Malo ću se ovdje nadrobiti, jer me naša svakodnevnica užasno nervira...Dozer wrote: ↑28/05/2020 13:30 Jedno pitanje za sve kontrase bilo kakvog pokretanja bilo cega protiv SDA vlasti, a to je upravo ovo o cemu se ovdje prica...
Sta je, po vama, to sto bi se trebalo uraditi kako bi se stvari pocele pokretati s mrtve tacke?
U odgovoru na pitanje pozeljno je voditi se sljedecim cinjenicama:
- Ovdje ne postoji opozicijska politicka ni opcija, a ni volja (dok postoji hronicni nedostatak muda) da se stvari pokrenu na neki konkretan nacin.
- Formiranje novih stranaka i "politicka" borba vec 25 godina nisu dale rezultate.
- Demokratske parlamentarne metode evidentno nemaju nikakvog ni efekta, a ni sanse.
Sta preostaje?
Po meni - ulica.
Da li je bitno ko ce pokrenuti takva, takodjer demokratska desavanja?
Po meni - nebitno.
Da li je ulica i narodni bunt ono sto moze promijeniti stvari?
Po meni - da, jedino to ce i pokrenuti stvari.
Ako neko ima neku konkretniju ideju ili prijedlog ili misljenje, bujrum.
Da bi išao na ulicu, treba ti ljudi koji će ići na ulicu boriti se za nešto.
Ko je to po tebi u ovoj državi i koliko ih ima?
Pošto ovi drže školstvo, zdravstvo, policiju, sudstvo, tužilaštvo, medije, borce, penzionere, studente, naftaše, itd. ne ostaje ti baš puno kategorija, ni puno ljudi, koji nisu direktno, ili preko nekoga, u tim kategorijama.
Evo, ja nisam. Neka ovakvih kao što sam ja ima 20.000-30.000 u Federaciji, 20.000-30.000 u RS-u.
Ovi u RS-u se neće boriti za iste stvari, kao ovi u Federaciji.
Ovo je zanemariv broj na nivou države.
Naša država generalno nema dovoljno ljudi na istom mjestu da bi se nešto masovno organizovalo.
Da bi sakupio npr. 50.000-100.000 ljudi iz svih dijelova BiH treba ti katalizator.
Ljudi ne vjeruju nikome i ničemu, tako da bi ti katalizator morao biti nešto što će baš rasplamsati vatru među svim građanima BiH.
100.000 ljudi je bilo valjda na dženazi Aliji, eto šta bi ti otprilike trebalo.
Moraš imati mašineriju, ljude, pare za dugoročnu borbu.
Ovo u nalete, ovi se zavuku u svoje brloge na Poljinama i sačekaju da se ljudi raziđu za dan-dva.
Mora ti neka kategorija, kao što su studenti, borci, penzioneri, itd. održavati ovo, ali se to neće desiti.
Šta se treba desiti?
Treba nastavnicima, konobarima, prodavačima, borcima, penzionerima, studentima, rudarima, itd. prekipjeti i da se svi kolektivno dignu na noge. Paraliza države.
Mislim da za velike promjene treba i podrška Zapada (npr. mijenjanje Ustava, građani vs. narodi, itd.).
Treba i podrška iz svih dijelova BiH.
Lokalno se može narod izboriti hoće li se graditi npr. igralište ili ne, za ostalo nisam optimističan.
Tako da je ovo samo simpa ideja, da čovjek kaže da je nešto pokušao.