Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
muha_sa

#3401 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by muha_sa »

tempuser wrote: 27/05/2020 07:55
zateznistub wrote: 26/05/2020 20:22 Od cijele te ekipe iz baze 8.mart samo njih par je vrijedno pomena među kojima je mali Karlo. Još par njih, ostalo šaneri I kokošari pod oruzjem
Karlo je bio u bazi u Petar Dokić školi.
Jest u startu dok Riki nije obdaniše oformio i otvorio. Tad je kod Rikija prešo--ne samo on vec mnogi
Nekako s proljeća

#3402 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

muha_sa wrote: 27/05/2020 08:02

Jest u startu dok Riki nije obdaniše oformio i otvorio. Tad je kod Rikija prešo--ne samo on vec mnogi
Je li Mare bio u jedinici kod pokojnog Berislava Latića Rikija.
Image
tempuser

#3403 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

zateznistub wrote: 26/05/2020 20:22 Od cijele te ekipe iz baze 8.mart samo njih par je vrijedno pomena među kojima je mali Karlo. Još par njih, ostalo šaneri I kokošari pod oruzjem
Napisah zato što je Omerović bio u obdaništu, pa da ne bude da je to ista baza. Karlo je poginuo na Otesu 4.12.1992, ti znaš bolje, ali je meni ostalo u glavi da im je štab još uvijek bio u OŠ PD. Što se tiče kokošara pod oružjem, znam par poštenoh momaka iz Karlove spavaone koji su poslije toga bukvalno odlijepili, a kako si ti blizu možda su iz tvog komšiluka, Dževad teakvondoista, imao dugu plavu kosu, kasnije se ošišao, Kemo iz žutog nebodera u Hrasnom itd...
muha_sa

#3404 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by muha_sa »

tempuser wrote: 27/05/2020 08:32

Napisah zato što je Omerović bio u obdaništu, pa da ne bude da je to ista baza. Karlo je poginuo na Otesu 4.12.1992, ti znaš bolje, ali je meni ostalo u glavi da im je štab još uvijek bio u OŠ PD. Što se tiče kokošara pod oružjem, znam par poštenoh momaka iz Karlove spavaone koji su poslije toga bukvalno odlijepili, a kako si ti blizu možda su iz tvog komšiluka, Dževad teakvondoista, imao dugu plavu kosu, kasnije se ošišao, Kemo iz žutog nebodera u Hrasnom itd...
U startu je bilo u PD--tad je Sliškovic bio u školi a i pokojni Karlo--momcina koja se jednom u 100 godina radja--pokoj mu duši :(
Ne pricamo o istom obdaništu. Omerovic je bio u obdaništu na Otoci a Riki u "mom" obdaništu a kod Rikija i sila dobrih momaka :thumbup:

Image

furam :run: al vas i dalje čitam mada nastojim da sve zaboravim što sam u vecini i uspio :)
Nekako s proljeća

#3405 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

pirpa wrote: 26/05/2020 22:36 @Nekako s proljeća možeš li zamoliti administraciju da otključaju temu - deblokada Sarajeva...

A dok ne otkljucaju, postiram ovde ovaj članak da.ne smetnem sa uma... imati ću kasnije šta da napišem ..ne da mi se vala večera

Baci članak na temu fidbek pa da se uključim, ovdje na ovoj je trolanje prilično, ostali forumaši na stepenu saznanja rekla- kazala, što je za upućene jasan indikator da je određeni događaj sistemski pokrivan djelovanjem slušbe vojne bezbjednosti Prvog korpusa A R BiH. Kada kažem pkrivan, mislim da je za ovaj forumski nivo razmjene mišljenja dovoljno reći da su ciljano plasirane dezinformacije da zbune i odvedu na krivi trag, a da se ubica ''skloni'' na privremeno zaposjednutu teritoriju , pod kontrolom neprijatelja. Najveće su laži one koje u sebi sadrže oko 40 % istine.Srećom, unutar službe je bilo itekako časnih pojedinaca koji su presjecali trgovinu tj saradnju sa neprijateljem u zoni borbene linije , dijelom sarajevskog ratišta kojim se bavimo na ovoj temi.
Image

@Chmoljo se svojevremeno pojačao sa moderatorom @Sarajmenom, koji je naslijedio @dr goga, a koliko su prisutni na pdf-u mogu zaključiti svi koji ga redovno posjećuju. Po meni je @O'zone adekvatan moderator za ovu temu, jer ima iskustvo i saznanja iz ovog vremena kada je Grbavica i njeni dijelovi bila pod privremenom kontrolom neprijatelja.
Last edited by Nekako s proljeća on 27/05/2020 08:57, edited 1 time in total.
tempuser

