Eto taman.asker wrote: ↑19/05/2020 18:10 Bez uvrede, ovaj novi kolega je nesto kao tuning garaza koja savrseno dobro auto napuca sa nekim niskoprofilnim gumama, jebackim spojlerima i nekakvim sarama po haubi.
Daleko je to od ozbiljne price, vec je to kao sto sam kaze - hobi.
A po Americi pun kurac redneka koji obozavaju sarene pistolje i puske sa raznim dzigabezama. Takvi ljudi sa takvim oruzjem nemogu zamisliti Zuc, koridor, Gradacac, Vozucu, Bihac itd. Okacis tu pusku na kurac.
I nase eventualno trziste jedino i mogu biti neke trecerazredne zemlje. Svedskoj, Njemackoj, Izraelu, Italiji ne trebaju nase puske - imaju svoje.
A o "otvaranju ociju" i bratstvu i jedinstvu sta reci, koju posluku porati?
BH vojna industrija i naoruzanje
-
letacarms
#11976 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#11977 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
dobro bi bilo da svi malo stanete na kocnicu.
dosao je neko na forum koji ocigledno zna o cemu prica. mozda je nesto kao tuning garaza kao sto kolega @asker pise ali je vjerovatno jedni ovdje koji pravi (ili sklapa) svoje puske.
umjesto da ga pozdravite vi mu se odmah natovarili na kosti...
pocetna prica da je puska smece je i meni zasmetala. puska nije smece ako je poredimo sa drugim puskama koje bi nam u eventualnom sukobu bile na raspolaganju (stari kalas iz 60tih, m16 iz 80tih itd.)
tako da treba i @letacarms da spusti malo loptu... ne moze se porediti amerika sa bosnom pogotovo ne kada je u pitanju ova struka.
dosao je neko na forum koji ocigledno zna o cemu prica. mozda je nesto kao tuning garaza kao sto kolega @asker pise ali je vjerovatno jedni ovdje koji pravi (ili sklapa) svoje puske.
pocetna prica da je puska smece je i meni zasmetala. puska nije smece ako je poredimo sa drugim puskama koje bi nam u eventualnom sukobu bile na raspolaganju (stari kalas iz 60tih, m16 iz 80tih itd.)
tako da treba i @letacarms da spusti malo loptu... ne moze se porediti amerika sa bosnom pogotovo ne kada je u pitanju ova struka.
-
Comanche
#11978 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
letacarms wrote: ↑18/05/2020 23:53Hvala brate.MorningStar wrote: ↑18/05/2020 23:40 I ovi okidaci su strasni bgm ...Vidio sam ti na stranici ar 15 sa ravnim okidacem lici mi kao oni sto idu za competition snajpere
![]()
Svaka cast !
Pogledaj moje Instagram i FB Profile. Ima tu jos svasta nesto.
Imam otprilike 7-8 uradjenih AR buildova i nekoliko pistolja, (sve moj dizajn i custom high end buildovi) koji su 10 klasa iznad onoga sto radi AC Unity i ostali igraci na BH trzistu. A inace radim ovo samo iz hobija tako sto izdizajniram komponente i onda sam u kontaktu sa firmama koji imaju CNC masine pa mi oni posalju dijelove. Neke dijelove kupujem online (pojedine cak i na ebay-ju) i onda radim modifikaciju.
Takodjer imam firme koje mi rade lasersko graviranje i Cerakote.
Medjutim plan mi je da ovo komercijalizujem i da nabavim par manjih tokarskih strojeva kao i 5 Axis CNC masinu tako da sve ovo radim kod kuce (tj "in house")
Okidaci su inace high end competition triggers (od 2.5 do 3 i po pounda) a na jednoj pusci cak koristim Roller Blade Ravni JP okidac.
Ovo je moja izvedba neke snajperske puske u kalibru 5.56 (tj .223 Wylde) sa preciznim okidacem i match cijevi.
https://scontent-den4-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5EE6B6B2
Sve je to odlicno sto ti radis i vidi se da imas znanja ali i ti se kitis tudjim perjem. Sklapas puske od dijelova koji se u 90% slucajeva mogu kupiti na slobodnom trzistu i onda sklapas kao lego kockice. Uzmes Bravo lower, 12 inchi cijev, timney okidac itd. I ja sam ih tako sklopio mnogo. Cak i AK puske koje su mnogo teze u odnosu na AR.
