Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Locked
problemnatravunu

#976 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by problemnatravunu »

Toffee karamela wrote: 08/05/2020 01:17 :shock: Je li moguce da se sprema misa ustasama s Bleiburga usred Sarajeva? U glavnom gradu zemlje cijih su par stotina hiljada gradjana zvjerski ubili pripadnici te vojske u WWII a ideoloski nastavljaci iz zadnjeg rata razorili Hercegovinu i uglavnom zatukli na sta su naisli od ovih ostalih!!
:-? da , žalosno , ali eto ipak mora bit jasno da hadezeu i njihovom velikom isfrustriranom vođi iz Mostara te stvari pašu....u principu, dok je unutar zidova crkve, i dok Puljić ne pokuša neku njihovu političko-ljudsku rehabilitaciju, nego samo odradi misu za stradale ljude, pa makar i ustaše , eto im!
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#977 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

problemnatravunu wrote: 08/05/2020 07:22
Toffee karamela wrote: 08/05/2020 01:17 :shock: Je li moguce da se sprema misa ustasama s Bleiburga usred Sarajeva? U glavnom gradu zemlje cijih su par stotina hiljada gradjana zvjerski ubili pripadnici te vojske u WWII a ideoloski nastavljaci iz zadnjeg rata razorili Hercegovinu i uglavnom zatukli na sta su naisli od ovih ostalih!!
:-? da , žalosno , ali eto ipak mora bit jasno da hadezeu i njihovom velikom isfrustriranom vođi iz Mostara te stvari pašu....u principu, dok je unutar zidova crkve, i dok Puljić ne pokuša neku njihovu političko-ljudsku rehabilitaciju, nego samo odradi misu za stradale ljude, pa makar i ustaše , eto im!
Tacno tako.

Sve koji pokusaju nesto van crkve govnjavim motkama rastjerati. 8-)
dumpa

#978 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by dumpa »

Ludzak wrote: 08/05/2020 07:08 Ustaše, odn Crna legija, su upravo krenule od Sarajeva. To im je matični grad. Vladimira Perica Valtera ste vi odavno zaboravili. Nije to samo politika Hrvata, vec i politika SDA i današnjih SDA Bošnja.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

nakon ovoga od Puljića me ništa ne čudi: https://ika.hkm.hr/novosti/pokopani-pos ... pa-sarica/

nadbiskup Ivan Šarić, koji je slavio ustaštvo i Hitlerov ideološki brlog NDH, a 1945. pobjegao od antifašista iz Sarajeva u Španiju, tada pod vladavinom fašističkog diktatora Franca, gdje je i umro, biva nakon agresije na BiH 1997. godine prenesen u kosturnicu crkve na Marindvoru. europske vrijednosti.
Novak20

#979 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

Još jedan autogol. Ovaj put Crkve u Hrvata.
Vrhbosanski nadbiskup najavio je i svetu Misu povodom sjećanja na Žrtve Bleiburga koju će predslaviti 16. svibnja u Sarajevskoj katedrali.

– Biskupi obaju biskupskih konferencija dali su meni mandat da ja predvodim komemoraciju za žrtve bleiburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća, pa sam to rado prihvatio. Jer sam prije 15 godina isto tako predslavio i drago mi je da mogu opet. Sada kada je 75 godišnjica Bleiburga sam isto htio predslaviti. Kako ne mogu ići u Austriju pa smo se dogovorili da učinimo to u katedrali u Sarajevu sa prijenosom, da odavde pošaljem molitvu i poruku iz katedrale. Ove godine ćemo prihvatiti stvarnost kakva jest, ali nećemo zaboraviti žrtve – kazao je kardinal Puljić, te podijelio svoj pastirski blagoslov.
Jbg, nemam baš nešto vremena da googlam, nisam vjernik niti ulazim u vjersko tumačenje "Žrtve" ali ako njemačka, italijanska, austrijska i ina druga Katolička Crkva pristojno šuti na žrtve antifašizma, mogao bi to isto i Vinko Puljić. Imajući u vidu vrijeme, mjesto i mnoge druge stvari koje se politiziranjem prelijevaju van zidova katedrale.
VladaFBiH

