Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
drndalo

#6226 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by drndalo »

2018. je Džaferović dobio cca. 212 hiljada glasova, a Komšić 225, jel' to tebi normalno?
Zaboravljamo koliko glasova je dobio Denis u tom istom glas(ov)anju...? I Covic... I Hadzikadic... Tek kad te brojeve uvrstis mozes preciznije pricati o razmjerama “ukrstenog” glasanja... Pa da je npr. SDP bolje organizovao samo Hrvate ili “Hrvate” iz gradova mimo Mostara, koji su obicno anti HDZ opredjeljeni (sto li?), da glasaju za Denisa, danas bi Denis umjesto Dzafera u Precjednistvu...
tcz

#6227 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by tcz »

jbt raspametiste ljude, haj ga sad znaj za koga glasat kad sve ovo procitas. opozicije same guraju glasace nacionalnim strankama.

kikibombona
sdp ima problem sto ne vidi dalje od čaršije i uposlenici su im na neredovnom minimalcu, zato svake godine su sve slabiji. :sad:
Kikibombona

#6228 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Kikibombona »

tcz wrote: 03/06/2020 08:16 jbt raspametiste ljude, haj ga sad znaj za koga glasat kad sve ovo procitas. opozicije same guraju glasace nacionalnim strankama.

kikibombona
sdp ima problem sto ne vidi dalje od čaršije i uposlenici su im na neredovnom minimalcu, zato svake godine su sve slabiji. :sad:
Jarane, ako si kontra SDA, nemas se sta misliti.

Prvi put se ujedinila opozicija, od kada postoji BH demokratija. Rekao bih, historijsko ujedinjenje za nasu mladu i slabasnu demokratiju.

...

NS, NiP, SDP i NBL. To su za sada cetiri stranke koje itekako imaju poziciju rusiti SDA lopovske nacelnike. Ako im se neko pridruzi dobro jeste.

...

Opozicija ima dosta mana, kao i nas korumpirani narod. Moramo biti iskreni prema sebi, sve nas je SDA uvalila u blato kriminala, korupcije, nepotizma, mita, stela, zaobilazenja zakona itd. Za pocetak je najvaznije SDA sektu skinuti sa vlasti. 30 godina vladaju... zar vise nije dosta majku mu!?? :roll:
redhat

#6229 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by redhat »

Zimogroz wrote: 03/06/2020 01:31
Kikibombona wrote: 02/06/2020 21:40 Pa ti si sam napisao, niko te nije tjerao, da je preglasavanje Hrvata losa rabota.

http://ba.n1info.com/Vijesti/a289725/Ha ... zbora.html

A kako ces, zivota ti, iskontrolisati glasanje, da osiguras tijesnu pobjedu, od 10 000 razlike za Komsica? :D
Kako bi to ti organizovao, bas me zanima?

...

Nego, reci nam, koju bi opstinu mogla preuzeti Platforma kao samostalna na narednim izborima?
Da pojasnim, diskretno rečeno, nisam protiv da se "deaktivira" Čovića preglasavanjem. To je legitiman državotvorni potez protiv onih koji nam državu rasparčavaju i uništavaju.

Jesam protiv sumanutog idoliziranja takvog papka, ublehaša i nakaze kakva je Komšić i nekontroliranog glasanja za njega s vjerom da će nas on spasiti, da je on uzdanica građanske države itd. 2018. je Džaferović dobio cca. 212 hiljada glasova, a Komšić 225, jel' to tebi normalno? To je totalno proćerdavanje vitalnih bošnjačkih glasova (ako i neki Hrvati glasaju za Komšića, oni su sigurno politički Bošnjaci, tako da je to irelevantno u ovoj diskusiji. Možemo reći da Komšić ima 225 hiljada državotvornih bošnjačkih glasova).

Može se fino odvagnuti koliko treba naših glasova da se poklopi Čović, dodat na to 10-15 hiljada max. za svaki slučaj. Ne znam je li Hadžikadićev princip familije popola dobar, ali s obzirom da možemo znati koliko je Hrvata na spiskovima, te otprilike distribuciju političkih afiniteta u Bošnjaka, može se fino odmjeriti i diskretno dati do znanja ljudima (na skupovima, unutar stranke, u džamiji ako treba, ne zanima me) za šta treba da glasuju.

Da je to pažljivije odrađeno, imali bismo dva građanska kandidata u Predsjedništvu (nek bude Bećirović što se mene tiče, bolje neg' Džaferović svakako). Ovako imamo kandidata neoficijelne podružnice Muslimanskog bratstva i lafo "gradŽansku" lopinu i maskotu. Nemamo moral high ground da kažemo svijetu "mi smo građanska sekularna opcija, oni su nacionalisti", nego ispadamo perfidni nacionalfašisti koji ugnjetavaju malobrojniji narod. Hrvati lobiraju protiv nas po svijetu, a bakiroidi se slikaju s 4 prsta, klanjaju dženaze na daljinu Mursiju, puštaju Erdoganu da mlatara sa nama ko sa kakvom krpom, a da nemamo nikakav ekonomski interes od toga, o političkom da ne govorim. Međunarodna politika je za BiH ključna, ova država opstoji i propada samo s voljom stranaca, to treba svakom da je jasno. Ovo više nisu 90-e i danas je vrlo nepopularno, ako ne smrotonosno, biti islamista. Zato moramo vrlo oprezno o ovim stvarima prosuđivati.