#3406 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

muha_sa wrote: 27/05/2020 08:39 U startu je bilo u PD--tad je Sliškovic bio u školi a i pokojni Karlo--momcina koja se jednom u 100 godina radja--pokoj mu duši :(
Ne pricamo o istom obdaništu. Omerovic je bio u obdaništu na Otoci a Riki u "mom" obdaništu a kod Rikija i sila dobrih momaka :thumbup:

Image

furam :run: al vas i dalje čitam mada nastojim da sve zaboravim što sam u vecini i uspio :)
Znam, išao u oba! ;-)
zateznistub

#3407 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

Prvo u vrtiću. Na početku je u školi bila TO. Kasnije su prešli u školu.
Muha, kako se ono zvao onaj uhljup sto je zavalio momke na otesu? Bio sav napirlitan ko komandom a linije nije vidio tupavo
Nekako s proljeća

#3408 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Image
Tromblon wrote: 25/05/2020 15:20 Pod broj jedan 92. ili 95. svejedno je uzimanje Grbavice bo bio mnogo složeniji strateško-taktički zahvat. Cijela linija od vodovoda na Mojmilu do recimo Osmica, ako ne i dalje, bi bila uključena.

Eventualnim uzimanjem Grbavice se pravi tektonski poremećaj jer pada Jevrejsko i Bosut dolazi u poluokruženje i padom kasarne se izlazi iznad Petrovića i tih sela i iza leđa Lukavice.

To automatski znači sa se mora izvršiti naš jak pritisak na Trebević i potpuno onemogućivanje njihovog korišenja ceste ka Jahorini. Plus pokušavanje izlaska na vrh Trebevića i kontrola šumskog puta koji je kasnije proširen u cestu.

To znači front od kojih recimo 20 km, lupam sad, koji bi na Trebeviću morao ići u dubinu bar 5 praćen bokovima i osiguranjem.

U idealnim uslovima 2 ešalona u rezervi. Prvi sastavljen od isto spremnih i obučenih jedinica u udarnom ešalonu. Jer se ne bi smio dopustiti neprijatelju trenutak predaha nakon probijanja linija. A znamo koliko nas je to puta koštalo. Jer, kontra se ne smije čekati nego preduprijediti novim udarom.

I artiljerije, protivoklopa i municije kao u priči. Hranu, vodu, prvu pomoć, prevoz ranjenika neću ni spominjati.

I naravno da ništa ne krene po zlu.

Ako neko misli da bi uzimanje Grbavice bio "samo" trk kroz naselje do spomenika na Vracama taj je u zabludi jer bi to bilo samoubistvo.

Jer, Grbavica nije samo jedno od naselja u Sarajevu nego strateški izuzetno važna tačka ta četnike koje su oni bili itekako svjesni.
:thumbup:
Mislim da u onoj fazi , kada se artiljerija neprijatelja morala povući u radijusu od 20 kilometara , da smo preuzeli , uslovno rečeno, obavezu da nećemo vršiti napade na borbene linije. Tako da je civilno stanovništvo u dobroj mjeri dalje pošteđeno ubijanjem teškom artiljerijom, a puškomet je i dalje ostao, kao i domet mitraljeza svih kalibara. Samo kažem, ukazujem na vremenski period kada i da jesi htio nisi mogao da se usmjeriš na ovaj pravac. A pogledaj mu dubine samo... raja podcjenju urbano područje od Miljacke do Vraca, ne vidi veliku i jaku dubinu klina zvani Grbavica. Drugi klin su Nedzarići sa naseljem Aerodrom. Trebević te prati svugdje.
Lično nikada takvu odluku za napad ne bih potpisao, bila bi to za nas možda tzv ''ključna bitka'' u kojoj bi naše snage bile dočekane i razbijene , a onda uništene uz veliki broj ubijenih, sumnjam da bi ranjeni i zarobljeni preživjeli odmazdu. Civilno stanovništvo bi pretrpjelo strašnu odmazdu, što ne bi bilo pobijeno bilo bi protjerano a predhodno do gola opljačkano i istraumatizirano.
Od trećeg maja 1992. sa Skenderije se linija dodira pomjerila na most Suade i Olge ex Vrbanja most i tu je i ostala kao najniža tačka na istoku, sve do Trebevića i dalje u dubinu. Do juna 1992 su svi ''trojanci'' iz našeg zaleđa otklonjeni, kombinacijom pritiska, pregovora ali i mnoštvom naših akcija i dvije bitke. Prvi ozbiljniji pokušaj deblokade je završio tragično za ogroman broj naših lavova, preživjeli će zatim ostati na Otesu i dijelom na Žuči. Ogromni su to gubitci stari, preživjeli će 1993. godine doživjeti veliku reorganizaciju Prvog korpusa, pomalo bolnu ali šta ćeš... nema više ''dobrovoljno'' već slušaj i izvršavaj naređenja ili ćeš imati problem.

