Šta ima, druže, kako si? Nisi me dugo citirao, pa rekoh da vidim kako se podnosi ova socijalna distanca.
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- index_box
#17976 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- jeza u ledja
#17977 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- CikCikCikPogodi
#17978 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Evo otkrili da se moze auto koristiti za ubijanje korone.
https://www.foxnews.com/auto/fords-cop- ... treme-heat

https://www.foxnews.com/auto/fords-cop- ... treme-heat

- piupiu
#17979 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Svaka smrt izazvana virusima je prirodna. U slučaju korone, problem s njom i jeste što usmrćuje veliki broj ljudi s hroničnim oboljenjima, kakvih u Bosni imaju svaka mater i otac - od šećera i srca, pa nadalje. Šta sad treba reći? Eto, pustićemo da nam majke i očevi poumiru ako ih napadne virus, jer, šta da se radi, bili su šećerni bolesnici? Ne razumijem ljude kao ti, mora da si mlad ili totalno oguglao, pa ostao bez samilosti. Je l' se osjećaš kao da imaš bolju kontrolu nad svojim životom ako ne vjeruješ da ljudi umiru od ovog sranja?TESLA_EDISON wrote: ↑27/05/2020 14:28Kakva empatija? Empatija za lažne brojke u mediju koji je isto tako pisao da Sadam ima oružje za masovno uništenje? Gdje je to oružje? Ili ipak da vjerujemo NYT-u više nego svojim očima i razumu.BadBoy wrote: ↑27/05/2020 14:12Ovaj komentar je baš totalna simplifikacija situacije bez ikakve empatije.TESLA_EDISON wrote: ↑27/05/2020 12:59
Propaganda. 90% ih je umrlo prirodnom smrću.
Umre baba dijabetičarka od 95 godina sa tumorom na mozgu, cirozom jetre i visokim holesterolom u isto vrijeme i oni kažu "umrla od korone".
Ma hajte molim vas![]()
Ispada da je svih 100.000 umrlih imalo najteža moguća, terminalna oboljenja. Nije tačno. U uzorku od 100.000 ima i takvih ali ima i mladih i zdravih i onih srednjeg zdravstvenog stanja.
Koliko? Vjerovatno ispod 1%, koliko ima i u ostatku svijeta.U uzorku od 100.000 ima i takvih ali ima i mladih i zdravih i onih srednjeg zdravstvenog stanja
Jutros baš čitam kako su radili neko istraživanje u Evropi o tome koji narod ima najviše mišljenje o sebi. Pa na karti, Grci i Gruzijci broj 1, Rusi i Bosanci na drugom mjestu. I zbog toga mislimo da smo pametniji od čitavog svijeta, da smo sve provalili, i da nema pameti do naše. Stvarnost nas, doduše, svakodnevno demantuje.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#17980 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
I šta ti sad predlažeš? Da se svi zakopamo u zemlju ili da se potapamo u rastvor za dezinfekciju prije ulaska u kuću i po kući obavezno sa gas maskama? Jesu li stari i bolesni ugroženi? Jesu. Jesu li isto tako ugroženi od gripe, prehlade, raznih koka-bakterija? Jesu. Jesu li djeca i zdravi odrasli uglavnom prenosioci navedenih nametnika? Jesu. Šta je zaključak? Stariji i bolesni da se čuvaju, više vitamina i šetnje u prirodi, a ne da svi pod kapom nebeskom hodamo u skafanderima kao operateri na reaktorima. Virusi su tu oduvijek bili i biće, a i ovaj će tu biti. Živjećemo sa njim i pored njega. Kraj priče 
- piupiu
#17981 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Predlažem da kad vidimo podatak da je umrlo 100 000 ljudi ne kolutamo očima i ne pravimo se pametni.Lajavikrelac wrote: ↑27/05/2020 21:05 I šta ti sad predlažeš? Da se svi zakopamo u zemlju ili da se potapamo u rastvor za dezinfekciju prije ulaska u kuću i po kući obavezno sa gas maskama? Jesu li stari i bolesni ugroženi? Jesu. Jesu li isto tako ugroženi od gripe, prehlade, raznih koka-bakterija? Jesu. Jesu li djeca i zdravi odrasli uglavnom prenosioci navedenih nametnika? Jesu. Šta je zaključak? Stariji i bolesni da se čuvaju, više vitamina i šetnje u prirodi, a ne da svi pod kapom nebeskom hodamo u skafanderima kao operateri na reaktorima. Virusi su tu oduvijek bili i biće, a i ovaj će tu biti. Živjećemo sa njim i pored njega. Kraj priče![]()
