Bleiburg - Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
kakavdanakneiskustvu

#2251 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by kakavdanakneiskustvu »

Kikibombona wrote: 16/05/2020 12:29
dustaban wrote: 16/05/2020 12:23
Kikibombona wrote: 16/05/2020 11:54 Da li je sada pojedincima sa ove teme jasno koliko je bilo pogresno velicanje ustaskog raspalog govneta Blaza Kraljevica?
Da je Blaz Kraljevic izasao kao pobjednik u ratu, sada bi sarajevsku misu ispratilo 10 000 ustaskih hodocasnika. :idea: :idea: :idea: :idea:
:thumbup:
Dobro si. Ja vec zaboravio na Blaza.
I fakat nam sad svima treba biti sve jasno.
Nu ovog U-beha-sa:

https://youtu.be/YgECGHsgS5o?t=173
Govno pogano, licemjerno. Ovo do sada nisam vidio. Popisam se na grob ustaskog raspalog govneta Blaza Kraljevica.

Image

I da li je ovo istina?
Mersad efendija Sestic uci danas Dovu u16 sati za sve Bosnjake steadale na Blajburgu u Zagrebackoj dzamiji,,eto samo da se zna i nitko da pomisli ometati dovu
istina,nista novo to nije
MorningStar

#2252 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by MorningStar »

https://klix.ba/islamska-zajednica-je ... za-ustase/

Image

Uprkos stavu Islamske zajednice BiH da neće učestvovati u obilježavanju Bleiburga, zagrebački imam Mersad ef. Kreštić predvodio je molitvu za ustaše koje su stradale.

Naime, Islamska zajednica BiH se još ranije odredila prema misi za Bleiburg koja je održana u Sarajevu. Rečeno je da se IZ BiH protivi zabrani bilo kakvih vjerskih obreda, ali da ona neće učestvovati u tome.

S obzirom da je Islamska zajednica BiH nadležna i za Hrvatsku, jasno je da se ef. Kreštić suprotstavio i oglušio na stavove reisu – l – uleme Huseina Kavazovića.

Zajedno s ef. Kreštićem molitvu na zagrabačkom groblju Mirogoj je predvodio svećenijk Jure Bogdan.
animals

#2253 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by animals »

spreca wrote: 16/05/2020 18:49
Porodice Foht wrote: 16/05/2020 18:15
spreca wrote: 16/05/2020 18:09

Jel ono bjese pilsel unuk A.Pavelica ako se ne varam?cini mi se da je to jednom izjavio u CD kod Senada ako nije od pavelica onda je od nekog drugog iz ustaske komande
Jeste, ali samo jednog ustase ne i Ante s Bradine i ne libi se to reci. Hrabar je, ali kao dobar intelektualac umije i s tom delikatnom materijom da se nosi.
Strasan tip,treba imati velika M i ovako javno...Respekt

Gledao sam i ja njegove intervijue..
jako realan i posten covjek..
svecenik bivsi, potomak ustase, jako mrzio Srbe, dok nije vidio da je to glupost..
ne mozes mrziti nekoga koga ne poznas..
sadie_forever

#2254 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by sadie_forever »

MorningStar wrote: 16/05/2020 18:53 https://klix.ba/islamska-zajednica-je ... za-ustase/

Image

Uprkos stavu Islamske zajednice BiH da neće učestvovati u obilježavanju Bleiburga, zagrebački imam Mersad ef. Kreštić predvodio je molitvu za ustaše koje su stradale.

Naime, Islamska zajednica BiH se još ranije odredila prema misi za Bleiburg koja je održana u Sarajevu. Rečeno je da se IZ BiH protivi zabrani bilo kakvih vjerskih obreda, ali da ona neće učestvovati u tome.

S obzirom da je Islamska zajednica BiH nadležna i za Hrvatsku, jasno je da se ef. Kreštić suprotstavio i oglušio na stavove reisu – l – uleme Huseina Kavazovića.

