TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
player_

#12951 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by player_ »

Ma sta da gledamo na domacim kanalima sve i da su svi u 4k rezoluciji, dajte moze se samo gledat zadruga parovi turske serije parade i gluposti...
mc-twin

#12952 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mc-twin »

CooK,ne upratih koji tv ti posjedujes?
allem_77

#12953 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by allem_77 »

CooK wrote: 25/05/2020 20:27
allem_77 wrote: 25/05/2020 19:58
CooK wrote: 25/05/2020 19:49

Pa ako ti godi ovo sto sam iznadio napisao onda kupuj a ako ne godi onda ne kupuj. Sve sam ti vec napisao i jednostavno je kao pasulj. :D
E samo mi još reci šta bi ti sebi kupio? Taj Samsung ili ovaj?

https://imtec.ba/televizori/49174-telev ... 12880.html

Cijena je slična??
Taj Samsung ima malo bolju sliku od tog TCL-a ali s obzirom da si napisao da ce ti TV vecinom gledati mama onda nisam siguran da bi joj ta mala razlika u kvaliteti slike znacila ali bi joj 3 dodatne godine garancije itekako znacilo. Tako da bih ja, da sam na tvom mjestu, isao na taj TCL.
E hebajiga, :D
Ja mislio ti nećeš odgovoriti. Ja već naručio Samsung.

[

[im
Last edited by allem_77 on 29/05/2020 17:56, edited 1 time in total.
catelyn2

#12954 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by catelyn2 »

player_ wrote: 25/05/2020 20:28 Ma sta da gledamo na domacim kanalima sve i da su svi u 4k rezoluciji, dajte moze se samo gledat zadruga parovi turske serije parade i gluposti...
pa već sam pisao brate kada uz kupljeni tv prvi put kada ga upališ i odeš na app a tamo gomila IPTV provajdera koji te mame uslugom, sadržajem, videotekom itd e tek tada će do izražaja da dođu 4K tv ovde.

IPTV ide nezaustavljivo prema jedinoj tv opciji koja će nuditi ama baš sve.
CooK

#12955 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

mc-twin wrote: 25/05/2020 20:30 CooK,ne upratih koji tv ti posjedujes?
Trenutno imam "prastari"(2014-ta godina) H6400 kojeg ne bih mijenjao ni za vecinu novijih televizora jer ima rijetko dobru sliku i 100Hz panel. Drugi TV koji imam je MU6172. U medjuvremenu sam imao i W755C.
Stavljam sitni kesh u usputni stek za neki OLED i nisam brojao ali mislim da u steku ima blizu dovoljno da bih ga mogao i kupiti ali imam neki osjecaj da ce cijena OLED-a drasticno opasti u narednih godinu-dvije pa se jos nisam odlucio na takvu akviziciju. :)
CooK

#12956 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

allem_77 wrote: 25/05/2020 20:33
allem_77 wrote: 25/05/2020 19:58

E samo mi još reci šta bi ti sebi kupio? Taj Samsung ili ovaj?

https://imtec.ba/televizori/49174-telev ... 12880.html

Cijena je slična??
Taj Samsung ima malo bolju sliku od tog TCL-a ali s obzirom da si napisao da ce ti TV vecinom gledati mama onda nisam siguran da bi joj ta mala razlika u kvaliteti slike znacila ali bi joj 3 dodatne godine garancije itekako znacilo. Tako da bih ja, da sam na tvom mjestu, isao na taj TCL.
Hajde nema veze, neka mati gleda malo bolju sliku a kad rikne kupuj drugi. :lol: Nisu neke ogromne pare da se sad covjek treba sikirati. :D Uglavnom cestitke na novom TV-u i sretno.
allem_77

#12957 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by allem_77 »

CooK wrote: 25/05/2020 20:43

Hajde nema veze, neka mati gleda malo bolju sliku a kad rikne kupuj drugi. :lol: Nisu neke ogromne pare da se sad covjek treba sikirati. :D Uglavnom cestitke na novom TV-u i sretno.
Hvala.

