u NDH. Nije htio ni jedno ni drugo, vec je pokusavao ostati "na sredini", sto je rezultiralo tragedijom i za njega licno, i za sve narode na teritoriji "NDH", i za njegovu stranku. Da je ostao vjeran zapadnim Saveznicima, "NDH" bi propala u startu zbog nedostatka podrske medju Hrvatima, a da je prihvatio vlast umjesto genocidnog psihopate Pavelica, mnogi zlocini bi bili izbjegnuti i desetine (mozda i stotine) hiljada ljudi bi prezivjele rat.

Slicno tome, Alija je '91. imao izbor - ili se od starta jasno opredijeliti za nezavisnost i pripremiti za rat (organizaciono, logisticki, diplomatski), ili ostati u Jugoslaviji do daljnjeg, boriti se za prava i autonomiju i cekati povoljnu priliku za otcijepljenje. I jedno i drugo bi bilo bolje od onoga sto se u stvarnosti desilo.
'91. prihvatiti ostanak u Srboslaviji (Milosevic bi imao potpunu kontrolu), bi znacilo sasvim drugaciji istorijski rasplet:

1. BiH bi ucestvovala u agresiji na Hrvatsku, koja bi u velikom dijelu bila okupirana duz cijele granice sa BiH
2. BiH bi se nasla u potpunom srpskom okruzenju
3. Srbi i Bosnjaci bi unutar BiH ratovali protiv Hrvata
4. Izlaskom na Karlobag-Karlovac-Virovitica Srbi bi dobili odrijesene ruke do Makedonije
5. Bez rizika za kap u prepunoj casi, koju je napunio genocid u BiH, krvavo bi se ugusila pobuna na Kosovu
6. Usvojio bi se novi savezni ustav koji bi centralizovao drzavu i iskljucio mogucnost otcjepljenja
7. Najvjerovatnije bi se izbrisale, ili prekrojile unutrasnje granice
8. Mi bi smo ovo piskarali na Krstarici, jer bi Dario i Mario bili protjerani, ako ne nesto i gore... :roll:
Awakened

#31 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Awakened »

Kakva tema! Praviti se "pametan" 30 godina nakon desavanja, van svakog konteksta i istorijskog trenutka. Ne znam koliko vas je kriticara bilo i rodjeno tada, a kamoli prozivljavalo sve sto se desavalo.
LBVIEW

#32 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by LBVIEW »

zilog wrote: 04/06/2020 20:01
geralt wrote: 04/06/2020 11:27 Za mene je Alija nesto slicno Vladku Maceku - dobar covjek na pogresnoj poziciji u pogresno vrijeme, cije su lose odluke i neodlucnost indirektno rezultirale tragedijom.

Za neupucene, Macek je bio predsjednik HSS-a i ubjedljivo najpopularniji hrvatski politicar pocetkom 1941. Kad je poceo Aprilski rat, Srbi su mu nudili da podje sa kraljem i vladom u London u izbjeglistvo, a Nijemci su mu nudili da preuzme vlast u NDH. Nije htio ni jedno ni drugo, vec je pokusavao ostati "na sredini", sto je rezultiralo tragedijom i za njega licno, i za sve narode na teritoriji "NDH", i za njegovu stranku. Da je ostao vjeran zapadnim Saveznicima, "NDH" bi propala u startu zbog nedostatka podrske medju Hrvatima, a da je prihvatio vlast umjesto genocidnog psihopate Pavelica, mnogi zlocini bi bili izbjegnuti i desetine (mozda i stotine) hiljada ljudi bi prezivjele rat.

