Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#651 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Miss Moonlight wrote: 17/05/2020 00:38
Hakiz wrote: 17/05/2020 00:25 Hvala. Ja nisam radio sa tim pilama, tako da ne smijem ništa reći.

Znam da rukom nisam nikada uspio dobiti dobar rez. Imam ovakvu

:kiss:
:shock:
Euphoria

#652 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Euphoria »

Hakiz wrote: 17/05/2020 00:43
Miss Moonlight wrote: 17/05/2020 00:38
Hakiz wrote: 17/05/2020 00:25 Hvala. Ja nisam radio sa tim pilama, tako da ne smijem ništa reći.

Znam da rukom nisam nikada uspio dobiti dobar rez. Imam ovakvu

:kiss:
:shock:
Pa nigdje te, jesi li ti živ? Što si nas to zaboravio?
Hakiz

#653 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Kako nigdje. Vidiš da na ovoj temi davim ljude.

Nisam zaboravio, nego kao u onom vicu koji sam na forumu jednom ili dva puta pisao, nisam imao ništa pametno da kažem.

Kako si ti?

Više radim sada nego prije ove korone :lol:
Hakiz

#654 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Mislio sam na to kako majstor.yoda reče da radi sa paletama i kako sam ga shvatio vrsta stvari koje pravi ne zahtijeva veliku preciznost, pa bi mu takva pila bila dovoljna. Da ne troši novac na električnu preklopnu. Ja pravim manje stvari, i većinom su to stvari koje se spajaju ivicama i stranicama, kutije za zvučnike i slične, pa mi je važno da su rezovi što je više moguće prezini da nemam problema pri spajanju. I zbog same mehanike spoja, i zbog izgleda spoja, neravnine se vide a to na stvarima koje pravim nije prihvatljivo. Za baštenski i sličan namještaj koji se pravi od paleta, preciznost nije kritična, na metar se ne vidi greška od milimetar, ali na spoju ivice i stranice između 10 i 30 cm se vidi, i ne samo da se vidi nego se onda ne može dobro ni spojiti, pogotovo ljepljenjem.
majstor.yoda

#655 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

Hakiz,

Hvala na savjetu. Ma mislim da ću za početak morati da poradim na svojoj tehnici sa ručnom kružnom, pa vidjeti šta dalje :D

Vezano za potrošnju struje, ne razmišljam o tome, jer ne radim često toliko, s obzirom da ne živim tamo gdje mi je radionica. A samim tim, vrijeme mi bude prilično dragocjeno, što je jedan od motiva za preklopnu. Mada, ako se uštelim s ručnom kružnom ili uspijem skelapti neki cross cut jig za nju, biće drugačije. Iskreno, imao sam nekih privatnih situacija zbog čega nisam dugo mogao nešto majstorisati i baš mi fali.

Vezano za ručnu, imam i ja sličnu japanskog tipa.. Odlično reže, ali mi znaju rezovi pobjeći. Problem mi je i što nemam stegu. Napravio sam prošle godine radni stol, za sve namjene, nije klasični za rad s drvetom. Pa moram stegu uzeti, ali solidne velike budu 200+. Morat ću se malo zaroviti po Stupu pijaci, nešto skontati. Jbga, problem je kad čovjek svašta mora uraditi, pa teško naći lovu za sve. Dok sam garažu sredio, sto, ovo ono... Istanjio se budžet. S razlogom se kaže, alat se godinama skuplja, samo sam ga ja kasno počeo skupljati :)

A čovjek kad skonta šta bi /šta mu treba, teško poredati prioritete. Npr, u ono malo što sam radio sam uspio uprzniti garažu da kontam da bih prije svega trebao kupiti kakav usisivač :-)
Hakiz

#656 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Vidio cijene dugačkih stega, pa mi nije bilo dobro. Pa kontao kupovati dijelove za pipe-clamps znači:

Image

pa i to nije baš jeftino.

Međutim, ima rješenje i za taj problem, nešto kao ovo:

Metar šipke sa navojm 5 KM, za 2 metra stegu trebaju 4 šipke, spojnica za šipke u sredini, 8 šarafa i 8 podloški. Malo drveta i za manje od 40 KM stega za 2 metra. Da kupujem klasičnu, nije manje od 100 KM.

Ako se nađe šipka od 2 metra sa navojem, ne trebaju spojnice što bi bilo bolje.