Image
Last edited by Nekako s proljeća on 27/05/2020 10:02, edited 1 time in total.
zateznistub

#3409 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

tempuser wrote: 27/05/2020 08:49
muha_sa wrote: 27/05/2020 08:39 U startu je bilo u PD--tad je Sliškovic bio u školi a i pokojni Karlo--momcina koja se jednom u 100 godina radja--pokoj mu duši :(

Image

Znam, išao u oba! ;-)
Jadna majko sta uradise od vrtića :(
tempuser

#3410 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

Kad smo vec kod grafita, mali off, neki dan na obnovljenoj fasadi nove zgrade Mašinskog fakulteta iscrtavaju mural. Jest umjetnost, al' jel to napogodnija zgrada za te stvari?!
Nekako s proljeća

#3411 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Nekako s proljeća wrote: 27/05/2020 08:06
muha_sa wrote: 27/05/2020 08:02 Tad je kod Rikija prešo--ne samo on vec mnogi
Je li Mare bio u jedinici kod pokojnog Berislava Latića Rikija.
Image
Image

Postavio sam javno pitanje a ne putem privatne poruke. Mare je ubica koji je izvršio zadatak, zato je presuda valjda oslobađajuća za optuženog ''Mišu'' koji mene, osim konstatacije da je riječ o teletabisu i dezerteru, apsolutno ne zanima.
PM72

#3412 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Dvojca su bila...ovom drugom nema traga ni glasa.Dokaza nema - nestali.
Nekako s proljeća

#3413 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Trolaš.

Image
PM72

#3414 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Ne trolam i nemoj se praviti najpametniji.Čovjeka sam lično znao,učestvovao je u ubistvu Rikija i pobjegao na Grbavicu.Nikad više ni traga ni glasa o njemu.
90minut

#3415 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by 90minut »

Muriju PM-u na vrata
PM72

#3416 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

90minut wrote: 27/05/2020 10:54 Muriju PM-u na vrata
Ma hajde...
Ako ne učestvuješ u diskusijama ili nemaš šta pametno da pitaš - nemoj pisati gluposti.Policija svakako čita ove komentare i ne sekiraj se za posljedice.
90minut

#3417 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by 90minut »

Ne mogu ti ništa za ovo i ti to dobro znaš, al' treba te malo dovuci ispitati
zateznistub

#3418 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

PM72 wrote: 27/05/2020 11:01
90minut wrote: 27/05/2020 10:54 Muriju PM-u na vrata
Ma hajde...
Ako ne učestvuješ u diskusijama ili nemaš šta pametno da pitaš - nemoj pisati gluposti.Policija svakako čita ove komentare i ne sekiraj se za posljedice.
Pusti ba konstantnog kontraša. Samo me zanima čiji je klon...
90minut

#3419 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by 90minut »

Al' bukvalno muriju za ova nerazjašnjena ubistva, a zna ko je još piše u šiframa.
PM72

#3420 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Ubistvo je "razjašnjeno",zna se ko i kad ali nema dokaza.Nema osuđujuće presude bez konkretnog materijalnog dokaza ili dokaza koji su prikupljeni na zakonski način.
Nekako s proljeća

#3421 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Pa dobro, zbog forumaša koji prate našu razmjenu mišljenja i koji ne mogu da slože kockice mozaika oko ubistva Berislava i Jasminke Latić, hajde ti onda preciziraj u jednom komentaru o čemu se zapravo tu radi. Ja bih jedino naglasio dvije činjenice , ubica Mare je po obavljenom zadatku pobjegao , sklonio se ili bio sklonjen na Grbavicu, i druga je da je koliko sam shvatio iz medija i osumnjičeni a nedokazani ubica ''Mišo'' također dezertirao na Grbavicu. Bujrum, šta se desilo, ko , gdje se desilo, kada se desilo, s kim, zbog čega, sa čim...
PM72

#3422 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

NSP,
Biću sasvim iskren i otvoren.

Za ubistvo Rikija i njegove žene čuo sam u ratu i ta informacija mi je samo prošla ;kao i mnoge druge .Nisam se ni brecnuo jer je bio obični kokošar koji je maltretirao ljude.Tek sam poslije saznao detalje kad mi je otac ispričao da je sin njegovog kolege učestvovao u ubistvu i da je nakon toga,sa još jednim tipom,prebjegao na Grbavicu.A bio sam lično prisutan kad ga nakon rata pripuitao za sina a ovaj ga je zamolio da ga više nikad ne pita za njega.Dakle,sasvim sam siguran da je taj moj "poznanik" direktni ubica ili saučesnik.Dvojca su navodno pobjegla na Grbavicu preko Trga Pere Kosorića.A da bi pobjegli na Grbavicu morali su znati nekog na jednom od bunkera jer ni muha nije mogla proći nezapaženo.