Slicno tome, Alija je '91. imao izbor - ili se od starta jasno opredijeliti za nezavisnost i pripremiti za rat (organizaciono, logisticki, diplomatski), ili ostati u Jugoslaviji do daljnjeg, boriti se za prava i autonomiju i cekati povoljnu priliku za otcijepljenje. I jedno i drugo bi bilo bolje od onoga sto se u stvarnosti desilo.
'91. prihvatiti ostanak u Srboslaviji (Milosevic bi imao potpunu kontrolu), bi znacilo sasvim drugaciji istorijski rasplet:

1. BiH bi ucestvovala u agresiji na Hrvatsku, koja bi u velikom dijelu bila okupirana duz cijele granice sa BiH
4. Izlaskom na Karlobag-Karlovac-Virovitica Srbi bi dobili odrijesene ruke do Makedonije
5. Bez rizika za kap u prepunoj casi, koju je napunio genocid u BiH, krvavo bi se ugusila pobuna na Kosovu
6. Usvojio bi se novi savezni ustav koji bi centralizovao drzavu i iskljucio mogucnost otcjepljenja
8. Mi bi smo ovo piskarali na Krstarici, jer bi Dario i Mario bili protjerani, ako ne nesto i gore... :roll:
:thumbup:
U svim sbkb teorijama u kontekstu raspleta jugoslovenske krize ovo gore se namjerno presucuje, a znamo i od koga, od samokritickih Bosnjaka zasigurno ne.
Pri tom je vrhovni argument osamostaljivanje Crne Gore, do kojeg je doslo razvojem situacije sa zadatim pocetnim parametrima raspada Jugoslavije, srpskim napadom na republike koje su postale samostalne, te napislijetku primljene u UN. Nadati se istim historijskom ishodu s drasticnom promjenom ulaznih parametara je nevidjena glupost, da ne kazem nesto gore.
Ludzak

#33 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Ludzak »

Ja mu zamjeram što je Armiju BiH previše vjerski odredio. A trebala je biti multietnična.
Mafioso

#34 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Mafioso »

Zeleni12 wrote: 04/06/2020 10:54 Dalje, AI dobija stan od drzave, rukovodece radno mjesto, te 7. god. upravlja izgradnjom hidroelektrane " Perucac" kod Niksica. I to sve kao drzavni neprijatelj..
Supruga mu se zaposljava u zgradi CK SKBiH i tu provodi cijeli radni vijek.
Služba. I tood prvog dana brijanja. Zato su ova dvojica i zaplatila glavom, a Bake oženio udbašku šćer sa danilovgradskih obronaka. Zato i jesu danas tu gdje jesu.
duh_sa_sjekirom wrote: 04/06/2020 11:55 :lol:
Zar još ima takvih koji vjeruju u ovo?
Alija da bude predsjednik u Beogradu :lol: :lol:
Nevjerovatno...
Pa Beograd ga je i do tad postavljao, što ne bi i od tad. Isto kao i sve ostale aktere, što i dan danas Jovica Stanišić postavlja i miče, gospodari životom i smrću na svem južnoslavenskom pedlju izuzev, u nekoj mjeri, Slovenije.
LBVIEW wrote: 04/06/2020 14:59 Inace, simpotomaticno je ovo "ravnanje do Kumrovca", samo malo vuce na Binasr. :mrgreen:
Radije bi ravnao do Kumrovca nego bio trpan u Dretelj od 91. do danas, barem ja.
vatrogasac wrote: 04/06/2020 15:25
Tako je, primjera radi, i prof. dr. Nijaz Duraković, prvi predsjednik SDP BiH, bio izložen ciljanim podmetanjima i diskreditacijama. U besprizornoj propagandi medija i političara pod komandom Miloševićevog režima u Beogradu dr. Nijaz Duraković je označen kao „islamski fundamentalista“, „nacionalista“ i „pripadnik islamske zavjere“.

