Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dope_Man

#18101 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Ne mozes vjerovati da jos postoje ljudi koji misle da mi nemamo saobracaj za AP-a.

Prvo, ne gradi se to samo za danas vec i za buducnost, gdje ce svakako biti daleko vise saobracaja. A i danas, u ovom trenutku, svako ko se ikad provozao dalje od svog sela (dakle magistralom od grada do grada) je vidio kolika je potreba za AP-o na vise strana a ne samo ova ruta koja se radi.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#18102 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

allem_77 wrote: 30/05/2020 20:36
toooka wrote: 30/05/2020 20:16
allem_77 wrote: 30/05/2020 20:03 Zna li neko ugrubo koliko će me koštati godišnja putarina? Približno 85 kilometara u oba pravca, s posla i na posao?
Pa trenutno je otprilike 10-11 km 1 KM, što znači da bi ti moglo biti dnevno oko 8 KM. Pomnoži to sa brojem dana i imat ćeš neku okvirnu cifru. Sa tag uređajem imaš 20% popusta na uplatu što se itekako isplati ako se cesto koristi autoput, plus što nema zaustavljanja na naplatnim kucicama.
Znači, mjesečno oko 400 km gorivo + 184 km putarina + amortizacija = ne isplati se!
I ne treba da se isplati, treba da bude skupo, skuplje ces naplacivati svoj posao, vise ces posla naplacivati jer ces imati vise vremena itd

Opet ponavljam, licni prevoz malim autima je smijurija za naplatu
Kedi sa 1T nosivosti, kombi placa duplo nego mali auto, kamion do 7.5t 3x, veliki kamion 4x, a nijedan ne vozi starom cestom... nijedan

Nađi nekog kamiondziju iz Kaknja sto cement vozi, pitaj ga hoce li za 20KM na staru cestu pa kroz visoko pa na podlugove i onda ovamo kroz rajlovac i do Lapišnice :lol:

Pa da ima do konjica autocesta, da ne mora kamion na Ivan i Bradinu, da je 50KM, samo od tarcina do konjica, garantujem ti da niko na ova dva prevoja pogledao ne bi kamionom, niko...
dadoka84

#18103 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dadoka84 »

Samo kad se sjetim puta prema zenici prije i one klanice. Svaki dan je neko ginuo tu. Lijepi autoput.
So What!

#18104 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Autoput ne znači samo mogućnost brže vožnje, već optimalniju trasu, mnogo kraću, bez ometanja lokalnih faktora. Sve to daje sigurnost i komfor vožnje, a mi Bosanci, volimo i malo brže voziti, tako da nam je i ta mogućnost zlatna.

Na autoput koji do sad imamo gledajmo kao produkt nas, našeg društva ovog bosanskohercegovačkog, pregaženog poprilično, prvo od rata, a zatim od tranzicije i užasne politike koju trpimo.

Nažalost, izgradnja autoputeva je tema koja se toliko ispolitizuje uvijek, i ljudi nekako na te autoputeve gledaju kao neku gorku i nemuštu zaostavštinu političkih garnitura koje su nas vodile od rata na ovamo.

Ja bih volio kada bi to posmatrali, kao neki produkt nas, društva našeg, poreza, doprinosa, truda i sabura kojeg smo trpili da dočekamo dionicu po dionicu da se otvori, baš tako da ne gledamo pogibije i u globalu gubimo živce vozeći se predugo na relativno kratkim relacijama.

Razumijem frustraciju, ali zaista razumijem, ljudi iz regija koje autoput ili brzu cestu imaju kao neko obećanje u daljoj budućnosti, i kojima ovaj A1 neće previše da znači, ali ja lično sam zaista zadovoljan sa napretkom bilo čega u ovoj zemlji, pa čak i onog čime se ne služim tako često.

