Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Ermin ZM

#10751 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

CryogeniX wrote: 06/05/2020 18:04
NecuVise wrote: 06/05/2020 16:27 Takav i ja isto imam osjećaj. Ti si možda očekivao da ono kao u autu, dere vruć zrak dok ne crkneš, ali fazon inverters i jest upravo tako kao što kod tebe radi.
Ne koristim klimu u autu (ne dam 400 maraka na kompresor), tako da ne znam kako grije osim klasicno grijanje.

Jedino mogu porediti s bukovim drvima koje sam koristio, i totalno je drugaciji osjecaj.

Kad bih sad nalozio bilo bi prevruce, jer vani nije hladno, dok s klimom osjecaj je ugodan, cak i bolji u smislu da je bas koliko treba biti, a ne prevruce kao sa drvima.

Kazem samo da se nadam da prosto klima gura jer ne treba vise, te da ce isto tako gurati i da isti osjecaj biti u u januaru...
Navratilov wrote: 06/05/2020 16:30 Ma ja ba puse isto na motoru 😂 probaj da ne drzis na auto nego smanji brzinu ventilatora na minimum.
Pogresan si post citirao.

Kazem povjetarac, ne uragan. Zar je bitno da li je na auto ili na minimum? Valjda uredaj sam zna koliko je neophodno da puse.
Opet kazem, ne smeta meni sto "puse".
rovac13 wrote: 06/05/2020 17:15 Ne bih se slozio da klima isusuje zrak,to je samo subjektivan osjecaj.

Kad neki uredjaj isusuje zrak onda se negdje pojavljuje visak vode,odvlazivaci imaju tank u kojem se skuplja voda iz zraka.

Moze klima isusivati,ali ne u grijanju.Kad prebacis na hladjenje onda se na unutarnjoj pojavljuje kondenz,koji je sproveden nekuda da curi,onda i klima isusuje zrak u sobi.......U grijanju ne :)
Klima 100% isusuje zrak, to mi pise i u uputstvu i kada googlam o tome to je opce poznata cinjenica.

"Air conditioners remove humidity, which is also referred to as water vapour, from the air. It’s a natural occurrence when cooling the air. When the air hits the cold evaporator coil inside the air handler, the air conditioner makes the humidity condense on the oil and drain into the pipe that exits outdoors. There is nothing you can do to prevent this condensation except to turn the AC off or turn the temperature up. Heating your home during winter has a similar effect. Your furnace dries the air by heating it. Warmer air holds more humidity, and unless you add it to your home by bathing and cooking, or with a humidifier, the humidity level will continue to drop as long as you run your furnace or AC."

Osjecaj kada sjedim u prostoriji koju klima grije i bez je da sam bar 4x zedniji, i da je nekako tezi zrak za udisati. Kad sjedim ispod klime gotovo imam osjecaj da zrak koji udisem nema kisika...iako to nije slucaj. Dakle prosto suh zrak.

Ovo cu lako rijesiti tako sto cu nabaviti ovlazivac zraka, nikakav problem.
Naviknuces se. A nemoj kontrirat dok ne procitas izvor koji postavljas, fino ti pise u tome sto si postavio da u rezimu hladjenja isusuje ne u grijanju. Upravo ono sto ti je rovac rekao. A u grijanju povecava kapacitet zraka da drzi vlagu zato se cini da ga isusuje.

Dodatak: u grijanju, ostaje ukupna vlaga, samo topao zrak je moze vise drzat. Tako da nema razlike izmedju klime i drugog vida grijanja. Isto ti je i sa peci i ostalim grijacim tijelima
rovac13

#10752 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

:) :) :)

I kaze treba pisat po forumu :)
Ne treba nikom pomagat,samo se sprdat treba.

Cast izuzecima.
Evo erminu jednom ukazano,stavljen materijal za citanje i covjek procitao i naucio.

Ovi novi forumasi dodju raspituju se a vec sve bolje znaju od nauke :)
CryogeniX

#10753 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

Ermin ZM wrote: 06/05/2020 18:06 Naviknuces se. A nemoj kontrirat dok ne procitas izvor koji postavljas, fino ti pise u tome sto si postavio da u rezimu hladjenja isusuje ne u grijanju. Upravo ono sto ti je rovac rekao. A u grijanju povecava kapacitet zraka da drzi vlagu zato se cini da ga isusuje.

