Bleiburg - Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Škobo Habu

#1626 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote: 14/05/2020 18:55
Ne, koliko ja znam. Mislim da je tu nemoguće postići konsenzus, prvenstveno zato što se, kako Goldstein veli, pod blajburške žrtve pokušavaju ubrojati svi pojednačni slučajevi odmazde, i bitke itd, koje su se vodile tokom povlačenja NDH vojske.
Ne čitaš ti Goldsteina dobro, ako se već pozivaš na njega...
Tim procjenama valja dodati i utvrđene brojke od preko 20.000 ubijenih slovenskih domobrana kolaboracionista, četnika i ljotićevaca, pa ukupni broj žrtava partizanskih zločina vjerojatno iznosi između 60.000 i 70.000.
https://www.jutarnji.hr/globus/Globus-k ... a/7352178/
piupiu

#1627 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 15/05/2020 08:51
piupiu wrote: 14/05/2020 18:55
Ne, koliko ja znam. Mislim da je tu nemoguće postići konsenzus, prvenstveno zato što se, kako Goldstein veli, pod blajburške žrtve pokušavaju ubrojati svi pojednačni slučajevi odmazde, i bitke itd, koje su se vodile tokom povlačenja NDH vojske.
Ne čitaš ti Goldsteina dobro, ako se već pozivaš na njega...
Tim procjenama valja dodati i utvrđene brojke od preko 20.000 ubijenih slovenskih domobrana kolaboracionista, četnika i ljotićevaca, pa ukupni broj žrtava partizanskih zločina vjerojatno iznosi između 60.000 i 70.000.
https://www.jutarnji.hr/globus/Globus-k ... a/7352178/
Ne čitaš ni ti postove dobro, ako se već pozivaš na njih. Sad me već počinješ nervirati. Jesi ti funkcionalno nepismen? Ne razumiješ sadržaj napisanog? Ili samo trolaš?
manijak1

#1628 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by manijak1 »

Billy The Pljuc wrote: 15/05/2020 02:43 Nismo baš bure baruta al' dobar osvrt:

https://www.index.hr/vijesti/clanak/sar ... 82914.aspx
Kavazovićeva izjava za ' Glas Amerike' je više nego realna i probitačna , nadasve umirujuća , ne objavljuju je ni U Hrvatskoj i ovdje niti u ovom članku , ima samo picture :D , jer nije zapaljiva i kontraverzna.Zato se neće i ne može preskočiti navodna dvoličnost Sarajeva.
Izvor Bljesak
“Pokrovitelj manifestacije je Sabor Republike Hrvatske. Političari u Sarajevu umjesto da adresiraju odgovornost na političku adresu, pokušavaju to izručiti Katoličkoj crkvi. Postoji politička odgovornost Hrvatske, a najlakše je sve pripisati crkvi”, rekao je on dodavši: “U Sarajevu se spojilo sekularno i vjersko, odnosno vjersko i političko i vjerovatno kardinal o tome nije dovoljno vodio računa.” -
“Ne treba od vjerskih zajednica tražiti da utvrđuju činjenice koje su trebale utvrditi države, državni sudovi i povijest. Propustili smo to uraditi na vrijeme i nije u redu to sada izručiti jednoj vjerskoj zajednici”. -

Zakon i pravda nikad neće biti jednaki , tako je od pećine do solitera .
Ovo se sve može podvesti pod jednu agresivnu premetačinu i poravnavanje dobrog , lošeg i zlog u historiji.
Komunisti su napravili najveću grešku tek poslije rata s Partizanskim spomenicama i tiho vraćanje u život pripadnika poraženih domaćih izdajnika, što je rezultiralo raspadom SFRJ.
Ono što je učinio Maršal na ovim prostorima neće više niko , držati na uzici toliku destruktivnu bagru.
U modernom svijetu slične zločine zataškavaju Amerikanci , Rusi , Francuzi , Englezi, Turci ..... :D prljavi kolonizatori i imperijalisti.
Opet sve zarad materijalnog i svekolike :D nadmoći nad neorganiziranom i što bi pojedini intelektualci ovdje kazali , neobrazovanom buranijom .
Realno , ovo je nama naša borba dala Image
Što kaže Bursać , ovo je spomenik koji bi trebao imati svaki grad u BiH , da se podsjetimo gdje živimo i dodao bih , kako se mi glasači ponašamo.
@piupiu , on traži svemirsku pravdu :D bez Slavka i bombi i upozorenja , 'pazi metak'.
A najrealnije , svi trolamo što nekad i nije loše .
Škobo Habu