Nadam se da neće riknuti? Još imam nokiu 3310. :D
A i još jedan LG, on se užilavio nikad crknuti. :lol:

[im
Last edited by allem_77 on 29/05/2020 17:56, edited 1 time in total.
hopi

#12958 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by hopi »

https://www.displayspecifications.com/e ... /c1f4decb9
samsung 43r07092
lg 43lm6300pla

izbor između ova dva, po mom skromnom mišljenju tu su engdje, korsititi će za najobičnije gledanje tva telemacha, pokoji film sa usba/laptopa i slično, za roditelje. Oba su oko 500KM, ralzika je oko 15KM.
lg ima bluetooth, daljinski taj neki dodatni, samsung možda bolju sliku, šta ja znam ima li neki veći razlog zašto je neki bolji-lošiji, oba 2 god garancije.
mc-twin

#12959 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mc-twin »

CooK wrote: 25/05/2020 20:39
Trenutno imam "prastari"(2014-ta godina) H6400 kojeg ne bih mijenjao ni za vecinu novijih televizora jer ima rijetko dobru sliku i 100Hz panel. Drugi TV koji imam je MU6172. U medjuvremenu sam imao i W755C.
Stavljam sitni kesh u usputni stek za neki OLED i nisam brojao ali mislim da u steku ima blizu dovoljno da bih ga mogao i kupiti ali imam neki osjecaj da ce cijena OLED-a drasticno opasti u narednih godinu-dvije pa se jos nisam odlucio na takvu akviziciju. :)
I u mene je prastari Philips :roll:
Lg,je ove godine vec spustio cijenu oleda za X seriju.Ma mora polahko poceti padati cijena.Nije vise "novitet" kao prije par godina.Da jos neko osim lg-a proizvodi oled panele bila bi to druga prica.
alipasijaner

#12960 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by alipasijaner »

semirsar wrote: 25/05/2020 20:28
vjerujem, :thumbup: ja sam ti od one starije garde koja je od starih iskraphona i ostalih tehnikalija sa vojnog otpada pravila kucna pojacala i neke nazovi stereo uratke koji su bili, ako ne bolji a ono poprilicno glasniji od tadasnjih preskupih pa tako i nedostupnih obicnoj raji japanskih audio uredjaja...
a zbog odredjenih razloga sam godinama vec osudjen samo na slusalice :-)
Pa i ja sam iz "doba" Halilovica i vojnog otpada, da ne kazem iz doba Jure :D ali sam se hifi-jem uvije ozbiljno bavio i kada vidim ovakav setup dodje mi da isjecem vene, pogotovo kada vidim da neko skrsi hiljade u zvucnike, avr-ove, pojacala i postavi ih tako da bi ga trebalo poslat u zatvor :)
CooK

#12961 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

allem_77 wrote: 25/05/2020 20:52

Hvala.

Ma ne vjerujem ni ja da ce riknuti, to sam napisao u sali. Nego sam stava da kod televizora sa slicnom kvalitetom slike i slicnom cijenom uvijek treba uzimati onaj sa vise garancije jer su televizori osjetljiva roba ali vecina televizora poznatih brendova u prosjeku izgura 7 godina(tako kazu istrazivanja) pa vjerujem da ce i taj.
A masala tog LG-a, jos malo pa tinejdzer. :lol:
Better Man

#12962 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Better Man »

Hvala.

Image
Imam ja Sony-a iz 2009. godine. 32 incha FHD, koji je na prodaju. Nikad nije zaštopao, savršeno radi.
CooK

#12963 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

mc-twin wrote: 25/05/2020 21:02
Lg,je ove godine vec spustio cijenu oleda za X seriju.Ma mora polahko poceti padati cijena.Nije vise "novitet" kao prije par godina.Da jos neko osim lg-a proizvodi oled panele bila bi to druga prica.
Kod mene ovaj MU6172 nije jos prastari i dobar je TV mada ta cijela serija ima DSE-a i nije nesto za fudbal ali sam to znao kad sam ga kupovao jer sam procitao ovdje(americki mu6300 je europski mu6100 da se ne zabunis):
https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/mu6300
a i vidio sam ga uzivo vise puta ali mi to ne smeta jer slabo gledam fudbal a imam i ovaj H6400 za te stvari.
Fazon je sto mi je slika na ovom H6400 toliko dobra da sam stvarno vidio puno televizora i slabo koji osim onih visoke klase ima sliku kao on ali je steta sto je samo Full HD a i nema HDR. Moguce da su mi se oci navikle na taj TV ili da mi je "legao" pa mi toliko godi, sta ja znam. Uglavnom sve slabije ga gledam ali necu ga nikad prodati. :D
Sto se tice OLED-a odnosno LG-jeve X serije vidio sam i ja da su malo oborili cijene ali mislim da ce one ici jos nize. Kazu da ce sljedece godine biti drasticniji pad cijena OLED-a jer ce konacno i Samsung poceti proizvoditi QD-OLED-e koji ce, istina, u startu biti skuplji od LG-jevih OLED-a ali ce bez obzira na to LG morati jos oboriti cijene svojih OLED-a zbog toga sto nece biti jedini koji proizvode OLED panele kao sto su sada jedini.
CooK

#12964 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Better Man wrote: 25/05/2020 22:06

Hvala.