dr. Denis Bećirović
Alija nije bio savršen čovjek kao što to nije niko od nas pa će tako ko traži u njemu naći ružno, a ko traži, naći će i lijepo. Zavisi ko šta krene da traži. Slično presudi u Sarajevskom procesu. Našli su mu da je nešto pogriješio teško 14 godina zatvora? U Banjaluci su mu guslari spjevali pjesme pune mržnje kao da je bio dahija iz otomanske carevine. :mrgreen: U svakom slučaju...pozitivac.
Duraković nije bio udbaš. Jedini razlog što on nije dobio vođstvo, isto kao ni npr. Bogić Bogićević, a Abdić koji je po nalogu DBa odradio da se uništi ekonomija BiH ulećeo soko u prezidijum. Alija i sad Bake 1/1 udbaški dupelisci.
Sultanahmed wrote: 04/06/2020 17:58 I to je neko opravdanje sto je ostavio nenaoruzan narod vukovima?
Sve isplanirano. Dokaz su brojni pokolji granatama tipa kapije i markala (ko mentalno zdrav u opsadnom stanju dozvoljava okupljanje na dlanu neprijateljskoj artiljeriji, osim neko ko ima plan da to iskoristi za buduće ciljeve oj mi žrtve vidite šta nam rade)
Zijo77 wrote: 04/06/2020 19:38 Velika Alijina greška je napuštanje pregovora u Lisabonu na samom početku rata! Danas ne znamo kako bi se ti pregovori završili. Radilo se o podjeli, ali bez povezanih etničkih teritorija. Alijina greška je napuštanje pregovora u situaciji kada nije imao ni oružje, ni vojsku, ni logistiku! Da li je vama logično napustiti pregovore u takvoj situaciji?
Da ih nije napustio smjenio bi ga Abdić, strpao u zatvor, i sebe postavio i isto uradio što je Alija uradio. Pa bi njegova hanuma govorila vreća zlata za mog Avdu.

Maraschino wrote: 04/06/2020 19:43 Da nije bilo Alije danas ne bi imali nezavisnu BiH.

To sto ne mozete da uredite drzavu 25 godina poslije rata, opet vam Alija kriv.
Niti je imamo (mi građani) niti je nešto posebno nezavisna. Njegov potpis kojim je praktično uništen status države i jeste najkrivlji za sve što se dešava u proteklih 25 godina.
zilog wrote: 04/06/2020 20:01 '91. prihvatiti ostanak u Srboslaviji (Milosevic bi imao potpunu kontrolu), bi znacilo sasvim drugaciji istorijski rasplet:
-ne bi imali Dretelj
-ćuti primiri se sa Srbima polako -> ne bi imao ni Srebrenice
-rješila bi se mnoga pitanja
-ne bi bili odlagalište nuklearnog otpada i polje za testiranje vakcina -> barem dok se DB igrači ne bi dogovorili da uzmu pare kao što jesu...
-ne bi imali Čovića i sve popratno
-išao bi sad u Split kako ja hoću a ne da mi neka splačina iz dalmatinske zagore određuje sudbinu godišnjeg odmora za koji rintam 360 dana
Ludzak wrote: 04/06/2020 21:01 Ja mu zamjeram što je Armiju BiH previše vjerski odredio. A trebala je biti multietnična.
DB-u je tako odgovaralo da se u Srbiji (i dobrom dijelu svijeta) mogu predstaviti kao borci protiv islamskog terorizma. Kad je dobio poziv od Stanišića smjenio je Divjaka Šibera i Halilovića postavio udbaške govnare i alahuekber
vatrogasac

#35 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by vatrogasac »

