Ja nisam ni spomenuo 101 brigadu, tako da ja ne miješam pojmove, jer ja čak znam i sa kime je sjedio na IKM u barama..Nekako s proljeća wrote: ↑21/05/2020 14:37Taktička grupa i 101 brigada nisu isti pojmovi, a slažem se da je bio dio TG kada se izvodila akcija preko Poljina.
Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
- pirpa
#3301 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
- Nekako s proljeća
#3302 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Slažem se da je došao kasno , ali je kao oficir i trebao da bude sa vojskom i uz vojsku, to mu je zanimanje i posao bio. Mislim da su ga naslijedili Pleh i Podžić.Emiremir33 wrote: ↑21/05/2020 14:16Dosao je na gotovo i realno nista nije ni uradioNekako s proljeća wrote: ↑21/05/2020 14:02 Neka će. Mada po sjećanju to ''umalo poslije'' je rastezljivo i na nekoliko mjeseci.
@pirpa , nisi ti pomenuo 101. ali jesi se nadovazao na komentar upućen drugom.
- pirpa
#3303 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Upravu si, ponijelo me. tačnije sam mislio na komandnu funkciju koju je ubrzo nakon 'razmjene' preuzeo..
-
Emiremir33
#3304 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Rizvo Pleh je komandovao,Fikret Podzic bio komadant vojne policijeNekako s proljeća wrote: ↑21/05/2020 14:49Slažem se da je došao kasno , ali je kao oficir i trebao da bude sa vojskom i uz vojsku, to mu je zanimanje i posao bio. Mislim da su ga naslijedili Pleh i Podžić.Emiremir33 wrote: ↑21/05/2020 14:16Dosao je na gotovo i realno nista nije ni uradioNekako s proljeća wrote: ↑21/05/2020 14:02 Neka će. Mada po sjećanju to ''umalo poslije'' je rastezljivo i na nekoliko mjeseci.
-
Emiremir33
#3305 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Trebao je biti uz i sa vojskom...Nekako s proljeća wrote: ↑21/05/2020 14:49Slažem se da je došao kasno , ali je kao oficir i trebao da bude sa vojskom i uz vojsku, to mu je zanimanje i posao bio. Mislim da su ga naslijedili Pleh i Podžić.Emiremir33 wrote: ↑21/05/2020 14:16Dosao je na gotovo i realno nista nije ni uradioNekako s proljeća wrote: ↑21/05/2020 14:02 Neka će. Mada po sjećanju to ''umalo poslije'' je rastezljivo i na nekoliko mjeseci.
Vidim i petu kolonu spomnjes ,mislim da su oni odradili dobar posao za njih na Grbavici,smekajuci Bosnjake ,Hrvate ,provokacije,jer kako se ovdje pisalo,oni nisu na pocetku bili puno jaki,po pitanju vojnih i oklopnih jedinica
- Nekako s proljeća
#3306 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Isto se može reći i za sve one koji su sa područja Grbavice ili na nju prelazili preko Miljacke, a riječ je o par hiljada civila. Sve su to nadležne vojne i policijske , dijelom i međunarodne, službe pratile i dokumentovale.
Ne sumnjaj da manji dio njih i danas to rade. Mojne me citirati često, tukne mi nekako, a i javlja mi se osjećaj da temu i drugim trebamo malo prepustiti.
Ne sumnjaj da manji dio njih i danas to rade. Mojne me citirati često, tukne mi nekako, a i javlja mi se osjećaj da temu i drugim trebamo malo prepustiti.
- Nekako s proljeća
#3307 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@Tromblon , dobro razmislivši sam zaključio da je najveći dio nas ''samoorganizovanih lokal patriota'' svoj legalitet zapravo i stekao uključivanjem u rezervni sastav MUP-a R BiH. Moja sljedeća akreditacija je isto policija, ali sa prefiksom TO , grbom sa ljiljanima i reg brojem, mislim da je sa naličja bio suhi žig. Ali definitivno jeste MUP bio formacija koja se lagalno popunjavala rezervnim sastavom u skladu sa novonastalim prilikama i okolnostima. Zelene Beretke, Patriotska liga i sl. su nekako samostalnije, jer su poučeni iskustvom iz R Hrvatske odlučili da zaobiđu MUP zbog infiltriranih ''saveznih'' inspektora... koji su najviše u fokusu držali Specijalnu jedinicu MUP-a , za koji su procjene govorile da jedino ona može da se suprostavi nekim njihovim ''specijalcima''. Ali hajde...
