Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
laik1981

#17901 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Samo u New Yorku je u starackim domovima umrlo skoro 6000 ljudi..
https://www.health.ny.gov/statistics/di ... me_acf.pdf
daddy-kool

#17902 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

geralt wrote: 21/05/2020 14:13
freelancerBIH wrote: 21/05/2020 13:51 Ma ima ovoga u Bosni puno puno vise nego sto mi mislimo... Sigurno preko 100 hiljada je do sad bilo zarazenih.. Samo mi nije jasno otkud ovoliki disparitet u broju umrlih/zarazenih u odnosu na ostale zemlje evrope...

Jel moguce da su nam ljudi umirali od ovoga a da nismo ni skontali - tj. pitanje je koliki je taj broj ? :roll:

Vjerovatno se stvarna brojka krece oko 400-500 ljudi ali .. Kod nas se sve lose prati tako da me nista ne cudi
Ne vjerujem da se radi o 100 000 ljudi. To bi znacilo da je procenat oboljelih bio skoro kao u Spaniji, a mi nismo ni blizu toliko prometna zemlja. Kroz madridski aerodrom sedmicno prodje vise ljudi nego kroz sarajevski godisnje.
Ako je smrtnost 1% onda je zaraženih kod nas ukupno bilo 15-20k, to bi bio red veličine, ovo 100k je previše.
Logovan

#17903 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Logovan »

manuchao91 wrote: 21/05/2020 14:26 mora se priznati da smo imali srece u ovom valu COVID-19.
Kada je tek krenulo nije bilo obećavajuce
Izvukli smo se sa 2300 zarazenih i ovom dodje kraj.
Više sreće, nego pameti, kao i inače.

Poplave, požari, virus, itd.
daddy-kool

#17904 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Ukida se samoizolacija od 14 dana građanima koji su ranije ušli u BiH

S obzirom na to da se bliži Bajram i da će vjerovatno veliki broj ljudi doći u BiH u posjetu porodici, Ajdinović je ovom prilikom apelovao na sve građane da budu odgovorni :mrgreen: i da se pridržavaju svih izdatih preporuka.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ukida-s ... /200521071
freelancerBIH

#17905 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

laik1981 wrote: 21/05/2020 14:44 Samo u New Yorku je u starackim domovima umrlo skoro 6000 ljudi..
https://www.health.ny.gov/statistics/di ... me_acf.pdf
Jeste i ovo je to sto je najzalosnije.. stradali su stari i nemocni najvise :(
freelancerBIH

#17906 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

freelancerBIH wrote: 21/05/2020 13:51 Ma ima ovoga u Bosni puno puno vise nego sto mi mislimo... Sigurno preko 100 hiljada je do sad bilo zarazenih.. Samo mi nije jasno otkud ovoliki disparitet u broju umrlih/zarazenih u odnosu na ostale zemlje evrope...

Jel moguce da su nam ljudi umirali od ovoga a da nismo ni skontali - tj. pitanje je koliki je taj broj ? :roll:

Vjerovatno se stvarna brojka krece oko 400-500 ljudi ali .. Kod nas se sve lose prati tako da me nista ne cudi
Ne vjerujem da se radi o 100 000 ljudi. To bi znacilo da je procenat oboljelih bio skoro kao u Spaniji, a mi nismo ni blizu toliko prometna zemlja. Kroz madridski aerodrom sedmicno prodje vise ljudi nego kroz sarajevski godisnje.
Ma ja kuzim sta hoces reci ali uzmi u obzir pretpostavku da je umrlo bar 50% vise nego sto su zvanicne brojke.. Mozda neka cifra izmedju 250-300 ljudi - a da nisu nikada prosli kroz bolnicu .. Onda ova brojka od oko 100 hiljada stvarno zarazenih i nije tako nerealna..

Eno gledam u Singapuru - 30000 zarazenih - 22 umrlo... Meni ove brojke sirom svijeta nemaju nikakve logike :roll:
index_box

#17907 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

freelancerBIH wrote: 21/05/2020 16:21

Ma ja kuzim sta hoces reci ali uzmi u obzir pretpostavku da je umrlo bar 50% vise nego sto su zvanicne brojke.. Mozda neka cifra izmedju 250-300 ljudi - a da nisu nikada prosli kroz bolnicu .. Onda ova brojka od oko 100 hiljada stvarno zarazenih i nije tako nerealna..