Zajedno s ef. Kreštićem molitvu na zagrabačkom groblju Mirogoj je predvodio svećenijk Jure Bogdan.
Da se raspravljati koliko je sa ISLAMSKOG stanovista ispravna odluka IZ? koliko znam,nemaju patent na islam.Ljudi koi su izginuli medju njima ima i muslimana,ko je sad IZ da kaze da njihove duse ne zasluzuju molitvu ?? koja politika je to iznad islama u IZ???
SaraFina

#2255 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by SaraFina »

manijak1 wrote: 16/05/2020 18:51 Za nekog nije politika , još manje religija.
Papa Franjo je iz Argentine , a imenovan je kardinalom od pokojnog Pape Ivana.
Ne znam šta li si pričala i mislila kad su obojica gorepomenitih imali molitve u Sarajevu.
Niđe tog Bleiburga ni poražene hunte izdajnika i naroda i države.
Čuj Luburić je stanovao u Vili Mari , to je u Ljubljanskoj ulici , na Kovačićima.
Šega mu bilo doć do Skenderije pjehaka.
Tamo je mučio komuniste , Jevreje , Rome, Srbe i ostalu nearijevsku gamad.
Čović nakon mise, na baklavi kod Sebije i iftaru! Kako ćemo se utaliti brate Bakire!
Eki ----hoćel bit na socijalnoj distanci :? :D I poštovat zakonom važeće mjere :?
Garant ti nisu pričali o Francetiću , Budaku , hvala Svevišnjem imaju svoje ulice u Mostaru .
Čuj animalčino :D počelo od nohanja mošti :D tamo je i završilo , za sada .
Najgore je kad se probude aveti prošlosti .
I ne pričaj puno :D kad zakuhaš s nekim odmah će ti private šuknut iz prikrajka.
Kažem ja žrtve su ovdje moneta za potkusurivanje, ne znam samo što su se ušutili za onog Meškovića, što je hapao pare iz Muzeja Srebrenice.

Tebi Čović ublehaš liči na nekog ko je došao danas na misu da oda počast nekom ustaši? Čović nije ni vjernik, niti je štovalac bilo kakvih ideologija, (osim one zvana osobna korist) a pogotovo nije nikakav nacionalista. Takav je i drug Bakir. Danas se grli sa islamskim bratstvom, sutra sa Tayipom a prekosutra zastavu Yuge i zvijezdu na čelo.
Izlišno je trošiti riječi na ta dva hoštaplera.
SaraFina

#2256 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by SaraFina »

MorningStar wrote: 16/05/2020 18:53 https://klix.ba/islamska-zajednica-je ... za-ustase/

Image

😂😂😂 Licemjerje.
MorningStar

#2257 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by MorningStar »

sadie_forever wrote: 16/05/2020 18:55

Image

Da se raspravljati koliko je sa ISLAMSKOG stanovista ispravna odluka IZ? koliko znam,nemaju patent na islam.Ljudi koi su izginuli medju njima ima i muslimana,ko je sad IZ da kaze da njihove duse ne zasluzuju molitvu ?? koja politika je to iznad islama u IZ???
Image
animals

#2258 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by animals »

Da, Covic nikad nije bio ustasa..
on samo gleda interes, jebe se njemu za ustastvo..
ustastvo je za nepismeni narod..
Toffee karamela

#2259 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Toffee karamela »

sherbett wrote: 16/05/2020 18:20 Uostalom, za Misu u Sarajevu krivite koronu.
Da nije korone Puljic bi bio u Bleiburgu.

Kaj sad.
Tak je pao grah

:-x :lol:
Korona??? A.ne mozda sto su ih Austrijanci marsnuli ukljucujuci i popove i zabranili im ukazanje po njihovim livadama?

Nastavi hodat po IKEI.ziva bila, ne tipkaj dok hodas da bi odgovarala balijama hejterima, jos ces se spotaknuti na neku komodu i razbiti se!
Connaisseur Karlin

#2260 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Connaisseur Karlin »

Image

sadie_forever , mucni malo glavom prije takvog plitkog razonovanja :)
SaraFina

#2261 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by SaraFina »

animals wrote: 16/05/2020 19:00 Da, Covic nikad nije bio ustasa..
Lik se krizmao, pričestio, krstio, vjenčao u crkvi i učlanio u HDZ kad je vidio da Yuga propala. I to zadnji dan. Dotad je bio komunista, potpisivao se ćirilicom, navijao za Velež i pjevao “druže Tito”.
animals

#2262 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by animals »

Austrijanci jesu zabranili te skupove zbog idiota..
ja sam par puta vidio djevojcice od 18 godina komplet u ustaskoj uniformi..
to mozda prije neki 15 godina..u nekim lokalima u Becu..
sta mislim o njihovoj inteligenciji, necu ni da napisem..
a tek njenim roditeljima, koji se ne boje da to dijete moze neki isto tako nastrojeni cetnik,
zbosti nozem..
vjeshalica

#2263 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by vjeshalica »

asurbanipal wrote: 16/05/2020 14:13
dječak sa šibicama wrote: 16/05/2020 13:13 Zenske pletenice.