#1629 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote: 15/05/2020 08:49

Boško, 1) samo odgovaram na tvoju tvrdnju da "Britanci nisu znali (otkud ti znaš šta su oni znali?)" da će ih ovi pobiti. To je kraj rata, miris osvete je na sve strane, planski se vrše strašne odmazde, ali, eto, Britanci nisu znali. To je suština mog odgovora. Ovo ostalo je tip argumenta zbog kojeg ne volim ulaziti u ovakve razgovore. Kako si uopšte napravio skok s jednog na drugo?

Čuj odkud znam? :roll:

Iz svjedočanstva britanskih oficira koje možeš vidjeti u dokumentarcu HRT o Bleiburgu. Niko ne amnestira Britance ni od čega, već govorimo o uslovima predaje u konkretnom slučaju.

Inače, vjerujem da Rusi, nakon 4 godine i 11 miliona mrtvih vojnika, nisu pretjerano razmišljali o Ženevskoj konvenciji. Koja se, kako je takodje neko sinoć objasnio, tada aplicirala samo ako se radi o vojsci koja ih je i sama poštovala. A evo, ja ću ti dati primjer iz svoje porodice, gdje je mlad partizan od 19 godina je zarobljen ranjen i, bez ikakve ceremonije, pogubljen.
Pitam te opet: je li silovanje Njemica od strane ruskih vojnika ratni zločin u istom smislu odmazde i osvete na način koji su to radili nacisti Ruskinjama?
Ruski generali su čak i podsticali vojnike da to čine na isti način na koju su to nacistički mastermind-i odobravali.

Dalje, prilikom ulaska partizana u Prozor 1943. godine, sve zarobljene italijanske vojnike su na licu mjesta strijeljali, a njihova tijela pobacali u Neretvu da ih nosi ka Mostaru kako bi njihove leševe vidjeli talijanski generali. Taj podatak možeš naći kod Dedijera.

Mene su učili u školi da su partizani bili najhumanija vojska u WW2, a da su ovakve metode vršili samo okupatori i kolaboracionisti.

) Ko su te ujedinjene 'antifašističke snage' i šta su njihovi 'disonantni tonovi'?
Glupani okupljeni oko, recimo, AntiDayton grupe, koja izvodi performanse sa vješanjima dok su im Fatih i Orić najveći nacionalni uzori.

Glupani koji se neki dan svađaju - na protestu kod katedrale - koje od njih fašista, ako anti-fašista. A svi su članovi nekakvih anti-fašističkih udruženja.
3) Upravo tako, postoji dovoljno pisane dokumentacije. Pa Ivo Goldstein sinoć u "Odgovorite narodu" veli da niko za sve ove godine, i pored svih preživjelih svjedoka, nije uspio proizvesti bar nešto imena svih tih 'žena i djece'. Ja ne bih ulazila u to, nisam istoričar.
Iz linka na Goldsteinov tekst se možeš uvjeriti da on sam tvrdi da se sa kolaboracionističkim snagama povlačio i veliki broj civila. To su njegove riječi.
Last edited by Škobo Habu on 15/05/2020 09:28, edited 2 times in total.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#1630 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

