Poslao sam ti odgovor medjutim poruke samo stoje u Outbox-u. Javi jesilo dobio i ako nisi mozes me kontaktirati na e-mail.
[email protected]
Lijep pozdrav.
Poslao sam ti odgovor medjutim poruke samo stoje u Outbox-u. Javi jesilo dobio i ako nisi mozes me kontaktirati na e-mail.

Pregledo sam ovo davno i jako am dobro upoznat i ostajem jos uvijek pri svom stavu. Injection molded polimer masina napravljena u Gorazdu i kao trebam da budem impresioniran zato sto su to kao sami napravili pa onda doveli lika sa Recoil TV-a da ih izreklamira, pokusavajuci pri tom da probije ovaj 60 rd magazin na Americko. Big deal. I nije bas da je produkt toliko i uspjesan kako se pokusava predstaviti. Pored jednog Lancer-a, ETS-a, i Magpula koji su dokazani mi ovde pricamo o nekakvim glomaznim Gorazdanskim cetverorednim magazinima. Hvala ti ali imam preko 30 cijevi u svojoj privatnoj kolekciji i ne bih ti ga uzo dzabe da mi ga dajes.Guadalajara wrote: ↑19/05/2020 03:21 Šta kaže ?![]()
Jeftino smeće ?![]()
Koliki je ovaj alat(kalup) za brizganje jednog modela polimerskog okvira.![]()
![]()
I usput evo koliko kostaju lower receiveri koji su u poredenju sa ovim Gorazdanskim nekoliko klasa ispred.Guadalajara wrote: ↑19/05/2020 03:21 Šta kaže ?![]()
Jeftino smeće ?![]()
Koliki je ovaj alat(kalup) za brizganje jednog modela polimerskog okvira.![]()
![]()
Injection molded presa-masina nije napravljena u Gorazdu, vec alat i kalup u koji se ubrigava polimer. Naravno da trebas da budes impresioniran, jer firma, fabrika, proizvodi AC Unity u Vitkovicima nisu nastali na ledini bez ikakvog iskustva i referenci u industriji. Radnici, inzinjeri i vlasnici imaju veliko i bogato iskustvo koje su stekli u Bekti Precisi fabrici koja proizvodi za njemacku automobilsku industriju, VW, Audi, BMW, Mercedes, Porsche, cime se vecina drugih radnika, inzinjera, vlasnika iz ex-yu namjenske industrije i ne moze bas pohvaliti.letacarms wrote: ↑19/05/2020 04:16
Pregledo sam ovo davno i jako am dobro upoznat i ostajem jos uvijek pri svom stavu. Injection molded polimer masina napravljena u Gorazdu i kao trebam da budem impresioniran zato sto su to kao sami napravili pa onda doveli lika sa Recoil TV-a da ih izreklamira, pokusavajuci pri tom da probije ovaj 60 rd magazin na Americko. Big deal. I nije bas da je produkt toliko i uspjesan kako se pokusava predstaviti. Pored jednog Lancer-a, ETS-a, i Magpula koji su dokazani mi ovde pricamo o nekakvim glomaznim Gorazdanskim cetverorednim magazinima. Hvala ti ali imam preko 30 cijevi u svojoj privatnoj kolekciji i ne bih ti ga uzo dzabe da mi ga dajes.
SMG9 od ACU je jeftino smece a evo i zasto.
Preglomazan je sa svoju namjenu i koristi direct blowback. Komponente koje koriste su najobicnije "milspec komponente"
Takvi loweri i upperi ovde ne prelaze cijenu vecu od $50 dollara u maloprodaji dok su cijevi koje se koriste ovde tzv Value line barrel koje se proizvode naveliko (i cija je cijena od 30-60 dollara max) sa okidacima koji ne prelaze vise od 20-30 dollara. U poredzenju sa zastavom M21 koja koristi poligonalne cijevi, ovo je daleko od onog s cim bi se moglo ponositi. Samo jeftini SMG koji se u Americi u maloprodaji moze nabaviti oko 300 dollara za raju koja hoce malo da se relaksira na strelistu.