Nemas pojma od cega AC unity pravi lowers, upppers, BCG itd. Vjerovatno nisu neki high end ali za pocetak se nemoze nista drugo ni ocekivati. Osim toga u USA, svaki dan imisle nesto novo sto je uber super bolje od proglog. (nickel boron bcg, titanium nitrade na primjer) jer glupim Amerima lako mogu izvuci pare iz djepa. I onda tamo negdje u Africi ili Aziji dobiju po guzici od ljudi koji nose zahrdjale AK i poneki RPK.
-
letacarms
#11979 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Druze rekao sam da napustam raspravu.parappa wrote: ↑19/05/2020 18:21 dobro bi bilo da svi malo stanete na kocnicu.
Za informaciju nisam tipicni Bosnjo dijasporac (kako su me kolege lijepo pocastile)
Ovaj boravak u USA mi je drugi put i mogao bih reci malo friskiji.
Znaci proveo rat u Sarajevu, napustio BiH nakon rata, studiro vani i zavrsio fax. Stekao iskustvo pa se vratio da to podjelim sa svojim "sunarodnjacima" kako to kolega lijepo rece. U Bosni sam proveo narednih 10-12 godina a ponovni povratak u USA je zato sto je na moje radno mjesto dovedena osoba preko stele (citaj po rodbinskoj relaciji). Divno!
Znaci relativno sam friski talas dijaspore kao i mnogi koji su napustili BiH u nekom nedavnom periodu. Pitam se da li se i oni stavljaju u isti kos?
Jako dobro mi je poznata citava ta prica kao i nacin na koji citav sistem danas funkcionise. Pa zar smo vec zaboravili aferu maline i sve ostalo. (Toliko o Bosni i nacinima kako se dobijaju poslovi)
Bosna se moze itekako porediti sa Amerikom, zato sto sam bio na obje strane i vidio kako sve funkcionise. Posebno uz ljudske resurse i potencijal koji ne mogu isplivati (zato sto ce na jedno kreativno misljenje se naci 5 ljudi koji ce mu reci, sta ti znas i veze ti nemas). Eto taman!
Pozivam takve da mi pokazu sta su oni u svojim zivotima napravili pa cak i po pitanju tunninga njihovih automobila. Postujem svakog ko je ista uradio na bilo kojem polju (pa cak i zamjenom ulja i svjecica na svom sobstvenom automobilu)
Sta hocu da kazem je da se u BiH ubija svako kreativno misljenje a i sama kritika na racun AC-jevog proizvoda je zato sto imaju milionske resurse a izbacili su proizvod kakav su izbacili. A mi sad kao trebamo da se divimo zato sto je to Bosanski proizvod. Ma divno.
I za kolegu koji mi nabija da se kao hvalim. Napisao sam na pocetku da su moji buildovi samo amaterska stvar i da Bogdo imam resure koje AC Unity ima na raspolaganju, napravio bih sto puta bolji proizvod.
Znaci buildovi su moj dizajn i moja specifikacija, istestirani i napravljani sa extra rezultatima i pozitivnom ocjenom od policijskih sluzbi ovde (iako se ne bavim ovim profesionalno)
Medjutim, hajmo ono standardno. Nabicemo ga na kolac jer je iskritikovo nesto sto je napravio Bekto iz Gorazda.
Hm, mislim da kao neko ko je do juce zivio tu, imam pravo na tu kritiku kao i na sve ostale kritike jer sam do juce pio istu vodu iz Sarajevskog vodovoda (kroz cijevi koje nisu popravljene zadnjih 20 i kusur godina)
I naravno o suzivotu i "brastvu i jedinstvu". Pa eto je onda alternativa? Razvijati namjensku industriju da imamo za neko drugo poluvrijeme pa ko koga sredi? A u medjuvremenu zatvoriti oci na sve sto nam se desava. (Otvori avaz i klix i vidjeti koja je danas afera na repertoaru)
Koju posluku porati u ramazanu? Izvini ja ne mogu da zivim u mrznji. Zaboraviti necu ali necu ni mrziti. Niti imam namjeru da bilo koga diram ko me ne ugrozava i ne dira.
I na kraju ako cemo uvredama da razmjenjujemo misljenje, onda bolje da zatvorimo ovu temu.
Postujem svaciji stav, u pravu ste pa uzivajte.