Mafioso wrote: 05/06/2020 00:11 -ne bi imali Dretelj
-ne bi bili odlagalište nuklearnog otpada i polje za testiranje vakcina -> barem dok se DB igrači ne bi dogovorili da uzmu pare kao što jesu...
-išao bi sad u Split kako ja hoću a ne da mi neka splačina iz dalmatinske zagore određuje sudbinu godišnjeg odmora za koji rintam 360 dana
Ma nema šanse. Poslije Titove smrti točak se zakotrljao '81. kosovskim demonstracijama i nije se mogao više zaustaviti. Kasnije samoproglašeni četnički vojvoda Vuk Drašković se druži sa Šabačkim vladikom i to druženje rezultira knjigom "Nož" čija zabrana samo povećava prodaju po Srbiji i pravi uvod za nešto krupnije. U to vrijeme imamo Sarajevski proces i afere sa Agrokomercom i Pozderovićima. Slijedi memorandum SANU koji se kopirao i dijelio i razvijao svijest o Velikoj Srbiji. Šešelj odlazi do popa Đujića i kupuje titulu četničkog vojvode. Oko Tuđmana se počela skupljati ustaška emigracija iz Njemačke, Amerike, Australije... i Tuđman im daje prostor. Sve sazrijeva za novu varijantu Sporazuma Cvetković - Maček gdje bi mi opet bili žrtva. Milošević drži svoj veliki skup na Gazimestanu gdje najavljuje ratove. Dok se KPJ raspada na 14. vanrednom Kongresu u Sarajevu pjevaju "Druže Tito mi ti se kunemo...", a Radio Sarajevo u Omladinskom programu kuka na inflaciju i što nema kafe i goriva. Mediji i u komšiluku i u susjedstvu dovršavaju nacionalističku priču. Alija i Gligorov pozivaju na očuvanje konfederalne Jugoslavije, ali niko ih ne benda i svi kreću svojim putem, Slovenija pa Hrvatska itd.
I da zaista to ne bi prošlo svjedoči Mesić koji je izbrojao da su se samo u toku rata Tuđman i Milošević sastali 48 puta. U svom tom haosu izborili smo nezavisnost u svojim granicama, stvorili armiju, sačuvali državu i spasili što se moglo spasiti. A da li je moglo bolje, moglo je nešto, ali ne mnogo. Šta je moglo, a šta nije to je za generale poslije bitke. Nanići, Dudakovići, Zajke, Hadžići, Mešići, Malkići, Bešići, Hujduri, Šehovići i hiljade drugih zajedno sa Alijom su napravili čudo bosanskog otpora, koje osamdesetih kada je stvaran haos, niko nije ni sanjao. Što nismo onda uspjeli mogli smo sada dovršiti, ali sa ovakvim političarima u Bošnjaka nema od toga ništa još zadugo.
Maraschino

#36 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Maraschino »

Image

Lahka vam noc.
Tegla ajvara

#37 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Tegla ajvara »

Ne do Bog da neki narod ima dušmana u sebi kao što ih Bošnjaci imaju. Mi smo sebi najveći dušmani. Sve dok postoji ogromna razdjeljenost među nama, nema nama hajra, ali i to se počelo pomalo mijenjati na bolje.
zilog

#38 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by zilog »

Mafioso wrote: 05/06/2020 00:11
zilog wrote: 04/06/2020 20:01 '91. prihvatiti ostanak u Srboslaviji (Milosevic bi imao potpunu kontrolu), bi znacilo sasvim drugaciji istorijski rasplet:
-ne bi imali Dretelj
-bio bi neki Dretelj u kome bi prvo bili Hrvati. a poslije Muslimani, kada bi vrc Alija, ili neki drugi muslimanski prvak, popio kafu u beogradskom hotelu (kao Spaho), a Muslimani proglaseni slijedbenicima Al Kaide...
-bile bi desetine manjih Srebrenica, opravdane kao borba protiv terorizma i fundamentalizma
-rjesilo bi se pitanje Muslimana, postali bi Srbi islamske vjeroispovjesti
-tek bi smo bili polje za testiranje vakcina
-imao bi Kecmanovica, drugu udbasku nakazu
-isao bi u Split da konobarises za drugu splacinu iz dalmatinske zagore (nije mi jasno jesi li namjerno previdio da dalmatinska zagora nije samo Cista Provo)
nosara

#39 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by nosara »

Amater.
bingov buraz

#40 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by bingov buraz »

Politički diletant i slijepac,licemjer (birajte najbolje među vama znači moga poslušnika pa sina,i poslije rata će biti rat pa se okružio šljamom i kriminalcima koji su odgovorni za taj novi rat)

