Mjenica

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Tom cat

#1 Mjenica

Post by Tom cat »

Pozdrav,
Potrebna mi je informacija vezano za mjenicu.
Radi se o tome da sam sa jednom tvrtkom u BiH potpisao ugovor o radu.
Ugovor sadrži standardno stim da postoji i ona tačka o zabrani takmičenja sa poslodavcem.
To je sve definisano sa pravilnikom firme itd..
Ja sad ne smijem preći da radim u konkretnoj firmi, ne bih smio osnovati vlastitu firmu koja bi se bavila istom branšom itd..
Još je definisano da moram čuvati poslovnu tajnu nakon prestanka radnog odnosa (zauvijek ) :zoka:, stim da mi je uz to sve data čini mi se prazna mjenica koju morao potpisati, odnosno bukvalno rečeno bio sam natjeran da je potpišem.
Možel mi neko reći šta sam to napravio, da li imam neka prava, da li to mogu poništiti, koliko važi mjenica itd???
Molim za info, LP.
basicm

#2 Re: Mjenica

Post by basicm »

Zauvijek?
Tom cat

#3 Re: Mjenica

Post by Tom cat »

Da, zauvijek,.. Tako definisano poslije prestanka radnog odnosa pa do groba😀🤭
Peryton_

#4 Re: Mjenica

Post by Peryton_ »

Kako mislis potpisao mjenicu? Kako si potpisao nesto sto ne znas ni sam sta je? Koja je bransa, IT?
Tom cat

#5 Re: Mjenica

Post by Tom cat »

Potpisao mjenicu koja je navodno garant potpisanom ugovoru..
Tj. Mjenica kao garant Da ja neću prekršiti tačke iz ugovora koje je poslodavac postavio kako bih sebe zaštitio u tržišnoj utakmici.
Tako mi je rečeno da je mjenica vezana uz ugovor.
Tj. Ne mogu raditi u konkurencije, ne mogu osnovati istu delatnost najmanje dvije godine.
Zanima me da li se ta moja mjenica može zlouptrjebiti, da li je mogu poništiti itd.??
Vidi uslov za zaposlenje je bio da tu mjenicu moram potpisati ili inače ništa od radnog odnosa.
SAD ako bih ja nešto prekršio iz tog ugovora oni mogu aktivirati mjenicu te bi ja bio dužan isplatiti njim iznos od nekoliko plata, tj iznos od zadnje plate koju sam primio kod njih..
Tako mi je rečeno, a mene kopka što je ta mjenica bila prazna, nije na njoj bio dopisa nikakav iznos niti bilo šta..
Peryton_

#6 Re: Mjenica

Post by Peryton_ »

Jasno mi je da se firma ogradjuje ali bianco mjenica se ne potpisuje bas za svaki posao.Zato te pitam koja je bransa u pitanju, da li je menadzerski ugovor i ostale stvari.
Ja znam samo jos za jedan slucaj potpisivanja mjenice uz ugovor ali honorari te osobe odnosna mjesecna placa je bila petocifrena.
Tom cat

#7 Re: Mjenica

Post by Tom cat »

Trgovina je upitanju..
Nije menadžerski ugovor, nit je plata sa puno brojeva.

Stvar je u tome što poznajem materiju, sistem, kupce itd... i samim tim kad bih krenuo raditi za sebe ili konkurenciju mogao bih sadašnjem poslodavcu prema njihovom mišljenju konkurisati i zbog toga je došla ta mjenica..
Recimo da mi se otvara prilika da postanem samostalan, a ta mjenica me koči u cilju.
Napominjem da je samovoljno nisam potpisao tj. Da je ona bila uslov, a meni je bio potreban posao, nisam imao izbora osim tog posla.
Stim da godinama radim samo taj posao i ne vidim se u drugom poslu, ne znam ništa drugo raditi osim toga..
Imaš li bilo kakvu informaciju na do sad postavljena pitanja?
Snake Eyes

