Jest da su crkve u Austriji i Njemačkoj odbile da prave ovu misu. Ni u Zagrebu je ne organizuju! Jest da nam po Europi brane da paradiramo sa svojim obilježjima, al vidimo da kod tebe u crkvi ima mjesta za nas.
Hvala ti, razumijemo se sasvim dovoljno. Možda ćemo slično i da se postavimo privatno prema probnom balonu, ako nam je cilj isti-vidimo se na njemu. Kontraprotest mirno i dostojanstveno, kako i priliči istinskim antifašistima. Par koraka od teletabisa ako ih bude i to je to. Bilbord poruka je jasna i bujrum pod bilbord i spomen ploču sa imenima i prezimenima žrtava fašizma , obješenih na području Halid ili Marijin Dvora, kako je ko nazivao birvaktile taj dio Sarajeva. Bili su medijske kuće svijeta i u ratu pa eto, bilo je kako je bilo. Neka crkva radi svoj posao a svjetovni i naučni i ostali svijet svoj. Mojne mi samo nekih ubačenih ''elemenata'', ili kako da ih drugo nazovemo. Dosta je nama i naših belaja sa kojim se moramo nositi.dragma wrote: ↑15/05/2020 17:29Naravno da je podjela, vruć krompir (ko zna koji po redu) podvaljen Bosni i bosanskom narodu od strane "prijateljske" nam Hrvatske koja je kao presjedavajući evropske unije već obilježila devet maj, dan pobjede nad fašizmom, i zbog toga i zbog trendova koji vladaju u Evropi a da ne bi ispala kontradiktorna blajburšku misu je ostavila na marginu političkih dešavanja.Nekako s proljeća wrote: ↑15/05/2020 16:49 Ne zamjeri mi, ova misa tj molitva u Sarajevu je samo još jedna podjela više, nametnuta i mi obični mali ljudi ne možemo da uradimo sve što bi htjeli ili željeli, ali sigurno ćemo se na najbolji mogući način nositi sa njenim refleksijama, i perfidnije nakane smo znali provaliti i zauzeti pravi stav.. Svi koji nam u tome otežavaju i mute bistru Miljacku su na suprotnoj strani od nas. Čitajte i istražujte našu zajedničku prošlost, nešto je složenija ali može se sve ili bar najveći dio pojasniti razumom obdarenim.
Ono što je radio KNOJ na Blajburgu, kasnije je nastavila suptilnije raditi OZNA, UDB-a, KOS... to su sve ostaci represivnog aparata propalog sistema i propale društvene zajednice Jugoslavije. Bar danas je znanje dostupno svim informatički pismenim osobama.
Sutra, kad BBC, CNN i ostali svjetski mediji budu izvještavali o relativizaciji fašizma u Sarajevu i održavanju mise ostacima nacističke devete armije, NDH armiji, crnokošuljašima, četnicima i ostalim kvinsliškim pokretima, saveznicima nacista, Sarajevo i njegovi građani će dobiti još jedan negativan epitet kakvim nas inače često časte naše komšije, koje će u ovom događaju pronaći još jedan razlog za podjelu i dokaz kako je "Sarajevo" krivac za minuli rat i za sav fašizam viđen u njemu.
Realan odgovor se može ponuditi sutra u ovaj vakat, oko akšama. Po meni je bitno da svi budu zadovoljni , mislim na one koji će biti fizički na mjestima koje pominješ. Njihovo mi je mišljenje nekako zanimljivije i realnije, a nemam predrasude ni prema svim ostalim koji sve ovo prate virtualno. Pravo na mišljenje nam je svima zagarantovano na ovom forumu, treba cijeniti tu privilegiju. Svi se nešto danas bore za neka prava. U vrijeme o kojem govorimo, strašno brzo se glava gubila ako je nosila ''pogrešnu kapu'' i oznaku.Na desetine miliona žrtava tokom rata, ideološke čistke kažu još toliko MILIONA žrtava.
Nemoj biti siguran, sve sto se ne uklapa u tu matricu se negira i osudjuje, jebo te, kao da su lobotomirani od strane UDBA-e.Škobo Habu wrote: ↑15/05/2020 17:24 Nadati se da yugonostalgičari i yugo-futuristi neće Bojića i Šarčevića proglasiti ustašama.
