"Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Locked
palermo

#176 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by palermo »

Škobo Habu wrote: 22/05/2020 10:13 Zanimljivo viđenje Pirketa na Bljesku:

https://www.bljesak.info/kolumna/kolumn ... sta/312760
Nije loš tekst, iako je po meni predimenzioniran namjera Hrvatske odnosno HDZ-a Hrvatske da nešto sa ovim ušićari ili kako Pirke reče prebaci loptu na teren susjedne države.

Al ima smisla u onom što je pisao o posljedicama kako mise tako i događanja oko mise. U svom prvom postu na temu blajburške mise sam napisao da SDP sa najavom protesta opet trči pred rudu. I meni se čini da čak i u onom banalnom predizbornom smislu, SDP (spominjem SDP kao najglasnije) je opet promašio, dozvolio SDA-u da se prikači na voz antifašizma, dodatno zatvorio prostor ulaska u hrvatsko biračko tijelo (mada, iskreno, briga SDP za njih), a usput dozvolio da im se opet kače epiteti komunjara koje nikako ne mogu zaboraviti Jugoslaviju. Eleneis, tako je kako je....

P.S ali ako otvorite ovaj link, onda moja topla preporuka za izvanredan tekst Borisa Čerkuča (odmah ispod Pirketovog) crveni Mostar, jeste o Mostaru ali nije samo o njemu....
The 51st State

#177 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by The 51st State »

PM72 wrote: 22/05/2020 11:23 Budimo realni!
Vrlo rijetki Bošnjaci tadašnji Muslimani išli su u partizane u periodu 1941 - 1943.Većini je odgovarala njemačka čizma jer su sa nostalgijom pričali o nekadašnjem redu i uređenju AU monarhije.
Srbi i Hrvati su digli ustanak i iznjeli narodnooslobodilački rat na svojim plećima uz pripadnike ostalih naroda.Pisati o Hrvatima kao ustašama pored dalmatinskih brigada na Sutjesci i Neretvi i Josipa Broza Tita je neumjesno ili o Srbima kao četnicima pored toliko izginulih narodnih heroja-Srba.Ide mi na živce priča kako su Srbi mjenjali kokarde i stavljali petokrake 1944.Ko je do tada bio u partizanima? Da nisu možda mladi muslimani?
jeste, posebno 41 sa vojskom u otadzbini .
geralt

#178 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by geralt »

salik79 wrote: 22/05/2020 10:44 Fol je sto je Mladic, bas kao i njegovi preci '41-'45, nosio tu petokraku. Petokraka i kokarda su se tada bez ikakve "revizije" smjenjivale, a subara je ostajala, bas kao i krvavi noz i ruke.

Govorim o cetnickim zlocincima, koji su bez pardona prelazili u partizane, postavsi i partizanski komandanti, da ne bi bilo zabune - ne mislim na cestite Srbe, iskrene antifasiste, koji su takodjer bili zrtve tih istih koljaca.

Tu je ogromna razlika izmedju ustasa i cetnika.
Prelazili su u partizane i domobrani i handzarovci, cak i zarobljeni Italijani. Iz amnestije su izuzeti ustase i ljoticevci jer su bili dobrovoljacke formacije, ali je i tu bilo "neformalnih" prelazaka - glavni ustaski koljac iz Surmanaca se '45. pridruzio partizanima i zivio mirno nekoliko godina nakon rata u Vojvodini kao slobodan covjek.
Sociolog

#179 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by Sociolog »

The 51st State wrote: 22/05/2020 11:42
Vrlo rijetki Bošnjaci tadašnji Muslimani išli su u partizane u periodu 1941 - 1943.Većini je odgovarala njemačka čizma jer su sa nostalgijom pričali o nekadašnjem redu i uređenju AU monarhije.
Srbi i Hrvati su digli ustanak i iznjeli narodnooslobodilački rat na svojim plećima uz pripadnike ostalih naroda.Pisati o Hrvatima kao ustašama pored dalmatinskih brigada na Sutjesci i Neretvi i Josipa Broza Tita je neumjesno ili o Srbima kao četnicima pored toliko izginulih narodnih heroja-Srba.Ide mi na živce priča kako su Srbi mjenjali kokarde i stavljali petokrake 1944.Ko je do tada bio u partizanima? Da nisu možda mladi muslimani?
Upravu je pm72

Generalno..kad se pogledaju spiskovi najvecih bitaka poginulih ba Sutjesci neretvi pa i Kozari...najvise je Dalmatinaca..iz beograda nije bilo ni 100 boraca na ovim spiskovima..Sibenik je procentualno dao najveci broj boraca..