Vizionarstvo sročeno u jednoj rečenici

Za rat je potrebno dvoje

:zzzz:
General War

#41 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by General War »

napomena uz jednu sitnicu:

Image
LBVIEW

#42 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by LBVIEW »

Ovaj gore tip, zvani "splacina iz Zagore", oborio rekord po kolicini gluposti u jednom postu. :D
Btw., Fikret Abdic zvano babo, postao lakmus papir za odredjivanje etnicke pripadnosti na forumu. :D
Cim cujes "pa, 'nate , babo je bio legitiman, da je on bio umesto Alije ne bi bilo rata" i sl. znaj kako se radi o Binasr. :D
Last edited by LBVIEW on 05/06/2020 10:12, edited 3 times in total.
LBVIEW

#43 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by LBVIEW »

zilog wrote: 05/06/2020 05:37
-ne bi imali Dretelj
-bio bi neki Dretelj u kome bi prvo bili Hrvati. a poslije Muslimani, kada bi vrc Alija, ili neki drugi muslimanski prvak, popio kafu u beogradskom hotelu (kao Spaho), a Muslimani proglaseni slijedbenicima Al Kaide...
-bile bi desetine manjih Srebrenica, opravdane kao borba protiv terorizma i fundamentalizma
-rjesilo bi se pitanje Muslimana, postali bi Srbi islamske vjeroispovjesti
-tek bi smo bili polje za testiranje vakcina
-imao bi Kecmanovica, drugu udbasku nakazu
-isao bi u Split da konobarises za drugu splacinu iz dalmatinske zagore (nije mi jasno jesi li namjerno previdio da dalmatinska zagora nije samo Cista Provo)

Ma stipu delegata, iz staba placaju po broju slova. :lol:
LBVIEW

#44 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by LBVIEW »

Tegla ajvara wrote: 05/06/2020 01:54 Ne do Bog da neki narod ima dušmana u sebi kao što ih Bošnjaci imaju. Mi smo sebi najveći dušmani. Sve dok postoji ogromna razdjeljenost među nama, nema nama hajra, ali i to se počelo pomalo mijenjati na bolje.
Ovaj "splacina iz Zagore" ako je Bosnjak ja sam Kinez.
I svi ostali na temi sto gotive babu.
duh_sa_sjekirom

#45 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by duh_sa_sjekirom »

duh_sa_sjekirom wrote: 04/06/2020 11:55 :lol:
Zar još ima takvih koji vjeruju u ovo?
Alija da bude predsjednik u Beogradu :lol: :lol:
Nevjerovatno...
Pa Beograd ga je i do tad postavljao, što ne bi i od tad. Isto kao i sve ostale aktere, što i dan danas Jovica Stanišić postavlja i miče, gospodari životom i smrću na svem južnoslavenskom pedlju izuzev, u nekoj mjeri, Slovenije.
:lol:
Ja mislio ti ozbiljan forumaš kad ono nekakav lakrdijaš
Alija je bez dileme imao itekakvih grešaka i to niko ne spori.
No, tvrditi da je upravo on mogao spriječiti rat u BiH jer mu se, eto, nudila stolica u Beogradu, može samo neko iznimno glup i neupućen ili neko zlonamjeran u pokušaju 'pranja' Miloševića i Tuđmana za svo zlo koje su načinili na ovim prostorima a što je i sudski dokazano.
Otprilike u istom rangu su i ovi delegati koji tvrde da je napuštanje pregovora u Lisabonu moglo spriječiti rat.
Rat u BiH je bio neizbježan jer bilo kakva nezavisna BiH nije se uklapala u vizije i planove Miloševića.
Hebote, pa Srbi tada nisu bili u stanju da ispoštuju ni najobičnije primirje od par dana a kamoli da priznaju nezavisnu i cjelovitu BiH i da to ispoštuju
General War

#46 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by General War »

