ne bih stvarno znao,negdje u njemackoj,mozda godinu da je bio,nisam ga to nikad pitaoEdin H. wrote: ↑10/05/2020 11:32Ista sudbina je zadesila mog amidžu koji je bio u domobranima.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑10/05/2020 07:43vjerovatno je bilo i nevinih ubijenih,moj djed je bio na bleiburgu,ostao živ,biio u njemackom logoru,dosao u jugu,prozivio normalan zivot
Znaš li objasniti ko i kako ih je prebacio u logor u Njemačkoj, ko je držao taj logor, gdje je otprilike bio i koliko je deda ostao? Ja sam bio mali kada su mi pričali, pa se ne sjećam ovih detalja.
Bleiburg - Sarajevo
-
kakavdanakneiskustvu
#726 Re: Bleiburg - Sarajevo
-
kakavdanakneiskustvu
-
kakavdanakneiskustvu
#728 Re: Bleiburg - Sarajevo
https://www.klix.ba/vijesti/bih/glavno- ... /200510055
kakva misa zrtvama svih totalitarnih rezima kad niko od ovih koji su u organizaciji mise,ne spominje ni jednu drugu zrtvu totalitarnih rezima osim onih ubijenih na bleiburgu,to znaci da nema ni jedne druge nevine zrtve osim na bleiburgu,u jaseniovcu nije bilo ubijenih?
kakva misa zrtvama svih totalitarnih rezima kad niko od ovih koji su u organizaciji mise,ne spominje ni jednu drugu zrtvu totalitarnih rezima osim onih ubijenih na bleiburgu,to znaci da nema ni jedne druge nevine zrtve osim na bleiburgu,u jaseniovcu nije bilo ubijenih?
- piupiu
#729 Re: Bleiburg - Sarajevo
Podsjetiste me vas dvojica na ovaj video i ovog dedu što je bio u Handžar diviziji, pa prešao u partizane. Ovo da se tema malo relaksira, dedo je pravo zanimljiv. A i govori nam nešto o tom dobu. I dedin je brat poginuo u partizanima. Joj, jest' ovo sve ovdje oko nas tragično i apsurdno.
Last edited by piupiu on 10/05/2020 19:29, edited 1 time in total.
- spreca
#730 Re: Bleiburg - Sarajevo
Nemam nista protiv bilo cijih obreda ukoliko nisu politicki obojeni....U Bagdadu 1990 sam sa drustvom koje je bilo mijesano ,slovenci,hrvati ,bosanci smo isli za uskrs na ponocku,ogomna katolicka crkva mozda po velici je takve nema na balkanu i jako je uredjena......a onda posle po restoranima koji rade do jutraLincoln-Burrows wrote: ↑10/05/2020 19:08Tako se to u Sarajevu sada vjerojatno doživljava a to je zapravo misa zadušnica i nema tu spominjanja ni NDH ni ustaša ni veličanja tog režima
što je bio. Naravno uvijek se nađu neki posjetioci koji budu i sa tim obilježjima ali sve rijeđe.
- spreca
#731 Re: Bleiburg - Sarajevo
U Istri bi bilo gutavo....u mnogim mjestima bi bilo gutavo....mozda u Zadru bi proslo bez problema,tu imaju ogromnu crkvu/katedraluBloo wrote: ↑10/05/2020 19:10trebaju u Istri probati![]()
- spreca
#732 Re: Bleiburg - Sarajevo
Gledo sam onog Tomasevica sinoc kod Sanada.....niti jednom nije rekao misu za nevine a stotinu puta je popmenuo blajburg,jako iritantan tip,inace ga je Finci dobro oprokakavdanakneiskustvu wrote: ↑10/05/2020 19:27 https://www.klix.ba/vijesti/bih/glavno- ... /200510055
-
kakavdanakneiskustvu
#733 Re: Bleiburg - Sarajevo
piupiu wrote: ↑10/05/2020 16:13Ima o tome sasvim dovoljno neovisnih istorijskih tekstova, nema potrebe da mi 75 godina kasnije izmišljamo svoje interpretacije dok napolju cvrkuću ptičice.The 51st State wrote: ↑10/05/2020 15:54 Pa vjerovatno i nisu procesuirani zato sto sigurno je bilo masa neaferimlija nego smakni problem.
A ovdje piše šta piše:
![]()
trebalo bi da piše ustaškoj,fašističkoj vojsci
- Edin H.
#734 Re: Bleiburg - Sarajevo
piupiu wrote: ↑10/05/2020 18:48Pa eto, treba predložiti. Bilo je žena, Gebelsove djece, svega.Naslovnica wrote: ↑10/05/2020 18:42 Može li se organizovati misa za nevino stradale u Firerovom bunkeru 1945? Ima li smisla?
