Cazin/Cazinjani
Moderator: Chloe
-
prelivoda
#126 Re: Cazin kao grad buducnosti?
Cazin nažalost ima blizu 15.000 nezaposlanih na oko 70.000 stanovnika. Dodajmo tu još najmanje 10.000 radno sposobnih koji su vani, dolazimo do katastrofalnih podataka o cazinskoj privredi i zapošljavanju.
Gomila novca stiže iz dijaspore, i od toga živi opštinska administracija, nešto kafana i trgovačkih centara. Ostala privreda je na koljenima. Ko ne vjeruje, neka pogleda izvještaj Centralne banke BiH, o blokiranim računima firmi iz Cazina.
Kada se tu ugledaju ugledna i neka manje ugledna imena firmi, sve će vam biti jasno.
Gomila novca stiže iz dijaspore, i od toga živi opštinska administracija, nešto kafana i trgovačkih centara. Ostala privreda je na koljenima. Ko ne vjeruje, neka pogleda izvještaj Centralne banke BiH, o blokiranim računima firmi iz Cazina.
Kada se tu ugledaju ugledna i neka manje ugledna imena firmi, sve će vam biti jasno.
-
prelivoda
#127 Re: Cazin kao grad buducnosti?
Nije direktno vezano za Cazin, ali statistika na kantonu je ovakva:
Zadnji podaci za USK govore o brojci od 45.899 nezaposlenih odnosno o stopi nezaposlenosti od 59,50% , dok je broj onih koji imaju radna mjesta 31.238 odnosno 15,16% stopa zaposlenosti.
Stanje na području općine Bihać je najbolje u odnosu na druge općine kantona, 11.541 zaposlenih odnosno 27,64% stopa zaposlenosti u odnosu na 10.187 nezaposlenih odnosno 46,68%. Procjena radno sposobnog stanovništva starosne dobi između 15-65 godina starosti iznosi 41.759.
-
VCorp
#128 Re: Cazin kao grad buducnosti?
Oduzmi od toga administraciju Bihaca kao glavnog grada kantona, komične fakultete i uzmi u obzir broj stanovnika i vidjet ces gdje je Cazin trenutno a gdje je Bihac.prelivoda wrote:Nije direktno vezano za Cazin, ali statistika na kantonu je ovakva:
Zadnji podaci za USK govore o brojci od 45.899 nezaposlenih odnosno o stopi nezaposlenosti od 59,50% , dok je broj onih koji imaju radna mjesta 31.238 odnosno 15,16% stopa zaposlenosti.
Stanje na području općine Bihać je najbolje u odnosu na druge općine kantona, 11.541 zaposlenih odnosno 27,64% stopa zaposlenosti u odnosu na 10.187 nezaposlenih odnosno 46,68%. Procjena radno sposobnog stanovništva starosne dobi između 15-65 godina starosti iznosi 41.759.
- seoBIH
#129 Re: Cazin kao grad buducnosti?
To je to druze moj! Kad on kaze "otisao u Bihac i uzeo biscanu posao", meni dodje da povracam. Pa jebem ti tog biscana u glavu, sto se nije potrudio i dosao do posla, a ne da razmislja da je bogom dan, jer je rodjen tu i mora imati posao. Odjebi sa tom politikom.seln wrote:Nisam Krajisnik, ali...
kad pogledam diskusiju, rekao bih da nam ne trebaju neprijatelji, sami sebi smo najveci neprijatelj. Gdje god pogledam, njeguje se neko rivalstvo. "Gradjani" preziru "seljake", poduzetnici radnike, vjernici ateiste, Sarajlije provinciju....
jebemliga, jesmo li samo u ratu bili ljudi?
Glede Cazina: ni Cazin, niti bilo koji drugi grad nije grad buducnosti, niti ga moze biti u drzavi bez buducnosti. Istina, ima nekoli opstina koje malo bolje stoje, ali nije opstina ostrvo niti grad-drzava. Ni jedna drzava ne moze imati buducnost sa nezaposlenoscu iznad 20% i permanentnim odljevom mladih i skolovanih ljudi. Toliko o tome.
@Leclerc: ne znam je li ovo "grad = dvije ili vise opstina" bosanska izmisljotina, ali bas lici na Bosnu. Znam hejbet evropskih gradova koji imaju samo jednu opstinu, neki su cak milionski ili glavni gradovi drzava. Grad je, istorijski gledano, pravna kategorija, zasnovana na privrednom, politickom i urbanom znacaju.