- Tesla Edison
#17982 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nema se šta ni dodati ni oduzeti.Lajavikrelac wrote: ↑27/05/2020 21:05 I šta ti sad predlažeš? Da se svi zakopamo u zemlju ili da se potapamo u rastvor za dezinfekciju prije ulaska u kuću i po kući obavezno sa gas maskama? Jesu li stari i bolesni ugroženi? Jesu. Jesu li isto tako ugroženi od gripe, prehlade, raznih koka-bakterija? Jesu. Jesu li djeca i zdravi odrasli uglavnom prenosioci navedenih nametnika? Jesu. Šta je zaključak? Stariji i bolesni da se čuvaju, više vitamina i šetnje u prirodi, a ne da svi pod kapom nebeskom hodamo u skafanderima kao operateri na reaktorima. Virusi su tu oduvijek bili i biće, a i ovaj će tu biti. Živjećemo sa njim i pored njega. Kraj priče![]()
Zanimljiv je put paničara. Prvo virus ubija sve redom, nova kuga i sl. gluposti, pa onda idu salve zahvala Solaku "zbog kojeg nismo svi izginuli" (SuperBola i sl.), pa onda se hvataju za lažirane brojke propagandista ala NYT i na kraju kada nestane materijala govore da je to sve ustvari prirodna smrt koju je, eto, korona ubrzala. U suštini, i prehlada ubrza smrt onkološkim pacijentima kao i dijabetičarima isto kao i korona. O starijim osobama da i ne govorim. Ovdje je u pitanju samo novac. Čim je MMF podijelio kredite a isti legli na račune Vlada, mjere se simultano počele popuštati (postepeno ali ubrzano jer ne mogu odmah sve ukinuti, ipak bilo bi preofirno. Čak bi i paničari posumnjali a to propaganistima nikako ne odgovara).
- dječak sa šibicama
#17983 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kako se odjednom sve ukida, kad je SIPA u vladi a respiratore na aerodromu niko vise ne docekuje, niko ne placa, prodavac ceka lovu
-
megaribi1
#17984 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Argumenti za:TESLA_EDISON wrote: ↑27/05/2020 15:15Mene samo zanima šta će se desiti ukoliko se ipak ustanovi da se ovi respiratori mogu koristiti u intenzivnim odjeljenjima? Hoće li ko odgovarati za dezinformaciju i lažno vještačenje? Hoće li mediji pisati kao i do sada što pišu?daddy-kool wrote: ↑27/05/2020 15:11E što nas jebu sa ovim respiratorima.Iz Emirata stigli identični respiratori kakve je kupila i "Srebrena malina"![]()
Prim. dr. Ismet Suljević, anesteziolog sa Klinike za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i profesor na Medicinskom fakultetu izjavio je da bi ih koristio ako ne bi imao boljih ili bi kapaciteti Drägerovih mašina bili zauzeti na njegovoj klinici, kao i za tretman blažih slučajeva.
Po ovom prospektu stoji da su namijenjeni i za intenzivnu njegu
https://alliedscientificpro.com/web/con ... %20ACM812A
Korišteni su u Wuhanu u onoj brzo sagrađenoj bolnici: Izvor
https://qdtyht.en.made-in-china.com/pro ... ients.html
Argumenti protiv:
Ali da vidimo ima li nešto u samom uputstvu za upotrebu ovih respiratora što ograničava njihovu primjenu.
kaže da se oni obično instaliraju na vozilima hitne pomoći i pokretnim okruženjima. Kasnije se i vidi da boca koja pridonosi mobilnosti ima kapacitet od sat vremena. Spominje i mogućnost priključenja na centralni izvor gasa, što bi ih učinilo upotrebljivim za bolničku intenzivnu njegu, ali uputstvo upozorava da bi problemi sa dovodom doveli do prestanka rada ne samo te mašine nego i ostalih povezanih sa njom. Isto tako, respirator ne smije biti blizu mašina za anesteziju i magnetnu rezonancu.