Dosta poučno za njihovo duhovno ozdravljenje.
http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/dr ... xLSVQO7ZXkNajavljena misa za blajburške žrtve razotkrila je sljepoću duhovnih i političkih vođa katolika i Hrvata u Hrvatskoj i BiH prema Bosni i Sarajevu, ali istodobno i licemjerje bosansko-hercegovačkih antifašista, koji se velikim dijelom ponašaju prema matrici – tuđe fašizme nećemo, svoje ne damo
BORO KONTIĆ: Misa za spomen–pločukakavdanakneiskustvu wrote: ↑15/05/2020 17:48
https://inforadar.ba/boro-kontic-misa-z ... 0e7n_DZuF4
Kontic Boro, raspustio udruzenje novinara BiH da se mogu organizirati etintetska. nikada mi do pameti necemo.Banksy wrote: ↑15/05/2020 20:52BORO KONTIĆ: Misa za spomen–pločukakavdanakneiskustvu wrote: ↑15/05/2020 17:48
![]()
Hvala za link, nisam znala ovo za Bluma...
Koji susjedi? U Srbiji nikad nije provedena lustracija jer da jeste ne bi Vučić bio na vlasti.Vučić je bio ministar informisanja za vrijeme Slobinog režima. U Crnoj Gori samo je retorika promijenjena a isti su ljudi na vlasti već 30 godina. U Hrvatskoj nakon članstva u NATO i posebno EU, HDZ je opet pokazao svoje pravo lice kao i iz 90-tih.Do ulaska u EU glumili su dobre susjede.Nekako s proljeća wrote: ↑15/05/2020 20:31 Bosna i Hercegovina nema zakon o lustraciji. Susjedi imaju.
Ubi činjenicama, do pola sam došao i ako ne uprska na kraju evo bjanko lajkBanksy wrote: ↑15/05/2020 20:52BORO KONTIĆ: Misa za spomen–pločukakavdanakneiskustvu wrote: ↑15/05/2020 17:48
![]()
Hvala za link, nisam znala ovo za Bluma...
Hvala na korekciji za Srbiju, Hrvatska jeste najvjerovatnije provela lustraciju, Crna Gora ne znam, Slovenija , ,Makedonija... znam da mi u BiH nismo proveli lustraciju, nema ni zakona. Možda neki nacrt zakona da je upućen u proceduru, don ne dođe do Sredoja Novića, saradnika UDB-e.neko_sa_strane wrote: ↑15/05/2020 21:06Koji susjedi. U Srbiji nikad nije provedena lustracija jer da jeste ne bi Vučić bio na vlasti.Vučić je bio ministar informisanja za vrijeme Slobinog režima.Nekako s proljeća wrote: ↑15/05/2020 20:31 Bosna i Hercegovina nema zakon o lustraciji. Susjedi imaju.

https://stav.ba/novi-stav-na-bleiburgu- ... -bosnjaka/Nekako s proljeća wrote: ↑15/05/2020 21:26 Nije @cyprus , uglavnom linkovi sa drugih portala, može li link sa tekstom u vezi Blajburga, da vidimo ima li 50 tisuća razloga za čitanje ili je štamparska greška.
Iako je prošlo 70 godina od stravičnog zločina partizana u bleiburškim marševima smrti, do danas je napisano svega nekoliko ozbiljnih studija koje se bave ovom temom. Nesrazmjer između opsega bleiburške tragedije i pisanih tragova o njoj treba tražiti prije svega u totalitarnoj politici Jugoslavije koja je po svaku cijenu nastojala uništiti sjećanje na bleiburške marševe smrti, i ubijene Hrvate, Bošnjake, Nijemce, Slovence, Mađare, i nešto Srba i Crnogoraca. S druge strane, hrvatski su istraživači nerijetko, u duhu endehazijske politike identiteta, vješto skrivali ubistva Bošnjaka, navodeći ih u zvaničnim dokumentima kao Hrvate.
Na osnovu istraživanja pojedinih hrvatskih historičara, brojnih izjava preživjelih svjedoka koje je sakupio vrijedni Nihad Halilbegović te nekompletnih spiskova ubijenih Bošnjaka, možemo sa sigurnošću reći da je u blaiburškim marševima smrti stradalo između 20.000 i 50.000 Bošnjaka, iako hrvatski historičar Vedran Petrović procjenjuje da je stradalo između 50.000 i 65.000 Bošnjaka.
U ovom i narednom broju Stava donosimo priču o stradanju bošnjačkih vojnika i civila u bleiburškim marševima smrti te ekskluzivno objavljujemo izjave preživjelih svjedoka...
E neka.mise bar kao povoda da se ovaj jos jednom javi iz egzila sa nekom kriptoantisarajevskom spikom, nije odavno