LIBIJA

Post Reply
Yaseer

#6076 Re: LIBIJA

Post by Yaseer »

Image

Mapa Libije
Kikibombona

#6077 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Yaseer wrote: 10/05/2020 04:12 General Haftar ne moze sprijeciti da se Libija osnuje kao islamska drzava. Libija se vodi malikijskom mezhebu i taj se mezheb treba sacuvati jer africki muslimani pripadaju malikijskom mezhebu. Predsjednk Erdogan je jedan divan covjek koji se brine za muslimane i otvoreno podrzavam Tursku u nastojanju da zastite muslimane sirom svijeta-
Erdogan stiti jedino Sumeju i Bilala, a sirijska sirotinja gine u libijskoj pustinji. Nema Sumeje i Bilala na prvoj liniji. Tu je onaj jadnik u dronjcima, sto nema ni kuceta ni maceta. Njegova misija je da krvari dok Tajipova djeca vozaju brodove po Bosforu.

Dosta sirijskih boraca je zarobila libijska armija. Sta mislis kako je njima sada?

Libijci najavljuju veliku ofanzivu protiv Turaka i Sirijaca te domacih izdajnika

Libijska armija napreduje u juznim predgradjima Tripolija... uz zestoko bombardovanje avijacije

Nastavljaju padati turski dronovi

@mba

#6078 Re: LIBIJA

Post by @mba »

Kikibombona wrote: 10/05/2020 09:01
Yaseer wrote: 10/05/2020 04:12 General Haftar ne moze sprijeciti da se Libija osnuje kao islamska drzava. Libija se vodi malikijskom mezhebu i taj se mezheb treba sacuvati jer africki muslimani pripadaju malikijskom mezhebu. Predsjednk Erdogan je jedan divan covjek koji se brine za muslimane i otvoreno podrzavam Tursku u nastojanju da zastite muslimane sirom svijeta-
Erdogan stiti jedino Sumeju i Bilala, a sirijska sirotinja gine u libijskoj pustinji. Nema Sumeje i Bilala na prvoj liniji. Tu je onaj jadnik u dronjcima, sto nema ni kuceta ni maceta. Njegova misija je da krvari dok Tajipova djeca vozaju brodove po Bosforu.

Dosta sirijskih boraca je zarobila libijska armija. Sta mislis kako je njima sada?

Libijci najavljuju veliku ofanzivu protiv Turaka i Sirijaca te domacih izdajnika

Libijska armija napreduje u juznim predgradjima Tripolija... uz zestoko bombardovanje avijacije

Nastavljaju padati turski dronovi

daj ba kiki pa nisu ti valjda to argumenti, pa gdje su haftarovi sinovi i djeca zetovi itd.

konto sam da si malo ozbiljniji sagovornik, te fore su poslije rata u bosni bili aktuelni, gdje je ko bio, jeli bakir se krip u trezoru ili ne, kakve veze ima bilal i sumeja sa ratom u libiji, jeli i macronova baba-djevojka pada u taj kaluf kao bilal i sumeja, a sta je sa drugima da ne nabrajam!

pomiri se sa tim da je haftar jedan obicni warlord i nista vise, shvati da je prijekat rusenja libije dosao sa nama omiljenog,demokratskog zapada uz pomoc beduinskih dinastija saudistana i emirata a ne od erdogana, bilala i sumeje!

TR kao kao i zapadne zemlje u libiji stiti svoje interese, u cemu je tu problem, pa pobogu ako imas imalo cojstva priznat ces to, zasto ne i TR u libiju kad moze francuska,italija,njemacka,egipat,rusija,kina i sve ostale beduinske dinastije!

u cemu je tvoj problem sa turskom?
@mba

#6079 Re: LIBIJA

Post by @mba »

@mba wrote: 10/05/2020 13:16
Kikibombona wrote: 10/05/2020 09:01

daj ba kiki pa nisu ti valjda to argumenti, pa gdje su haftarovi sinovi i djeca zetovi itd.

konto sam da si malo ozbiljniji sagovornik, te fore su poslije rata u bosni bili aktuelni, gdje je ko bio, jeli bakir se krip u trezoru ili ne, kakve veze ima bilal i sumeja sa ratom u libiji, jeli i macronova baba-djevojka pada u taj kaluf kao bilal i sumeja, a sta je sa drugima da ne nabrajam!

pomiri se sa tim da je haftar jedan obicni warlord i nista vise, shvati da je prijekat rusenja libije dosao sa nama omiljenog,demokratskog zapada uz pomoc beduinskih dinastija saudistana i emirata a ne od erdogana, bilala i sumeje!