-
Emiremir33
#3308 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ja te ni citiram,samo se nadovezujem na tvoj tekst ili tekstove.Bila je prije zajebancija oko tajnih sluzbi ,jer je preplavljen medijski bio oko toga,ako se sjecas ...Nekako s proljeća wrote: ↑ Isto se može reći i za sve one koji su sa područja Grbavice ili na nju prelazili preko Miljacke, a riječ je o par hiljada civila. Sve su to nadležne vojne i policijske , dijelom i međunarodne, službe pratile i dokumentovale.
- Nekako s proljeća
#3309 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Kontam i ne zamjeri.
- pirpa
#3310 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Netko spomenu obavještajne službe 

-
Emiremir33
- pirpa
#3312 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
jeste, plasirano od sluzbe ..
- hatemondays
#3313 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ne znam cija je greska ali podrucje Grbavice je bilo zrelo za uzeti cijeli april, posto su vec dobili po njusci na vise mjesta tokom aprila. Vecina srpskog stanovnistva se iselila tokom mjeseca aprila iz naselja, vojno sposobni slabo su vidjani na podrucju Grbavice tokom tog mjeseca. Ovo slijepo crijevo je bilo veliki problem i njihovim jedinicama , veliki broj vojnika zauzimao je podrucje bez nekog velikog strateskog znacaja. Grbavica je bila njima velika glavobolja jer samo je Dobrinja i Grbavica bila pravo urbano ratiste, ostalo su bile malo kuca malo ledina a tu su oni sa svojom tehnikom bili daleko nadmocniji barem do kraja rata. Nama bi puno lakse bilo da je Grbavica bila u nasim rukama , manja linija fronta, izbjegli bi poprilicno velike gubitke nanesene sa iste u zili kucavici grda na potezu Socijalno- M.Dvor. Ja znam da je naselje bilo ghost town u aprilu i ja sam dolazio normalno kuci cijeli april do 1.maja. Nazalost rucak kod stare 2.maja me kostao 6 mjeseci kojih ne bi nikome pozelio. Oni su imali mitraljesko gnijezo na transvezali do 21.aprila na raskrscu sa Ljubljanskom (poslije tog datuma oni vise nisu bili tu do pizdarije 2 .maja) Komsija Mita je ranjen pocetkom aprila sa te tacke stari mangup se popucao sa njima. Kuci sam dolazio preko Vrbanje, pored cvjecare, Beogradskom uz stepenice Trnovskom pa u Splitsku i stepenicama u zgradu u Ljubljansku.Bio clan beretki od oktobra 91 (kineski restoran na Obali), kasnije kad se zapucalo od marta u obdanistu u Vuka Karadzica. Cuvao sam tajnu pripadnosti jedinici od svih- pogotovo komsija (samo je stari znao, stara bi mi oko izvadila). Eto cuvanje jezika za zubima mi je spasilo guzove inace bi me rascerecili da sam talasao. Prespavao noc sa 1. na 2-og maja kuci kod staraca, poslije dorucka rekoh staroj odoh kaze neka te rucaj pa hajde i eto zaglavih. Inace spavao kod druga u Porodice Foht 24 kad nisam maogao doci kuci. Nazalost drug zijanio obje noge u julu 1993, eno ga Italiji jos se kotrlja.PM72 wrote: ↑20/05/2020 21:02 Greška naše komande (mislim na MUP) je što nije slušao sposobne policijske oficire poput Ismeta Dahića,Zlatka Miletića ili Čede Jurića koji su bili voljni da predvode akciju na Grbavicu jer smo mogli iskoristiti inicijativu na našoj strani jer su četnici prije toga poraženi na Trgu Pere Kosorića i u Pofalićima.Bili su takoreći u nokdaunu a stoka koju su doveli sa Sokoca da im čuva linije razbježala bi se jer nisu imali neku sposobnu jedinicu prije Jevrejskog groblja i Aleksićevih četnika.
Imali su jednu pragu kod Šopinga i tri oklopna transportera a tenkovi (dva komada) su bili oko tranzita i jedan na samom spomen parku Vraca.Minobacači su im bili na vrhu Zagorske,u Moravskoj,iza spomen parka na Vracama i po Grbavici nekoliko minobacača 60 mm.
