Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Moderator: O'zone

Locked
Edin H.

#526 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Edin H. »

kakavdanakneiskustvu wrote: 19/05/2020 08:11 inače visine kazni svako malo skacu gore dole
Pa da to je taj kenzijanski model ponude i potraznje :izet:
the_hooligan_ec

#527 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by the_hooligan_ec »

Može li neki savjet ako šta bude od toga svega. Naime danas na bijambare na parkingu stoji patrola policajac sa spuštenom maskom,uredno izlazim iz auta na parkingu i dok sam sve stvari pokupio sa sobom stavljam masku na lice,prilazi mi dotični drot i traži dokumenta i meni suprugi. Kao meni govori da ti ja nisam prišao ne bi masku ni stavio u tom fazonu a ja je već na licu imao i suprugu i mene je legitimisao u blokić njoj kao upozorenje a meni će kao doći nalog 500km .. Eh sad šta od toga svega, naravno neću pristati na to i ako dođe uvijek masku imam uza sebe i stavim kad izađem iz auta.. O njihovoj drskosti da ne govorim..Šta se može na sudu ako dođe do toga. Od kolege brat je bio i navodno mu je sudinica rekla da neće niko platit kao da su oni bezobrazni..Tako sam čuo eh sad...
Ci-Nick

#528 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Ci-Nick »

the_hooligan_ec wrote: 23/05/2020 16:09 Može li neki savjet ako šta bude od toga svega. Naime danas na bijambare na parkingu stoji patrola policajac sa spuštenom maskom,uredno izlazim iz auta na parkingu i dok sam sve stvari pokupio sa sobom stavljam masku na lice,prilazi mi dotični drot i traži dokumenta i meni suprugi. Kao meni govori da ti ja nisam prišao ne bi masku ni stavio u tom fazonu a ja je već na licu imao i suprugu i mene je legitimisao u blokić njoj kao upozorenje a meni će kao doći nalog 500km .. Eh sad šta od toga svega, naravno neću pristati na to i ako dođe uvijek masku imam uza sebe i stavim kad izađem iz auta.. O njihovoj drskosti da ne govorim..Šta se može na sudu ako dođe do toga. Od kolege brat je bio i navodno mu je sudinica rekla da neće niko platit kao da su oni bezobrazni..Tako sam čuo eh sad...
Već smo ovdje raspravljali da onaj član zakona po kojem pišu kazne a odnosi se na javni red i mir,.. nema nikakve veze sa nošenjem ili nenošenjem maske. Čak nije ni propisano kako se nosi maska.
Ne postoje jasno definisane kaznene odredbe niti su bilo kakve kaznene odredbe pratile donošenje odluka civilne zaštite.
Ako šta dođe,.. samo na sud.
Sud ne donosi presude frljoke, nego na osnovu zakona.
Last edited by Ci-Nick on 23/05/2020 17:48, edited 1 time in total.
NediM17

#529 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by NediM17 »

Da li oni napisu prekrsajni nalog na licu mjesta i ponude izbor priznanja prekrsaja ili trazenja sudskog odlucivanja kao npr. kod saobracajnih prekrsaja? I da li te kazne idu u Registar novcanih kazni pa te neplacena kazna doceka npr. na produzenju registracije ili je ovaj registar vezan samo za kazne iz saobracaja?
kakavdanakneiskustvu

#530 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by kakavdanakneiskustvu »

dodje li ti prek. nalog,odes do suda,zatrazis sudsko odlucivanje,ne znam na osnovu kojeg dokaza moze sudija dokazati da nisi imao masku na licu
nekome

#531 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by nekome »

Zatrpati sud zahtjevima sudskog odlucivanja. I nista ne potpisivati.
dječak sa šibicama

#532 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by dječak sa šibicama »

Ako imas astmu ili papir da si anksiozan, sa tim na sudu moras dobiti.

Naravno, na nasim sudovima je moguce i da te rebnu i pored toga.
NediM17

#533 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by NediM17 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 23/05/2020 17:49 dodje li ti prek. nalog,odes do suda,zatrazis sudsko odlucivanje,ne znam na osnovu kojeg dokaza moze sudija dokazati da nisi imao masku na licu
Sud, uglavnom, poklanja vjeru sluzbenom licu. Kako je meni davno jedan sudija objasnio sluzbeno lice nema razlog da laze za razliku od prekrsioca.
E sad jedino ako se nenosenje maske ne smatra po zakonu narusavanjem javnog reda i mira onda ima sanse, u drugom slucaju pushalgin.
dječak sa šibicama

#534 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by dječak sa šibicama »

Uostalom, sta je sa prijedlogom, ciji je bio? da se novac vrati ljudima.