Prema "ljevici", "građanstvu" i "alternativi" koja sumanuto i stihijski glasa za svoju maskotu Komšića i onda se drogira idejom svoje građanskosti, naprednosti itd. osjećam samo prijezir. J*bo ih takve. Neće se uhvatiti sa SDA u koštac da detroniziraju njihov begovat nego se prelijevaju na hrvatsku stranu. K'o da je neki problem preglasat k*rčevog Čovića. Komšić je kukavičje jaje podmetnuto Hrvatima i to je to. Druga stvar je što i ja smatram da je ono potrebno, kako sam gore objasnio, ali ne treba mu pridavati nikakav veći značaj nego što ima. Upravo je to salonsko ljevičarenje i gradžanovanje i donijelo na svijet ovu aždahu od DF-a.
Ovo je vrlo površan papazjanija stav koji je vjerovatno sastavljen od niza mainstream stavova kruga ljudi sa kojima se družiš i razmjenjuješ ideje....NHF a objasnit ću zašto to mislim da ne bude ad hominem napad.
Bosna i hercegovina je napadnuta, iako se već zadnjih 30 godina podmeće ideja da je bio plemenski rat nacionalnih skupina - NIJE i Komšić je recidiv onih ljudi koji su na početku rata dizali ruku i pozdravljali se sa "iz dlana nam sunce sija" (proguglaj) a stali su u stroj da to nešto zajedničko što je napadnuto brane puškom. Po načinu razmišljanja rekao bih da si mlađi momak koji je vjerovatno odrastao bombardovan idejom svi smo isti i svi smo ista g*vna - nismo druže. Komšić je dobio od mene dva glasa što je dokaz mog politilkog entuzijazma ili naivnosti nazovi kako god hoćeš, ali taj isti Komšić sve i jedan glas koji je dobio od Bošnjaka ili Hrvata dobio je od ljudi u kojima je ta ideja građanske države još živa, to su oni koji se sjećaju i znaju šta se desilo i u Dobrovoljačkoj 2. i 3. maja i znaju šta se sada radi. I meni je drago da tih političkih diletanata ima preko 200.000 jer je to mala nada da će država ipak preživjeti. Elem, s druge strane Komšić zlatni ljiljan je jedan izrazito netalentovan i naivan političar koji ni u kom slučaju nije neko ko ima karizmu rođenog vođe. Solidna radilica, možda, neko ko je u sjeni i izvršava naređenja nekog pametnijeg također možda a po meni nikako za viši nivo od općine. Svako znanje se plaća na neki način i ja sam ovo moje saznanje platio sa dva utrošena glasa i osam izgubljenih godina. Da li se namjerno majorizira Hrvate, i da i ne. Mainstream hrvatska politika koju fura Čović uopšte nije mainstream politika hrvata već je interesni lobi šake ljudi koji furaju jednu priču koju svi puše a opstaje zahvaljujući impotentnoj i nesposobnoj politici i vođstvu Bošnjaka čija politička vizija ide od baščaršije do marijin dvora. Da li su hrvati ugroženi? Apsolutno da, kao i ostala dva naroda, u bosni su svi ugroženi i tačka. Da li bi Bečirević bio bolji od Džaferovića, vjerovatno bi ali ne puno bolji marginalno u najboljem slučaju jer i on je nekarizmatičan i uglavnom bezidejan. Kako god pošto je ovo tema o Platformi, profa u gore navedenom kolu neće nikad zaigrati što je u konačnici za njeg dobro jer odgovorno tvrdim da nije sposoban za ehm "visoku politiku" što se na kraju krajeva i vidi - i kad mu krene ne snađe se i ponese ga.
Solidna krava muzara koja dadne 40 litara mlijeka i onda se trzne i prolije kofu.
Zimogroz

#6230 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Zimogroz »

Kikibombona wrote: 03/06/2020 07:47 Napises jedan ovakav komentar, sa kojim se manje-vise slazem, a onda opravdas mogucnost da Platforma udje u vlast sa SDA, etno-vjerskom strankom, koja je ideoloski bliza Iraku nego Svicarskoj. A tek sto su kriminalci, posebna je prica.

Koaliranje sa SDA je heroin u njihovu venu.

SDA odavno nema podrsku naroda, ali opstaje zahvaljujuci Komsicu, Radoncicu i slicnima, koji su pokupili glasove na nezadovoljstvu gradjana SDA-ovskom tridesetogodisnjom vladavinom.

...

Kakav god bio SDP, a los je, predstavlja iskorak u odnosu na SDA. Nisu ni blizu lopovi kao SDA. Ideoloski su svjetlosnim godinama ispred SDA. Nisu konzervativci i vjerski fanatici.

...

Zar ne bi bilo logicno da imamo blok progresivnih, multikonfesionalnih, gradjanskih opcija, NS, SDP i Platforumu, koje bi cinile dominantno snagu buduce koalicije, imale predsjednika i premijera...!??

Umjesto da stremite ka tome vi iz Platforme flertujete sa SDA sektom. Zbogom pameti.
Mislim da ova linija mišljenja generalno proizlazi iz drugačijeg viđenja i razumijevanja Hadžikadićeve mantre.

On ne koncipira Platformu kao neku klasičnu šićar stranku koja će se trviti za glasove i gurati neku stranačku sujetu i interese. Za njega je to pokret koji treba artikulirati nove stavove i "povesti" narod u alternativu cjelokupnom sistemu, a od stranaka nek' mu se pridruži ko hoće i ko može programski slijediti Platformine principe a da ih ne iskompromitira i ne povuče sve za sobom u septičku jamu prema kojoj srljamo.

