Bleiburg - Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
kakavdanakneiskustvu

#301 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by kakavdanakneiskustvu »

Banksy wrote: 09/05/2020 15:58
kakavdanakneiskustvu wrote: 09/05/2020 15:42
nKrkan wrote: 09/05/2020 14:11
tvoji upisi su na nivou pavelicevog razmisljanja,drugim rijecima fasisticki
A prvi upis mu o filmu Nož,
I vi se primate..
ne vidjeh to o filmu
Bloo
Globalna šefica

#302 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Bloo »

Banksy wrote: 09/05/2020 17:22
The 51st State wrote: 09/05/2020 17:12

Ko je i mislio neki vid protesta iskazati, razmislice nakon sto ga ovaj poziva, kako je zgodno cetnike izostavio....
Ko nas zavadi, bre? "Frankovačka ideologija" :mrgreen:

Može se tu dobrih performansa napraviti, pismenih, a opasnih, s dobrim porukama, samo za sve treba dozvola okupljanja, i svi papiri, i to dobaviti na vrijeme, a nekako mi Skaka i dalje smrdi...
Pa dobro, ako se zelis fokusirati samo na to. Sumnjam da 90% ucesnika ove teme uopste poznaje pojmove poput frankovci, radićevci, KVaternik itd...

Ideja koju je predlozio nije losa. Koncept iste je bolji od da se ljudi samo okupe i eventualno da neki ubaceni element pocne izvikivati parole koje bi se naravno kasnije interpretirale kao napad na majorizirane itd.
ANamelessGhoul

#303 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by ANamelessGhoul »

Čuj ovog četalja vučine, ako se dobro sjećam on je dobio otkaz u Gimanziji Obala upravo zbog tog četništva.
L u c i f e r

#304 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by L u c i f e r »

Sto ns-ovci nikad ne protestvovase zbog ravnogorskih okupljanja?
Ili davanja ulica po drazi, postavljanja drazine biste i sl?
Ne smiju iz vecinski bosnjackih mahala da nosa promole, niti ih iko drugi zarezuje 2 posto.

Jebe mi se za ndh, blajburg i crkvene mise.
Fasisticka kvazidrzava koja je sjebala sve nase zivote i najvise zla pocinila na ovim prostorima je tzv rs sa svojom zlocinackom formacijom vrs.
I danas istraju u slavljenju svojih zlocina i furanju retardirane fasisticke velikosrpske ideje.
hillbill

#305 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by hillbill »

mO k3 wrote: 09/05/2020 17:17 Zasto ne idu u Banjaluku neka tamo drze misu , ili u hrvatsku
imaju mnogo vise razloga da idu tamo....tamo su im ideoloski partneri....ustaska 42-45 je ista ideologija kao cetnicka 92-95......razlika izmedu jasenovca i srebrenice, prijedora i visegrada je samo u brojkama...
breuer

#306 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by breuer »

L u c i f e r wrote: 09/05/2020 17:41 Sto ns-ovci nikad ne protestvovase zbog ravnogorskih okupljanja?
Ne smiju iz vecinski bosnjackih mahala da nosa promole, niti ih iko drugi zarezuje 2 posto.

Fasisticka kvazidrzava koja je sjebala sve nase zivote i najvise zla pocinila na ovim prostorima je tzv rs sa svojom zlocinackom formacijom vrs.
I danas istraju u slavljenju svojih zlocina i furanju retardirane fasisticke velikosrpske ideje.
Tipično naše kontraško "a što".

Koliko znam mnogi su reagovali na četničko postrojavanje u Višegradu, među njima i predstavnici NS-a.

Za Višegrad je jasno zašto nije moguće učiniti konkretniji potez. Iz prostorg razloga što bi se izgubila glava jer je okupiran, al ako ćemo istu ili sličnu manifestaciju dopustiti u sred Sarajeva, onda je i ono okupirano.
nKrkan

#307 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by nKrkan »

Malo edukacije ne bi škodilo. Odličan projekt u režiji arhiva Slovenije i RH
155_mm

#308 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by 155_mm »

pa kako sad misa? pa zar nisu 90% ustasa bili muslimani i tako te price koje prodaju neki po raznim forumima. valjda mevlud.
:lol:
mO k3

#309 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by mO k3 »

Mogli su oni i u Mostar odrazati ovu misu , ali mislim da je hns ,hdz a i katolickoj crkvi vaznije u sarajevu

misa odrazana ustasama u Sarajevi drugacije zvuci nego u mostaru
Heller

#310 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Heller »

L u c i f e r wrote: 09/05/2020 17:41 Sto ns-ovci nikad ne protestvovase zbog ravnogorskih okupljanja?