Samo mi nije jasno kako Dalmacija nije dobila Autonomiju,ko je njih tu zavalio.Sad su nažalost u velikom broju otisli ka"desno".Djed i pradjed Partizan...sin i unuk se toga stide..znam obisao sam od Cavtata do Crikvenice..

Opet steta sto Dalmacija nije dobila Autonomiju
Connaisseur Karlin

#180 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by Connaisseur Karlin »

Nekako s proljeća wrote: 22/05/2020 09:47 Ja sam bio prisutan od mjesta koje je organizator ogradio kod Filozofskog fakulteta, ušao kao i svi mirno i dostojanstveno , čak sugerisao nekom mladiću da se ne raspravlja sa zaštitarom koji mu ne dopušta unošenje neke rolne papira, vjerovatno zbog moguće parola provokacije, što ide u prilog + organizatoru, ima centralni bilbord i tu i kod Vječne vatre i to je to, ostalo je protestna šetnja. Bar sam ja tako to doživio, šetnjom do Šoping centra, a onda prešao na drugu stranu i laganini do Pofalića, svratili na burek i kući. Dakle, nisam išao do Vječne vatre. Bolje i za mene i za neupućene zanesenjake koji igraju kolo i pjevaju, ispod bilborda stravičnog sadržaja. Ostavljam mogućnst da svako za sebe izvuče neki zaključak ili pouku, na licemjernu i u najmanju ruku zbunjujuću poruku koju nosi jedna takva fotografija. Otišla je u svijet.

@karlin, u onom tekstu ŽIVOG svjedoka se ukazuje na uzrok koji je doveo do posljedica o kojim smo mi naprđivali i dijelili se međusobno, bar virtualno. Bogomolja koja u svom dvorištu ima, navodno, posmrtne ostatke sveštenika koji je osvjedočeni fašista a u najmanju ruku ustaša. Tu je uzrok ili jedan od ključnih uzroka polarizacije koja se nametnula crkvi od strane politike iz susjedne Republike Hrvatske. I to je prije svega interni problem Hrvata i bosanskohercegovačkih katolika , u zauzimanju stava ka mitom o Blajburšom polju i tzv križnom putu. Njima treba pomoći da taj problem riješe sami, pa makar ta pomoć bila u ne miješanju. Naročito u crkvene stvari, meni je žao što je kardinal Vinko Puljić ovo doživio u svom gradu i državi, ali ipak smatram da u svemu ima i nekog hajra, u ovakvim se situacijama počinju spaljivati iluzije, što je dobro.
Međutim, miješaju se i oni koji nemaju dobre namjere i moje je da dignem glas bez upaljenog CapsLk-a.
Vjeruj da je bilo SFRJ ikonografije oko filozofskog fakulteta, zastava okačena preko sredine kombija najveća, a na krovu tamnoputi muzičar uz instrument pjeva '' godine su prošle pune muka...druže tito mi ti se kunemo'' , neke milfače ga snimaju ...za pola sata ga već nije bilo, bar ga ja u povratku nisam vidio. Ovo sada ti pišem privatno, draga @karlin da ti samo znaš šta je nama jedan drugi oblik fašizma radio tokom barbarske opsade grada Sarajeva. Zamijenili oznake na kapama i mrcvarili nas godinama. Tu gdje ovaj tambura na kombiju, što se pica ne spusti među raju nego na krov do kojeg ima 2,20 cm, stanovnici Sarajeva su ubijani neselektivno. Aleja snajpera je to.

Pređem ja preko nekih stvari, to je cijena mira i slobode, ali da je loša poruka, da je provokativna, nesolidarna i licemjerna tu nemam dileme. Ja živim u Sarajevu, ovo je samo moje razmišljanje o događaju i njegovim refleksijama koje traju. Eto, a onaj video sa Stanićem , ubicom Maksa Luburića niko da se zakači. U ratu smo ga spašavali od ustaškog krila koje ga je tražilo sa Igmana. Spašavali smo i Hagadu.

