Bosna i komsijske zemlje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sadie_forever

#1 Bosna i komsijske zemlje

Post by sadie_forever »

Zasto SU u BIH ljudi mentalitetski blizi Srbiji nego HR? To vazi i za Krajinu cak,sta vi mislite? Ne radi se samo o estradi,muzici vec obican mentalitet, govor?? Diskutujmo :)
Guadalajara

#2 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by Guadalajara »

sadie_forever wrote: 03/06/2020 15:01 Zasto SU u BIH ljudi mentalitetski blizi Srbiji nego HR? To vazi i za Krajinu cak,sta vi mislite? Ne radi se samo o estradi,muzici vec obican mentalitet, govor?? Diskutujmo :)
Zato sto su poturice u BiH :-D
sadie_forever

#3 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by sadie_forever »

Guadalajara wrote: 03/06/2020 15:13
sadie_forever wrote: 03/06/2020 15:01 Zasto SU u BIH ljudi mentalitetski blizi Srbiji nego HR? To vazi i za Krajinu cak,sta vi mislite? Ne radi se samo o estradi,muzici vec obican mentalitet, govor?? Diskutujmo :)
Necemo Sad Tako,ovo je socioloska tema..pricam i sa hrvatima i sa srbijancima,sa ovima drugima uvijek osjecam da smo isti,isti nacin sale zajebancije i sl
zrtvasvihrezima

#4 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by zrtvasvihrezima »

sadie_forever wrote: 03/06/2020 15:01 Zasto SU u BIH ljudi mentalitetski blizi Srbiji nego HR? To vazi i za Krajinu cak,sta vi mislite? Ne radi se samo o estradi,muzici vec obican mentalitet, govor?? Diskutujmo

Postoje značajne regionalne razlike i u Hrvatskoj i Srbiji. Po meni ljudi u BiH mentalitetski su bliži ljudima iz Like, Dalmatinske Zagore, djela Slavonije nego starosjediocima u Vojvodini ili mitomanima u Južnoj i Istočnoj Srbiji.
karanana

#5 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by karanana »

svi smo mi srbi.

postavljacica teme kao mnogo puta i sada opet bez ikakvih konkretnih podataka donosi neke zakljucke i bespotrebno politizira bas glupo pitanje.
sta hrvati ne slusaju cajke i harmoniku nego samo becke djecake i glazbu raspolozenja?
sta, mi u bosni govorimo ekavskim kao srbi a ne ijekavskim kao hrvati? pisemo cirilicom iskljucivo? ma bezi bre, ako nemas nista pametnije da otvoris temu nemoj je ni otvarat bre.
Last edited by karanana on 03/06/2020 15:48, edited 1 time in total.
bunk

#6 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by bunk »

Niko nije vise vezan za srbiju .
To je potpuno pogresna percepcija.Usvojena zbog brojeva gledanosti smeca grandfolkzivotinjenafarmiizadrugi realitija..
Jer zaboravljamo turske serije koje su iznad ovog gore smeca po gledanosti..
Zmireci cu izabrati Zg ispred Bg.
pustopoljina

#7 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by pustopoljina »

Ne mislim to ni pod prazno.
pustopoljina

#8 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by pustopoljina »

sadie_forever wrote: 03/06/2020 15:21
Necemo Sad Tako,ovo je socioloska tema..pricam i sa hrvatima i sa srbijancima,sa ovima drugima uvijek osjecam da smo isti,isti nacin sale zajebancije i sl
Not.
Ne znam nikog iz bosne u mom krug da sa ovim fazoniranim srbima ima takav kontakt. Sa onima normala da, ali bas nema te zajebancije iz filmova i ni oni to ne vole. Al ugl smo svi starije generacije.
tvojkomsija

#9 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by tvojkomsija »

Glavni razlog što su Bošnjaci po mentalitetu sličniji Srbima nego Hrvatima je vladavina Osmanskog carstva, koja nije zakačila prostor današnje Hrvatske kao Srbije i BiH.
Što se tiče političkih odnosa, meni je žao što su se zbog sukoba 1993. i HDZ politike kroz godine odnosi Bošnjaka i Hrvata pogoršali. Mislim da je dosta pametnije dogovarati se s Hrvatima, koji imaju jaku podršku EU, nego sa Srbima koji su jasno i glasno protiv Zapada (Rusija i Turska uz pomoć Erdogana guraju Srbe i Bošnjake skupa).