Eno gledam u Singapuru - 30000 zarazenih - 22 umrlo... Meni ove brojke sirom svijeta nemaju nikakve logike :roll:
Pa normalno da nemaju logike. Negdje napuhuju, negdje umanjuju, sad su počeli naglašavati umro od COVID-19 okološki pacijent u terminalnom stadiju..

Takvu osobu bi alergija ubila. :roll:

Ali su mi fascinantni ljudi kojima je sve logično i sve ima smisla.
freelancerBIH

#17908 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

index_box wrote: 21/05/2020 16:38
freelancerBIH wrote: 21/05/2020 16:21

Pa normalno da nemaju logike. Negdje napuhuju, negdje umanjuju, sad su počeli naglašavati umro od COVID-19 okološki pacijent u terminalnom stadiju..

Takvu osobu bi alergija ubila. :roll:

Ali su mi fascinantni ljudi kojima je sve logično i sve ima smisla.
A dobro nemoj sad tako.. Ipak se radi o 330+ hiljada ljudi koji su umrli... Strategija je morala od pocetka biti drugacija da se ti ljudi zastite..
index_box

#17909 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

freelancerBIH wrote: 21/05/2020 17:20
A dobro nemoj sad tako.. Ipak se radi o 330+ hiljada ljudi koji su umrli... Strategija je morala od pocetka biti drugacija da se ti ljudi zastite..
Jest vala... 330+ hiljada ljudi za pola godine koji su umrli od Boga pitaj čega, a bili pozitivni na nepouzdanim testovima.

Evo malo dnevne komparacije, sve i da kažemo da su zaista toliki ljudi umrli od oboljenja COVID-19.

Image

Više ljudi umre od proliva.
freelancerBIH

#17910 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

index_box wrote: 21/05/2020 17:31
Jest vala... 330+ hiljada ljudi za pola godine koji su umrli od Boga pitaj čega, a bili pozitivni na nepouzdanim testovima.

Evo malo dnevne komparacije, sve i da kažemo da su zaista toliki ljudi umrli od oboljenja COVID-19.

Image

:lol: :lol: :lol: dobra ti ova hahaha

P.S. dobro hajde evo i mene si poceo uvjeravat da je ovo sve hoax.. Vidjet cemo kako ce situacija ici, nadam se da se do jula nece niko ni sjecat ovoga... :D
index_box

#17911 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

freelancerBIH wrote: 21/05/2020 17:41

Image

P.S. dobro hajde evo i mene si poceo uvjeravat da je ovo sve hoax.. Vidjet cemo kako ce situacija ici, nadam se da se do jula nece niko ni sjecat ovoga... :D
Ma nije mi to cilj, nije sve laž i nije sve bezazleno. Virus postoji, ali je priča toliko napuhana da postaje nerealna. Znaš, kao kad pušeš balon, toliko su ga napuhali da je on pukao. Za to su krivi mediji + političari + kvazinaučnici koji su poletjeli da objave od najcrnjih do najblažih predviđanja samo ne bi li imali PRIMAT. Svima je cilj prvi objaviti informaciju, pa koga briga što je ona diskutabilna, irelevantna ili netačna. I onda mi kaže nemaš argument. Koji tačno od stotinu kontradiktornih?

Ja nisam optimističan uopće, nažalost. Ne zbog ovog virusa, nego zbog raznih posljedica ovog perioda i eventualnog novog virusa koji bi mogao harati u sezoni jesen/zima 20/21.
freelancerBIH

#17912 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

index_box wrote: 21/05/2020 19:14
freelancerBIH wrote: 21/05/2020 17:41

Image

Ma nije mi to cilj, nije sve laž i nije sve bezazleno. Virus postoji, ali je priča toliko napuhana da postaje nerealna. Znaš, kao kad pušeš balon, toliko su ga napuhali da je on pukao. Za to su krivi mediji + političari + kvazinaučnici koji su poletjeli da objave od najcrnjih do najblažih predviđanja samo ne bi li imali PRIMAT. Svima je cilj prvi objaviti informaciju, pa koga briga što je ona diskutabilna, irelevantna ili netačna. I onda mi kaže nemaš argument. Koji tačno od stotinu kontradiktornih?

Ja nisam optimističan uopće, nažalost. Ne zbog ovog virusa, nego zbog raznih posljedica ovog perioda i eventualnog novog virusa koji bi mogao harati u sezoni jesen/zima 20/21.
Ma znam druze naslusali smo se svasta... Evo pratit cemo situaciju na juznoj hemisferi pa sta bude da bude, zivot se mora nastavit dalje...

