Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
Seyfo

#7951 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Seyfo »

Ja imam nekako osjecaj da ovi koji su vani vise vole zaprdjivati i teoretisati oko ovog regiona,znajuci da to njih puno ne tangira, kao da su u zooloskom vrtu i gledaju hoce li medo zajahati mecku ili ne. Mi koji ovdje zivimo nekako gledamo te stvari malo ozbiljnije, sa knedlom u grlu. :zoka:
Maraschino

#7952 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Maraschino »

dalmatinka wrote: 18/05/2020 20:15
spreca wrote: 18/05/2020 16:57
Kolinda wrote: 18/05/2020 16:41 https://www.dnevnik.ba/vijesti/posljedi ... jena-glava

Računam da je i ovo neki antifašista....
sjekira je ustaska specijalnost vec vidjeno u NDH
Mene su učili u školi da je nož bio njihova specijalnost. Zna se čija je specijalnost sjekira i odsijecanje glava.
Razlika? Nema. Tko im dođe pod ruke mrtav je samo s razlikom u jednom ili dva komada.
Fekalije i jedni i drugi.
Connaisseur Karlin

#7954 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Connaisseur Karlin »

Da li je SDA dio Bosnjacke politike?

http://ba.n1info.com/Vijesti/a434714/Za ... burga.html

SDA zastupnica podrzava ustastvo

Samra Ćosović-Hajdarević, zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, na današnjoj sjednici zatražila je da nadležni organi identifikuju i kazne sve osobe koje su se okupile u Sarajevu kako bi izrazile nezadovoljstvo održavanjem svete mise za žrtve Bleiburga.

:run:
spreca

#7955 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by spreca »

Connaisseur Karlin

#7956 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

spreca wrote: 19/05/2020 08:55
Hvala :kiss: :thumbup:
džakailibu

#7957 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by džakailibu »

Seyfo wrote: 18/05/2020 21:23 Ja imam nekako osjecaj da ovi koji su vani vise vole zaprdjivati i teoretisati oko ovog regiona,znajuci da to njih puno ne tangira, kao da su u zooloskom vrtu i gledaju hoce li medo zajahati mecku ili ne. Mi koji ovdje zivimo nekako gledamo te stvari malo ozbiljnije, sa knedlom u grlu. :zoka:
zivim vani vec par godina i o tome cesto razmisljam. i stvarno jeste, neka vrsta prljavog voajerizma- gledas zenu koju svi jebu a nekada bila tvoja a sto je najbolje ti je sutnuo. a opet ima neka emocija. objektivno , politika u BiH je nenadjebiva sinteza blata lopovluka spinova i nevjerovatnih kreiranja realnosti koje ne mozes naci u ovim civilizacijskim dosadnim odredistima. ko voli politiku ovo je odlicna prilika da se uzivi a opet nema nekih velikih posljedica. eto ja iskreno!!!
Škobo Habu

#7958 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Škobo Habu »

Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Željko Ivanković i Ivica Đikić zatražili su da ih se briše iz članstva P.E.N. Centra u BiH zbog njihovog priopćenja na temu Bleiburga.

''Molim vas da me s današnjim danom izbrišete iz članstva P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini. Razlog je u sadržaju protestnog pisma koje su članovi P.E.N. Centra, a među njima i sadašnji predsjednik udruženja, objavili 9. svibnja 2020. godine. Nisam ni na koji način bio obaviješten o nastanku i objavi tog teksta. Ne mogu pristati na to da se pod okriljem P.E.N. Centra jednoj vrlo kompleksnoj i delikatnoj temi, kao što je tema koju znamo pod skupnim imenom 'Bleiburg', pristupa jednodimenzionalno, kategorično i parolaški ostrašćeno'', napisao je Ivica Đikić u pismu. - Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/kultura/knjige ... bih/312421