TR kao kao i zapadne zemlje u libiji stiti svoje interese, u cemu je tu problem, pa pobogu ako imas imalo cojstva priznat ces to, zasto ne i TR u libiju kad moze francuska,italija,njemacka,egipat,rusija,kina i sve ostale beduinske dinastije!

pises o nekakvim libijcima koji nastavljaju ofenzivu na tripoli, a dobro znas da je u toj vojsci najmanje libijaca, mahom placenici iz stranih zemalja, wagneri, sudanci, srbijanci, ukrajinci a najmanje libijci!

vjeruj mi sta ti kazem, razvalice ih turci sve uskoro vidjeces

Yaseer

#6080 Re: LIBIJA

Post by Yaseer »

Jedina islamska zemlja koja vodi pristojnu politiku je Katar.
Kikibombona

#6081 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Ja ne predstavljam Haftara kao moralnu vertikalu. Svi oni svoje porodice cuvaju u svili a na terenu gine sirotinja.

Erdogan u Libiju salje hiljade sirijskih jadnika koji ratuju za njega da bi zaradili za porodice. Nakon 8 godina rata ljudi idu ginuti u libijsku pustinju. Mnogo je zarobljenih, sada im po zatvorima odvaljuju bubrege i vjerovatno slobodu vise nikad nece vidjeti. Zbog cega? Zbog Erdogana i 1 500 dolara mjesecno? Mnogi nisu dobili prvu platu a ubijeni su ili zarobljeni.

...

Da li bi ti ratovao za Erdogana u Libiji?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6082 Re: LIBIJA

Post by japin_mutapi »

jedna sličica samo za kiki bobu ----------------

Image
Kikibombona

#6083 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Al-Kaida poziva svoje borce iz Sirije da idu u Libiju. Od Sirije su izgleda odustali, na redu je Libija...

Yaseer

#6084 Re: LIBIJA

Post by Yaseer »

Khalifi Haftaru lici da bude general Armije ali nikaako da bude predsjednik drzave. Narod Libije ne bi ustajao na proteste protiv Gadafija da ga zeli zamijeniti novim diktatorom. Pozdravljam Tursku kad se stavila na stranu libijske vlade. Iako sam po mezhebskom opredjeljenju hanbelija ipak to ne znaci da podrzavam Saudijsku Arabiju a Katar smatram mojim uzorom. Turska ima zastitnick odnos prema Kataru tako da ja kao hanbelija podrzavam Katar.
@mba

#6085 Re: LIBIJA

Post by @mba »

Kikibombona wrote: 10/05/2020 15:39

Ja ne predstavljam Haftara kao moralnu vertikalu. Svi oni svoje porodice cuvaju u svili a na terenu gine sirotinja.

Erdogan u Libiju salje hiljade sirijskih jadnika koji ratuju za njega da bi zaradili za porodice. Nakon 8 godina rata ljudi idu ginuti u libijsku pustinju. Mnogo je zarobljenih, sada im po zatvorima odvaljuju bubrege i vjerovatno slobodu vise nikad nece vidjeti. Zbog cega? Zbog Erdogana i 1 500 dolara mjesecno? Mnogi nisu dobili prvu platu a ubijeni su ili zarobljeni.

...

Da li bi ti ratovao za Erdogana u Libiji?

TURSKA je sa ulazkom u libiju smanjila broj zrtava medju civilima, isto kao i u siriji, samo mnogi to nece da priznaju, ali to je cinjenica!

da li si spreman ti ici da ratujes za warlorda haftara, on placa redovno!
Kikibombona

#6086 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

@mba wrote: 12/05/2020 15:17da li si spreman ti ici da ratujes za warlorda haftara, on placa redovno!
Zasto bih isao u rat za Haftara?
Ja ne mislim o njemu nista lijepo.