Uveli su oko 3000 ljudi u rudnicko okno, bez sudjenja ili bilo cega slicnog, medju njima kamara civila, i hladno zazidali ljude zive. Da umru unutra laganom smrcu.

Petokraka je uvijek mastovito ubijala, od `45 do `95

Image

Važi li to i kad je u pitanju otac hrvatske države :oops:

Image
Mijesate neke stvari
Mladiceva slika je s pocetka rata, jer je bio u JNA regularno vojno lice,kasnije kad je JNA riknula,zamjenio je VRS kokardom i obiljezjima vojske tzv republike srpske
Ako bolje pogledate sta je mladic do kraja rata nosi vidjecete da to sigurno niie bila petokraka nakon raspda JNA
Dakle kakite...
animals

#2264 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by animals »

SaraFina wrote: 16/05/2020 19:03
Lik se krizmao, pričestio, krstio, vjenčao u crkvi i učlanio u HDZ kad je vidio da Yuga propala. I to zadnji dan. Dotad je bio komunista, potpisivao se ćirilicom, navijao za Velež i pjevao “druže Tito”.
Joj, koliko znam takvi naglo okrenuti vjernika..
ja kad sam bio mali sam isao jedini u crkvu iz moga mjesta.
cijelo selo bili komunisti zadrti..
ja odrastao i ne idem vise u crkvu, a ti svi zadrti idu danas.. :)
Last edited by animals on 16/05/2020 19:07, edited 1 time in total.
piupiu

#2265 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

JanuaryJones wrote: 16/05/2020 18:48 Moja djeca su potomci žrtve Jasenovca, njihov pradjed je iz Sarajava (nakon vješanja ovih 55 nesretnika) odveden teretnim vozom za Jasenovac, i tamo pogubljen. I ovo sam doživjela ne kao provokaciju, nego kao direktan atak na njihovo postojanje i da izvineš kao da se čitav kler i HDZ posrao po meni i mojoj porodici.
Žao mi je JJ. Zato je raja bila svim srcem uz vas. :srce:
SaraFina

#2266 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by SaraFina »

animals wrote: 16/05/2020 19:06
SaraFina wrote: 16/05/2020 19:03
Joj, koliko znam takvi naglo okrenuti vjernika..
ja kad sam bio mali sam isao jedini u crkvu iz moga mjesta.
cijelo selo bili komunisti zadrti..
ja odrastao i ne idem vise u crkvu, a ti svi zadrti idu danas.. :)
On koketira sa ustaštvom danas iz samo jednog razloga. I bio je u crkvi i istog tog razloga. A to sigurno nije zato što je naglo spoznao vjeru. Ili nacionalno se osvijestio.
piupiu

#2267 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

sherbett wrote: 16/05/2020 18:43 Hvala na pojasnjenju.
Shvacam sad
Nema na čemu. Nekad je bolje i ne znati sve. Lakše ti bude sjediti na suncu. :)
Škobo Habu

#2268 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Škobo Habu »

Kikibombona wrote: 16/05/2020 15:42
Neka nova, mladomuslimanska povijest?

Bajke o saradnji cetnika i partizana promoviraju ustase i mladi muslimani kako bi kompromitovali antifasisticku armiju. Da nije bilo partizana vjerovatno bi danas zivjeli u velikoj cetnickoj drzavi.
Mladomuslimanska povjest? :-)

Je l' Pašaga Mandžić bio mladomusliman ili je bio komunista?

Je l' on prvi otvoreno kritikovao ondašnju zvaničnu ideološku naraciju koja je prešućivala saradnju četnika i partizana 1941. godine?
Je l' prozivao Rodoljuba Čolakovića i Cvjetina Mijatovića, ovoga potonjeg upravo što je znao za te zločine?

