Mapa Libije
Erdogan stiti jedino Sumeju i Bilala, a sirijska sirotinja gine u libijskoj pustinji. Nema Sumeje i Bilala na prvoj liniji. Tu je onaj jadnik u dronjcima, sto nema ni kuceta ni maceta. Njegova misija je da krvari dok Tajipova djeca vozaju brodove po Bosforu.Yaseer wrote: ↑10/05/2020 04:12 General Haftar ne moze sprijeciti da se Libija osnuje kao islamska drzava. Libija se vodi malikijskom mezhebu i taj se mezheb treba sacuvati jer africki muslimani pripadaju malikijskom mezhebu. Predsjednk Erdogan je jedan divan covjek koji se brine za muslimane i otvoreno podrzavam Tursku u nastojanju da zastite muslimane sirom svijeta-
Kikibombona wrote: ↑10/05/2020 09:01Erdogan stiti jedino Sumeju i Bilala, a sirijska sirotinja gine u libijskoj pustinji. Nema Sumeje i Bilala na prvoj liniji. Tu je onaj jadnik u dronjcima, sto nema ni kuceta ni maceta. Njegova misija je da krvari dok Tajipova djeca vozaju brodove po Bosforu.Yaseer wrote: ↑10/05/2020 04:12 General Haftar ne moze sprijeciti da se Libija osnuje kao islamska drzava. Libija se vodi malikijskom mezhebu i taj se mezheb treba sacuvati jer africki muslimani pripadaju malikijskom mezhebu. Predsjednk Erdogan je jedan divan covjek koji se brine za muslimane i otvoreno podrzavam Tursku u nastojanju da zastite muslimane sirom svijeta-
Dosta sirijskih boraca je zarobila libijska armija. Sta mislis kako je njima sada?
Libijci najavljuju veliku ofanzivu protiv Turaka i Sirijaca te domacih izdajnika
Libijska armija napreduje u juznim predgradjima Tripolija... uz zestoko bombardovanje avijacije
Nastavljaju padati turski dronovi
@mba wrote: ↑10/05/2020 13:16Kikibombona wrote: ↑10/05/2020 09:01Erdogan stiti jedino Sumeju i Bilala, a sirijska sirotinja gine u libijskoj pustinji. Nema Sumeje i Bilala na prvoj liniji. Tu je onaj jadnik u dronjcima, sto nema ni kuceta ni maceta. Njegova misija je da krvari dok Tajipova djeca vozaju brodove po Bosforu.Yaseer wrote: ↑10/05/2020 04:12 General Haftar ne moze sprijeciti da se Libija osnuje kao islamska drzava. Libija se vodi malikijskom mezhebu i taj se mezheb treba sacuvati jer africki muslimani pripadaju malikijskom mezhebu. Predsjednk Erdogan je jedan divan covjek koji se brine za muslimane i otvoreno podrzavam Tursku u nastojanju da zastite muslimane sirom svijeta-
Dosta sirijskih boraca je zarobila libijska armija. Sta mislis kako je njima sada?
Libijci najavljuju veliku ofanzivu protiv Turaka i Sirijaca te domacih izdajnika
Libijska armija napreduje u juznim predgradjima Tripolija... uz zestoko bombardovanje avijacije
daj ba kiki pa nisu ti valjda to argumenti, pa gdje su haftarovi sinovi i djeca zetovi itd.
konto sam da si malo ozbiljniji sagovornik, te fore su poslije rata u bosni bili aktuelni, gdje je ko bio, jeli bakir se krip u trezoru ili ne, kakve veze ima bilal i sumeja sa ratom u libiji, jeli i macronova baba-djevojka pada u taj kaluf kao bilal i sumeja, a sta je sa drugima da ne nabrajam!
pomiri se sa tim da je haftar jedan obicni warlord i nista vise, shvati da je prijekat rusenja libije dosao sa nama omiljenog,demokratskog zapada uz pomoc beduinskih dinastija saudistana i emirata a ne od erdogana, bilala i sumeje!
TR kao kao i zapadne zemlje u libiji stiti svoje interese, u cemu je tu problem, pa pobogu ako imas imalo cojstva priznat ces to, zasto ne i TR u libiju kad moze francuska,italija,njemacka,egipat,rusija,kina i sve ostale beduinske dinastije!
pises o nekakvim libijcima koji nastavljaju ofenzivu na tripoli, a dobro znas da je u toj vojsci najmanje libijaca, mahom placenici iz stranih zemalja, wagneri, sudanci, srbijanci, ukrajinci a najmanje libijci!
vjeruj mi sta ti kazem, razvalice ih turci sve uskoro vidjeces
u cemu je tvoj problem sa turskom?
