Da ti napravim paralelu, voziš po svim propisima i naletiš na nepropisno parkiran auto, on kriv za nepropisno parkiranje ti za udes.Laplace wrote: ↑10/05/2020 22:56Ne može se biti baš toliko isključiv. Jednom sam se vozio sa kolegom (on vozio), pješak ide trotoarom, sasvim normalna situacija - gleda ispred sebe i hoda, kad odjednom, bez gledanja i bez ikakvog prelaza, iskoči ispred vozila. Dakle, svojim ponašanjem nikako nije dao do znanja da bi mu palo na pamet da se okrene prema cesti, a kamoli da je počne prelaziti. Valjda ga spucao nekakav prijenos u mozgu, ko zna. I kako to predvidjeti berz vidovite Džemile? [Srećom, kolega je uspio zakočiti.]tempuser wrote: ↑10/05/2020 21:37 Član 43
(1) Vozač je dužan da brzinu kretanja vozila prilagodi osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja, saobraćajnim znacima i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno da zaustavi pred svakom preprekom koju pod navedenim uslovima može da predvidi.
U naselju si dužan predvidjeti da ti pješak izleti pred auto.
Uglavnom predvidim da će mi neki padobranac iskočiti pored auto, ali nekad iskoče iz mrtvog ugla, iz pravca odakle ubija nisko Sunce, u polumraku ili mraku, sa nekog nepreglednog mjesta (iza zida, između auta,...). Par puta biciklista preletio kao metak preko pješačkog kad sam skretao desno sa glavnog puta (auto sa sporednog je čekao da se uključi ulijevo, pješački bio iza auta, od tog auta nisam vidio biciklistu). Refleksno sam zakočio. Jednom mi je u Lukavcu žena iskočila iza kamiona, vidio sam je na manje od dva metra, srećom uspio sam pokretom volana da je izbjegnem.
Uglavnom, ovakvo a priori skidanje odgovornosti sa pješaka je uzrok većem stradanju pješaka. Iskaču kao muhe bez glave uvjereni da vozači moraju biti Supermeni a auta moraju imati karakteristike Starship Enterprisea sa inercijskim pogonom i vještačkom inteligencijom iz XXVII vijeka.
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tempuser
#27876 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
-
kakaljin
#27877 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Na zalost po tebe, ali ocigledan krivac je tu vozac. Vozac je duzan da stane na pjesackom da propusti pjesaka, tamo gdje je pjesacki prelaz obiljezen i sa semaforom, a tamo gdje nema semafora vozac je duzan da poveca oprez i da bude spreman da stane ako pjesa da doznanja da ce preci taj pjesacki prelaz, ali u svakom slucaju voc je kriv ako udari pjesaka na pjesackom prelazu.Bloo wrote: ↑10/05/2020 23:22Ovaj pješak voli zebre aka pješačke.Laplace wrote: ↑10/05/2020 23:15Ne znam napamet zakone, ali zar ne postoji neka fora da pješak ne smije da krene sa prelaskom preko ceste dok se ne uvjeri da to može izvesti a da ne ugrožava sebe i druge, ili nešto kao da ne može na manje od x metara (čini mi se dva ili tri metra ili koliko već)?
Ako pješak po zakonu ima pravo preći cestu kako hoće, gdje hoće i kad hoće, čemu onda služe pješački prelazi i semafori za pješake? Bacanje novca.
Na istom me je pokupio vozač (pješački kraj Tržnice - ne onaj sa semaforima već bočni gdje stoje taksisti) i posljedice su doživotne.
Čemu služe pješački ako mi je tu nepregledno da pogledam da li nailazi vozilo i ako vjerujem da neko ko je iskusan vozač zna da je tu pješački i da će da obrati pozornost.
Da ne govorim o pješačkim gdje je meni zeleno kad i autima koji mi dolaze iza leđa npr. prelaz kod Alte...
Nadam se da si sada bolje
- Laplace
#27878 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tu je Juraj Šebalj lijepo objasnio da mora postojati kontakt očima prije nego što se pješak odluči na prelazak ceste (mada to u ova dva gorepomenuta slučaja nije bilo realno očekivati).Bloo wrote: ↑10/05/2020 23:22Ovaj pješak voli zebre aka pješačke.Laplace wrote: ↑10/05/2020 23:15Ne znam napamet zakone, ali zar ne postoji neka fora da pješak ne smije da krene sa prelaskom preko ceste dok se ne uvjeri da to može izvesti a da ne ugrožava sebe i druge, ili nešto kao da ne može na manje od x metara (čini mi se dva ili tri metra ili koliko već)?