#980 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by VladaFBiH »

ne volim stavljati wikipediju kao relevantan sajt ali evo da se neki podsjete
https://sh.wikipedia.org/wiki/Zlo%C4%8D ... m_Sarajeva
spreca

#981 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by spreca »

Novak20 wrote: 08/05/2020 12:40 Još jedan autogol. Ovaj put Crkve u Hrvata.
Vrhbosanski nadbiskup najavio je i svetu Misu povodom sjećanja na Žrtve Bleiburga koju će predslaviti 16. svibnja u Sarajevskoj katedrali.

– Biskupi obaju biskupskih konferencija dali su meni mandat da ja predvodim komemoraciju za žrtve bleiburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća, pa sam to rado prihvatio. Jer sam prije 15 godina isto tako predslavio i drago mi je da mogu opet. Sada kada je 75 godišnjica Bleiburga sam isto htio predslaviti. Kako ne mogu ići u Austriju pa smo se dogovorili da učinimo to u katedrali u Sarajevu sa prijenosom, da odavde pošaljem molitvu i poruku iz katedrale. Ove godine ćemo prihvatiti stvarnost kakva jest, ali nećemo zaboraviti žrtve – kazao je kardinal Puljić, te podijelio svoj pastirski blagoslov.
Jbg, nemam baš nešto vremena da googlam, nisam vjernik niti ulazim u vjersko tumačenje "Žrtve" ali ako njemačka, italijanska, austrijska i ina druga Katolička Crkva pristojno šuti na žrtve antifašizma, mogao bi to isto i Vinko Puljić. Imajući u vidu vrijeme, mjesto i mnoge druge stvari koje se politiziranjem prelijevaju van zidova katedrale.
On je crkveni covjek i naravno da ce to gurati,ali on dobro zna ko je organizator tih obiljezavanja ....nije mi jasno ono boldano...krizni put
.....zar se taj izraz ne koristi za one koji su poginuli na putu zastite vjere?
Novak20

#982 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

spreca wrote: 08/05/2020 14:26
On je crkveni covjek i naravno da ce to gurati,ali on dobro zna ko je organizator tih obiljezavanja ....nije mi jasno ono boldano...krizni put
:lol:

Ni slično tome, koliko ja znam.
spreca

#983 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by spreca »

Novak20 wrote: 08/05/2020 14:30

na sto se odnosi sama rijec krizni put?
Novak20

#984 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

spreca wrote: 08/05/2020 14:31
Googlaj malo, a zaključak donesi sam.
Toffee karamela

#985 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Toffee karamela »

"Krizni put" je put koji je Isus prosao od mjesta sudjenja do brda Golgote na kojem.je raspet...putem su ga jos dodatno mucili sto rimski vojnici sto svjetina...u prenesenom smislu pretrpljena muka za neki uzviseni cilj...eto biva i ovi s Bleiburga se namucili bjezeci k Austriji ko napaceni Isus...bar ovi sto nisu imali benzina pa morali pjesice...kad se i u cijoj glavi sakralni termin pomijesao sa bjezanijom domacih nacista dalo bi se istraziti...tema zanimljiva i sa historijskog a i sa dosta drugih aspekata
House

#986 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by House »

HNS podržao kardinala Puljića u organizaciji mise za Bleiburg u Sarajevu
europska uljudba :bih:
spreca

#987 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by spreca »

