Preko koje banke primati platu?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

bumerangss

#1 Preko koje banke primati platu?

Post by bumerangss »

Ako Bog da uskoro bih trebao poceti raditi u jednoj JU :D To mi je prvo radno iskustvo pa bih trebao odluciti preko koje banke da primam platu i zato molim vas da mi kazete vasa iskustva. Nikad u zivotu nisam podigao pare na bankomatu! :roll:
Imam plastificiranu karticu u Vakufskoj banci preko koje sam primao stipendiju za vrijeme studija i sad mi je validna jer sam nedavno na nju imao uplatu pa moze li na tu karticu? Za taj racun nisam placao nikakvu naknadu za odrzavanje racuna.
I u Raiffaisen imam isto plastificiranu karticu tj racun za koji ne placam onih 1,99 KM jer imam slobodnu štednju :D

Koju banku mi vi preporucujete, koja je kartica najbolja i najjeftinija?
Mislim da je vrijeme da i ja prvi put u zivotu imam svoju elektronsku karticu, da dizem lovu na bankomatu a ne na šalteru :zoka:

unaprijed hvala
Nepass

#2 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by Nepass »

Svedno sto se tice troskova.
Gledaj da bude banka u koju firma uplacuje plate. Druge banke tek kasnije ili sutradan dobiju lovu. Tako ti se desi da cekas platu dan ili ako je petak cekas do ponedeljka.
Nedaj da ti uvale kakve pakete i te gluposti
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by Bobi »

Glede bankomata naj ti je RF ili UNI...NLB ima interfejs josh od vremena DOS-a :lol:
mayab

#4 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by mayab »

Ako gledas laku dostupnost para (bankomata) svuda, onda su tu raifajzen i unikredit prvi, možda i sberbanka u zadnje vrijeme, jer su se proširili prilično.....
A ako uz to hoćeš i neke druge pogodnosti onda trebas malo dublje izanalizirati, recimo ako puno love ostavljaš Konzumu, onda ti sberbanka nudi svoju karticu kojom dobijas jos vise pika bodova, ili unikredit neke popuste od 10 % u Bingu, kao i dostupnost para bez naknade u cijeloj njihovoj grupaciji diljem Evrope i Azije.... ovo dvoje mi pade na pamet, ono na prvu, možda druge banke nude još ponešto, a što tebi može biti odlučujuće kod izbora
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by Truba »

sta fali intesi
ima bankomate u istocnoj Europi svuda
bez naknade se dizu novci na moru u pragu u beogradu...

fina im je inspire kartica za rate bez nadoknade
calculator

#6 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by calculator »

Black swan wrote:sta fali intesi
Da, tek počinje raditi i imaće toliko para iz plaće, i vremena, da može redovno odlaziti u inostranstvo, naročito u IE i dalje.. :-)

Njemu je najbitnije da odabere banku koja naplaćuje najniže troškove, proviziju i naknadu za vođenje računa. Svejedno je broj bankomata...
Bobi
Forum administrator

#7 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by Bobi »

Jah, mi znamo sta njemu treba, evo meni je bitan broj bankomata bez obzira na cijenu vodjenja računa. Hocu bre ko co`ek da čim se zaželim gotovine da je pored mene bankomat...ha ja :).Trebam sad pola grada ili 10 stanica proci da dignem 10 KM .... :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by _BataZiv_0809 »

Bobi wrote:Jah, mi znamo sta njemu treba, evo meni je bitan broj bankomata bez obzira na cijenu vodjenja računa. Hocu bre ko co`ek da čim se zaželim gotovine da je pored mene bankomat...ha ja :).Trebam sad pola grada ili 10 stanica proci da dignem 10 KM .... :D
Upravo.

Dok trazi savjet na forumu, ocigledno je da ne vrti milione, pa da racuna gdje ce najvecu kamatu primati na orocene pare. :mrgreen:

Broj bankomata je najvaznija stavka.
Drvosjeca iz Dejcica

#9 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

bumerangss wrote:Ako Bog da uskoro bih trebao poceti raditi u jednoj JU :D To mi je prvo radno iskustvo pa bih trebao odluciti preko koje banke da primam platu i zato molim vas da mi kazete vasa iskustva. Nikad u zivotu nisam podigao pare na bankomatu! :roll:
Imam plastificiranu karticu u Vakufskoj banci preko koje sam primao stipendiju za vrijeme studija i sad mi je validna jer sam nedavno na nju imao uplatu pa moze li na tu karticu? Za taj racun nisam placao nikakvu naknadu za odrzavanje racuna.
I u Raiffaisen imam isto plastificiranu karticu tj racun za koji ne placam onih 1,99 KM jer imam slobodnu štednju :D

Koju banku mi vi preporucujete, koja je kartica najbolja i najjeftinija?
Mislim da je vrijeme da i ja prvi put u zivotu imam svoju elektronsku karticu, da dizem lovu na bankomatu a ne na šalteru :zoka:

unaprijed hvala

Prvo čestitam na prvom radnom iskustvu i to odmah u JU, respekt. :shock: Ja da se pitam i da sam vlast nikada mladima ne bih dao da prvo radno iskustvo bude u JU pored armije nezaposlenih sa decenijama radnog iskustva...ali da ne kvarim temu neću dalje. :oops:

Što se tiče banke valjda prvo moraš znati šta želiš i šta trebaš? Ako trebaš samo karticu da dižeš novac preko bankomata onda ti je svaka banka u pet deka, Raiffeisen, UniCredit, Intesa, Sparkasse...ma sve ti je to gotovo pa isto i na isti kalup. Ako želiš elektronsko bankarstvo, plaćanje preko PayPal-a, neki kredit u budućnosti onda tu ima više varijacija na temu. Eto skontaj se šta želiš pa ćemo ti dati savjet.
calculator

#10 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by calculator »

Bobi wrote:Jah, mi znamo sta njemu treba, evo meni je bitan broj bankomata bez obzira na cijenu vodjenja računa. Hocu bre ko co`ek da čim se zaželim gotovine da je pored mene bankomat...ha ja :).Trebam sad pola grada ili 10 stanica proci da dignem 10 KM .... :D
Kartice prvenstveno služe za bezgotovinsko plaćanje. Imam jako veliku plaću i sa bankomata mjesečno podignem jednom-dvaput gotovinu, ne uzimam svakodnevno niti često. Sve ostale transakcije učinim karticom.
alphonse kauders

#11 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by alphonse kauders »

UniCredit - isključivo zbog velikog broja bankomata. Preporučujem i YES paket, ako plaćaš dosta računa.

A, Raiffeisen ne bih nikom preporučio - još malo pa će ulazak u poslovnicu naplaćivati pola marke.
Co0l

#12 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by Co0l »

Prijatelju,ti kazes da vec imas racun u Vakufskoj banci preko kojeg si primao stipendiju.Pretpostavljam da se radi o tekucem a ne stednom racunu.Tekuci racun ti i treba za platu.Znaci da vec imas racun u banci i nemas neke velike potrebe da trazis drugu banku i ganjas potrebnu dokumentaciju za otvaranje racuna.Sve sto onda trebas je da odes u Vakufsku banku,trazis potvrdu da imas tamo racun koju ces odnijeti u firmu da znaju na koji racun da ti uplacuju platu i da u banci narucis karticu za bankomat koja ce ti stici za 10-15 dana.Vakufska banka je cini mi se clanica one domace mreze bankomata u kojoj su pored nje i BBI,Moja banka,i cini mi se IK banka koju je nedavno Moja banka kupila,mozda jos i neka, tako da na svim njihovim bankomatima mozes dizati gotovinu bez provizije.A kao sto neko vec rece,karticom za bankomat ces svakako uglavnom placati po prodavnicama bezgotovinski tako da ti nije toliko ni bitno gdje imas sve bankomate kao sto se na prvu cini.
Sto se tice toga da li ti firma ima racun u toj banci,ne trebas ni za to puno da brines jer plate,pogotovo JU,se obicno knjize sto ranije tokom dana tako da ti plata i bude isti dan kad je firma pusti.

Ja bih ti preporucio da ovako postupis,barem na pocetku, dok i sam ne vidis sta ustvari zelis od banke,koje pogodnosti,koja ti je banka usput i raspored cijih bankomata ti najvise odgovara zavisno od toga kuda se kreces te dok se malo i ne ispraksas u svemu tome.Ljudi se cesto zalete pa u nekoj banci otvore racun i pocnu primati platu,uvale im svega i svacega uz taj racun,ljudi se uvale u limit,eventualno i neki kredit uz to,pa kad poslije skontaju da im neka druga banka vise odgovara,ne bude im lako toliko promijeniti banku obzirom da su za postojecu vezani neizmirenim dugovima i brukom nekakvih proizvoda koje su im uvalili uz racun.Zato,barem za pocetak, samo uzmi karticu za bankomat i nista vise. Ako kasnije skontas da ti neka banka vise odgovora,ili da ti treba jos nesto od toga sto ti banka nudi,uvijek mozes otvoriti racun u drugoj banci i prenijeti platu.U svakoj banci ce te rado docekati da primas platu preko njih.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by Truba »

calculator wrote:
Da, tek počinje raditi i imaće toliko para iz plaće, i vremena, da može redovno odlaziti u inostranstvo, naročito u IE i dalje.. :-)

Njemu je najbitnije da odabere banku koja naplaćuje najniže troškove, proviziju i naknadu za vođenje računa. Svejedno je broj bankomata...
jasta samo bogati idu u dalmaciju i u prag
ajde ba za prag ti treba 300
a za dalmaciju 400 idi begaj
Tomahawk11
Globalni moderator

#14 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by Tomahawk11 »

Moze ti i ta plastificirana kartica, imas otvoren racun.
Prijavi taj racun sad, pa poslije ako ti se sta ne bude svidjalo, lahko je promijeniti.
Mozes i traziti karticu, a i ne moras. Ako bas ne moras (mada danas svi manje vise moraju :D ), nemoj uzimati karticu. Naravno, to podrazumjeva odlazak u banku po lovu.
Kad uzmes karticu, onda ide limit, pa ti se trude uvaliti kreditnu karticu....uglavnom, da znas, sto manje limita i minusa, rahatniji si. No, nekad covjek mora pa dobro dodje.
Uglavnom, za pocetak, ti imas racun i mozes dati taj da ti isplacuju platu.
Bobi
Forum administrator