PM72 wrote: 15/05/2020 08:48 Re.Porodice Foht,

Nisam ja "nezgodan " forumaš nego me zanima ta tema i konkretni dokazi,brojevi,imena.Ja i ti smo u korektnim odnosima i nema potrebe da "izvlačiš kandže".
U tvom tekstu ispalo je da su pripadnici NOVJ imali u i oko Blajburga 1500 poginulih i zato sam reagovao.Kad su ih sabili u blajburšku dolinu već je bilo gotovo.NOVJ je imala velike gubitke tokom završnih operacija u Sloveniji ali su neuporedivi sa gubicima fašista.I tačno je da su novačili balavurdiju i tjerali ih da ginu,iskusni borci su pametno ocjenili da se ne isplati ginuti u sudijskim produžecima.
Nije samo balavrdija ginula, ginuli su mnogo i "partizani"-doskorasnji cetnici i domobrani. Prekaljeni partizani ih turali naprijed da vrse proboje...jbg, trazilo se od njih da plate cijenu za predhodne grijehe, pa mnogi zaginuli...
A sto se tice satava partizanskih jedinica u to vrijeme...sve od Djevdjelije pa do Triglava. 8-)
PM72

#1631 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by PM72 »

Pa naravno,ko je preživio Sutjesku i Neretvu da rizikuje glavu nakon sudijske pištaljke. :lol: zato su i zavaljivali balavurdiju i "pokajnike".I ja bih - ako ćemo iskreno.
sumirprimus

#1632 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by sumirprimus »

nekako do tog slucaja "blajburg" partizani su uveliko krvarili na sremskom frontu , sa otprilike 15k zrtava. ono sto su imali da je valjalo na sremu je bilo do kraja.. a to je bila masina za mljevenje , tako mi je djed prico iz prve ruke.
nakupilo se tu svega vjerovatno.ne opravdavam. no razumijem.
smrt fasizmu sloboda narodu :thumbup: :kiss:
sumirprimus

#1633 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by sumirprimus »

i sad te price revizije, kako su zavaljivani, gurani naprijed vaki naki.
cinjenica je da je ovde bila regularna vojska domobrana, a za bilo sta vise a ticalo se obraza i mooda, trebalo je otic u partizane pa makar i 44te u jesen..
pa otuda sad imate dole ulice handzarovaca i kolaboracionista, imate nacelnike revizioniste, imate i mise i svasta nesta, i kao i dalje se cudite.
i u ovakvoj konstalaciji snaga, misa nije nista cudno..samo nek prodje mirno.. taman mjera. :thumbup:
Škobo Habu

#1634 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote: 15/05/2020 08:55
Ne čitaš ni ti postove dobro, ako se već pozivaš na njih. Sad me već počinješ nervirati. Jesi ti funkcionalno nepismen? Ne razumiješ sadržaj napisanog? Ili samo trolaš?
Ti tvrdiš da je nemoguće utvrditi tačne podatke, ne ja.

Zato sam ti i naveo Goldsteinov članak u kojima on iznosi procjene ubijenih. Kako ćeš saznati egzaktne podatke kada nema spiskova poimenice ubijenih, niti su sastavljani?

Na kraju, Goldstein - kao povjesničar- tvrdi da je riječ o partizanskom zločinu, dok ti cijelo vrijeme reletiviziraš. I zato me i nerviraš.
sumirprimus

#1635 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by sumirprimus »

a koji ti stav zapravo zauzimas bosko buha u vezi ovog blajburg slucaja?
Škobo Habu

#1636 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Škobo Habu »

sumirprimus wrote: 15/05/2020 09:31 a koji ti stav zapravo zauzimas bosko buha u vezi ovog blajburg slucaja?
Vidiš li da je pišem o misi?

Misa je prvorazredan politički događaj. Samim tim što iza nje stoje hrvatske političke i vjerske institucije dovoljano je da se uzme sa dozom rezerve.

O Bleiburgu govorim sa aspekta kritičkog historicizma koji, ne samo da preispituje nacionalne mitove sa kraja 19. i početka 20. stoljeća, sve one historijske teze, recimo, o Bosni kao hrvatskoj ili srpskoj zemlji, što je osporavala Nada Klaić, Dubravko Lovrenović i još neki historičari, već propituje i socijalističke mitove, koji su, u svojoj suštini, mitovi jednog jednopartijskog društva koji je imao monopol nad svime - pa i na historiju.
spreca

#1637 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by spreca »

piupiu wrote: 14/05/2020 22:31 Dakle, veli dr Goldstein da se prema Bleiburgu kretalo oko 100 000 vojnika i 50 000 civila. Veli da su se vodile žestoke borbe. Veli da su partizani izgubili preko 1 000 ljudi u tim borbama... dalje gledajte sami, ako već niste. :)

