Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
- madner
#8426 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Najveci problem je sto je dio radnika u svakom ovom preduzecu produzena socijala. Invalidi, sa raznim diagnozama i pozamasnim brojem godina. Slepaju se i dok ima potrebe za vecim brojem radnika to nekako i moze proci.
Sutra da se privatizira ZOI, treba napraviti plan sta sa tim ljudima a ni jedna vlada nema zelju da to stvarno rjesi.
Inace odlika mafije jeste da ne dira svoje. To je ono sto je Bake nesvjesno rekao sa analogijom sa restoranom.
Sutra da se privatizira ZOI, treba napraviti plan sta sa tim ljudima a ni jedna vlada nema zelju da to stvarno rjesi.
Inace odlika mafije jeste da ne dira svoje. To je ono sto je Bake nesvjesno rekao sa analogijom sa restoranom.
- drug_profi
#8427 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Kakva je razlika sto im dajes punu platu da nista ne rade ili im das penziju da nista ne rade?
- Mate_Miso_Kovac
#8428 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Razlika je u preko milju maraka, po glavi neradnika 
- drug_profi
#8429 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa napravis JKP za Istrazivanje ruda i gubljenje vremena i sve ove neradnike prebacis tamo da ne smetaju.
- Mate_Miso_Kovac
#8430 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Neradnici trebaju dobiti ispisnicu još jučer. Jebeš sistem gdje ne mozes dobiti otkaz, nego si na drzavnoj sisi dok ne krepas... 
- cadburry
#8431 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Koliko sam skontao direktoricu, 1999. godine je rad Direkcije za robne rezerve KS proglasen drzavnom tajnom i zadnjih 21 godinu, Direkcija svake godine potrosi visemilionski iznos na nacin da direktor nazove firmu koju on zeli i kaze da joj dostavi toliko i toliko robe po toj i toj cijeni. Bez obaveze da trazi vise ponudjaca, bez obaveze da bira najjeftiniju i najkvalitetniju ponudu, bez ikakve obaveze zapravo. Da je svake godine samo 1 milion KM ukraden, do sada su mogli ukrasti 21 miliona maraka!Control panel wrote: ↑22/05/2020 08:17Da. Tu vezu su koristli pa su sve cijene za robu (artikle) koji su mabavljani za RR bili uvijek i u pravilu bile skuplje nego na trzistu, pa cak i do 2,5 KM po jednom artiklu, pa ti pomnozi, pa vidi koliko su hapali.kluz franjo wrote: ↑21/05/2020 22:41 Vrlo je interesantno bilo današnje izlaganje direktorice Direkcije za robne rezerve KS i diskusija o izvještaju.
Ja sam ga još jednom preslušao i preporučujem.
https://youtu.be/VjD6n-2Xkiw
Zakon o robnim rezervama KS očigledno daje potpunu autonomiju direktoru Direkcije da vrši nabavke.
Sudeći po današnjoj raspravi, ta "autonomija" je obilato korištena u proteklih 10-ak godina na način da su neki dobavljači u ranijem periodu imali "ekskluzivan pristup" i skoro monopol u zaključivanju ugovora sa Direkcijom.
Teško da ćemo saznati imena tih firmi zbog zakonske odredbe, ali sjećam se skandala od prije nekoliko godina sa jednom firmom koja je imala takav sličan skoro "ekskluzivni" položaj dobavljača za JU Djeca Sarajeva.
Ohrabruje poziv direktorice da Tužilaštvo KS u okviru svojih nadležnosti istraži sve u vezi poslovanja u zadnjih 10 godina. Dakle i u mandatu ovog rukovodstva po predmetima, od kojih su neki već upućeni Uredu za borbu protiv korupcije, ali i nabavke vršene u prethodnom periodu.
Sve u svemu, polako na vidjelo izlaze jedna po jedna stavka i način na koji je godinama "sve po zakonu" isisavan novac iz budžeta.
Godinu za godinom.
Zato se i boje izbora.
Steta sto ne rece koje su te dvije firme i cije su.
Zato su odmah iz SDA trazili razrjesenje direktorice. A zvonko maric joj spocitava sto je uzela firmu iz i.sarajeva za nabavku neke robe. Nema veze sto je skuplje samo neka je “nas”. Logika bajrama demica tj zvonke marica. Jednog od najvecih ljigavaca koji postoje.
Zanimljivo je da je trebalo da SDA ode u opoziciju da bi se Direkcija za robne rezerve nasla u fokusu Skupstine i javnosti. Bilo bi zanimljivo vidjeti koje su firme u zadnjih 21 godinu dobivale poslove, po iskljucivom nahodjenju direktora i sta su prodavale Direkciji po kojim cijenama.