#8 Re: Mjenica

Post by Snake Eyes »

Bez uvrede ali koliko vidim bili su upravu što su ti uvjetovali da potpišeš mjenicu :D.
Tom cat

#9 Re: Mjenica

Post by Tom cat »

Ma ništa😉, kakva ljutnja tu smo da komentarišemo😉
Upravu su i nisu..
Ti moraš radniku dati dobre uslove kako On ne bi napustio firmu..
Stim da su kod nas većinom robovlasnici, da te gaze pritom za male pare, a ti vrijediš toliko da se oni moraju da se zaštite mjenicom..
U doba Corene te pošalju kući na neplaćeno, a ti nemaš ni 300 KM ušteđevinu jer si bio dobro plaćen tokom godina rada..
SAD, gdje je tu pravda i ko je upravu?
A poture ti mjenicu kako ti ne bih mogao raditi i zarađivati.
Ne znam baš jesul upravu..
vjesticanametli

#10 Re: Mjenica

Post by vjesticanametli »

pa zar se sve stavke ne definisu ugovorom....trzisna utakmica itd

mjenicu bjanko ne potpisujte :-) i ako vec jesi kad napustis trazi je ponistenu nazad....ccc jel bez protesta mjenica ili
DaffyDuck

#11 Re: Mjenica

Post by DaffyDuck »

Tom cat wrote: 14/05/2020 03:36 Ma ništa😉, kakva ljutnja tu smo da komentarišemo😉
Upravu su i nisu..
Stim da su kod nas većinom robovlasnici, da te gaze pritom za male pare, a ti vrijediš toliko da se oni moraju da se zaštite mjenicom..
U doba Corene te pošalju kući na neplaćeno, a ti nemaš ni 300 KM ušteđevinu jer si bio dobro plaćen tokom godina rada..
Jel u Ugovoru o radu navedeno potpisivanje mjenice ili si to potpisao onako mimo zvanicne dokumentacije?
Tom cat

#12 Re: Mjenica

Post by Tom cat »

Nije navedeno..
Snake Eyes

#13 Re: Mjenica

Post by Snake Eyes »

Tom cat wrote: 14/05/2020 03:36 Ma ništa😉, kakva ljutnja tu smo da komentarišemo😉
Upravu su i nisu..
Medalja ima dvije strane, u pravu si za robovlasništvo ali prečesto sam vidio da bivši radnik otvori firmu iste djelatnosti i pokupi kupce/kontakte od firme u kojoj je radio te sagradi biznis na tuđoj višegodišnjoj muci.
VladaFBiH

#14 Re: Mjenica

Post by VladaFBiH »

Koliko znam klauzula nekonkurisanja je obligacioni odnos i ukoliko je poslodavac koristi dužan ti je isplaćivati platu (ili kako si već dogovorio) za period u kojem ne možeš "ići" u konkurenciju što bi u tvoj slučaju bilo do penzije :) - provjeri ovo sa advokatom jer ne može samo jedna strana imati prava u ovom slučaju.
ExNihilo

#15 Re: Mjenica

Post by ExNihilo »

VladaFBiH wrote: 18/05/2020 11:18 Koliko znam klauzula nekonkurisanja je obligacioni odnos i ukoliko je poslodavac koristi dužan ti je isplaćivati platu (ili kako si već dogovorio) za period u kojem ne možeš "ići" u konkurenciju što bi u tvoj slučaju bilo do penzije :) - provjeri ovo sa advokatom jer ne može samo jedna strana imati prava u ovom slučaju.
% plate, ali moraš dokazati da imaš ponudu za posao.

