Druže ja nisam pravnik, ne radim u tužilaštvu a samim tim ni na datom predmetu, pretpostaviću da je i kod tebe ista situacija.high_volume wrote: ↑04/06/2020 10:22 Ako je neko "treći" dobio informaciju o "crnogorskim" respiratorima, shvatio mogućnost nabavke u pogodnom trenutku, i da je znao osobe koje odlučuju i dogovorio s njima posao, a ovi angažovali Fikreta da svojom firmom izvrši tu nabavku, i još ako je nabavna cijena "dogovorena", da stvarna nije nekoliko miliona viša, onda se Fikretu može staviti na teret udruživanje... S tim da treba dokazati nekog trećeg, da treba dokazati stvarnu, a ne transakcijku cijenu respiratora, i da je taj uvećani dio transakcije proslijeđen "trećem" ili onima koji odlučuju. Ako je bilo ovako, imalo sposobnom tužiocu neće biti problem doći do dokaza, i tu pripada odgovornost i Fikretu Hodžiću. U suprotnom - ne, barem prema informacijama koje su proslijeđene u javnost.
U ovakvom "udruživanju" ključna bi bila različita stvarna u odnosu na nabavnu cijenu respiratora i tok novca. Ako je identična, ne vidim osnov za krivičnu odgovornost ikoga u ovom poslu, izuzev odlučivanja o učešću Fikretove firme u javnoj nabavci. A za to odgovornost ne pripada Fikretu.
Ono nešto životnog iskustva što stekoh radeći u "trgovini" pa između ostalog i sa kinezima u vremena kad mnogi ne bi istog prepoznali ni na ulici a pogotovo ne Fikret Hodžić plus negativno iskustvo u kasnijim godinama gdje me je konkretno SDA kadar na raznim funkcijama "odučio" od bavljenja biznisom i ugasio u meni svaku želju da isto ponovno bilo kada pokušam i što me je na kraju koštalo solidnih para, mi "govori" da je ovdje počinjen kriminal i da su sva trojica bez razlike odgovorna za isto.
Helem, nije mi cilj iznositi ovdje sopstvene frustracije sistemom, njih sam se davno nadam se riješio i prešao preko svega a što govori činjenica da sam ipak ostao da živim u BiH, mnogi bi se a mnogi i jesu pokupili odmah nakon takvog negativnog iskustva.
U procesima javnih nabavki ne vladaju osnovne zakonitosti trgovine pa i da ostavimo mogućnost da u vremenu pandemije nije bilo potrebe a ni mogućnosti da se ispoštivaju sve procedure sam proces konkretno u ovoj nabavci je bio ne samo pogrešan nego i sa dovoljno elemenata krivičnog djela.
Na kraju zanemarimo sve to, pitanje je šta je konkretno bio cilj ove nabavke - kupovina respiratora u cilju pomoći zdavstvenom sistemu radi tretiranja oboljelih od covid-19, da li je ista poslužila svrsi - nije jer na kraju nismo dobili respiratore zadovoljavajuće kvalitete za tretman pacijenata u intezivnoj njezi a isti respiratori negdje stoje u skladištu i nemaju uopšte nikakvu primjenu.
U prilog ovome stoji još i činjenica da smo dobili donaciju istih respiratora koje do sada, barem meni nije poznato, niko nije rasporedio negdje pa makar i da stoje zapakovani po nekim zdravstvenim institucijama za slučaj nedajbože.
Ljudski gledano na sve ovo, bez potrebe da nešto prejudiciramo, KRIVI su.