Bleiburg - Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Hemel

#1676 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Hemel »

Hoce li i cvijece poloziti na Bradini?
spreca

#1677 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by spreca »

Hoces reci da je sada gore i opsnije za zivot nego 92-95?...on se pravi da mu je ugrozen zivot i to debelo laze,jel zajavio u MUP o tome i dao bar neke podatke,vjerovatno nije nego laze ko dripac ali je uspio u onome zadatku koji mu je da komunista Covic a to je da su hrvati ugrozeni,ali nesto nije uredu jer kaze da je ugrozen njegov zivot i zivot katolika ,jel to vise nije hrvat kako mu hrvatski sabor dade zadatak za misu ...vise nezna ni da laze kako treba da bi mu se povjerovalo
Ludzak

#1678 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Ludzak »

Nekako s proljeća wrote: 15/05/2020 12:33
kakavdanakneiskustvu wrote: 15/05/2020 11:48 NDH jeste pocinila genocid nad srbima,romima,jevrejima,to je činjenica
Je li ti to mrsko pomenuti Bošnjake, da je i nad njima počinjen genocid u II WW. Pitam za Husagu Čišića iz Mostara, zna Milovan Đilas o kome se radi.
Da od četnika. Od ustaša bas nisam siguran.
garankich2013

#1679 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by garankich2013 »

Barbarin rov je rudnik u kojem se od početka prošlog vijeka iskopavao mrki ugalj. U utrobu planine ulazilo se tunelom dugim 320 metara, a zatim se tunel račva u dva, lijevi i desni.
Tunel lijevo od ulaza bio je zazidan 1945, nakon zločina, a u desnome se iskopavao ugalj sve do 1992. godine.

Mehmedalija Alić prvi je put u glavni, lijevi tunel, visok 2,5 metara i isto toliko širok, ušao 31.januara 2008. Sa ekipom iskusnih rudara je najprije naišao na 30 centimetara debelu pregradu od cigle i betona. Kad su srušili tu pregradu, očistili su tunel zatrpan jalovinom u dužini od 70 metara, a zatim su u samo 30 metara tunela naišli na seriju od deset pregrada od cigle, betona armiranog čeličnim šinama, ilovače, drva i kreča.

Između pregrada, pod stropom zatrpanog tunela, rudari su pronašli kostur čovjeka koji je, prema rekonstrukciji, htio pobjeći i izaći “iz utrobe pakla”.

Mehmedalija je toga čovjeka, koji je odgrnuo čak deset metara zemlje i željeznom šipkom probio dvije pregrade, nazvao 'Bjegunac'.
- "Umro je pod stropom, vjerovatno je dehidrirao. Na putu kojim je Bjegunac prošao ilovača je uglađena, a vide se i komadi koje je trgao i bacao na stranu. Ostaci druge žrtve koju smo našli bili su ispod njega. Nazvali smo ga 'Pobunjenik'. On se vjerovatno suprotstavio, ali su ga ubili i ondje zakopali. Pronašli smo njegov prsten, dugmad s odjeće i češalj. Bio je to mlad čovjek sa svim zdravim zubima, visok od 175 do 180 cm" – prepričava Mehmedalija.

Kad su probili sve pregrade u lijevom tunelu rudnika i izvadili 400 kubnih metara materijala, otvorio se prostor i rudari Mehmedalije Alića došli su do prve jame (jaške), duboke 45 metara. Površina ulaza u jamu je šest kvadratnih metara. Ta je jama puna posmrtnih ostataka ubijenih žrtava. Ali, u hodniku koji vodi od prve do druge jame, također duboke 45 metara, rudare i sve koji su vidjeli taj prizor dočekalo je šokantno otkriće.

Sudbina je htjela da Mehmedalija Alić, inženjer rudarstva, prvi uđe u rudnik Barbarin rov u Hudoj jami gdje su komunisti i pripadnici Titove armije neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata počinili stravičan zločin nad zarobljenim vojnicima i civilima.
Mehmedalija je u Srebrenici 1995. izgubio dva brata i mnoge rođake, a njegovo rodno selo uz obalu Drine, tokom rata sravnjeno je sa zemljom. Posljednjih desetak godina u Sloveniji vodi najzahtjevnije rudarske projekte. Jedan od njih je tehničko i sigurnosno pripremanje rudnika Barbarin rov kako bi se moglo doći do posmrtnih ostataka žrtava.

- "Otkopao sam stari tunel kako bi stručnjaci mogli identificirati posmrtne ostatke nečije braće i sestara, nečijih djedova. Iako je to teško, činim sve što mogu. Istovremeno, čekam da neko iskopa i identificira posmrtne ostatke moga mlađeg brata, ubijenog u Srebrenici, i mojih rođaka."

