Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
-
zrakomlat
#7901 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ilija i Marinko su bili u crkvi. Možda su i na forumu 
-
palermo
#7902 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
hmm, moglo bi se o ovome diskutovati.....nisam baš siguran u to...Škobo Habu wrote: ↑17/05/2020 14:13
Ono što smo mogli zaključiti - herceg-bosanski prezir spram Sarajeva nije popustio, štono kažu, ni za jotu još od Bobana.
ali prezir onih što sebe nazivaju sarajevskom urbanom elitom spram drugih dijelova BiH je sve vidljiviji i čak dobija i svoje političko artikulisanje...
-
Hafis
#7903 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ne bih bas rekao. Univerzalni strucnjaci za tumacenje multikulture, antifasizma, ravnopravnosti, zastite manjina, umjerenog islama, viktimologije i svih mogucih disciplina su se ipak malo previse zaletili.Škobo Habu wrote: ↑17/05/2020 14:13Mani se dnevno-političke viktimizacije - od nje niko dobra nije vidio.Hafis wrote: ↑17/05/2020 12:29 Dobro je. Pokusaj usutkivanja kardinala na nacin slican vremenu iz doba vezirske Bosne nije uspio. To je dobro. Nisu imali muda za dalje...nije ovo Iran.
A nek je malo SDA mladez izasla napolje i naucila koju staeu partizansku pjesmu. Valjat ce opet kada zatreba izglumiti halal antifasiste.
Ovdje je, možemo slobodno reći, propao pokušaj stigmatizacije Sarajeva, kao anti-hrvatske i anti-katoličke sredine, što su cijelo vrijeme forsirali združeni žurnalistički servisi BH i hrvatskog HDZ-a.
Mogu sad oni, objavljivati raznorazne nategnute naslove iz stampe, hvaliti se kamo su obranili obraz, pricati bajke o svom antifasizmu, osnovati i AFŽ, a i SKOJ kad su vec i to.prisvojili - zajebali su se. Nikad vise ovakvih pokusaja - ne ide.
Da sam na Vinkivom mjestu sad bih jednu misu opleo i o Handzarlijama...i njih su dosta pobili bez suda.
-
zrakomlat
#7904 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Čovke je procijenio da postoji šansa za ovakav rasplet događaja, bez incidenata uz osudu ozbiljnijih institucija i medija, pa je mudro izbjegao dolazak. Nebi baš bilo lijepo da se piše kako prvi u Hrvata prisustvovao ovom veličanju saradnika nacističke Njemačke.
Gurno Ćavaru i Cvitanovića, njih ionako niTko ne zna.
Kae, haj te vi, pošao bih i ja inače al nešto me stomak boli.
Gurno Ćavaru i Cvitanovića, njih ionako niTko ne zna.
Kae, haj te vi, pošao bih i ja inače al nešto me stomak boli.
-
Škobo Habu
#7905 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ja jesam siguran. Pročitaj reagovanja sa desna - i možeš se uvjeriti da je odlika današnjeg Sarajeva - hrvatofobija.
-
Seyfo
#7906 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Da,poglavica kao i nas Hafizaga! Podvio rep na kraju. Mnogo zuji ali malo meda daje. Neostvareni bezmudi nacista. Najavio prisustvo i mahanje transparentima,ali kad je osvanuo taj dan, doslo iz guzice u glavu da ipak treba ici medju ljude druge rase, koji nosaju sablje(rekli mu) i vole njima mahati nad glavom,a na njegovoj se nekako vidi ko je... sta reci nego da je pickica. Takvi u ratu npr mogu samo da muce i ubijaju svezane civile. U svakom slucaju,iduce godine ce biti zanimljivo gdje ce odabrati lokaciju za performans. U seheru nije upalilo. Mozda Banja Luka?
- oaza85
#7907 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Sta reci sem, hvala velecasni monsinjore Puljicu.House wrote: ↑17/05/2020 14:39Kolinda wrote: ↑17/05/2020 08:40 Rezime Mise i događanja oko mise:
- izvrsna propovijed kardinala Puljića
- poruke mira i molba za oprost svih strana
- dostojanstveno držanje crkve u cjelini
- misa održana u skladu preporuka CZ u vrijeme pandemije COVID19
- huškanje od strane političara i medija iz Sarajeva
- prijetnje javno iznesene pred kamerama
- višednevni napadi iz svih oružja po kardinalu i Hrvatima u cjelini
- pokušaj zabrane vjerskih sloboda i obreda u katoličkoj crkvi
- prosvjed bez ikakvih pridržavanja mjera uzrokovanih pandemijom COVID19
- prošetavanje po centru grada sa znakovljem koje je ubijalo Sarajlije ne tako davno sa okolnih brda, te pod kojim znakovljem je izvršen genocid u Srebrenici
- većina medija (osim Face Tv) je radila emisije i intervjue samo sa jednom stranom, pozovu 5 gostiju (FTV) koji svi isto misle....