Meni se sve vise cini da cemo mi ovaj virus strpati u ona 4 sezonska korona virusa i to je to... Nit cemo kad imati efikasnu vakcinu niti ista... Postat ce kao sezonski virus... Isto kao i sa svinjskom gripom vjerovatno 2009...
tap3ah75

#17913 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tap3ah75 »

Ima li gdje vijest da je u Kaknju jedan slučaj od danas.
bunk

#17914 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bunk »

Nasi ljudi koji rade vani ko da su na granici cekali odluku o ukidanju 14 dana izolacije.
Gledam kolone auta sa stranim tablama po cesti juce dok sam cekao na izlaz iz Tz jer su neki radovi..
Ovolike mjere,zayebancija,privredni problrmi i ti sad pusti medju nas ove dijasporce iz svake moguce i nemoguce zemlje...bez barem 7 dana samoizolacije.
Ovo ko da neko namjerno hoce da nas satre..
CikCikCikPogodi

#17915 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by CikCikCikPogodi »

bunk wrote: 22/05/2020 06:25 Nasi ljudi koji rade vani ko da su na granici cekali odluku o ukidanju 14 dana izolacije.
Gledam kolone auta sa stranim tablama po cesti juce dok sam cekao na izlaz iz Tz jer su neki radovi..
Ovolike mjere,zayebancija,privredni problrmi i ti sad pusti medju nas ove dijasporce iz svake moguce i nemoguce zemlje...bez barem 7 dana samoizolacije.
Ovo ko da neko namjerno hoce da nas satre..
Kmeee 24/7
megaribi1

#17916 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by megaribi1 »

Nakon ukidanja samoizolacije u cijeloj BiH i policijskog sata u RS, da vidimo šta je od mjera još na snazi:

- Škole i fakulteti su još uvijek online
- Uostiteljski objekti mogu samo sa ljetnim baštama
- Bioskopi i pozorišta su zatvoreni
- Sportska takmičenja se ne održavaju
- Trijažni šatori pred zdravstvenim objektima
- Ograničeno okupljanje na 10 ljudi
- U javnim objektima, a preporučljivo i u gradu nose se maske
- Nije svejedno iz koje se zemlje dolazi u BiH
- Moguće zaobilaženje Zakona o javnim nabavkama u FBiH
- Vozovi ne idu, tramvaji i autobusi su sa pola kapaciteta, avioni još ne lete
- Drugačiji raspored u vjerskim objektima
- Zabranjena nargila u barovima

Jesam li šta zaboravio?
banjaluka078
Moderator

#17917 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

U rs je dozvoljeno okupljanje do 50 ljudi, a maske nisu preporučene nego obavezne.
tap3ah75

#17919 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tap3ah75 »

Da li je dotle došlo da lažnjake pucaju narodu i prepadaju i zastrašuju, mada vidim u komentarima kakanjci se šprdaju.
Jer nigdje nisam pročitao ništa samo na ovoj zvaničnoj opštinskoj stranici grada.

Image
daddy-kool

#17920 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

daddy-kool wrote: 20/05/2020 14:14 Zajeba nas Guardian. :izet: :roll:
Zbog čega RS ukida mjere kada ima pet puta više aktivnih slučajeva od FBiH?

Kako saznajemo, posljednje preporuke zdravstvenih radnika u FBiH su bile da se ukidanje mjera 14-dnevne kućne izolacije planira od 30. maja računajući da bi u BiH za Bajram mogle stići desetine hiljada osoba iz dijaspore. Time bi se smanjio rizik od uvoznog virusa te bi se olakšalo praćenje epidemiološke situacije što će sada biti znatno otežano.

RS primorala FBiH da ukine kućnu samoizolaciju

S obzirom da je Republika Srpska iznenada, bez konsultacija i najava sa ostatkom zemlje, ove sedmice ukinula mjeru kućne samoizolacije, nije bilo smisla ni da FBiH zadrži tu mjeru jer bi svi oni koji žele ući u zemlju koristili granične prijelaze na teritoriji RS-a da izbjegnu rješenje o kućnoj izolaciji. Koliko će porasti opasnost od širenja virusa vidjet će se u narednim danima.
Mnogi smatraju da se nadležni u RS-u više prate politiku susjedne Srbije po pitanju donošenja i ukidanja mjera tokom pandemije koronavirusa, nego epidemiološku situaciju u “svojoj avliji”. Zbog čega, malo kome je jasno.