Retorika se zaoštrila prema opoziciji jer nisu na protest reagirali onako kako je on od njih očekivao - nastupili su kalkulantski i s visoka - eto oni došli u svoje lično ime da podrže, slikali se na početku i otišli - ko kad ideš na sahranu nekom druge vjere pa samo izjaviš saučešće i zbrišeš prije nego dođe sveštenik, eto tako mi to izgleda. I to samo Kojović i Konaković, SDP ga je totalno izignorirao čak i sa "curenjem" instrukcije da mu se ne dodaje masa u protestu.
Hadžikadić je očekivao njihove stranačke simbole, organiziranu masu i artikulaciju zajedničkih stavova, što bi onda mogla biti čvrsta baza za gradnju koalicije. Oni na Hadžikadića gledaju u stilu "koji si sad ba ti", računajući na svoje političko iskustvo, trenutne pozicije i glasačku bazu, dok je on za njih prcmoljak i početnik.

Štagod mislio o Hadžikadiću, imaš pravo da sumnjaš, ali ne možeš reć da njegov politički prolaz u BiH nije izniman. Lik se pojavio 2018. kao anonimus, bez stranke, bez ikakve baze, zaleđinske strukture, bez ijednog osvojenog mandata u životu, bez ičije stranačke podrške, bez medijskog lobija. Retorika i pojava su mu intelektualne, blage, bez agresivizma, ložačke retorike, idealista, vizionar, dakle bukvalno lik ima sve predispozicije da završi ko odbačen kondom uz cestu u aligatorskom ringu kao što je BiH. Svejedno je pobrao 55 000 glasova, što je preko četvrtine glasova SDA, nadjačao i mnoge stare igrače i koalicije i otad mu popularnost rapidno raste.
Možeš reć da ga je neko finansijski potkusurio sa strane, to ne mogu tvrditi da nije tačno jer nemam nikakav uvid u te stvari, ali sve i da je tako, gdje te pare idu? Nema nekih invazivnih tehnika na koje bi te pare skuckao (mahsuz neki plakati, promotivni materijali, zakupljeni prostori za skupove i takve stvari. Vodi kampanju koju bih i ja mogao voditi preko laptopa.

Ono što nalazim za osobito tendenciozno je to nećemo s opozicijom, idemo sa SDA. Lik to bukvalno nigdje nije rekao. Iskazao je princip: prije izbora nema koaliranja, a poslije izbora će se voditi pregovori od općine do općine, i ovisit će o tome kakvi će biti uslovi dominirajućih snaga. Ovaj stav jeste izartikulirao nakon protesta, ali je, ako si bolje pratio, in-line s njegovim prijašnjim stavovima. Od početka je neutralan po pitanju stranačkih pozicija, iako mu SDA nije baš pri srcu, to se vidi. Lik nema nikakvih inklinacija prema SDA, baš suprotno, jasno je da mu nije draga ta ideja, ali ako bude u mogućnosti da negdje formira vlast i sa njima, uzet će to u obzir ako kadar bude takav da ga se da ukrotit.
Parafraziram ti šta je rekao iz intervjua: "Prvi naš impuls u svezi koaliranja s SDA je da to nikako ne radimo, jer znamo šta oni urade svojim koalicionim partnerima".

Dakle, nije istina da "neće s opozicijom, idemo sa SDA", nego da prije izbora neće ni s kim, a poslije će vidjeti opcije i gledati sklopiti vlast, ako može, s onima s kojima će moći nešto da uradi.
Kad razmotriš logički, to je jedino i smisleno i moguće u poziciji u kojoj je Platforma kao nova snaga: koaliraju li prije izbora, utopit će se u koaliciji kojoj je jedini zajednički nazivnik "anti-SDA" i neće se moći ideološki isprofilirati na sceni, čime gube podršku jer će bukvalno biti isto zaokružiti njih ili NS ili NiP ili SDP, a to su sve nigdje veze stranke jedna s drugom, a poneke i same sa sobom. Koalira li s SDA poslije izbora čisto interesno, na izborima 2022. će dobit 0 glasova. Dakle, ako negdje i oforme vlast sad na jesen, ostaje im de facto godina i po da se dokažu angažmanom u lokalnoj vlasti ili, gdje to ne budu mogli, budu principijelna i glasna opozicija. Samo tako mogu graditi bazu za nastup na općim izborima, sve ostalo je potop.

Da se razumijemo, MH jest idealista i cijeli njegov pokret jest pomalo lebdeći u zraku, racionalno gledano. Ali možda smo u situaciji da nas jedino čudo može spasiti, jer smo ionako svi već ludi, pa nas svaki pokušaj da normalno sagledamo stvari baca u još gore ludilo. Taman smo u situaciji da nas jedino donekle i ludi potezi mogu izvući iz go*ana. Ja u nijednoj stranci opozicione koalicije ne vidim nikakvu idejnu vodilju, energiju niti kapacitet da nas preusmjere na neki drugi kolosijek. Po meni, sve šta mogu postići je uzeti SDA-u vlast na 4 godine max. i onda se raspast oko svojih ideoloških prijepora koji će izbiti čim im se osladi tron, te nas onda čeka još jedan zeleni trijumf nakon kojeg će opoziciji trebati opet par mandata da se konsolidira i tako ukrug. Promotri politički život Hrvatske zadnjih 20 godina i vidjet ćeš sličan urnek.