Mozemo mi diskutovati ali ACU je daleko od neceg inovativnog u poredjenju sa drugim zemljama u regionu.
Ja bih volio biti astronaut...ali ne ide...letacarms wrote: ↑19/05/2020 04:33 I usput evo koliko kostaju lower receiveri koji su u poredenju sa ovim Gorazdanskim nekoliko klasa ispred.
https://palmettostatearmory.com/catalog ... r+receiver
Za $50 dollara u maloprodaji dobijes laserski izgraviran i anodiziran lower kakav hoces. Dealerska cijena je $10-$20 dollara max s obzirom da se isti ponekad u maloprodaji mogu nabaviti za $25 dollara (s postarinom),
Sto se alata tice joj big deala. Ovde se ista stvar moze nabaviti takoder jeftino ako uzmes u obzir da su pale cijene i da profi 3 Axis CNC masinu mozes sada nabaviti za 15-20 hiljada dollara a manju 5 Axis masinu za samo 6 hiljada. Hvala ali neka hvala. Ljudi danas sa 3D printerima prave komponente za oruzje i printaju polimerske receivere kod kuce.
Taman, prekidam raspravu s obzirom na ovo sto sam dosad napravio sam govori toliko puno o cemu pricam. (Pogledaj samo par prizvoda na gore postavljenim linkovima koje su inace moj dizajn i moja licna produkcija a u principu sam samo "operacija jednog lica i amaterski puskar" koja prije svega ima viziju.Guadalajara wrote: ↑19/05/2020 05:45Ja bih volio biti astronaut...ali ne ide...letacarms wrote: ↑19/05/2020 04:33 I usput evo koliko kostaju lower receiveri koji su u poredenju sa ovim Gorazdanskim nekoliko klasa ispred.
https://palmettostatearmory.com/catalog ... r+receiver
Za $50 dollara u maloprodaji dobijes laserski izgraviran i anodiziran lower kakav hoces. Dealerska cijena je $10-$20 dollara max s obzirom da se isti ponekad u maloprodaji mogu nabaviti za $25 dollara (s postarinom),
Sto se alata tice joj big deala. Ovde se ista stvar moze nabaviti takoder jeftino ako uzmes u obzir da su pale cijene i da profi 3 Axis CNC masinu mozes sada nabaviti za 15-20 hiljada dollara a manju 5 Axis masinu za samo 6 hiljada. Hvala ali neka hvala. Ljudi danas sa 3D printerima prave komponente za oruzje i printaju polimerske receivere kod kuce.![]()
Nije dovoljno samo kupiti masine i sirovine. Potreban je neko ko ima znanje i iskustvo.![]()
Imam nekoliko nasih profesionalnih oruzara i inzinjera masinstva na FB. To je strasno sta rade u skromnim uslovima sa minimum potrebnog alata i opreme.letacarms wrote: ↑19/05/2020 06:06
Taman, prekidam raspravu s obzirom na ovo sto sam dosad napravio sam govori toliko puno o cemu pricam. (Pogledaj samo par prizvoda na gore postavljenim linkovima koje su inace moj dizajn i moja licna produkcija a u principu sam samo "operacija jednog lica i amaterski puskar" koja prije svega ima viziju.
Mozemo mi raspravljati ali poenta cijele price je da s obzirom na resurse koje AC Unity ima i svim ulaganjima u istu ukljucujuci infrastrukturu i masineriju nisu napravili nista impresivno i daleko su od onoga sto su mogli napraviti. I dalje stojim da je njihov proizvod smece i da je potrebno puno vise od samo pucanja u vodi, blatu i slicnog testiranja da se pokaze da li je neki proizvod dobar ili nije.
Pogledaj Tehnicko remontni zavod Bratunac i njihov pistolj RS9 Vampir. Treba im skinuti kapu. To je vec inovacija i dizajn a sklopiti AR9 pusku iz standardnih milspec komponenti nije nista impresivno.
