Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Bluemore
- banjaluka078
- Moderator
#25628 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Uvijek pomislim da smo najgori, jer nemamo testova, onda pročitam da npr. Amerika nema dovoljno testova. Hajde, Amerika, vidjelo se od početka da su u rasulu zbog njihovih političkih neslaganja, ali drug iz Švedske piše da je baš loše, sa svim simptomima, onako momački izraženim i nigdje pomoći. Jednom mu pozlilo, zbrinula ga hitna pomoć infuzijom, konstatovali visok puls, visok pritisak, visoku temperaturu i poslalo kući. On pitao za test. Oni rekli "nemamo mi testova" i to je to. Dođi ako ti ponovo pozli ili ne budeš mogao disati.
- jeza u ledja
- Optimus09
#25630 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ova tema i sad aktuelna.
Vodim vas na kafu poslije ramazana
Vodim vas na kafu poslije ramazana
-
breba
#25631 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Cuo sam slicne price iz Svedske. Prilicno brutalno za drzavu koja kao brine o svojim gradjanima. Kao da su informacije iz Rusije i sl.banjaluka078 wrote: ↑18/05/2020 02:50Uvijek pomislim da smo najgori, jer nemamo testova, onda pročitam da npr. Amerika nema dovoljno testova. Hajde, Amerika, vidjelo se od početka da su u rasulu zbog njihovih političkih neslaganja, ali drug iz Švedske piše da je baš loše, sa svim simptomima, onako momački izraženim i nigdje pomoći. Jednom mu pozlilo, zbrinula ga hitna pomoć infuzijom, konstatovali visok puls, visok pritisak, visoku temperaturu i poslalo kući. On pitao za test. Oni rekli "nemamo mi testova" i to je to. Dođi ako ti ponovo pozli ili ne budeš mogao disati.
-
daddy-kool
#25632 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://thehill.com/homenews/sunday-tal ... about-whatFormer CDC head: 'I don't think you can be too alarmist about what this virus can do'
Former Centers for Disease Control and Prevention (CDC) director Thomas Frieden said Sunday that he did not think it is possible to be “too alarmist about what [coronavirus] can do.”
“When it begins to spread again, you won’t see that for a few weeks,” he added. “Once there is resumption of spread, you won’t see that for a month or two.”
Also asked about President Trump’s pronouncement that the virus could simply disappear without a vaccine, Frieden said: “It’s unlikely that the virus would simply disappear … that’s unusual based on what we’ve seen in 200 countries around the world,” although he noted some inconclusive evidence suggesting it may abate somewhat in warmer weather.
-
daddy-kool
#25633 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mislim da nije moguće da Švedska nema dovoljno testova, pa mi u BiH imamo napretek. Oni jednostavno ne testiraju. Ovo je dio njihove strategije puštanja virusa da "odradi svoje" kroz populaciju, jer su oni davno prestali pokušavati da epidemiju stave pod kontrolu. Njihova strategija je bazirana na pogrešnim pretpostavkama o smrtnosti i potencijalnim komplikacijama bolesti ("teža gripa"), i nije se mijenjala sa pojavom novih informacija.breba wrote: ↑18/05/2020 03:15Cuo sam slicne price iz Svedske. Prilicno brutalno za drzavu koja kao brine o svojim gradjanima. Kao da su informacije iz Rusije i sl.banjaluka078 wrote: ↑18/05/2020 02:50Uvijek pomislim da smo najgori, jer nemamo testova, onda pročitam da npr. Amerika nema dovoljno testova. Hajde, Amerika, vidjelo se od početka da su u rasulu zbog njihovih političkih neslaganja, ali drug iz Švedske piše da je baš loše, sa svim simptomima, onako momački izraženim i nigdje pomoći. Jednom mu pozlilo, zbrinula ga hitna pomoć infuzijom, konstatovali visok puls, visok pritisak, visoku temperaturu i poslalo kući. On pitao za test. Oni rekli "nemamo mi testova" i to je to. Dođi ako ti ponovo pozli ili ne budeš mogao disati.
https://www.thelocal.se/20200320/fact-c ... oronavirusSweden made this change following the first signs of community infection (cases that could not be linked to overseas travel or previously confirmed cases).
This meant that contact tracing would no longer be as effective, since not all cases were accounted for, so in order to best prioritise resources, the Public Health Agency has shifted resources to focus on the most seriously ill or at risk patients.
"We have passed the point of testing every case now that we have community infection," Karin Tegmark Wisell of the Public Health Agency told the TT newswire. She said that the WHO warning was general worldwide advice for countries that were in the early stages of the virus, and that Sweden had passed the point at which it was able to test every suspected case.
-
biglebovski
#25634 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ponovo dva dana zaredom u Zeničko-dobojskom kantonu nije otkriven nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom pa je broj zaraženih od početka pandemije ostao na brojki 243. U odnosu na jučerašnji dan nepromijenjen je i broj pozitivnih osoba na liječenju u Kantonalnoj bolnici u Zenici – 14 na Odjelu za infektivne bolesti te 57 u depadansu KBZ-a u Stacionaru.