Fra I. Markovic je na kraju rekao istinu svih istina..."Bosna je puna lesinara i ovakeve stvari su potrebne politicarima....."a ko su ti politicari znaju svi osim suda i tuzilastva BiH
sumirprimus

#1638 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by sumirprimus »

pa da bi shvatio misu, pokusavam shvatit tvoj stav prema blajburgu,jer misa je upravo zbog blajburga a tu su i najvece razlike u misljenju medju ljudima.
misa ko misa, poturena, istrpicete je ko i mnogo sta drugo.kad se trpi bake i kompanija, sta je jedna misa.za ustase i mladomuslimanske domobrane. a izgleda to je i najveci razlog podrske sarajevskih revizionista...
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#1639 Re: Bleiburg - Sarajevo

PM72 wrote: 15/05/2020 09:17 Pa naravno,ko je preživio Sutjesku i Neretvu da rizikuje glavu nakon sudijske pištaljke. :lol: zato su i zavaljivali balavurdiju i "pokajnike".I ja bih - ako ćemo iskreno.
Stari moj tada imao nesto vise od 16 mjeseci staza u partizanima, dvadesetogodisnjak, al' je pricao da mu je bas iskustvo, koje je stekao za to vrijeme, pomoglo da prezivi.
Bio je i na liniji ragranicenja u Trstu. Partizani na jednoj, a Ameri na drugoj...razmjena dobara cvjetala. Partizani njima suho meso, Ameri cigarete i cokolade...dok nije pukla tikva. :lol:
Škobo Habu

#1640 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Škobo Habu »

sumirprimus wrote: 15/05/2020 09:31 a koji ti stav zapravo zauzimas bosko buha u vezi ovog blajburg slucaja?
Ja sam na ovoj temi napisao barem deset postovao iz kojih si ti to mogao uviditi. Vjersko-politička ujdurma.

Zabraniti tako nešto je apsurd u gradu, koji se diči svojim nadaleko poznatim "vrati će se Walter, jebaće vam mater" anti-fašizmom, što je samo dobra reklama i papazjanija, jer takvi nisu bili u stanju da zabrane imenovanje škole po revnosnom službeniku NDH režima, dok bi sada da mogu sarajevsku katedralu okrenuli naopako. Biti uz takav licemjeran anti-fašizam je čista propast za pojedinca. Ne pada mi na pamet da se utopim u to ideološko sivilo.
Last edited by Škobo Habu on 15/05/2020 09:50, edited 2 times in total.
PM72

#1641 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by PM72 »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 15/05/2020 09:44
PM72 wrote: 15/05/2020 09:17 Pa naravno,ko je preživio Sutjesku i Neretvu da rizikuje glavu nakon sudijske pištaljke. :lol: zato su i zavaljivali balavurdiju i "pokajnike".I ja bih - ako ćemo iskreno.
Stari moj tada imao nesto vise od 16 mjeseci staza u partizanima, dvadesetogodisnjak, al' je pricao da mu je bas iskustvo, koje je stekao za to vrijeme, pomoglo da prezivi.
Bio je i na liniji ragranicenja u Trstu. Partizani na jednoj, a Ameri na drugoj...razmjena dobara cvjetala. Partizani njima suho meso, Ameri cigarete i cokolade...dok nije pukla tikva. :lol:
:thumbup:
Onda si i ti nabr'o godina ;ako ti je otac bio u partizanima ...možeš u SUBNOR. :D
Kejn

#1642 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Kejn »

Ove me priče "moj stari/dedo u partizanima" podsjeća na onog daidžu Alberta iz Mućki i njegovih priča o brodovima na kojima je služio :lol:
sumirprimus

#1643 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by sumirprimus »

Škobo Habu wrote: 15/05/2020 09:47
Ja sam na ovoj temi napisao barem deset postovao iz kojih si ti to mogao uviditi. Vjersko-politička ujdurma.