LBVIEW wrote: 05/06/2020 08:07 Ovaj gore tip, zvani "splacina iz Zagore", oborio rekord po kolicini gluposti u jednom postu. :D
Btw., Fikret Abdic zvano babo, postao lakmus papir za odredjivanje etnicke pripadnosti na forumu. :D
Cim cujes "pa , 'nate , babo jebio legitiman, da je on bio umesto Alije ne bi bilo rata" i sl. znaj kako se radi o Binasr. :D
Tipican prekogranicni snjakaBo mentalitet...50 godina zivilo se u miru...e sad je bilo biti ili ne biti, moRo Aljo konce preuzet, inace da nije njega bilo bi katastrofa, i izbjeglo se ono najgore...doduse ako nisi bio u posavini, istocnoj bosni, zapadnoj bosni, podrinju i skoro cijeloj hercegovini...dobro se proslo :-)
skoronikako

#47 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by skoronikako »

Problem Bošnjaka je što misle da se vuk promjenio samo zato što je izvukao pramenove. Ako ne reži, draži nam je od nas samih.

Kojom logikom bi nas Srbi poštedjeli nakon Hrvatske kad znamo kakvi su bili prema nama u svim dosadašnjim ratovima? A maltene ni jedan od njih nije bio protiv nas, nego ljudi koriste sveopšte nemire da usput ubiju kojeg starca, siluju koju ženu ili ubijaju djecu. I onda smo mi kao trebali ostati sa njima dok kolju Hrvate.

Doduše, nisu nama Srbi krivi za genocide. Ako poslušamo mudrost izreka tipa "prevari me jednom ti si kriv, prevari me drugi put ja sam kriv" vidimo ko je za to kriv. I nažalost opet se ponavlja ta priča gdje bi mi trebali preživjeti još jedan genocid.
LBVIEW

#48 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by LBVIEW »

General War wrote: 05/06/2020 09:33
LBVIEW wrote: 05/06/2020 08:07 Ovaj gore tip, zvani "splacina iz Zagore", oborio rekord po kolicini gluposti u jednom postu. :D
Cim cujes "pa , 'nate , babo jebio legitiman, da je on bio umesto Alije ne bi bilo rata" i sl. znaj kako se radi o Binasr. :D
Tipican prekogranicni snjakaBo mentalitet...50 godina zivilo se u miru...e sad je bilo biti ili ne biti, moRo Aljo konce preuzet, inace da nije njega bilo bi katastrofa, i izbjeglo se ono najgore...doduse ako nisi bio u posavini, istocnoj bosni, zapadnoj bosni, podrinju i skoro cijeloj hercegovini...dobro se proslo :-)
Rece predstavnik tipicnog precanskog binasr mentaliteta po kojem je Alija kriv, jerbo "nije teo Jugoslaviju", ili, recimo, Bogicevic zato sto Srbiji nije dao u ruke legitimitet da Jugoslaviju pomocu JNA kroji po svojoj meri.
Nakom 30 godina od ratnih desavanja, kad je jasno ko je sta planirao i uradio, sto je potvrdjeno i sudskim presudama( pa i ovoj babi Abdicu) koje racionalni ljudi s pravom iscitavaju kao historijske cinjenice, trebamo jos uvijek uzimati za ozbiljno mitomane i sbkb vraceve po kojima "eto samo da Alije nije bilo teklo bi med i mleko". Muda pod bubrege na kakvom precanskom forumu, ovdje neces. :izet:
Last edited by LBVIEW on 05/06/2020 10:21, edited 3 times in total.
LBVIEW

#49 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by LBVIEW »

skoronikako wrote: 05/06/2020 09:55 Problem Bošnjaka je što misle da se vuk promjenio samo zato što je izvukao pramenove. Ako ne reži, draži nam je od nas samih.