I ne, nisam još "zaiskrio" niti sam uopće siguran kome ću dati glas, a nisam član ni simpatizer ni jedne stranke. Zasad mi je dovoljno da budem glasač, a situaciju ću pratit, ima vakta do novembra i može se svašta tu još izmutit i razbistrit.
Zimogroz

#6231 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Zimogroz »

redhat wrote: 03/06/2020 08:44 Ovo je vrlo površan papazjanija stav koji je vjerovatno sastavljen od niza mainstream stavova kruga ljudi sa kojima se družiš i razmjenjuješ ideje....NHF a objasnit ću zašto to mislim da ne bude ad hominem napad.
Bosna i hercegovina je napadnuta, iako se već zadnjih 30 godina podmeće ideja da je bio plemenski rat nacionalnih skupina - NIJE i Komšić je recidiv onih ljudi koji su na početku rata dizali ruku i pozdravljali se sa "iz dlana nam sunce sija" (proguglaj) a stali su u stroj da to nešto zajedničko što je napadnuto brane puškom. Po načinu razmišljanja rekao bih da si mlađi momak koji je vjerovatno odrastao bombardovan idejom svi smo isti i svi smo ista g*vna - nismo druže. Komšić je dobio od mene dva glasa što je dokaz mog politilkog entuzijazma ili naivnosti nazovi kako god hoćeš, ali taj isti Komšić sve i jedan glas koji je dobio od Bošnjaka ili Hrvata dobio je od ljudi u kojima je ta ideja građanske države još živa, to su oni koji se sjećaju i znaju šta se desilo i u Dobrovoljačkoj 2. i 3. maja i znaju šta se sada radi. I meni je drago da tih političkih diletanata ima preko 200.000 jer je to mala nada da će država ipak preživjeti. Elem, s druge strane Komšić zlatni ljiljan je jedan izrazito netalentovan i naivan političar koji ni u kom slučaju nije neko ko ima karizmu rođenog vođe. Solidna radilica, možda, neko ko je u sjeni i izvršava naređenja nekog pametnijeg također možda a po meni nikako za viši nivo od općine. Svako znanje se plaća na neki način i ja sam ovo moje saznanje platio sa dva utrošena glasa i osam izgubljenih godina. Da li se namjerno majorizira Hrvate, i da i ne. Mainstream hrvatska politika koju fura Čović uopšte nije mainstream politika hrvata već je interesni lobi šake ljudi koji furaju jednu priču koju svi puše a opstaje zahvaljujući impotentnoj i nesposobnoj politici i vođstvu Bošnjaka čija politička vizija ide od baščaršije do marijin dvora. Da li su hrvati ugroženi? Apsolutno da, kao i ostala dva naroda, u bosni su svi ugroženi i tačka. Da li bi Bečirević bio bolji od Džaferovića, vjerovatno bi ali ne puno bolji marginalno u najboljem slučaju jer i on je nekarizmatičan i uglavnom bezidejan. Kako god pošto je ovo tema o Platformi, profa u gore navedenom kolu neće nikad zaigrati što je u konačnici za njeg dobro jer odgovorno tvrdim da nije sposoban za ehm "visoku politiku" što se na kraju krajeva i vidi - i kad mu krene ne snađe se i ponese ga.
Solidna krava muzara koja dadne 40 litara mlijeka i onda se trzne i prolije kofu.
Dobro, šta si ti ovdje htio reć? Možda ja pričam papazjanije, ali barem pokušavam izreć šta mislim. Ovo šta si ti napisao meni izgleda kao jedan savršeno zaokružen krug floskula, gdje se na kraju vratiš odakle si i počeo: 0.

Odnosno, da pokušam ovo šta si ti napisao sažeti u kratke crte:

-Komšić bio prvi na liniji odbrane, dobra sarajevska raja u patikama

-Ispo je slina od političara (kud mu dadoh glas) ----- (šta je čudno u tome i koja je poveznica između dvoje? U mene komšija Meho bio u ratu i sad pije pivu povazdan ispred granapa, neću samo zbog toga birati njega za predsjednika)

-Slina je Komšić, ali slina je i Bećirović, malo manja slina ali opet slina, slina je Čović, Bakir i ostatak političke scene

-Profa bulazni, nema pojma šta radi i neće im pera odbit, dakle sline ostaju sline

Dakle, sve šta ti hoćeš reć jes da smo u banani i da nam nema spasa. Šta da sa takvim stavom radimo?
Control panel

#6232 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Control panel »

Jbt 250 stranica na nebitnog lika.
Kako vam se da. Covjek je slina.
Leverage

#6233 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Leverage »

Control panel wrote: 03/06/2020 10:01 Jbt 250 stranica na nebitnog lika.
Kako vam se da. Covjek je slina.
Kako vidim ovdje se najmanje priča o njemu.
RunnerX

#6234 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by RunnerX »

Imam osjećaj da će se ovdje ispisati još mnogo stranica i da će Hadžikadić vremenom pokazati svoje pravo lice... neće nam se svidjeti.
Kikibombona

#6235 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Kikibombona »

Zimogroz wrote: 03/06/2020 09:46Mislim da ova linija mišljenja generalno proizlazi iz drugačijeg viđenja i razumijevanja Hadžikadićeve mantre.

On ne koncipira Platformu kao neku klasičnu šićar stranku koja će se trviti za glasove i gurati neku stranačku sujetu i interese. Za njega je to pokret koji treba artikulirati nove stavove i "povesti" narod u alternativu cjelokupnom sistemu, a od stranaka nek' mu se pridruži ko hoće i ko može programski slijediti Platformine principe a da ih ne iskompromitira i ne povuče sve za sobom u septičku jamu prema kojoj srljamo.
Druze, vidim da si aktivista Platforme, nudim ti ozbiljnu ponudu, da te uvjerim u sljedece. Da li si raspolozen doci kod mene u Zenicu, od mene spavanje, hrana i ostalo. Obici cemo nekoliko zenickih sela, ispitati seljane za koga ce glasati. Ja ti sada garantujem, glasovi za Platformu ce biti na nivou INCIDENTA. Medju seoskim stanovnistvom u gradu, a takvih je veliki broj, bice ista stvar. Taj vecinski, konzervativni dio stanovnistva, nece glasati za Platformu. U selima poput Orahovice, Briznika i sl., SDP, NS ili DF dobijaju maksimalno 2-3 glasa zajedno.

