SDP

JThomas

#60551 Re: SDP

Post by JThomas »

pogurani su poslije, svi kao već postojeći listovi. i tad je avaz iz sedmičnog opskurnog lista postao dnevni najčitaniji. krajem '95 čini mi se.
Banksy

#60552 Re: SDP

Post by Banksy »

Škobo Habu wrote: 12/05/2020 14:57
Banksy wrote: 12/05/2020 14:39
:lol:

Nije, svi su dobili po tri glave, otprilike. Guglaj, ne možemo ti mi besplatno držati časove.
I sad stvarno već peglaš,
I debeli je ot,
Pozdrav.
Dobro je što imam neke od prvih brojeva "Slobodne Bosne" i "BH Dana", pa vrlo dobro znam o kakvoj se kvaliteti novine radilo.

Alija bio tako široke ruke, pa podjelio milion maraka samo za "neovisne medije". I to u doba kada je za taj milion mogao naoružati jedan manji korpus.

I onda se ti čudiš što te niko ne uzima za ozbiljno? :lol:

Da išta znaš, trebala bi da onda znati da je "Bošnjački Avaz", a današnji "Avaz" pokrenut u septembru 1993. godine. "Slobodna Bosna" i "Dani", godinu dana ranije.
Pa jel moguće :roll: :lol:
ultima_palabra

#60553 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Škobo Habu wrote: 12/05/2020 13:47
invincible1921 wrote: 12/05/2020 13:42
To i dalje ne mijenja cinjenicu koju su iznijeli
Ne znam zašto se kačiš za nekoga ko hladno izvali kako je Senada Avdića Alija poguro sa 300 hiljada keša za osnivanje "Slobodne Bosne".

Da je to tako, Senad bi iz rata izašao kao bošnjački Miroslav Kutle.
Senadu i da je 10 miliona dao, on bi ih kroz jetru protjerao...
Škobo Habu

#60554 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Nezavisni magazin "Slobodna Bosna" je pokrenut u ratu, koliko se sjećam, pa je ugašen. I pored ovih Banksy-vih 300. hiljada Avdiću.

Pokrenut je ponovo 1995 godine. Uglavnom, ovo laprdanje kako je Alija svima podjelio pod 300 hiljada i oni pokrenuli redakcije svi sretni je ništa drugo do laprdanje.

Jedini su "Dani", u opkoljenom Sarajevu, imali kontinuitet izlaženja.
ultima_palabra

#60555 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Pa 95. su bile te pare, to ti ljudi pokusavaju reci. To je neko opste znanje, koje niko nikad nije pokusao poricati, do sada...
Škobo Habu

#60556 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

ultima_palabra wrote: 12/05/2020 15:11 Pa 95. su bile te pare, to ti ljudi pokusavaju reci. To je neko opste znanje, koje niko nikad nije pokusao poricati, do sada...
Pokušavaju reći šta? Da je Avdić dobio pare za koje ga je to optuživao Nedžad Latić!? I nije 300 hiljada, već 450.
Better Man

#60557 Re: SDP

Post by Better Man »

Škobo Habu wrote: 12/05/2020 15:08 Nezavisni magazin "Slobodna Bosna" je pokrenut u ratu, koliko se sjećam, pa je ugašen. I pored ovih Banksy-vih 300. hiljada Avdiću.

Pokrenut je ponovo 1995 godine. Uglavnom, ovo laprdanje kako je Alija svima podjelio pod 300 hiljada i oni pokrenuli redakcije svi sretni je ništa drugo do laprdanje.

Jedini su "Dani", u opkoljenom Sarajevu, imali kontinuitet izlaženja.
Slobodna Bosna je pokrenuta prije rata i bila je u formatu nekadašnjeg Oslobođenja. Onaj veliki format.
drug_profi

#60558 Re: SDP

Post by drug_profi »

Akibh wrote: 12/05/2020 11:04
drug_profi wrote: 12/05/2020 10:48
sumirprimus wrote: 12/05/2020 08:08 istrpio bi se i njihov supakluk da im je aktivizam jaca strana. lazno se furaju na taj neki ljevicarski duh al nigdje ih.
ubili se za df.a bosa sda. guzovaca puca a baba se ceslja.
pisu dopise, prepise, pismene svadje sramota pih.
Odgojio ih SDA sistem.
Izdvojio bih ipak Stojanovića, Štetu... možda još nekog koga se sad ne mogu sjetiti.
Odlicni
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/151 ... ktora.html
Nisam pročitao dalje od naslova.
Ne zanima me šta ovaj pajser bulazni.

