Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Nivelacija

#17676 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

channel10 wrote: 12/05/2020 18:51 Kileri otvorise i kafice, pustise i teravije, sve isti dan da se dodvore budalama.. Jest da sam prognozirai da ce kafice otvoriti pred Bajram, ali sam ih haman podcijenio..

Od danas je kljucnih 14-20 dana. Ako se sad izvucemo, to bi bilo to od korone. Kazu da ne valja kockati, a oni kocku bacise u sred Ramazana....
Istinski kileri su oni koji su ih drzali zatvorene ovoliko dugo, mnoge su i ubili..prvi zatvorili, zadnji otvaramo.
Ekonomsko ubistvo.
bunk

#17677 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bunk »

Ovdje problem dolazi iz vana.
Radnici na privremenom radu koji dolaze kuci te dijaspora za Bajram ili na ljetovanje..
To je ono sto moze izazvati neku situaciju mada izgleda da smo ovoga puta imali kombinaciju fenomenalne rekcije stanovnistva koje je postovalo mjere i srece.
Od price o drugom valu najesen i mogucnosti lockdowna u oktobru/novembru se jezim..
AmirBaa

#17678 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

channel10 wrote: 12/05/2020 18:51 Kileri otvorise i kafice, pustise i teravije, sve isti dan da se dodvore budalama.. Jest da sam prognozirao da ce kafice otvoriti pred Bajram, ali sam ih haman podcijenio..

Od danas je kljucnih 14-20 dana. Ako se sad izvucemo, to bi bilo to od korone. Kazu da ne valja kockati, a oni kocku bacise u sred Ramazana....
Daj samo jedan razlog sto ne bi otvorili ? Europske drzave koje imaju puno losiju sliku novozarazenih su prije 7 dana otvorili kafice, trzne centre, evo hrvati i teretane. Ne znam sta se ceka, da mjesec dana ne bude nijedan novozarazeni?
channel10

#17679 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by channel10 »

Mogli su sacekati makar da Ramazan prodje zbog vrlo mogucih velikih okupljanja. Taman da se jos malo ovo ocisti ( nadam se).. Ali eto, tako je kako je. Nadam se da ce se ljudi cuvati i da nece u velikom broju ici na teravije..
jagugu

#17680 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jagugu »

Uputstva za rad kafića i restorana: Ovih mjera se i građani moraju pridržavati

Nakon što je najavljeno da će kafići, restorani i hoteli u Federaciji BiH početi s radom od danas, važno je napomenuti kojih sve mjera sigurnosti će se morati pridržavati svi kafići i restorani, a samim tim i građani koji budu ulazili u ove objekte

Federalno ministarstvo zdravstva, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, donijet će procedure kako će se organizirati rad.

Pretpostavke su da će stolovi u bašti moraju biti postavljeni tako da postoji distanca od dva metra između osoba koje sjede za različitim stolovima. Za jednim stolom maksimalno mogu sjediti tri osobe, osim ako se ne radi o članovima jednog domaćinstva.

Svi objekti moraju osigurati sredstva za dezinfekciju ruku na ulazu u baštu.

Osoblje mora održavati fizičku distancu od dva metra, a svo osoblje ali i gosti moraju nositi maske i rukavice.

Pravila predviđaju i da piće i hranu treba platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta za izdavanje/preuzimanja narudžbe: jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno.

Ukoliko to nije moguće organizovati, zaposleni moraju obavezno između naplate i izdavanja narudžbe dezinfikovati ruke i pult na kome se vrši istovremeno naplata i izdavanje narudžbe.

Također, poželjno je korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa.

Obavezna je dezinfekcija stolova poslije odlaska svakog gosta, a dezinfekcija prostora, površina i sanitarnih čvorova najmanje dva puta dnevno, po potrebi i češće.

Napominjemo kako je neophodno osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda u skladu sa preporukama.