Misli se na onih 900 i nesto hiljada naplacenih kazni za vrijeme pandemije.
kakavdanakneiskustvu

#535 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

da,znam da sudije tako objasnjavaju te situacije,jbg,ako treba ici do ustavnog suda,mislim jeste zjebancija oko bezvezne maske
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#536 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Bobi »

Ama policija shalje kazne samo osobama koji se kurče...to vecina prešuti :D, "Nisam ništa,nisam ovo ono...imao sam..bla..bla"...šuti ponizno se izvini pretrpi i sve riješeno :D .
NediM17

#537 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by NediM17 »

Batina je iz raja izasla, pardon, kazna.
I mecka gordana i medo misko su naucili igrati uz batinu, pa valjda se i balkanoidi uz primjerene kazne nauce postovati propisane mjere. :thumbup:
Ci-Nick

#538 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Ci-Nick »

NediM17 wrote: 23/05/2020 18:10 Batina je iz raja izasla, pardon, kazna.
I mecka gordana i medo misko su naucili igrati uz batinu, pa valjda se i balkanoidi uz primjerene kazne nauce postovati propisane mjere. :thumbup:
Batinali su nas 500 godina begovi i age,.. i gdje smo stigli.
Batina od čovjeka pravi debila, debila koji ne zna šta je sloboda i demokratija.
Da nije tako ne bi današnji političari vladali ovom zemljom ko da im je babovina.
NediM17

#539 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by NediM17 »

U tome i jeste problem, nismo mi jos zreli za demokratiju, to je dugotrajan proces. Nase poimanje demokratije zacas predje u anarhiju. Tako, dok ne dostignemo tu svijest...
Ci-Nick

#540 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Ci-Nick »

Opet praviš zamjenu teza,..
Ne tučem moju djecu, mogu ići u grad kad god žele, mogu trošiti svoj džeparac kako žele, nije im ništa zabranjeno.
Imaju punu slobodu odlučivanja i prava oduvijek, i imam djecu koja su skromna, tiha i rijetko izlaze u grad a u školi sve najbolje.
Djeca koja dobivaju batine i zabrane rijetko kad postanu sretni ljudi.
the_hooligan_ec

#541 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by the_hooligan_ec »

Ci-Nick wrote: 23/05/2020 17:35
the_hooligan_ec wrote: 23/05/2020 16:09 Može li neki savjet ako šta bude od toga svega. Naime danas na bijambare na parkingu stoji patrola policajac sa spuštenom maskom,uredno izlazim iz auta na parkingu i dok sam sve stvari pokupio sa sobom stavljam masku na lice,prilazi mi dotični drot i traži dokumenta i meni suprugi. Kao meni govori da ti ja nisam prišao ne bi masku ni stavio u tom fazonu a ja je već na licu imao i suprugu i mene je legitimisao u blokić njoj kao upozorenje a meni će kao doći nalog 500km .. Eh sad šta od toga svega, naravno neću pristati na to i ako dođe uvijek masku imam uza sebe i stavim kad izađem iz auta.. O njihovoj drskosti da ne govorim..Šta se može na sudu ako dođe do toga. Od kolege brat je bio i navodno mu je sudinica rekla da neće niko platit kao da su oni bezobrazni..Tako sam čuo eh sad...
Već smo ovdje raspravljali da onaj član zakona po kojem pišu kazne a odnosi se na javni red i mir,.. nema nikakve veze sa nošenjem ili nenošenjem maske. Čak nije ni propisano kako se nosi maska.
Ne postoje jasno definisane kaznene odredbe niti su bilo kakve kaznene odredbe pratile donošenje odluka civilne zaštite.
Ako šta dođe,.. samo na sud.
Sud ne donosi presude frljoke, nego na osnovu zakona.
Hvala i drugi su isto rekli ako dođe na sud a informirao sam se.. Kolegi njegovom bratu čovjek koji radi na šalteru suda reče da je hiljade takvih slučajeva i da će poništiti sve jer policija prestroga da nema zakona... Helem nejse hvala svima
NediM17

#542 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by NediM17 »