A u vezi naslova: koliko treba imati staža u fabrici na mašinama, za volanom teretnog vozila, u borbi na tržištu, da bi se objektivno priznalo da je neko dobar parlamentarac, da je elokventan i da ispravno zastupa interese svojih glasača?
putokaz1

#60559 Re: SDP

Post by putokaz1 »

ko Ismet Osmanović :D
invincible1921

#60560 Re: SDP

Post by invincible1921 »

Nike af1 white wrote: 12/05/2020 14:08
invincible1921 wrote: 12/05/2020 14:01
Škobo Habu wrote: 12/05/2020 13:47

Ne znam zašto se kačiš za nekoga ko hladno izvali kako je Senada Avdića Alija poguro sa 300 hiljada keša za osnivanje "Slobodne Bosne".

Da je to tako, Senad bi iz rata izašao kao bošnjački Miroslav Kutle.
Ma mislim nebitno je uopste sve i da jes, al ovdje je glavna odbrana od svega

"....ali i oni su i on je mene".

Jbt ljudi koji u svom stazu mimo parlamenta i nakih odbora koje jasu haman 20 godina nemaji nista drugo, nasli nekom da pricaju o nepotizmu i slicnim stvarima...

Ja mislim da Masic, Magazimovic i ostali ne znaju ni da postoji svijet mimo navedenih radnih mjesta
sta bi onda covjek trebao reci za genjca liku ce i tabut biti u nekoj parlamentarnoj sali hahahhahaha 🤣
Dobro ovi iz SDA su duze poslanci od vjerskih :D

Salu na stranu kao sto rekoh to nije opravdanje
putokaz1

#60561 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Ma zezam ja
Za građane se trenutno ne bori NIKO
Možda samo Mirsad Čamdžić
Škobo Habu

#60562 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Better Man wrote: 12/05/2020 15:43
Slobodna Bosna je pokrenuta prije rata i bila je u formatu nekadašnjeg Oslobođenja. Onaj veliki format.
Iskren da budem - ne sjećam se tog formata. Ali se sjećam "Muslimanskog glasa" u tom formatu. Kasnije će od njega nastati "Ljiljan".

"Slobodne Bosne" se sjećam iz rata. Mirza Ibrahimpašić im je radio karikture za naslovnice.

I, eto, baš namjerno sam pronašao neke od prvih primjeraka "Slobodne..." iz 1995. godine, konkretno br. 3, sa naslovnicom na kojoj Milošević, Tuđman, Jelcin, Major i Mitteran razbijaju djetlom bosanski stećak. Unutra tekstovi o Čengićima i visočkom logističkom centru, Avdić dere Muslimovića, Kerim Lučarević svjedoči o mutnim radnjama oko zarobljenih srpskih oficira - kako su se razmjenjivali i za koga, kritikuje se Omersoftićka i BHT kao stranačka televizija, intervju sa Vukom Draškovićem!?

Djeluje l' tebi to kao novina kojoj je dao Izetbegović 450 hiljada km da je "pogura"?

Optužbe na račun Avdića, po pitanju para, došle su od strane Latića. I nikada ta cifra nije dokazana. Čak je Avdić Latiću prijetio tužbom zbog toga.
Istina jeste da je SDA pogurala projekat "Slobodne Bosne", ali sa ovom cifrom kojom se lupa nije nikada dokazano.