Ako pješak po zakonu ima pravo preći cestu kako hoće, gdje hoće i kad hoće, čemu onda služe pješački prelazi i semafori za pješake? Bacanje novca.
Na istom me je pokupio vozač (pješački kraj Tržnice - ne onaj sa semaforima već bočni gdje stoje taksisti) i posljedice su doživotne.
Čemu služe pješački ako mi je tu nepregledno da pogledam da li nailazi vozilo i ako vjerujem da neko ko je iskusan vozač zna da je tu pješački i da će da obrati pozornost.
Da ne govorim o pješačkim gdje je meni zeleno kad i autima koji mi dolaze iza leđa npr. prelaz kod Alte...
Inače, ja kao pješak ne računam da smijem preći sve dok nedvosmisleno ne dobijem znak da me svi vozači propuštaju. Toliko vozača zijeva u mobitele dok voze da mi ne pada na pamet da će me propustiti ili uopšte vidjeti.
-
tempuser
- Laplace
#27880 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne baš najbolja paralela. Bila bi paralela da je auto iskočio ispred mene.tempuser wrote: ↑10/05/2020 23:24Da ti napravim paralelu, voziš po svim propisima i naletiš na nepropisno parkiran auto, on kriv za nepropisno parkiranje ti za udes.Laplace wrote: ↑10/05/2020 22:56Ne može se biti baš toliko isključiv. Jednom sam se vozio sa kolegom (on vozio), pješak ide trotoarom, sasvim normalna situacija - gleda ispred sebe i hoda, kad odjednom, bez gledanja i bez ikakvog prelaza, iskoči ispred vozila. Dakle, svojim ponašanjem nikako nije dao do znanja da bi mu palo na pamet da se okrene prema cesti, a kamoli da je počne prelaziti. Valjda ga spucao nekakav prijenos u mozgu, ko zna. I kako to predvidjeti berz vidovite Džemile? [Srećom, kolega je uspio zakočiti.]tempuser wrote: ↑10/05/2020 21:37 Član 43
(1) Vozač je dužan da brzinu kretanja vozila prilagodi osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja, saobraćajnim znacima i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno da zaustavi pred svakom preprekom koju pod navedenim uslovima može da predvidi.
Uglavnom predvidim da će mi neki padobranac iskočiti pored auto, ali nekad iskoče iz mrtvog ugla, iz pravca odakle ubija nisko Sunce, u polumraku ili mraku, sa nekog nepreglednog mjesta (iza zida, između auta,...). Par puta biciklista preletio kao metak preko pješačkog kad sam skretao desno sa glavnog puta (auto sa sporednog je čekao da se uključi ulijevo, pješački bio iza auta, od tog auta nisam vidio biciklistu). Refleksno sam zakočio. Jednom mi je u Lukavcu žena iskočila iza kamiona, vidio sam je na manje od dva metra, srećom uspio sam pokretom volana da je izbjegnem.
Uglavnom, ovakvo a priori skidanje odgovornosti sa pješaka je uzrok većem stradanju pješaka. Iskaču kao muhe bez glave uvjereni da vozači moraju biti Supermeni a auta moraju imati karakteristike Starship Enterprisea sa inercijskim pogonom i vještačkom inteligencijom iz XXVII vijeka.
Nepropisno parkiran auto vidim, pješaka koji stoji na cesti vidim, to su sve situacije koje je moguće predvidjeti. Ja pišem o situacijama koje ni ja ni ti pa ni Ralph Schumacher ne bi predvidjeli.
- Laplace
#27881 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vozači u ulozi pješaka su jednako neodgovorni kao pješaci vulgaris, i rade sve ono što im smeta kod ostalih pješaka. Čast izuzecima.
-
tempuser
- Laplace
#27883 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Možemo ovako unedogled. Sve dok se ne počne kažnjavati svaki prekršaj, imaćemo ove probleme. Pješak 50 KM, vozač 150 KM, biciklista 750 KM i sve će doći na svoje.
-
kakaljin
#27884 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
OVdje se ne mogu sloziti jer ja kao vozac znam sta mi smeta sta pjesaci rade, i ne pada mi napamet da ja to isto uradim drugim vozacima kao pjesak. Dosta puta propustim vozilo koje skrece a meni je zeleno svjetlo za pjesake, jer znam da njemu treba manje vremena da prodje nego meni, a i on ne stvara guzvu drugim vozacima stajanjem da mene propusti iako imam pravo proci.Laplace wrote: ↑10/05/2020 23:30Vozači u ulozi pješaka su jednako neodgovorni kao pješaci vulgaris, i rade sve ono što im smeta kod ostalih pješaka. Čast izuzecima.