U svakom slučaju, svako izgrađeno javno dobro je samo trijumf društva, jer je izgrađeno javnim novcem i istom tom društvu ostaje na službu.
drug_profi

#18105 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Da je srece i pameti, imali bi premrezenu BiH od Gorazda do bihaca, Od Banja Luke do Livna, od Save do juzne granice, pa do Trebinja, od Prijedora do Bijeljine...
I jednom ce i da bude, samo ce neke druge generacije uzivati u tome.
sagosen

#18106 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sagosen »

So What! wrote: 31/05/2020 02:51 Autoput ne znači samo mogućnost brže vožnje, već optimalniju trasu, mnogo kraću, bez ometanja lokalnih faktora. Sve to daje sigurnost i komfor vožnje, a mi Bosanci, volimo i malo brže voziti, tako da nam je i ta mogućnost zlatna.

Na autoput koji do sad imamo gledajmo kao produkt nas, našeg društva ovog bosanskohercegovačkog, pregaženog poprilično, prvo od rata, a zatim od tranzicije i užasne politike koju trpimo.

Nažalost, izgradnja autoputeva je tema koja se toliko ispolitizuje uvijek, i ljudi nekako na te autoputeve gledaju kao neku gorku i nemuštu zaostavštinu političkih garnitura koje su nas vodile od rata na ovamo.

Ja bih volio kada bi to posmatrali, kao neki produkt nas, društva našeg, poreza, doprinosa, truda i sabura kojeg smo trpili da dočekamo dionicu po dionicu da se otvori, baš tako da ne gledamo pogibije i u globalu gubimo živce vozeći se predugo na relativno kratkim relacijama.

Razumijem frustraciju, ali zaista razumijem, ljudi iz regija koje autoput ili brzu cestu imaju kao neko obećanje u daljoj budućnosti, i kojima ovaj A1 neće previše da znači, ali ja lično sam zaista zadovoljan sa napretkom bilo čega u ovoj zemlji, pa čak i onog čime se ne služim tako često.

U svakom slučaju, svako izgrađeno javno dobro je samo trijumf društva, jer je izgrađeno javnim novcem i istom tom društvu ostaje na službu.
Zašto ja nemam opciju da lajkujem postove na ovoj temi? :thumbup: :thumbup:
baglama

#18107 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by baglama »

Ovo je bas skupo sto se tice cifre,ali se je moralo napraviti zbog ekonomije.
https://translate.google.com/translate? ... present%29

Izmedju Jablanice i Konjica (de fakto jedina veza izmedju Sarajeva i Mostara)prodje dnevno(de jure ),manje od 7000 vozila.
Izgradnja autoputa od Ovcara do Mostara bice u ovom trenutku klanje vola zbog kila mesa.
Bojim se da je to previse za ekonomiju federacije u ovom trenutku.
kakaljin

#18108 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

baglama wrote: 31/05/2020 05:32 Ovo je bas skupo sto se tice cifre,ali se je moralo napraviti zbog ekonomije.

Izmedju Jablanice i Konjica (de fakto jedina veza izmedju Sarajeva i Mostara)prodje dnevno(de jure ),manje od 7000 vozila.
Izgradnja autoputa od Ovcara do Mostara bice u ovom trenutku klanje vola zbog kila mesa.

Tu dionicu su trebali prvu praviti jer je najsporija i najgora dionica
RJ57

#18109 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

kakaljin wrote: 31/05/2020 10:04
baglama wrote: 31/05/2020 05:32 Ovo je bas skupo sto se tice cifre,ali se je moralo napraviti zbog ekonomije.

Tu dionicu su trebali prvu praviti jer je najsporija i najgora dionica
ako se od bradine do mostara spojimo do 2040 to će biti dobro, neće biti janjetine ali će se zato stizat brzo :mrgreen: ta janjetina oko jablanice je nekako dio našeg nacionalnog folklora, kad ideš privatno planiraš da tamo ručaš, kad ideš poslom onda jedeš u povratku kad si sve završio ... nama starijim bi to pravo falilo, biće da zbog nas to ostavljaju za kraj, kad nas više ne bude onda će početi to praviti. misle na nas! :mrgreen: :D

apropo janjetine i ostalih dodataka, očito je da do žepča nije planirano nijedno odmorište sa pumpom. ja ne znam koji maloumnik je to planirao ali to je za nevjerovat. pa da jednu jedinu staviš imaćeš garantovan promet, taj biznis ne može omanuti a i potreban je. ovako imaš na cijelom autoputu samo odmorište lepenica plus onu jednu pumpu u smjeru sarajeva koja ima radno vrijeme ko banke. strašno!
toooka