Željko Ivanković piše kako je ''žurba, forsiranje i prekratko vrijeme da se uopće išta suvislo kaže te iznenađujuće isključivanje nekih ljudi, a na što sam i pismom ukazao, učinili su izjavu nedovoljno diferenciranom i nijansiranom, ponegdje čak grubom i nezgrapnom, nedostojnom P.E.N.-a. ''No, to bi bila stvar autorā i potpisnikā da nije objavljena na službenoj stranici P.E.N. Centra BiH kad je postala, opravdale su se moje slutnje, penovska pa time za dio članstva i – diskvalifikacijska. Ne želeći dizati tenzije u vrijeme kad je posvemašnja histerija već bila zahvatila tijesnu sarajevsku kotlinu, sad i u tišini, premda ne stoga i manje rezolutno, kao predsjednik Skupštine P.E.N.-a, molim da me se briše iz članstva P.E.N.-a, a što znači i da neopozivo podnosim ostavku na mjesto predsjednika Skupštine P.E.N. Centra BiH'', navodi Ivanković. Miljenko Jergović pak navodi kako ne nalazi svjetonazorske, kulturne ni identitetske veze između P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini u čijem je osnivanju 31. listopada 1992. sudjelovao i P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini koji danas postoji.

''Obavještavam vas da se ne smatram članom vaše udruge i zahtijevam da me s današnjim danom brišete sa vaših lista i spiskova'', napisao je Jergović. Lovrenović kaže kako ne misli da je ''povijest moguće, osim ideološki omeđeno, razvrstati na njezinu bolju i goru, humaniju i nehumaniju stranu, niti da pisac ima zadaću 'zastupanja' neke od tih strana, kao što se sugerira u pismu članova bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a od 9. maja 2020. godine''. ''Po mome uvjerenju piščevo je da historiju ispituje i nastoji razumjeti u njezinim satirućim učincima na konkretne ljudske živote i sudbine. U svim njezinim 'stranama'. Razloga za distanciranje pa i izlazak iz bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a bilo je i ranije; ovime je nestalo i posljednjih razloga za ostanak u njemu. Tražim da me s današnjim danom brišete iz članstva u P.E.N. centru u Bosni i Hercegovini'', napisao je Lovrenović Naime, članovi PEN centra BiH objavili su prosvjedno pismo povodom komemorativne mise za Bleiburg. ''Mi, doljepotpisani članovi i članice P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini, povodom europskog Dana pobjede nad fašizmom, potvrđujemo svoju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima, koje su istovremeno i vrijednosti koje zagovara Povelja Međunarodnog P.E.N.-a. Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizira komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Bleiburgu sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju. Antifašistička pozicija koju zastupamo je bolja i humanija strana povijesti, i u to ime, iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina, zahtijevamo da se planirana misa otkaže'', navodi s eu pismu.

Pismo potpisuju Adisa Bašić, Aleksandra Čvorović, Amir Brka,Amira Sadiković, Andrea Lešić, Andrej Nikolaidis, Anisa Avdagić, Asmir Kujović, Bjanka Alajbegović, Damir Arsenijević, Darko Cvijetić, Elma Porobić, Elvedin Nezirović, Emina Žuna, Enver Kazaz, Ervin Mujabašić, Fadila Nura Haver, Ferida Duraković, Goran Sarić, Goran Simić, Izet Perviz, Jasmina Husanović, Jasna Šamić, Lejla Kalamujić, Ljubica Ostojić, Mirsad Sijarić, Mustafa Zvizdić, Nedžad Ibrahimović, Nidžara Ahmetašević, Predrag Finci, Sanja Šoštarić, Selvedin Avdić, Senada Kreso, Senadin Musabegović, Senka Marić, Šejla Šehabović, Tanja Miletić Oručević, Tanja Stupar Trifunović, Tarik Haverić, Vladimir Arsenić, Zlatko Dizdarević i Zvonimir Radeljković. - Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/kultura/knjige ... bih/312421
:roll:
Connaisseur Karlin

#7959 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Seyfo wrote: 18/05/2020 21:23 Ja imam nekako osjecaj da ovi koji su vani vise vole zaprdjivati i teoretisati oko ovog regiona,znajuci da to njih puno ne tangira, kao da su u zooloskom vrtu i gledaju hoce li medo zajahati mecku ili ne. Mi koji ovdje zivimo nekako gledamo te stvari malo ozbiljnije, sa knedlom u grlu. :zoka:
nema razlike, vecina vas samo pisakrate na pdf politika :D
Seyfo

