kakavdanakneiskustvu wrote: ↑11/05/2020 20:33
Lincoln-Burrows wrote: ↑11/05/2020 18:34
Misa se održava samo za vjernike to će ti majka objasniti, i naravno za one koji hoće tj tko plati.
Misa se održi i za Antu Pavelića kad netko naruči samo eto nitko do sada to nije ovako isticao.
Ustaše i šta ja znam ko sve ne su bili fašistička vojska to nitko ne poriče niti to veliča misom.
Ovo se politizira i ne bih se čudio ni protesta, huška se ljude, nema više ustaša samo poneki član rodbine,
to treba ljudima reći jer ode sve u qurac.
misa se odrzava za poginule na bleiburgu,zvanicno,problem,ogroman problem je što se niko u toj crkvi ne sjeti reći ajmo održati misu i za poginule od ustaske vojske,mislim hocemo li se praviti slijepi pa kao ne znati da su NDH i Crkva bili izuzetni bliski,hocemo li se praviti da ne znamo kako je vrhbosanski nadbiskup u vrijeme vlasti NDH ivan šarić bio zdušni pobornik ustaškog režima Ante Pavelića i NDH?
Poenta je da ne postoji apsolutno ni jedan razlog da katolicka crkva odrzava mise za vascijeli puk ubijen u jasenovcu ili staroj gradisci, jer ti ljudi (ili barem apsolutna vecina) nisu bili katolici. Misa nije dernek, nije spomen svecanost, nije priredba. Misa za mrtve se odrzava. prije svega, jer je dio vjerovanja da ako krscanin umre vjerujuci u boga, a bio je grješan u životu, mora proći čišćenje od grijeha, a buduci da su misno slavlje i sakrament pričesti su transcedentalni i ujedinjuju sve kršćane, na zemlji, u raju i čistilištu, oni učvršćuju zajednicu s Kristom, brišući nesmrtne grijehe pokojnika.
S druge strane, oni koji umru, a činili su smrtne grijehe za života, i nisu se pokajali za iste prije smrti (sto je posebna prica i ima vise uvjeta), idu pravo u pakao. I za njih nema smisla i poente drzati misu.
Suma sumarum, misa se služi za katolike; dodatno jos za spasenje duša katolika, čija se duša može spasiti.
Naravno, sve je ovo hrpa gluposti, jer bog je ljudski konstrukt stvoren da bi se kompleksne stvari na lagan način objasnile ljudima koji ne žele ili nisu sposobni razmisljati složeno

popovi mogu verglati do sutra, al dzaba im