Prema svjedočenju jednog sudionika masakra, koji je umro prije nekoliko godina, tokom nekoliko noći prevezao je 23 kamiona sa zarobljenicima koji su ubijeni u rudniku. Monstruoznost zločina u Barbarinu rovu iznenadila je ne samo rudare na čelu s Alićem, koji su se prvi probili do tijela, nego i forenzičare koji su se nagledali svega i svačega.
Nekako s proljeća

#1680 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Nekako s proljeća »

Jasno sam rekao da nije plačipička i da je hrabar čovjek i kardinal, što je dovoljno da i moguće današnji blef uzmem kao nešto prihvatljivije od tebe. I da @spreca , i Vinko i ja smo i danas u Sarajevu. A znam ko od forumaša nije.
Nekako s proljeća

#1681 Re: Bleiburg - Sarajevo

Hemel wrote: 15/05/2020 16:03 Hoce li i cvijece poloziti na Bradini?
Da se pita onaj mostarski Sudar, Pero se valjda zove, ne samo cvijeće nego i muzej rodnom mjestu poglavnika bi napravio. Vinko Puljić je kardinal a ne teletabis, dakle neće sigurno.
Lincoln-Burrows

#1682 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Lincoln-Burrows »

Bradina je danas etnički očišćeno selo koja koincidencija a Ante im i džamiju u ZG napravio.
Lincoln-Burrows

#1683 Re: Bleiburg - Sarajevo

Da nebi neko krivo shvatio, Bradina nije bila hrvatsko već srpsko selo.
Nekako s proljeća

#1684 Re: Bleiburg - Sarajevo

Na etnički očišćenoj Bradini je srušena novonapravljena dzamija, i to je činjenica koja ide u prilog da je greške moguće ispraviti ako se na vrijeme priznaju. Šta ima u Varešu.
Lincoln-Burrows

#1685 Re: Bleiburg - Sarajevo

Nekako s proljeća wrote: 15/05/2020 16:28 Na etnički očišćenoj Bradini je srušena novonapravljena dzamija, i to je činjenica koja ide u prilog da je greške moguće ispraviti ako se na vrijeme priznaju. Šta ima u Varešu.
Znam nešto o tome i znam da je IZ naredila uklanjanje pa je ostala munara još nekoliko godina i onda se i ona srušila, tako nekako.

Nemam pojma šta ima u Varešu nisam baš nešto često išao u Vareš.
spreca

#1686 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by spreca »

Nekako s proljeća wrote: 15/05/2020 16:13 Jasno sam rekao da nije plačipička i da je hrabar čovjek i kardinal, što je dovoljno da i moguće današnji blef uzmem kao nešto prihvatljivije od tebe. I da @spreca , i Vinko i ja smo i danas u Sarajevu. A znam ko od forumaša nije.
Puljic se je vec davno upleo u politiku svojim ponasanjem a izgleda da tome nije dorastao i sto se vidi i iz ove situacije u koju se upleo i nezna ili nece da se izvuce,jesil pogledao sve sta kaze Fra Ivo Markovic i mnogi drugi KC...i ko mu je kriv ?Ovo je sve skuhano u zagrebackoj kuhinji HDZa jer uskoro su izbori i treba malo kmecati.....slusam osude zvanicnika iz ZG svi kritikuju samo bosnjake ....nikad nisam cuo puljica reaguje na lazi Kobilinde Kitarevic da u BiH ima hiljade radikala itd.....i sta ima veze sto ste ti i puljic u Sa aja nisam.....sva bosna nije u Sa
Nekako s proljeća

#1687 Re: Bleiburg - Sarajevo

Ne zamjeri mi, ova misa tj molitva u Sarajevu je samo još jedna podjela više, nametnuta i mi obični mali ljudi ne možemo da uradimo sve što bi htjeli ili željeli, ali sigurno ćemo se na najbolji mogući način nositi sa njenim refleksijama, i perfidnije nakane smo znali provaliti i zauzeti pravi stav.. Svi koji nam u tome otežavaju i mute bistru Miljacku su na suprotnoj strani od nas. Čitajte i istražujte našu zajedničku prošlost, nešto je složenija ali može se sve ili bar najveći dio pojasniti razumom obdarenim.
Image

Ono što je radio KNOJ na Blajburgu, kasnije je nastavila suptilnije raditi OZNA, UDB-a, KOS... to su sve ostaci represivnog aparata propalog sistema i propale društvene zajednice Jugoslavije. Bar danas je znanje dostupno svim informatički pismenim osobama.
kakavdanakneiskustvu

#1688 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by kakavdanakneiskustvu »

Nekako s proljeća wrote: 15/05/2020 15:56 Zašto je plačipička kardinal Vinko Puljić, sveštenik koji je bio u gradu Sarajevu pod barbarskom opsadom . Davno je on položio ispit hrabrosti stari, tako da ne naprđuj. Ovo su druga vremena i okolnosti, i ja imam razumijevanja za vjerovatno i prijetnje koje neki ostrašćenik može da mu uputi na razne načine. Njemu treba pomoći da u svemu ovome nađe ljudsku i sveštensku mjeru.
To je moje mišljenje.
pa nije on bio jedini u sarajevu pod barbarskom opsadom,njemu sigurno nije bilo teško tad kao vecini ostalih u sarajevu,mislim na hranu

imas razumijevanja za moguce prijetnje?
Škobo Habu

#1689 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Škobo Habu »

Nadati se da yugonostalgičari i yugo-futuristi neće Bojića i Šarčevića proglasiti ustašama.

