Nije, centralni stub mantre o suzivotu je NOP jer je dokaz da se moglo puno toga skupa. Nije meni cilj da ih mjenjam, ali je moje pravo da ih ismijavam. Od toliko stvari uzeli najvece gubitnike. I naravno da primjetim da je to dosta jedinstveno u svijetu, obicno je cilj inspirisati ljude a ne nabijati im komplekse nize vrijednosti.palermo wrote: ↑23/05/2020 15:24Ma HOS sam uzeo oportunistički kao primjer ( u svakom od nas čuči mali oportunista) jer nisam htio da sad izazivam još nekih tenzija na temi. Naravno da to nije centralni stub, mada jeste u funkciji mantre o suživotu. Mogu se ja uslovno složiti sa tobom da su kosovski i bleajburški mit pogubni za te nacije, ali zaista mislim da nije na meni da mijenjam tuđe mitove.madner wrote: ↑23/05/2020 15:01
Mitovi su ono iz proslosti na osnovu cega zelimo graditi buducnost. Tako je mit o americkom snu i ljudima koji su postali milioneri zelja da Amerika bude zemlja mogucnosti.
Naravno da trebamo, to nam kaze gdje se susjedi krecu u buducnosti. Kosovski i Bleiburski mitovi su pogubni za te nacije, jer su centralni stubovi. HOS nije, ne gradimo suzivot na osnovu te formacije.
Ljudi imaju problem da shvate da je demokratsko pravo saucesnika NDH da odrze misu i da nemamo pravo da im to zabranimo. Niti smo zabranili, niti smo im uskratili to pravo. Takodje je demokratsko pravo gradjana da odrze proteste protiv te mise i velicana tog rezima. Odredjivanje normi se zove drustvo, to je skup normi koji se vremenom mogu promjeniti i razni pokreti to i jesu uradili. Naravno da nije uzaludno, a jesu mnogi osjetljivi. Ne razumiju pravo na protest protiv njihovog misljenja.
Dzeko kontra Salihamidzica nije neka dilema, jer su oba izuzetno pozitivni primjeri. Praviti neku laznu dilemu oko njih nema smisla.
Oko ovog boldiranog ću se složiti. Ali to sa sobom povlači i posljedice. Između ostalog da neki ljudi, koji ne bi trebali, se počinju osjećati neugodno u ovoj sredini (mislim konkretno na Sarajevo). I zbog toga je odgovornost onih političkih partija koje barem nominalno sebe deklariraju kao multietničke ( a koje su pozivale na proteste) zapravo najveća. Mogao je SUBNOR organizovati sto puta te proteste, niko se ne bi na njih obazreo da nije bilo upravo tih stranaka i njihovog medijskog upliva. Al opet ako oni misle da je to ispravan način, onda dobro. Ja ne mislim.
Nije pitanje jesu li Džeko i Salihamidžić pozitivni primjeri, nego pitanje sa kim se identificira kolektivitet iz kojeg su potekli. Sa Džekom, naravno...iako je Salihamidžić i osvajač lige šampiona, i igrao za Bajern i Juventus.....džaba.
Sarajevo je najugodnija sredina za zivot do Maribora, upravo zato sto bastini prave vrijednosti i ne dozvoljava velicanje jednog rezima koji je ubio gotovo 10 000 Sarajlija i obezglavio pola tadasnje Bosnjacke inteligencije. Ko smatra da su cetnici i ustase bili pravi igraci, ima dosta gradova za takve.
Mogu ja organizovati proteste, ako ne pogodim sustinu nece niko doci.
Meni je Salihamidzic uvijek bio veci uzor, veci radnik, duze najbolji na svojoj poziciji. To sto nije volio cugati sa rajom kada se okupe je odraz profesionalnosti koja nam fali.
Sto opet nema veze s tim da je Dzeko isto odlican.