U praksi, ko će ti pouditi posao ako ne možeš preći.
boshniak

#16 Re: Mjenica

Post by boshniak »

Tom cat wrote: 14/05/2020 02:13 Da, zauvijek,.. Tako definisano poslije prestanka radnog odnosa pa do groba😀🤭
To je ništavna klauzula, na osnovu koje možeš tražiti u poništenje tog ugovora o zabrani takmičenja. Zakon o radu u članu 86. jasno propisuje da se zabrana takmičenja sa poslodavcem može ugovoriti najduže na 2 godine. Pročitaj Zakon o radu članove 85-93. Takođe u članu 87. kaže se:
"Ugovorena zabrana takmičenja obavezuje
radnika samo ako je ugovorom poslodavac
preuzeo obavezu da će radniku za vrijeme
trajanja zabrane isplaćivati naknadu najmanje u
iznosu polovine prosječne plaće isplaćene
radniku u periodu od tri mjeseca prije prestanka
ugovora o radu."

Da li je u ugovoru i poslodavac definisao svoje obaveze? Ako nije, to je još jedan razlog za proglašenje ugovora ništavnim.
hadzinicasa

#17 Re: Mjenica

Post by hadzinicasa »

boshniak wrote: 18/05/2020 11:47
Tom cat wrote: 14/05/2020 02:13 Da, zauvijek,.. Tako definisano poslije prestanka radnog odnosa pa do groba😀🤭
To je ništavna klauzula, na osnovu koje možeš tražiti u poništenje tog ugovora o zabrani takmičenja. Zakon o radu u članu 86. jasno propisuje da se zabrana takmičenja sa poslodavcem može ugovoriti najduže na 2 godine. Pročitaj Zakon o radu članove 85-93. Takođe u članu 87. kaže se:
"Ugovorena zabrana takmičenja obavezuje
radnika samo ako je ugovorom poslodavac
preuzeo obavezu da će radniku za vrijeme
trajanja zabrane isplaćivati naknadu najmanje u
iznosu polovine prosječne plaće isplaćene
radniku u periodu od tri mjeseca prije prestanka
ugovora o radu."

Da li je u ugovoru i poslodavac definisao svoje obaveze? Ako nije, to je još jedan razlog za proglašenje ugovora ništavnim.
tacno. a i to moze buduci poslodavac da "otkupi". ako te hoce. znaju to oni i spremni su na to kad uposljavaju nekog iz branse s iskustvom.
ponude ti platu, ti kazes imam klauzulu, oni kazu, otkupicemo ili u cijelosti ili ti ponude da otplate dio.
hadzinicasa

#18 Re: Mjenica

Post by hadzinicasa »

VladaFBiH wrote: 18/05/2020 11:18 Koliko znam klauzula nekonkurisanja je obligacioni odnos i ukoliko je poslodavac koristi dužan ti je isplaćivati platu (ili kako si već dogovorio) za period u kojem ne možeš "ići" u konkurenciju što bi u tvoj slučaju bilo do penzije :) - provjeri ovo sa advokatom jer ne može samo jedna strana imati prava u ovom slučaju.
nije ti duzan isplacivati platu.
VladaFBiH

#19 Re: Mjenica

Post by VladaFBiH »

hadzinicasa wrote: 18/05/2020 12:14
nije baš tako - ako te uslovljava sa nekonkurisanjem moraš imati adekvatnu naknadu (minimalna je definisana čak i zakonom kao i maksimalni rok klauzule - odgovorio ti je "boshniak" iznad - članovi 85-93 Zakona o radu FBiH/ZABRANA TAKMIČENJA RADNIKA SA POSLODAVCEM)
hadzinicasa

#20 Re: Mjenica

Post by hadzinicasa »

VladaFBiH wrote: 18/05/2020 13:34
hadzinicasa wrote: 18/05/2020 12:14
nije baš tako - ako te uslovljava sa nekonkurisanjem moraš imati adekvatnu naknadu (minimalna je definisana čak i zakonom kao i maksimalni rok klauzule - odgovorio ti je "boshniak" iznad - članovi 85-93 Zakona o radu FBiH/ZABRANA TAKMIČENJA RADNIKA SA POSLODAVCEM)
u pravu si, ima smisla - zato ova klauzula vrlo rijetko bude aktivirana. ja licno ne znam nikoga kome je bila. dobijes saglasnost od stare firme.
Haris.ba

#21 Re: Mjenica

Post by Haris.ba »

Dok ti oboriš mjenicu, odoše pare na advokata. Možda mjenica čak i sjedne na bankovni račun.