U principu,lako je sad naprđivati ali sam ubjeđen da bi vrlo brzo došli do tranzita i poklopili čitavu Grbavicu.To da li bi je u potpunosti uspjeli sačuvati nakon što se snađu,dovedu pojačanja i izvedu kontra napad - druga je tema.Realno,tadašnji TO BiH nije bio sposoban da sačuva osvojeno jer se radilo o neuvezanim grupama a napraviti koordinaciju između 2 a kamoli 5 različitih jedinica TO u to doba bilo je nemoguće.
- Nekako s proljeća
#3314 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Jedna od uloga izdajničke JNA do 2 maja 1992. je bila da se postavlja kao tampon između ''sukobljenih strana'' , što drugim riječima znači da bi u bilo kojem slučaju oružanog napada na Grbavicu , NAPADAČI vrlo brzo došli u situaciju da ih na Vracama dočeka bar jedna trećina onog što je bilo skoncentrisano u vojnom kompleksu Lukavica, a sve ostalo bi moglo tući sa visine a i iz dubine, i svih ostalih artiljerijkih položaja. Drugo a po meni prvo, je da je loša odluka ići prema naprijed a ne osigurati bar zaleđe, da bokove zanemarim, a u zaleđu se nalazila kasarna Maršal Tito , Pofalići sa Lazom Bojanićem i Žuč prije Vogošće. Do 25 aprila nije bila na snazi zabrana pokreta vojske JNA iz kasarni, štaviše bile su i zajedničke patrole MUP-a i JNA.
U jednom takvom napadu u urbanom naselju kao što je Grbavica, istrošile bi se naše snage a kontraudar ne bi imao ko da primi. Dakle, šupljiranje bez pokrića o nečemu što se nije ni desilo.
Obradite napad na Ilidzu 22 aprila 1992. i zaključite da je ''tampon zona'' sve drugo osim toga... sve su to kasniji događaji dokazali. Razoružavanje Teritorijalne odbrane 13/14 aprila 1992. odvoženjem cjelokupnog naoružanja iz magacina Faletići, je samo nas branioce dobro zasvrbilo, sve ostale ne. Svi bitni ljudi su tada podržali mišljenje ''Doktora'' da ih ne smijemo napasti da to spriječimo jer bi grad Sarajevo pretrpio strašnu odmazdu, na šta je predsjednik Izetbegović rekao nešto u smislu , u redu, ići ćemo drugim putem.
Tek izuzimanjem protivoklopnih sredstava iz KONES-a u Vogošći 17/18 april 1992. smo bili u stanju neutralisati vozila.I u Vogošći se vrlo brzo pojavila JNA sa ''tampon zonom'', imate i presretnuti razgobor zločinca Karadzića sa generalom Kukanjce , u kojem jasno traži uspostavu ''tampon zone'' u slučaju da... bla blabla. Zato je napad četnika 21.aprila 1992. bitan za analizu. A prije svega jer se desio i jer je činjenica. To što napad nije podržan mene ne zanima previše, mada znam.
U jednom takvom napadu u urbanom naselju kao što je Grbavica, istrošile bi se naše snage a kontraudar ne bi imao ko da primi. Dakle, šupljiranje bez pokrića o nečemu što se nije ni desilo.
Obradite napad na Ilidzu 22 aprila 1992. i zaključite da je ''tampon zona'' sve drugo osim toga... sve su to kasniji događaji dokazali. Razoružavanje Teritorijalne odbrane 13/14 aprila 1992. odvoženjem cjelokupnog naoružanja iz magacina Faletići, je samo nas branioce dobro zasvrbilo, sve ostale ne. Svi bitni ljudi su tada podržali mišljenje ''Doktora'' da ih ne smijemo napasti da to spriječimo jer bi grad Sarajevo pretrpio strašnu odmazdu, na šta je predsjednik Izetbegović rekao nešto u smislu , u redu, ići ćemo drugim putem.
Tek izuzimanjem protivoklopnih sredstava iz KONES-a u Vogošći 17/18 april 1992. smo bili u stanju neutralisati vozila.I u Vogošći se vrlo brzo pojavila JNA sa ''tampon zonom'', imate i presretnuti razgobor zločinca Karadzića sa generalom Kukanjce , u kojem jasno traži uspostavu ''tampon zone'' u slučaju da... bla blabla. Zato je napad četnika 21.aprila 1992. bitan za analizu. A prije svega jer se desio i jer je činjenica. To što napad nije podržan mene ne zanima previše, mada znam.