- MorningStar
#11980 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Savjetujem da ne ulazis u rasprave osim cisto tehnicke ,informativne -previse je kompleksa i wannabe ratnika ovdeletacarms wrote: ↑19/05/2020 18:14Eto taman.asker wrote: ↑19/05/2020 18:10 Bez uvrede, ovaj novi kolega je nesto kao tuning garaza koja savrseno dobro auto napuca sa nekim niskoprofilnim gumama, jebackim spojlerima i nekakvim sarama po haubi.
Daleko je to od ozbiljne price, vec je to kao sto sam kaze - hobi.
A po Americi pun kurac redneka koji obozavaju sarene pistolje i puske sa raznim dzigabezama. Takvi ljudi sa takvim oruzjem nemogu zamisliti Zuc, koridor, Gradacac, Vozucu, Bihac itd. Okacis tu pusku na kurac.
I nase eventualno trziste jedino i mogu biti neke trecerazredne zemlje. Svedskoj, Njemackoj, Izraelu, Italiji ne trebaju nase puske - imaju svoje.
A o "otvaranju ociju" i bratstvu i jedinstvu sta reci, koju posluku porati?
Last edited by MorningStar on 19/05/2020 19:05, edited 1 time in total.
- MorningStar
#11981 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Evo pitanje - ides na liniju - sta bi uzeo prije ovaj smg ili kalas iz 60ih ?parappa wrote: ↑19/05/2020 18:21 dobro bi bilo da svi malo stanete na kocnicu.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#11982 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
iskreno uzeo bih sto i moji saborci zaduzuju zbog municije.MorningStar wrote: ↑19/05/2020 19:04Evo pitanje - ides na liniju - sta bi uzeo prije ovaj smg ili kalas iz 60ih ?parappa wrote: ↑19/05/2020 18:21 dobro bi bilo da svi malo stanete na kocnicu.
tako da treba i @letacarms da spusti malo loptu... ne moze se porediti amerika sa bosnom pogotovo ne kada je u pitanju ova struka.![]()
A mislim da ovaj smg nije tako los da ne moze biti koristan za jednu vojsku.
-
letacarms
#11983 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa recu ti druze kako to hoda. Kad kupis dijelove i sklopis (kao lego kockice) i stavis okvir i vidis da nece da se umetne. BCG koji stavis a koji je skracen na masini par cenata nije vise standardni (tako da nemas dovoljnu masu koja ce ti taj zatvarac vratiti u isprobanom tajmingu. (Rizikujes Kaboom ili exploziju posto pritisci nisu vise isti). Ili sklopis sve to a ono nece da repetira (fali par cenata ili milimetara pa treba uraditi filling i modifikovati BCG. Napravis sve da radi a nakon Cerakota (dobijes sloj koji ti pokvari dolerancije pa onda novi problem)Comanche wrote: ↑19/05/2020 18:46letacarms wrote: ↑18/05/2020 23:53Hvala brate.MorningStar wrote: ↑18/05/2020 23:40 I ovi okidaci su strasni bgm ...Vidio sam ti na stranici ar 15 sa ravnim okidacem lici mi kao oni sto idu za competition snajpere
![]()
Svaka cast !
Pogledaj moje Instagram i FB Profile. Ima tu jos svasta nesto.
Imam otprilike 7-8 uradjenih AR buildova i nekoliko pistolja, (sve moj dizajn i custom high end buildovi) koji su 10 klasa iznad onoga sto radi AC Unity i ostali igraci na BH trzistu. A inace radim ovo samo iz hobija tako sto izdizajniram komponente i onda sam u kontaktu sa firmama koji imaju CNC masine pa mi oni posalju dijelove. Neke dijelove kupujem online (pojedine cak i na ebay-ju) i onda radim modifikaciju.
Takodjer imam firme koje mi rade lasersko graviranje i Cerakote.
Medjutim plan mi je da ovo komercijalizujem i da nabavim par manjih tokarskih strojeva kao i 5 Axis CNC masinu tako da sve ovo radim kod kuce (tj "in house")
Okidaci su inace high end competition triggers (od 2.5 do 3 i po pounda) a na jednoj pusci cak koristim Roller Blade Ravni JP okidac.
Ovo je moja izvedba neke snajperske puske u kalibru 5.56 (tj .223 Wylde) sa preciznim okidacem i match cijevi.
https://scontent-den4-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5EE6B6B2
Sve je to odlicno sto ti radis i vidi se da imas znanja ali i ti se kitis tudjim perjem. Sklapas puske od dijelova koji se u 90% slucajeva mogu kupiti na slobodnom trzistu i onda sklapas kao lego kockice. Uzmes Bravo lower, 12 inchi cijev, timney okidac itd. I ja sam ih tako sklopio mnogo. Cak i AK puske koje su mnogo teze u odnosu na AR.
