Klub filma

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dale cooper

#51 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by dale cooper »

ExNihilo wrote: 26/05/2020 11:28
zomri wrote: 26/05/2020 11:02 Otprilike, samo da (filoz)ofiranjem ne prepadnemo neke koji ovo čitaju jer neće nam se priključiti :-D

Elem mislim da si na dobrom tragu. Crnobijela fotografija je odabrana da bude ograničavajući faktor za prikaz tog svijeta. U Controlu smo svijet gledali kroz oči Iana Curtisa pa je zato tamo odabrana, ovdje radi sveukupnog stanja tog vremena i prostora. Kolor scene stoga su prikaz mogućeg svijeta, svijeta slobode u kome bar možeš igrati i plesati na rock muziku.
Ja ću ponuditi srodno, ali nešto depresivnije tumačenje. Ako se ne varam, boje iskaču samo u "this-did-not-happen" scenama. Što će reći, boja je rezervisana za maštu. Stvarnost je crna. :D

Eto, sad kad smo ustanovili da je stvarnost crna, možda i Bloo pogleda film.
Hmmm, u tim scenama čini mi se samo u flashovima i u stripovskom stilu. Dok postoji onih par scena snimljenih kolorom i u nekom
spomenarskom tonu, sa pomalo izblijedjelom bojom, kao neka draga sjećanja.

edit: Eh da, ima i ona scena kada punk proleti kroz platno kino projektora na onu plažu i onda se sve pretvori u boju. Značenje te
scene je sasvim sigurno bijeg.
Nierika

#52 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by Nierika »

Da se ne ponavljam oko atmosferičnosti i liričnosti, cijeli film mi je jedna poema koja 'teče' više nego se razvija i užitak mi je bilo pratiti je. Par 'epizodnih prizora koji nisu vezani za osnovnu liniju radnje mi svemu daju poseban šmek - npr. češljanje pred ogledalom i komentar 'bravo, sine', ili ovaj prizor. :mrgreen:
Natalijina senzualnost i sama postavka su me malo podsjetili i na Jean i nadolazeću eru Dylana u Inside Llewyn Davis.
Uz sve ovo što ste naveli vezano za MIkeovo robovanje velikanima prošlosti i već postojećim formama, u par navrata se potencira i
Artists can't be tied down by family. Don't tie Mike down
ili Mikeova bojazan da će (i)Viktora snaći 'vojska, alkoholizam, porodica, djeca' i kroz to sam si pojasnila njegov hronični umor od života. Kompromis na profesionalnom i privatnom planu, i bivanje jednom nogom na oba tla je ono što ga je naposljetku koštalo i jednog i drugog.
I kako ste doživjeli kraj? :mrgreen:
Ja sam ga shvatila kao omaž Mikeovom najvećem talentu (da 'posadi drvo'), po meni je glavni lik ipak Mike, on je taj koji se mijenja i sadi novo sjeme promjene. :)
dale cooper

#53 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by dale cooper »

Da, i ja sam shvatio zadnju scenu kao - moj posao je gotov ovdje. :D Samo što bih ja da sam na Mikeovom mjestu, uzeo Nataliu za ruku,
dijete, pokupio sve ploče i odjahao u suton. :D
Nierika

#54 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by Nierika »

zomri wrote: 26/05/2020 11:02 Otprilike, samo da (filoz)ofiranjem ne prepadnemo neke koji ovo čitaju jer neće nam se priključiti :-D
Malo jeste zastrašujuće. :oops: :mrgreen:
Sve super, režija, kontemplacija, fotografija, ali likovi su mi k'o karikature, naročito stariji roker.
Nisi u pravu, riječ je o kompleksnom i samosvjesnom liku, sve vrijeme sam čekala da ispolji sujetu koja se na osnovu postavke mogla očekivati, i ni u jednom trenutku to nije uradio. Istina je da mnogo toga ne znamo o njemu i da još manje govori o sebi, ali se njegov životni narativ da uvezati na osnovu detalja, komentara o drugima i muzike. Ono što dodaje na kompleksnosti je pragmatičnost unutar te njegove zaluđenosti, svjestan je svega, i vlastite pozicije i Natalijine afere, i više je pasivni promatrač vlastitog života, zato i nema više o čemu pisati. Nagađam da je nešto svoje, što je izgubio putem, prepoznao u Viktoru.
I zamislio me odgovor njih dvojice na idealni koncert, Mikeov odgovor sam doživjela kao 'cirkusanje' i cinizam više nego iskrenost. Zadeverala me i ona kafa koja se ohladila, ali zasad nemam neko dublje tumačenje. Je li smisao motiva to što je on ostao hladan na činjenicu da mu je donesena kafa na drugi kraj grada, tj. prikazati ga kao cinika i pesimistu? :mrgreen:

I koga predstavlja lik koji razbija četvrti zid, taj mi je dio malo pobjegao, samog režisera? Samog Mikea, koji prekraja stvarnost u vlastitoj glavi, iz žala što stvari nisu ispale drugačije? Pada mi na pamet i da je čitav film Mikeovo putovanje u vlastitu prošlost, al' možda sam otišla malo predaleko s tumačenjem sad. :mrgreen:
I što se boja tiče, osim full-colour prizora na plaži, jedina boja koja se pojavljuje je crvena.