Dosta poučno za njihovo duhovno ozdravljenje.
Najavljena misa za blajburške žrtve razotkrila je sljepoću duhovnih i političkih vođa katolika i Hrvata u Hrvatskoj i BiH prema Bosni i Sarajevu, ali istodobno i licemjerje bosansko-hercegovačkih antifašista, koji se velikim dijelom ponašaju prema matrici – tuđe fašizme nećemo, svoje ne damo
http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/dr ... xLSVQO7ZXk
exliberal-ex

#1690 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by exliberal-ex »

PM72 wrote: 15/05/2020 10:22
sumirprimus wrote: 15/05/2020 10:09 interesantno je da tvoja familija zivjela generacijama s familijama i nas ostalih, sto rce reci rijetko koga je rat ofulo :D
:lol: :thumbup:
Od srca me nasmija.Sve generacije je rat potrefio ali je rijetko ko nosio tandžaru. :wink:

P.S.Kod mene jedan dedo bio domobran i prilikom prve pucnjave bacio pušku a drugi imao puno djece pa se vadio na njih.

Helem,ja sam nadoknadio sve njihove marifetluke i izbjegavanja pucnjave.Volio bih da je bilo obratno.
Dobre vam familije, kod mene nema rata da nije pola muskih poginulo.
dragma
Vozim: Pješe

#1691 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by dragma »

Nekako s proljeća wrote: 15/05/2020 16:49 Ne zamjeri mi, ova misa tj molitva u Sarajevu je samo još jedna podjela više, nametnuta i mi obični mali ljudi ne možemo da uradimo sve što bi htjeli ili željeli, ali sigurno ćemo se na najbolji mogući način nositi sa njenim refleksijama, i perfidnije nakane smo znali provaliti i zauzeti pravi stav.. Svi koji nam u tome otežavaju i mute bistru Miljacku su na suprotnoj strani od nas. Čitajte i istražujte našu zajedničku prošlost, nešto je složenija ali može se sve ili bar najveći dio pojasniti razumom obdarenim.

Ono što je radio KNOJ na Blajburgu, kasnije je nastavila suptilnije raditi OZNA, UDB-a, KOS... to su sve ostaci represivnog aparata propalog sistema i propale društvene zajednice Jugoslavije. Bar danas je znanje dostupno svim informatički pismenim osobama.
Naravno da je podjela, vruć krompir (ko zna koji po redu) podvaljen Bosni i bosanskom narodu od strane "prijateljske" nam Hrvatske koja je kao presjedavajući evropske unije već obilježila devet maj, dan pobjede nad fašizmom, i zbog toga i zbog trendova koji vladaju u Evropi a da ne bi ispala kontradiktorna blajburšku misu je ostavila na marginu političkih dešavanja.
Sutra, kad BBC, CNN i ostali svjetski mediji budu izvještavali o relativizaciji fašizma u Sarajevu i održavanju mise ostacima nacističke devete armije, NDH armiji, crnokošuljašima, četnicima i ostalim kvinsliškim pokretima, saveznicima nacista, Sarajevo i njegovi građani će dobiti još jedan negativan epitet kakvim nas inače često časte naše komšije, koje će u ovom događaju pronaći još jedan razlog za podjelu i dokaz kako je "Sarajevo" krivac za minuli rat i za sav fašizam viđen u njemu.
Nekako s proljeća

#1692 Re: Bleiburg - Sarajevo

Slažem se @kakavdanakneiskustvu da je u tom egzistencijalnom smislu vjerovatno bio u povoljnijem položaju, kardinal ne može biti svako, i ona bista uz katedralu nije samo zbog selfija. Jaka je to poruka i podrška bila, i personalno je kardinal Puljić bio dorastao vremenu u koje smo došli svi protiv naše volje. Dakle, isto nametnuto kao i ova namjenska misa. Vjerujem da se kršćanskom milošću u ime ljudskosti i solidarnosti, okoristio i nemali broj stanovnika Sarajeva. Karitas, Prosvjeta, La B...lencija, Merhamet...i na desteine drugih organizacija su nas hranile. Da, i Dobrotvor društvo, čak i oni paketi ''Politikini'' iz Srbije su bili od ljudi za ljude, Adra... mojne da idemo u detalje oko pomoći da se bukvalno opstane. Okupacija je okupacija i super je kada je nema. Ostalo je priča kako jači tlači dok može.