Pametno su oni ovo smislili. Nema nigdje u ugovoru o radu spominjanje mjenice, te su čisti što se tiče inspekcije rada. A ako ne potpiseš mjenicu, neće sa tobom ni sklopiti ugovor o radu.

Objašnjeno je već kako je kod nas regulisan odnos prema drugim poslodavcima. Samo naknada koja je maksimalno 2 godine.

Nego, ja bih na tvom mjestu pismenim putem tražio povrat mjenice koja se nalazi kod njih po nepostojećem osnovu za početak. Naravno, prvo bih našao drugi posao.

Što se tiče poslovne tajne mislim da ta neka odredba doživotnog trajanja je onako baš neprecizna. Pravilo je da dužnost trajanja poslovne tajne traje dok je informacija ili dokument poslovna tajna. Malo stvari može biti poslovna tajna "doživotno".
joe_black

#22 Re: Mjenica

Post by joe_black »

Postovani, ako je u pitanju bjanko mjenica, predpostavljam da je ugovorom propisano i visina penala u slucaju krsenja ugovora o nekonkurisanju bivsem poslodavcu tako da ta mjenica se moze koristiti samo do visine odstete...
Znaci sa mjenicom si ogranicen samo do tog isznosa ali opet koliko vidim da ti je neko ovdje vec pisao vezano za radno pravne odnose kakva je situacija sa tretmanom takvog po tebe stetnog ugovora...
Sto se tice mjenice ona je ogranicena visinom stete navedene u ugovoru, a za zakonitost te klauzule se obavezno raspitaj kod nekog advokata...
lp
DaffyDuck

#23 Re: Mjenica

Post by DaffyDuck »

Haris.ba wrote: 18/05/2020 15:58 Dok ti oboriš mjenicu, odoše pare na advokata. Možda mjenica čak i sjedne na bankovni račun.

Pametno su oni ovo smislili. Nema nigdje u ugovoru o radu spominjanje mjenice, te su čisti što se tiče inspekcije rada. A ako ne potpiseš mjenicu, neće sa tobom ni sklopiti ugovor o radu.

Objašnjeno je već kako je kod nas regulisan odnos prema drugim poslodavcima. Samo naknada koja je maksimalno 2 godine.

Nego, ja bih na tvom mjestu pismenim putem tražio povrat mjenice koja se nalazi kod njih po nepostojećem osnovu za početak. Naravno, prvo bih našao drugi posao.

Što se tiče poslovne tajne mislim da ta neka odredba doživotnog trajanja je onako baš neprecizna. Pravilo je da dužnost trajanja poslovne tajne traje dok je informacija ili dokument poslovna tajna. Malo stvari može biti poslovna tajna "doživotno".
Mislim, svaka cast na ideji i kako ih preveslaju da potpisu. To mi je vrh.
Jesi li potpisao kakvu mjenicnu izjavu?

On moze da popuni tu mjenicu na kakav god iznos hoce i da je preda na banku, banka je duzna da je sprovede. A tvoje je da se ganjas na sudu, pa ako sta dokazes, dokazes. I sve vrijeme si blokiran ili opuhanog racuna. Mogu se donnijeti privremene mjere, pa skinuti ali to je sve vucaranje i placanje advokata i sudova. Vracaj tu mjenicu kako znas i umijes.
ExNihilo

#24 Re: Mjenica

Post by ExNihilo »

I kad vratiš, nađeš drugi posao, napiši koja je firma, da se ko ne zahebe. :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#25 Re: Mjenica

Post by Tomahawk11 »

Morebit čovjek radi za kakav kartel, ko će ga znati.
Ako si dobre pare, šta fali i dušu đavolu prodati.
Post Reply