Takođe u uputstvu je ime proizvođača obrisano, što govori o potencijalnim dupljacima. Ne volimo ni dupljak patike, a kamoli uređaj koji zamjenjuje pluća.
Sve u svemu, da se desio talijanski scenarij, pa se sportske dvorane pretvarale u bolnice, ovi respiratori bi bili dobro došli za improvizovane bolnice. Za dugotrajne upotrebe u pravim bolnicama, (a nije ovo jedina bolest gdje pluća otkazuju) vjerovatno nisu.
-
Rothmans
#17985 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nazalost bio sam optimist , al nakon 2 milijarde novozarazenih samo u fbih danas ,moj optimizam splasnjava. Djecace, bio si u pravu. Fuck !
-
daddy-kool
#17986 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
daddy-kool wrote: ↑21/05/2020 15:02
Ako je smrtnost 1% onda je zaraženih kod nas ukupno bilo 15-20k, to bi bio red veličine, ovo 100k je previše.
https://mrc-ide.github.io/global-lmic-reports/BIH/MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis, Imperial College London
Situation Report for COVID-19: Bosnia and Herzegovina, 2020-05-26
Using our mathematical model that formalises this approach, we estimate that there has been a total of 16,178 (95% CI: 15,378-16,978) infections over the past 4 weeks. Importantly, the estimated infections includes both asymptomatic and mild cases that would not necessarily be identified through surveillance.
We make the following short-term projections of healthcare demand and new infections under the following
three scenarios:
• Scenario 1. The epidemic continues to grow at the current rate.
• Scenario 2. Countries will further scale up interventions (either increasing current strategies or
implementing new interventions) leading to a further 50% reduction in transmission.
• Scenario 3. Countries will relax current interventions by 50%
COVID-19 Transmission Modelling
We assume that the deaths reported to date provide the best indication of the stage of the epidemic, as deaths are more consistently and accurately reported. Our current working estimate is that 1 death indicates that approximately 100 people will have been infected with the other 99 recovering (based on an infection fatality ratio of ~1%). These infections will have happened approximately 21 days previously – capturing a 5-day period from infection to onset of symptoms (the incubation period), 4 days from onset of symptoms to hospitalisation, and 12 days in hospital before death.
- index_box
#17987 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pojedinci i dalje ne odustaju od svojih glupih modela.
- Logovan
#17988 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Taman se sve smirilo što se tiče Federacije i onda dođe ovo sranje sa Tešnjom. 
- Tesla Edison
#17989 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Evo ga, stigao i demantmegaribi1 wrote: ↑27/05/2020 22:55Argumenti za:TESLA_EDISON wrote: ↑27/05/2020 15:15Mene samo zanima šta će se desiti ukoliko se ipak ustanovi da se ovi respiratori mogu koristiti u intenzivnim odjeljenjima? Hoće li ko odgovarati za dezinformaciju i lažno vještačenje? Hoće li mediji pisati kao i do sada što pišu?
Prim. dr. Ismet Suljević, anesteziolog sa Klinike za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i profesor na Medicinskom fakultetu izjavio je da bi ih koristio ako ne bi imao boljih ili bi kapaciteti Drägerovih mašina bili zauzeti na njegovoj klinici, kao i za tretman blažih slučajeva.
Po ovom prospektu stoji da su namijenjeni i za intenzivnu njegu
Korišteni su u Wuhanu u onoj brzo sagrađenoj bolnici: Izvor
https://qdtyht.en.made-in-china.com/pro ... ients.html
Argumenti protiv:
Ali da vidimo ima li nešto u samom uputstvu za upotrebu ovih respiratora što ograničava njihovu primjenu.
kaže da se oni obično instaliraju na vozilima hitne pomoći i pokretnim okruženjima. Kasnije se i vidi da boca koja pridonosi mobilnosti ima kapacitet od sat vremena. Spominje i mogućnost priključenja na centralni izvor gasa, što bi ih učinilo upotrebljivim za bolničku intenzivnu njegu, ali uputstvo upozorava da bi problemi sa dovodom doveli do prestanka rada ne samo te mašine nego i ostalih povezanih sa njom. Isto tako, respirator ne smije biti blizu mašina za anesteziju i magnetnu rezonancu.
Takođe u uputstvu je ime proizvođača obrisano, što govori o potencijalnim dupljacima. Ne volimo ni dupljak patike, a kamoli uređaj koji zamjenjuje pluća.