#18110 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by toooka »

Ta janjetina u Jablanici i naša navika da se tu odmori je proizašla iz razloga što se čovjek slomi vozeći od Sarajeva prema moru i onda je to prva lokacija pogodna da se dođe sebi malo...
Naslovnica

#18111 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Jebo vas jagnjetina, ne idem da žderem krepavštinu nego da što prije dođem do odredišta.
Baš će biti raxatluk kada se jednom do mora bude dolazilo za 2 sata max.
Doduše, dok se sve to završi, globalno zagrijavanje će napraviti da plaža bude u Jablanici.
zastavnik22

#18112 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by zastavnik22 »

Ljudi ima li ikakvih novosti ili fotografija sa GP Svilaj?Jesu li poceli radovi?Vidim da je ispitivanje mosta u zavrsnoj fazi, ali niko ne govori o GP.
mostarac1905

#18113 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mostarac1905 »

RJ57 wrote: 31/05/2020 10:16 ako se od bradine do mostara spojimo do 2040 to će biti dobro, neće biti janjetine ali će se zato stizat brzo :mrgreen: ta janjetina oko jablanice je nekako dio našeg nacionalnog folklora, kad ideš privatno planiraš da tamo ručaš, kad ideš poslom onda jedeš u povratku kad si sve završio ... nama starijim bi to pravo falilo, biće da zbog nas to ostavljaju za kraj, kad nas više ne bude onda će početi to praviti. misle na nas! :mrgreen: :D

apropo janjetine i ostalih dodataka, očito je da do žepča nije planirano nijedno odmorište sa pumpom. ja ne znam koji maloumnik je to planirao ali to je za nevjerovat. pa da jednu jedinu staviš imaćeš garantovan promet, taj biznis ne može omanuti a i potreban je. ovako imaš na cijelom autoputu samo odmorište lepenica plus onu jednu pumpu u smjeru sarajeva koja ima radno vrijeme ko banke. strašno!
zna li se jesu li planirana odmorista oko jablanice na ac? :D recimo kultni hrvatski restoran Macola kod Korenice, u koji ama baš svatko staje vozeći magistralom Zagreb - Split, otvorio je restoran na autocesti na odmorištu Zir. Po mom osobnom dojmu ne radi kao onaj na magistrali nekad u ranija vremena, ali ne radi ni loše. Čak su, pošto je restoran smješten sa zapadne strane ac, napravili pješački most (kakve li dozvole sve za to trebaju jednom privatniku??) kako bi oni koji stanu na odmorište na istočnoj strani (ne zamjerite ako sam se pogrešno orijentirao pošto ac tu i tamo 'vijuga') mogli prijeći do restorana.
mk ultra

#18114 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

toooka wrote: 31/05/2020 11:06 Ta janjetina u Jablanici i naša navika da se tu odmori je proizašla iz razloga što se čovjek slomi vozeći od Sarajeva prema moru i onda je to prva lokacija pogodna da se dođe sebi malo...
ko se slomi bog te pomogo na 80km puta :shock:

tim tempom bih se do bihaca vozio 9h komforno :-)
nema stajanja, nema razgledanja, ako te baš piš utegne, onda u šumarak 1min max pritisak 5bar
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#18115 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by parappa »

mostarac1905 wrote: 31/05/2020 16:53
RJ57 wrote: 31/05/2020 10:16 ako se od bradine do mostara spojimo do 2040 to će biti dobro, neće biti janjetine ali će se zato stizat brzo :mrgreen: ta janjetina oko jablanice je nekako dio našeg nacionalnog folklora, kad ideš privatno planiraš da tamo ručaš, kad ideš poslom onda jedeš u povratku kad si sve završio ... nama starijim bi to pravo falilo, biće da zbog nas to ostavljaju za kraj, kad nas više ne bude onda će početi to praviti. misle na nas! :mrgreen: :D