Kako to nisu? Izvini ali lažeš.
Edin H.

#311 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Edin H. »

mO k3 wrote: 09/05/2020 17:17 Zasto ne idu u Banjaluku neka tamo drze misu , ili u hrvatsku
Zato što su se četnici mahom ispalili u Italiju i predali Amerikancima koji su ih poslije pustili da se nasele po raznim zemljama.

Istina dosta se i ujaka ispalio kada su se predali, tu. po njihovom mišljenju udružili se sa Englezima sa kojima su se trebali zajedno vratiti da svrgnu Titovu komunističku vlast, pri tom zaboravivši da nisu bili na istoj strani. :D
155_mm

#312 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by 155_mm »

inace nikakav nasilan pokusaj sprecavanja mise ne dolazi u obzir. ovi sto bi organizovali "desavanje naroda" kod dobrijeh bosnjana ne misle dobro istima.

odrzavanje mise unutar crkve ne krsi nikakav zakon.

izraziti negodovanje i neslaganje sa tim cinom je civilizacijski sasvim dovoljno.
spreca

#313 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by spreca »

Pa razumljivo sto ne protestuju protiv svojih fasista,ali me cudi cutanje srpske strane u vezi mise u Sa...nesto ne vidjeh da se oglasavaju i bune,nebi me cudilo da iz rs dobiju i podrsku
155_mm

#314 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by 155_mm »

najinteresantnije u citavoj prici je, zbog cega sarajevo?
Bloo
Globalna šefica

#315 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Bloo »

spreca wrote: 09/05/2020 17:58

Pa razumljivo sto ne protestuju protiv svojih fasista,ali me cudi cutanje srpske strane u vezi mise u Sa...nesto ne vidjeh da se oglasavaju i bune,nebi me cudilo da iz rs dobiju i podrsku
A?
Banksy

#316 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Banksy »

Bloo wrote: 09/05/2020 17:29
Banksy wrote: 09/05/2020 17:22
The 51st State wrote: 09/05/2020 17:12

Ko je i mislio neki vid protesta iskazati, razmislice nakon sto ga ovaj poziva, kako je zgodno cetnike izostavio....
Ko nas zavadi, bre? "Frankovačka ideologija" :mrgreen:

Može se tu dobrih performansa napraviti, pismenih, a opasnih, s dobrim porukama, samo za sve treba dozvola okupljanja, i svi papiri, i to dobaviti na vrijeme, a nekako mi Skaka i dalje smrdi...
Pa dobro, ako se zelis fokusirati samo na to.

Sumnjam da 90% ucesnika ove teme uopste poznaje pojmove poput frankovci, radićevci, KVaternik itd...
Ne želim to ja, to želi mali velikosrbin čija razmišljanja postavljaš, i to od hiljada danas, presipa se net,

Iako slijep vidi da je cijeli tekstić napisan samo da bi se rekla prva rečenica,

Vuk Bačanović

Dragi građani i Sarajlije, kako ne biste opet ispali bekani za frankovačku ideologiju i njene direktne i posredne žrtve kao što ste to bili 1941., 1991., 1993., 1994., 1995, pa sve do danas,

Ako neko i ne zna šta je frankovačka ideologija na koju se Vučić fokusira, eto prilike da naučimo i to,

FRANKOVAČKA IDEOLOGIJA – IDEOLOGIJA RAZBIJANJA SRPSTVA: Kad Srbin postane Hrvat

Katolička crkva je nastojala da što veći broj Srba pokatoliči, a ekstremne šovinističke ideologije Ante Starčevića i frankovaca postale su osnova za kasnije formiranje ustaškog pokreta i genocidne antisrpske ideologije

Ima pametnijih i reakcija i prijedloga od velikosrpskih trabunjanja.

Postaviću neke.
mO k3

#317 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by mO k3 »

155_mm wrote: 09/05/2020 18:00 najinteresantnije u citavoj prici je, zbog cega sarajevo?
o tome pricam , jutros sam procitao na statusu jednog srbina gdje pise nesto slicno kao neznam tacno citirati
" sprijeciti najavljenje dogaddjaje u sarajevu 16.5" nisam zasita znao o emu je rijec dok nisam ovdje procitao na forumu
Banksy

#318 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Banksy »

AKTUELNO Poznati bh. režiser se oglasio

Pašović pisao Satleru: Zašto bi protest protiv ustaštva bio napad na Hrvate i Katoličku crkvu?

https://avaz.ba/vijesti/bih/568933/paso ... icku-crkvu

Ugledni bosanskohercegovaćki režiser Haris Pašović danas je uputio otvoreno pismo šefu Delegacije EU u našoj zemlji i specijalnom predstavniku Evropske unije Johanu Satleru (Johan Sattler) povodom 9. maja Dana Evrope.