Dodatak: u grijanju, ostaje ukupna vlaga, samo topao zrak je moze vise drzat. Tako da nema razlike izmedju klime i drugog vida grijanja. Isto ti je i sa peci i ostalim grijacim tijelima
Procitaj do kraja:

Heating your home during winter has a similar effect. Your furnace dries the air by heating it.

Ali na kraju to nije ni bitno.

Bitno je da grije, i nadam se da ce grijati i kad bude dosta hladnije. :thumbup:
CryogeniX

#10754 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

rovac13 wrote: 06/05/2020 18:17 :) :) :)

I kaze treba pisat po forumu :)
Ne treba nikom pomagat,samo se sprdat treba.

Cast izuzecima.
Evo erminu jednom ukazano,stavljen materijal za citanje i covjek procitao i naucio.

Ovi novi forumasi dodju raspituju se a vec sve bolje znaju od nauke :)
Ermine, samo da ti se jos jednom ovako zahvalim na dobronamjernim savjetima. :D srce si

Ne znam zasto sam se vratio da javim utiske, kad kroz debelu lobanju ljudi sa IQ obarenog patlidzana nista osim gama zracenja ne prolazi.

Opet kazem, nadam se da ce grijati zimi, ali se necu iznenaditi ako ne bude grijalo uzimajuci u obzir da ljudi koji ovdje savjete daju su promoteri odredjenih brendova, trollovi ili obareni patlidzani koji, vjerovatno nakon cjelodnevnog zvocanja od strane zene, dodju ovdje svoju "agresivnost" ispoljavati udarajuci glavom od tastaturu.

Ne znam zasto sam mislio da se moze kulturno i fino sa patlidzanima koji su 80% teme napunili svadjama oko glupih klima pobogu.

Zelim svima ugodan ostatak zivota, i da se sto prije rijese demona u glavi...ako je to uopce vise moguce. buh bye :run:
rovac13

#10755 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

CryogeniX wrote: 30/04/2020 16:40
Sto se tice KW-a jucer sam saznao da bukva, i to suha, ima 4KW snagu grijanja. :shock: Mislio sam da je to mnogo vise, oko 10KW. Sokirao se.
Ja tek sad skontah kome pisah :lol: :lol: :lol:
rovac13

#10756 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

CryogeniX wrote: 27/04/2020 13:06 Stiropor s vana...

Ono kad se s komsijom posvadja pa komsija nagovori sina da malo nogom udari u zid i udubi zid za sva vremena.

Vidio sam tako zgrada s udubljenim fasadama. Pametno nema sta.
:lol: :lol: :lol:

Znaci stiropor izvana nije dobro rjesenje hihihi
Sam protiv planete :)
BludSakera

#10757 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by BludSakera »

@CryogeniX vidim stručan si po pitanju klima uređaja i izolacije pa ako može savjet kakav koju izolaciju koristit i kako i koji klima uređaj izabrati.

Mislio sam umjesto stiropora slamu i kravlju balegu nabacit ali to mi je onako baš retro, a volio bi modernije!
mujkoni

#10758 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mujkoni »

rovac13 wrote: 06/05/2020 18:47
CryogeniX wrote: 27/04/2020 13:06 Stiropor s vana...

Ono kad se s komsijom posvadja pa komsija nagovori sina da malo nogom udari u zid i udubi zid za sva vremena.

Vidio sam tako zgrada s udubljenim fasadama. Pametno nema sta.
:lol: :lol: :lol:

Znaci stiropor izvana nije dobro rjesenje hihihi
Sam protiv planete :)
@rovac13
isplati li se dati razliku od 8xx KM između ova dva modela
MSZ-LN50VG/HZ
MSZ/MUZ-LN50
Ermin ZM