- Bloo
- Globalna šefica
#27885 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ah, ovo je vrijeme prije mobitela. Mislim vrijeme mobitela veličine cigle.
Da, u Sarajevu svakako treba dodatni oprez jer nekada vozači ne stanu na crveno, ili pak ako ti vozač stane na pješačkom bez semafora, pametnjakovic iza njega nade za shodno da ga obice i nagazi (PMF pjesacki).
Problem sa ovom ulicom je sto je pjesacki blizu coska (gdje je taksi stand i elektricar sa najkul Alan Ford majicom), te moras pogledati da li ti neko dolazi i od pravca stepenica kraj Olimpijskog, te naravno sa lijeve strane, a pogled ti seže samo do malog dijela ulice sa drugim pjesackim (Trznica).
A pjesaka svakakvih ima, od baba koje iskacu iza tramvaja i majki sa djecom koje pretrcavaju na crveno...traume
- Laplace
#27886 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kako rekoh, čast izuzecima (u koje ubrajam i sebekakaljin wrote: ↑10/05/2020 23:34OVdje se ne mogu sloziti jer ja kao vozac znam sta mi smeta sta pjesaci rade, i ne pada mi napamet da ja to isto uradim drugim vozacima kao pjesak. Dosta puta propustim vozilo koje skrece a meni je zeleno svjetlo za pjesake, jer znam da njemu treba manje vremena da prodje nego meni, a i on ne stvara guzvu drugim vozacima stajanjem da mene propusti iako imam pravo proci.
- Bloo
- Globalna šefica
- Laplace
#27888 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tako je mene i ženu jednom zamalo udario jedan takav. Vozač Toyote nas propušta na pješačkom, mi krenuli kad vozilo iza kreće da obilazi Toyotu. Srećom, to sam predvidio (vidovita Džemila dobila konkurencijuBloo wrote: ↑10/05/2020 23:34Ah, ovo je vrijeme prije mobitela. Mislim vrijeme mobitela veličine cigle.![]()
Da, u Sarajevu svakako treba dodatni oprez jer nekada vozači ne stanu na crveno, ili pak ako ti vozač stane na pješačkom bez semafora, pametnjakovic iza njega nade za shodno da ga obice i nagazi (PMF pjesacki).
Problem sa ovom ulicom je sto je pjesacki blizu coska (gdje je taksi stand i elektricar sa najkul Alan Ford majicom), te moras pogledati da li ti neko dolazi i od pravca stepenica kraj Olimpijskog, te naravno sa lijeve strane, a pogled ti seže samo do malog dijela ulice sa drugim pjesackim (Trznica).
A pjesaka svakakvih ima, od baba koje iskacu iza tramvaja i majki sa djecom koje pretrcavaju na crveno...traume![]()
-
tempuser
#27889 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako si ga udario znači da ga nisi vidio na vrijeme, odnosno vozio si prebrzo, nisi imao vremena da ga izbjegneš, ali nije poenta u dinamici "prepreke" nego dogovornosti, ti si kriv za udes, a on za nepropisni parkiranje.Laplace wrote: ↑10/05/2020 23:29Ne baš najbolja paralela. Bila bi paralela da je auto iskočio ispred mene.
Nepropisno parkiran auto vidim, pješaka koji stoji na cesti vidim, to su sve situacije koje je moguće predvidjeti. Ja pišem o situacijama koje ni ja ni ti pa ni Ralph Schumacher ne bi predvidjeli.
Što se tiče predviđanja, da se vratimo:
U praksi, ulaziš u naselje, vozis između parkiranih auta, pored škola, igrališta itd, baš kao npr B ili C faza, i ne daj bože sranja, sud će utvrditi da si bio dužan da predvidiš mogućnost da ti pješak izleti.
Ima tu još jedan aspekt, ti si kao vozač morao proći ljekarski pregled čime si formalno psohofizički sposoban da razumiješ zakon, da ga poštuješ primjeniš, reaguješ na vrijeme itd, pješak može biti dijete koje ništa ne konta, osoba sa posebnim potrebama (mentalnim), osobe oštećenog sluha, slabovidna osoba, pijanac i niko od njih nije u stanju da poštuje zakon, a svi mogu biti učesnici u saobraćaju izletjeti ti pred auto. Kad debil sa slučalicama u ušima hoda u blizini ceste imaš gotovo taj slučaj.
Last edited by tempuser on 10/05/2020 23:57, edited 1 time in total.
-
tempuser
#27890 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa ima pravo da te malo pere na ruke, ako nešto tvrdiš da piše u zakonu, argumentuj, čisto da ne budeš jedan od ovih xy koji izmišljaju zakone...