#7960 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Seyfo »

džakailibu wrote: 19/05/2020 12:23
zivim vani vec par godina i o tome cesto razmisljam. i stvarno jeste, neka vrsta prljavog voajerizma- gledas zenu koju svi jebu a nekada bila tvoja a sto je najbolje ti je sutnuo. a opet ima neka emocija. objektivno , politika u BiH je nenadjebiva sinteza blata lopovluka spinova i nevjerovatnih kreiranja realnosti koje ne mozes naci u ovim civilizacijskim dosadnim odredistima. ko voli politiku ovo je odlicna prilika da se uzivi a opet nema nekih velikih posljedica. eto ja iskreno!!!
Jel tako?? Evo meni svi prijatelji vani,kontaktiramo, i vidim da se bave ovim našim aferama, koje se nižu jedna za drugom, kao epizode u seriji! Nema šanse da se pojavi par dana lufta bez afere. Samo pričamo o politici, respiratorima, Solaku,....u neka doba pitam: "PA DEŠAVA LI SE ŠTA KOD VAS?" Ma kakvi, osim korone ništa.
Connaisseur Karlin

#7961 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Škobo Habu wrote: 19/05/2020 12:23 Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Željko Ivanković i Ivica Đikić zatražili su da ih se briše iz članstva P.E.N. Centra u BiH zbog njihovog priopćenja na temu Bleiburga.

ĐIKIĆ, IVANKOVIĆ, JERGOVIĆ I LOVRENOVIĆ ISTUPILI IZ P.E.N. CENTRA U BOSNI I HERCEGOVINI

http://ivanlovrenovic.com/public/clanci ... ercegovini

:-)
Škobo Habu

#7962 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Škobo Habu »

Ništa. Čekamo reakcije.

Sad će da pucaju mnoga prijateljstva na ideološko-političkoj ravni.
Hafis

#7963 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Ko ih jebe. Imaju Bosnjaci svoje pisce.

Ja bih sutra omogucio nasem Lusteru, Spreci, Pointu ili slicnom delegatu da im javno odgovori u ime PEN-a onako u svom seljadijskom stilu - UZP, juzni srbi i ostale halal doskocice.
Ko ih jebe, stop ustaskom teroru.
Kolinda

#7964 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Kolinda »

Gle čuda, nisu desničari, nisu UZP, nisu po volji HDZ-a, nemaju "certifikat", nisu na većinskom hrvatskom gledanju na stvari u BIH....
Hafis

#7965 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Ali su Hrvati.
A po novoj teoriji kalesijsko-zivinackog intelektualnog baustelskog kruga ti je blizu termina Ustase.
Svasta danas mozes naci u bosnjackim medijima. Daj boze da izdobri.
Hafis

#7966 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Da je Slobo imao ovakve medije, i dan danas bi se igralo Žikino kolo u ulici Vase Miskina.
LBVIEW

#7967 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by LBVIEW »

Škobo Habu wrote: 19/05/2020 12:23
Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Željko Ivanković i Ivica Đikić zatražili su da ih se briše iz članstva P.E.N. Centra u BiH zbog njihovog priopćenja na temu Bleiburga.

''Molim vas da me s današnjim danom izbrišete iz članstva P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini. Razlog je u sadržaju protestnog pisma koje su članovi P.E.N. Centra, a među njima i sadašnji predsjednik udruženja, objavili 9. svibnja 2020. godine. Nisam ni na koji način bio obaviješten o nastanku i objavi tog teksta. Ne mogu pristati na to da se pod okriljem P.E.N. Centra jednoj vrlo kompleksnoj i delikatnoj temi, kao što je tema koju znamo pod skupnim imenom 'Bleiburg', pristupa jednodimenzionalno, kategorično i parolaški ostrašćeno'', napisao je Ivica Đikić u pismu. - Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/kultura/knjige ... bih/312421