Jasno je da je tokom pandemije najviše zakazala država BiH koja nije uradila gotovo ništa sa najvišeg nivoa vlasti, osim primanja donacija i dogovaranja kredita. Kao jedan od primjera "gluhih telefona", kada je iz FBiH upućen zahtjev Ministarstvu civilnih poslova za formiranje Kriznog štaba na nivou BiH, iz RS-a nikada nisu predložili svoje članove tako da štab nije ni formiran.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zbog-ce ... /200522029
CikCikCikPogodi

#17921 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by CikCikCikPogodi »

daddy-kool wrote: 22/05/2020 11:07
daddy-kool wrote: 20/05/2020 14:14 Zajeba nas Guardian. :izet: :roll:
Zbog čega RS ukida mjere kada ima pet puta više aktivnih slučajeva od FBiH?

Kako saznajemo, posljednje preporuke zdravstvenih radnika u FBiH su bile da se ukidanje mjera 14-dnevne kućne izolacije planira od 30. maja računajući da bi u BiH za Bajram mogle stići desetine hiljada osoba iz dijaspore. Time bi se smanjio rizik od uvoznog virusa te bi se olakšalo praćenje epidemiološke situacije što će sada biti znatno otežano.

RS primorala FBiH da ukine kućnu samoizolaciju

S obzirom da je Republika Srpska iznenada, bez konsultacija i najava sa ostatkom zemlje, ove sedmice ukinula mjeru kućne samoizolacije, nije bilo smisla ni da FBiH zadrži tu mjeru jer bi svi oni koji žele ući u zemlju koristili granične prijelaze na teritoriji RS-a da izbjegnu rješenje o kućnoj izolaciji. Koliko će porasti opasnost od širenja virusa vidjet će se u narednim danima.
Mnogi smatraju da se nadležni u RS-u više prate politiku susjedne Srbije po pitanju donošenja i ukidanja mjera tokom pandemije koronavirusa, nego epidemiološku situaciju u “svojoj avliji”. Zbog čega, malo kome je jasno.

Jasno je da je tokom pandemije najviše zakazala država BiH koja nije uradila gotovo ništa sa najvišeg nivoa vlasti, osim primanja donacija i dogovaranja kredita. Kao jedan od primjera "gluhih telefona", kada je iz FBiH upućen zahtjev Ministarstvu civilnih poslova za formiranje Kriznog štaba na nivou BiH, iz RS-a nikada nisu predložili svoje članove tako da štab nije ni formiran.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zbog-ce ... /200522029
Ohladi covjece vise, pises 24/7 o koroni, ne spavas zbog korone pa pises po forumu u cetri ujutro. Pogledaj ispod kreveta da je nema, mozda ujeda.
daddy-kool

#17922 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

CikCikCikPogodi wrote: 22/05/2020 11:09
Ohladi covjece vise, pises 24/7 o koroni, ne spavas zbog korone pa pises po forumu u cetri ujutro. Pogledaj ispod kreveta da je nema, mozda ujeda.
Je l' ti smeta?
geralt

#17923 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

CikCikCikPogodi wrote: 22/05/2020 11:09 Ohladi covjece vise, pises 24/7 o koroni, ne spavas zbog korone pa pises po forumu u cetri ujutro. Pogledaj ispod kreveta da je nema, mozda ujeda.
Nisam znao da si postao moderator, pa da zabranjujes ljudima da na temi o koroni pisu... o koroni.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#17924 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bobi »

Ama ignorišite ga..sam ce prestat nego vi na svaku njegovu reagujete samo ga hranite odgovorima :mrgreen: . Svako ima pravo na svoje mišljenje u skladu s temom a za trolove ce se pobrinut neko vec :mrgreen: .
bunk

#17925 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bunk »

Meni ovo kod nas izgleda kao dirigovano iz vana.
KAo da neko salje naloge nasim vlastima sta i kada uraditi.
Jer zamislimo se.
Prije 2 sedmice smo bili u totalnoj blokadi a sutra u BL mozes organizovat proslavu mature..
Ko ovdje koga zayebava i sta je pravi razlog.
Jel ima strucnjak koji ce objasniti da ukidanje svih mjera i egzodus dijaspore u BiH koji upravo dozivljavamo nece donijeti nikakav problem.
Ponavljam ovdje yebe lud zbunjenog.
Nije valjda da smo dzaba proveli dva mjeseca u totalnoj blokadi i toliki ljudi ostali bez posla..
Locked