zna li se jesu li planirana odmorista oko jablanice na ac? :D recimo kultni hrvatski restoran Macola kod Korenice, u koji ama baš svatko staje vozeći magistralom Zagreb - Split, otvorio je restoran na autocesti na odmorištu Zir. Po mom osobnom dojmu ne radi kao onaj na magistrali nekad u ranija vremena, ali ne radi ni loše. Čak su, pošto je restoran smješten sa zapadne strane ac, napravili pješački most (kakve li dozvole sve za to trebaju jednom privatniku??) kako bi oni koji stanu na odmorište na istočnoj strani (ne zamjerite ako sam se pogrešno orijentirao pošto ac tu i tamo 'vijuga') mogli prijeći do restorana.
Pa ako trasa bude išla kroz Prenj onda će se Jablanica zaobići u većem luku. Možda prema Mostaru bude neko odmaralište gdje bi se mogla klopnuti janjetina
zanimljiv

#18116 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by zanimljiv »

mk ultra wrote: 31/05/2020 16:58
toooka wrote: 31/05/2020 11:06 Ta janjetina u Jablanici i naša navika da se tu odmori je proizašla iz razloga što se čovjek slomi vozeći od Sarajeva prema moru i onda je to prva lokacija pogodna da se dođe sebi malo...

nema stajanja, nema razgledanja, ako te baš piš utegne, onda u šumarak 1min max pritisak 5bar
Mnogo ljudi prijatelju, većini se ne žuri na putu prema moru, a imaš i raje koja jednostavno ne podnosi vožnju bilo zbog mučnine ili fizičkih problema tipa osteoporoze :thumbup:
Naslovnica

#18117 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Kome se ide na meso neka ide trenutnom cestom.
Neće se valjda ispravljati zacrtana trasa i jebavati projekat zbog jebenih varalica i njihovih vazda gladnih mušterija?!
mk ultra

#18118 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

zanimljiv wrote: 31/05/2020 17:47
mk ultra wrote: 31/05/2020 16:58

Mnogo ljudi prijatelju, većini se ne žuri na putu prema moru, a imaš i raje koja jednostavno ne podnosi vožnju bilo zbog mučnine ili fizičkih problema tipa osteoporoze :thumbup:
realno, koliko je takvih a koliko je krhkih :mrgreen:
davno sam ovdje pisao, našim ljudima je Konjic daleko, a ne Krajina, Gradačac, Čapljina, Neum... u glavi je to sve

Za mene je sramota kad neko kaže nije bio u Bihaću nikad u životu, to je sramota. Nije on samo kriv, već hiljadu nekih zavrzlama u glavama naših mislioca, jbt išao bi u Minken, do Bihaća ne može da dogura... Kad tako postavljaš stvari, a tako razmišlja većina, onda ti svarno ne treba autoput, i dovljno ti je ta jednom godišnje putešestvija od silnih i presilnih 200km uz 300 stajanja, od konjica, jablanice, vrapčića "dođi kupi nismo skupi", "voćko povrćko", pa onda mostar, pa počitelj, pa možda i učapljini, pa čekaj na granici 3 dana jer ti je skupo platiti 1.2KM naše autoceste i 8KM hrvatske AC do Zagvozda, i onda dole još neke kupovine bespotrebno skupog voća i ulja, pa na more punog gepeka sarme i pite :bih:
jebo autoput, ha ja
Dope_Man

#18119 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

mk ultra wrote: 31/05/2020 18:49
Za mene je sramota kad neko kaže nije bio u Bihaću nikad u životu, to je sramota. Nije on samo kriv, već hiljadu nekih zavrzlama u glavama naših mislioca
Upravo tu je pocetak i kraj svakog problema bosnje i putovanja. Ali mislim da se to jos odnosi samo na ovu generaciju ljudi koji su uglavnom 50+ vec sada. Njima je ta neka prpa izaci iz mjesta zivljenja ili skrenuti sa rute kojom inace idu izmedju dva grada gdje zive i posjecuju rodbinu, a ako i ode jednom godisnje prema moru onda to ide istim putem kao i prije rata iako ima boljih ruta i granicnih prelaza.

