Laptop - šta kupiti?
Moderator: Benq
- diablobih
#326 Re: Laptop - šta kupiti?
Didakta je stara radnja, ali opet izronila kako treba sa kvalitetom. Imtec je olos kompanija.
- avetinja
#327 Re: Laptop - šta kupiti?
Zašto? Stari kompjuter sam uzeo tamo prije 10 godina i još je sve u redu.
A koji je najbolji servis za kompjutere, da znam da mi neće namjerno nešto pokvariti da moram opet doći? Isto Didakta?
- diablobih
#328 Re: Laptop - šta kupiti?
- Hannibal41
#329 Re: Laptop - šta kupiti?
kakav je acerov aspire 3?
-
Guadalajara
- hopi
#331 Re: Laptop - šta kupiti?
kako misliš starudiju?
ako misliš da će ti neko polovnu pod novo dati to vala nikada nsiam čuo da je neko dobio, niti od prodavnice niti preko pika.
ako kupuješ samo komponentu i misliš da je komponenta stara, stajala šta ja znam pola godine, ne vidim što bi to bio problem, nova je dobiješ garanciju od dana kupovine.
- avetinja
#332 Re: Laptop - šta kupiti?
Mislio sam na Imtec.
Važi, hvala.
Upravo to mislim, da mi neko korištenu, oštenu komponentu dao kao novu i da mi crkne dva mjeseca nakon isteka garancije. Čuo sam da treba biti pažljiv kod odabira servisa, jer neki znaju zamijeniti svoj stari za tvoj novi dio.hopi wrote: ↑14/05/2020 13:40 kako misliš starudiju?
ako misliš da će ti neko polovnu pod novo dati to vala nikada nsiam čuo da je neko dobio, niti od prodavnice niti preko pika.
ako kupuješ samo komponentu i misliš da je komponenta stara, stajala šta ja znam pola godine, ne vidim što bi to bio problem, nova je dobiješ garanciju od dana kupovine.
- nivla
#333 Re: Laptop - šta kupiti?
sta ti konkretno treba, niko normalan to sto ti pises ne radi, mozda te klepi sa cijenom rada, naplati dio skuplje, ali tako je za svaki servis bilo kojeg uredjaja
sto se tice komponenti, maticna, graficka i disk su problematicni ako nisu novi, procesori i memorije se u pravilu ne kvare, na disku se u smart parametrima moze vidjeti koliko je radio, i sa 0 sati mogu biti neispravni( posebno ssd)
sto se tice komponenti, maticna, graficka i disk su problematicni ako nisu novi, procesori i memorije se u pravilu ne kvare, na disku se u smart parametrima moze vidjeti koliko je radio, i sa 0 sati mogu biti neispravni( posebno ssd)
-
zippoo87
#334 Re: Laptop - šta kupiti?
novo je isto podlozno kvarovima kao i polovno ali za novo uvijek imas garanciju i ako crkne u garantnom roku,dobijes ili servis ili novu komponentu
a na polovno nemas nista,cisti macak u vreci
evo meni crce maticna na polovnom laptopu,koji kod mene nije bio ni 3 mjeseca...kupio ga od jedne radnje (i servis) koji dilaju ovu ovoznu IT opremu i prodaju dalje firmama i fizickim licima...imaju svoj servis ,bio sam licno u firmi...realno nisam do tada vidio da se sve testira i provjerava prije prodaje...monitori,laptopi,desktopi i sve...i kupim laptop sa svim karakteristikama koje mi trebaju...nije bio ni jeftin...i hos,kroz 3 mjeseca...samo nece da upali,crn ekran
maticna otisla a model je malo rijedak i sada nemam ni maticnu da kupim...prodajem ga u dijelove...ocuvano kuciste,touch screen FHD IGZO display,4 GB ram,baterija od 5-6+ sati i jos stosta...
a ovo sto ovaj momak spominje da ga neko izlevati i proda mu komponentu koju nije trazio ili koja nema specifikaciju...to slabo da rade firme...prije je toga bilo ali to je iskljucivo bilo da radnik u servisu koji je levat to radi i kada se to sazna,naravno da dobije otkaz
to su radili neki u ITu koji je prije bio gigant u prodaji IT opreme...ali to je do radnika bilo...firma kada to sazna,da otkaz ali joj se nanese prilicna steta
a na polovno nemas nista,cisti macak u vreci
evo meni crce maticna na polovnom laptopu,koji kod mene nije bio ni 3 mjeseca...kupio ga od jedne radnje (i servis) koji dilaju ovu ovoznu IT opremu i prodaju dalje firmama i fizickim licima...imaju svoj servis ,bio sam licno u firmi...realno nisam do tada vidio da se sve testira i provjerava prije prodaje...monitori,laptopi,desktopi i sve...i kupim laptop sa svim karakteristikama koje mi trebaju...nije bio ni jeftin...i hos,kroz 3 mjeseca...samo nece da upali,crn ekran
maticna otisla a model je malo rijedak i sada nemam ni maticnu da kupim...prodajem ga u dijelove...ocuvano kuciste,touch screen FHD IGZO display,4 GB ram,baterija od 5-6+ sati i jos stosta...
a ovo sto ovaj momak spominje da ga neko izlevati i proda mu komponentu koju nije trazio ili koja nema specifikaciju...to slabo da rade firme...prije je toga bilo ali to je iskljucivo bilo da radnik u servisu koji je levat to radi i kada se to sazna,naravno da dobije otkaz
to su radili neki u ITu koji je prije bio gigant u prodaji IT opreme...ali to je do radnika bilo...firma kada to sazna,da otkaz ali joj se nanese prilicna steta
-
Guadalajara
#335 Re: Laptop - šta kupiti?