-
kluz franjo
#8432 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
I kada se sklopi mozaik svih otkrivenih načina malverzacija u zadnjih četvrt vijeka,cadburry wrote: ↑23/05/2020 02:25 Koliko sam skontao direktoricu, 1999. godine je rad Direkcije za robne rezerve KS proglasen drzavnom tajnom i zadnjih 21 godinu, Direkcija svake godine potrosi visemilionski iznos na nacin da direktor nazove firmu koju on zeli i kaze da joj dostavi toliko i toliko robe po toj i toj cijeni. Bez obaveze da trazi vise ponudjaca, bez obaveze da bira najjeftiniju i najkvalitetniju ponudu, bez ikakve obaveze zapravo. Da je svake godine samo 1 milion KM ukraden, do sada su mogli ukrasti 21 miliona maraka!
Zanimljivo je da je trebalo da SDA ode u opoziciju da bi se Direkcija za robne rezerve nasla u fokusu Skupstine i javnosti. Bilo bi zanimljivo vidjeti koje su firme u zadnjih 21 godinu dobivale poslove, po iskljucivom nahodjenju direktora i sta su prodavale Direkciji po kojim cijenama.
na prihodovnoj strani (ski karte, parkinzi, najamnine poslovnih prostora, voda, odvoz smeća, koncesije itd...),
na rashodovnoj strani (uvećane cijene, proizvodi lošeg kvaliteta, umanjena isporuka, itd...),
kroz pogodovanja (privatizacije, troškovi nestručnog i nesposobnog kadra, sudske presude i troškovi. itd...),
putem direktnih dotacija/subvencija (fiktivna udruženja i organizacije, podobne firme i projekti, itd...)
Dolazimo do finansijske štete samo na nivou jednog kantona (bez gradskog i općinskih budžeta) koja se mjeri milijardom KM.
Šteta načinjena razgradnjom države i njenih institucija i devastacijom društa u cijelini je višestruko veća.
A sada je uvod u zadnju fazu.
Kada je postalo jasno da ni najvećim izbornim mahinacijama ne mogu garantovati zadržavanje važnih budžetskih poluga, pa jednostavno...
Izbori će biti odloženi...
Ako im se to dozvoli, sljedeća promjena vlasti neće i ne može se više desiti u normalnoj, mirnoj i iole demokratskoj proceduri.
- Prpa.ba
#8433 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Kartel je jako sposoban, pripremili su i odlicnu pricu za ovo: ko god forsira da budu izbori, forsira vodecu stranku u Bosnjaka da pristane na truli kompromis sa ustasama i cetnicima kojim dalje razgradjuje drzavu. 
Naravno, alternativno rjesenje da npr. entiteti sufinansiraju izbore u potrebnom iznosu, to cemo lukavo zaobici. A nije ni principijelno, i to je razgradnja drzave, prihvatanje da se opstrukcije isplate..
Zato, SDA se u nase ime odrice prava da biramo i budemo birani, ali za vise dobro, oni ce se umoriti od neglasanja, mi se necemo umoriti.
Naravno, alternativno rjesenje da npr. entiteti sufinansiraju izbore u potrebnom iznosu, to cemo lukavo zaobici. A nije ni principijelno, i to je razgradnja drzave, prihvatanje da se opstrukcije isplate..
Zato, SDA se u nase ime odrice prava da biramo i budemo birani, ali za vise dobro, oni ce se umoriti od neglasanja, mi se necemo umoriti.
- paleoconservative
#8434 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Hoce li biti donacijski ziro racun za gradjane za uplacivanje u svrhu odrzavanja lokalnih izbora? 
-
kluz franjo
#8435 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Pri tome je najbolja fora da više niko i ne zna o kakvom se konkretnom "trulom kompromisu" radi.Prpa.ba wrote: ↑23/05/2020 10:15 Kartel je jako sposoban, pripremili su i odlicnu pricu za ovo: ko god forsira da budu izbori, forsira vodecu stranku u Bosnjaka da pristane na truli kompromis sa ustasama i cetnicima kojim dalje razgradjuje drzavu.
Zato, SDA se u nase ime odrice prava da biramo i budemo birani, ali za vise dobro, oni ce se umoriti od neglasanja, mi se necemo umoriti.![]()
Uspjeli su centrifugom haosa, da toliko izbezume javnost, da niko i ne zna, a i ne pita: "Šta je konkretan razlog, pa još uvijek nemamo usvojen državni budžet?"
-
skambrljo
#8436 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Šta se bunite? Šta ste promijenili u zadnjih 10 izbora? Molim vas da odgovorite na ovo šta ste promijenili?
- bunk
#8437 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Evo prijedlog.kluz franjo wrote: ↑23/05/2020 10:29Pri tome je najbolja fora da više niko i ne zna o kakvom se konkretnom "trulom kompromisu" radi.Prpa.ba wrote: ↑23/05/2020 10:15 Kartel je jako sposoban, pripremili su i odlicnu pricu za ovo: ko god forsira da budu izbori, forsira vodecu stranku u Bosnjaka da pristane na truli kompromis sa ustasama i cetnicima kojim dalje razgradjuje drzavu.