Pašovićevo pismo objavljujemo u cjelosti:

"Poštovani ambasadore Satller,

Dok Evropa obilježava Dan pobjede nad fašizmom, predsjednik Sabora Republike Hrvatske Gordan Jandroković najavljuje misu u BiH, kojom se rehabilituje ustaštvo! Istu onu misu koja je zabranjena u Austriji. Osim što je krajnje nenormalno da državni politički funkcioner organizuje misu, još je čudnije da on to čini u susjednoj državi?! I to u vrijeme kad Republika Hrvatska predsjedava EU!

Poznato Vam je da je Nezavisna Država Hrvatska, marionetska nacistička tvorevina, okupirala Bosnu i Hercegovinu od 1941-1945. Više desetina hiljada djece, žena i muškaraca, većinom Srba, Jevreja i Roma, ali i komunista među kojima su bili Bošnjaci i Hrvati, uhapšeno je, deportovano i zaklano je u sistemu logora smrti u Jasenovcu. Među njima je bilo više od 10.000 Sarajlija. U samom Sarajevu ustaše su svirepo mučili i ubijali ljude. Ante Pavelić je poslao zloglasnog komandanta Jasenovca Maksa Luburića u posljednjim mjesecima rata u Sarajevo. Luburić je rukovodio terorisanjem i okrutnim ubijanjem građana Sarajeva. Tragedija je još gora kad se zna da su i Pavelić i Luburić rođeni i odrasli u Hrecegovini i da je, dakle, ovo bila njihova zemlja.

Već se čuje, predvidivo, da je protest građana Sarajeva - protiv rehabilitacije ustaštva misom za događaj koji nema nikakve veze sa BiH - napad na Hrvate i Katoličku crkvu! Zašto bi protest protiv ustaštva bio napad na Hrvate i Katoličku crkvu? Naravno da nije.

Vi ste nedavno tvrdili da je Dragan Čović „šampion EU integracija.“ Na šta ste tačno mislili? Vi znate da on sprječava izvršavanje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci; da je proglasio haški sud „zločinačkim“; da je organizovao doček presuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću… Proglašavanjem takvog ponašanja „šampionskim“, Vi ste, vjerovatno nesvjesno, ohrabrili Jandrokovića da organizuje mise po BiH.

Zabrinjavajući je proces da ste se Vi, kao i američki ambasador Erik Nelson (Eric), vratili praksi pregovora sa partijskim liderima, umjesto sa institucijama BiH. To je vrlo opasna praksa koja poništava progres u izgradnji demokratske države BiH. Toj praksi se pridružio i MMF. Kad se tome doda insistiranje ambasadorice OSCE-a, Ketlin Kalavec (Kathleen) na odlaganju izbora, a većina u BiH želi da se izbori održe, gotovo da se može govoriti o krizi međunarodne zajednice u BiH.

Ja Vam čestitam Dan pobjede nad fašizmom, koji je odabran da bude Dan Evrope! Postoji ogroman broj ljudi u BiH koji istinski dijele vrijednosti EU. Uvjeren sam da svi mi koji smo odani tim vrijednostima možemo pomoći međunarodnoj zajednici u BiH da izađe iz krize i da zajedno unaprijedimo demokratski život u ovoj lijepoj zemlji - naveo je Pašović.

:thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#319 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Bloo »

Banksy wrote: 09/05/2020 18:03
Ako neko i ne zna šta je frankovačka ideologija na koju se Vučić fokusira, eto prilike da naučimo i to,

FRANKOVAČKA IDEOLOGIJA – IDEOLOGIJA RAZBIJANJA SRPSTVA: Kad Srbin postane Hrvat

Katolička crkva je nastojala da što veći broj Srba pokatoliči, a ekstremne šovinističke ideologije Ante Starčevića i frankovaca postale su osnova za kasnije formiranje ustaškog pokreta i genocidne antisrpske ideologije

Ima pametnijih i reakcija i prijedloga od velikosrpskih trabunjanja.