Nepriznati narod Bošnjaci su rezolucijama iz nekoliko gradova digli glas protiv zuluma uštaša nad pravoslavnim stanovništvom Bosne i Hercegovine, to je dokumentovana činjenica. Jedino se putem činjenica može doći do istine, ali i braniti utvrđenu istinu od pokušaja revizionizma. Drugim riječima antifašizam je trajna vrijednost svih nas koji ga baštinimo, tako da je korisno da od sebe odbacimo suvišnu ikonografiju.
Muslimani su najvise nastradali u boa svjetska rata i u prolsom ratu , to je cinjenica :)

danas muslimanima u BiH nitko ne brani poignuti spomenike poginulim civila masovnog masakra iz drugog svjetskog rata , npr. Kulen Vakug, Foca i druge lokacije , i treba im dati pocast i paznju , nezasluzeno su zaboravljeni :roll:

pisem namjerno muslimani BiH, umejsto Bosnjaci , jer mnogi se ne idnetificiraju kao Bosnajci, zahvaljujuci dijelommicno samodekstrirjucoj polici ka vlastitom narodu

muslianima u SFRJ nije bilo sjajno, ali su se oslanjali na Tita , kao nekakovog posrednika izmejdu ustaskih i cenitckih previranja , jer Tito nije nista uradio za muslimane , npr, muslimane Kosova

da rezimiram, danas muslimani iz BiH mogu poceti respektirati vlastiti idenitet ,aa li ne ispolitizirna idenitet poput Bosnjaka, Hrvata i Srba u BiH :thumbup:
The 51st State

#181 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by The 51st State »

Sociolog wrote: 22/05/2020 12:14
Upravu je pm72

Generalno..kad se pogledaju spiskovi najvecih bitaka poginulih ba Sutjesci neretvi pa i Kozari...najvise je Dalmatinaca..iz beograda nije bilo ni 100 boraca na ovim spiskovima..Sibenik je procentualno dao najveci broj boraca..

Samo mi nije jasno kako Dalmacija nije dobila Autonomiju,ko je njih tu zavalio.Sad su nažalost u velikom broju otisli ka"desno".Djed i pradjed Partizan...sin i unuk se toga stide..znam obisao sam od Cavtata do Crikvenice..

ne sporim ja to nista, samo nema mjesta cudjenju sto muslimani nisu hrlili u partizane prve tri godine rata, kada je na pocetku bila formalna, a posle i neformalna saradnja cetnika i parrtizana u krajevima gdje su pocinjeni zlocini nad muslimanskim stanovnistvom.
a sto se tice antifasizma, bosnjaci nemaju sta da se stide i da se kace na partizanske parole i suplje price. koliko se moglo dobro se obraz sacuvo i bez komunisticke ideologije.
Last edited by The 51st State on 22/05/2020 12:23, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#182 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by Connaisseur Karlin »

Sociolog wrote: 22/05/2020 12:14
Upravu je pm72

saka partizana prvih godina rata, to su bile male grupe, sto vam je!?

ocigledno prelazenje u partizane se pocleo desvati teko u drugoj polovini rata :)

masovni prlzaak u partizane tek u zadnjoj godini rata :)
bunk

#183 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by bunk »

Kakve ti gluposti pises po forumu.
Mrznja prema Muslimanima-Bosnjacime je u nivou onog lika kiki.
Fakat i jedina istina je da Muslimani u 2 svjetskom ratu nikoga nisu klali i pljackali namjerno i sa ciljem onako kako su to radili jebeni cetnici i ustase.Nego su organizovali jedinice da odbrane svoja sela od klanja koje su im spremali jebene kureve fasisticke cetnici.
I da oni jesu ultimativne prikrivene pizde.Lojavi smradovi koji kad su vidjeli da ne mogu pokrasti i opljackakti i poklat jer fasisti gube rat su se masovno priklonili partizanima mijenjajuci govnjivu kokardu i sajkacu sa sapku za crvenom zvijezdom..i to najvise zamjeram Titu jer su ti isti 50 godina tajno njegovali cetnistvo pa u 90 napravise genocid i belaj svakome ko nije bio cetnik.
Trebalo je to zakljucit 45-te.

I ogromna vecina Muslimana je bila u partizanima.
PM72

#184 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by PM72 »

:-)
Nisu ovo gluposti niti mržnja nego činjenice.Tebe što su ubjedili da je "ogromna većina Muslimana bila u partizanima" je tvoj lični problem.Jesu ali od aprila 1945. :lol:
volta dzontra

#185 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by volta dzontra »

bunk wrote: 22/05/2020 12:25
Kakve ti gluposti pises po forumu.
Mrznja prema Muslimanima-Bosnjacime je u nivou onog lika kiki.
Fakat i jedina istina je da Muslimani u 2 svjetskom ratu nikoga nisu klali i pljackali namjerno i sa ciljem onako kako su to radili jebeni cetnici i ustase.Nego su organizovali jedinice da odbrane svoja sela od klanja koje su im spremali jebene kureve fasisticke cetnici.
I da oni jesu ultimativne prikrivene pizde.Lojavi smradovi koji kad su vidjeli da ne mogu pokrasti i opljackakti i poklat jer fasisti gube rat su se masovno priklonili partizanima mijenjajuci govnjivu kokardu i sajkacu sa sapku za crvenom zvijezdom..i to najvise zamjeram Titu jer su ti isti 50 godina tajno njegovali cetnistvo pa u 90 napravise genocid i belaj svakome ko nije bio cetnik.
Trebalo je to zakljucit 45-te.