Image
Imam ja Sony-a iz 2009. godine. 32 incha FHD, koji je na prodaju. Nikad nije zaštopao, savršeno radi.
Iskreno, za Sony me i ne cudi da toliko izgura a za LG me pomalo i cudi.
jarobot

#12965 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by jarobot »

diablobih wrote: 25/05/2020 18:19 Evo malo sam istrazio i i dalje je najbolje raspberry kit, ovdje imas ono sve sto je potrebno za ambilight i nije skupo, ali mozes proci i jeftinije ako kupis sebi pojedinacno pa programiras malo, ali nista posebno jeftinije:

https://www.adafruit.com/product/461?gc ... wwQAvD_BwE

Doduse dok uzmes i arduino izadje te kompletan sistem kao govee:

Tako da imas solucija jeftinih, samo zavisi je li ti toliko potrebno. Oba prate sliku, nije da samo stoje trake i svijetle kojim hoces bojama iako i to mozes.
Problem je u tom što ovi jeftini prate a/v preko uređaja na kom je postavljen setap i aplikacija i uređaj mora biti android.
Dakle kad se prebaci na drugi izvor signala nema više praćenja slike i tona.
To je ograničenje ovih koji rade preko usb porta
Postoji varijanta preko HDMI ulaza ali je dosta skuplja od 250 do 400 km i moguće je preko hdmi huba koji dođe u kompletu povezati vše izvora.
Da nebi bilo da petljam evo šta piše za jeftinu varijantu na aliju.
The item support:

Windows: Ambibox or Prismatik

Download link: ambibox.ru/en

Raspberry Pi: Openelec/libreelec+Hyperion

Android TV/TV boxs (Android 5.1 or above): Android ambilight application (Paid software)

Note:

This item could not support to work FOR LG or Samsung TV,because they are not Android system TV.
Please check if your TV can download "Android Ambilight Application" (A paid software) APP before purchasing

2.Important To Know First !!!

The picture from the TV tuner is not processed at the Android OS level, the backlight with regular tv channels will not work. The backlight works only in Android OS applications that do not use protected content. 4K performance depends only on the capabilities of the equipment. Unfortunately, programs such as YouTube and Netflix use protected content, the backlight in such programs will not work.

The led strip only work properly after installation on TV or PC. If only few led light up.It's not quality problem! Please check the installation and setting. Please follow the Instruction to set up the strip
Nadzornik

#12966 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

CooK wrote: 25/05/2020 19:32

Samo imaj na umu da VA panel ima manji ugao gledanja i ako mislis gledati TV iz velikog ugla onda mozda i nije za tebe.
Sto se tice ugla gledanja na VA panelu koji ja imam moram priznati da ja uopste ne primjecujem gubitak kvaliteta slike... :?
80% gledanja TV kao sto to upravo cinim sad mi je pod velikim uglom,posto radim na kompu i on mi je sa desne strane TV-ea,
slika je i dalje savrsena,daljina je negdje oko metar i po... :-?
Pod pravim uglom gledam samo kad zelim pogledati neki film ili seriju na Netflix-u ili Amazon Prime-u,ne znam kako je to kod IPS panela jer
ih nikad nisam imao ali ja zaista ne primjecujem gubitak kvaliteta slike bez obzira sto tako strucnjaci govore... :-)
Da li je ova nova tehnologija zaista toliko poboljsana ili je do mene ali ja nemam nikakvih zamjerki AV panelu bez obzira iz kakvog
ugla gledam TV.
Imam Q64R,mogu misliti kakva je onda slika na Q80R ili Q90R koji imaju 'Ultra Viewing Angle' tehnologiju... :shock:
CooK

#12967 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Nadzornik wrote: 25/05/2020 22:32
CooK wrote: 25/05/2020 19:32