Ovo je podforum politika. Na njemu svakako lupa ko šta stigne. Ozbiljnija tema je za Historije.
Last edited by Škobo Habu on 16/05/2020 19:26, edited 4 times in total.
vjeshalica

#2269 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by vjeshalica »

piupiu wrote: 16/05/2020 19:07
JanuaryJones wrote: 16/05/2020 18:48 Moja djeca su potomci žrtve Jasenovca, njihov pradjed je iz Sarajava (nakon vješanja ovih 55 nesretnika) odveden teretnim vozom za Jasenovac, i tamo pogubljen. I ovo sam doživjela ne kao provokaciju, nego kao direktan atak na njihovo postojanje i da izvineš kao da se čitav kler i HDZ posrao po meni i mojoj porodici.
Žao mi je JJ. Zato je raja bila svim srcem uz vas. :srce:
Istu sudbinu imali ko moja Rukija...😭
Vise od svega mislim da vrijedja nonsalantno sranje balavurdije zatucane i neobrazovane
vjeshalica

#2270 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by vjeshalica »

SaraFina wrote: 16/05/2020 18:38 Završi se misa. Treba preći na istinske probleme.

Gdje su krediti od MMF-a 330 000 000?

Dokle se došlo u istrazi sa aferom respiratori?

Gdje je pomoć poslata pojedinačno od država za koronu?

Itd Itd

Čović nakon mise, na baklavi kod Sebije i iftaru: Kako ćemo se utaliti brate Bakire???
To ti vidi sa svojima,nemoj skretati temu sa takodje bitne stvari
Ili vi nepismenjakovici hocete nazor da neko bude budala ako ste vi?
A nece moci...
piupiu

#2271 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

SaraFina wrote: 16/05/2020 19:09 bio je u crkvi i istog tog razloga.
Ma nije bio danas, ako sam dobro skontala. U Mostaru je bio.
Škobo Habu

#2272 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote: 16/05/2020 15:35
Da, ozbiljno. S obzirom da vidim da se baviš historijom, onda su ti poznati i koncepti historijske empatije, strukture, konteksta, kauzalnosti, društvene snage, vladajuće društvene misli, itd. Svrha historije kao nauke nije da prozivede novu ideološku stvarnost, već da objasni prošlost.
Šta je to objašnjeno u slučaju komunističkog nasljeđa, osim što nam je u amanet ostavljena pobjednička verzija?

Što to aveti iz Hude Jame pokuljaše početkom devedesetih, ako više nije bilo mjesta sumnji?
Last edited by Škobo Habu on 16/05/2020 19:15, edited 1 time in total.
garankich2013

#2273 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by garankich2013 »

Image

Opet klasik, mladosdpeovska i neokomunisticka hipokrizija
MorningStar

#2274 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by MorningStar »

garankich2013 wrote: 16/05/2020 19:15 Image

Opet klasik, mladosdpeovska i neokomunisticka hipokrizija
Image
Banksy

#2275 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Banksy »

... medju njima ima i muslimana,ko je sad IZ da kaze da njihove duse ne zasluzuju molitvu ??

Ja - Sabrihafizović Džemil čijeg strica su ustaše na zvjerski način ubile u Luburića vili...

Nikada niko u našoj porodici nije rekao da su Džemila ubili Hrvati ili katolici. Uvijek je bilo jasno da su ga ubili ustaše - fašisti

Džemil Sabrihafizović je imao samo 19 godina kada su ga u noći 3. aprila 1945. godine na zvjerski način, nakon užasnog mučenja, ubile ustaše u zloglasnoj Luburića vili u Sarajevu. Ubijen je tako što su mu užarenom peglom skinuli svu kožu sa tijela, a zatim su mu užarenu metalnu šipku provukli kroz sljepoočnice. U takvom stanju je i pronađen 6. ili 7. aprila, nakon što su partizani oslobodili grad. Bio je antifašista, patriota, sarajevski ilegalac. Tek je završio tehničku školu. Svirao je gitaru i lijepo je pjevao. Imao je izrazitog dara za slikanje. Sahranjen je na partizanskom groblju u Sarajevu. Bio je sin hafiza Esada Sabrihafizovića, tadašnjeg imama i hatiba Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu. Utoliko više, teško mogu razumjeti neutralan stav Islamske vjerske zajednice kada je u pitanju odnos prema ustaškim zločinima počinjenim u Sarajevu od 1941. do 1945. godine

Ja sam bio prvo muško dijete rođeno u porodici Sabrihafizović nakon Džemilovog ubistva i upravo po njemu sam dobio ime. Nikada niko u našoj porodici nije rekao da su Džemila ubili Hrvati ili katolici. Uvijek je bilo jasno da su ga ubili ustaše - fašisti.