Ja simpatisem politicare iz Finske, Norveske, Islanda, Svicarske i drugih drzava. To je moja strana, to su ljudi kojima se divim itd.

...

Ti se ako se ne varam divis Erdoganu, jesam li u pravu?
@mba

#6087 Re: LIBIJA

Post by @mba »

Kikibombona wrote: 12/05/2020 15:36
@mba wrote: 12/05/2020 15:17da li si spreman ti ici da ratujes za warlorda haftara, on placa redovno!
Zasto bih isao u rat za Haftara?
Ja ne mislim o njemu nista lijepo.

Ja simpatisem politicare iz Finske, Norveske, Islanda, Svicarske i drugih drzava. To je moja strana, to su ljudi kojima se divim itd.

...

Ti se ako se ne varam divis Erdoganu, jesam li u pravu?
[/quote

4 zemlje zapada oficijalno neutralne, ali i te kako namjenska indunstrija izvozi svugdje po svijetu i svakome, za svicarsku i norvesku sigurno znam, neznam zasto bih se divio nekome ko prodaje oruzje eto recimo saudi dinastiji, a oni sa tim istim oruzjem po civilima u jemenu, da se razumijemo ne radi se tu o ratu protiv terora ala pkk,ypg itd.

ali naravno moramo biti iskreni ruku na srce, godinama i godinama su ispred svih „islamskih“ drzava u svemu, to se mora priznati!

erdogan ima i dobrih i losih strana kao i svi mi, kao i politicari u svicarskoj i norveskoj!

danas je interes u prvom planu a poslije interesa dugo ne dolazi nista, pa tek onda etika, ljudska prava itd.
@mba

#6088 Re: LIBIJA

Post by @mba »

Maroko odbacio ponudu UAE-a za podršku pučisti Haftaru

Marokanski kralj Muhamed VI odbio je ponudu prestolonasljednika Abu Dhabija Muhameda bin Zajeda, da podrži libijskog pučistu Halifu Haftara u zamjenu za naftne i investicione projekte, prema medijskim izvještajima.

Marokanski mediji “Al-Ayyam 24” citirao je obaveštajnog zvaničnika UAE da je Muhamed bin Zajed ponudio da Maroku obezbjedi libijsku naftu po posebnoj cijeni i da marokanskim kompanijama omogući dobijanje projekata u Libiji.
Emiratski zvaničnik tvrdio je da je prestolonaslednik UAE ponudio naftni sporazum “u zamjenu za podršku Maroka Halifi Haftaru”, te da je kralj Maroka u potpunosti odbio ponudu.

Veze između Maroka i UAE zategnute su zbog nekoliko pitanja među kojima je bila i Libijska kriza.

Maroko je prošle sedmice ponovio svoju privrženost sporazumu koji je potpisan krajem 2015. godine u marokanskom gradu Skhiratu, ali Haftar je ovaj sporazum, čiji je posrednik UN, proglasio “prošlošću” i obećao da će izvršiti napade da bi zauzeo glavni grad, Tripoli.

Emiratski zvaničnik tvrdio je da je prestolonaslednik UAE ponudio naftni sporazum “u zamjenu za podršku Maroka Halifi Haftaru”, te da je kralj Maroka u potpunosti odbio ponudu.

Veze između Maroka i UAE zategnute su zbog nekoliko pitanja među kojima je bila i Libijska kriza.

Potpisanim sporazumom u Maroku nastala je Vlada Nacionalnog jedinstva (GNA), svaki Libijac se nadao da će ovaj sporazum pomoći premostiti jaz između sukobljenih strana i ujediniti zemlju kao i sačuvati njen suverenitet.

Danas nakon pet godina od potpisivanja ovog sporazuma GNA nije uspjela da se izbori sa oružanim milicijama na čijem čelu se našao Halifa Haftar. Razlog za neuspjeh je velika vojna podrška UAE, Rusije, Egipta i Francuske koju su pružili pučistima u Libiji.