Kome je i to problem još jeftinije je špaga ili ona elastična užad kojima se pričvršćavaju stvari na galeriju automobila, pa:

Ja sam sebi to riješio ovako: Za 30-ak KM ima kupiti stega kao na sljedećoj slici sa opsegom od 4 metra. To je dovolnjo za 2 metra dužine stezanja. Jeftinije je nego klasična stega za 2 metra, a dobro dođe kada treba lijepiti kutije, okvirove i slično. Pa po cijeni od jedne klasične stege mogu se kupiti 4 ove o kojima govorim. Dakle:

Image
majstor.yoda

#657 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

Nisam se najpreciznije izrazio. Stega= škrip. Generalno da držim sve što mi treba. Nije ona prava za drvo, ali jbga, onda bi trebao i pravi sto za to :)

A ove stege što si ti naveo su dobra stvar pravo. Imam nekoliko malih i onih od cirka pola metra. Zasad se snalazim, jer nemam toliko potrebe za fino i precizno ljepljenje
Hakiz

#658 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Ako imaš radionicu, trebao bi napraviti pravi sto. ali, to baš i ne možeš od paleta.

Za oko 200-250 KM ako sav materijal kupuješ nov, možeš napraviti veoma dobar, čvrst i stabilan sto recimo 1m x 2m sa visinom od 83 do 87 cm (to mu dođe kao neka standardna visina). Iako bih ja pokušao da sve imamn na istoj visini. Pa da mi sto bude u nivou sa recimo stonom pilom itd tak oda mi služi kao "prihvat" materijala koji mašina obrađuje. Na njega onda možeš staviti svakave vrste škripova, pa i one "prave" za drvo kada ih uspiješ nabaviti. Do tada možeš kupiti dva ili tri veća "obična" škripa (dva za kraće, recimo do 1 metar, tri ako radiš sa dužim okmadima materijala), ukupno bi te tri trebala koštati maksimalno 100 KM, njih pričvrstiti na jednu dužu ivicu stola i koristiti dok ne nabaviš "pravi".

Evo jednostavan a dobar radni sto:

majstor.yoda

#659 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

Napravio sam radni sto prošle godine, ali je univerzalni, nije samo za obradu drveta. Metalna konstrukcija, drvena radna ploča. Škripovi su skupi, tipa 200km za 150mm+. Zato ću morati otići na autopijacu, probati naći nešto polovno, a očuvano. Sto mi je 2x1m, pošto za svašta treba služiti. Viši je od te visine koju si naveo, ali sam ja viši od prosjeka, pa sam tražio da bude radna površina visoko. Ako mi ne bude odgovaralo, lako mi je potkratiti noge. A prvi naredni projekt, kad uhvatim slobodnog vremena i ne budem radio vikendom jeste da napravim sebi radnu šank stolicu :)

Nego, dok sam naručio i napravio sto, raznih polica, rasvjeta... Izvuče se lova. Znaš kako to već ide. Pa zato polako skupljam sve ostalo. Jbga ja sam imao u toj porodičnoj kući dobru radionu, ali mi opuhali sve u ratu. Pa polako sve od nule skupljam :)
shandrprcSA

#660 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by shandrprcSA »

majstor.yoda wrote: 18/05/2020 07:02 Napravio sam radni sto prošle godine, ali je univerzalni, nije samo za obradu drveta. Metalna konstrukcija, drvena radna ploča. Škripovi su skupi, tipa 200km za 150mm+. Zato ću morati otići na autopijacu, probati naći nešto polovno, a očuvano. Sto mi je 2x1m, pošto za svašta treba služiti. Viši je od te visine koju si naveo, ali sam ja viši od prosjeka, pa sam tražio da bude radna površina visoko. Ako mi ne bude odgovaralo, lako mi je potkratiti noge. A prvi naredni projekt, kad uhvatim slobodnog vremena i ne budem radio vikendom jeste da napravim sebi radnu šank stolicu :)

Nego, dok sam naručio i napravio sto, raznih polica, rasvjeta... Izvuče se lova. Znaš kako to već ide. Pa zato polako skupljam sve ostalo. Jbga ja sam imao u toj porodičnoj kući dobru radionu, ali mi opuhali sve u ratu. Pa polako sve od nule skupljam :)
skrip na autopijaci je skuplji nego u radnjama, imas u peniju...

Image
majstor.yoda

#661 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

@ shandrprcSA
ovo su mali škripovi, kako sam upratio kad sam bio u Pennyju. meni treba 150mm+. odnosno, možda trenutno i ne treba, ali kad uzimam, hoću da uzmem dugoročno, da ima i veći otvor čeljusti i da je masivniji, da ne moram novi kupovati za godinu, dvije. a ti veći u Pennyju su oko 200km čini mi se
Hakiz

#662 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Onda ti se isplati kupovati "pravi" škrip za drvo.