Zato, SDA se u nase ime odrice prava da biramo i budemo birani, ali za vise dobro, oni ce se umoriti od neglasanja, mi se necemo umoriti.![]()
Uspjeli su centrifugom haosa, da toliko izbezume javnost, da niko i ne zna, a i ne pita: "Šta je konkretan razlog, pa još uvijek nemamo usvojen državni budžet?"
Neka Arnaut ili jos bolje Niksic(psovac) postave pitanje.
"Koji tacno razlog lezi iza neusvajanja budzeta" ako postavi Arnaut i "ko ovdje koga yebe u zdrav mozak" ako Niksic
- Prpa.ba
#8438 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Iz izbora u izbore solidna vecina glasaca je eksperimentisala sa raznim politickim opcijama koje su nastajale i nestajale, rasle i padale.
Cak i da su rezultati bili isti u 5 glasova u svakom ciklusu, pravo gradjana da biraju i budu birani ne smije biti uzurpirano nikada i ni zbog koga.
- JThomas
#8439 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
ne treba se bojati tu su odgovorni korektivi 
-
skambrljo
#8440 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Prpa.ba wrote: ↑23/05/2020 11:05Iz izbora u izbore solidna vecina glasaca je eksperimentisala sa raznim politickim opcijama koje su nastajale i nestajale, rasle i padale.
Cak i da su rezultati bili isti u 5 glasova u svakom ciklusu, pravo gradjana da biraju i budu birani ne smije biti uzurpirano nikada i ni zbog koga.
Iz šupljeg u prazno. Opet ništa nije promijenjeno. Onda bolje nek sjede kući, isto im dođe.
- drug_profi
#8441 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Onda smo mogli ostaviti i stari sistem. Ne bi bilo rata i opšte pljacke poslije rata.
Sad se pokazuje da su ljudi zivjeli bolje u tom sistemu nego u ovom.
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#8442 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
svi zaboravljaju činjenicu da su u bivšem sistemu ljudi sa sela bil upravo imućni. mahom radili i pored toga se bavili stocarstvom i poljoprivredom.
danas je činjenica da su seljaci, zapravo seljacine imucne, utjecajne i moćne, a ne bave se ni stocarstvom ni poljoprivredom.
danas je činjenica da su seljaci, zapravo seljacine imucne, utjecajne i moćne, a ne bave se ni stocarstvom ni poljoprivredom.
- bunk
#8443 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Kao da su cetnici pitali sta zelimo.drug_profi wrote: ↑23/05/2020 20:56 Onda smo mogli ostaviti i stari sistem. Ne bi bilo rata i opšte pljacke poslije rata.
Agresija iz srbije uz pomoc domacih izdajnika se mogla izbjeci jedino da su amerikanci sravnili sa zemljom beograd 1992.
Ono ulojano govno za koje se nadam da ga na kolce nabijaju u najdubljem dijelu pakla miterandt je licno majkujebosebi odgovoran za obustavljanje avionskog bombardovanja cetnika oko Sarajeva 1992.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#8444 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
- bunk
#8445 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Sta koga?izvrsni direktor wrote: ↑26/05/2020 14:11![]()
Koga to ti nazivas cetnikom?![]()
Pa peocitaj post.
Agresore i domace izdajnike.
- drug_profi
#8446 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
On samo rat vidio u recenici. A ono prije nista.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- bunk
#8448 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Sta je ovo?
Level barcelonavsreal
Level barcelonavsreal
- Roccohljup
#8449 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
O kralh te hebo ko vedri i oblaci.
KANTONALNI ZASTUPNIKPecikoza: Edinu je "preporučio" Kamočaj, moje kumove Merlina i Harija ne zanima funkcija direktora Službe za zapošljavanje
Autor: D. Zeba
Objavljeno: 26.05.2020. u 20:23
80
FOTO: MUHIDIN ŽIVOJEVIĆ
Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo uskoro bi trebala dobiti nove čelnike. Naime, Vlada Kantona Sarajevo nije usvojili njihov izvještaj i sasvim je izvjesno pokretanje smjene direktora.
Direktor Službe za zapošljavanje KS trebao bi biti kadar kojeg će postaviti Fahrudin Pecikoza, inače član i zastupnik SBB-a u Skupštini KS.