Pa, svi mi koji pamtimo rat znamo šta je 450 hiljada maraka 1995. godine.
putokaz1

#60563 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Ja se sjećam serije Senada AVdića glumi Haris burima
On istražuje s nekim malim autom i malim novinavama kriminal al neki mu prijete
Haris.ba

#60564 Re: SDP

Post by Haris.ba »

Raja dan danas ima Slobodne bosne sa onim karikaturama. I ja ih imam nekoliko. Imao sam ih skoro sve, ali ih izgubio kod selidbe. Ono je umjetnost.

Sda jeste pomagala razne medije. Bilo je bitno samo da nije Oslobodjenje. Ali, da nije bilo stranaca koji su fakticki ukinuli sva medijska ogranicenja i plus finansirali razne medije kroz razne grantove, ne bi bilo sto je bilo.

Raji koja nije citala papirnu Slobodnu, a vidi danasnji portal, tesko je objasniti sta i koji je to nivo bio.

Pa avaz je nedavno sedmicama prenosio po 10 godina stara pisanja Slobodne. Danas u mnogim zemljama koje se hvale medijskim slobodama i dugom tradicijom istrazivackog novinarstva tesko je naci nivo koji je jedno vrijeme drzala Slobodna (i Dani).
putokaz1

#60565 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Jedno vrijeme...
ali više NE
Slobodna Bosna Dani Oslobođenje Nekad normalni a sad Promjenjivi
Better Man

#60566 Re: SDP

Post by Better Man »

Škobo Habu wrote: 12/05/2020 18:22
Better Man wrote: 12/05/2020 15:43
Iskren da budem - ne sjećam se tog formata. Ali se sjećam "Muslimanskog glasa" u tom formatu. Kasnije će od njega nastati "Ljiljan".

"Slobodne Bosne" se sjećam iz rata. Mirza Ibrahimpašić im je radio karikture za naslovnice.

I, eto, baš namjerno sam pronašao neke od prvih primjeraka "Slobodne..." iz 1995. godine, konkretno br. 3, sa naslovnicom na kojoj Milošević, Tuđman, Jelcin, Major i Mitteran razbijaju djetlom bosanski stećak. Unutra tekstovi o Čengićima i visočkom logističkom centru, Avdić dere Muslimovića, Kerim Lučarević svjedoči o mutnim radnjama oko zarobljenih srpskih oficira - kako su se razmjenjivali i za koga, kritikuje se Omersoftićka i BHT kao stranačka televizija, intervju sa Vukom Draškovićem!?

Djeluje l' tebi to kao novina kojoj je dao Izetbegović 450 hiljada km da je "pogura"?

Optužbe na račun Avdića, po pitanju para, došle su od strane Latića. I nikada ta cifra nije dokazana. Čak je Avdić Latiću prijetio tužbom zbog toga.
Istina jeste da je SDA pogurala projekat "Slobodne Bosne", ali sa ovom cifrom kojom se lupa nije nikada dokazano.

Pa, svi mi koji pamtimo rat znamo šta je 450 hiljada maraka 1995. godine.
U jednom prijeratnom broju Slobodne Bosne na naslovnici su donijeli prikaz karte Velike Srbije kako su je zamišljali Milošević i kompanija.
ultima_palabra

#60567 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Haris.ba wrote: 12/05/2020 21:28 Raja dan danas ima Slobodne bosne sa onim karikaturama. I ja ih imam nekoliko. Imao sam ih skoro sve, ali ih izgubio kod selidbe. Ono je umjetnost.

Sda jeste pomagala razne medije. Bilo je bitno samo da nije Oslobodjenje. Ali, da nije bilo stranaca koji su fakticki ukinuli sva medijska ogranicenja i plus finansirali razne medije kroz razne grantove, ne bi bilo sto je bilo.

Raji koja nije citala papirnu Slobodnu, a vidi danasnji portal, tesko je objasniti sta i koji je to nivo bio.

Pa avaz je nedavno sedmicama prenosio po 10 godina stara pisanja Slobodne. Danas u mnogim zemljama koje se hvale medijskim slobodama i dugom tradicijom istrazivackog novinarstva tesko je naci nivo koji je jedno vrijeme drzala Slobodna (i Dani).
Meni su Dani bili puno bolji, everybody who was somebody :D su pisali za Dane. SB osim Senada nije imala neke novinare.