Mladji ipak putuju unutar drzave puno cesce, pogotovo ovi u 20tim. Pa i ta famozna janjetina u Jablanici, i to je vise odlika ovih starijih. Ja par puta stao.. nidje veze, sad i ne pomislim, radije odem u neki restoran tamo gdje sam krenuo. A i kad sam stajao nisam bas vidio mladih, ono da su samo mladi za stolom. Obicno stariji ljudi i koji mladic/a ako su valjda u putu s njima.
sarajevsko_pivo

#18120 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sarajevsko_pivo »

Ja sam inače iz Jablanice i sto se mene tice neka se autoput sto prije izgradi i ako treba nek zaobiđe komplet Jablanica. Ipak je to veoma malo mjesto. Ko hoće na janjetinu neka skrene sa autoputa i magistralom do Jablanice. Bitnije je izgraditi autoputem da konačno budemo povezani sa ostatkom Evropom.

Biće fenomenalno kada jednog dana se možemo provozati kompletnom koridoru 5C.
Haris.ba

#18121 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Jablanica 15 minuta od petlje autoputa u Konjicu. Teško da je to neko zaobilaženje.

Podsjeća me to na priču u Rakovici (naselje na Ilidži) kroz koje prolazi autoput kako će autoput preporoditi to naselje. Ne kontaju ljudi da je bitno gdje je petlja, a ne gdje je cesta.

Ali, opet, ko što je već rečeno. Nema ništa još 20 godina od preskakanja Jablanice. Ako dođe ta petlja od Bradine do Konjica u slijedećih 10 godina - imamo bingo. Prije će kako je krenulo biti općenarodno veselje ako se završi Tarčin - Bradina. I to je u našim okvirima u pogledu poboljšanja veze Sarajevo - Mostar ravno teleportaciji.
VladaFBiH

#18122 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VladaFBiH »

dadoka84 wrote: 30/05/2020 23:27 Samo kad se sjetim puta prema zenici prije i one klanice. Svaki dan je neko ginuo tu. Lijepi autoput.
"Zli brijeg" kod Kaknja...
edin_the

#18123 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

Haris.ba wrote: 01/06/2020 11:28
Ali, opet, ko što je već rečeno. Nema ništa još 20 godina od preskakanja Jablanice. Ako dođe ta petlja od Bradine do Konjica u slijedećih 10 godina - imamo bingo. Prije će kako je krenulo biti općenarodno veselje ako se završi Tarčin - Bradina. I to je u našim okvirima u pogledu poboljšanja veze Sarajevo - Mostar ravno teleportaciji.
Tarčin-Ivan se već radi, a Ivan-Konjic niko ni ne spominje već dugo, što vjerovatno znači da se s time stalo. Kao što sam već pisao za dionicu Konjic-Mostar je već obezbijeđeno finansiranje i krenule su pretkvalifikacije, izvođač bi trebao biti poznat do kraja godine tako da će se s time početi u dogledno vrijeme. Sudeći po svemu Ivan-Konjic će ostati jedna od zadnjih dionica koje će se graditi.
dadoka84

#18124 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dadoka84 »

Koliko je samo života spašeno i koliko je manje ljudi sa trajnim posljedicama ostalo radi samo jedne dionice.
toooka

#18125 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by toooka »

edin_the wrote: 01/06/2020 13:19
Haris.ba wrote: 01/06/2020 11:28
Tarčin-Ivan se već radi, a Ivan-Konjic niko ni ne spominje već dugo, što vjerovatno znači da se s time stalo. Kao što sam već pisao za dionicu Konjic-Mostar je već obezbijeđeno finansiranje i krenule su pretkvalifikacije, izvođač bi trebao biti poznat do kraja godine tako da će se s time početi u dogledno vrijeme. Sudeći po svemu Ivan-Konjic će ostati jedna od zadnjih dionica koje će se graditi.
Nisam baš siguran da ćemo do kraja godine imati izvođača za dionicu Konjic - Mostar. ACFBiH još nisu pokrenule potupke javne nabavke, bilo je nešto na stranici EBRD-a ali dok ACFBiH ne raspišu sumnjam da će nešto biti...
Post Reply