To je sve što ja znam o tome.Jedino još da ti ime kažem.Organi bezbjednosti znaju to...
Nekako s proljeća

#3423 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Kontam ja iz kojeg ugla ti gledaš na ovaj slučaj, predhodno si sličan komentar iznio i ovaj je haman ponavljanje. Fakat cijenim iskrenost i ona me zadužuje da sagovorniku ostavim prostora za dostojanstveno povlačenje. Stari, moja saznanja o ovom slučaju su takva da mi je jasno 80% ove obavještajne kombinacije SVB A RBiH, da je tako nazovem. Evo i zašto.

Na borbenoj liniji u području Strojrada, vršen je šverc cigaretama i nelegalne razmjene stanovništva, cigare ''holivud'' su dolazile sa Grbavice, kao i novac tokom razmjena. Sa područja pod kontrolom bosanske Vlade su zauzvrat slata lica na privremenu neprijateljsku teritoriju. Rekli bi, svima dobro. Godina je 1994.
Vojna policija i njen odabrani vod je na kraće vrijeme preuzeo borbenu liniju u dijelu gdje se vršila nelegalna ''razmjena'' tj vršena saradnja sa neprijateljem. Detalje ću preskočiti iako su bitni. Mare je bio na drugoj strani, par lica je po dogovoru razmijenjeno na Grbavicu, Maretove pare za njih su mu vraćene u istoj kesi, a zauzvrat mu je traženo da za njih dostavi mislim četiri paketa cigareta ''holivud''. Bila je to zamka u koju grabežljiva lica često padnu, pa tako i Mare. Imao je pištolj Valter sa tri žiga , i dobio je udarac u čelo svojim pištoljem nakon gombanja i razoružavanja. Bio je sposoban da skine lisice bez poteškoća. U jednom momentu je tri vojna policajca šakama i nogama razbacao, dok ga nije smirio bolji od njega.
Sproveden je u Vojni zatvor u sklopu kasarne i naravno prošao sva prateća ispitivanja, pa i o ubistvu Rikija. Mislim da bi bio likvidiran da ga u nevjerovatno brzom roku nije evidentirao ''Crveni krst'', koji je najvjerovatnije pozvao kuhar koji je priznao da mu je Mare prijatelj. Sud je oslobodio Mareta , koliko sam shvatio, jer je nekoliko operativaca i aktera akcije presijecanja kanala šverca i trgovine ljudima , odbilo da daje bilo kakve izjave na sudu. Vrana vrani ne kopa oči.
Mare je možda i 1997. kupio neku kuću u Vogošći i pretvorio je u klaonicu za konje (zabranjeno) a onda konjsko meso prodavao kao sudzuku na pijaci Otoka. Mislim da je već duže vrijeme u Republici Hrvatskoj.
PM72

#3424 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Ništa ja ne osporavam ali je i ovaj "moj" poznanik bio u kombinaciji.Kažem ti,bio je to jedan obični slunto ali ko zna,možda ga je ovaj "tvoj" obrlatio da ukoka Rikija a da mu zauzvrat omogući izlazak iz grada.
Iz tvog posta se vidi da je frajer bio spreman na sve i vjerovatno je ovog "mog" uhladio - da ukloni svjedoka.Jer,traga mu nema...
Nekako s proljeća

#3425 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Trolaš i naprdjuješ, umjesto da fino sročiš svoje mišljenje kao tvoj sagovornik, tj ja. Niti jedan nije ''moj'' a nemam pojma ko je ''tvoj'' , ja svo vrijeme nastupam sa tvrdnjom da je Mare ubica po zataku dodijeljenom od strane službe, vjerovatno je tadašnji šef bio visoki oficir Fikret Muslimović, a ova operativna akcija u kojoj je uhapšen kao švercer ljudima i cigaretama, bukvalno otet sa neprijateljske teritorije i izvučen na našu stranu. Bilo je u toj akciji i zaloga il' taoca... briljantna akcija. Moji su oni koji su je izveli, dezerteri, šverceri, udbaši, ubice, teletabisi...apsolutno me ne zanimaju. Mare je nadimak izveden od imena ili prezimena Marković, Marinković, Mar... fakat se ne mogu sada sjetiti.

Je li i vama ostalim , poštovani forumaši, postala suvišna priča o ''Miši'' kao osumnjičenom za ubistvo , licu koje je navodno dezertiralo na Grbavicu, oslobođen je optužnice u sudskom postupku. A mrtva usta ne govore, mislim na Rikija.
Last edited by Nekako s proljeća on 28/05/2020 11:44, edited 1 time in total.
Post Reply