I ogromna vecina Muslimana je bila u partizanima.
Ako je ogromna vecina Muslimana bila u partizanima kako to da na Sutjesci u BiH gdje se povukla vecina NOP-a Muslimani cine najmanji broj zrtava na strani partizana. Je li to negdje sastrane cekalo par divizija muslimana partizana da uleti...
PM72

#186 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by PM72 »

Connaisseur Karlin wrote: 22/05/2020 12:19
Muslimani su najvise nastradali u boa svjetska rata i u prolsom ratu , to je cinjenica :)

Za ovaj posljednji se slažem ali da su najviše stradali u Prvom i Drugom svjetskom ratu je neistina.Jesu ali ako računaš "procentualno".Isto kao kad bih naveo da je u Sarajevu 1992-1995 od četničkih granata najviše poginulo jevreja jer ih je stradalo 10 od 50 koliko ih je ostalo.
Last edited by PM72 on 22/05/2020 12:38, edited 1 time in total.
Milenkov buraz

#187 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by Milenkov buraz »

Procentualno je najmanje bilo muslimana ali daleko od toga da ih je bilo samo par kako neki žele predstaviti. Valja koliko ih je malo bilo govori podatak da je Prva proleterska imala i svoj imama, Zahir Havić vjerski referent, koji je preminuo od mučenja od strane Nijemaca a uhvatile ga ustaše.
PM72

#188 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by PM72 »

Milenkov buraz wrote: 22/05/2020 12:37 Procentualno je najmanje bilo muslimana ali daleko od toga da ih je bilo samo par kako neki žele predstaviti. Valja koliko ih je bilo malo govori podatak da je Prva proleterska imala i svoj imama, Zahir Havić vjerski referent, koji je preminuo od mučenja od strane Nijemaca a uhvatile ga ustaše.
Niko nije rekao da ih je bilo par...1945 bilo ih je desetine hiljada a 1941 nije ih bilo za jedne čete...a da je Prva proleterska imala imama??? malo mi je nevjerovatno.
The 51st State

#189 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by The 51st State »

PM72 wrote: 22/05/2020 12:39
Milenkov buraz wrote: 22/05/2020 12:37 Procentualno je najmanje bilo muslimana ali daleko od toga da ih je bilo samo par kako neki žele predstaviti. Valja koliko ih je bilo malo govori podatak da je Prva proleterska imala i svoj imama, Zahir Havić vjerski referent, koji je preminuo od mučenja od strane Nijemaca a uhvatile ga ustaše.
Niko nije rekao da ih je bilo par...1945 bilo ih je desetine hiljada a 1941 nije ih bilo za jedne čete...a da je Prva proleterska imala imama??? malo mi je nevjerovatno.
sa tekbirom focu oslobodjali.
PM72

#190 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by PM72 »

The 51st State wrote: 22/05/2020 12:42
:lol: :thumbup:
Ludzak

#191 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by Ludzak »

Previše se vi bavite tim stvarima ko je bio gdje. Historiju ostaviti iza sebe. Ali realno, danas gledajući, niti sa jedne strane nema antifašista. Procentualno zanemarivo..
Milenkov buraz

#192 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by Milenkov buraz »

Jah...

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/mu ... -ahmediji
The 51st State

#193 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by The 51st State »

Milenkov buraz wrote: 22/05/2020 12:53

Jah...

Podrška partizanima naročito je bila jaka u područjima gdje je nasilje nad Muslimanima bilo nesmiljeno pa su se u agitaciju za pristuanje NOP-u uključili i brojni imami. Shvativši da su partizani jedina vojna sila sposobna da odbrani fizičku egzistenciju muslimanskog življa imami su aktivno počeli podržavati jedinice NOB-a nerijetko i sami učestvujući u ratnim dejstvima.
nuzda, nikakav zanos i antifasizam aka uzviseni ideali.
P.Starck

#194 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by P.Starck »

...Alagić (Paša) Mustafa, rođen 1906. Srbin, poginuo 1943. u NOBu, 2 krajiška brigada (1132057025)
PM72

#195 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by PM72 »

Izvini ali sam potpuni skeptik na poslijertna prepravljanja istorije,pogotovo za one koji prepričavaju za Al Džeziru..Ako je Prva proleterska brigada imala imama,ko je bio pop? Partizanske brigade da su imali hodže,popove i fratre? Prvi put čujem.
The 51st State