Treba ih tražiti po radnjama alata koje šalju u BiH, preko Amazon Njemačka puno toga ne ide u BiH. Pitaj u radnjama alata, pa google na brzinu kaže:

https://www.rial-tools.at/produkte/irwi ... stock.html ili

https://www.rial-tools.at/produkte/irwi ... 27071.html

Prelistaj stranicu da vidiš informativno kako se kreću cijene pa da vidiš šta je ovdje skupo a šta ne.

Mislim da transport ne bi trebao biti skuplji od 50 Eura.

Ako imaš nekoga da ti kupi u Njemačkoj ili Austriji ili slično i donese, onda si dobro prošao.

Na Amazon SAD ih ima po 15 dolara, šalju u BiH, ali transport je zbog težine oko 300 USD, pa se to ne isplati. A kod nas ne znam da ih ima kupiti.

Mislim da sam u Sarajevu samo jednom i to poodavno vidio takav škrip, ali ne sjećam se u kojoj prodavnici i po kojoj cijeni.

Baš smo u dobroj poziciji :)
Hakiz

#663 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

majstor.yoda wrote: 18/05/2020 08:11 @ shandrprcSA
ovo su mali škripovi, kako sam upratio kad sam bio u Pennyju. meni treba 150mm+. odnosno, možda trenutno i ne treba, ali kad uzimam, hoću da uzmem dugoročno, da ima i veći otvor čeljusti i da je masivniji, da ne moram novi kupovati za godinu, dvije. a ti veći u Pennyju su oko 200km čini mi se
Šta misliš o tome da kupiš do 50 KM neki škrip od 100 mm pa, kao što sam već pisao, skineš metalne pločice i staviš drvene, recimo 250 mm dužine, umjesto njih. Možeš dodatno stegnuti na kraju materijala još jednom stegom ako sam škrip ne bude dobro držao. Mislim da bi dva takva škripa na recimo 50 cm razmaka bila dovoljna. Za kraće komade jedan bi trebao držati, a duže komade stegneš sa oba škripa.
majstor.yoda

#664 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

Moj Hakiz, da živimo u normalnoj zemlji, pola diskusija na temi se ne bi vodile :)

Vidjet ću nešto kad se otvore putevi i bude se moglo do njemačke ići. Ali, kao što rekoh, ovo mi je hobi, a škrip mi treba za razne stvari. I kad režem /turpijam drvo, ali i kad režem metal. Tako da moram naći rješenje koje je više jack of all trades, nego master of one. Opet se vraćam na ono s čim se svi nosimo: resursi i prostor i balansiranje sa svim tim :)

Hvala na savjetima, svakako ću sve uzeti u razmatranje i pokušati naći neko izvodivo rješenje
Hakiz

#665 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Ako ćeš raditi sa jednim škripom i metal i drvo, mislim da je onaj standardni u tom slučaju bolji izbor, da je pogodniji za više namjena.
shandrprcSA

#666 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by shandrprcSA »

ovaj na slici je 6" (150 mm)
majstor.yoda

#667 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

shandrprcSA wrote: 18/05/2020 19:46
ovaj na slici je 6" (150 mm)
otici cu i pogledati. hvala ti. ono ranije sto sam vidio su bas skupi bili. jesu masivni, ali brate...
Hakiz

#668 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

mufa1

#669 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by mufa1 »

U planu sam sebi uzet neku malo bolju akku busilicu, ali obavezno i sa čekićem da mogu po nekad i nesto za zid pricvrstit, luster okacit itd. Gledo sam danas bosch advanced impact 18,djeluje mi ok za moje potrebe.. Ima li nesto bolje a za isto ili manje para.. Budžet je do 200€

Image

Specifikacije:
18 V, 2 Akkus, 2,5 Ah, Leerlaufdrehzahl: 0 U/min - 1.500 U/min
I kosta 186e ali bez ovih dodatnih glava, samo osnovna, dvije baterije.
Hakiz

#670 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Ja bih ozbiljno razmislio o ovoj:

https://www.einhell.de/shop/de-de/te-cd ... 2-0ah.html

U sljedećem videu možeš vidjeti kako radi. Zanemari priču jer momak ih reklamira, ali pogledaj kako radi:

Ako misliš da je pristran (jeste jer je dobio od Enhella alat kao donaciju) ima i drugih video klipova koji ti pokazuju kakva je to sprava.