Davno nekad, kupio sam onaj refurbished desktop PC...cijena bila oko 300-400 KM. Nakon 6 mjeseci(toliko je i trajala garancije) otisla maticna i jos grafička, napojna...I nikad vise nista polovno ne kupujem... 
- avetinja
#336 Re: Laptop - šta kupiti?
Da, i ja mislim da radnici to rade, ali hajde ti znaj da li će to uraditi ili ne. Recimo, meni ode nešto na kompjuteru, i radnik izvadi moj skoro nov dio izamjeni za isti stari dio, koji može trajati još cca 3-4 mjeseca. I kako da znam da je zamijenio? Ne kontrolišem baš toliko kompjuter, a i oni sigurno znaju kome to mogu, a kome ne mogu uraditi. Toga je mene najviše frka pa tražim preporuke.
-
Guadalajara
#337 Re: Laptop - šta kupiti?
Meni su bolan set za plin zamijenili....Onaj sto sam nov kupio...zamijenili nekim svojim starimavetinja wrote: ↑15/05/2020 00:04 Da, i ja mislim da radnici to rade, ali hajde ti znaj da li će to uraditi ili ne. Recimo, meni ode nešto na kompjuteru, i radnik izvadi moj skoro nov dio izamjeni za isti stari dio, koji može trajati još cca 3-4 mjeseca. I kako da znam da je zamijenio? Ne kontrolišem baš toliko kompjuter, a i oni sigurno znaju kome to mogu, a kome ne mogu uraditi. Toga je mene najviše frka pa tražim preporuke.
- avetinja
#338 Re: Laptop - šta kupiti?
Guadalajara wrote: ↑15/05/2020 01:08Meni su bolan set za plin zamijenili....Onaj sto sam nov kupio...zamijenili nekim svojim starimavetinja wrote: ↑15/05/2020 00:04 Da, i ja mislim da radnici to rade, ali hajde ti znaj da li će to uraditi ili ne. Recimo, meni ode nešto na kompjuteru, i radnik izvadi moj skoro nov dio izamjeni za isti stari dio, koji može trajati još cca 3-4 mjeseca. I kako da znam da je zamijenio? Ne kontrolišem baš toliko kompjuter, a i oni sigurno znaju kome to mogu, a kome ne mogu uraditi. Toga je mene najviše frka pa tražim preporuke.![]()
![]()
Bježi tamo.
- ExNihilo
#339 Re: Laptop - šta kupiti?
Meni su uradili tačno to. ProComp Zenica. Izbjegavati.avetinja wrote: ↑15/05/2020 00:04 Da, i ja mislim da radnici to rade, ali hajde ti znaj da li će to uraditi ili ne. Recimo, meni ode nešto na kompjuteru, i radnik izvadi moj skoro nov dio izamjeni za isti stari dio, koji može trajati još cca 3-4 mjeseca. I kako da znam da je zamijenio? Ne kontrolišem baš toliko kompjuter, a i oni sigurno znaju kome to mogu, a kome ne mogu uraditi. Toga je mene najviše frka pa tražim preporuke.
- nivla
#340 Re: Laptop - šta kupiti?
zadnje sto sam cuo da je bas direktno bilo podvaljovanje overclockiranjem komponenti je radio delfin computers sa prvim serijama athlon procesora, ali to je bilo toliko davno da delfina vise nema, a osobe koje su rodjene u ta doba su vec ili punoljetne ili skoro punoljetne
istina je da je prije dosta toga bilo, pa cak i podvaljivanje amd procesora pod pentium(u specifikaciji jedno, u racunaru drugo)
sto se tice ovih eshopova, vecina ih i ne zna sta prodaje, dosta srece treba imati da bi se kupilo bas ono sto pise jer oni to kupuju kontejnerima i ne provjeravaju detaljno specifikacije, a dosta ih uopste zvanicno nema registrovanih
istina je da je prije dosta toga bilo, pa cak i podvaljivanje amd procesora pod pentium(u specifikaciji jedno, u racunaru drugo)
sto se tice ovih eshopova, vecina ih i ne zna sta prodaje, dosta srece treba imati da bi se kupilo bas ono sto pise jer oni to kupuju kontejnerima i ne provjeravaju detaljno specifikacije, a dosta ih uopste zvanicno nema registrovanih
- avetinja
#341 Re: Laptop - šta kupiti?