-
prelivoda
#130 Re: Cazin kao grad buducnosti?
Problem je što se ljudi u tim službama zapošljavaju preko politike, otud i tolike frustracije.
-
klasa-7
#131 Re: Cazin kao grad buducnosti?
Nije seljak ko zivi na selu..i svako radno mjesto u Bihacu a da je iz neke druge opstine ga je mukotrpno zaradio..Sijalica koja gori wrote:Zato seljaci iz Cazina dolaze u Bihać i građanima oduzimaju radna mjesta i šire se kao paraziti.
Niko vam nije kriv sto vam se mozak nije dovoljno razvio da mozete obavljati funkciju na tim mjestima...
Nisi pametan,uhvati se fizikale i radi..
- fosna2014
#132 Re: Cazin kao grad buducnosti?
Dobro, Cazin je na "svoj" nacin lijep, ali da je to grad i na to sve rqzvijeniji od Bihaca GRADA hahhahagaggagagagahgagagag
Voli Biscanin svoje Cazinjane!
-
VCorp
#133 Re: Cazin kao grad buducnosti?
Jebi ga buraz, nisu svi lizali dupe svakom režimu kroz historiju kao Bihaćfosna2014 wrote:Dobro, Cazin je na "svoj" nacin lijep, ali da je to grad i na to sve rqzvijeniji od Bihaca GRADA hahhahagaggagagagahgagagag![]()
![]()
Volimo i mi Bišćanke
- fosna2014
#134 Re: Cazin kao grad buducnosti?
Voljeti je jedno, a imati drugo.VCorp wrote:Jebi ga buraz, nisu svi lizali dupe svakom režimu kroz historiju kao Bihaćfosna2014 wrote:Dobro, Cazin je na "svoj" nacin lijep, ali da je to grad i na to sve rqzvijeniji od Bihaca GRADA hahhahagaggagagagahgagagag![]()
![]()
Voli Biscanin svoje Cazinjane!![]()
Volimo i mi Bišćanke![]()
-
VCorp
#135 Re: Cazin kao grad buducnosti?
Voliš faks u Bihacu na koji ideš, imaš Bišćanke. To je taj cazinski rad 
- Rijeka_snova
#136 Re: Cazin kao grad buducnosti?
Ima li iko iskustva sa Durmes namjestajem iz Cazina, tj. konkretno sa njihovim madracima i krevetima?
-
Dangubic
#137 Re: U Cazinu borba protiv islama
Cuj klanjati u gimnaziji nije valjda da se u drugim školama klanja za vrijeme časovaVCorp wrote: ↑24/01/2015 15:20 Tokom protekle 2014. godine u cazinskoj školskoj ustanovi JU Gimnazija Cazin jedan dio učenika pokrenuo je inicijativu da se obezbijedi onima koji to žele, mesdžid za klanjanje namaza. No tada su, prema njihovim riječima, naišli na neodobravanje od Uprave škole, gdje su pokušali na više nadležnih institucija obezbijediti sebi pravo da klanjanju u Gimnaziji Cazin.
Učenik Muhamed Jušić uputio je pismo MTV Igman u kojem se navodi:
“Ja sam Muhamed Jušić, iz bosanske Krajine, iz Cazina. Javljam se povodom slučaja u kojem se narušava sloboda ispoljavanja vjere i onog što je vezano za nju. Moji prijatelji koji idu u JU “Gimnazija” Cazin ne mogu da klanjaju u školi jer im se prijeti izbacivanjem čak i ako budu klanjali za vrijeme odmora u krugu škole i školskog dvorišta. Napomenuo bih da su tražili prostor za klanjanje i dobili su odbijenicu od Nastavničkog vijeća. Jedan moj prijatelj zvao je Ministarstvo gdje su mu rekli da je zakonom zabranjeno ispoljavati svoju vjeru. Htio bih da nam pomognete da djeca dobiju ono što im treba za obavljanje 2-3 namaza u školi. Koliko znam desetak učenika klanja, naš dug je da se borimo za njih, da vas Allah nagradi najboljom nagradom”.