Onda mozemo ispitati urbane face, cisto da se vidi na kakvom je nivou Platforma. Ja ti garantujem, u samom gradu, medju gradskom rajom, da nije vise od 5% ukupnog stanovnistva, tj. 10% onih koji ce izaci.

Ovdje su karte vec podjeljene. Na izbore izlaze isti ljudi. Apstinente je totalno tesko pokrenuti i mozes racunati na manji broj ljudi. Platforma moze preuzeti nezadovoljne glasace BPS-a, SzBiH, DF-a, SBB-a... te u manjoj mjeri SDP-a i NS-a.

...

To je druze realnost, nisu bitne zelje, ni tvoje, ni moje, ni Mirsine. Ja bih recimo volio ukinuti vjere i nacije, ali za to nemam nikakvu podrsku.

...

Mirsad ne moze sam nista. Moze jedino unijeti svojih 5-10% u vlast sa SDA, namiriti neke pohlepne kadrove iz svoje stranke, te nestati u periodu od dva izborna ciklusa, pokopan silnim SDA-ovskim aferama. Kao privjesak na SDA hobotnici nece moci apsolutno nista uraditi. SDA ce sve potpisati a nista nece ispostovati. Vec vidjeno milion puta.
Retorika se zaoštrila prema opoziciji jer nisu na protest reagirali onako kako je on od njih očekivao - nastupili su kalkulantski i s visoka - eto oni došli u svoje lično ime da podrže, slikali se na početku i otišli - ko kad ideš na sahranu nekom druge vjere pa samo izjaviš saučešće i zbrišeš prije nego dođe sveštenik, eto tako mi to izgleda. I to samo Kojović i Konaković, SDP ga je totalno izignorirao čak i sa "curenjem" instrukcije da mu se ne dodaje masa u protestu.
Hadžikadić je očekivao njihove stranačke simbole, organiziranu masu i artikulaciju zajedničkih stavova, što bi onda mogla biti čvrsta baza za gradnju koalicije. Oni na Hadžikadića gledaju u stilu "koji si sad ba ti", računajući na svoje političko iskustvo, trenutne pozicije i glasačku bazu, dok je on za njih prcmoljak i početnik.
Hadzikadic da je nesto ocekivao uputio bi formalan poziv, organizovao sastanak sa opozicijom i dogovorio detalje. Umjesto toga on je na FACE TV pozvao
vlast
i opoziciju na proteste. Meni ovo izgleda kao unaprijed smisljena klopka. Ako ste dosli - sto ste dosli, ako niste dosli - sto niste dosli. Da je bio iskren mogao je nazvati lidere opozicije i dogovoriti detalje. To nije uradio.
Štagod mislio o Hadžikadiću, imaš pravo da sumnjaš, ali ne možeš reć da njegov politički prolaz u BiH nije izniman. Lik se pojavio 2018. kao anonimus, bez stranke, bez ikakve baze, zaleđinske strukture, bez ijednog osvojenog mandata u životu, bez ičije stranačke podrške, bez medijskog lobija. Retorika i pojava su mu intelektualne, blage, bez agresivizma, ložačke retorike, idealista, vizionar, dakle bukvalno lik ima sve predispozicije da završi ko odbačen kondom uz cestu u aligatorskom ringu kao što je BiH. Svejedno je pobrao 55 000 glasova, što je preko četvrtine glasova SDA, nadjačao i mnoge stare igrače i koalicije i otad mu popularnost rapidno raste.
Možeš reć da ga je neko finansijski potkusurio sa strane, to ne mogu tvrditi da nije tačno jer nemam nikakav uvid u te stvari, ali sve i da je tako, gdje te pare idu? Nema nekih invazivnih tehnika na koje bi te pare skuckao (mahsuz neki plakati, promotivni materijali, zakupljeni prostori za skupove i takve stvari. Vodi kampanju koju bih i ja mogao voditi preko laptopa.
55 000 je dobar rezultat ali nije nesto od cega treba praviti spektakl. Ja sam odveo tri covjeka da glasaju za Mirsada, upoznao ih sa Mirsadovom politikom. Na forumu sam bio najzesci agitator njegove politike, sto se mozes uvjeriti ako prelistas temu od pocetka. Ja i moji drugovi, svi meni bliski ljudi, smo anti-SDA orjentisani. Nema teorije da ce iko glasati za Mirsin treci put koji moze samo pomoci SDA kandidatima da osvoje vlast. U Gradskom vijecu Zenice SDA ima vecinu i zadaje nam strane probleme. Akumulirala se ogromna mrznja. Ne pada mi na pamet glasati za nekoga ko je neodredjen i ko sutra moze zavrsiti u krevetu sa SDA, pa pisati po meni cetiri godine.
Ono što nalazim za osobito tendenciozno je to nećemo s opozicijom, idemo sa SDA. Lik to bukvalno nigdje nije rekao. Iskazao je princip: prije izbora nema koaliranja, a poslije izbora će se voditi pregovori od općine do općine, i ovisit će o tome kakvi će biti uslovi dominirajućih snaga. Ovaj stav jeste izartikulirao nakon protesta, ali je, ako si bolje pratio, in-line s njegovim prijašnjim stavovima. Od početka je neutralan po pitanju stranačkih pozicija, iako mu SDA nije baš pri srcu, to se vidi. Lik nema nikakvih inklinacija prema SDA, baš suprotno, jasno je da mu nije draga ta ideja, ali ako bude u mogućnosti da negdje formira vlast i sa njima, uzet će to u obzir ako kadar bude takav da ga se da ukrotit.
Parafraziram ti šta je rekao iz intervjua: "Prvi naš impuls u svezi koaliranja s SDA je da to nikako ne radimo, jer znamo šta oni urade svojim koalicionim partnerima".
Svi ti neutralni na kraju zavrse u krevetu sa SDA. To me zivot naucio u proteklih 30 godina. Svi. Profesor cak ne krije da je otvoren za SDA. Za mene GAME OVER, kraj price, zavrseno.
Dakle, nije istina da "neće s opozicijom, idemo sa SDA", nego da prije izbora neće ni s kim, a poslije će vidjeti opcije i gledati sklopiti vlast, ako može, s onima s kojima će moći nešto da uradi.
Kad razmotriš logički, to je jedino i smisleno i moguće u poziciji u kojoj je Platforma kao nova snaga: koaliraju li prije izbora, utopit će se u koaliciji kojoj je jedini zajednički nazivnik "anti-SDA" i neće se moći ideološki isprofilirati na sceni, čime gube podršku jer će bukvalno biti isto zaokružiti njih ili NS ili NiP ili SDP, a to su sve nigdje veze stranke jedna s drugom, a poneke i same sa sobom. Koalira li s SDA poslije izbora čisto interesno, na izborima 2022. će dobit 0 glasova. Dakle, ako negdje i oforme vlast sad na jesen, ostaje im de facto godina i po da se dokažu angažmanom u lokalnoj vlasti ili, gdje to ne budu mogli, budu principijelna i glasna opozicija. Samo tako mogu graditi bazu za nastup na općim izborima, sve ostalo je potop.
To je vase pravo, posteno sto ste nas unaprijed obavjestili. Mene apsolutno nista ne zanima nakon sto se otvori bilo kakva mogucnost koaliranja sa SDA. Tu je kraj, dalje ne zelim slusati. Sve price sam preslusao u proteklih 30 godina. Za mene je ultimativni cilj rusenje SDA. Tu nema kompromisa, kao sto nema kompromisa sa fasistima.
Da se razumijemo, MH jest idealista i cijeli njegov pokret jest pomalo lebdeći u zraku, racionalno gledano. Ali možda smo u situaciji da nas jedino čudo može spasiti, jer smo ionako svi već ludi, pa nas svaki pokušaj da normalno sagledamo stvari baca u još gore ludilo. Taman smo u situaciji da nas jedino donekle i ludi potezi mogu izvući iz go*ana. Ja u nijednoj stranci opozicione koalicije ne vidim nikakvu idejnu vodilju, energiju niti kapacitet da nas preusmjere na neki drugi kolosijek. Po meni, sve šta mogu postići je uzeti SDA-u vlast na 4 godine max. i onda se raspast oko svojih ideoloških prijepora koji će izbiti čim im se osladi tron, te nas onda čeka još jedan zeleni trijumf nakon kojeg će opoziciji trebati opet par mandata da se konsolidira i tako ukrug. Promotri politički život Hrvatske zadnjih 20 godina i vidjet ćeš sličan urnek.
Druze, to je utopija. Kaos to rekoh iznad, karte su podijeljene. Imamo 40% pro-SDA i 60% anti-SDA glasova. SDA koristi moc i iskustvo da odsustvo narodne podrske kupi novcem i necasnim semama.