Ja ne predstavljam Haftara kao moralnu vertikalu. Svi oni svoje porodice cuvaju u svili a na terenu gine sirotinja.@mba wrote: ↑10/05/2020 13:16
daj ba kiki pa nisu ti valjda to argumenti, pa gdje su haftarovi sinovi i djeca zetovi itd.
konto sam da si malo ozbiljniji sagovornik, te fore su poslije rata u bosni bili aktuelni, gdje je ko bio, jeli bakir se krip u trezoru ili ne, kakve veze ima bilal i sumeja sa ratom u libiji, jeli i macronova baba-djevojka pada u taj kaluf kao bilal i sumeja, a sta je sa drugima da ne nabrajam!
pomiri se sa tim da je haftar jedan obicni warlord i nista vise, shvati da je prijekat rusenja libije dosao sa nama omiljenog,demokratskog zapada uz pomoc beduinskih dinastija saudistana i emirata a ne od erdogana, bilala i sumeje!
TR kao kao i zapadne zemlje u libiji stiti svoje interese, u cemu je tu problem, pa pobogu ako imas imalo cojstva priznat ces to, zasto ne i TR u libiju kad moze francuska,italija,njemacka,egipat,rusija,kina i sve ostale beduinske dinastije!

Kikibombona wrote: ↑10/05/2020 15:39Ja ne predstavljam Haftara kao moralnu vertikalu. Svi oni svoje porodice cuvaju u svili a na terenu gine sirotinja.@mba wrote: ↑10/05/2020 13:16
Erdogan u Libiju salje hiljade sirijskih jadnika koji ratuju za njega da bi zaradili za porodice. Nakon 8 godina rata ljudi idu ginuti u libijsku pustinju. Mnogo je zarobljenih, sada im po zatvorima odvaljuju bubrege i vjerovatno slobodu vise nikad nece vidjeti. Zbog cega? Zbog Erdogana i 1 500 dolara mjesecno? Mnogi nisu dobili prvu platu a ubijeni su ili zarobljeni.
...
Da li bi ti ratovao za Erdogana u Libiji?
Zasto bih isao u rat za Haftara?
Kikibombona wrote: ↑12/05/2020 15:36Zasto bih isao u rat za Haftara?
Ja ne mislim o njemu nista lijepo.
Ja simpatisem politicare iz Finske, Norveske, Islanda, Svicarske i drugih drzava. To je moja strana, to su ljudi kojima se divim itd.
...
Ti se ako se ne varam divis Erdoganu, jesam li u pravu?
[/quote
4 zemlje zapada oficijalno neutralne, ali i te kako namjenska indunstrija izvozi svugdje po svijetu i svakome, za svicarsku i norvesku sigurno znam, neznam zasto bih se divio nekome ko prodaje oruzje eto recimo saudi dinastiji, a oni sa tim istim oruzjem po civilima u jemenu, da se razumijemo ne radi se tu o ratu protiv terora ala pkk,ypg itd.
ali naravno moramo biti iskreni ruku na srce, godinama i godinama su ispred svih „islamskih“ drzava u svemu, to se mora priznati!
erdogan ima i dobrih i losih strana kao i svi mi, kao i politicari u svicarskoj i norveskoj!
danas je interes u prvom planu a poslije interesa dugo ne dolazi nista, pa tek onda etika, ljudska prava itd.
Izvještaji: Haftar duguje 150$ miliona dolara ruskoj Wagner grupi, da li će uslijediti raskol?
Pojedinosti spora između Halife Haftara i ruske privatne vojne grupe Wagner Group pokazuju finansijska i vojna pitanja koja nisu riješena između dvije strane, navodi se u izvještaju Arabic Posta.
Arabic Post je izvijestio kako je vojni izvor blizak Haftaru rekao da pučista Haftar i dalje nije isplatio dug od 150 miliona dolara, od prošle godine prema ruskoj Wagner grupi. Ruski Wagner godinama regrutuje plaćenike koji se bore uz Haftarove milicije u ratu protiv međunarodno priznate vlade.Izvještaji: Haftar duguje 150$ miliona dolara ruskoj Wagner grupi, da li će uslijediti raskol?
Izvor je rekao da se Haftar suzdržao od plaćanja ugovora, ne zato što mu je nedostajalo novca, već zato što Rusi nisu ispoštovali ugovor.