Ovakve procedure važe u Bosni i Hercegovini, u manjem bh. entitetu. Federalno ministarstvo zdravstva, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, donijet će procedure kako će se organizirati rad i bit će objavljeno na njihovim stranicama.
breuer

#17682 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breuer »

sreća pa mi je posao 10 minuta, a uprava 25 minuta pješke od mjesta gdje radim...ne namjeravam uopšte ulaziti u javni prevoz
golman

#17683 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by golman »

jagugu wrote: 12/05/2020 19:04 Uputstva za rad kafića i restorana: Ovih mjera se i građani moraju pridržavati

Nakon što je najavljeno da će kafići, restorani i hoteli u Federaciji BiH početi s radom od danas, važno je napomenuti kojih sve mjera sigurnosti će se morati pridržavati svi kafići i restorani, a samim tim i građani koji budu ulazili u ove objekte

Federalno ministarstvo zdravstva, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, donijet će procedure kako će se organizirati rad.

Pretpostavke su da će stolovi u bašti moraju biti postavljeni tako da postoji distanca od dva metra između osoba koje sjede za različitim stolovima. Za jednim stolom maksimalno mogu sjediti tri osobe, osim ako se ne radi o članovima jednog domaćinstva.

Svi objekti moraju osigurati sredstva za dezinfekciju ruku na ulazu u baštu.

Osoblje mora održavati fizičku distancu od dva metra, a svo osoblje ali i gosti moraju nositi maske i rukavice.

Pravila predviđaju i da piće i hranu treba platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta za izdavanje/preuzimanja narudžbe: jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno.

Ukoliko to nije moguće organizovati, zaposleni moraju obavezno između naplate i izdavanja narudžbe dezinfikovati ruke i pult na kome se vrši istovremeno naplata i izdavanje narudžbe.

Također, poželjno je korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa.

Obavezna je dezinfekcija stolova poslije odlaska svakog gosta, a dezinfekcija prostora, površina i sanitarnih čvorova najmanje dva puta dnevno, po potrebi i češće.

Napominjemo kako je neophodno osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda u skladu sa preporukama.

Ovakve procedure važe u Bosni i Hercegovini, u manjem bh. entitetu. Federalno ministarstvo zdravstva, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, donijet će procedure kako će se organizirati rad i bit će objavljeno na njihovim stranicama.
Pa kako gosti moraju maske? Kako cu piti pivu sa maskom?
Euphoria

#17684 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Euphoria »

Ma za kafice su super pravila, čekaj da vidiš za vrtiće :lol:
Uposlenici od djece moraju držati udaljenost 2m :lol: Kako će djecu presvlačiti, hraniti, učiti, pomagati oko crteža, plastelina, izrezati im papir, utrpati ih, pomoći da se operu.... sajns fikšn :lol:
Još kaže roditelji ne smiju ulaziti u vrtić... Baš me zanima kako će ujutro npr. 200 djece oni primiti i kako će to izgledati da se sami obuvaju, presvlače i slično.
U grupama da bude po 10 djece.... Šta će sa ostalih 20 :? I preporučuje se da borave djeca što više na otvorenom.....
Pa i odgajatelji su samo ljudi, nemaju super moći, ja ne znam stvarno šta misle ovi koji pravila smišljaju :roll:
Umjesto da se svi uposlenici svako jutro testiraju prije ulaska na posao, kao što testiraju sve one koji pokušavaju ući u KC, državnu bolnicu itd na pregled. :roll:
MorningStar

#17685 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Nema nista od tih pravila , dovoljno je proci kroz grad po pogledati :D kakve gluposti su navaljali to je strasno ali ocekivano jer gluposti samo i rade protekla 3 mjeseca tesko je ocekivati da ce nesto normalno sada.
aerodinamika

#17686 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aerodinamika »

Miss Moonlight wrote: 13/05/2020 00:25 Ma za kafice su super pravila, čekaj da vidiš za vrtiće :lol:
Uposlenici od djece moraju držati udaljenost 2m :lol: Kako će djecu presvlačiti, hraniti, učiti, pomagati oko crteža, plastelina, izrezati im papir, utrpati ih, pomoći da se operu.... sajns fikšn :lol:
Još kaže roditelji ne smiju ulaziti u vrtić... Baš me zanima kako će ujutro npr. 200 djece oni primiti i kako će to izgledati da se sami obuvaju, presvlače i slično.
U grupama da bude po 10 djece.... Šta će sa ostalih 20 :? I preporučuje se da borave djeca što više na otvorenom.....
Pa i odgajatelji su samo ljudi, nemaju super moći, ja ne znam stvarno šta misle ovi koji pravila smišljaju :roll:
Umjesto da se svi uposlenici svako jutro testiraju prije ulaska na posao, kao što testiraju sve one koji pokušavaju ući u KC, državnu bolnicu itd na pregled. :roll:
to je samo napisano onako, mrtvo slovo na papiru, mora se nesto napisat pa hajmo valjat sto vise nebuloza
dječak sa šibicama

#17687 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Suludo je i ocekivati da ce se bosnjo drzati ikakvih pravila.