- MorningStar
- Laplace
#27892 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Čewkaj, znači ako ne vidim nekoga ko mi iz mrtvog ugla uleti kao pmetak, onda sam "osoba sa posebnim potrebama (mentalnim), osobe oštećenog sluha, slabovidna osoba, pijanac i niko od njih nije u stanju da poštuje zakon"?tempuser wrote: ↑10/05/2020 23:48Ako si ga udario znači da ga nisi vidio na vrijeme, odnosno vozio si prebrzo, nisi imao vremena da ga izbjegneš, ali nije poenta u dinamici "prepreke" nego dogovornosti, ti si kriv za udes, a on za nepropisni parkiranje.Laplace wrote: ↑10/05/2020 23:29Ne baš najbolja paralela. Bila bi paralela da je auto iskočio ispred mene.
Što se tiče predviđanja, da se vratimo:
U praksi, ulaziš u naselje, vozis između parkiranih auta, pored škola, igrališta itd, baš kao npr B ili C faza, i ne daj bože sranja, sud će utvrditi da si bio dužan da predvidiš mogućnost da ti pješak izleti.
Ima tu još jedan aspekt, ti si kao vozač morao proći ljekarski pregled čime si formalno psohofizički sposoban da razumiješ zakon, da ga poštuješ primjeniš, reaguješ na vrijeme itd, pješak može biti dijete koje ništa ne konta, osoba sa posebnim potrebama (mentalnim), osobe oštećenog sluha, slabovidna osoba, pijanac i niko od njih nije u stanju da poštuje zakon, a svi mogu biti učesnici u saobraćaju izletjeti ti pred auto. Kad debil sa slučalicama u ušima hoda u blizini ceste imaš gotovo taj slučaj.
Jesam li po zakonu dužan bidi nadljudsko biće, koje nema potrebe da trepne, ima reflekse nindže i automobil koji se na pritisak kočnice ukopa na mjestu (ali bukvalno: put kočenja nula) i da budem Nostdaramus, Tarabić i vidovita Džemila u jednoj osobi?
Shvataš li da se kod nas dešavaju situacije koje ne bi predvidio ni Niki Lauda?
- Laplace
#27893 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
I mani mi te priče kako djeca ništa ne znaju. Radim u školi i znam koliko im se trubi o ponašanju u saobraćaju, svako malo. Jesu li nam sva djeca toliko nesposobna da shvate par jednostavnih pravila?
Znam lično bar nekoliko primjera gdje su roditelji naučili djecu predškolskog uzrasta da ne izlijeću pred auto. Može se kad se hoće, ali je lakše istjerati dijete napolje i gledati turske serije.
Znam lično bar nekoliko primjera gdje su roditelji naučili djecu predškolskog uzrasta da ne izlijeću pred auto. Može se kad se hoće, ali je lakše istjerati dijete napolje i gledati turske serije.
-
tempuser
#27894 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nisam siguran da si razumio... Ako imaš vozačku ti si formalno psihofizički sposoban da razumiješ i poštuješ zakon, međutim ulicom se kreću i oni koji to nisu, a ti si kao vozač imaš zakonsku obavezu da i to predvidiš. Niko te ne obavezuje da prevdiš mogućnost da meteorit udari u C fazu, ali te obavezuje da predvidiš mogućnost da ti pješak izleti pred auto. Čak i u odnosu prema zakonu ti i pješak ne možete biti bare - bare, on istrčao na cestu, on je kriv, jer ti i dalje upravljaš sredstvom koje može nanijeti povrede drugima.Laplace wrote: ↑11/05/2020 08:56
Čewkaj, znači ako ne vidim nekoga ko mi iz mrtvog ugla uleti kao pmetak, onda sam "osoba sa posebnim potrebama (mentalnim), osobe oštećenog sluha, slabovidna osoba, pijanac i niko od njih nije u stanju da poštuje zakon"?
Jesam li po zakonu dužan bidi nadljudsko biće, koje nema potrebe da trepne, ima reflekse nindže i automobil koji se na pritisak kočnice ukopa na mjestu (ali bukvalno: put kočenja nula) i da budem Nostdaramus, Tarabić i vidovita Džemila u jednoj osobi?
-
BadBoy
#27895 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da te ne davim suhoparnom sudskom praksom, evo ti jedan plastičan primjer mog jednog poznanika.Laplace wrote: ↑11/05/2020 08:56
Čewkaj, znači ako ne vidim nekoga ko mi iz mrtvog ugla uleti kao pmetak, onda sam "osoba sa posebnim potrebama (mentalnim), osobe oštećenog sluha, slabovidna osoba, pijanac i niko od njih nije u stanju da poštuje zakon"?