-
PM72
#3315 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
NSP,Nekako s proljeća wrote: ↑22/05/2020 06:18 U jednom takvom napadu u urbanom naselju kao što je Grbavica, istrošile bi se naše snage a kontraudar ne bi imao ko da primi. Dakle, šupljiranje bez pokrića o nečemu što se nije ni desilo.
Nekad me podsjećaš na onog Adila Kulenovića sa studija 99,dovede gosta u emisiju,postavi mu pitanje na koje sam da odgovor pa održi monolog nekih 5 minuta tako da sagovornik nakon toga ne zna je li pošao ili došao.
Najbolje bi bilo da nam ti odrediš teme,šta ćemo pisati da ne ispadne trolanje i šupljiranje a kad ti zatrolaš i bacaš filozovske misli - sve je ok...
Ja sam bio na Trgu i valjda znam šta smo i kako smo mogli.
-
PM72
#3316 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Jel taj Mito umro prije par godina?hatemondays wrote: ↑22/05/2020 04:03 Komsija Mita je ranjen pocetkom aprila sa te tacke stari mangup se popucao sa njima.
- Nekako s proljeća
#3317 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Što ste mogli to ste i uradili. Za nas branioce sasvim dovoljno. Ostalo je već u sferi hiptetikog i teorije vjerovatnoće, koje mogu biti predmet razmjene mišljenja na temi, za one koji njeguju taj pristup.PM72 wrote: ↑22/05/2020 09:18NSP,Nekako s proljeća wrote: ↑22/05/2020 06:18 U jednom takvom napadu u urbanom naselju kao što je Grbavica, istrošile bi se naše snage a kontraudar ne bi imao ko da primi. Dakle, šupljiranje bez pokrića o nečemu što se nije ni desilo.
Nekad me podsjećaš na onog Adila Kulenovića sa studija 99,dovede gosta u emisiju,postavi mu pitanje na koje sam da odgovor pa održi monolog nekih 5 minuta tako da sagovornik nakon toga ne zna je li pošao ili došao.
Najbolje bi bilo da nam ti odrediš teme,šta ćemo pisati da ne ispadne trolanje i šupljiranje a kad ti zatrolaš i bacaš filozovske misli - sve je ok...![]()
Ja sam bio na Trgu i valjda znam šta smo i kako smo mogli.
-
PM72
#3318 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Nismo prstom mrdnuli da spasimo narod po Grbavici.A mogli smo.To je činjenica.Radi kukavičluka onih koji su nas vodili.Prepušteni su stihiji.Pa ti pričaj šta hoćeš.
- Nekako s proljeća
#3319 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Pretjerano i kontradiktorno mišljenje , par stranica unazad stoji dokument o razmjeni nekoliko desetina uhapšenih ili zarobljenih lica, dovoljno da se mali prst počne pumpati činjenicama i potvrdi tvoju pretjeranost. Ali hajde, od mene ti halal bilo, al' ne i za naše saborce poginule u borbama sa neprijateljem, od početka do kraja.
Ja sam zadnjim komentarom ukazao na bitnost napada od 21 aprila 1992. što indirektno otvara tebi prostor za mišljenje kao aktera. Nikako da mi nešto pametuješ i imputiraš. Međutim, ti umjesto da nam svima dižeš stepen saznaznja na veći nivo o događaju koji se desio, upali trolejbus i zatrola u nepoznato, hipotetičko i prije svega neodigrano. I još na kraju izneseš tvrdnju da se događaj nije ni odigrao jer nije bilo naredbe , k'o biva nije bio interes, želja, volja, borbi i šta ja znam čega li već. Glupost je voditi raspravu na taj način, gubi se vrijeme nepotrebno. Izvini, bez mene.
Ja sam zadnjim komentarom ukazao na bitnost napada od 21 aprila 1992. što indirektno otvara tebi prostor za mišljenje kao aktera. Nikako da mi nešto pametuješ i imputiraš. Međutim, ti umjesto da nam svima dižeš stepen saznaznja na veći nivo o događaju koji se desio, upali trolejbus i zatrola u nepoznato, hipotetičko i prije svega neodigrano. I još na kraju izneseš tvrdnju da se događaj nije ni odigrao jer nije bilo naredbe , k'o biva nije bio interes, želja, volja, borbi i šta ja znam čega li već. Glupost je voditi raspravu na taj način, gubi se vrijeme nepotrebno. Izvini, bez mene.