Čitam šta sam napisala i jasno mi je da sam se na narativ najviše fokusirala s komentarima, al' šta da radim. :oops:
dale cooper

#55 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by dale cooper »

Da, Mike je od početka pun podrške za Viktora i njegovu muziku, čak i kada je ovaj pomalo arogantan ili kada mu puca na ženu. :D
Mislim da je to prepoznavanje nečega što je nekada možda i sam posjedovao, te iskre originalnosti koja je nestala i zamjenjena je emulacijom
i idolopoklonstvom muzičkim herojima.
Nierika

#56 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by Nierika »

dale cooper wrote: 26/05/2020 17:48 Da, Mike je od početka pun podrške za Viktora i njegovu muziku, čak i kada je ovaj pomalo arogantan ili kada mu puca na ženu. :D
Mislim da je to prepoznavanje nečega što je nekada možda i sam posjedovao, te iskre originalnosti koja je nestala i zamjenjena je emulacijom
i idolopoklonstvom muzičkim herojima.
Meni je na momente čak nerealno do koje je mjere podržavao Viktora :mrgreen:, zato sam i pomislila da nije riječ o povratku u prošlost. I mislim i da je Mike, uprkos kompromisima koje je pravio kroz život, ipak ostao dosljedan onome što jeste. Promjenu je i mogao samo prihvatiti kroz 'aminovanje' tuđe karijere. Stvarnog sukoba među likovima ovdje u biti skoro da i nema, i sasvim mi je to okej. :)
Domaća ex-yu verzija Viktora bi možda bio protagonista iz filma Živeti kao sav normalan svet. :D
ExNihilo

#57 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by ExNihilo »

dale cooper wrote: 26/05/2020 16:52 Da, i ja sam shvatio zadnju scenu kao - moj posao je gotov ovdje. :D Samo što bih ja da sam na Mikeovom mjestu, uzeo Nataliu za ruku,
dijete, pokupio sve ploče i odjahao u suton. :D
In fact, forget about ploče i dijete. :D
ExNihilo

#58 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by ExNihilo »

Nierika wrote: 26/05/2020 15:57 ili Mikeova bojazan da će (i)Viktora snaći 'vojska, alkoholizam, porodica, djeca' i kroz to sam si pojasnila njegov hronični umor od života.
Referenca na Viktorovu stvarnu sudbinu: poginuo u saobraćajnoj nesreći.
ExNihilo

#59 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by ExNihilo »

Nešto razmišljam, ima li latentne i platonske homoerotike između Viktora i Majka, gdje Nata služi kao svojevrstan najmanji zajednički sadržilac više nego stvarna fiksacija obojice? Što bi ujedno objasnilo činjenicu da je obojica mogu prepustiti drugom bez posebnog ogorčenja.

Kad Nata reče Viktoru da se više ne bi trebali viđati, ovaj umjesto da kaže kako će mu to teško pasti, veli da moraju, jer mu je bitno šta Majk misli o pjesmama. :lol: Također, na kraju se raspituje i zvirlja okolo tražeći Majka. Važno mu je da je Majk tu, Nata manje-više. :D

Nekoliko kadrova iz filma.

Image

Image

Image

Image

Image
dale cooper

#60 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by dale cooper »

ExNihilo wrote: 27/05/2020 14:07 Nešto razmišljam, ima li latentne i platonske homoerotike između Viktora i Majka, gdje Nata služi kao svojevrstan najmanji zajednički sadržilac više nego stvarna fiksacija obojice? Što bi ujedno objasnilo činjenicu da je obojica mogu prepustiti drugom bez posebnog ogorčenja.

Kad Nata reče Viktoru da se više ne bi trebali viđati, ovaj umjesto da kaže kako će mu to teško pasti, veli da moraju, jer mu je bitno šta Majk misli o pjesmama. :lol: Također, na kraju se raspituje i zvirlja okolo tražeći Majka. Važno mu je da je Majk tu, Nata manje-više. :D

Nekoliko kadrova iz filma.

Image

Image

Image

Image

Image
Natalija je manje više zapostavljena od obojice muškaraca u svom životu. Iako mislim da ju je Mike zaista volio, samo što nije volio
baš te "okove" porodičnog života i obaveze.