Nedavno je snimljen i video prilog sa izjavama aktera ovog slučaja koji je pokrenuo lavinu različitih mišljenja na općini Cazin. U prilogu pogledajte video koji su snimili učenici i bivši profesor Gimnazije Cazin, koji iznose svoje probleme i mišljenja o trenutnom stanju u ovoj obrazovnoj ustanovi po pitanju prakticiranja vjere.
https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1 ... 4503534lav
Čitav grad priča o ovome trenutno, profesori i Gimnazija se klevetaju, zakon kaže jedno magarci drugo. I da dodam da je džamija locirana odmah do zgrade Gimnazije u Cazinu. A naravno i laju preko koga drugog nego Fatmira, našeg ministra propagande![]()
- Manual
#138 Re: U Cazinu borba protiv islama
Vjera u kucama i u vjerskim objektima, moze se poslije skole uvijek naklanjatu..
-
Dangubic
-
Dangubic
#140 Re: U Cazinu borba protiv islama
Bravo, kakve gluposti cuj klanjati u školi. Pa idi u vjersku školu ako to hoćeš, treba opšta škola da im obezbijedi klanjanje. Dokle ide ovo vjersko zaludjivanje u našim krajevima nevjerovatnoMedolinooo wrote: ↑28/01/2015 11:07 skola je OBRAZOVNA ustnova, ne vjerska, ima tacno odredjen plan i program, vjera je pitanje licnog opredjeljenja, ako naprave mesdzid, onda treba napraviti i pored kapelicu i sinagogu, zamisli koji bi to cirkus bio kada bi se dozvolilo da svako svoje tjera i obavlja molitve kako mu se hoce, imaju i vjerske skole koje dopustaju takve stvari pa izvolite lijepo prepisati se u iste, ako vam ove drzavne ne odgovaraju ili otvorite privatnu skolu pa radite tamo sta hocete
- HakanSukur
#141 Re: U Cazinu borba protiv islama
Dokle je stigao cazinski džihad protiv islama?
- Veigar
#142 Re: U Cazinu borba protiv islama
Ne vjeru kolega, organizovanu religiju treba zabranit na mjestima gdje joj nije mjesto. Nauči razliku između pojmova vjera i religija.zambaklija wrote: ↑25/01/2015 15:20 vjera,vjera,vjera,vjera...jebala vas više vjera to treb a zabraniti na javnim mjestima i ustanovama![]()
-
Milenkov buraz
#143 Re: U Cazinu borba protiv islama
A šta će napraviti za nas agnostike? Evo predlažem da nama naprave opservatorij i teleskop da u doba molitve možemo gledati zvijezde i filozofski promišljati, imamo puno pravo na to.
-
broj dva
#144 Re: U Cazinu borba protiv islama
Zna se za vas vi dobijete Dr. Pepper da pijete i gotovo.Milenkov buraz wrote: ↑22/05/2020 14:15 A šta će napraviti za nas agnostike? Evo predlažem da nama naprave opservatorij i teleskop da u doba molitve možemo gledati zvijezde i filozofski promišljati, imamo puno pravo na to.
- Henry Chinaski
#145 Re: U Cazinu borba protiv islama
Demokratija je prevaziđen sistem. Pravo glasa bi trebali imati samo visoko obrazovani i oni koji dokažu da su visoko inteligentni.
Ovako smo svi taoci mase neobrazovanih i nepismenih. Njih argumentima ne možeš pobijediti jer ih ne slušaju ili ne razumiju.
Ovako smo svi taoci mase neobrazovanih i nepismenih. Njih argumentima ne možeš pobijediti jer ih ne slušaju ili ne razumiju.
-
Milenkov buraz
#146 Re: U Cazinu borba protiv islama
Možeš imati PhD i još uvijek biti glupan. Eto i Karadžić je bio doktor pa ostao prikaza i moralna nakaza.Henry Chinaski wrote: ↑03/06/2020 09:39 Demokratija je prevaziđen sistem. Pravo glasa bi trebali imati samo visoko obrazovani i oni koji dokažu da su visoko inteligentni.
- Henry Chinaski
#147 Re: U Cazinu borba protiv islama
Nije važno. Ne možeš imati dokaz karaktera ili ideloških načela ali možeš dokazati da znaš razmišljati šta je dobro za zajednicu i izvan tvoje avlije ili tvog sela. Ko živi u BiH, a još mu nije jasno da nam kapu kroji ogromna većina neobrazovanih, nemam mu šta objašnjavati.Milenkov buraz wrote: ↑03/06/2020 21:37Možeš imati PhD i još uvijek biti glupan. Eto i Karadžić je bio doktor pa ostao prikaza i moralna nakaza.Henry Chinaski wrote: ↑03/06/2020 09:39 Demokratija je prevaziđen sistem. Pravo glasa bi trebali imati samo visoko obrazovani i oni koji dokažu da su visoko inteligentni.