- kardinalu Puljiću postavljena meta na tijelo a kao što reče onaj terorista sa barikade ( nećemo ga danas napasti, ta nismo ludi, ali za koji dan će te vidjeti)
![]()
Ovako kvalitetno nabacivanje na volej cak ni mi nismo uspjeli promasiti.
Svaka cast.
Sad samo mezit, natanane.
- exliberal-ex
#7908 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ma Sarajevska "urbana elita " je ko beba bez zuba, samo moze da galami.palermo wrote: ↑17/05/2020 15:50hmm, moglo bi se o ovome diskutovati.....nisam baš siguran u to...Škobo Habu wrote: ↑17/05/2020 14:13
Ono što smo mogli zaključiti - herceg-bosanski prezir spram Sarajeva nije popustio, štono kažu, ni za jotu još od Bobana.
ali prezir onih što sebe nazivaju sarajevskom urbanom elitom spram drugih dijelova BiH je sve vidljiviji i čak dobija i svoje političko artikulisanje...
Realno gledajuci snaga te elite je u prozivanju po medijim sve na principu psi laju a karavani prolaze.
Ako su toliko jaki zasto sad neiskoriste priliku pa natjeraju vlast da promjeni nazive ulica onih ulica koje imaju konekcije sa ustaskim zlocinima?
nema od toga nista...jer kad se svjetla i kamere ugase vracamo se na onu politiku iz Komsicevog kabineta, na jednom zidu Tito na drugom Kraljevic...j****i bi se a da neudje...
A herceg-bosanski prezir...ma on je neunistiv isko kao sto BL gleda prema Beogradu, tako i Mostar prema Zagrebu, Sarajevo je za njih mahala
-
palermo
#7909 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ne znam razumijemo li se ? kada sam napisao nisam baš siguran u to, mislio sam na ovu tvoju rečenicuŠkobo Habu wrote: ↑17/05/2020 17:05Ja jesam siguran. Pročitaj reagovanja sa desna - i možeš se uvjeriti da je odlika današnjeg Sarajeva - hrvatofobija.
inače, ne mislim da je hrvatofobija odlika današnjeg Sarajeva.....prije bih rekao da je odlika zatvaranje u narcisoidnu sliku samoga sebe sa svim onim uobičajenim pojavama ........hrvatofobija je samo jedan od manifestnih oblika tog narcisma..
Ono što smo mogli zaključiti - herceg-bosanski prezir spram Sarajeva nije popustio, štono kažu, ni za jotu još od Bobana
-
Škobo Habu
#7910 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Handžar divizija ima veze sa NDH samo u tom "zemljopisnom" aranžmanu. Pored SS divizije "Skenderbeg", te nikada do kraja formirane "Kame", bila je oformljena od 90% muslimanski dobrovoljaca iz BiH, ostalo katolici i nešto folksdojčera. Zapovjedni kadar - kompletno njemački.Hafis wrote: ↑17/05/2020 16:24
Ne bih bas rekao. Univerzalni strucnjaci za tumacenje multikulture, antifasizma, ravnopravnosti, zastite manjina, umjerenog islama, viktimologije i svih mogucih disciplina su se ipak malo previse zaletili.
Mogu sad oni, objavljivati raznorazne nategnute naslove iz stampe, hvaliti se kamo su obranili obraz, pricati bajke o svom antifasizmu, osnovati i AFŽ, a i SKOJ kad su vec i to.prisvojili - zajebali su se. Nikad vise ovakvih pokusaja - ne ide.
Da sam na Vinkivom mjestu sad bih jednu misu opleo i o Handzarlijama...i njih su dosta pobili bez suda.
Poznato je da Pavelić bio protiv formiranja "Handžara", jer su iza ideje o njenom formiranju stajali muslimanski autonomaši. Na kraju se desilo masovno napuštanje ustaških jedinica i prelazak u 13. SS diviziju "Handžar". Postoje dokumentovana izvješća ustaških zapovjednika koji kukaju o tome.