Vidi druze. Impresioniralo bi me da je AC Unity razvio bufferless zatvarac ili roller verziju i to ubacio u ovaj automat. To bi vec bilo nesto.Guadalajara wrote: ↑19/05/2020 06:28Imam nekoliko nasih profesionalnih oruzara i inzinjera masinstva na FB. To je strasno sta rade u skromnim uslovima sa minimum potrebnog alata i opreme.letacarms wrote: ↑19/05/2020 06:06
Taman, prekidam raspravu s obzirom na ovo sto sam dosad napravio sam govori toliko puno o cemu pricam. (Pogledaj samo par prizvoda na gore postavljenim linkovima koje su inace moj dizajn i moja licna produkcija a u principu sam samo "operacija jednog lica i amaterski puskar" koja prije svega ima viziju.
Mozemo mi raspravljati ali poenta cijele price je da s obzirom na resurse koje AC Unity ima i svim ulaganjima u istu ukljucujuci infrastrukturu i masineriju nisu napravili nista impresivno i daleko su od onoga sto su mogli napraviti. I dalje stojim da je njihov proizvod smece i da je potrebno puno vise od samo pucanja u vodi, blatu i slicnog testiranja da se pokaze da li je neki proizvod dobar ili nije.
Pogledaj Tehnicko remontni zavod Bratunac i njihov pistolj RS9 Vampir. Treba im skinuti kapu. To je vec inovacija i dizajn a sklopiti AR9 pusku iz standardnih milspec komponenti nije nista impresivno.
Sa ovim boldiranim mogu se složiti.
To sto mi u javnosti ne možemo da znamo, ne znaci da ne rade na projektima. I ovo je mnogo, osvojiti proizvodnju podsklopova za AR/AK.
Ako bi napravili presjek osvojene proizvodnje podsklopova u Igmana i ACU. Mozemo slobodno reci da imamo 3 BH puske i vise modela.
Cekamo Zrak hoce li oni proizvoditi nove opticke i red dot nisane. Gdje je snajperska i dalekometna s. puska, mitraljez...
ako je ovo istina onda je glavni cilj postignut. ako je u Hameriku 300 onda je u BiH 200-250 znaci mogla bi se za klubove prakticnog streljastva cijena nategnuti i ispod 500 KM po principu da naplate samo "ruke i materijal". to je odlicna vijest.Uz duzno postovanje ovo je u principu jedno veliko smece sastavljeno od jeftinih komponenti koje se u Americi moze sklopiti po cijeni od ispod 300 dollara. I posebno je smijesno ako misle da sa ovim mogu osvojiti Americko trziste jer nema sanse da ce ovo proci.
a od kud tebi ta ideja da ja nista nisam naucio iz neciijih?Nike af1 white wrote: ↑19/05/2020 10:40najlakse je ismijavati covjeka koji zna nesto i mozes nesto novo nauciti sve sto je rekao do sada mu je na mjestu a ne samo red dobrih bosnjana li la oprao si boga i narod sa tim vise
zbog jedne i jedine stvari profita poznavajuci bektu i kako radi nije isao zbog price dobrih bosnjana i patriotizma nego maksimalni profit iskoristio je vec postojece znanje u polimerima CNC masinama i ulozio ga u novu djelatnost i sto je vidio da to nekome moze prodati i zato je ova prica sto ovaj lik iz Amerike govori odlicna jer ako pravis nesto zbog profita ubaci dijelove koji ce tvoj proizvod razlikovati od ostalih jest da bi u početku bilo skuplje a u konačnici bi isplivao kao konkretan i kvalitetan proizvod vani te bi zbog toga imao jos vise narudžbi slican je problem i sa pobjedom bio imali su trziste Amerike na dlanu i onda ih je ubila nekvalitetna i nekozinstencija municije zato ako sad ac unity na pocetku ne krene sa najboljim dijelovima tesko ce se na kraju profilirati kao vrhunski proizvodjac155_mm wrote: ↑19/05/2020 11:28a od kud tebi ta ideja da ja nista nisam naucio iz neciijih?Nike af1 white wrote: ↑19/05/2020 10:40najlakse je ismijavati covjeka koji zna nesto i mozes nesto novo nauciti sve sto je rekao do sada mu je na mjestu a ne samo red dobrih bosnjana li la oprao si boga i narod sa tim vise
nego sta ti mislis, zbog cega je pokrenuta proizvodnja pjesadijskog oruzja u BiH i to sa nule? sta ti mislis sta su mogli biti osnovni ciljevi? mozda da se pokaze svijetu kako se pravi pjesadijsko oruzje? ili je nesto drugo bilo u pitanju?