Maroko je prošle sedmice ponovio svoju privrženost sporazumu koji je potpisan krajem 2015. godine u marokanskom gradu Skhiratu, ali Haftar je ovaj sporazum, čiji je posrednik UN, proglasio “prošlošću” i obećao da će izvršiti napade da bi zauzeo glavni grad, Tripoli.
@mba

#6089 Re: LIBIJA

Post by @mba »

List Hurriyet u vijesti pod naslovom „Economist: Turska je promijenila ravnoteže“ piše da je Vlada nacionalnog jedinstva Libije ostvarila veliki uspjeh u vojnoj operaciji zapadno i jugoistočno od Tripolija zahvaljujući pomoći koju pruža Turska. Posebno turske bespilotne letjelice su u potpunosti promijenile ravnotežu u sukobu u Libiji.
Yaseer

#6090 Re: LIBIJA

Post by Yaseer »

Turska vodi pametnu politiku i to sve u interesu muslimana. Haftar je jedan diktator slican Sisiju i naravno da Turska ne zeli dopustiti da se desi sudbina Muhammeda Morsija koji nije imao pomoc sa strane u borbi protiv Sisija. Turska je naime mogla na isti nacin zastititi Mursija ali za takvo nesto nisu postojalu uslovi.
@mba

#6091 Re: LIBIJA

Post by @mba »

Libijska vojska izvela tri napada na na zračnu bazu Al-Watiya u Tripoliju

Zračna baza Al-Watiya ključna je baza u Libiji koju su Haftarovi militanti okupirali 2014. godine

Zračne snage pri libijskoj vojsci u posljednja 24 sata izvele su tri napada na zračnu bazu Al-Watiya, koja se nalazi jugozapadno od glavnog grada Tripolija, saopćio je glasnogovornik libijske vojske Muhammed Kununu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zračna baza Al-Watiya ključna je baza u Libiji koju su pripadnici nelegitimnih militantnih snaga koje predvodi Khalifa Haftar okupirali 2014. godine.

Upravo tu bazu Haftar koristi kao uporište iz kojeg rukovodi napadima na Tripoli i druge libijske regije.

Kununu je kazao da su zračne snage izvele izviđačke letove u centralnim i zapadnim krajevima kako bi pratili kretanja Haftarove milicije na terenu.

Haftar je početkom maja intenzivirao napade na civile nakon što je libijska vojska nedavno stekla značajnu prednost i nanijela velike gubitke njegovim militantima.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je s vlasti svrgnut i ubijen Muammar al-Gaddafi.

Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage koje uglavnom podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.
sarajevoxxxx

#6092 Re: LIBIJA

Post by sarajevoxxxx »

Nakon duge tišine oglasio se i NATO: Podržavamo Vladu nacionalnog jedinstva Libije i ne izjednačavamo je sa Haftarom

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A ... TDrP5Q&s=1
@mba

#6093 Re: LIBIJA

Post by @mba »

Izvještaji: Haftar duguje 150$ miliona dolara ruskoj Wagner grupi, da li će uslijediti raskol?

Pojedinosti spora između Halife Haftara i ruske privatne vojne grupe Wagner Group pokazuju finansijska i vojna pitanja koja nisu riješena između dvije strane, navodi se u izvještaju Arabic Posta.

Arabic Post je izvijestio kako je vojni izvor blizak Haftaru rekao da pučista Haftar i dalje nije isplatio dug od 150 miliona dolara, od prošle godine prema ruskoj Wagner grupi. Ruski Wagner godinama regrutuje plaćenike koji se bore uz Haftarove milicije u ratu protiv međunarodno priznate vlade.Izvještaji: Haftar duguje 150$ miliona dolara ruskoj Wagner grupi, da li će uslijediti raskol?

Izvor je rekao da se Haftar suzdržao od plaćanja ugovora, ne zato što mu je nedostajalo novca, već zato što Rusi nisu ispoštovali ugovor.

Izvor je rekao da su plaćenici Wagner grupe radili tehničku podršku, obuku, ograničene borbene operacije, cyber-sigurnost i druge misije nakon što su se povukli s frontova oko Tripolija, jer je ruski predsjednik Vladimir Putin negirao da su Rusi na terenu u Libiji.