Ova okupacija Sarajeva, Bosne i Hercegovine, i svih susjednih zemalja je posljedica udara strasno jakog neprijatelja, koji je sve do Rusije pregazio. Na desetine hiljada arhivskih fotografija njemačkog arhiva sam obradio, autentične fotografije i sa područja BIH i regiona. Sila je to bila nezadrživa a svakom život mio.

Ali se fakat sa teškim katilima i zločincima moralo obračunati, i to se i uradilo. Međutim, ako je u toj odmazdi i nevinih, a nevin je svako onaj dok mu se ne dokaže krivica, mojne da se spuštamo na taj ostrašćeni nivo.

Otvoriti sve oči i uši i pratiti, akoje to za nedužne i koleteralne žrtve u dure, razum to prihvati. Svaki hinjski pokušaj u pravcu rehabilitacije zločinaca ili sistema koji su održavali, e stari... vjerujem da će kardinal imati na umu odlučnost svojih sugrađana iz vremena barbarske opsade Glavnog grada i da neće izigrati naša očekivanja. Bili smo na istoj strani. Jozo Andzić mu je bio pratilac jedno vrijeme, to je naš sarajevski lav a katolik.
breuer

#1693 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by breuer »

na kraju, gdje je sutra okupljanje? Katedrala il Filozofski? i u kojem periodu?
Hemel

#1695 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Hemel »

Lincoln-Burrows wrote: 15/05/2020 16:22 Bradina je danas etnički očišćeno selo koja koincidencija a Ante im i džamiju u ZG napravio.

Nije to poenta kao ni cistog Knina i citave Kninske krajine, poenta je velicanje i sjecanje na zlocince.
Pokakim se u svaki objekat koji je taj zlocinac napravio i posjetio. Taj je vec skrnavljen njegovim blagoslovom.

Ne palamudi nego sutra zajedno sa njima zali zlocince i da im Bog grijehe oprosti. U paklu gorili.
Hemel

#1696 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Hemel »

Je li moguce da KC ode tako daleko?

Svakome se moze desiti da krivog za sveca proglase ali pomen davati i moliti za duse dokazanim zlocincima, nema opravdanje.
Zapalite vi svijece i pomolite za duse ali tiho i privatno da niko ne zna ovako ste velika sramota.
Lincoln-Burrows

#1697 Re: Bleiburg - Sarajevo

Hemel wrote: 15/05/2020 18:15
Lincoln-Burrows wrote: 15/05/2020 16:22 Bradina je danas etnički očišćeno selo koja koincidencija a Ante im i džamiju u ZG napravio.

Nije to poenta kao ni cistog Knina i citave Kninske krajine, poenta je velicanje i sjecanje na zlocince.
Pokakim se u svaki objekat koji je taj zlocinac napravio i posjetio. Taj je vec skrnavljen njegovim blagoslovom.

Ne palamudi nego sutra zajedno sa njima zali zlocince i da im Bog grijehe oprosti. U paklu gorili.
Niti ja ulazim u džamiju niti posjećujem partizanska groblja a ni ne komentiram što se dešava unutar tih objekata,
a i zašto bih. Uzmi kamen i zavitlaj na crkvu kad te smeta. Zamisli da u Zagrebu dođu protestirat ispred džamije
jer zagrebački imam će predvoditi dovu za stradale, to bi bio skandal i nebi se Bošnjaci u ZG baš ugodno osijećali.
Hemel

#1698 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Hemel »

Lincoln-Burrows wrote: 15/05/2020 18:29

Niti ja ulazim u džamiju niti posjećujem partizanska groblja a ni ne komentiram što se dešava unutar tih objekata,
a i zašto bih. Uzmi kamen i zavitlaj na crkvu kad te smeta. Zamisli da u Zagrebu dođu protestirat ispred džamije
jer zagrebački imam će predvoditi dovu za stradale, to bi bio skandal i nebi se Bošnjaci u ZG baš ugodno osijećali.
Ako ce doviti za ustase i trebaju doci i protestirati.
Lincoln-Burrows

#1699 Re: Bleiburg - Sarajevo

Hemel wrote: 15/05/2020 18:31
Lincoln-Burrows wrote: 15/05/2020 18:29

Ako ce doviti za ustase i trebaju doci i protestirati.
To bi bilo uskraćivanje vjerskih sloboda.
Razumijem proteste i kontraproteste zbog komemoracija i raznih počasti na javnim površinama.
Hemel

#1700 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Hemel »

Hahaaa, vjerska sloboda, ne vuci me za jezik.

F-U-J
Locked