Ložač je bio dobar čovjek, ubiše ga na pravdi boga...
I Ewa Ana Paula Braun Hitler je nevina žrtva savezničkih i boljševičkih zločina, može li se misa i za nju uplatiti?
- apsidejzi
#735 Re: Bleiburg - Sarajevo
Hajmo skrenuti pricu o respitaratorima i korona dernecima na izlizanu nacionalisticku pricu. Bas kao naruceno. NS i SDP ce da organizuju proteste. Ne za respiratore i korona derneke, nego za ovo drugo...
Jebo me svak ako ima iko ko voli Bosnu a da se ista u toj Bosni pita.
Last edited by apsidejzi on 10/05/2020 19:41, edited 2 times in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#736 Re: Bleiburg - Sarajevo
malo njemacki prevod ne odgovara izvorniku...
- spreca
#737 Re: Bleiburg - Sarajevo
..kakavdanakneiskustvu wrote: ↑10/05/2020 19:38piupiu wrote: ↑10/05/2020 16:13Ima o tome sasvim dovoljno neovisnih istorijskih tekstova, nema potrebe da mi 75 godina kasnije izmišljamo svoje interpretacije dok napolju cvrkuću ptičice.The 51st State wrote: ↑10/05/2020 15:54 Pa vjerovatno i nisu procesuirani zato sto sigurno je bilo masa neaferimlija nego smakni problem.
A ovdje piše šta piše:
![]()
trebalo bi da piše ustaškoj,fašističkoj vojsci
Last edited by spreca on 10/05/2020 19:44, edited 1 time in total.
-
kakavdanakneiskustvu
#738 Re: Bleiburg - Sarajevo
zna li ko da li katolička crkva u njemackoj odrzava redovno mise za hitlerove vojnike koje su pri i nakon kraja WWii pobili saveznici,a bilo je sigurno takvih stvari?Tromblon wrote: ↑10/05/2020 16:46 Ključno je što se misa održava po nalogu opskurne organizacije koja baštini tradiciju fašizma i zločina i plati crkvi za to.
Zatim se organizacije prihvaćaju organi i tijela RH i to dobija obrise zvanične manifestacije.
Pa se onda svi Hrvati i katolici poistovjećuju sa misom i svaki protest protiv mise se poistovjećuje sa hrvatskim narodom što daje za pravo konstrukciji da su svi Hrvati ustaše.
Svi Hrvati nisu ustaše i nisu svi ugroženi time što se ne želi misa u spomen ustašama u Sarajevu. Ne dam da me trpaju u bilo koji koš zajedno sa zločincima jer neko misli da tako treba zbog imena i porijekla.
I naravno matrica o ugroženosti... I tako ide godinama i godinama i godinama.
Žrtve blajburga nisu žrtve komunističkog terora nego su žrtve svojih razmišljanja i dijela u prethodnim godinama. Oni su žrtve jedne nazadne zločinačke ideologije kojoj su se priklonili.
Žrtve komunističkog terora su nevini sa Golog otoka na primjer.
I crkva se nikad nije odrekla svog udijela u zločinima nacista, fašista i ustaša i nikad ni neće.
- spreca
- notsure
#740 Re: Bleiburg - Sarajevo
Misa zadušnica? Može.
1. Svi prisutni moraju doći u uniformama i s obilježjima vojske za kojom plaču, da cijeli svijet vidi i neka se zna ko je ko.
2. Uz hodže da dođu i pravoslavni popovi, da oplaču i pobijene četnike
3. Obavezno da dođe Hristov sluga blaženi Darijo Kordić
4. Poslije mise odu svi i popišaju se na vječnu vatru, koji će više k...c u Sarajvu koje plače za Luburićem
1. Svi prisutni moraju doći u uniformama i s obilježjima vojske za kojom plaču, da cijeli svijet vidi i neka se zna ko je ko.
2. Uz hodže da dođu i pravoslavni popovi, da oplaču i pobijene četnike
3. Obavezno da dođe Hristov sluga blaženi Darijo Kordić
4. Poslije mise odu svi i popišaju se na vječnu vatru, koji će više k...c u Sarajvu koje plače za Luburićem
- piupiu
#741 Re: Bleiburg - Sarajevo
Za sve njih! Tako vele uzoriti i raja, to je kršćanski.Edin H. wrote: ↑10/05/2020 19:40piupiu wrote: ↑10/05/2020 18:48Pa eto, treba predložiti. Bilo je žena, Gebelsove djece, svega.Naslovnica wrote: ↑10/05/2020 18:42 Može li se organizovati misa za nevino stradale u Firerovom bunkeru 1945? Ima li smisla?
Ložač je bio dobar čovjek, ubiše ga na pravdi boga...
I Ewa Ana Paula Braun Hitler je nevina žrtva savezničkih i boljševičkih zločina, može li se misa i za nju uplatiti?