Slučaj se desio prije 10tak godina. Čovjek se isparkiravao u rikverc. Znači izlazio iz parking mjesta mic po mic, polako. U tom trenutku mu se pojavila nana u mrtvom uglu. Čim je osjetio kontakt odmah je instant zakočio, ukopao se u mjestu. Imaj na umu da se kretao 2 km/h jer se isparkiravao polako. Kako je dodatako nanu, ona je izgubila ravnotežu, pala i slomila kuk - tj. zadobila je teške tjelesne povrede.
Na sudu je uslovno osuđen na godinu dana (kao olakšavajuća okolnost uzeto to da je uzoran građanin koji nikad prije nije kažnjavan). Na osnovu rekreacije nezgode, vještak je utvrdio da nije bilo šanse da ju je mogao vidjeti u datim okolnostima (auto nije imalo parking senzore). Ali džaba sve, s obzirom da su nastale teške tjelesne povrede čovjek je oglašen krivim, "jer se nije uvjerio da radnju u saobraćaju može izvršiti bezbjedno". Znači kriv je, samo je izrečena blaža kazna.
- dobar osjecaj
#27896 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U našim uslovima si realno dužan predvidjeti i traktor jučer u tunelu Ivan ili Bradina, ili na bilo kojoj krivini na magistrali gdje je ograničenje npr. 70 ili 80 a kao meni ti se desi da na krivini lagano tetura traktor, bicikliste u tunelu kad ispod Bradine na sunčanom danu ulaziš u mračni tunel i doživiš da ne vidiš baš ništa. Meni je prisustvo blizu nekoliko tuđih udesa sa smrtnim ishodom, dugogodišnji život pješaka i bicikliste značajno umirio nogu na gasu.tempuser wrote: ↑10/05/2020 21:37
Član 43
-
tempuser
#27897 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Apsolutno!dobar osjecaj wrote: ↑11/05/2020 09:23U našim uslovima si realno dužan predvidjeti i traktor jučer u tunelu Ivan ili Bradina, ili na bilo kojoj krivini na magistrali gdje je ograničenje npr. 70 ili 80tempuser wrote: ↑10/05/2020 21:37
Član 43
- JavierBosnia
#27898 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
.,.
Last edited by JavierBosnia on 11/05/2020 09:44, edited 1 time in total.
- Laplace
#27899 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Shvatam to, ali navodim da je to ne samo pogrešna nego i krajnje idiotska praksa. Time ne samo da poštene i savjesne vozače proglašavaju ubicama na putu, nego ugrožavaju i same pješake ulivajući im lažnu sigurnost da su vozači dužni da rade nemoguće kako bi pješaci mogli nastaviti biti neodgovorni idioti.BadBoy wrote: ↑11/05/2020 09:18Da te ne davim suhoparnom sudskom praksom, evo ti jedan plastičan primjer mog jednog poznanika.Laplace wrote: ↑11/05/2020 08:56
Slučaj se desio prije 10tak godina. Čovjek se isparkiravao u rikverc. Znači izlazio iz parking mjesta mic po mic, polako. U tom trenutku mu se pojavila nana u mrtvom uglu. Čim je osjetio kontakt odmah je instant zakočio, ukopao se u mjestu. Imaj na umu da se kretao 2 km/h jer se isparkiravao polako. Kako je dodatako nanu, ona je izgubila ravnotežu, pala i slomila kuk - tj. zadobila je teške tjelesne povrede.
Na sudu je uslovno osuđen na godinu dana (kao olakšavajuća okolnost uzeto to da je uzoran građanin koji nikad prije nije kažnjavan). Na osnovu rekreacije nezgode, vještak je utvrdio da nije bilo šanse da ju je mogao vidjeti u datim okolnostima (auto nije imalo parking senzore). Ali džaba sve, s obzirom da su nastale teške tjelesne povrede čovjek je oglašen krivim, "jer se nije uvjerio da radnju u saobraćaju može izvršiti bezbjedno". Znači kriv je, samo je izrečena blaža kazna.
To je loše i po ovzače i po pješake.
Da ne kažem da je taj vozač, koji je pri vožnji brzinom nekh 2 km/h zakačio ženu koja mu je bila u mrtvom uglu, nije mnogo bolje prošao od nekih koji su pri mnogo višim brzinama ugrozili ili udarili pješaka (na primjer, slučaj kada udari pješakana autobuskom stajalištu).
Ne treba navoditi šta mislim o našem pravosuđu.
- JavierBosnia