Sve u svemu, da se desio talijanski scenarij, pa se sportske dvorane pretvarale u bolnice, ovi respiratori bi bili dobro došli za improvizovane bolnice. Za dugotrajne upotrebe u pravim bolnicama, (a nije ovo jedina bolest gdje pluća otkazuju) vjerovatno nisu.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/srebren ... /200527096
- Tesla Edison
#17990 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Izolovati Tešanj na dvije sedmice i ne vidim problem, ukoliko se baš boje tog, nazovi "virusa". Mada ovo je sve iscenirano kako bi se malo "uozbiljili". Skontali ljudi da je ubleha pa hajde, dajte Tešanj, da ih ušutkaju.
- mO k3
#17991 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
da da sve isceniranoTESLA_EDISON wrote: ↑28/05/2020 09:46Izolovati Tešanj na dvije sedmice i ne vidim problem, ukoliko se baš boje tog, nazovi "virusa". Mada ovo je sve iscenirano kako bi se malo "uozbiljili". Skontali ljudi da je ubleha pa hajde, dajte Tešanj, da ih ušutkaju.
jelde se zezas?
- Tesla Edison
#17992 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nije mi jasno, evo neka mi neko pokuša objasniti, identična priča sa početka pandemije i nikom ništa. Toliko aviona sletjelo a govore da nemaju testova, nemaju opreme, nemaju ništa. Pojavio se taj "klaster" a stanje kao da se ništa ne dešava. U martu bi zbog ovoga zatvorili cijelu državu a ovdje ni mjesnu zajednicu da izoluju. Veliko pitanje je da li su ti, navodni slučajevi, uopšte u izolaciji. Sve što znamo su površne brojke i ništa više.
Ovdje se vidi iz aviona da je svima na vlasti i u kriznim štabovima jasno da od ovoga nema ništa. Pustili priču, narod u strahu jer im to i odgovara a svjesni su da osim straha, ovo ništa drugo neće ni proizvesti. Samo još kada bi narod progledao ali, čitajući ove komentare, bojim se da nećemo još dugo koristiti vlastite oči i vlastiti razum. Zbog toga i jesu isti na vlasti skoro pola stoljeća i savršeno sa nama manipuliraju.
Pogledajte samo nalsove:
Ovdje se vidi iz aviona da je svima na vlasti i u kriznim štabovima jasno da od ovoga nema ništa. Pustili priču, narod u strahu jer im to i odgovara a svjesni su da osim straha, ovo ništa drugo neće ni proizvesti. Samo još kada bi narod progledao ali, čitajući ove komentare, bojim se da nećemo još dugo koristiti vlastite oči i vlastiti razum. Zbog toga i jesu isti na vlasti skoro pola stoljeća i savršeno sa nama manipuliraju.
Pogledajte samo nalsove:
I Sarajevo pokleklo: Otkrivena jedna novozaražena osoba, 19 pozitivnih iz tešanjskog klastera
Italijanski scenarij na pragu. U FBiH porast novozaraženih preko 40 puta u dva dana!
- idioti ne znaju da je Covid bolest a ne virus,Popuštanje mjera uzima danak. Drastičan broj novih slučajeva COVID-a u FBiH
NA OVO JE SINOĆ UPOZORAVAO DIREKTOR DOMA ZDRAVLJA AMIR DUJSIĆ: U Tešnju 19 novozaraženih koronavirusom, daleko od toga da je pandemiji kraj!
Samo dajte laži, dajte paniku. Sad će novi respiratori, novi MMF-ovi, para nikad dosta.Novi udar: Koronavirus se sve više širi Tešnjem, registrovano 19 novozaraženih osoba
-
sumirprimus
#17993 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
nije to panika to je zivotno iskustvo.
i zdrav razum.
i zdrav razum.
- Tesla Edison
#17994 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ko je u panici, neka se samoizoluje, zazida prozore i vrata i nek ne izlazi iz kuće. Neka ostave nas normalne da žive.