Postaviću neke.
Ovo preuzela sa srbin.info ili patriot.co.rs?
Možda ipak da frumaši pročitaju neko kvalitetnje štivo, npr. knjigu nekog historičara, ali svakom svoje. :) KAko ko koje izvore preferira.

A postavi, ja sam postavila ovaj jer mni se svidjela ideja koja je i označena kurzivom. A naravno uvijek citiram i autora posta i čitav tekst. :D
L u c i f e r

#320 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by L u c i f e r »

breuer wrote: 09/05/2020 17:48

Tipično naše kontraško "a što".

Koliko znam mnogi su reagovali na četničko postrojavanje u Višegradu, među njima i predstavnici NS-a.

Za Višegrad je jasno zašto nije moguće učiniti konkretniji potez. Iz prostorg razloga što bi se izgubila glava jer je okupiran, al ako ćemo istu ili sličnu manifestaciju dopustiti u sred Sarajeva, onda je i ono okupirano.
Cim se ukaze na dvostruki arsin, kontraski je.
Dvolican i ziheraski pristup ns-a.
Nedovoljno, pretiho i jedva osudjuju velikosrpski fasizam.
Lahko je po sarajevu naprdivati o ndhaziji.

Ndh je mrtva i na smetljistu istorije.
Kao sto ce abd jednog dana biti i rs.
L u c i f e r

#321 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by L u c i f e r »

Heller wrote: 09/05/2020 17:55

Kako to nisu? Izvini ali lažeš.
Prvo se nauci pristojno komunicirati.
Blok, uz selam.
Banksy

#322 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Banksy »

Više je riječ o političkoj propagandi nego o pijetetu prema žrtvama, prije svega prema nevino nastradalima. Ne može se ići na Bleiburg i slaviti mise za nastradale ignorirajući ono što je do njega dovelo i ne praveći razliku među žrtvama: nije isto stradanje ustaških oficira i vojnika koji su prethodno mučili i ubijali ljude, i civila koje je ta politika zavela i povela na marševe smrti.

Komemoraciju na Bleiburgu organizira Počasni bleiburški vod, dakle organizacija koja se nikad nije distancirala od ustaške ideologije i režima. Zastrašujuće je da u takvim komemoracijama sudjeluju predstavnici crkve i politički zloupotrebljavaju misu i molitvu. Tek kad Katolička crkva jasno i nedvosmisleno osudi ustaški režim i njegove zločine, kad se pokloni žrtvama tih zločina u Jasenovcu i na drugim mjestima stradanja, tek tad će misa i molitva za nevino nastradale na Bleiburgu biti etički i kršćanski opravdane“, rekao je fra Drago Bojić.

:thumbup:
hillbill

#323 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by hillbill »

prihvacanjem cetnicke ,velikosrpske ideologije srbi su nanijeli sebi veliku stetu.....odrekli su se antifasizma ,i zato im je jasenovac postao srpki obrazovni cenar , a srebrenica se nije ni dogodila.
Banksy

#324 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Banksy »

Dietrich: "Križni put" je samo Isusov, blasfemično je tim nazivom opisivati stradanje pripadnika Wehrmachta, SS-a, ustaša i četnika

Kada bi se podsjećalo na sve žrtve, onda ne bi bio potreban takav nacionalistički cirkus s revizionističkim porukama. Sjećati se može na svakom križu, pa i skromno u nekoj šumi. Za to se ne mora putovati u Austriju. Zločina je bez sumnje bilo. No inscenirani spektakl služi samo današnjoj političkoj agendi određenih desnih, revizionističkih krugova. U stvari se ne radi o ondašnjim žrtvama.

Što je još gore: smisao sjećanja na žrtve trebao bi biti pomirenje, da se tako nešto nikada više ne ponovi. „Bleiburg" nema ništa pomirljivo.

I još nešto: ne može se patnja Isusa Krista izjednačavati s patnjama pripadnika SS-a ili Wehrmachta, ustaša ili četnika. Taj svjesno izabrani pojam „Križni put hrvatskoga naroda" za mene je blasfemija. Isusov križni put za mene je jedinstven i važan dio kršćanskog učenja.

Također smatram pogrešnim da jedna demokratska država, koja tvrdi da dijeli evropske vrijednosti, preuzima pokroviteljstvo jedne takve manifestacije. I što za mene uopće nije u redu jest uloga Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

I na kraju: za samostalni demokratski i evropski hrvatski identitet nisu potrebne ustaše.

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ika-555190
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#325 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by konektovan »

Blokirati katedralu, nema druge.....pa nek majori i promicatelji europejstva kmeče do sudnjeg...
Locked