Ci-Nick wrote: 23/05/2020 18:56 Opet praviš zamjenu teza,..
Ne tučem moju djecu, mogu ići u grad kad god žele, mogu trošiti svoj džeparac kako žele, nije im ništa zabranjeno.
Imaju punu slobodu odlučivanja i prava oduvijek, i imam djecu koja su skromna, tiha i rijetko izlaze u grad a u školi sve najbolje.
Da si pročitao pažljivije vidio bi da je batina u mom postu bila metafora za kaznu, u ovom slučaju novčanu, a ne fizičku kako si je ti shvatio ili namjerno izvrćeš. A da neki ljudi ne razumiju ništa drugo osim "fizike" i to stoji.
I da, dok nam društvena svijest ne naraste toliko da nas ne treba kažnjavati, do tada podržavam kažnjavanje, novčano, da ne bude zabune, i zatvorsko, po zakonu naravno, kad za tim ima potrebe.
Kad pojedinci prestanu bacat' smeće kroz prozor, kad prestanu hrakat' po liftovima i ulicama, kad se nauče da trebaju platiti što su potrošili (vodu, grijanje, kupiti kartu za gradski saobraćaj ), kad pokupe govance iza svog kućnog ljubimca, e tada neće trebati kažnjavanje. A takvo društvo da je ne znam koliko demokratsko ne postoji, dakle društvo koje ne sankcioniše prekršioce zakona.
I budi na oprezu što se tiče te "kućne demokratije", djeca ipak trebaju određene mjere kontrole, uostalom kao i odrasli.
Ci-Nick

#543 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Ci-Nick »

NediM17 wrote: 23/05/2020 19:38
Ci-Nick wrote: 23/05/2020 18:56 Opet praviš zamjenu teza,..
Da si pročitao pažljivije vidio bi da je batina u mom postu bila metafora za kaznu, u ovom slučaju novčanu, a ne fizičku kako si je ti shvatio ili namjerno izvrćeš. A da neki ljudi ne razumiju ništa drugo osim "fizike" i to stoji.
I da, dok nam društvena svijest ne naraste toliko da nas ne treba kažnjavati, do tada podržavam kažnjavanje, novčano, da ne bude zabune, i zatvorsko, po zakonu naravno, kad za tim ima potrebe.
Kad pojedinci prestanu bacat' smeće kroz prozor, kad prestanu hrakat' po liftovima i ulicama, kad se nauče da trebaju platiti što su potrošili (vodu, grijanje, kupiti kartu za gradski saobraćaj ), kad pokupe govance iza svog kućnog ljubimca, e tada neće trebati kažnjavanje. A takvo društvo da je ne znam koliko demokratsko ne postoji, dakle društvo koje ne sankcioniše prekršioce zakona.
I budi na oprezu što se tiče te "kućne demokratije", djeca ipak trebaju određene mjere kontrole, uostalom kao i odrasli.
Ni kazna ne pomaže nego uzor.
Uzorni roditelji će imati dobru djecu i uzorni političari, povjerenje.
Onog trenutka kad se saznalo za aferu sa respiratorima, sistem je pao.
Do tad je 90 % ljudi poštovalo mjere iako nisu bile razumne.
NediM17

#544 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by NediM17 »

I Vinka Puljića zovu "uzoriti". Uzori mogu biti razni, silikonske "pevaljke", narkodileri...
neko_sa_strane

#545 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by neko_sa_strane »

Hvala klincu te prokletu masku ne moram više nositi na otvorenom po ovom toplom vremenu.
nekome

#546 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by nekome »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/prva-ko ... /200601089

Prva korona-presuda: Muškarac u Brčkom kažnjen sa 1.500 KM jer je prekršio izolaciju
geralt

#547 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by geralt »

neko_sa_strane wrote: 31/05/2020 20:33 Hvala klincu te prokletu masku ne moram više nositi na otvorenom po ovom toplom vremenu.
Toplom vremenu? Gdje si to ti, da se i ja doselim :-D
kakavdanakneiskustvu

#548 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

nekome wrote: 01/06/2020 15:52 https://www.klix.ba/vijesti/bih/prva-ko ... /200601089

Prva korona-presuda: Muškarac u Brčkom kažnjen sa 1.500 KM jer je prekršio izolaciju
:thumbup:
high_volume

#549 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by high_volume »

Image

Više se niko ne prodržava strogih mjera za držanje distance od 2 m, niti maske na licu, bilo da smo u trgovinama, na ulici, ili bilo kojem javnom prostoru. Samo se parlamentarci slikaju za javnost i glupiraju i za najam tuđih sala i prostora, troše budžetski novac, nepotrebno :-)
NediM17

#550 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by NediM17 »

2.500 KM. :bih:
Locked