Ja je planiram sebi kupiti.

Ako počneš o njoj razmišljati, dobro pazi. Postoji model TE-CD-18-Li-Bl koji nema mogućnost bušenja u beton. Ovaj koji ima mogućnost bušenja u beton je TE-CD-18-Li-i-Bl, ima jedno "i" u imenu modela. To "i" znači "impact" što znači da je udarna bušilica, a to je potrebno za bušenje u beton. Model bez "i" nije impact, to jeste nije udarna i ne može bušiti u beton.

Tako da ti jedno malo "i" može značiti kupovinu pogrešne ili bušilice koja ti treba.

Mana joj je što ono svjetlo traje dugo nakon što se pusti okidač i bušilica prestane raditi. Prednost joj je brushless motor, motor bez četkica. Bosh to ima samo u plavom, profesionalnom izdanju, nema u zelenom, amaterskom izdanju. Zatim, ima 60 Nm (snaga kojom uvrće ili izvrće šarafe), dok taj Bosch ima 36 Nm (Ja imam Black and Decker sa 40 Nm i pati se kada uvrće šarafe promjera 5 i dužine 5 cm u tvrdo drvo. čak nekada i kada se prethodno probuši rupa u koju će ići šaraf). Itd. I uz to je 20 Eura jeftinija od Boscha. Bosch ima prednost 0,5 Ah po bateriji više i to što je Bosch. Einhell je bolji na papiru za manje para, a Bosch je Bosch, pa izaberi.

Ja sam sebi htio ovu https://www.bosch-professional.com/de/d ... 06019G0309, ali kada dodam baterije i punjač to je oko 400 Eura. Ovaj Einhell sa dvije baterije je 170 Eura i kupiću nju. Bosch jeste 110 Nm dok je Einhell 60 Nm, ali je i oko 200 Eura skuplji od Einhell. A za 100 Eura Einhell ima https://www.einhell.de/shop/de-de/te-cw ... -solo.html a to znači da oboje i bušilicu i odvijač od 215 Nm da kupim, opet mi je jeftinije nego samo bušilica od Boscha.
majstor.yoda

#671 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

Hakiz wrote: 19/05/2020 12:50 Ako ti je 200 KM skupo, vidi ovo:

https://www.rial-tools.at/produkte/irwi ... 27139.html
nije loša, ali mi se ne sviđa boja :lol:
majstor.yoda

#672 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

Vezano za bušilicu, evo fin Metabo ispod 200 eura https://crom.ba/product/busilica-odvija ... -60231750/. ista je i na mašine i alati, ista cijena, čini mi se.

50NM je čini mi se dosta za većinu, jeste baterija nesto slabija, odnosno 2x2mAh u odnosu na taj zeleni Bosch, ali ne znam koliko to igra ulogu, jer se ove baterije pune za sekundu. Ja imam Metabno BS 19 Li, dok skontam koji mi borer treba, baterija haman skroz puna. Plus, ovo je, čini mi se, kategorija iznad zelenog Boscha, koji je hobi linija. i meni su njihovi koferi pravo dobri, iako to nije toliko bitno :)

i još je tri godine garancije, a Metabo između ostaog garantira da će i nakon povlačenja određenog modela narednih sedam godina garantirati dijelove za njega. jest da mi hobisti vjerovatno nećemo ni trebati te dijelove, osim ako se ne navalimo na mašine, ali je opet fin taj osjećaj sigurnosti.

ja lično kad sam kupovao, razmišljao sam o opciji za beton, ali sam odustao, jer sam skontao da imam jednu staru običnu bušilicu, ne aku, za beton, plus beton urijetko i bušim. sa ovom BS 18 Li sam čak bez problema i blokove i fuge na blokovima znao probušiti bez problema. Jedino beton-beton nisam pokušavao.
Hakiz

#673 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

majstor.yoda wrote: 20/05/2020 08:49
Hakiz wrote: 19/05/2020 12:50 Ako ti je 200 KM skupo, vidi ovo:

https://www.rial-tools.at/produkte/irwi ... 27139.html
nije loša, ali mi se ne sviđa boja :lol:
Ali je zato cijena halo Bing kako brat, cijena prava sitnica :lol:
Hakiz

#674 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

E, da, ovo za garanciju i rezervne dijelove.