Niko od njih nije na respiratoru niti životno ugrožen.
Zvanično su do sada izliječene 133 osobe, dok je broj aktivno zaraženih 110. Početkom naredne sedmice, nakon kontrolnih testiranja, očekuje se da će veći broj osoba s negativnim nalazima biti otpušten na daljnji kućni tretman na kojem će ostati još 14 dana.
Trenutno se pod zdravstvenim nadzorom nalaze 3.249 osoba.
https://www.zenit.ba/u-zdk-drugi-dan-za ... zarazenih/
Ze-Do kanton bilježi 0 smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom.
Niko od njih nije na respiratoru niti životno ugrožen.
Zvanično su do sada izliječene 133 osobe, dok je broj aktivno zaraženih 110. Početkom naredne sedmice, nakon kontrolnih testiranja, očekuje se da će veći broj osoba s negativnim nalazima biti otpušten na daljnji kućni tretman na kojem će ostati još 14 dana.
Trenutno se pod zdravstvenim nadzorom nalaze 3.249 osoba.
https://www.zenit.ba/u-zdk-drugi-dan-za ... zarazenih/
Ze-Do kanton bilježi 0 smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom.
- banjaluka078
- Moderator
#25635 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mom drugu su rekli baš to "nemamo testova", na šta im je on odgovorio da bi mu bilo bolje da se u Bosni razbolio, pa su se onda još i uvrijedili. Fazon je što je u nekom manjem mjestu...veći gradovi su prilično pokriveni i organizovani po njegovoj priči.daddy-kool wrote: ↑18/05/2020 04:12
Mislim da nije moguće da Švedska nema dovoljno testova, pa mi u BiH imamo napretek. Oni jednostavno ne testiraju.
- uglavnomja
#25636 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
STIGLI PRVI ČESI – “Dođite u Hrvatsku”, poručili sunarodnjacima u dnevniku nacionalne telvizije
https://morski.hr/2020/05/18/stigli-prv ... xbCPV0fs3c
https://morski.hr/2020/05/18/stigli-prv ... xbCPV0fs3c
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#25637 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja u julu namjeravam izlet do Slovenije i HR, a možda se odvezem i do familije u Austriju
Po mojoj procjeni do tada će sve zabrane i mjere biti ukinute jer ni našim bilmezima ne odgovara zatvorena granica i smanjen priliv evrića od dijaspore i turista 
- banjaluka078
- Moderator
#25638 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moja je prva polovina juna ili septembra na Jadranu, tradicionalno. Sad je jun otkazan, ali sam sigurna da za septembar neće biti nikakvih problema. Možda čak i do Istre.Lajavikrelac wrote: ↑18/05/2020 11:41 Ja u julu namjeravam izlet do Slovenije i HR, a možda se odvezem i do familije u AustrijuPo mojoj procjeni do tada će sve zabrane i mjere biti ukinute jer ni našim bilmezima ne odgovara zatvorena granica i smanjen priliv evrića od dijaspore i turista
![]()
- Domaci izdajnik
#25639 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Opa šta sam rekao
https://interview.ba/vijesti/item/32029 ... ena-za-sve
Stay tuned and listen to me
Stay tuned and listen to me
-
biglebovski
#25640 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
SAYVILLE, N.Y. (CBSNewYork) - Rose Leigh-Manuell sebe naziva blagoslovljenom.
Preživjela prabaka ima 101 godinu.
Njeno medicinsko osoblje iz Good Samaritan / Catholic Catholic Health Services u Sayvilleu vjeruje u snagu Leigh-Manuell i borbu protiv koronavirusa. Ali ona im pripisuje zasluge.
„Ljekari i medicinske sestre se odlično brinu o meni“, rekla je.
Leigh-Manuell-in sin Gary kaže da je bilo touch and go...
"Stopa preživljavanja sa 101 godinom kada se zarazi bolešću ... nisam mislio da ima šanse", rekao je.
Ne samo što je Leigh-Manuell pobijedila COVID-19, ona je preživjela španjolski grip godine kada se rodila.
„1918. 31. decembra 1918. “, rekla je.
Leigh-Manuell rođena je u ribarskoj industriji. I njen otac i suprug bili su komercijalni ribari....
https://newyork.cbslocal.com/2020/04/28 ... ronavirus/
Preživjela prabaka ima 101 godinu.
Njeno medicinsko osoblje iz Good Samaritan / Catholic Catholic Health Services u Sayvilleu vjeruje u snagu Leigh-Manuell i borbu protiv koronavirusa. Ali ona im pripisuje zasluge.
„Ljekari i medicinske sestre se odlično brinu o meni“, rekla je.
Leigh-Manuell-in sin Gary kaže da je bilo touch and go...
"Stopa preživljavanja sa 101 godinom kada se zarazi bolešću ... nisam mislio da ima šanse", rekao je.
Ne samo što je Leigh-Manuell pobijedila COVID-19, ona je preživjela španjolski grip godine kada se rodila.