Arabic Post izvještava da izvor navodi da su čelnici unutar Haftarovih snaga bili u stalnim sporovima s ruskim plaćenicima Wagner grupe, posebno nakon najnovije ofanzive snaga GNA na gradove uz obalu zapadne regije, što je dovelo do gubitka sedam gradova u 24 sata i pokazalo sve neučinkovitosti plaćenika Wagner Grupe.

“Wagner grupa u posljednje vrijeme dovodi – ne tako iskusne borce – iz Sirije, Bjelorusije i Srbije. To se dogodilo nakon sporazuma Rusije i Turske i nakon što je Putin odbacio da se Rusi bore u Libiji.” Izvor je dodao da su se Haftarovi komandanti žalili na neučinkovitost i neiskustvo Wagnerovih plaćenika – novaka.

Izrazili su zaprepašćenje zbog nedostatka akcije plaćenika Wagnera, posebno zbog nedostatka tehnološke odbrane protiv bespilotnih letjelica GNA, koje sada dominiraju nad nebom u zapadnoj Libiji.

Plaćenici Wagner grupe, prema Arab Postu, nalaze se u Tarhouni i Qasir Bengashiru u južnom dijelu Tripolija sa snajperistima i borcima, i u lukama Tobruk i Derna, pomažući u logistici, artiljeriji i podršci bespilotnim letjelicama.

Dodaje se da je prema ruskim medijima najmanje 35 smrtnih slučajeva među ruskim plaćenicima u Libiji, koje se bore uz Haftarove milicije.

Ukoliko pogledamo stanje na terenu Libije posljednjih mjeseci, Turska se pokazala daleko bolja u vođenju hibridnog rata u odnosu na Rusiju, UAE i Egipat.

zlajaBHF

#6094 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

Zanima me kako je moguce da LNA moze odrzati onu vojnu bazu na zapapdu?
Ne razumijem da neka vojska moze opkoliti bazu, ali da je ne moze zaustaviti. U nasem ratu to recimo nebi bilo moguce.

Znam da njihov rat nije ni blizu naseg, nema klasicnih linija…..ljudi se recimo manje vise i sada slobodno krecu. Recimo mozes ici sa juga Libije u Tripoli itd…..

Ako neko moze da objasni iz vojne perspektive kako se moze ocuvati neka vojna baza sa 500 ljudi ?
Juliuscezar

#6095 Re: LIBIJA

Post by Juliuscezar »

zlajaBHF wrote: 16/05/2020 09:02 Zanima me kako je moguce da LNA moze odrzati onu vojnu bazu na zapapdu?
Ne razumijem da neka vojska moze opkoliti bazu, ali da je ne moze zaustaviti. U nasem ratu to recimo nebi bilo moguce.

Znam da njihov rat nije ni blizu naseg, nema klasicnih linija…..ljudi se recimo manje vise i sada slobodno krecu. Recimo mozes ici sa juga Libije u Tripoli itd…..

Ako neko moze da objasni iz vojne perspektive kako se moze ocuvati neka vojna baza sa 500 ljudi ?
Mislim da te vojne baze nisu uopće male, da imaju veličinu grada. Uz sve odbrambene instalacije osvajanje vjerovatno znači ogromne gubitke.
Kikibombona

#6096 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

bhnapoleon1 wrote: 16/05/2020 13:37
zlajaBHF wrote: 16/05/2020 09:02 Zanima me kako je moguce da LNA moze odrzati onu vojnu bazu na zapapdu?

Mislim da te vojne baze nisu uopće male, da imaju veličinu grada. Uz sve odbrambene instalacije osvajanje vjerovatno znači ogromne gubitke.
Naravno da nisu male. Baza uopste nije okruzena. Morate imati na umu konfiguraciju terena. Lako je okruziti bazu koja je opasana brdima, instaliras haubice na nekoliko kota, uz relativno mali broj ljudi drzis bazu pod opsadom da ne moze mrav izaci. Imas dominantne pozicije i tuces po bazi koja se nalazi u kotlini, iscrpljujes protivnika i konstantno drzis u defanzivi.