Mirsada velika vecina gradjana uopste ne razumije. U BiH preovladava funkcionalno nepismeno stanovnistvo. Stavljam glavu na panj pri tvrdnji da 90% stanovnistva ne zna razlikovati zakonodavnu, sudsku i izvrsnu vlast. 90% minimalno. Mi smo narod inficiran SDA virusima kriminala i korupcije. Veoma smo siromasni i povodljivi, podlozni manipulacijama svake vrste. A neko ce reci da nema gradjanske svijesti i drustvene odgovornosti bez materijalne sigurnosti. Ljudi su hijene, bore se za komad mesa. I Platforma je sigurno puna ljudi koji su vidjeli priliku da preko Mirsine popularnosti uvale guzove u fotelje. Koliko je clanova Platforme spremno odbiti 100 000 od SDA ako dodje do toga? Pljuni me u usta ako takvih heroja ima 5% u organizaciji. Nema ni 2% ali eto. Mirso nije Isus Krist da mijenja svijest ljudi carobnim dodirom, mada sam siguran da ni Isus nije mogao. Pogledaj na sta lice njegovi sljedbenici danas, od zla oca i gore matere.

...

Nama treba zakon, samo zakon nas moze nauciti pameti. I Svabo bi bio govno da mu sistem dozvoli. Mirsini vazovi nece nikoga popraviti, da bude bolji covjek. Budi siguran u to.

...

Zato kazem, jedina sansa je da se okupi opozicija, zdravija nego pozicija, sa svim manama, da rusi ovu kriminalnu hobotnicu. Ni opozicija nece biti za u kucu pustiti, ali ce biti iskorak u odnosu na SDA. To je ono sto je realno. A na Mirsine bajke, njega u liku Ajvanhoa, cemo izgubiti vrijeme koje nam je davno pocelo isticati.
drndalo

#6236 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by drndalo »

@Zimo

Ono sto je bitno na lokalnim izborima, a tu ce se pokazati zelja Profe da mijenja dosadasnju paradigmu je da li ce imati svoje (neusaglasene) kandidate sa ostalom opozicijom za Nacelnike. Ako budu imali, to je rasipanje glasova protiv SDA, i pomoc njima. Ne zbog toga sto ja to kazem, nego zbog izbornog sistema biranja Nacelnika... Tu se PRIJE izbora mora dogovoriti saradnja ako ce je biti.