Pecanin se negdje oko izbora 2006. prodao Safi i Haretu, SB se kao drzala neko vrijeme, ali to je bio kraj nezavisnih medija u FBiH.
invincible1921

#60568 Re: SDP

Post by invincible1921 »

kluz franjo wrote: 12/05/2020 14:40 Još da nam ovi reciklatori tabloidno-stranačkog smeća objasne konkretan smisao ove "tabloidne kritike".

Koliko godina radnog iskustva u privatnom sektoru minimalno moraš imati, da bi se steklo pravo da prozoveš SDA zbog prodaje radnih mjesta u javnom sektoru i dokumentovane trgovine utjecaja i ucjena radnim mjestima?

Istom prilikom bih i ove revnosne telale medijskog otpada zamolio da nam odmah saopšte parametre i za kritiku i javnu osudu zbog krađe javnog novca.

Koji neto iznos plaćenih poreza se mora dokazati, a da bi se steklo pravo prozvati ovu mindersko-tendersku bandu zbog krađe javnog novca, respiratore, maske, itd...?

Ili jednostavnije...
Smije li se uopšte kritikovati evidentno i višedecenijsko razvaljivanje društva od strane najpatriJotskije, svih patriJotskih stranaka, a da ti se odmah ne krenu tabloidno-smećarski prebrojavati krvna zrnca, godine radnog staža i/ili modni ukusi?
Smije se kritikovati, ali licemjerno kritikovati nekoga a ti si isti kao on ...iili bar pokusavas biti...dok za to vrijeme se predstavljas kao nakav progresivan element.

Mnogi se po forumu proizvaju da su botovi, a po meni definicja bota je da ne das na svoje pa makar ti dokaz pred nosom stajao
drug_profi

#60569 Re: SDP

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 12/05/2020 21:28 Raja dan danas ima Slobodne bosne sa onim karikaturama. I ja ih imam nekoliko. Imao sam ih skoro sve, ali ih izgubio kod selidbe. Ono je umjetnost.

Hare, postujem te, ali brate sereš.
Nikad SB nije bila ništa više od senzacionalističkog štiva, što je đakad i ubola koje zrno.
Škobo Habu

#60570 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Better Man wrote: 12/05/2020 22:50
U jednom prijeratnom broju Slobodne Bosne na naslovnici su donijeli prikaz karte Velike Srbije kako su je zamišljali Milošević i kompanija.
Opšte je poznato da je "Slobodna Bosna" prva objavila plan "RAM".
Bosanski_kralj

#60571 Re: SDP

Post by Bosanski_kralj »

SDP tone li tone.
Banksy

#60572 Re: SDP

Post by Banksy »

drug_profi wrote: 13/05/2020 02:41
Nikad SB nije bila ništa više od senzacionalističkog štiva, što je đakad i ubola koje zrno.
Naravno. Samo bliskost s obavještajnim krugom i pristup policijskim dosjeima je ono što im je davalo značaj i razlikivalo ih od ostalih novina. Od Fiće prije rata, preko Lagumdžijine ekipe nakon rata, sve do Čamparinog društva danas.

Za razliku od njih, Dani su uvijek bili ozbiljna novina, vrlo kvalitetna, s ozbiljnim novinarima i procesima koje su pokretali svojim pisanjem - Kazani su, recimo, najbolji primjer, itd.
Škobo Habu

#60573 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

drug_profi wrote: 13/05/2020 02:41
Hare, postujem te, ali brate sereš.
Naravno, kod nas se sve, pa i samo novinarstvo, podvede pod generalizaciju, umjesto da se prvo raščlani ono što je bilo dobro i ono što nije.
Za "Bosnu" su pisali jedan Slobodan Blagojević, Marko Vešović, Abdulah Sidran, Muhamed Filipović i mnogi drugi.