Željko Ivanković piše kako je ''žurba, forsiranje i prekratko vrijeme da se uopće išta suvislo kaže te iznenađujuće isključivanje nekih ljudi, a na što sam i pismom ukazao, učinili su izjavu nedovoljno diferenciranom i nijansiranom, ponegdje čak grubom i nezgrapnom, nedostojnom P.E.N.-a. ''No, to bi bila stvar autorā i potpisnikā da nije objavljena na službenoj stranici P.E.N. Centra BiH kad je postala, opravdale su se moje slutnje, penovska pa time za dio članstva i – diskvalifikacijska. Ne želeći dizati tenzije u vrijeme kad je posvemašnja histerija već bila zahvatila tijesnu sarajevsku kotlinu, sad i u tišini, premda ne stoga i manje rezolutno, kao predsjednik Skupštine P.E.N.-a, molim da me se briše iz članstva P.E.N.-a, a što znači i da neopozivo podnosim ostavku na mjesto predsjednika Skupštine P.E.N. Centra BiH'', navodi Ivanković. Miljenko Jergović pak navodi kako ne nalazi svjetonazorske, kulturne ni identitetske veze između P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini u čijem je osnivanju 31. listopada 1992. sudjelovao i P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini koji danas postoji.

''Obavještavam vas da se ne smatram članom vaše udruge i zahtijevam da me s današnjim danom brišete sa vaših lista i spiskova'', napisao je Jergović. Lovrenović kaže kako ne misli da je ''povijest moguće, osim ideološki omeđeno, razvrstati na njezinu bolju i goru, humaniju i nehumaniju stranu, niti da pisac ima zadaću 'zastupanja' neke od tih strana, kao što se sugerira u pismu članova bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a od 9. maja 2020. godine''. ''Po mome uvjerenju piščevo je da historiju ispituje i nastoji razumjeti u njezinim satirućim učincima na konkretne ljudske živote i sudbine. U svim njezinim 'stranama'. Razloga za distanciranje pa i izlazak iz bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a bilo je i ranije; ovime je nestalo i posljednjih razloga za ostanak u njemu. Tražim da me s današnjim danom brišete iz članstva u P.E.N. centru u Bosni i Hercegovini'', napisao je Lovrenović Naime, članovi PEN centra BiH objavili su prosvjedno pismo povodom komemorativne mise za Bleiburg. ''Mi, doljepotpisani članovi i članice P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini, povodom europskog Dana pobjede nad fašizmom, potvrđujemo svoju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima, koje su istovremeno i vrijednosti koje zagovara Povelja Međunarodnog P.E.N.-a. Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizira komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Bleiburgu sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju. Antifašistička pozicija koju zastupamo je bolja i humanija strana povijesti, i u to ime, iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina, zahtijevamo da se planirana misa otkaže'', navodi s eu pismu.

Pismo potpisuju Adisa Bašić, Aleksandra Čvorović, Amir Brka,Amira Sadiković, Andrea Lešić, Andrej Nikolaidis, Anisa Avdagić, Asmir Kujović, Bjanka Alajbegović, Damir Arsenijević, Darko Cvijetić, Elma Porobić, Elvedin Nezirović, Emina Žuna, Enver Kazaz, Ervin Mujabašić, Fadila Nura Haver, Ferida Duraković, Goran Sarić, Goran Simić, Izet Perviz, Jasmina Husanović, Jasna Šamić, Lejla Kalamujić, Ljubica Ostojić, Mirsad Sijarić, Mustafa Zvizdić, Nedžad Ibrahimović, Nidžara Ahmetašević, Predrag Finci, Sanja Šoštarić, Selvedin Avdić, Senada Kreso, Senadin Musabegović, Senka Marić, Šejla Šehabović, Tanja Miletić Oručević, Tanja Stupar Trifunović, Tarik Haverić, Vladimir Arsenić, Zlatko Dizdarević i Zvonimir Radeljković. - Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/kultura/knjige ... bih/312421
Na onoj temi o Bleiburgu smo i spominjali Jugo "antifasiste" i stetu koji ce napraviti. :oops:
Connaisseur Karlin