citat iz prvog teksta u kojem se pominje proizvodnja bh. puskerahmetli dedo wrote: ↑19/05/2020 11:59 Hajmo biti realni, ovaj SMG9 i nije neka posljednja riječ tehnike, ali AC i ne treba da pravi high - end oružje kao što ga pravi @letacarms nego jeftino, relativno pouzdano oružje za policiju i "sportiste" koje može, ako zatreba, da se masovno proizvodi od već dostupnih sirovina. Počeli su kao nekad kinezi - rastavi - pođoni - sastavi - prodaj jeftinije (ovo zadnje se samo nadamo), što je dobar prvi korak u usvajanju osnovnih kompetencija, ali nadamo se da neće stati samo na ovom nego da će nešto naučiti pa unaprijediti i tako dalje. Ipak, za nešto više je potrebna bolja naučna i tehnološka baza koju će, nadam se, stvoriti. Ali ako žele da na ovome zarade, a žele jer su privatna firma, moraće krenuti u izvoz.
Još jedna stvar mi je zapela za oko, kad su prije par godina predstavljali svo oružje, tu se motao i pištolj imena "AC Alfa 5" i "AC 5 REX Zero 1" što neodoljivo podsjeća na slovenačku firmu "Arex" i njihov, po izgledu istovjetan model "Rex Zero 1", pa me zanima kakva je to saradnja ako neko zna?
al' hajde ti to objasni nekom ko se pali na naslove iz komsiluka tipa "Srpsku pušku želeće sve armije sveta,...."Dodaje da je potrebno osigurati ekonomski isplativ i jednostavan dizajn da bi se mogli obezbijediti repromaterijali, ali i da se može povoljno prodavati na komercijalnom tržištu.
ili tebi smeta istina o tome kako se raji na istocnoj obali drine predstavlja namenska industrija
covjek nije bez razloga postao to sto jeste i sto je odlicno za Goražde i taj kraj pogledaj samo portfolio proizvoda od dijelova za automobilsku industriju pa dio sa proizvodnjom vezova za skije pa rasvjeta pa stolice za stadione i nesalomljive lopate ovo mu je samo nastavak portfolia i nekako logican jer ima sirovine masine i najvaznije znanje u oblikovanju plastike i metala sve ostalo su finese i zato bi trebao poraditi na tim finesama da bude jos kvalitetniji jer su vrhunski inzinjeri i sposobni su za to155_mm wrote: ↑19/05/2020 12:00 @Nike af1 white
za razliku od tebe ja ne poznajem bektu i njegove razloge ali mi je malo sumnjiva ta tvoja prica po kojij ispada da je bekto jedno jutro ustao i rekao sam sebi "ma da ja batalim auto industriju i da se okrenem proizvodnji pusaka i pistolja jer eto fali tih proizvodjaca a vidim da niko od njih ne propada nego ih je sve vise i vise"
ili samo hocu da ukazem kako mi na zapadnoj obali drine nikako ne bi smjeli raditi. jer na zalost i kod nas se ponekad pojave neki koji bi bili "revolucionarni". i mozda je bolje takve trendove odmah prekinuti prije nego sto uzmu zamaha kao na istocnoj obali drine.