Zabraniti tako nešto je apsurd u gradu, koji se diči svojim nadaleko poznatim "vrati će se Walter, jebaće vam mater" anti-fašizmom, što je samo dobra reklama i papazjanija, jer takvi nisu bili u stanju da zabrane imenovanje škole po revnosnom službeniku NDH režima, dok bi sada da mogu sarajevsku katedralu okrenuli naopako. Biti uz takav licemjeran anti-fašizam je čista propast za pojedinca. Ne pada mi na pamet da se utopim u to ideološko sivilo.
izvinjavam se ali duzan sam pojasnit da stvarno nisam mogao sve procitat a nisam imao ni neke volje iskreno. ako to moze biti neki izgovor.
ovo dole se u potpunosti slazem, cak godinama to isto govorim.
sumirprimus

#1644 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by sumirprimus »

Kejn wrote: 15/05/2020 09:56 Ove me priče "moj stari/dedo u partizanima" podsjeća na onog daidžu Alberta iz Mućki i njegovih priča o brodovima na kojima je služio :lol:
realno, cast mi je spomenut djedove partizane, kad znam da je dobar dio djedova mojih drugara bio u domobranima i handzarovcima :D
Ima Bosne_Bice Bosne

#1645 Re: Bleiburg - Sarajevo

PM72 wrote: 15/05/2020 09:48
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 15/05/2020 09:44
Onda si i ti nabr'o godina ;ako ti je otac bio u partizanima ...možeš u SUBNOR. :D
Nabralo se, sto jes', jes'...
Interesantno je da u mojoj porodici, od pra-pra-pra djeda pa nadalje nije bilo generacije da ga nije bar jedan rat zakacio...vecinu dva. :( J...s takav zivot i drzave. :-x

A uvjek se nadje budala koje bi rat vodili...slaveci one koje su vec izgubili. :-?
Last edited by Ima Bosne_Bice Bosne on 15/05/2020 10:10, edited 1 time in total.
sumirprimus

#1646 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by sumirprimus »

interesantno je da tvoja familija zivjela generacijama s familijama i nas ostalih, sto rce reci rijetko koga je rat ofulo :D
manijak1

#1647 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by manijak1 »

Najinteresantnije da se znalo nerijetko desiti jedan u partizanima drugi anamo tamo , od istog oca i matere .
Kažu na Balkanu u prosjeku 50 godina tišine i trolanja , pa po četiri buke i rokanja .
Ljude niko ne broji , oni su potrošna roba.
I nema revolucije koja ne pojede svoju djecu ,baš vazda idemo preko drače .
Ima Bosne_Bice Bosne

#1648 Re: Bleiburg - Sarajevo

sumirprimus wrote: 15/05/2020 10:09 interesantno je da tvoja familija zivjela generacijama s familijama i nas ostalih, sto rce reci rijetko koga je rat ofulo :D
Ma znam...bas je zalosno. :(
Tromblon

#1649 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Tromblon »

Novak20 wrote: 14/05/2020 17:30 Nego, kada ćemo Jevrejima vratiti nacionaliziranu (otetu) imovinu ili barem dati pravednu naknadu ?
Bogami je dosta nasljednika dobilo nadoknadu, ali nažalost u mnogim slulčajevima nema niko da zatraži.

A i kada ima neko, ne tiče se samo jevreja nego i ostalih,, u arhivama se obično nađe neki dokument o "pravičnoj" nadoknadi iz 47, 48, 51..Ili da im je dodijeljen adekvatan zamjenski smještaj. Pa je i vrlo teško nasljednicima na sudu dokazati tvrdnju o nacionaliziranoj imovini bez ikakve nadoknade od strane tadašnje države.
PM72

#1650 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by PM72 »

sumirprimus wrote: 15/05/2020 10:09 interesantno je da tvoja familija zivjela generacijama s familijama i nas ostalih, sto rce reci rijetko koga je rat ofulo :D
:lol: :thumbup:
Od srca me nasmija.Sve generacije je rat potrefio ali je rijetko ko nosio tandžaru. :wink:

P.S.Kod mene jedan dedo bio domobran i prilikom prve pucnjave bacio pušku a drugi imao puno djece pa se vadio na njih.

Helem,ja sam nadoknadio sve njihove marifetluke i izbjegavanja pucnjave.Volio bih da je bilo obratno.
Locked