Elem, drago mi je da sam dobro prognozirao u startu. Hadzikadic je opalio sljagu komplet opoziciji ovim pozivom na ulice, a sto ih je ponukalo da se prikljuce. Po ovome maloprije na Face-u, gdje Pedja nikad nije ovako energicno pricao (valjda se muda probudila), i gdje je Dino na kraju rekao zaista kljucnu stvar - borba politickim, ali i drugim metodama ako treba (dakle - demonstracije, a to je = nasilni protesti), meni se cini da se SDA crno pise. Ali ne samo njima, nego da ce u paketu tu biti i HDZ i SNSD, jer - ako rikne samo jedna noga tronosca, tronozac se prevrce. A kad se prevrne, onda ljudi obicno nogama zapinju za njega, neki jace, neki slabije, ali ga u sustini - sutaju.
Drago mi je i sto je danasnje desavanje i preko 15.000 ljudi na ulici, s transparentima koji su bili usmjereni zaista samo na postojece probleme u drzavi koji se ticu svih nas, i bez ikakvih ENV pamfleta i sl., udarilo zestoku samarcinu svim pljuvacima na ovoj i drugim temama ovog foruma, ali i drustvenih mreza generalno, tj. SDA i generalno ENV botovima - pusite se, ovo je pocetak vaseg kraja.
Takodjer, na danasnjim protestima je bilo ljudi svih generacija, i prosjek je bio prilicno ispod 50, kako to neki "slavodobitno" ovdje pokusavaju poredstaviti kao negativnost. Da, trebalo je biti puno vise mladjih od 40, pogotovo onih mladjih od 30, ali posto su to vecinski lobotomizirane generacije koje uopste ni ne razumiju zasto se danas izaslo na ulicu, opravdan im je izostanak. Nadoci cete nekad. Mozda. Valjda...
Moje predvidjanje za dalje je ovakvo:
PzP, NS, NiP, a mozda i SDP (oni su teske prelivode i smrde iz vise pravaca, a muda su im odavno zakrzljala, pa sumnjam da ce se revitalizirati), kao i jos neke manje stranke, te gomila nestranackih gradjana, od sada ce krenuti na ulice. Odlicna stvar je sto je sve najavljeno za oba blentiteta.
Odgovor ENV matricara ce biti jedini moguci, tj. desavace se odavno oprobana matrica po kojoj oni jedino i znaju funkcionisati. SDA je vec pocela vezano za Fadilja, i to je klasicni spin koji koriste uvijek, tj. okretanje stvari s kriminala, neposobnosti i pljacke na ento-nacional-vjerske ugrozenosti, napade na drzavu i nebuloze o imaginarnim neprijateljima.
HDZ ce sad poceti opet o majorizacijama, izbornom zakonu i ugrozenosti Hrvata u BiH, a Dodik ce vrlo brzo poceti s prijetnjama da ce se bilo kakvo prelijevanje protesta iz Federacije u RS zestoko sanskcionisati i sprijeciti, a nakon toga ide standardna prica o otcjepljenju, jedinstvu srpskog naroda, blablabla.
Moja poruka svima - NE NASJEDAJTE na ove odavno isprane floskule, jer oni njima samo pokusavaju utjerati strah u "svoje" narode od onih drugih, i trecih. Ovo je sve NAJKLASICNIJI moguci SPIN. Oni nemaju snage ni za sta, i sve sto ce moci uraditi kada ljudi izadju na ulice jeste - bjezati.
P.S. Pricam danas na protestima s nekom rajom iz murije, svi redom govore - ovo je odlicno, da ne radim i ja bih hodao s tobom.
Dakle, tesko da oni mogu racunati toliko na policijsku podrsku, jer su dodijali i njima, i dobar dio policajaca nece dici ruku na one koji protestuju jer je u toj gomili puno onih koje poznaju, i s kojima dijele misljenje. Posao je posao, naravno, ali i zivot je zivot.