Kojom logikom bi nas Srbi poštedjeli nakon Hrvatske kad znamo kakvi su bili prema nama u svim dosadašnjim ratovima? A maltene ni jedan od njih nije bio protiv nas, nego ljudi koriste sveopšte nemire da usput ubiju kojeg starca, siluju koju ženu ili ubijaju djecu. I onda smo mi kao trebali ostati sa njima dok kolju Hrvate.

Doduše, nisu nama Srbi krivi za genocide. Ako poslušamo mudrost izreka tipa "prevari me jednom ti si kriv, prevari me drugi put ja sam kriv" vidimo ko je za to kriv. I nažalost opet se ponavlja ta priča gdje bi mi trebali preživjeti još jedan genocid.
Dovoljno je to sto su pocinili genocid, dakle masovni zlocin s predumisljajem za koji su se morali sistematski pripremati duzi period, pa da racionalnom covjeku bude jasno kako je odluka da se ne ide s njima klati po Hrvatskoj bila ispravna. Znaci,cekali bi samo pravi trenutak da s Bosnjacima zavrse za sva vremena, samo sto bi to tada bilo unutrasnje pitanje nove Jugoslavije. Ovo, ko ne konta, i ne zasluzuje uopce pisati po forumu.
Samo ja mislim da takvih i nema, vec, mimikrirani, pisu po zadatku. :wink:
high_volume

#50 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by high_volume »

Qwertz84 wrote: 28/05/2020 21:24 Mene bi zanimalo je li prvi presjednik BiH pravio ikakve političke greške prije rata, u ratu i iza rata. jer sam ja dobio prije par dana email on bosanskog kongeresa u kojem piše 
"KAKO SU JEDINICE JNA U RBiH PREIMENOVANE U "VOJSKU BOSANSKIH SRBA" I AGRESIJA PREIMENOVANA U "GRADJANSKI RAT"? (Citat iz knjige "Rat u Bosni i Herceogvini")Sjetimo se da je odmah poslije priznanja Republike Bosne i Hercegovine od strane USA 7. aprila 1992 predsjednik George Bush vec 15. aprila 1992 dao ultimatum JNA, koja je od strane Savjeta sigurnosti vec bila proglašena za agresora na BiH, da se do 1. maja 1992. povuce iz BiH. Cak je i Americka šesta flota ušla u Jadransko more kao priprema za intervenciju. Tada Alija Izetbegovic hitno, 24. aprila 1992 odlazi u Skopje na pregovore sa generalima JNA. On je tada postigao neki "sporazum" 26. Aprila 1992. sa šefom generalštaba JNA, Blagojem Adžicem i potpredsjednikom Srbije Brankom Kosticem, ciji je jedini efekat bio da je vezao ruke Bushu da nešto vojno ucini za Bosnu i Hercegovinu. Naime, da bi formalno udovoljili ultimatumu Srbi su preimenovali JNA u “Vojsku bosanskih Srba” i obecali da ce demobilisati sve vojnike koji nisu državljani Bosne i Hercegovine (što niko nije mogao provjeriti). Izetbegovic je na tim pregovorima još dogovorio da se jedinice te novoimenovane vojske ne moraju povuci iz BiH, nego samo “na srpske teritorije u BiH”?! Buduci da po Ustavu Republike BiH nije bilo nikakvih ekskluzivno etnickih teritorija, to je znacilo da Srbi mogu uzeti šta god hoce i proglasititi to “srpskom teritorijom”. To je bilo ocigledno izigravanje Bush-ovog ultimatuma, ali je ipak na taj nacin ultimatum uspješno sabotiran, jer kako se može SAD tuci za BiH kada su se BiH i JNA fino sporazumile?" Je li ovo istina i ako jeste je li on pravio još više političkih greški i koje su to bile?
Sjećam se ovog dijela istorije, i tačna je informacija o odobrenju za ostajanje takvih vojnih formacija na teritoriji BiH. Njihovi pripadnici su bili državljani BiH, i to je bio uslov Izetbegovića. Iako niko nije mogao provjeriti da li je stvarno tako i realizirano.
Locked