Samo imaj na umu da VA panel ima manji ugao gledanja i ako mislis gledati TV iz velikog ugla onda mozda i nije za tebe.
Sto se tice ugla gledanja na VA panelu koji ja imam moram priznati da ja uopste ne primjecujem gubitak kvaliteta slike... :?
80% gledanja TV kao sto to upravo cinim sad mi je pod velikim uglom,posto radim na kompu i on mi je sa desne strane TV-ea,
slika je i dalje savrsena,daljina je negdje oko metar i po... :-?
Pod pravim uglom gledam samo kad zelim pogledati neki film ili seriju na Netflix-u ili Amazon Prime-u,ne znam kako je to kod IPS panela jer
ih nikad nisam imao ali ja zaista ne primjecujem gubitak kvaliteta slike bez obzira sto tako strucnjaci govore... :-)
Da li je ova nova tehnologija zaista toliko poboljsana ili je do mene ali ja nemam nikakvih zamjerki AV panelu bez obzira iz kakvog
ugla gledam TV.
Imam Q64R,mogu misliti kakva je onda slika na Q80R ili Q90R koji imaju 'Ultra Viewing Angle' tehnologiju... :shock:
Dobro je sto ne primjecujes i nemoj se truditi da je primjetis jer jednom kada vidis razliku onda ces je stalno vidjeti. Nisam ni ja prije mogao primjetiti a sad mi itekako upada u oci kad god vidim neki TV sa VA panelom iz ugla. Svi televizori sa VA panelom pate od toga bez obzira na klasu i cak su i Q8 i Q9 imali isti problem i bas zato je Samsung od ove godine i poceo primjenjivati Ultra Viewing Angle foliju na Q8 i Q9 modelima ali po cijenu kontrasta koji je manji kod televizora sa tom folijom i iznosi oko 3000:1 dok je kod ovogodisnjih QLED-a bez te folije oko 7000:1.
Zar mislis da bi stvarno Samsung degradirao toliko kontrast na svojim najboljim televozorima da nema razlike kod gledanja iz ugla? Naravno da ne bi i naravno da ima razlike a ako je neko ne vidi super za njega ali kada ja nekom preprucujem TV ja ne mogu znati hoce li on to vidjeti ili nece pa mu moram napomenuti ono sto je cinjenica a to je da VA panel ima losiji ugao gledanja od IPS panela.
mc-twin

#12968 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mc-twin »

CooK wrote: 25/05/2020 22:11
mc-twin wrote: 25/05/2020 21:02

Kod mene ovaj MU6172 nije jos prastari i dobar je TV mada ta cijela serija ima DSE-a i nije nesto za fudbal ali sam to znao kad sam ga kupovao jer sam procitao ovdje(americki mu6300 je europski mu6100 da se ne zabunis):
https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/mu6300
a i vidio sam ga uzivo vise puta ali mi to ne smeta jer slabo gledam fudbal a imam i ovaj H6400 za te stvari.
Fazon je sto mi je slika na ovom H6400 toliko dobra da sam stvarno vidio puno televizora i slabo koji osim onih visoke klase ima sliku kao on ali je steta sto je samo Full HD a i nema HDR. Moguce da su mi se oci navikle na taj TV ili da mi je "legao" pa mi toliko godi, sta ja znam. Uglavnom sve slabije ga gledam ali necu ga nikad prodati. :D
Sto se tice OLED-a odnosno LG-jeve X serije vidio sam i ja da su malo oborili cijene ali mislim da ce one ici jos nize. Kazu da ce sljedece godine biti drasticniji pad cijena OLED-a jer ce konacno i Samsung poceti proizvoditi QD-OLED-e koji ce, istina, u startu biti skuplji od LG-jevih OLED-a ali ce bez obzira na to LG morati jos oboriti cijene svojih OLED-a zbog toga sto nece biti jedini koji proizvode OLED panele kao sto su sada jedini.
Nije bas prastari kako ti rece. :)Sasvim solidni i dobri televizori za tadasnji kontent pa i sadasnji.Ako ne bude mogucnosti burn in-a na Samungovim oled-ima to ce biti pravi game changer.
Nadzornik