Koliko ja znam po evropskim propisima obaveza je da kod ovlaštenog servisera rezervni dijelovi i mogućnost popravka svih uređaja moraju biti dostupni 7 godina nakon isteka garantnog roka. Bila to bušilica, šporet, toster, veš mašina itd. Tako da to nije stvar Metaba ili Boscha i drugih i njihove dobre volje. Znam šta kažu iz Ključ 13 na onom video klipu, ali koliko ja znam već odavno, duže od 10 godina, navedeni propis je na snazi.

Možda i griješim, ali koliko ja znam, takva je situacija.

Ima siva zona. Recimo, kupio sam uređaj odmah kada se počeo proizvoditi i garancija mu je 3 godine. Na primjer 2010. I taj uređaj se proizvodi 10 godina. Da li će meni mogućnost popravka važiti 7 godina od trenutka kada je istekla moja garancija, ili 7 godina od trenutka kada je istekla za posljednji proizvedeni primjerak tog modela? Tako da ću ja svoj moći popraviti sigurno najkasnije do 2020. (kupljen 2010, garancija 3 godine i dostupnost 7 godina). A onaj koji ga je kupio 2020. moći će ga popravljati do 2030. po istom principu. Ali, da li ću ja svoj moći popraviti samo do 2020. kada ističe dostupnost po mojoj garanciji ili do 2030 kada ističe dostupnost posljednjem proizvedenom primjerku tog modela?

To nisam siguran kako ide.
Hakiz

#675 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

majstor.yoda wrote: 20/05/2020 09:04 Vezano za bušilicu, evo fin Metabo ispod 200 eura https://crom.ba/product/busilica-odvija ... -60231750/. ista je i na mašine i alati, ista cijena, čini mi se.

50NM je čini mi se dosta za većinu, jeste baterija nesto slabija, odnosno 2x2mAh u odnosu na taj zeleni Bosch, ali ne znam koliko to igra ulogu, jer se ove baterije pune za sekundu. Ja imam Metabno BS 19 Li, dok skontam koji mi borer treba, baterija haman skroz puna. Plus, ovo je, čini mi se, kategorija iznad zelenog Boscha, koji je hobi linija. i meni su njihovi koferi pravo dobri, iako to nije toliko bitno :)

i još je tri godine garancije, a Metabo između ostaog garantira da će i nakon povlačenja određenog modela narednih sedam godina garantirati dijelove za njega. jest da mi hobisti vjerovatno nećemo ni trebati te dijelove, osim ako se ne navalimo na mašine, ali je opet fin taj osjećaj sigurnosti.

ja lično kad sam kupovao, razmišljao sam o opciji za beton, ali sam odustao, jer sam skontao da imam jednu staru običnu bušilicu, ne aku, za beton, plus beton urijetko i bušim. sa ovom BS 18 Li sam čak bez problema i blokove i fuge na blokovima znao probušiti bez problema. Jedino beton-beton nisam pokušavao.
Super izgleda taj Metabo.

Einhell o kojem sam govorio je sa 2 baterije od 2 Ah i punjačem u koferu u mašine i alati koštao oko 250 KM. Taj Metabo je koliko, nešto manje od 390?

Ne nagovaram da neko kupi Einhell, nemojte me pogrešno shvatiti. Metabo, Bosch (plavi), Makita, DeWalt itd su provjerena imena, pa ko želi sigurnost pouzdanog brenda, neka ih kupi. Ja bih ih radije od Einhella, pogotovo da sa njima zarađujem.

Kao što smo pričali, i pored puno jeftinijih Einhell, Scheppach, i sličnih preklopnih pila, kupiću Metabo. Jer želim pouzdanost provjerenog brenda po pitanju preciznosti rezanja.

Za akumulatorsku bušilicu u mom slučaju vrijede drugi kriteriji pa tu mogu sebi dozvoliti Einhell.

Svako sebi mora odrediti šta mu je bitno i u skladu sa tim kupovati.

P.S. Ne znam da li si primijetio:

"* Ultra-M tehnologija: najveće performanse, optimalno punjenje uz optimalnu iskorišćenost energije i 3 godine garancije na bateriju"

Dakle 3 godine je na bateriju. Vjerovatno je toliko i na uređaj, ali treba provjeriti.

To je odlično jer na baterije, kao potrošni dio, garancije budu puno kraće, ako je na uređaj 3 godine, na baterije obično budu godinu, nekada i samo 6 mjeseci.

Dakle, kod Metaba je garancija na bateriju prednost, kod Enhella je brushless motor prednost. I cijena.
Last edited by Hakiz on 20/05/2020 11:24, edited 1 time in total.
Post Reply