Ko divlja rulja.
MUNAFIK

#17688 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MUNAFIK »

dječak sa šibicama wrote: 13/05/2020 00:56 Suludo je i ocekivati da ce se bosnjo drzati ikakvih pravila.

Ko divlja rulja.
Ma nema sve na kamarama, evo u dzamijama oa i kafanama sve se guraju...

Mislim da ce nas drugi talas sve pokosit...
moonca

#17690 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by moonca »

MUNAFIK wrote: 13/05/2020 01:08 Mislim da ce nas drugi talas sve pokosit...
To i strucnjaci -vani kazu.Kalifornija pokusala sa 'otvaranjem' -no, naglo se pogorsala situacija..
Narod kad izadje iz kuce, zaboravi na sve...ko' kad je 'virus nevidljiv' - :lol: nema sta da nas uplashi.. ljudi nose maske- ne djeluju bolesno... sve mislim - neka igra .... :zoka:
daddy-kool

#17691 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Miss Moonlight wrote: 13/05/2020 00:25 Ma za kafice su super pravila, čekaj da vidiš za vrtiće :lol:
Iz onih "preporuka" za obdaništa jasno je da ih otvaraju pod pritiskom jer ljudi nemaju više kud sa djecom. Mnogo logičnije je bilo da prvo krenu fakulteti i srednje škole gdje bi se moglo paziti na distancu i nositi maske, a uskoro bi trebali i ispitni rokovi. Preporuke služe u slučaju da se neko zarazi da mogu reći da se nisu pridržavali preporuka, a suštinski su neprovodive. :roll:
daddy-kool

#17692 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Federalni štab naredio kantonima da odobre rad autoškolama koje su uveliko otvorile vrata
https://www.klix.ba/vijesti/bih/federal ... /200512174

:-)
dječak sa šibicama

#17693 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Svi kmece za kafanama i shisha barovima, ovi otvaraju dzamije a medicina i dalje u vanrednom stanju, nijedna laboratorija ne radi, sve salju na Ilidzu a dole covjek na covjeku.

Nestasica osnovnih lijekova i dalje traje.

Tipican primjer neorganizovane drzave i naroda koji ne zna prioritete.
JThomas

#17694 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

bar smo resipiratore nabavili, zahvaljujući nadljudskim naporima vlasti :thumbup: :bih:
sumirprimus

#17695 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

ja u kafani, 2 cojka.
aaa reko dobrog kruga pocastim komplet kafanu :lol:
mO k3

#17696 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

JThomas wrote: 13/05/2020 09:52 bar smo resipiratore nabavili, zahvaljujući nadljudskim naporima vlasti :thumbup: :bih:
E kakvu mi to imamo drzavu kada nam saljak ima bolje koneksn i uspije nabaviti respiratore
mO k3

#17697 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

sumirprimus wrote: 13/05/2020 09:56 ja u kafani, 2 cojka.
kad je beg bio cicija :)
sumirprimus

#17698 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

mO k3 wrote: 13/05/2020 09:57
moj moke, vidi se da si otiso iz bosne, ne znas da smou medjuvremnu snimili nastavak stare narodne.
a da nije cicija nikad ne bi bio beg :lol:
sumirprimus

#17699 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

moram biti iskren pa priznat imala je ova korona i svojih pozitivnih strana.
recimo nikad lakse nije bilo nac majstora za bilo sta. vecina slobodna i nema zabusavanja :skoljka:
mO k3

#17700 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

sumirprimus wrote: 13/05/2020 09:59
mO k3 wrote: 13/05/2020 09:57
moj moke, vidi se da si otiso iz bosne, ne znas da smou medjuvremnu snimili nastavak stare narodne.
a da nije cicija nikad ne bi bio beg :lol:
Shuti ti , cudi me uopste kako znam jos bosanski pisati :mrgreen:
Locked