Nemas pojma od cega AC unity pravi lowers, upppers, BCG itd. Vjerovatno nisu neki high end ali za pocetak se nemoze nista drugo ni ocekivati. Osim toga u USA, svaki dan imisle nesto novo sto je uber super bolje od proglog. (nickel boron bcg, titanium nitrade na primjer) jer glupim Amerima lako mogu izvuci pare iz djepa. I onda tamo negdje u Africi ili Aziji dobiju po guzici od ljudi koji nose zahrdjale AK i poneki RPK.
Ili metak radi double feed pri pucanju (a ti kontas zbog cega). Stavis Timney Okidac (a ono lower npr nije uradjen po sepcifikaciji (pa okidac koji si stavio ima lufta). Ili npr stavis okidac a on izdizajniran za AR15 tako da pri orpustanju poluge zatvaraca okidac opali. Ili cijev koju hoces da stavis landara pa onda moras kupiti steel shims da bi se to sve uklopilo kako treba i da bi sad cijev uletila sa thermal fittingom.
Ono o cemu ti pricas je klasicni AR build koji moze svako uraditi. Probaj raditi ove kratke i javi mi rezultat.
I taman fino je sve sklopis i okines i na kraju skontas da ti curi gasni blok. Pricamo o dvije razlicite stvari. Izvoli imas listu istestiranih LEGO kockica sa svim komponentama (sa kojima se ja "kitim", slobodno sastavi i javi mi kakav ti je rezultat). Posebno ovu zadnju sto sam uradio i vidi da li ce ti sve to raditi "out of the box".
A sto se AK-ja tice ne bih se slozio da je teze sastaviti u odnosu na AR. Jedina komplikacija je riveting i stavljanje cijevi a to se uz ispravan alat vrlo lako uradi.
-
155_mm
#11984 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
mislim da SMG nike za. linije. tako da na. smisla. sto ovde neki na temi to porede. ovde neki ne razlikuju kritiku i pljuvanje. ovde je nekima to isto. pogotovo sto neki ovde misle da ACU ima milione na raspolaganje.
znog cega je to ovde tako tesko je reci.
znog cega je to ovde tako tesko je reci.
- CikCikCikPogodi
#11985 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
https://www.gunbroker.com/item/868301439MorningStar wrote: ↑19/05/2020 19:04Evo pitanje - ides na liniju - sta bi uzeo prije ovaj smg ili kalas iz 60ih ?parappa wrote: ↑19/05/2020 18:21 dobro bi bilo da svi malo stanete na kocnicu.
tako da treba i @letacarms da spusti malo loptu... ne moze se porediti amerika sa bosnom pogotovo ne kada je u pitanju ova struka.![]()

- Nike af1 white
#11986 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ti pokusavas provuci da acu ne moze bolje a nemas pojma koliki portfolio proizvoda oni mogu izbaciti i kako kompleksne stvari su radili do sada ako mogu napraviti vrhunski zasto se zadovoljiti sa mediokritetom ako ce im vrhunski proizvod biti vise priznat sam je hs produkt tako dosao na sami vrh jer su uvijek pucali na njega
-
Guadalajara
#11987 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mogu se oni u ACU kurciti...i ne samo oni vec jos brat-bratu desetine firmi i fabrika...Kritika da nije dovoljno medijski-propagandno namjenska industrija pokrivena i sa tim se slazem..I to se treba jasno reci...Nike af1 white wrote: ↑19/05/2020 19:26ti pokusavas provuci da acu ne moze bolje a nemas pojma koliki portfolio proizvoda oni mogu izbaciti i kako kompleksne stvari su radili do sada ako mogu napraviti vrhunski zasto se zadovoljiti sa mediokritetom ako ce im vrhunski proizvod biti vise priznat sam je hs produkt tako dosao na sami vrh jer su uvijek pucali na njega
Vezano jos za propagandu...Moze se vidjeti kako komsijske firme koje nemaju ni deseti dio proizvodnih kapaciteta...Taj nedostatak budjavinama i propagandom pokriju...
i da moj je 12000 post
Last edited by Guadalajara on 19/05/2020 19:36, edited 1 time in total.