Sticajem okolnosti, za vrijeme opsade Sarajeva u proteklom ratu, razvio sam vrlo blisko prijateljstvo sa tadašnjim župnikom crkve Svetog Josipa u Sarajevu, koja se nalazi na Marijin-Dvoru gdje i sam stanujem. Nakon završetka rata 1995. godine to prijateljstvo se nastavilo. U želji da pružim neki osobni doprinos atmosferi u kojoj moji susjedi katolici slave Božić, godinama sam poklanjao ukrase i nakit za božićne jelke ispred i unutar crkve Svetog Josipa. Tokom ponoćnih misa, župnik je prisutnim vjernicima znao kazati: “Ove ukrase i nakit za jelke darovao nam je naš susjed Džemil Sabrihafizović.” Crkva Svetog Josipa se nalazi preko puta mjesta na kome su ustaše u martu 1945. godine objesile 55 nevinih Sarajlija, ali ja je nikad nisam i ne mogu je doživljavati neprijateljski. Ona je za mene, kao i svaka gradska džamija ili sinagoga, uvijek bila dio mog sarajevskog - bosanskog bića. Zato sam želio da u doba katoličkog blagdana doprinesem njenom sjaju.

U jednoj prilici župnik se požalio kako ne može da osigura sredstva za uvođenje grijanja u crkvu i da su zbog toga u zimskim danima vjernici za vrijeme molitvi izloženi velikoj hladnoći. Dobro sam poznavao Svena Alkalaja, tadašnjeg ambasadora BiH u Washingtonu. Dogovorio sam sastanak u župnom uredu i napravljen je plan kako da se od Vašingtonske biskupije pokuša pribaviti pomoć za uvođenje centralnog grijanja u crkvu Svetog Josipa. Župnik je napisao pismo, koje je Alkalaj preveo na engleski i kasnije predao Vašingtonskom biskupu. Uz pismo su priklopljeni i tehnički projekti koje je župnik već imao. Sjećam se svake riječi koju je župnik tada izgovorio: “Nije važno hoćemo li uspjeti da dobijemo pomoć, meni je važno i puno mi je srce zbog toga što u ovom času jedan katolički sveštenik, jedan Jevrej i jedan Musliman, zajednički rade na tome da omoguće uvođenje grijanja u crkvu Svetog Josipa.”

Također, sticajem ratnih okolnosti, ja - Sabrihafizović Džemil čijeg strica su ustaše na zvjerski način ubile u Luburića vili, kao pratnja tadašnjeg premijera Bosne i Hercegovine, prisustvovao sam razgovorima o posjeti Pape Sarajevu i kao član delegacije sam bio primljen kod pape Ivana Pavla II, rukovao se i dobio malu spomen-medalju, kao znak sjećanja na taj događaj.
Nedugo prije toga, također u pratnji tadašnjeg premijera, prisustvovao sam razgovorima koje je u Zagrebu sa kardinalom Kuharićem vodio tadašnji premijer. Sjećam se da je kardinal Kuharić dao neupitnu podršku opstanku cjelovite Bosne i Hercegovine.

U cijelom mom životu i u svemu što sam radio nikada nije bilo ni mržnje ni podozrenja prema katolicima i Hrvatima. Zajednički život sa rodbinom, prijateljima, susjedima i saradnicima, koji pripadaju različitim nacijama i religijama, nešto je što se neupitno podrazumijeva u sarajevskom duhu. Tako je bilo i tako će biti. Na to nisu uticala ni iskustva proteklog rata, jer zločine vrše zločinci, a ne narodi ili vjernici.

Upravo zbog toga jesam razočaran činjenicom da će Kardinal osobno u Sarajevu služiti misu ubicama moga strica, fašistima - ustašama koji su bježeći od pravde poginuli na Bleiburgu, a prije toga su ubili preko 12 hiljada nevinih građana Sarajeva. To nije samo relativiziranje zločina. To je podrška zločinu i ohrabrenje da se zločin ponovi. To jednostavno ne može i ne smije proći. Žao mi je ako to Kardinal i Reis ne shvataju.

Locked