-
PM72
#3320 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
NSP,
Jel tebi dobro?
Jel tebi dobro?
-
dimnjacar
#3321 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ovo me progoni već skoro zadnjih 25-6 godina. Ako nismo mogli odavde, iz Sarajeva, spasiti Foču, Višegrad, Bratunac, Vlasenicu, Zvornik.....Ključ, Donji Vakuf, Kotor Varoš, Bosanski Petrovac, Bosansku Krupu....Doboj, Žepče, Derventu.....šta smo mogli uradiiti za Vogošću, Hadžiće, Ilidžu, i nasposlijetku - GRBAVICU ?????
A oružje TO Sarajevo iz magacina Faletići koje smo pustili da odvezu je najgora stvar koja se desila na području Sarajeva u ratu.
- Nekako s proljeća
#3322 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Gurnuti smo u ring sa svezanom rukom. Kada smo se stabilizovali, sudija svirao kraj ili brejk, kako ko hoće. I oni četnici sa slike gdje je Zak su nerado napuštali Grbavicu, koju su vojno odbranili. Krts i zvono pa do Miljevića, a mi u reintegraciju bez metka. To je cijena kvadratnog metra Sarajeva, za kvadratni kilometar uz Drinu, predhodno etnički očišćenu još 1992. Seljaci su to namazani.
-
Peshkir123
#3323 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Hvala ti puno na informaciji, nisam znao da snimke sežu "sve do" 2002. godine. Ali opet, ne interesuju me toliko raznorazni položaji uz liniju, npr. (jer sam ih, između ostalog, i iščitao i većinu skontao čitajući forumNekako s proljeća wrote: ↑16/05/2020 14:42Nema veze što si taze registrovan , neka te sa r0jom, a u vezi ulice koja te zanima na pamet mi pade uslovan odgovor. Uslovan, jer ti bi mogao na satelitskom snimku naći to područje Grbavice , zumirati dio te ulice sa osloncem na most Suade i Olge , eventualno sa tranzita kao margine uhvati traženu ulicu u foku. Obavezno sat snimak iz 2002, jer mlađeg snimka nema, a i na snimku iz 2002 se mogu vidjeti tranšee do prvih borbenih linija, a sama borbena linija ili ''ničija zemlja'' tj međuprostor sukobljenih strana , četnika i braniaca grada, ona bude znatno devastirana u smislu porušenih zgrada ili privatnih kuća i sl.Peshkir123 wrote: ↑16/05/2020 10:58 Društvo, prije svega bih da se zahvalim svima na uloženom trudu, kako biste napisali sve vaše uspomene i priče koje ste čuli o Grbavici. Shvatam da nije lako, i kao nekom ko je rođen nakon rata i ima ljubav prema mjestu na kojem živi sve od rođenja pa do sad - to mi znači tim više. Hvala vam!
Prethodnih 10-ak dana lagano češljam temu, no nisam uspio ništa naći o ulicama/mjestima na relaciji Splitska-Radnička-Derviša Numića.
Da li su ove ulice bile i po čemu "značajne" u 1992-1995 periodu? Znam da su u Zagrebačkoj, naprimjer, bili i transportna jedinica (Jadranka), vojna policija... O događajima koji su se odvijali. No šta je sa ovim ulicama?
Ima li ko bilo kakvih sjećanja o njima, gledi bilo čega? Nigdje nisam uspio naći da se bilo šta o njina spominje.
To bi bio neki uslov neophodan da se zna područje koje te zanima, a onda bi mogao da se koristi arhiv zabilježen i vezan za to područje sarajevskog ratišta.
Sve najbolje!
- zateznistub
#3324 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Nikakve šanse za zauzimanje Grbavice mi nismo imali. Ni ljuske ni materijalne. Evo i da zamislim da par momaka i dođe na tranzit, koje bi to snage o uvale te nove linije? I koje bi to snage primile kontru koja bi garantovano uslijedila? I najvažnije, čime?
Čitav grad je malte ne bio status quo od samog početka, uz neke sitne pomake tamo-vamo na cijelom gradskom ratištu..
Čitav grad je malte ne bio status quo od samog početka, uz neke sitne pomake tamo-vamo na cijelom gradskom ratištu..
-
PM72
#3325 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Niko nam nije davao ni promil šanse da ćemo se odbranit...