#12969 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

CooK wrote: 25/05/2020 22:49

Dobro je sto ne primjecujes i nemoj se truditi da je primjetis jer jednom kada vidis razliku onda ces je stalno vidjeti. Nisam ni ja prije mogao primjetiti a sad mi itekako upada u oci kad god vidim neki TV sa VA panelom iz ugla. Svi televizori sa VA panelom pate od toga bez obzira na klasu i cak su i Q8 i Q9 imali isti problem i bas zato je Samsung od ove godine i poceo primjenjivati Ultra Viewing Angle foliju na Q8 i Q9 modelima ali po cijenu kontrasta koji je manji kod televizora sa tom folijom i iznosi oko 3000:1 dok je kod ovogodisnjih QLED-a bez te folije oko 7000:1.
Zar mislis da bi stvarno Samsung degradirao toliko kontrast na svojim najboljim televozorima da nema razlike kod gledanja iz ugla? Naravno da ne bi i naravno da ima razlike a ako je neko ne vidi super za njega ali kada ja nekom preprucujem TV ja ne mogu znati hoce li on to vidjeti ili nece pa mu moram napomenuti ono sto je cinjenica a to je da VA panel ima losiji ugao gledanja od IPS panela.
Sad hodam po primacoj i zagledam iz svih uglova i opet,hvala Bogu ne primjecujem nista... :?
Zena mi kaze,sta ti je sta si se uzhodo oko televizora,vidis da gledam svoju seriju.... :lol:
Interesantno je to sto mnogi ljudi kupuju TV po onoj koliko para toliko i muzike i oni koji kupe skupi TV ne znaju zasto su ga kupili,
imaju para ali ne znaju uzivati,sto nije slucaj samo kod TV uredjaj,nego se to odnosi na mnoge stvari,na auta pogotovo.
Pitam prijatelja koji je prije par sedmica kupio Sony OLED TV za nekih 2700 evra,zasto si uzeo bas taj TV,kaze ma znas.skup je,vjerovatno
je i samim tim kvalitetan a ono sto mi je prvo privuklo paznju je da je tako tanak,ima lijep daljinski,moderan dizajn... :?
Ono naj bitnije o cemu mi "experti" raspravljamo,kvalitet slike,ugao gledanja,kontrast,dubina crne boje,kalibracija,ovo ono,nije ni
spomenuo,niti se razumije u to ali TV lijepo izgleda iznad moderne komode koju je kupio na inzistiranja supruge koja je vidjela kod komsinice
takvu istu komodu.
Kad dodju kod nas u posjetu samo o toj komodi govore a TV ko svaki drugi TV,niti spominju niti im je toliko bitan ali ima se para,
moze se... :D
Cossack

#12970 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Cossack »

Uvijek bilo i ostalo, ako ne znaš šta je kvalitetno uzmi skupo :) I ja sam prije kupovine okrenuo Internet tražeći best buy 55 inch TV do 1000 KM (i akcije) a neko ne trepne i iskesira 3K za TV o kojem nema pojma :mrgreen:
diablobih

#12971 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

@jarobot pa barem pogledaj linkove jbm ga :D Kakav aliexpress, nisam ni spomenuo te kitove, iako i tamo imas one koji prate sliku koju god, ne samo na android boxu.

Various Video Compatibility: Sourced by camera, the TV backlight compatible with any form of television images like Internet TV, YouTube, DVD player, Online video. The color of the smart tv light will be changed base on the image. The camera collected the input picture from TV screen not video transmission port.

Ovo je za govee koji koristi kameru (dodje u kitu). Onaj kit sto moras uzeti arduino ide preko hdmi.

Nije amblight skup ako ga bas neko hoce.
beco

#12972 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by beco »

Ma vala nije mi toliko bitan, da bacam pare na neke polu varijante, za 70 dolara možeš lowend soundbar kupiti.

Po meni DIY ambilight se ne isplati.

Budi zadovoljan sa onim šta imaš i poklopi se :mrgreen:

Ne postoji tv sa Lg slikom, Sony motion handlingom, Samsung brightness i Philips ambilightom biraj šta ti treba.

Iskreno bih volio da uđe kod nas još igrača na tržište tipa Hisense, Xaoimi.....
catelyn2

#12973 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by catelyn2 »

beco wrote: 26/05/2020 09:07

Iskreno bih volio da uđe kod nas još igrača na tržište tipa Hisense, Xaoimi.....
pa imaš kupit već xiaomi tv

https://www.olx.ba/artikal/35776458/xia ... ndroid-tv/
beco

#12974 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by beco »

catelyn2 wrote: 26/05/2020 09:10
beco wrote: 26/05/2020 09:07

pa imaš kupit već xiaomi tv

https://www.olx.ba/artikal/35776458/xia ... ndroid-tv/
:thumbup:
spinel_

#12975 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by spinel_ »

CooK wrote: 25/05/2020 22:16
Better Man wrote: 25/05/2020 22:06

Hvala.

Image
Iskreno, za Sony me i ne cudi da toliko izgura a za LG me pomalo i cudi.
Kod mene je ovaj da tako kazem malo noviji Lg u odnosu na ta gore dva ali isto nikad nikakvih problema nisam imao... 2014 kupljen

https://www.benchmark.rs/3d_led_tv_32la ... ll_hd-4669
Post Reply