Na kraju, u ono doba, bilo je kao da prelaziš iz OS BiH u američki "Marine corp.".
Već 1944. godine dolazi do osipanja "Handžara", jer većina dezertira ili prelazi u partizane. Sam Džemal Šarac, Titov general, u jednoj izjavi kaže da je imao bivše pripadnike "Handžara" u svojoj brigadi.
Svoj put će ta SS divizija okončati u Madžarskoj, a od kompletne divizije ostaće oko 200 pripadnika, većinom Švaba.
Ono što je umaklo partizanima, već ih 1946. možemo vidjeti među Arapima kako se bore u Palestini protiv cionista.
Koliko znam Tito je tada slao i svoje prekaljene borce da pomognu Arapima, al' sve đabe.
Umirovljenog libanonskog vojnika Kamela Rustomovića upitali smo zna li koliko je jugoslavenskih boraca poginulo u tom ratu. – Puno ih je poginulo, više od pedeset, ali nisu bila vremena za vođenje evidencije. No pouzdano znam da su osmorica Titovih boraca pokopana u zajedničkoj grobnici u gradu Bint Jubeilu. Na žalost, većina mojih drugova nema grobove. Ne znam što je s tijelima Marija Galića, Zorana Dakića i Franca Robotnika, a ne vjerujem da to itko zna.
Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/ustase- ... ela-814093 - www.vecernji.hr
Last edited by Škobo Habu on 17/05/2020 17:29, edited 3 times in total.
-
palermo
#7911 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
exliberal-ex wrote: ↑17/05/2020 17:18
A herceg-bosanski prezir...ma on je neunistiv isko kao sto BL gleda prema Beogradu, tako i Mostar prema Zagrebu, Sarajevo je za njih mahala
to je jako površna konstatacija......barem kada se govori o odnosu hercegovačkih Hrvata spram Sarajeva (predmijevam da si na njih mislio jer naravno Mostar nije =Hrvati, štoviše vrlo je daleko od toga)
-
Seyfo
#7912 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Opa! WWII Croat Nazzi colaborrators! Napreduju,napreduju,masala...
-
Škobo Habu
#7913 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Današnjem se Sarajevu ima štošta prigovoriti - od tog sterilnog i licemjernog anti-fašizma do provincijalne svijesti na svakom nivou.
No, kada jedan Ivo Lučić drži predavanje jednom Sarajevu, kao bivši SIS-ovac koji je slao Tuđmanu izvješća o etničkom čišćenju Bošnjaka po Stocu, Čapljini, Ljubuškom itd. onda znaš da se na tom fonu nije ništa promjenilo.
Ko to danas proziva Sarajevo za hrvatofobiju? Sve sami HDZ mediji koji smatraju da je svaki onaj pojedinac sa Titovom slikom u rukama - ispred Vječne Vatre - godi od bilo kog Štele, Tute, Come i sličnih.
- exliberal-ex
#7914 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
mislio sam na hercegovce ali sam koristio Mostar kao veci grad.palermo wrote: ↑17/05/2020 17:25exliberal-ex wrote: ↑17/05/2020 17:18
to je jako površna konstatacija......barem kada se govori o odnosu hercegovačkih Hrvata spram Sarajeva (predmijevam da si na njih mislio jer naravno Mostar nije =Hrvati, štoviše vrlo je daleko od toga)
Zapadni hercegovci nikad nisu Sarajevo gledali kao na partnera jer se Sarajevo prema njima odnosilo macinski ( zbog ustaskog djelovanja).
Zato su i bili okrenuti prema Zagrebu , da bi od 91 kad su postali ravnopravni i kad su dobili Hrvatsku iza njih pokazali sav prezir i nepovjerenje prema Sarajevu ( pod ovim mislim bosnjake) sto je i rezultiralo otvorenim ratom i Hrvatskom agresijom.
- Point.
#7915 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
E i ove Sarajlije vala, sad našli izlaziti na ulice sa petokrakama i antifašističkim porukama. Sad ostadoše kolumne i kolumne već ispisanog teksta sa Poskoka, Dnevnika i sličnih neofašističkih portalčića u ladicama, a njihovi autori ostadoše kao popišani. 
- Kolinda
#7916 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
"nećemo danas, ta nismo ludi"....