Toffee karamela wrote: 08/05/2020 16:06

"Krizni put" je put koji je Isus prosao od mjesta sudjenja do brda Golgote na kojem.je raspet...putem su ga jos dodatno mucili sto rimski vojnici sto svjetina...u prenesenom smislu pretrpljena muka za neki uzviseni cilj...eto biva i ovi s Bleiburga se namucili bjezeci k Austriji ko napaceni Isus...bar ovi sto nisu imali benzina pa morali pjesice...kad se i u cijoj glavi sakralni termin pomijesao sa bjezanijom domacih nacista dalo bi se istraziti...tema zanimljiva i sa historijskog a i sa dosta drugih aspekata
:thumbup: Hvala za odgovor
Predpostavljao sam da je rijec o necem sto je usko vezano za sa vjerom i da nema nista sa ovim sto radi katolicka crkva u HR i BiH....ovim cinom samo sami sebi i katolicizmu prave losu reklamu.Sve religije koje velicaju neke ubice i zlocince zasluzuju ostru kritiku javnosti....vidjeli smo u Hr slucaj kad je Zoran Milanovic napustio zbog natpisa Za dom spremni a aktuelna vlast(HDZ koja je inace i organizator ovih misa u saradnji sa crkvom)je ostala nijema na takve ispade
Kolinda

#988 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Kolinda »

Pade malinar u drugi plan :lol:
Ricken

#989 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Ricken »

Kolinda wrote: 08/05/2020 17:18 Pade malinar u drugi plan :lol:
Ovaj će komentar ući u TOP 5 najglupljih na klixu. :-)
zposao

#990 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by zposao »

Ricken wrote: 08/05/2020 17:49
Pa dobro je i rekao. Zlatni ljiljan i pola političke estrade sakriveni u rupama bili kada je trebalo nešto reći o ukradenim milionima i namještanju tendera proizvođačima namještaja, sada na prvi znak skretanja fokusa na standardna dnevna prepucavanja odmah izmigoljili.

Ko biva čista hava?
Kolinda

#991 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Kolinda »

Svakako,

Kao i to da bilo tko raspravlja o MISI za pobijene ljude, vojnike, žene i ostale koji su se našli u koloni koja je bježala u sigurnu "luku". Ubijati bilo koga bez suda je simbol totalitarizma, diktature i ne vidim zašto bi bio problem održati misu.
To što je sad idealan trenutak za malo skretanja pažnje ne mjenja na činjenici da nije posao političara da to komentiraju...
Ako ne kontate šta je to misa bolje onda šutjeti...
Bloo
Globalna šefica

#992 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Bloo »

Kolinda wrote: 08/05/2020 19:10
Svakako,

Kao i to da bilo tko raspravlja o MISI za pobijene ljude, vojnike, žene i ostale koji su se našli u koloni koja je bježala u sigurnu "luku". Ubijati bilo koga bez suda je simbol totalitarizma, diktature i ne vidim zašto bi bio problem održati misu.
To što je sad idealan trenutak za malo skretanja pažnje ne mjenja na činjenici da nije posao političara da to komentiraju...
Pda...trebalo je ko M. Luburic imati prijeki sud :mrgreen:
Image
Ricken

#993 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Ricken »

Svakako,

Da inače ti kojima se održava misa su bili poznati utemeljitelji europskih vrijednosti, humanizma i demokratije.

U svakom slučaju, hvala na objašnjenju. Imam neke principe u životu, a jedan od njih je da ne komuniciram sa fašistima ili poklonicima fašizma, pa taman i ako se radi o licima koja su pored toga duboko religiozni ljudi.
Kolinda

#994 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Kolinda »

Bloo wrote: 08/05/2020 19:13

Svakako,

Image
Šefice ne znam iz čega si ovo zaključila da sam ja tako nešto mislio ili da podržavam nešto slično...

Ali evo slikovito, lik Ante Pavelića je po meni jedan od najgorih u povijesti Hrvatskog naroda, njegov pokret također ali to ne mjenja na činjenici da netko ima pravo održati misu za njega. Ja na nju nikada ne bi otišao naravno ali netko bi.
Ali malo baci pogleda na jame po Sloveniji pune ženskih ostataka, ubacivane su u dubine jama neke mrtve a neke žive. Bilo je tu raznih sudbina, bilo je i zločinaca ali svi znamo da nisu svi zločinci nego kao i uvijek pojedinci.
geralt

#995 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by geralt »

Da malo stavimo stvari u historijski kontekst Evrope 1945.