Naročito ako neko, kao u tvom slučaju, umanjuje značaj obrazovanja zato što je neko pokvaren bio obrazovan.
OBRAZOVANJE NEMA ALTERNATIVU, TAČKA!
Ako se to ovdje masovno ne shvati, moja djeca će odrastati u okruženju gdje je znanje najvrijedniji resurs.
(Radovan nije bio glupan nego zao. I teško da je neko sa PhD glup, ne znam gdje ima da takvi izlaze iz ozbiljnih obrazovnih ustanova?)
-
Milenkov buraz
#148 Re: U Cazinu borba protiv islama
Ma vidi, ne mislim se raspravljati sa tobom, imaš svoj stav imam i ja. Obrazovanje je broj 1 za svaku osobu pa i zajednicu, jedan narod u cjelini. Taj zaključak koji izvodiš o tome na osnovu jedne moje izjave je upravo sve samo ne odraz obrazovane osobe ali eto neka ti bude. Taj "elitistički" pristup vodu u stranputicu i rikverc 150 godina. Neko će uvijek morati na njivi zasaditi krompir, sići u rudnik, barem narednih 100-150 godina, da nakopa ugalj...zamijesi malter...itd. Zašto misliš da neko sa diplomom vrijedniji član zajednice od nekog ko sadi krompir na njivi? Intaligencija je širok pojam tako da završen fakultet nije dokaz intaligencije niti dokaz moralnosti, empatije i solidarnosti. Eto dao sam ti rigidan primjer budale, u doslovnom smislu, Karadžića koji je bio doktor pa ostao budala kojeg je trebalo kastrirati da se ne širi bolest dalje. To što ti zagovaraš je još veća glupost, sutra će neko reći samo ljudi sa plavim očima imaju pravo glasa, legitimno bi bilo kao i tvoje sa obrazovanjem. Zato ne pričaj gluposti živ bio, znamo gdje to vodi.Henry Chinaski wrote: ↑04/06/2020 14:13Nije važno. Ne možeš imati dokaz karaktera ili ideloških načela ali možeš dokazati da znaš razmišljati šta je dobro za zajednicu i izvan tvoje avlije ili tvog sela. Ko živi u BiH, a još mu nije jasno da nam kapu kroji ogromna većina neobrazovanih, nemam mu šta objašnjavati.Milenkov buraz wrote: ↑03/06/2020 21:37Možeš imati PhD i još uvijek biti glupan. Eto i Karadžić je bio doktor pa ostao prikaza i moralna nakaza.Henry Chinaski wrote: ↑03/06/2020 09:39 Demokratija je prevaziđen sistem. Pravo glasa bi trebali imati samo visoko obrazovani i oni koji dokažu da su visoko inteligentni.
Naročito ako neko, kao u tvom slučaju, umanjuje značaj obrazovanja zato što je neko pokvaren bio obrazovan.
OBRAZOVANJE NEMA ALTERNATIVU, TAČKA!
Ako se to ovdje masovno ne shvati, moja djeca će odrastati u okruženju gdje je znanje najvrijedniji resurs.
(Radovan nije bio glupan nego zao. I teško da je neko sa PhD glup, ne znam gdje ima da takvi izlaze iz ozbiljnih obrazovnih ustanova?)
- Sanjarko
#149 Re: U Cazinu borba protiv islama
Dr, Mr, Pr i slicni titula vlasnici mnogi moralne i svakakve druge upitne licnosti. Od Mengelea do Karadzica. Sve Dr, Mr, Pr bili. Za najvise zla su sposobni visoko obrazovani i visoko intaligentni pociniti jer ipak ko je sta izmislio. Nije neki laik nesto izmislio kako znam nego visoko obrazovani i visoko intaligentni svi sa nekim titulama od Dr, Mr, Pr i dalje.
-
Dangubic
#150 Re: U Cazinu borba protiv islama
Tacno hoću i ja nešto.Milenkov buraz wrote: ↑22/05/2020 14:15 A šta će napraviti za nas agnostike? Evo predlažem da nama naprave opservatorij i teleskop da u doba molitve možemo gledati zvijezde i filozofski promišljati, imamo puno pravo na to.