#10759 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Neki dan me put nanese pored jednog naselja kod Mineha. I gledam, cudim se, to je kao neki blok manjih kuca, ispred svima ista toplotna pumpa stoji nisam upamtio koja je marka, nije nesto poznato bilo.
Jedno 30 kuca sve tako u nizu. I onda mi dodje slika moga naselja u Zenici zimi, kad svi naloze pa ko iz cire se dimi ne mozes disat.. i kontam se koliko smo mi jos iza.. u Zenici masa novogradnje a nez jesam li igdje vidio toplotnu pumpu.. doduse ovde imas poticaj, drzava ti pokrije dobar dio troska toplotne pumpe i dobijes neku posebnu tarifu(jeftiniju) za grijanje.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#10760 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Je li to hoćeš da napraviš paralelu između Zenice i München-a?
drzava ti pokrije dobar dio troska toplotne pumpe
Pokrije samo ako uzmeš pumpu koja je na spisku za poticaj, zato to što si vidio je vjerovatno Wolf, Vaillant ili Weishaupt.
dobijes neku posebnu tarifu(jeftiniju)
Nešto je jeftinija, sitno, ali kod njih to ide na poseban priključak, posebno brojilo, i onda ti isključi pumpu obično od 13-17h, kada je največa potrošnja el. energije.
Ermin ZM

#10761 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

piplica wrote: 09/05/2020 09:17 Je li to hoćeš da napraviš paralelu između Zenice i München-a?
Pokrije samo ako uzmeš pumpu koja je na spisku za poticaj, zato to što si vidio je vjerovatno Wolf, Vaillant ili Weishaupt.
Nešto je jeftinija, sitno, ali kod njih to ide na poseban priključak, posebno brojilo, i onda ti isključi pumpu obično od 13-17h, kada je največa potrošnja el. energije.
Da da neka vrsta poredjenja sa samarom realnosti. Tehnologija koja je ovde sastavni dio grijanja vec dugo kod nas neki bauk. Najvise kritika na nasu drzavu. Ja fakat nez da sam kod nas igdje vidio novogradnju sa toplotnim pumpama. Svaki godisnji kad u BiH odem curica fasuje bronhitis, a vamo hvala Bogu stvarno se ne sjecam kad je zadnji put.. u svemu smo miljama iza...
piplica

#10762 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Porediš babe i žabe.
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#10763 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Ermin ZM wrote: 09/05/2020 09:42
piplica wrote: 09/05/2020 09:17 Je li to hoćeš da napraviš paralelu između Zenice i München-a?
Da da neka vrsta poredjenja sa samarom realnosti. Tehnologija koja je ovde sastavni dio grijanja vec dugo kod nas neki bauk. Najvise kritika na nasu drzavu. Ja fakat nez da sam kod nas igdje vidio novogradnju sa toplotnim pumpama. Svaki godisnji kad u BiH odem curica fasuje bronhitis, a vamo hvala Bogu stvarno se ne sjecam kad je zadnji put.. u svemu smo miljama iza...
Ima samo nisi primjetio.Polako ljudi dolaze pameti.Naravno potrebna je i lova.
Evo kod nas malo mjesto,Buzim,najmanja opstina na kantonu,covjek benzisku pumpu i manji hotel grije/hladi sa 3 toplotne pumpe.
Kaze bilo sta drugo da sam ugradio, morao bi imati covjeka koji ce to cistiti,loziti ili puniti ako je pelet u pitanju.
Grije i sanitarnu vodu preko njih u kombinaciji sa solarnim panelima.
Skupa investicija ali na duzi vremenski rok se sigurno isplati
Image
Image
Image
Ermin ZM

#10764 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

haso hasic wrote: 11/05/2020 17:57
Ermin ZM wrote: 09/05/2020 09:42

Ima samo nisi primjetio.Polako ljudi dolaze pameti.Naravno potrebna je i lova.
Evo kod nas malo mjesto,Buzim,najmanja opstina na kantonu,covjek benzisku pumpu i manji hotel grije/hladi sa 3 toplotne pumpe.
Kaze bilo sta drugo da sam ugradio, morao bi imati covjeka koji ce to cistiti,loziti ili puniti ako je pelet u pitanju.
Grije i sanitarnu vodu preko njih u kombinaciji sa solarnim panelima.
Skupa investicija ali na duzi vremenski rok se sigurno isplati
Image
Image
Image
Drago mi je vidjet tako nesto, da ima i kod nas koji tako razmisljaju..
mehkoca