-
palermo
#7917 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
ma to je nebitno.Škobo Habu wrote: ↑17/05/2020 17:38
Ko to danas proziva Sarajevo za hrvatofobiju? Sve sami HDZ mediji koji smatraju da je svaki onaj pojedinac sa Titovom slikom u rukama - ispred Vječne Vatre - godi od bilo kog Štele, Tute, Come i sličnih.
Ono što jeste bitno (odnosno meni je bitno) je nerazumjevanje koje Sarajevo pokazuje spram drugih i svih njihovih specifičnosti ( a pod drugim ne podrazumjevam samo Srbe i Hrvate....). I što je najgore ne ulaže se ni minimum napora da ih razumije.......valjda zbog osjećaja samodovoljnosti makar unutar ovog našeg BH miljea
- oaza85
#7918 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Super, nek’ gledaju.exliberal-ex wrote: ↑17/05/2020 17:18Ma Sarajevska "urbana elita " je ko beba bez zuba, samo moze da galami.palermo wrote: ↑17/05/2020 15:50hmm, moglo bi se o ovome diskutovati.....nisam baš siguran u to...Škobo Habu wrote: ↑17/05/2020 14:13
Realno gledajuci snaga te elite je u prozivanju po medijim sve na principu psi laju a karavani prolaze.
Ako su toliko jaki zasto sad neiskoriste priliku pa natjeraju vlast da promjeni nazive ulica onih ulica koje imaju konekcije sa ustaskim zlocinima?
nema od toga nista...jer kad se svjetla i kamere ugase vracamo se na onu politiku iz Komsicevog kabineta, na jednom zidu Tito na drugom Kraljevic...j****i bi se a da neudje...
-
neko_sa_strane
-
neko_sa_strane
#7920 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Gledaju oni itekako ka Sarajevu kada imaju interesa, kada trebaju prodati robu koju proizvode firme iz zapadne Hercegovine na tržištu u Sarajevu, Tuzli, Zenici itd.exliberal-ex wrote: ↑17/05/2020 17:41mislio sam na hercegovce ali sam koristio Mostar kao veci grad.palermo wrote: ↑17/05/2020 17:25exliberal-ex wrote: ↑17/05/2020 17:18
Zapadni hercegovci nikad nisu Sarajevo gledali kao na partnera jer se Sarajevo prema njima odnosilo macinski ( zbog ustaskog djelovanja).
Zato su i bili okrenuti prema Zagrebu , da bi od 91 kad su postali ravnopravni i kad su dobili Hrvatsku iza njih pokazali sav prezir i nepovjerenje prema Sarajevu ( pod ovim mislim bosnjake) sto je i rezultiralo otvorenim ratom i Hrvatskom agresijom.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#7921 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Nije ali ideš ti 14 dana out
- notsure
#7922 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Otkud komunistima kokarde poslije 1945?
Jasenovac kao komunistički koncentracioni logor?

Ovo su screenshotovi propagandnog filma Nikole Kneza, travničkog uje izbjeglog u Ameriku:
https://www.youtube.com/watch?v=H_vUFukMqxI
Autorom filma se (naravno) diči glas koncila:
https://www.glas-koncila.hr/nikola-knez ... kampovima/
Jasenovac kao komunistički koncentracioni logor?

Ovo su screenshotovi propagandnog filma Nikole Kneza, travničkog uje izbjeglog u Ameriku:
https://www.youtube.com/watch?v=H_vUFukMqxI
Autorom filma se (naravno) diči glas koncila:
https://www.glas-koncila.hr/nikola-knez ... kampovima/
- Point.
#7923 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ono kad se fataš za slamku spasa
Priznaj, sami sebi ste pucali u koljeno i mirna Bosna. Imat ćete drugih prilika da pokušate destabilizirati BiH.
Last edited by Point. on 17/05/2020 22:17, edited 1 time in total.
- Hemel
#7924 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Oni ocekivali u Sarajevu kao u Z.Mostaru, kamenovanje.
Puno srece drugi put.
Puno srece drugi put.
- piupiu
#7925 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Shodno tome, dva najveća i najglasnija 'urbano-elitna' branitelja Hrvata i hrvatskih prava u BiH su Sarajlije, Sanja i Ugo Vlaisavljević, sa 0% hrvatskog backgrounda. Valjda zato što nemamo domaćih Hrvata koji bi se zauzeli za 'pravu' hrvatsku stvar, oni su se svi redom zatvorili u krivu 'sliku samih sebe'.