Ne znam, ne vidim baš da ima homoerotske hemije među njima dvojicom, više klasični mentor-student odnos, sa time da, kao što
Nierika reče, nemaju sukoba, što u nekom momentu obično dođe u takvim odnosima kada student nadraste mentora.
zomri

#61 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by zomri »

mislim da ne treba filmu učitavati dalja značenja. po mom mišljenju prilično je straightforward priča i poruke, pa se takav neki podtekst komotno može izbaciti.

hoćemo li krenuti od narednog ponedjeljka sa drugim izdanjem kluba?
Nierika

#62 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by Nierika »

Ne znam za latentnu platonsku homoerotiku :D , ali po meni je Viktor to vezivno tkivo u njihovom braku. I Mike i Natalija u njemu traže istu stvar, onog nekadašnjeg Mikea punog životne strasti. Zvuči bizarno al' meni se čini da ih je do kraja priče dodatno zbližio. :mrgreen:

I nadovezivanje na prvi taj kadar:
Just think about it. You don't like the way your album sounds, that's a beautiful problem. Problems like this are rare. You're lucky. Enjoy.
Beautiful problem indeed.
mislim da ne treba filmu učitavati dalja značenja. po mom mišljenju prilično je straightforward priča i poruke, pa se takav neki podtekst komotno može izbaciti.
A moguće da ne treba :mrgreen:, ja to imam običaj raditi ne kao ozbiljnu analizu nego jer me zabavlja i produžava samo iskustvo gledanja filma.
Last edited by Nierika on 27/05/2020 15:42, edited 1 time in total.
johnnykola

#63 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by johnnykola »

Ma ja ba, tankosava.
ExNihilo

#64 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by ExNihilo »

Koka kola džoni, predloži film za narednu sedmicu. Nemoj nešto opskurno turkmenistansko, daj šta da se može raspravljati. :D

U međuvremenu, ako još ko pogleda film, pišite utiske, ne mislim da je sve rečeno o filmu. :D
johnnykola

#65 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by johnnykola »

Izvolton:

Image
ExNihilo

#66 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by ExNihilo »

Čudo nije Synecdoche. :D
black

#67 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by black »

ExNihilo wrote: 27/05/2020 17:41 Čudo nije Synecdoche. :D
:lol:
johnnykola

#68 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by johnnykola »

Ovaj je za još većeg zapaljenja moždane opne. Proaktivan, a za jednostavno prepustiti se kinematografiji kao takovoj.
zomri

#69 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by zomri »

Ne podsjecaj ga :D ko bi o tome raspravljao, bilo bi zapaljenja mozdane ovojnice ko u prici :D
dale cooper

#70 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by dale cooper »

ExNihilo wrote: 27/05/2020 17:10 Koka kola džoni, predloži film za narednu sedmicu. Nemoj nešto opskurno turkmenistansko, daj šta da se može raspravljati. :D

U međuvremenu, ako još ko pogleda film, pišite utiske, ne mislim da je sve rečeno o filmu. :D
Mislim da se ne bi trebalo nužno ograničavati vrijeme rasprave posebno ako nam se neko kasnije pridruži i nabasa na neki od filmova i poželi nešto reći. Just a suggestion. :)

Čuo sam dobre stvari o ovom filmu što ga johnny predlaže Holy Motors. I to ne samo od samog johnnya. :D Već neko vrijeme se kanim da ga pogledam, ali zaboravim. :| Sada je dobra prilika. :D
dale cooper

#71 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by dale cooper »

zomri wrote: 27/05/2020 17:46 Ne podsjecaj ga :D ko bi o tome raspravljao, bilo bi zapaljenja mozdane ovojnice ko u prici :D
Što ba, odličan je film. :D
zomri

#72 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by zomri »

dale cooper wrote: 27/05/2020 17:58
zomri wrote: 27/05/2020 17:46 Ne podsjecaj ga :D ko bi o tome raspravljao, bilo bi zapaljenja mozdane ovojnice ko u prici :D
pa ono, potežak je :mrgreen:
ExNihilo

#73 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by ExNihilo »

dale cooper wrote: 27/05/2020 17:57
ExNihilo wrote: 27/05/2020 17:10 Koka kola džoni, predloži film za narednu sedmicu. Nemoj nešto opskurno turkmenistansko, daj šta da se može raspravljati. :D

Mislim da se ne bi trebalo nužno ograničavati vrijeme rasprave posebno ako nam se neko kasnije pridruži i nabasa na neki od filmova i poželi nešto reći. Just a suggestion. :)

Čuo sam dobre stvari o ovom filmu što ga johnny predlaže Holy Motors. I to ne samo od samog johnnya. :D Već neko vrijeme se kanim da ga pogledam, ali zaboravim. :| Sada je dobra prilika. :D
Dobar prijedlog. :thumbup:
dale cooper

#74 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by dale cooper »

zomri wrote: 27/05/2020 18:05
dale cooper wrote: 27/05/2020 17:58
pa ono, potežak je :mrgreen:
Pa jeste zahtjevan nema govora. :D

Ja bih odmah nakon njega postavio Inland Empire da gledamo, pa neka ide sve u tri lijepe. :mrgreen: :lol:
zomri

#75 Re: Klub filma [Leto - Serebrennikov]

Post by zomri »

Nierika wrote: 27/05/2020 15:41
A moguće da ne treba :mrgreen:, ja to imam običaj raditi ne kao ozbiljnu analizu nego jer me zabavlja i produžava samo iskustvo gledanja filma.
:thumbup: volim i ja naravno, samo mi ovo nije film za toga.
Post Reply