-
aldinjo
#742 Re: Bleiburg - Sarajevo
spreca wrote: ↑10/05/2020 17:57nemoj se usrataldinjo wrote: ↑10/05/2020 17:33spreca wrote: ↑10/05/2020 15:40
pa sve slicne sluzbe u svijetu rade slicne stvari,pogotovu fasistima iz rata kao sto su sutase i cetnici,tako bi i sada trebale raditi sluzbe posle ovog zadnjeg rata,jer sa ovakvim sudstvom mnogi ce ostati ne kaznjeni i to bi onda bio podstrek nekima drugima da zlocini se ne kaznjavaju![]()
![]()
![]()
- piupiu
#743 Re: Bleiburg - Sarajevo
A bio je protest najavljen, ali se pojavilo 10 ljudi. Korona, folovi, golovi. I tako.apsidejzi wrote: ↑10/05/2020 19:40 Hajmo skrenuti pricu o respitaratorima i korona dernecima na izlizanu nacionalisticku pricu. Bas kao naruceno. NS i SDP ce da organizuju proteste. Ne za respiratore i korona derneke, nego za ovo drugo...
-
kakavdanakneiskustvu
#745 Re: Bleiburg - Sarajevo
vaučer wrote: ↑10/05/2020 17:02 Kakav šizofren odgovor HNS-a. Očekivan doduše, jer ono što ne smiju reći je jedino što trebaju reći - da je smisao Bleiburških obljetnica revitalizacija NDH kroz izjednačavanje fašizma i komunizma. Bljuje mi se od tih prokletih pičaka, istih radi kojih sam iselio iz BIH, radi kojih mi je zadnjih deset godina provedenih u Mostaru bilo najgori period života - gledajući kako rastaču povijest i urbano tkivo grada, kako pred izbore paradiraju niz ulice, kako uništavaju Partizansko groblje te rovu, kradu i dižu sebi bahate seljačke spomenike u obliku tržnih centara i uzurpiranih javnih površina.
Da se usude potegnuti antifašističku tradiciju hrvatskog naroda kao argument za ovo blatantno pranje obraza NDH i njihovo pozicioniranje kao žrtve - je dokaz koliko daleko su spremni ići u prkos zdravom razumu i civilizacijskim tekovinama prije nego odustanu od ovog šibanja mrtvog konja.
Bleiburg nije bio tragedija hrvatskog naroda pička li vam materina - NDH je bila prava tragedija. Možda da uz ovu misu održite i misu zahvale za sve regije današnje Republike Hrvatske koje su ustaše bez borbe predali Austriji, Italiji i Njemačkoj a partizani ih vratili u okvir kasnije SRH. Ono, da se ne zaboravi jelte. Jer zaborav je čudna navika, svašta se zaboravi. Zaborave se tokmaci u glavu vezanim zarobljenicima, zaborave se vaše vlastite partijske knjižice, zaboravi se 12 godina bez izbora u Mostaru i zaboravi se tako prokleto lako da osim pumpanja nacionalnih tenzija u 25 godina na vlasti niste napravili ništa osim osobnog bogaćenja i pustošenja naroda koji maslate.
-
kakavdanakneiskustvu
#746 Re: Bleiburg - Sarajevo
-
kakavdanakneiskustvu
#747 Re: Bleiburg - Sarajevo
sigurno je bilo nevino stradalih,to malo ko može da spori,s druge strane,vec spomenuh mog pokojnog djeda,bio u ustašamna u brigadi kojom je zapovijedao jure francetić,djed bio i na bleiburgu,nekad zavrsio u njemackom lkogoru,vracen u jugu i zivio posve normalan zivotNediM17 wrote: ↑10/05/2020 19:15 Iza 95. sam često službeno boravio u Zagrebu i sticajem okolnosti upoznao dva potomka nestalih na Blajburgu. Jedan je imenom i porijeklom musliman, vlasnik pansiona, porijeklom iz BiH odnekud iz poglavnikovog kraja, oženjen katolkinjom, na recepciji iznad glave mu raspelo uredno stoji. Babo kren'o na "križni put" (ako je mog'o Mujo ić' na križni put) i nikad se vratio nije. Tarik, tako se zvao, nikad u životu nije bio u očevom rodnom kraju (čini mi se Ljuta ili tu negdje), kaže ima neke zemlje tamo ali nikad bio nije, žali za poglavnikom svim srcem. I još mi reče da se u njegovom kraju govorilo da "nema ustaše dok ne rodi Fata".