Postizborna saradnja na nivoima opstinskih vijeca u skladu sa rezultatima izbora je druga prica, i ona moze ici i poslije...
Kikibombona

#6237 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Kikibombona »

RunnerX wrote: 03/06/2020 10:35 Imam osjećaj da će se ovdje ispisati još mnogo stranica i da će Hadžikadić vremenom pokazati svoje pravo lice... neće nam se svidjeti.
Zivotm garantujem da u BiH ne postoji grad koji je vise anti-SDA od Zenice. To ce se pokazati na izborima. Ako Mirso bude flerotovao sa SDA, u Zenici nece proci ni izborni prag.

Ovo sto nama SDA vecina radi u Vijecu prevazilazi granice zdravog razuma. Spremni su blokirati sve zivo samo jer su izgubili poziciju gradonacelnika.
RunnerX

#6238 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by RunnerX »

Kikibombona wrote: 03/06/2020 10:52 Ovo sto nama SDA vecina radi u Vijecu prevazilazi granice zdravog razuma. Spremni su blokirati sve zivo samo jer su izgubili poziciju gradonacelnika.
Šta bi sa onom tužbom za mobing? :lol:
redhat

#6239 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by redhat »

Zimogroz wrote: 03/06/2020 09:59
redhat wrote: 03/06/2020 08:44 Ovo je vrlo površan papazjanija stav koji je vjerovatno sastavljen od niza mainstream stavova kruga ljudi sa kojima se družiš i razmjenjuješ ideje....NHF a objasnit ću zašto to mislim da ne bude ad hominem napad.
Dobro, šta si ti ovdje htio reć? Možda ja pričam papazjanije, ali barem pokušavam izreć šta mislim. Ovo šta si ti napisao meni izgleda kao jedan savršeno zaokružen krug floskula, gdje se na kraju vratiš odakle si i počeo: 0.

Odnosno, da pokušam ovo šta si ti napisao sažeti u kratke crte:

-Komšić bio prvi na liniji odbrane, dobra sarajevska raja u patikama

-Ispo je slina od političara (kud mu dadoh glas) ----- (šta je čudno u tome i koja je poveznica između dvoje? U mene komšija Meho bio u ratu i sad pije pivu povazdan ispred granapa, neću samo zbog toga birati njega za predsjednika)

-Slina je Komšić, ali slina je i Bećirović, malo manja slina ali opet slina, slina je Čović, Bakir i ostatak političke scene

-Profa bulazni, nema pojma šta radi i neće im pera odbit, dakle sline ostaju sline

Dakle, sve šta ti hoćeš reć jes da smo u banani i da nam nema spasa. Šta da sa takvim stavom radimo?
Ja sam dao pregled i osvrt na tvoj površan stav. A ako umjesto toga želiš mesijanstvo i nostradamusa onda nema ti druge Milan tarot i deri.
Vidi se da si mlađa generacija, vi sve hoćete odmah, nacrtano i na dlanu.
RunnerX

#6240 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by RunnerX »

redhat wrote: 03/06/2020 10:55 Vidi se da si mlađa generacija, vi sve hoćete odmah, nacrtano i na dlanu.
Pa evo 25 godina se čeka? Valjda smo do sada trebali dobiti bar nešto?
bunk

#6241 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by bunk »

Kikibombona wrote: 03/06/2020 10:52
RunnerX wrote: 03/06/2020 10:35 Imam osjećaj da će se ovdje ispisati još mnogo stranica i da će Hadžikadić vremenom pokazati svoje pravo lice... neće nam se svidjeti.
Zivotm garantujem da u BiH ne postoji grad koji je vise anti-SDA od Zenice. To ce se pokazati na izborima. Ako Mirso bude flerotovao sa SDA, u Zenici nece proci ni izborni prag.

Ovo sto nama SDA vecina radi u Vijecu prevazilazi granice zdravog razuma. Spremni su blokirati sve zivo samo jer su izgubili poziciju gradonacelnika.
A Kasum je svetionik transparentnosti,demokratije i slobode :lol: :lol:
Leverage

#6242 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Leverage »

drndalo wrote: 03/06/2020 10:45 @Zimo

Ono sto je bitno na lokalnim izborima, a tu ce se pokazati zelja Profe da mijenja dosadasnju paradigmu je da li ce imati svoje (neusaglasene) kandidate sa ostalom opozicijom za Nacelnike. Ako budu imali, to je rasipanje glasova protiv SDA, i pomoc njima. Ne zbog toga sto ja to kazem, nego zbog izbornog sistema biranja Nacelnika... Tu se PRIJE izbora mora dogovoriti saradnja ako ce je biti.

Postizborna saradnja na nivoima opstinskih vijeca u skladu sa rezultatima izbora je druga prica, i ona moze ici i poslije...
I to je upitno jer on sa svojim glasovima u mnogo opština neće preći izborni prag i propast će glasovi. Npr. NS u Lukavcu već u par navrata ima oko 2.7% i ti glasovi propadnu, što automatski popravi poziciju SDA u vijeću.

Lijepo je misliti da ćeš preći izborni prag na svakom mjestu, ali realnost je drukčija.
Leverage

#6243 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Leverage »

bunk wrote: 03/06/2020 11:00

A Kasum je svetionik transparentnosti,demokratije i slobode :lol: :lol:
Nije i Kiki nema apsolutno nikakvih dilema o tome da ni Kasumović ni četvorka nisu savršeni, to stalno ističe.

Ali su za ove tvoje med i mlijeko.
Kikibombona

#6244 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Kikibombona »

RunnerX wrote: 03/06/2020 10:54
Kikibombona wrote: 03/06/2020 10:52 Ovo sto nama SDA vecina radi u Vijecu prevazilazi granice zdravog razuma. Spremni su blokirati sve zivo samo jer su izgubili poziciju gradonacelnika.
Šta bi sa onom tužbom za mobing? :lol:
Mislis na onu SDA-ovsku kravetinu Dianu Besic? :D

Ne'am pojma. :D

...