- Kod mene će biti ono što sam obećao. Postoji konkursna procedura i ko bude najbolji, on će biti direktor. Za v.d. direktora bit će postavljena jedna gospođa Edina. Ne znam kako se preziva. Vidio sam je jednom u životu i nisam ni imao koga, niti sam razmišljao o tome dok nije došlo pismo od Igora Kamočaja, kojeg također ne poznajem, ministrici Jasni Agić. Čuo je navodno da će Edina biti v.d. direktor i žalio se ministrici i naveo kako ja postavljam Edinu i da se njemu svetim. Kada je stiglo to pismo, rekao sam: "Ovo je pismo najbolja preporuka i dajte da upoznam tu ženu" – kaže za Faktor Fahrudin Pecikoza.
Kantonalni zastupnik ističe da će ona biti v.d. direktor, jer je stručan kadar i zaposlena je u Službi za zapošljavanje KS.
- Kada sam bio i u vladajućoj šestorki, insistirao sam na tome da direktor Službe za zapošljavanje KS bude onaj ko bude najbolje rangiran na konkursu. Svi su mi rekli bravo i onda su postavili Nermina Pećanca. Muhamed Bekto je prošli put bio najbolje rangiran i on je trebao obavljati tu funkciju. Kod mene nema ni po babu ni po stričevima. Nemam potrebe da nekome nešto štelim. Svi moji su drugovi etablirani. Kumovi su uspješni. Dino Merlin i Hari Varešanović i sumnjam da su zainteresovani da vode Službe za zapošljavanje KS ili neku drugu instituciju. Na kraju krajeva odluke se donose dogovorom unutar SBB-a i sve odluke mora potvrditi naš šef Kluba Zvonko Marić kojeg smo izabrali da to radi – zaključuje na kraju Pecikoza.
(NE)STABILNA VLADAMarić o većini u KS: Koalicija je klimava samo pobornicima jednoumlja, Pecikoza je kao Merlin, gdje je sada Kojović
Autor: E. H.
Objavljeno: 26.05.2020. u 13:49
29
Spekuliše se da aktuelna većina u Skupštini Kantona Sarajevo nije stabilna, te da se nazire smjena aktuelne Vlade Kantona Sarajeva.
Iz SDA nisu željeli komentarisati takve navode.
S druge strane, zastupnik SBB-a Zvonko Marić kazao je da odgovor na to pitanje ne može sa sigurnošću reći, ali "da ne zna kome je koalicija na klimavim nogama".
- To je očigledno svojevrsni spin, ja to ne vidim. Vidim po načinu na koji mi glasamo i ne znam šta to nije prošlo zahvaljući nekim disonantnim tonovima unutar parlamentarne većine. I ja sam kritiziram ukazujući na ono što nije dobro. Ukazujući na ono što nije dobro, ja ne želim da budem pokriće za ono što je nekvalitetno i da budem svojevrsni paravan. Kritiziram i imam pravo na to, to je demokratija – kazao je Marić.
Dodaje da, ukoliko ne postoji parlamentarna većina, "neka se sruši ova Vlada pa da vidimo".
- To su pobornici jednoumlja koji tvrde i misle da se ne smije kritizirati što nije dobro i imati svoje mišljenje. Ja mislim da je to vrijeme daleko iza nas. I u prošlom mandatu su za mene tvrdili da sam ja u neku ruku opozicionar jer djelujem opoziciono. Šta znači opoziciono djelovanje, ako imam drugačije razmišljanje i ako djelujem, pokušavam čak i unutar svog da pridobijem ljude za svoj stav koji tamo iznosim. U svom klubu želim da pridobijem njihovo mišljenje argumentirajući ono što zastupam – pojašnjava Marić.
S obzirom na to da su se počela spominjati i konkretna imena zastupnika koji su, navodno, nezadovoljni, a čine većinu u Skupštini, Marić kaže "neka istupe, pa da se vidi".
Jedan od zastupnika za kojeg se spominje da je "nesigurna" ruka je i Fahrudin Pecikoza, te da on "naginje i lijevo i desno", dok Marić te navode negira.
- Maloprije je Pecikoza bio kod mene, ako ljudi kažu da ide lijevo i desno, ja kažem kao Dino Merlin, Pecikoza ide sredinom. Što se njega tiče, on je jedini koji ovdje razmišlja i o lokalnim izborima, čak i o svojoj kandidaturi na nekoj od listi – kazao je Marić.
Ističe da mu se Pecikoza požalio zbog navoda da je prisustvovao "koronapartiju" koji je nedavno održan u jednom ugostiteljskom objektu i zahtjevom za njegovu ostavku.
- Govorio je da, kada su mu željeli imputirati da je bio na "koronapartiju", prvi Peđa Kojović, ne čekajući da se utvrdi je li bio ili nije, tražio njegovu ostavku, a sad se pita u vezi s ovom ekipom u hotelu Evropa, kako Kojović ne traži smjenu ljudi koji su tamo bili – zaključuje Marić.
Izvor: Faktor
- Prpa.ba
#8450 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Evo Vreti legla nova "rata", hint stara Zeljeznicka stanica na Ilidzi.