Naviknuces se. A nemoj kontrirat dok ne procitas izvor koji postavljas, fino ti pise u tome sto si postavio da u rezimu hladjenja isusuje ne u grijanju. Upravo ono sto ti je rovac rekao. A u grijanju povecava kapacitet zraka da drzi vlagu zato se cini da ga isusuje.CryogeniX wrote: ↑06/05/2020 18:04Ne koristim klimu u autu (ne dam 400 maraka na kompresor), tako da ne znam kako grije osim klasicno grijanje.
Jedino mogu porediti s bukovim drvima koje sam koristio, i totalno je drugaciji osjecaj.
Kad bih sad nalozio bilo bi prevruce, jer vani nije hladno, dok s klimom osjecaj je ugodan, cak i bolji u smislu da je bas koliko treba biti, a ne prevruce kao sa drvima.
Kazem samo da se nadam da prosto klima gura jer ne treba vise, te da ce isto tako gurati i da isti osjecaj biti u u januaru...
Pogresan si post citirao.Navratilov wrote: ↑06/05/2020 16:30 Ma ja ba puse isto na motoruprobaj da ne drzis na auto nego smanji brzinu ventilatora na minimum.
Kazem povjetarac, ne uragan. Zar je bitno da li je na auto ili na minimum? Valjda uredaj sam zna koliko je neophodno da puse.
Opet kazem, ne smeta meni sto "puse".
Klima 100% isusuje zrak, to mi pise i u uputstvu i kada googlam o tome to je opce poznata cinjenica.rovac13 wrote: ↑06/05/2020 17:15 Ne bih se slozio da klima isusuje zrak,to je samo subjektivan osjecaj.
Kad neki uredjaj isusuje zrak onda se negdje pojavljuje visak vode,odvlazivaci imaju tank u kojem se skuplja voda iz zraka.
Moze klima isusivati,ali ne u grijanju.Kad prebacis na hladjenje onda se na unutarnjoj pojavljuje kondenz,koji je sproveden nekuda da curi,onda i klima isusuje zrak u sobi.......U grijanju ne![]()
"Air conditioners remove humidity, which is also referred to as water vapour, from the air. It’s a natural occurrence when cooling the air. When the air hits the cold evaporator coil inside the air handler, the air conditioner makes the humidity condense on the oil and drain into the pipe that exits outdoors. There is nothing you can do to prevent this condensation except to turn the AC off or turn the temperature up. Heating your home during winter has a similar effect. Your furnace dries the air by heating it. Warmer air holds more humidity, and unless you add it to your home by bathing and cooking, or with a humidifier, the humidity level will continue to drop as long as you run your furnace or AC."
Osjecaj kada sjedim u prostoriji koju klima grije i bez je da sam bar 4x zedniji, i da je nekako tezi zrak za udisati. Kad sjedim ispod klime gotovo imam osjecaj da zrak koji udisem nema kisika...iako to nije slucaj. Dakle prosto suh zrak.
Ovo cu lako rijesiti tako sto cu nabaviti ovlazivac zraka, nikakav problem.
Dodatak: u grijanju, ostaje ukupna vlaga, samo topao zrak je moze vise drzat. Tako da nema razlike izmedju klime i drugog vida grijanja. Isto ti je i sa peci i ostalim grijacim tijelima