Da se razumijemo, nisam fan Fuada Kasumovica, stisnut cu zube kada budem glasao za njega. S'o bi se reklo, tako nam grah pao, nema idealnog izbora. Fuke ili SDA. A Fuke je definitivno iskorak u odnosu na SDA, uprkos svim manama,..

...

Bilo bi dobro da SDP - NS imaju presudnu odluku u Vijecu, da ni Fuke ne moze raditi sto pozeli.

I naravno, da SDA bude ponizena. A hoce, Fuke ne silazi u grad, otima im glasove po selima. :lol: Da vidis nervoze zato sto gube sela, strahota... :lol: U gradu svakako nikad nisu imali podrsku. U mojoj MZ, Nova Zenica, su dobili 11% glasova, dok u selima kupe izmedju 70 i 90%. :D :D Sada ce im Fuke prepoloviti te brojke na selima sto ce znaciti totalni kolaps na lokalnim izborima.

...

E jedino da ih Platforma cupa :lol: :lol:
redhat

#6245 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by redhat »

RunnerX wrote: 03/06/2020 10:58
redhat wrote: 03/06/2020 10:55 Vidi se da si mlađa generacija, vi sve hoćete odmah, nacrtano i na dlanu.
Pa evo 25 godina se čeka? Valjda smo do sada trebali dobiti bar nešto?
Ne trebaš dobiti ništa niti čekati da ti neko nešto dadne, izbori se.
A "lijepa sarajevska raja u tenema" sam ti ostao dužan, nisi ni svjestan kakva je m*uda trebalo imati pa uzeti pušku u tom trenutku pa s tom puškom na tenk krenut - i budi sretan što te to mimoišlo. Bojim se da da bi tvoje generacije pola izginulo na tranšeji dok ganajte signal da postate instagram story. :)
Kikibombona

#6246 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Kikibombona »

Leverage wrote: 03/06/2020 11:03Nije i Kiki nema apsolutno nikakvih dilema o tome da ni Kasumović ni četvorka nisu savršeni, to stalno ističe.

Ali su za ove tvoje med i mlijeko.
Zna to Bunk, malo trola. Inace, poceo sam simpatisati Bunka od kada je obznanio da slusa heavy metal i rock muziku, da su to omiljeni zanrovi kod SDA mladezi. :D

A divi ovo, Fuke asfaltira put u nekom zenickom selu za koje nikad nisam cuo... SDA-ovci dosli sa traktorima, ne daju da se asfaltira. :lol: I bukvalno doslo do sukoba izmedju dvije struje seljana, jedna koja je za Fuketa i druga koja je za SDA. :lol: :lol:

Fuke asfaltira kao lud, razbija SDA bazu na selima. To ce dovesti do toga da ce SDA u Zenici dozivjeti nevidjen kolaps. U gradu su uvijek bili omrzeni, a sada gube i sela.

SDA blokira Fudu sa traktorima da ne moze asfaltirati put seljacima :lol: :lol:

Image
Leverage

#6247 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Leverage »

:lol:

I on i Dino su im stali na rep k'o niko, tačno znaju kako i gdje ih treba udarit.

Svako ima svoje mjesto u opoziciji i svako će na svoj način da doprinese uništenju SDA. Možda je tako i najbolje.
sumirprimus

#6248 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by sumirprimus »

:lol: :D
idi ba pa jedino sto je aliji falilo u biografiji to je da je rodjen u zenici :lol: :evil:
vi ste pocetak zelenih, samo ime vam kaze ZE nica. sda zjenica :D
da li je ko d vas ikad pobijedio neko ko nije bio sda? eto samo to.
Kikibombona

#6249 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by Kikibombona »

sumirprimus wrote: 03/06/2020 11:22idi ba pa jedino sto je aliji falilo u biografiji to je da je rodjen u zenici :lol: :evil:
A sta ti znas o Zenici?

Evo moja MZ, zivim blizu stadiona Bilino polje:
SDA 16,14%
Dakle, to je ukupno 8% izaslih na izbore iz moje MZ. I tih 8% sto su za SDA su vjerovatno seljaci koji su doselili u skorije vrijeme. Ja u svojoj velikoj mahali ne znam nikoga da glasa sa SDA. Bukvalno nijednog covjeka. :roll: Da neko kaze da je SDA-ovac, do kraja zivota bi bio predmet sprdnje i ismijavanja.

...

Isto je u ostalim gradskim MZ. Od gradske raje niko ziv ne glasa za SDA. Ja jos nisam sreo takvog pojedinca.
RunnerX

#6250 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić

Post by RunnerX »

redhat wrote: 03/06/2020 11:16 Ne trebaš dobiti ništa niti čekati da ti neko nešto dadne, izbori se.
A "lijepa sarajevska raja u tenema" sam ti ostao dužan, nisi ni svjestan kakva je m*uda trebalo imati pa uzeti pušku u tom trenutku pa s tom puškom na tenk krenut - i budi sretan što te to mimoišlo. Bojim se da da bi tvoje generacije pola izginulo na tranšeji dok ganajte signal da postate instagram story. :)
Nije to baš tako kako kažeš. Generacije stasaju u skladu sa vremenom u kojem se nalaze. Ovo je digitalno doba i ne može ih niko kriviti zbog instagrama i smartfona. I vi ste svi išli kod onog komšije koji je imao TV u boji i ibretili se.

Može li se malo pametnije dozirati? Vjerovatno da može, ali dio smo mainstreama.

I da se razumijemo nisam baš toliko mlad, ali i tada su mi govorili 'vi bi sve odmah, na dlanu', pa evo prođe 20 godina i ništa se ne desi, u stvari desilo se, ali nagore.
Locked