...

Libijska baza o kojoj govorimo se nalazi u pustinji, okolo nema nicega, ravna ploca. Nemoguce je bazu drzati pod opsadom osim ako ne instaliras oko nje ogromnu infrastrukturu, uz 10 000 vojnika. I opet bi bio izlozen vatri iz baze, avijaciji itd. Ljudi iz baze i napadaci bi bili u istoj ravni, na istom nivou. Napadac ne bi imao nikakvu prednost, stavise...

...

Konvoji libijske armije dolaze i odlaze iz baze, preko pustinje gdje nema nikoga. Pustinju niko ne kontrolise. Radi se o ogromnom prostoru bez igdje ikoga, uz povremene prolaske konvoja i patrola.

...

Evo video od juce, libijska armija se ludo zabavlja oko baze al-Watija, obaraju turske dronove. Poritvnik je desetinama kilometara udaljen, pustinja bez igdje ikoga...

Jos jedan oboren turski dron, ruse ih Libijci kao iz sale

zlajaBHF

#6097 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

bhnapoleon1 wrote: 16/05/2020 13:37

Jasno mi je da nije mala, ali cini mi se da je tu oko 500 vojnika.

Tacno je da je pustinja okolo, ali opet mi cudno. Usvtari, zanima me kako to funkcionise rat na takvom prostoru.

U nasem bi ratu, bilo kakvu bazu vojska zauzela relativno brzo. Tenkovi, dronovi bi bili dovoljni.
@mba

#6098 Re: LIBIJA

Post by @mba »

Libija: Pet civila poginulo u raketnom napadu Haftarove milicije na Tripoli

Savjetnik za medije pri Ministarstvu zdravstva Libije Emin al-Hashimi kazao je kako je napad izveden na regiju Furnac, u blizini Tripolija, gdje borave raseljeni stanovnici iz svih dijelova Libije.

Najmanje pet civila je poginulo, a šest ih je ranjeno u raketnom napadu na Tripoli, koji su izvele milicije odane Khalifi Haftaru, lideru nelegitimnih snaga sa istoka Libije, javlja Anadolu Agency (AA).

Savjetnik za medije pri Ministarstvu zdravstva Libije Emin al-Hashimi kazao je kako je napad izveden na regiju Furnac, u blizini Tripolija, gdje borave raseljeni stanovnici iz svih dijelova Libije.

U napadu je poginulo najmanje pet civila, a povrijeđeno ih je šest, među povrijeđenim je i jedno dijete. Na mjesto napada upućene su ekipe hitne pomoći.

Na društvenim mrežama objavljeni su videozapisi na kojima se može vidjeti gust crni dim iznad Tripolija.

Haftarove milicije su od početka maja izvele više raketnih napada na dijelove glavnog grada, u kojima je poginulo više od 20 civila, među kojima je bilo žena i djece.

U međuvremenu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je telefonom s libijskim premijerom Fayezom al-Sarrajem, a tokom razgovora je istakao kako je savez spreman doprinijeti izgradnji libijskih odbrambenih i sigurnosnih institucija.
@mba

#6099 Re: LIBIJA

Post by @mba »

AA došla do detalja tajnih pisama UN-a o planu UAE-a za osnivanje specijalnog tima za Khaftara u Libiji
Kompanija sa sjedištem u Dubaiju "Fulcrum Holding", preko druge kompanije koju je osnovala u Jordanu, kupila je tri helikoptera tipa "super cougar" iz Južnoafričke Republike, tvrdeći da će vršiti "geografska istraživanja"

Kompanija sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), s ciljem podrške Khalifi Haftaru, lideru nelegitimnih snaga sa istoka Libije, preko druge kompanije formirane u Jordanu, potrošila je 18 miliona dolara za nabavku šest helikoptera i dva broda za tim specijalaca, stranih plaćenika, koji su trebali vršiti racije na brodovima duž libijske obale, otkrili su izvori novinara Anadolu Agency (AA).