-
155_mm
#11988 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ali ako je ACU kao privatna firma odlucila za to sto se odlucila, ko si ti ili ja ili bilo ko drugi da osporava njihov izbor?Nike af1 white wrote: ↑19/05/2020 19:26ti pokusavas provuci da acu ne moze bolje a nemas pojma koliki portfolio proizvoda oni mogu izbaciti i kako kompleksne stvari su radili do sada ako mogu napraviti vrhunski zasto se zadovoljiti sa mediokritetom ako ce im vrhunski proizvod biti vise priznat sam je hs produkt tako dosao na sami vrh jer su uvijek pucali na njega
ovdje se neki ponasaju kao da su sjedili za stolom lad su odluke donesene.
- Nike af1 white
#11989 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
normalno da se treba reci i za acu i sve ostale firme ludost je imati firmu namjenske industrije koja proizvodi opremu za nato armije tj koteks a tvoje oruzane snage nemaju ruksake i zaštitne prsluke umjesto da se sve nadigne da se progura domace nama vojska i domaca industrija ispastaju jedni nemaju kome plasirati opremu drugi nemaju tu potrebnu opremuGuadalajara wrote: ↑19/05/2020 19:33Mogu se oni u ACU kurciti...i ne samo oni vec jos brat-bratu desetine firmi i fabrika...Kritika da nije dovoljno medijski-propagandno namjenska industrija pokrivena i sa tim se slazem..I to se treba jasno reci...Nike af1 white wrote: ↑19/05/2020 19:26ti pokusavas provuci da acu ne moze bolje a nemas pojma koliki portfolio proizvoda oni mogu izbaciti i kako kompleksne stvari su radili do sada ako mogu napraviti vrhunski zasto se zadovoljiti sa mediokritetom ako ce im vrhunski proizvod biti vise priznat sam je hs produkt tako dosao na sami vrh jer su uvijek pucali na njega![]()
-
Guadalajara
#11990 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Koliko je meni poznato vlasnik Koteksa ima neke rodbinske veze sa ovim u MUPu ZDK...Pa neka poguraju...Neka doniraju desetak komada/necega...da mogu reci i da imaju referencu da policija/vojska koristi njihove proizvode.Nike af1 white wrote: ↑19/05/2020 19:37 normalno da se treba reci i za acu i sve ostale firme ludost je imati firmu namjenske industrije koja proizvodi opremu za nato armije tj koteks a tvoje oruzane snage nemaju ruksake i zaštitne prsluke umjesto da se sve nadigne da se progura domace nama vojska i domaca industrija ispastaju jedni nemaju kome plasirati opremu drugi nemaju tu potrebnu opremu
- Nike af1 white
#11991 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ne osporava niko njihov izbor al moze se diskusija voditi ako nesto mogu popraviti zasto ne to uraditi isto kao sto je jos jedna ludost u vezi haubice da se postavi na kamion fabrike na aparatima makar kao i testna platforma to je trebalo ic na tatru il mercedes a ne na fap155_mm wrote: ↑19/05/2020 19:36ali ako je ACU kao privatna firma odlucila za to sto se odlucila, ko si ti ili ja ili bilo ko drugi da osporava njihov izbor?Nike af1 white wrote: ↑19/05/2020 19:26ti pokusavas provuci da acu ne moze bolje a nemas pojma koliki portfolio proizvoda oni mogu izbaciti i kako kompleksne stvari su radili do sada ako mogu napraviti vrhunski zasto se zadovoljiti sa mediokritetom ako ce im vrhunski proizvod biti vise priznat sam je hs produkt tako dosao na sami vrh jer su uvijek pucali na njega
ovdje se neki ponasaju kao da su sjedili za stolom lad su odluke donesene.