„1918. 31. decembra 1918. “, rekla je.
Leigh-Manuell rođena je u ribarskoj industriji. I njen otac i suprug bili su komercijalni ribari....
https://newyork.cbslocal.com/2020/04/28 ... ronavirus/
- banjaluka078
- Moderator
#25641 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Lajavikrelac wrote: ↑18/05/2020 11:49 Opa šta sam rekao![]()
Stay tuned and listen to me![]()
Šta ti je, sezona zubara, frizera i roštilja, a granica zamandaljena...ne ide.
- Domaci izdajnik
#25642 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jun i septembar u Istribanjaluka078 wrote: ↑18/05/2020 11:45 Sad je jun otkazan, ali sam sigurna da za septembar neće biti nikakvih problema. Možda čak i do Istre.
Zato što su dobili podsticaj od MMF i EU:banjaluka078 wrote: ↑18/05/2020 11:51 Šta ti je, sezona zubara, frizera i roštilja, a granica zamandaljena...ne ide.

Last edited by Domaci izdajnik on 18/05/2020 11:56, edited 1 time in total.
- Domaci izdajnik
#25643 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa od juna Buenvenidos a Me...Bosnia
...Piše ti sve 
- Domaci izdajnik
#25644 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Srećom sve crne prognoze WHO su se obistinile do sad
jebem li im nanulicu nesposobnu uhljebarsku
Prema njihovim predviđanjima ulice i kuće su trebale biti pune lešava u crnim vrećama koje zatrpavaju bageri u masovne grobnice...
Tarabu Kini čim krene bilo šta sumnjivo, testiraj im građane i smještaj pod nadzor čim stupe u Evropu, a ne da jebeš sve ostale i dupe im pomjeraš....mamlazi...
Njima lockdown odgovara isto ko i našim medicinarima - plata ide a svira se qurzu
Kaže mi lik zaposlen u banjalučkom KBC da im je ovo stanje bilo banja! Nikada se više nije cugalo, žderalo i zajebavalo na poslu - i na kraju još nagrada 1000 KM dok su hiljade ostale bez posla... 
Njima lockdown odgovara isto ko i našim medicinarima - plata ide a svira se qurzu
- banjaluka078
- Moderator
#25645 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Može bit ako je zaposlen na očnom, bez prijema, bez pacijenata. Onaj moj je nagrabusio na internoj - tamo je i najviše zaraženih među osobljem, jer prijemi nisu prestali. Smjene po 24 sata, nekoliko dana uopšte nije imao drugog u smjeni, znači sam s pacijentima (6 pozitivnih u 15 dana), glavna samo javi da je još neko iz ekipe pozitivan i onda u 7-8 ujutro izađe iz smjene od 24 sata i u 19 i je već ponovo na odjelu. Ne da je zaradio hiljadarku, nego mu još i dođu love.Lajavikrelac wrote: ↑18/05/2020 12:20
Kaže mi lik zaposlen u banjalučkom KBC da im je ovo stanje bilo banja! Nikada se više nije cugalo, žderalo i zajebavalo na poslu - i na kraju još nagrada 1000 KM dok su hiljade ostale bez posla...![]()
-
laik1981
#25646 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jesu li oni dobili tu hiljadarku?banjaluka078 wrote: ↑18/05/2020 12:26Može bit ako je zaposlen na očnom, bez prijema, bez pacijenata. Onaj moj je nagrabusio na internoj - tamo je i najviše zaraženih među osobljem, jer prijemi nisu prestali. Smjene po 24 sata, nekoliko dana uopšte nije imao drugog u smjeni, znači sam s pacijentima (6 pozitivnih u 15 dana), glavna samo javi da je još neko iz ekipe pozitivan i onda u 7-8 ujutro izađe iz smjene od 24 sata i u 19 i je već ponovo na odjelu. Ne da je zaradio hiljadarku, nego mu još i dođu love.Lajavikrelac wrote: ↑18/05/2020 12:20
Kaže mi lik zaposlen u banjalučkom KBC da im je ovo stanje bilo banja! Nikada se više nije cugalo, žderalo i zajebavalo na poslu - i na kraju još nagrada 1000 KM dok su hiljade ostale bez posla...![]()
- banjaluka078
- Moderator
-
laik1981
#25648 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Onako pitam.. Imam duga u Kasindolskoj bolnici koji je do petka nije dobio.. Radi kao medicinski tehnicar..
- banjaluka078
- Moderator
#25649 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ili neće da prijavi, jer bi morao platiti kafu da počasti raju
Neka provjeri s upravom.
Ovdje su tu lovu dobili i u zavodu za fizikalnu terapiju koji uopšte nije radio, osim s ležećim pacijentima. Terapeuti su dolazili bukvalno jednom u 7-10 dana.
- Domaci izdajnik
#25650 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Osim infektivnog i internog odjela ostali su mahali palamarom...hitna nije primala uglavnom jer korona
Nekom rat nekom brat.