#10765 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Ermine, čudi me da nisi napisao da je mogao bolje proći sa nekim drugim proizvođačem :lol:
(šala, naravno :D )
Bosanac sa dna kace

#10766 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Bosanac sa dna kace »

Ne znam je li vec bilo:
Grijanje na termo blokove (je'l se tako zove onaj bojler ili sta vec sto je kao kombinovani plinski?), koliko se to isplati, manji stan na 3. spratu, samo jedna strana okrenuta direktno vani. Izolacija kamena vuna.
Koliko se to isplati?
Ermin ZM

#10767 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

mehkoca wrote: 13/05/2020 10:57 Ermine, čudi me da nisi napisao da je mogao bolje proći sa nekim drugim proizvođačem :lol:
(šala, naravno :D )
Nisam jos dovoljno usao u materiju sa toplotnim pumpama da smijem tako nesto rec. Intenzivno ih proucavam jer ce kod mene na godinu aBd bit jedna u kuci(panasonic aquarea).
A tesko i da bi rekao da ima bolja, Mitsubishi, sto se tice tp slabo da ima konkurencije. :) zvijeri su im i klime samo na nasem trzistu preskupe.
Nisam ja navijac ni za koga, ja samo preporucim dobar proizvod ako mislim da ima, bio japanac il kinez nisam ni za jedne emotivno vezan.
piplica

#10768 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Kako nisi kada već imaš jednu?
Ermin ZM

#10769 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

piplica wrote: 13/05/2020 20:29 Kako nisi kada već imaš jednu?
Dobro znam ja da je i inverter klima t.p zrak zrak. Al ove koje su spomenute gore su nesto daleko ozbiljnije, sto bi rekli isto je al nije isto. Inace ne bi jedna klima od 5kw kostala 2 hiljade a takva t.p zrak voda 7+(samo uredjaj bez ostale skalamerije koja ide)
piplica

#10770 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Bosanac sa dna kace wrote: 13/05/2020 13:54 Grijanje na termo blokove (je'l se tako zove onaj bojler ili sta vec sto je kao kombinovani plinski?),
Koji tačno?
piplica

#10771 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ermin ZM wrote: 13/05/2020 20:52
Inace ne bi jedna klima od 5kw kostala 2 hiljade a takva t.p zrak voda 7+
Cijena je proprcijalna količini elemenata koje koja ima, a princip je isti.
Bosanac sa dna kace

#10772 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Bosanac sa dna kace »

piplica wrote: 14/05/2020 20:16
Bosanac sa dna kace wrote: 13/05/2020 13:54 Grijanje na termo blokove (je'l se tako zove onaj bojler ili sta vec sto je kao kombinovani plinski?),
Koji tačno?
Vaillant
_Reds_

#10773 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

Na koji nacin ovaj motel se hladi preko ovih tp zrak voda.

Pisac napisa da se objekat i hladi ?
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#10774 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

_Reds_ wrote: 15/05/2020 02:16 Na koji nacin ovaj motel se hladi preko ovih tp zrak voda.

Ove toplotne pumpe griju ili hlade vodu koja dalje ide u objekat i preko fain coilera grije/hladi prostor.
Kad nema njih ide se na pec za centralno koja ce zimi grijati vodu za grijanje a ljeti je potreban ciler
koji ce tu vodu hladiti.
Sa ovim je sve rijeseno u jednom uredjaju.
_Reds_

#10775 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

haso hasic wrote: 15/05/2020 04:53
_Reds_ wrote: 15/05/2020 02:16 Na koji nacin ovaj motel se hladi preko ovih tp zrak voda.

Ove toplotne pumpe griju ili hlade vodu koja dalje ide u objekat i preko fain coilera grije/hladi prostor.
Kad nema njih ide se na pec za centralno koja ce zimi grijati vodu za grijanje a ljeti je potreban ciler
koji ce tu vodu hladiti.
Sa ovim je sve rijeseno u jednom uredjaju.
Koliko sam vidio sa slika ovo je zrak-voda pa vjerovatno na podno za grijanje.

Dakle za hladjenje ide na opciju dodatno zrak-zrak ili?
Post Reply