#7968 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Škobo Habu wrote: 19/05/2020 14:06 Ništa. Čekamo reakcije.

izgovori cetvorice akademika su cudni , neodreceni :-)

a kakve veze PEN BiH ima sa temom Bonjacka politika ka BiH Hratima ? :)
laga-nini

#7969 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by laga-nini »

Hafis wrote: 19/05/2020 15:30 Ali su Hrvati.
A po novoj teoriji kalesijsko-zivinackog intelektualnog baustelskog kruga ti je blizu termina Ustase.
Svasta danas mozes naci u bosnjackim medijima. Daj boze da izdobri.
..frustriran si hrvatima..zbog cure..divojke il zbog mozga..
spreca

#7970 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by spreca »

Nekima je plaho uslo odstraga,nikako da se umire pogotovu onom iz kotlovnice,mozda mu cesto od straga unidje
Last edited by spreca on 19/05/2020 15:43, edited 1 time in total.
spreca

#7971 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by spreca »

Connaisseur Karlin wrote: 19/05/2020 15:39

Sad im valjaju a ranije su bili Alijini hrvati i anti hrvati
laga-nini

#7972 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by laga-nini »

...zanimljivo srbi guze bošnjake a oni mrze hrvate nešto mi je tu iracionalno...il logike nema na tim prostorima...hm..
Connaisseur Karlin

#7973 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Kolinda wrote: 19/05/2020 15:26 Gle čuda, nisu desničari, nisu UZP, nisu po volji HDZ-a, nemaju "certifikat", nisu na većinskom hrvatskom gledanju na stvari u BIH....
Ivan Lovrenovic :

Novinar pita: “Kako biste se Vi kao intelektualac i pisac zemljopisno i nacionalno pozicionirali? Rođeni ste u Zagrebu, a najvažnije stvaralačke godine proveli ste u Sarajevu. Neki Vas nazivaju hrvatskim, drugi bosanskohercegovačkim, a treći pak bosanskim intelektualcem. Kako se Vi doživljavate?”

Lovrenović odgovara: “Kao sve što ste nabrojali, istodobno. Ali ne statično, nego vrlo pomično. Bosanski se osjećam i reagiram kada se iz perspektive neohrvatskoga političkog divljaštva nihilizira bosanski povijesni i kulturni identitet, tradicija i društveni stil bosanskih franjevaca, itd. Hrvatski – kada se iz sarajevskih krugova, političkih i akademskih podjednako, bosanskohercegovačko hrvatstvo (kao i srpstvo, uostalom) proglašava uvozom, nečim što ne pripada ovoj povijesti i ovoj zemlji, pa ga u skladu s tim treba izbaciti ’iz kuće’. Taj stav i ta politika, zapravo, na najopasniji način uništavaju mogućnost pluralnoga kulturnog bosanstva. Bosanskohercegovački – kada se iz svih triju nacionalističkih perspektiva narušava politički integritet zemlje, i s užasnim herostratizmom odnosi spram njezina bogatoga zajedničkog kulturnog naslijeđa, kad se ugrožavaju i same pretpostavke njezinoga opstanka. A pošto se sve nabrojano u podjednakoj mjeri događa ama baš svaki dan i svaki čas –- eto kako se ja ’doživljavam’ u tijesnom okviru koji ste ponudili svojim pitanjem! A najbolje se osjećam i ’doživljavam’ izvan njega, u dobroj samoći!"
https://avangarda.ba/post/type-2/735/Tr ... ercegovini

ne moraju biti desnicari ;-)
Connaisseur Karlin

#7974 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

spreca wrote: 19/05/2020 15:43
Connaisseur Karlin wrote: 19/05/2020 15:39

Sad im valjaju a ranije su bili Alijini hrvati i anti hrvati
previse pojednostavljujete postojecu situaciju :)

od kad je PENN BiH iskljucivo Bosnjacki ?

Zasto nakon protesta sa Bleiburgom odlaze iz PEN BiH?

meni su obje strane nejasne :-D
laga-nini

#7975 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by laga-nini »

ma svaki hrvat je ustaša...ne više samo iz srpski izvora
Post Reply