-
sumirprimus
#17995 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
a jebte panika . panika pa panika.
kolko je tebi godina?
nije panika nego zdrav razum, i zivotno iskustvo, kad osjetis belaj slusas pametnije od sebe. pametniji od nas po ovom pitanju korone su epidemiolozi i ostali strucnjaci iz branse.
al ima vremena, nadocete ...
i jos nesto. gdje se vadi certifikat za normalnost? treba mi jedan, hića je
kolko je tebi godina?
nije panika nego zdrav razum, i zivotno iskustvo, kad osjetis belaj slusas pametnije od sebe. pametniji od nas po ovom pitanju korone su epidemiolozi i ostali strucnjaci iz branse.
al ima vremena, nadocete ...
i jos nesto. gdje se vadi certifikat za normalnost? treba mi jedan, hića je
- Tesla Edison
#17996 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa ko ti brani da slušaš.
Idi u kuću, zaključaj se i ne izlazi. Uvedi sebi izolaciju i slušaj propagandu cijeli dan. Ko ti to brani? Jel ti ja branim? U svoja 4 zida radi šta hoćeš, tvoje pravo, mene to ne zanima.
Nesvjesno ste saučesnici sve ove pljačke koja se odvija.
Idi u kuću, zaključaj se i ne izlazi. Uvedi sebi izolaciju i slušaj propagandu cijeli dan. Ko ti to brani? Jel ti ja branim? U svoja 4 zida radi šta hoćeš, tvoje pravo, mene to ne zanima.
Nesvjesno ste saučesnici sve ove pljačke koja se odvija.
-
sumirprimus
#17997 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
a kolko ti je godina ozbiljno ?
mlad i naprasit svaka cast.
miki ja sam svaki dan vani od pocetka korone. ne pricam o tome, nego kako sebi dajete za pravo da sve popljujete pa i struku i stvari o kojima realno izuzetno malo znate ili skoro pa nista ,van interneta i jutjubeta. svako dobro.
i ja naso s teslom raspravljat, gori ja
mlad i naprasit svaka cast.
miki ja sam svaki dan vani od pocetka korone. ne pricam o tome, nego kako sebi dajete za pravo da sve popljujete pa i struku i stvari o kojima realno izuzetno malo znate ili skoro pa nista ,van interneta i jutjubeta. svako dobro.
i ja naso s teslom raspravljat, gori ja
-
BadBoy
#17998 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A nema škole i fakulteta pa se djeca razletila. Samo ignore.sumirprimus wrote: ↑28/05/2020 13:56 a kolko ti je godina ozbiljno ?![]()
![]()
mlad i naprasit svaka cast.![]()
i ja naso s teslom raspravljat, gori ja![]()
- Tesla Edison
#17999 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ko kojoj struci ti govoriš? O Čerkezu koji prije podne kuka kako gubi kontrolu a poslije podne se hvali kako je situacija dobra i kako će se uskoro ukinuti sve mjere? Ili možda Solaka i Fadila koji se razumiju u ovo sve ko Mara u kriv ****? Ili možda Sebiju koja ne zna ni šta joj od opreme treba u bolnici a da ne govorim o drugim stvarima. U regionu još gora situacija. Pa pogledaj onog "stručnjaka" Nestorovića šta lupa. Kaže da je za sve ovo kriva "komado ziro" letjelica?!sumirprimus wrote: ↑28/05/2020 13:56 a kolko ti je godina ozbiljno ?![]()
![]()
mlad i naprasit svaka cast.![]()
i ja naso s teslom raspravljat, gori ja![]()
Nego fino ljudima nabacili brnjice, uveli distancu, bombrduju lažnim brojkama i izmišljenim žarištima a skoro milijarda maraka nestade preko papira.
Samo nažalost, ljudi su pokazali da su poslušne ovce te se bojim da je ovo samo početak i generalna proba nečeg puno opasnijeg. Imaju medije, imaju poslušnike, imaju samozvane "stručnjake" i mogu šta hoće.
Sutra da kažu da korona ne napade ljude bez odjeće, pola bi ih po gradu golo hodalo. Prije smo se borili za neku slobodu govora a sada su nam preko noći oduzeli i slobodu razmišljanja.
- geralt
#18000 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Bjezi sakrij se, eto ih da te cipuju.TESLA_EDISON wrote: ↑28/05/2020 14:07 Samo nažalost, ljudi su pokazali da su poslušne ovce te se bojim da je ovo samo početak i generalna proba nečeg puno opasnijeg. Imaju medije, imaju poslušnike, imaju samozvane "stručnjake" i mogu šta hoće.