![]()
- Nike af1 white
#11992 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
slazem se fali nam ta doza guranja domaceg npr. vojska uzima od koteksa uniforme a da se nisu sjetili da im ovi urade dovoljno navlaka za sljemove il nove a da ne kazemo za zastitne prsluke smijesno je vidjeti kad je bila vjezba na manjaci da vojnici iz svake druge kasarne imaju razlicite dezene i te stvari izgledamo neozbiljno a nisu velike pare da se to promjeniGuadalajara wrote: ↑19/05/2020 19:39Koliko je meni poznato vlasnik Koteksa ima neke rodbinske veze sa ovim u MUPu ZDK...Pa neka poguraju...Neka doniraju desetak komada/necega...da mogu reci i da imaju referencu da policija/vojska koristi njihove proizvode.Nike af1 white wrote: ↑19/05/2020 19:37 normalno da se treba reci i za acu i sve ostale firme ludost je imati firmu namjenske industrije koja proizvodi opremu za nato armije tj koteks a tvoje oruzane snage nemaju ruksake i zaštitne prsluke umjesto da se sve nadigne da se progura domace nama vojska i domaca industrija ispastaju jedni nemaju kome plasirati opremu drugi nemaju tu potrebnu opremu![]()
-
Guadalajara
#11993 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Jokk..nego se oni u Koteksu zjbavaju sa uvozom i preprodajom lovackog naoruzanja iz TurskeNike af1 white wrote: ↑19/05/2020 19:45
slazem se fali nam ta doza guranja domaceg npr. vojska uzima od koteksa uniforme a da se nisu sjetili da im ovi urade dovoljno navlaka za sljemove il nove a da ne kazemo za zastitne prsluke smijesno je vidjeti kad je bila vjezba na manjaci da vojnici iz svake druge kasarne imaju razlicite dezene i te stvari izgledamo neozbiljno a nisu velike pare da se to promjeni
-
155_mm
#11994 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
zamolio bih forumase da nas postede svojih autobiografija.
-
155_mm
#11995 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
mislim da bi neko napokon trebao ovdje reci koje tjelo odvaja novac za OS BiH i ko tamo sve ima pravo veta. jos ce ispasti da ministar odbrane sam odlucuje sta ce se i od koga kupiti.
- Nike af1 white
#11996 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
to je ono nase da mislimo da mozemo sve 2020 je a mi na glupostima padamo a sto je najzalosnije za to nam nisu krivi ni srpska ni hrvatska komponenta osnovne stvari su u pitanju da momcima koji su u tim oruzanim snagama das dozu dostojanstva ima momaka iz bl bjeljine mostara capljine koje smatraju te os njihovima i odradjuju casno i posteno (nazalost ima i drugih) tuzno je vidjeti momke i cure koji se trude a nemaju osnovnih sredstava a koje ne kostaju mnogoGuadalajara wrote: ↑19/05/2020 19:49Jokk..nego se oni u Koteksu zjbavaju sa uvozom i preprodajom lovackog naoruzanja iz TurskeNike af1 white wrote: ↑19/05/2020 19:45
slazem se fali nam ta doza guranja domaceg npr. vojska uzima od koteksa uniforme a da se nisu sjetili da im ovi urade dovoljno navlaka za sljemove il nove a da ne kazemo za zastitne prsluke smijesno je vidjeti kad je bila vjezba na manjaci da vojnici iz svake druge kasarne imaju razlicite dezene i te stvari izgledamo neozbiljno a nisu velike pare da se to promjeni![]()
- Nike af1 white
#11997 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
al zar ministar te iste odbrane ne bi trebao pokrenuti on sam neku akciju da se unaprijede uslovi eto imamo novog iz bosnjacke komponente ministra i covjek samo zasjeo u fotelju i tjt umjesto da obilazi sve ove firme i pokusa nesto da promjeni jer bi svima bilo dobro i koliko god da je budzet osbih dovoljan je da se ima tih osnovnih stvari kupiti ako moze proci nabavka vw transportera moze vala i personalne opreme samo treba se pokrenuti i početi raditi
-
155_mm
#11998 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
sto se prototipa haubice na kamionu propale fabrike. mislim da bi prvo trebalo vidjeti na primjer na cemu je prototip americke haubice brutus 155 i razmisliti da li je moguce da to ostane na tom kamionu.
-
155_mm
#11999 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pojasni malo sta konkretno promijeniti?Nike af1 white wrote: ↑19/05/2020 19:56al zar ministar te iste odbrane ne bi trebao pokrenuti on sam neku akciju da se unaprijede uslovi eto imamo novog iz bosnjacke komponente ministra i covjek samo zasjeo u fotelju i tjt umjesto da obilazi sve ove firme i pokusa nesto da promjeni jer bi svima bilo dobro i koliko god da je budzet osbih dovoljan je da se ima tih osnovnih stvari kupiti ako moze proci nabavka vw transportera moze vala i personalne opreme samo treba se pokrenuti i početi raditi
-
155_mm
#12000 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
na psnovu cega tvrdis da ako mogu proci pasati proci ce i sljemovi, puske, panciri? da ne idemo do haubica tenkova oklopnjaka i tako to.