Izvor je rekao da su plaćenici Wagner grupe radili tehničku podršku, obuku, ograničene borbene operacije, cyber-sigurnost i druge misije nakon što su se povukli s frontova oko Tripolija, jer je ruski predsjednik Vladimir Putin negirao da su Rusi na terenu u Libiji.
Arabic Post izvještava da izvor navodi da su čelnici unutar Haftarovih snaga bili u stalnim sporovima s ruskim plaćenicima Wagner grupe, posebno nakon najnovije ofanzive snaga GNA na gradove uz obalu zapadne regije, što je dovelo do gubitka sedam gradova u 24 sata i pokazalo sve neučinkovitosti plaćenika Wagner Grupe.
“Wagner grupa u posljednje vrijeme dovodi – ne tako iskusne borce – iz Sirije, Bjelorusije i Srbije. To se dogodilo nakon sporazuma Rusije i Turske i nakon što je Putin odbacio da se Rusi bore u Libiji.” Izvor je dodao da su se Haftarovi komandanti žalili na neučinkovitost i neiskustvo Wagnerovih plaćenika – novaka.
Izrazili su zaprepašćenje zbog nedostatka akcije plaćenika Wagnera, posebno zbog nedostatka tehnološke odbrane protiv bespilotnih letjelica GNA, koje sada dominiraju nad nebom u zapadnoj Libiji.
Plaćenici Wagner grupe, prema Arab Postu, nalaze se u Tarhouni i Qasir Bengashiru u južnom dijelu Tripolija sa snajperistima i borcima, i u lukama Tobruk i Derna, pomažući u logistici, artiljeriji i podršci bespilotnim letjelicama.
Dodaje se da je prema ruskim medijima najmanje 35 smrtnih slučajeva među ruskim plaćenicima u Libiji, koje se bore uz Haftarove milicije.
Ukoliko pogledamo stanje na terenu Libije posljednjih mjeseci, Turska se pokazala daleko bolja u vođenju hibridnog rata u odnosu na Rusiju, UAE i Egipat.
Mislim da te vojne baze nisu uopće male, da imaju veličinu grada. Uz sve odbrambene instalacije osvajanje vjerovatno znači ogromne gubitke.zlajaBHF wrote: ↑16/05/2020 09:02 Zanima me kako je moguce da LNA moze odrzati onu vojnu bazu na zapapdu?
Ne razumijem da neka vojska moze opkoliti bazu, ali da je ne moze zaustaviti. U nasem ratu to recimo nebi bilo moguce.
Znam da njihov rat nije ni blizu naseg, nema klasicnih linija…..ljudi se recimo manje vise i sada slobodno krecu. Recimo mozes ici sa juga Libije u Tripoli itd…..
Ako neko moze da objasni iz vojne perspektive kako se moze ocuvati neka vojna baza sa 500 ljudi ?
Naravno da nisu male. Baza uopste nije okruzena. Morate imati na umu konfiguraciju terena. Lako je okruziti bazu koja je opasana brdima, instaliras haubice na nekoliko kota, uz relativno mali broj ljudi drzis bazu pod opsadom da ne moze mrav izaci. Imas dominantne pozicije i tuces po bazi koja se nalazi u kotlini, iscrpljujes protivnika i konstantno drzis u defanzivi.bhnapoleon1 wrote: ↑16/05/2020 13:37Mislim da te vojne baze nisu uopće male, da imaju veličinu grada. Uz sve odbrambene instalacije osvajanje vjerovatno znači ogromne gubitke.zlajaBHF wrote: ↑16/05/2020 09:02 Zanima me kako je moguce da LNA moze odrzati onu vojnu bazu na zapapdu?
Ne razumijem da neka vojska moze opkoliti bazu, ali da je ne moze zaustaviti. U nasem ratu to recimo nebi bilo moguce.
Znam da njihov rat nije ni blizu naseg, nema klasicnih linija…..ljudi se recimo manje vise i sada slobodno krecu. Recimo mozes ici sa juga Libije u Tripoli itd…..
Ako neko moze da objasni iz vojne perspektive kako se moze ocuvati neka vojna baza sa 500 ljudi ?
Jasno mi je da nije mala, ali cini mi se da je tu oko 500 vojnika.bhnapoleon1 wrote: ↑16/05/2020 13:37Mislim da te vojne baze nisu uopće male, da imaju veličinu grada. Uz sve odbrambene instalacije osvajanje vjerovatno znači ogromne gubitke.zlajaBHF wrote: ↑16/05/2020 09:02 Zanima me kako je moguce da LNA moze odrzati onu vojnu bazu na zapapdu?