Pogresno smo se shvatili. Ja zivim preko bare, tako da sam slabo upucen u poteze bh vlasti, od kojih inace ne ocekujem nesto smisleno, pogotovo u ovakvoj situaciji. Primjeri koje spominjes su tragikomicni, i naravno da ne mislim da su adekvatni za ovu situaciju.laik1981 wrote: ↑11/05/2020 10:03Kako je adekvatno zatvoriti prodavnicu obuce, a ostaviti da radi Obi? Evo ti jedan primjer za jednu poznatiju prodavnicu boja i lakova u mom komsiluku gdje ih je po desetak ispijalo kafe dok cekaju da im se smiksaju boje.. Nikada nisu imali veci promet ljudi nego za vrijeme ovih restrikcija.. Primjer dva, koji sam vec nekada navodio, je call centar u Bosmalu gdje ih se cetrdesetak bukvalno trlja ramenima u jednoj prostoriji 8 sati dnevno.. Ako posmatramo ovaj primjer prakticno se ne razlikuje puno od uobicajene slike u nekom ugostiteljskom objektu, samo sto se umjesto ispijanja kafa radi nesto drugo.. Ne znam jesi li iz Sarajeva i jesi li vidio guzve pred bankama i salterima za naplatu komunalija.. Skracivanjem radnog vremena i zabranama izlaska odredjenim kategorijama se napravio kontra efekat.. Mogu jos masu primjera navesti.. Primjera koji nemaju veze sa zdravim razumom ni sa gledista onih koji podrzavaju restrikcije, a ni onih koji su protiv njih.. Mnoge mjere su bile diskriminatorske, jer kako drugacije objasniti da boje i lakovi mogu raditi, a prodavnica IT opreme ne moze? Starica koja je neki dan pricala da su joj misici atrofirali zbog zabrane izlaska je donekle iz prve ruke objasnila jedan primjer kako su te mjere uticale na veliki broj staraca koji su bili zatvoreni.. Koje jos zdravstvene posljedice ce biti, to cemo tek vidjeti.. neki dan sam pomenuo primjer jednog starijeg cike iz komsiluka koji ima rak debelog crijeva i koji vec duze na zracenju i kemoterapiji.. Testiran je iz predostroznosi kada je isao na terapiju i test je bio pozitivan.. On vec 15 dana nema simptoma koje ovaj virus prouzrokuje, ali u isto vrijeme on 15 dana ne dobija terapiju od koje mu ovisi zivot.. Jeli po tebi to normalno?jeza u ledja wrote: ↑11/05/2020 05:50 Hajmo ovako- recimo da smrtnost jeste 2-3%, tj. da nije “malo jaca gripa”. Da li onda mislite da su poduzete mjere adekvatne? (Mislim uopsteno, ne mislim na gluposti tipa policijski sat)
edit: Evo i primjer ovih karantina koji su u FBiH ukinuti.. Kako je adekvatno da u iste objekte stavljas i potencijalno zdrave i potencijalno zarazene i da ih drzis skupa cak do 28 dana? Ma ne moze burazeru to biti normalno i adekvatno da ga ebes..
Socijalna distanca, zabrana masovnih skupova, pojacana higijena i donekle nosenje maski su jedine mjere koje su imale smisla.. Ostalo se sve moglo raditi umjerenije, uz pojacan oprez.. To se na kraju krajeva danas i desava..
Nauka ne poznaje emociju i empatiju.. Njima je sve u brojevima..
I u mnogo razvijenijim zemljama su se povlacili besmisleni potezi u krivo vrijeme, tako da.
Medjutim ja sam naravno pricao o tom zadnjem sto si spomenuo, plus, sto je kljucno, zatvaranje skola i svakog biznisa osim osnovnih za potrebe javnog dobra. I to naravno, ne duze od mjesec-dva u jednom komadu. Znaci, AKO je smrtnost procjenjena na 2-3%, da li smatras da su te mjere trebale biti poduzete?
Poenta mog pitanja je da - ako ni tada ne smatras da su mjere bile potrebne, onda nema potrebe da se raspravlja o procentima (da li je kao obicna gripa ili 20 puta vise ubitacno). A ako se pak slazes sa mnom, onda trebas shvatiti da u situaciji gdje se 2 mjeseca prica o Wuhanu i smrtnosti 4, 5, 7%....o virusu o kojem se ne zna mnogo, vlasti nisu bas u prilici da se zajebavaju sa odlukama i zivotima hiljada ljudi. Nema tu puno vremena za razmisljanje, testiranje, detaljisanje, nego "sjekirom" rjesavaj problem, pa cemo poslije vidjet sta i kako.
No ako ni sa 3-4 procenta ti ne mislis da su mjere neophodne, onda jebiga.