#196 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by The 51st State »

PM72 wrote: 22/05/2020 13:04 Izvini ali sam potpuni skeptik na poslijertna prepravljanja istorije,pogotovo za one koji prepričavaju za Al Džeziru..Ako je Prva proleterska brigada imala imama,ko je bio pop? Partizanske brigade da su imali hodže,popove i fratre? Prvi put čujem.
mozda sepogresno izrazio, mozda je kao imam pristupio NOP-u ali sigurno nije obavljo imamske duznosti na dzematskom principu, to bi bilo odstupanje od svega sto su komunisti propagirali..
Milenkov buraz

#197 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by Milenkov buraz »

The 51st State wrote: 22/05/2020 12:57
Milenkov buraz wrote: 22/05/2020 12:53

Jah...

Podrška partizanima naročito je bila jaka u područjima gdje je nasilje nad Muslimanima bilo nesmiljeno pa su se u agitaciju za pristuanje NOP-u uključili i brojni imami. Shvativši da su partizani jedina vojna sila sposobna da odbrani fizičku egzistenciju muslimanskog življa imami su aktivno počeli podržavati jedinice NOB-a nerijetko i sami učestvujući u ratnim dejstvima.
nuzda, nikakav zanos i antifasizam aka uzviseni ideali.
Dakle dokazali smo da su imali imama i to Prva proleterska i demantovali tvoj pokušaj ismijavanja te činjenice sa onim " sa tekbirom oslobađali". Iskreno prezirem mladomuslimansku ideologiju ali još više takve koji žele prikazati da je muslimana bilo u partizanima za nabrojati na jednu ruku. To je ona Dodikova priča. E sada kada smo to dokazali sada izvrdavaš sa tobožjnjim "nikakvim antifašizmom i uzvišeni ideali" a zna se da je gotovo 80% prijerantih članova KP izginulo do kraja rata. Samo za njih možemo sa sigurnošću reći da su pristupali iz ideala i antifašizma dok za ostale teško dokazivo. Ali evo znamo i iz istorijskih izvora da je po srpskim selima jedan brat išao u četnike a drugi u partizane pa nam to govori o "uzvišenim idealima" i "antifašizmu"? Priča je bezveze ali možemo nastaviti nije problem.
Nekako s proljeća

#198 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by Nekako s proljeća »

PM72 wrote: 22/05/2020 12:32 :-)
Nisu ovo gluposti niti mržnja nego činjenice.Tebe što su ubjedili da je "ogromna većina Muslimana bila u partizanima" je tvoj lični problem.Jesu ali od aprila 1945. :lol:
Moja saznanja govore da je odmah nakon izbijanja ustanka , krajem jula 1941. godine osnovana na Romaniji, u selu Šatorovići kod Rogatice, muslimanska partizanska četa. Komandant je bio Mujo Hodzić i ubrzo je prerasla u bataljon. Vojnički rečeno od cca 100-tinjak partizana do cca 250-400 partizana bataljona.

Tvrditi da su se Bošnjaci tj muslimani uključili u NOB-u tada, kako ti navede od aprila 1945. , je uvrjedljivo i teško održivo mišljenje.
Milenkov buraz

#199 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by Milenkov buraz »

P.Starck wrote: 22/05/2020 13:01 ...Alagić (Paša) Mustafa, rođen 1906. Srbin, poginuo 1943. u NOBu, 2 krajiška brigada (1132057025)
To sam htio taođer napomenuti da se dosta Bošnjaka tada izjašnjavalo kao Srbi ili Hrvati pa tako jedan Mustafa od oca Paše svrstan u Srbina.
PM72

#200 Re: "Antifašistička politika" i "Blajburška književnost"

Post by PM72 »

Nekako s proljeća wrote: 22/05/2020 13:08
PM72 wrote: 22/05/2020 12:32 :-)
Moja saznanja govore da je odmah nakon izbijanja ustanka , krajem jula 1941. godine osnovana na Romaniji, u selu Šatorovići kod Rogatice, muslimanska partizanska četa. Komandant je bio Mujo Hodzić i ubrzo je prerasla u bataljon. Vojnički rečeno od cca 100-tinjak partizana do cca 250-400 partizana bataljona.

Tvrditi da su se Bošnjaci tj muslimani uključili u NOB-u tada, kako ti navede od aprila 1945. , je uvrjedljivo i teško održivo mišljenje.
Ovo sam napisao:

Eto,ispraviću se.Imali su jednu četu.
Locked