#15 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by Bobi »

Black swan wrote:
calculator wrote:

jasta samo bogati idu u dalmaciju i u prag
ajde ba za prag ti treba 300
a za dalmaciju 400 idi begaj
Prag=čehinje
Dalmacija=more+čehinje
allem_77

#16 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by allem_77 »

https://www.unionbank.ba/paketi-usluga

Da li neko prima platu preko ove banke?
Možda bih se prebacio u ovu banku zbog visa kartice, a i cijene paketa od 3 km.
NecuVise

#17 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by NecuVise »

Dobra im je ponuda gledajući ovo. Otprilike isto što dobijem u unicredit za 4 KM. Čak ima i nekih stvari bolje, tipa SMS izvještaj, visa electron kartica i to.
nivla

#18 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by nivla »

allem_77 wrote: 10/05/2020 21:23 https://www.unionbank.ba/paketi-usluga

ima vise ogranicenja
1. dnevni limit za podizanje kesa 1500 km na bankomatima union banke, 1000 na bankomatima iz mreze domacih banaka
2. i dalje mali broj bankomatavbez obzira na mrezu domacih banaka
3. visa koju dobijes se ne moze koristiti za placanje na netu, vec moras u banci podici drugu karticu za te namjene, sto je nidje veze jer na kartici imas cvv code
4. mali broj poslovnica od kojih nijedna nema fin pristup
5. losa aplikacija za mobilno, bolja aplikacija kviko
prednost je sto su imali povoljne kes kredite sa niskim kamatnim stopama
allem_77

#19 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by allem_77 »

nivla wrote: 10/05/2020 22:09

ima vise ogranicenja
1. dnevni limit za podizanje kesa 1500 km na bankomatima union banke, 1000 na bankomatima iz mreze domacih banaka
2. i dalje mali broj bankomatavbez obzira na mrezu domacih banaka
3. visa koju dobijes se ne moze koristiti za placanje na netu, vec moras u banci podici drugu karticu za te namjene, sto je nidje veze jer na kartici imas cvv code
4. mali broj poslovnica od kojih nijedna nema fin pristup
5. losa aplikacija za mobilno, bolja aplikacija kviko
prednost je sto su imali povoljne kes kredite sa niskim kamatnim stopama
https://www.ekupi.ba/Nacini-placanja-218203.aspx

Može li se visa karticom plaćati ovdje?
Što se tiče dnevnog limita, to mi nije bitno.
Kako misliš loša aplikacija za mobilno bankarstvo? Mogu li plaćati račune, i kolika je naknada.

Gledao sam za Zenicu, bankomata ima dovoljno.

Image
allem_77

#20 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by allem_77 »

NecuVise wrote: 10/05/2020 22:01 Dobra im je ponuda gledajući ovo. Otprilike isto što dobijem u unicredit za 4 KM. Čak ima i nekih stvari bolje, tipa SMS izvještaj, visa electron kartica i to.
I ja sam u Unicredit, i izađe duplo skuplje.

Image
nivla

#21 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by nivla »

ne moze na ekupi, nigdje na netu ne moze sa tom visa, moras drugu izvaditi
allem_77

#22 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by allem_77 »

nivla wrote: 10/05/2020 22:54 ne moze na ekupi, nigdje na netu ne moze sa tom visa, moras drugu izvaditi
Hvala na odgovoru. Znači ovo im je neka osakaćena visa kartica? :-)
nivla

#23 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by nivla »

allem_77 wrote: 10/05/2020 23:26
nivla wrote: 10/05/2020 22:54 ne moze na ekupi, nigdje na netu ne moze sa tom visa, moras drugu izvaditi
Hvala na odgovoru. Znači ovo im je neka osakaćena visa kartica? :-)
mozes zato u poslovnici uzeti drugu koja moze, a koja ide uz ovu i koja je navodno besplatna ali ne znam je li i to visa, ili mastercard
NecuVise

#24 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by NecuVise »

allem_77 wrote: 10/05/2020 22:36
NecuVise wrote: 10/05/2020 22:01 Dobra im je ponuda gledajući ovo. Otprilike isto što dobijem u unicredit za 4 KM. Čak ima i nekih stvari bolje, tipa SMS izvještaj, visa electron kartica i to.
I ja sam u Unicredit, i izađe duplo skuplje.

Image

Ne izađe duplo skuplje jer sa visa classic karticom u union banci te izađe 5 KM. Visa classic ne dolazi u paketu od 3 KM.
Bosanac sa dna kace

#25 Re: Preko koje banke primati platu?

Post by Bosanac sa dna kace »

Dje pokretac teme? Nauzivo se u plati iz JU? :D

Moram i ovdje: Je'l imaju kaku karticu da fercera sa PayPalom? :D
Post Reply