Slučaj drugi, žena sa ogromnim stanom u mrtvom centru Zagreba, Katančićeva ulica, porijeklom odnekud iz Slavonije, po njenoj priči otac bio u domobranima, nije bio nikakav zločinac, svi krenuli pa i on, i nikad za njega više čuli nisu. Ona proživjela život i radni vijek u socijalizmu, taj stan koliko sam skont'o ostao joj iza pokojnog muža. Mirovina tanka, pa morala izdavati sobe, jebe majku krivoustom Franceku i kaže ostala sam bez oca na Blajburgu ali ne mogu reći ništa ružno o vremenu socijalizma i Titine Jugoslavije.
Tako da, možda, je bilo i nevino stradalih (uz suho gori i sirovo), Ružin otac moRebit', ali je interesantno da o stradanju glasnije govore potomci onih koji su okrvavili ruke.
-
hillbill
#748 Re: Bleiburg - Sarajevo
pa i zijad zigic je bio clan 10 diverzanskog odreda, i roko po srebrenici,mozda i streljao.......i sad kakve on ima vese sa muslimanima i bosnjacimaNediM17 wrote: ↑10/05/2020 19:15 Iza 95. sam često službeno boravio u Zagrebu i sticajem okolnosti upoznao dva potomka nestalih na Blajburgu. Jedan je imenom i porijeklom musliman, vlasnik pansiona, porijeklom iz BiH odnekud iz poglavnikovog kraja, oženjen katolkinjom, na recepciji iznad glave mu raspelo uredno stoji. Babo kren'o na "križni put" (ako je mog'o Mujo ić' na križni put) i nikad se vratio nije. Tarik, tako se zvao, nikad u životu nije bio u očevom rodnom kraju (čini mi se Ljuta ili tu negdje), kaže ima neke zemlje tamo ali nikad bio nije, žali za poglavnikom svim srcem. I još mi reče da se u njegovom kraju govorilo da "nema ustaše dok ne rodi Fata".
Slučaj drugi, žena sa ogromnim stanom u mrtvom centru Zagreba, Katančićeva ulica, porijeklom odnekud iz Slavonije, po njenoj priči otac bio u domobranima, nije bio nikakav zločinac, svi krenuli pa i on, i nikad za njega više čuli nisu. Ona proživjela život i radni vijek u socijalizmu, taj stan koliko sam skont'o ostao joj iza pokojnog muža. Mirovina tanka, pa morala izdavati sobe, jebe majku krivoustom Franceku i kaže ostala sam bez oca na Blajburgu ali ne mogu reći ništa ružno o vremenu socijalizma i Titine Jugoslavije.
Tako da, možda, je bilo i nevino stradalih (uz suho gori i sirovo), Ružin otac moRebit', ali je interesantno da o stradanju glasnije govore potomci onih koji su okrvavili ruke.
-
kakavdanakneiskustvu
#749 Re: Bleiburg - Sarajevo
uskrs ili bozic?spreca wrote: ↑10/05/2020 19:28Nemam nista protiv bilo cijih obreda ukoliko nisu politicki obojeni....U Bagdadu 1990 sam sa drustvom koje je bilo mijesano ,slovenci,hrvati ,bosanci smo isli za uskrs na ponocku,ogomna katolicka crkva mozda po velici je takve nema na balkanu i jako je uredjena......a onda posle po restoranima koji rade do jutraLincoln-Burrows wrote: ↑10/05/2020 19:08Tako se to u Sarajevu sada vjerojatno doživljava a to je zapravo misa zadušnica i nema tu spominjanja ni NDH ni ustaša ni veličanja tog režima
što je bio. Naravno uvijek se nađu neki posjetioci koji budu i sa tim obilježjima ali sve rijeđe.![]()
-
NediM17
#750 Re: Bleiburg - Sarajevo
Promašio si cijeli fudbal, ovaj prvi je mog'o bit' i Jozo, nebitno.hillbill wrote: ↑10/05/2020 20:04pa i zijad zigic je bio clan 10 diverzanskog odreda, i roko po srebrenici,mozda i streljao.......i sad kakve on ima vese sa muslimanima i bosnjacimaNediM17 wrote: ↑10/05/2020 19:15 Iza 95. sam često službeno boravio u Zagrebu i sticajem okolnosti upoznao dva potomka nestalih na Blajburgu. Jedan je imenom i porijeklom musliman, vlasnik pansiona, porijeklom iz BiH odnekud iz poglavnikovog kraja, oženjen katolkinjom, na recepciji iznad glave mu raspelo uredno stoji. Babo kren'o na "križni put" (ako je mog'o Mujo ić' na križni put) i nikad se vratio nije. Tarik, tako se zvao, nikad u životu nije bio u očevom rodnom kraju (čini mi se Ljuta ili tu negdje), kaže ima neke zemlje tamo ali nikad bio nije, žali za poglavnikom svim srcem. I još mi reče da se u njegovom kraju govorilo da "nema ustaše dok ne rodi Fata".