A regionalnih razlika imaš mnogo, npr. Sandžaklijama je Hrvatska neka tamo država u koju se ide na more, a Krajišnici su vidjeli Zagreba više nego Sarajeva :lol:

Hrvati su 1995. raskrstili sa Srbima za sva vremena, ne furaju se više na njihove običaje i kulturu, okrenuli su se Zapadu kao i Slovenci (još više). Kad ste vidjeli Hrvata u Zvezdama granda ili u srpskom reality showu?
sadie_forever

#10 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by sadie_forever »

Ijekavicu jedino imamo s HR ali i ona je mizerna Jer nacin govora je 10 puta blizi Srbiji npr razni turcizmi tradicije obicaji

Ovo vazi i za bh hrvate cak
dr_Evil

#11 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by dr_Evil »

Budalastina. Mislim da su puno blizi hrvatskoj, evo svi govorimo ekavicom ovde, taman posla. Ako gledas podrucje hercegovine, dalmatinci hercegovci i crnogorci imaju potpuno isti mentalitet.

U bosni je tradicionalna ikavica, sta se govori i u hrvatskoj, a skoro nikako u srbiji
Hajde ta muzika moze i proci, ali i hrvati slusaju cajke uveliko, samo sto se manje pric aotome , turcizmi su posljedica turske imperije, dok oni imaju neek svoje jer su bili pod madjarskom.

ish
moonca

#12 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by moonca »

..Nismo- agresivni (ublazeno receno) kao Srbi- ali, u miru- sa Srbima je drustvo ugodnije- sale su nam na istoj bazi.... boji su drugovi/ prijatelji...
Krajina je ipak - posebna... :-D
dr_Evil

#13 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by dr_Evil »

moonca wrote: 03/06/2020 15:58
..Nismo- agresivni (ublazeno receno) kao Srbi- ali, u miru- sa Srbima je drustvo ugodnije- sale su nam na istoj bazi.... boji su drugovi/ prijatelji...
To se slazem, hrvatski humor je jasan samo slovencima :D
Guadalajara

#14 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by Guadalajara »

Ko nije agresivan ? U Bosni nisu agresivni ? Hahahahah
geralt

#15 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by geralt »

U Hrvatskoj su "cajke" izrazito popularne, srbijanski reperi isto tako, a u zadnjih par godina su medju mladjom generacijom postali popularni vikend-izleti do Beograda. Ne bih bas rekao da su oni raskrstili sa Srbima.

Srbijanski rep je i kod nas drugi najpopularniji zanr muzike medju under-20 generacijom, nakon srbijanskog turbofolka.
sadie_forever

#16 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by sadie_forever »

[/quo :bih: te]

Upravu si
dr_Evil

#17 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by dr_Evil »

geralt wrote: 03/06/2020 16:13 U Hrvatskoj su "cajke" izrazito popularne, srbijanski reperi isto tako, a u zadnjih par godina su medju mladjom generacijom postali popularni vikend-izleti do Beograda. Ne bih bas rekao da su oni raskrstili sa Srbima.

Srbijanski rep je i kod nas drugi najpopularniji zanr muzike medju under-20 generacijom, nakon srbijanskog turbofolka.
Sve me to podsjeti na onu od bajage - ni na nebu ni na zemlji

samo nama ta odgovara
pustopoljina

#18 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by pustopoljina »

Moram priznati da mi taj srpski Humor ala zikina dinastija nikad nije bio smijesan...neciji naglasak zna biti smijesan jer podsjeca na te neke tv serije, ali nije niko duhovit samo zato sto je iz srbije :-) niti to koga kvalificira kao prijatelja.
Krajisnicima niko nije prijatelj, dok se ne dokaze da jeste. Manje boli glava.
dr_Evil

#19 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by dr_Evil »

pustopoljina wrote: 03/06/2020 16:19 Moram priznati da mi taj srpski Humor ala zikina dinastija nikad nije bio smijesan...neciji naglasak zna biti smijesan jer podsjeca na te neke tv serije, ali nije niko duhovit samo zato sto je iz srbije :-) niti to koga kvalificira kao prijatelja.
Krajisnicima niko nije prijatelj, dok se ne dokaze da jeste. Manje boli glava.
Vecina serija nije bila smijesna, bez obzira o kojoj se republici radilo. Ali vecina serija je imala kvalitetne glumce, radnju i poruku.