Radi se o povjerljivim dokumentima koje je pripremio Komitet za sankcije Libiji pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, a novinar AA je o detaljima tih dokumenata razgovarao sa stručnjacima koji su imali uvid u pomenuta pisma.

Prema podacima iz dokumenata, grupa stručnjaka komiteta dobila je dojavu sredinom januara da kompanija sa sjedištem u UAE-u radi na formiranju specijalnog tima stranih profesionalnih vojnika u Bengaziju kako bi podržali Haftara.

Kompanija sa sjedištem u Dubaiju "Fulcrum Holding", preko druge kompanije koju je osnovala u Jordanu, kupila je tri helikoptera tipa "super cougar" iz Južnoafričke Republike, tvrdeći da će vršiti "geografska istraživanja".

Kupljeni helikopteri najprije su prebačeni u Jordan, potom u Libiju, a u procesu transporta posredovala je aviokompanija "Starlite Aviation" iz Južnoafričke Republike.

Jedan od stručnjaka koji je imao uvid u dokumente rekao je da nije jasno je li pomenuta aviokompanija posredovala u kupovini ili u transferu helikoptera.

Osim toga, navodi se da je kompanija "Fulcrum holding" za Libiju kupila i tri helikoptera francuskog tipa "SA 341".

S druge strane, malteška kompanija “Sovereign Charterers” kupila je dva manja broda tipa "MRC1250", kapaciteta 20 ljudi, a brodove su trebali koristiti pripadnici pomenutog specijalnog tima stranih plaćenika, koji su trebali pomoći Haftaru.

Američka medijska kuća Bloomberg objavila je 15. maja da su dvije kompanije sa sjedištem u Dubaiju poslale oko 20 zapadnih plaćenika u Libiju kako bi podržale Haftarovo preuzimanje Tripolija.

Uvjetujući da njegovo ime ostane skriveno, jedan od stručnjaka kaže da dokumenti sadrže podatke o tome da je 20 do 25 plaćenika otišlo u Bengazi i preuzeli helikoptere i brodove. Također, otkriva podatak da je taj specijalni tim zapravo trebao vršiti racije na brodovima koji prolaze duž libijske obale, te da vrši pretrage oružja.

Isti izvor je otkrio i da je na helikoptere i brodove, kako ne bi bili primijećeni putem satelita, stavljen logo kompanije sa sjedištem u Jordanu, kako bi se stavio paravan da je riječ o "geografskim istraživanjima".

Stalni predstavnik UAE-a u UN-u nije želio odgovarati na pitanja novinara AA o ovim podacima.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je s vlasti svrgnut i ubijen Muammar al-Gaddafi.

Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Haftar predvodi nelegitimne snage koje uglavnom podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Vijeće sigurnosti UN-a nametnulo je embargo na oružje Libiji od 2011. godine.
@mba

#6100 Re: LIBIJA

Post by @mba »

U Libiji uništena dva ruska sistema protuzračne odbrane Pantsir S1

Vlada Nacionalnog jedinstva (GNA) zvanično je potvrdila da su libijske zračne snage gađale zračnu bazu Al-Watiya, direktnim udarima sa svojim bespilotnim letjelicama, tokom kojih su dva ruska sistema protuzračne odbrane Pantsir S1 potpuno uništena.

Uništene sisteme libijski pučisti dobili su od Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao zaštitu protiv napada bespilotnih letjelica.

Glasnogovornik libijske vojske Muhamed Kanunu rekao je da je prvi Pantsir uništen u subotu nakon tri direktna udara bespilotnih letjelica. Rano u nedjelju, drugi Pantsir je također pogođen u još jednom zračnom napadu.

U izjavi za novinare u subotu, Kanunu je dodao da su mete bespilotnih letjelica bila i tri oklopna vozila, zajedno sa vozilom natovarenim municijom, ističući da je svaka meta, koja predstavlja prijetnju, bilo da se kreće ili miruje, legitimna meta i da će biti uništena bez oklijevanja.

Kanunu je ponovio da “ne postoje crvene linije” i da će se ciljati sve neprijateljske mete usmjerene prema vladinim snagama, bilo gdje u Libiji.
Post Reply