Daleko je meni Zenica. Do Ilidže i dosta.
A šta preporučuješ, kome da se vjeruje?nivla wrote: ↑15/05/2020 10:52 zadnje sto sam cuo da je bas direktno bilo podvaljovanje overclockiranjem komponenti je radio delfin computers sa prvim serijama athlon procesora, ali to je bilo toliko davno da delfina vise nema, a osobe koje su rodjene u ta doba su vec ili punoljetne ili skoro punoljetne
- nivla
#342 Re: Laptop - šta kupiti?
ja sebi servisiram racunare i laptope van garancije, a na novom racunaru/laptopu sam instaliram sta mi treba, ukljucujuci i operativni sistem, racunari uglavnom imaju garanciju na komponente
sto se tice servisa bilo cega nikog ne preporucujem jer svi grijese
sto se tice servisa bilo cega nikog ne preporucujem jer svi grijese
- Ostri_Mac
#343 Re: Laptop - šta kupiti?
Ako ko bude zainteresovan...Nema muljanja, provjereno, licno koristeno, 90% vremena na docku (maksimalno ocuvano), moze i dock u paketu...
Intel i5-5200U Broadwell U, 8GB, 256GB SSD, FHD ekran 14", backlit keyboard, SD Card reader, odlicna baterija, maksimalno ocuvano
hp-elitebook-840-g2
a moze i procjena ovdje da znam koliko da trazim... mogu i slike za zaint u pp...
pozdrav!
Intel i5-5200U Broadwell U, 8GB, 256GB SSD, FHD ekran 14", backlit keyboard, SD Card reader, odlicna baterija, maksimalno ocuvano
hp-elitebook-840-g2
a moze i procjena ovdje da znam koliko da trazim... mogu i slike za zaint u pp...
pozdrav!
- bilic
#344 Re: Laptop - šta kupiti?
Mislim 300 do 350 .Ostri_Mac wrote: ↑19/05/2020 19:04 Ako ko bude zainteresovan...Nema muljanja, provjereno, licno koristeno, 90% vremena na docku (maksimalno ocuvano), moze i dock u paketu...
hp-elitebook-840-g2
pozdrav!
-
zippoo87
#345 Re: Laptop - šta kupiti?
sverceri prodaju vise ali oko 350 KM bi bila neka realna cijena na osnovu komponenti,da se proda u nekom razumnom rokubilic wrote: ↑19/05/2020 22:08Mislim 300 do 350 .Ostri_Mac wrote: ↑19/05/2020 19:04 Ako ko bude zainteresovan...Nema muljanja, provjereno, licno koristeno, 90% vremena na docku (maksimalno ocuvano), moze i dock u paketu...
hp-elitebook-840-g2
pozdrav!
-
nebitan lik
#346 Re: Laptop - šta kupiti?
Pozdrav dobio sam od firme neki bon od 500 eura,pa gledam da za te pare uzmem laptop na koji se moze ponekad neka igra odigrat i filmovi gledat,znam da laptop nije za igre al eto za to bi mi sluzio. Kome nije mrsko da malo pogleda na stranici Saturn de jer mi bon vazi samo u njihovim radnjama,dodao bih nekih mozda jos 50 eura. Hvala
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#347 Re: Laptop - šta kupiti?
Ma sve u tom cjenovnom ranku su ti laptopi sa integrisanom grafikom...intel 620 ili vega8 su kao najjace...prvi ozbiljan sa geforce 579 €nebitan lik wrote: ↑31/05/2020 12:18 Pozdrav dobio sam od firme neki bon od 500 eura,pa gledam da za te pare uzmem laptop na koji se moze ponekad neka igra odigrat i filmovi gledat,znam da laptop nije za igre al eto za to bi mi sluzio. Kome nije mrsko da malo pogleda na stranici Saturn de jer mi bon vazi samo u njihovim radnjama,dodao bih nekih mozda jos 50 eura. Hvala

-
nebitan lik
#348 Re: Laptop - šta kupiti?
Znam gledao sam ove Lenovo koji nemaju integrisanu graficku,jer nisam bas neki poznavaoc,al kad vec imam taj bon da uzmem nesto solidno barem. Imaju dosta izbora pa sam gledao kazem ti te LenovoBobi wrote: ↑31/05/2020 12:38Ma sve u tom cjenovnom ranku su ti laptopi sa integrisanom grafikom...intel 620 ili vega8 su kao najjace...prvi ozbiljan sa geforce 579 €nebitan lik wrote: ↑31/05/2020 12:18 Pozdrav dobio sam od firme neki bon od 500 eura,pa gledam da za te pare uzmem laptop na koji se moze ponekad neka igra odigrat i filmovi gledat,znam da laptop nije za igre al eto za to bi mi sluzio. Kome nije mrsko da malo pogleda na stranici Saturn de jer mi bon vazi samo u njihovim radnjama,dodao bih nekih mozda jos 50 eura. Hvala
![]()
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#349 Re: Laptop - šta kupiti?
Pa onda se moras još protegnut ne samo 50 € na 500 € 
-
nebitan lik