Liberalna i demokratska Francuska je '44. i '45. pobila oko 60 000 svojih "višijevaca". Od toga 10 000 zvanično i legalistički, sa suđenjem i smrtnom kaznom, a 50 000 neformalno - uže i bandera/drvo, i par voljnih antifašista. Povrh toga ih je par stotina hiljada zaradilo težu ili lakšu robiju, te zapljenu imovine i gubitak položaja.

A za razliku od ustaša, "višijevci" nisu imali konc. logore niti su direktno činili genocid, i najgore što se za njih može reći je da su bili revni nacistički dupeuvlakači.
Ricken

#996 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Ricken »

zposao wrote: 08/05/2020 19:07
Pa dobro je i rekao. Zlatni ljiljan i pola političke estrade sakriveni u rupama bili kada je trebalo nešto reći o ukradenim milionima i namještanju tendera proizvođačima namještaja, sada na prvi znak skretanja fokusa na standardna dnevna prepucavanja odmah izmigoljili.

Ko biva čista hava?
Ipak je konkurencija za TOP 5, puno žešća od pretpostavljenog. Do mene.
Ricken

#997 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Ricken »

Kolinda wrote: 08/05/2020 19:24

Svakako,

Image
Šefice ne znam iz čega si ovo zaključila da sam ja tako nešto mislio ili da podržavam nešto slično...

Ali evo slikovito, lik Ante Pavelića je po meni jedan od najgorih u povijesti Hrvatskog naroda, njegov pokret također ali to ne mjenja na činjenici da netko ima pravo održati misu za njega. Ja na nju nikada ne bi otišao naravno ali netko bi.
Ali malo baci pogleda na jame po Sloveniji pune ženskih ostataka, ubacivane su u dubine jama neke mrtve a neke žive. Bilo je tu raznih sudbina, bilo je i zločinaca ali svi znamo da nisu svi zločinci nego kao i uvijek pojedinci.
Ako je baš misa potrebna onda us to mogli šutke, bez znanja, ali nisu. Znamo i zašto.
Kolinda

#998 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Kolinda »

Ricken wrote: 08/05/2020 19:27
Image

Ako je baš misa potrebna onda us to mogli šutke, bez znanja, ali nisu. Znamo i zašto.
A znamo, da malo sklone pozornost s koalicijskog partnera... 8-)

Na tvoje znanje, mise se ne održavaju šutke nego javno...
Ricken

#999 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Ricken »

Kolinda wrote: 08/05/2020 19:38
Ricken wrote: 08/05/2020 19:27

A znamo, da malo sklone pozornost s koalicijskog partnera... 8-)

Na tvoje znanje, mise se ne održavaju šutke nego javno...
Da, da moderno vrijeme, ništa bez propagande.
zposao

#1000 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by zposao »

Ricken wrote: 08/05/2020 19:26
zposao wrote: 08/05/2020 19:07

Ko biva čista hava?
Ipak je konkurencija za TOP 5, puno žešća od pretpostavljenog. Do mene.
?

Ako je čovjek rekao da je ovo idealna vijest za skrenuti pažnju sa trenutnih afera koje potresaju državu i u kojima su pokradeni milioni, a o tim aferama su šutili ko zaliveni većina ovih koji komentarišu vjerske mise, onda je sasvim ispravno rezonovo stvar.

Gdje je Ljiljan bio zadnjih mjesec dana kad je umro dr.Pašagić? Gdje je bio kad su isplivali proizvođači namještaja, malinari i pekari kao spasioci bh građana?

I baš sada je nasao za bitno da ovo komentariše.

Ne čudim se ja političarima. Oni dobro znaju sta rade.
Čudim se marvi koja meeče i muuče dok im se servira dnevna propaganda kojom se skreće fokus sa bitnih egzistencijalnih pitanja. Do novog "skandala"...
Locked