Možemo pričati šta hoćemo, ali u devedesetim prošlog stoljeća, "Slobodna Bosna", zajedno sa "Danima", i nešto "Oslobođenja", bila je sinonim za nezavisno i istraživačko novinarstvo u BiH.
Među prvima je objavljivala svjedočanstva o Cacinim zločinima na Kazanima, zločinima ABiH u Grabovici, Vozućoj. Prva je pisala o malverzacijama oko donacija iz islamskih zemalja i kako su se ta sredstva trošila. Prva je pisala o ulozi TWR-a u Beču i Zagrebu, kao i ulozi te humanitarne organizacije u organizirovanom dolasku mudžahedina u BiH.

Ako su to za tebe senzacija, onda je ne znam šta je sam senzacionalizam?

Sasvim je druga stvar što početkom dvijehiljaditih na teren "nezavisnog novinarstva" ulazi krupni kapital i stranački interesi, jer međunarodni faktor se počinje postepeno povlačiti iz cijele priče, te mnogi izvori finansiranja polako presušuju.

U toj situaciji ni Pećanin, ni Avdić, kao ni mnogi drugi, ne rade ništa ono što ne rade drugi u regionu - postaju megafoni određenih stranačkih ili lobističkih grupa. To da su muljali, vjerovatno stoji, ali nisu muljali u smislu Pukanića, da im mafija dođe glave.
Sjetimo se malo Verana Matića i njegovog B92 sa kraja devedesetih i nakon Vučića. Na koncu, i Lukovićeve E-novine su okaćile stranački baner SNS, jer je dobra bilo kakva donacija od nikakve.
kluz franjo

#60574 Re: SDP

Post by kluz franjo »

invincible1921 wrote: 13/05/2020 00:27
kluz franjo wrote: 12/05/2020 14:40 Još da nam ovi reciklatori tabloidno-stranačkog smeća objasne konkretan smisao ove "tabloidne kritike".

Koliko godina radnog iskustva u privatnom sektoru minimalno moraš imati, da bi se steklo pravo da prozoveš SDA zbog prodaje radnih mjesta u javnom sektoru i dokumentovane trgovine utjecaja i ucjena radnim mjestima?

Istom prilikom bih i ove revnosne telale medijskog otpada zamolio da nam odmah saopšte parametre i za kritiku i javnu osudu zbog krađe javnog novca.

Koji neto iznos plaćenih poreza se mora dokazati, a da bi se steklo pravo prozvati ovu mindersko-tendersku bandu zbog krađe javnog novca, respiratore, maske, itd...?

Ili jednostavnije...
Smije li se uopšte kritikovati evidentno i višedecenijsko razvaljivanje društva od strane najpatriJotskije, svih patriJotskih stranaka, a da ti se odmah ne krenu tabloidno-smećarski prebrojavati krvna zrnca, godine radnog staža i/ili modni ukusi?
Smije se kritikovati, ali licemjerno kritikovati nekoga a ti si isti kao on ...iili bar pokusavas biti...dok za to vrijeme se predstavljas kao nakav progresivan element.

Mnogi se po forumu proizvaju da su botovi, a po meni definicja bota je da ne das na svoje pa makar ti dokaz pred nosom stajao
Evo da pokušamo zadržati neki nivo komunikacije (ipak je ovo anonimni forum, a ne anonimo tabloidno-stranačko smeće).

Na kritiku o masovnom SDA stranačkom zapošljavanju i to barem u omjeru 30:1 (dakle, ne negira se pojava stranačkog zapošljavanja i od strane drugih) SDA tabloidni otpad i reciklatori se raduju što kritičar nema radnog staža izvan javnog sektora.
Po njima je to dokaz licemjerstva i da su svi isti... hmmm.... ovaj... da pokušavaju biti isti kao SDA.

Ali OK. Evo i da prihvatimo tu teoriju "sve je to u pet deka" - iako i tabloidni vrapci na grani znaju da nije.
Ko je lud da za svoj glas dobije "5 deka manje"?
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#60575 Re: SDP

Post by malakh »

ovaj neki iz banja luke iz sdpa presao u socijalisticku partiju.

simbolican je naziv "socijalisticka partija", jer je bas na celu te partije u srbiji bio slobodan milosevic. i oni su za sebe tvrdili da su nasljednici komunisticke patrije...
Post Reply