Djekna jos nije umrla, a kad ce ne znamo.
moonca

#20 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by moonca »

Tv , na stranu - ne mislim na serije, filmove-( i to je stvar ukusa , kao i muzika) svakodnevno druzenje- komunikacija-- tu smo blizu- naravno ne generalno.. :-)
dr_Evil

#21 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by dr_Evil »

moonca wrote: 03/06/2020 16:23 Tv , na stranu - ne mislim na serije, filmove-( i to je stvar ukusa , kao i muzika) svakodnevno druzenje- komunikacija-- tu smo blizu- naravno ne generalno.. :-)
Sve to stoji, ali da se ne lazemo tesko da cemo ikada vise biti prijatelji pravi. Koga zmija ujede i gustera se plasi, nazalost opet kazem
sadie_forever

#22 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by sadie_forever »

moonca wrote: 03/06/2020 16:23 Tv , na stranu - ne mislim na serije, filmove-( i to je stvar ukusa , kao i muzika) svakodnevno druzenje- komunikacija-- tu smo blizu- naravno ne generalno.. :-)
Uprave to

A u dovoljno govori sto ovdje u dijaspori bosanci i srbi izlaze na iste feste, cesce se druze dok hrvati se drze po strani nemaju puno veze s nama
dr_Evil

#23 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by dr_Evil »

sadie_forever wrote: 03/06/2020 16:25
Uprave to

A u dovoljno govori sto ovdje u dijaspori bosanci i srbi izlaze na iste feste, cesce se druze dok hrvati se drze po strani nemaju puno veze s nama
Hmm, sasvim suprotno od onoga sto ja vidjoh i dozivih. Obicno se preko ceste predje
Mafioso

#24 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by Mafioso »

Uglavnom se svodi na historijske granice...

Bizant je držao Bosnu i Srbiju, Hrvatsku su držali Ugari. Kasnije ispod Save bijahu Osmanlije (osim pohoda na Beč i tih kampanja koje su trajale po par godina nedovoljno da dođe do nekih promjena po pitanju mentaliteta ljudi u okupiranim teritorijama), a iznad Ugari pa onda Austrijanci.

Južni Slaveni su podijeljeni na dva tabora prije više od 1000 godina, to se vidilo i po religiji kasnije gdje su i Srbi i Bosanci/Hercegovci formirali svoje crkve, ovi pravoslavnu a ovi protestantsku Crkvu Bosansku, dok su Hrvati ostali pod rimokatoličkim taborom kojem su pripadali i njihovi vlastodržci - Ugari, pa onda Austrijanci (+ Venecija je kontrolisala dobar dio hrvatske obale, također pod vatikanskim taborom).

Tu i stoji fundamentalna razlika između nas, po krvi i nemamo neke, osim što su neka istraživanja (ref. predavanje Harisa Silajdžića koje sam jednom slušao) pokazala da Bosanci baš i nisu toliko "došli" ovdje kao Srbi, Crnogorci i Hrvati tokom velike selidbe naroda, već da su bili autohtona populacija već jedno duže vrijeme tj. da u našim venama teče puno više ilirske krvi nego što mislimo, a da smo mentalitetski prihvatili slavenske običaje, pa tako i formirali naciju - pod uticajem novih vlastodržaca koji su došli kao poglavari slavenskih plemena sa istoka. Ilirima danas, i po mentalitetu i po krvi, znamo da su najbliži Albanci, sad detalje dalje ne bih znao govoriti, ali moguće da je i tu kamen spoticanja oko SANU-a koji gleda da Bosance eliminiše totalno, moguće da i nešto znaju o nama što mi ne znamo :P DB je čudna biljka, veoma opasna :D

Kasnije turska vlast nas je pogotovo udaljila jer razlika u životu i mentalitetu između nekoga ko je u taj vakat živio u Zagrebu (Hapsburška monarhija), ili možda Dubrovniku ili Zadru (koji je pripadao Venecijancima), i nekoga ko je bio kmet timarskog sistema 400-500 godina u Beogradu ili Sarajevu - velika je. Tu onda imaš i politike 20. i 21. stoljeća opet konstantna igra na starom kontinentu između Hapsburga i Rusa, pa i Turaka, gdje smo naravno mi svi samo topovsko meso koje je na žalost preglupo da vidi o čemu se tu sve radi pa veoma naivno nasjedamo na svaku glupost koju nam izbljuju.

Al eto valjda će doć neki pametan od nas pa nas povest na Berlin konačno :D
sadie_forever

#25 Re: Bosna i komsijske zemlje

Post by sadie_forever »

dr_Evil wrote: 03/06/2020 16:26
sadie_forever wrote: 03/06/2020 16:25
Uprave to

Hmm, sasvim suprotno od onoga sto ja vidjoh i dozivih. Obicno se preko ceste predje
Nemoguce zivjela sam u 3 dijasporske drzave :D
Post Reply