Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2651 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Domaci izdajnik »

Neće moći jer sve te mjere koštaju, mušterija je malo zbog mjera, a ne smiju cijene usluge podići...isto mi moj brico danas potvrdio :-?
Sanjarko

#2652 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Sanjarko »

laik1981 wrote: 08/05/2020 17:18
Sanjarko wrote: 08/05/2020 17:08 Sad sa sisanja iz frizeraja. Kaze frizerka nece moci ovako da radi dugo. Mjesec top i fajront.
Zasto? Nema posla ili?
Ima posla, nego nemoze ostalo valjda da izdrzi. Ovo sto im je nalozilo kao zastitne mjere, ko zna jos sta.

Nisam najbolje je ni razumio ali sam razumio da nece dugo moci ovako ili mozda nesto drugo upitanju. Umorna, nenaspavana, razmislja o novom prostoru.

Sta znam. Mozda u tom prostoru sad gdje je nemoze finansijski podnijet.
laik1981

#2653 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by laik1981 »

Sanjarko wrote: 08/05/2020 17:59
Sanjarko wrote: 08/05/2020 17:08 Sad sa sisanja iz frizeraja. Kaze frizerka nece moci ovako da radi dugo. Mjesec top i fajront.
Zasto? Nema posla ili?
Ima posla, nego nemoze ostalo valjda da izdrzi. Ovo sto im je nalozilo kao zastitne mjere, ko zna jos sta.

Nisam najbolje je ni razumio ali sam razumio da nece dugo moci ovako ili mozda nesto drugo upitanju. Umorna, nenaspavana, razmislja o novom prostoru.

Pa dobro, to su njene neke individualne dileme.. Ovo frizera sto ja poznajem ubise od posla.. Lakse termin kod Seke za magnet dobiti nego kod njih.. Sto se mjera tice u praksi jedino sto im otezava je koristenje vizira.. Ostale mjere ne bendaju 5%, a i vizir koriste zbog straha da im ne bahne kakva inspekcija..
laik1981

#2654 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by laik1981 »

Tambure wrote: 08/05/2020 17:43 Strah je vjerovatno u pitanju ... izmedju svakog sisanja treba sve dezinfikovati ... to kosta plus sto vrijeme dezinfekcije je vrijeme jednog sisanja ... dal ce doc brkati inspektor i zatvoriti te jer nisi izvrsio dezinfekciju kako treba ... to je nista sta ce tek da nametnu ugostiteljima.
A inspektor garant zna kad si ti dezinfikovao i kako si dezinfikovao.. Bitno je da imas sve sto se trazi u slucaju da bahnu.. Ko nema potrebu za onim pleksi pregradama nema apsolutno nikakve konkretne otezavajuce okolnosti.. Jednokratni mantili za musterije 30 komada 4 marke, vizir 8KM, rukavice im i nisu striktno obavezne, stave neki komad spuzve za onu lafo dezinfekciju obuce i to je to..Imam druga frizera.. Kaze da mu ove mjere nisu nikakav bauk kako se cinilo na pocetku.. Sve sto su trazili kupio za 30KM..
animus

#2655 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by animus »

Koji su to nevidjeni šupci. Razvukli zakon evo vec dva mjeseca i sada ce platiti samo za april. Za maj naravno nesto ce vec smisliti da ne plate. Glupo je bilo i ocekivati. Ko nam je kriv sto se ne bavimo malinama.
laik1981

#2656 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by laik1981 »

animus wrote: 08/05/2020 18:56 Koji su to nevidjeni šupci. Razvukli zakon evo vec dva mjeseca i sada ce platiti samo za april. Za maj naravno nesto ce vec smisliti da ne plate. Glupo je bilo i ocekivati. Ko nam je kriv sto se ne bavimo malinama.
A na sta im se onda odnosi ono pad prihoda od 20% za januar i februar?
bunk

#2657 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

animus wrote: 08/05/2020 18:56 Koji su to nevidjeni šupci. Razvukli zakon evo vec dva mjeseca i sada ce platiti samo za april. Za maj naravno nesto ce vec smisliti da ne plate. Glupo je bilo i ocekivati. Ko nam je kriv sto se ne bavimo malinama.
Platice se i mart svima koji ispunjavaju uslove.
To je onaj mjesec nakon proglasenja kraja vanrednog stanja.
Ali da se sve razvuklo u mp3 i jos vise jeste.
elcaliente

#2658 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by elcaliente »

Tambure wrote: 08/05/2020 17:43 Strah je vjerovatno u pitanju ... izmedju svakog sisanja treba sve dezinfikovati ... to kosta plus sto vrijeme dezinfekcije je vrijeme jednog sisanja ... dal ce doc brkati inspektor i zatvoriti te jer nisi izvrsio dezinfekciju kako treba ... to je nista sta ce tek da nametnu ugostiteljima.
Znaci kmece da im se da da otvore.
Ljudi im daju da otvore i sada ona kuka sto mora dezinfkovati stolicu i pribor za rad.
Pa ko je hebe neka zatvori.
I bez korone bi trebala dezinfikovati stolicu i pribor jer sisa 20 ljudi dnevno i prenosi bakterije.
elcaliente

#2659 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by elcaliente »

Lajavikrelac wrote: 08/05/2020 17:44 Neće moći jer sve te mjere koštaju, mušterija je malo zbog mjera, a ne smiju cijene usluge podići...isto mi moj brico danas potvrdio :-?
Kakve mjere ??
5 litara dezinfekcije, 5 ubrusa, maska i vizir!
Brat bratu 30-40km za mjesec dana.
tandmand

#2660 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by tandmand »

laik1981 wrote: 08/05/2020 18:58
A na sta im se onda odnosi ono pad prihoda od 20% za januar i februar?
To je bilo nekad.

Sada se svaki mjesec iz 2020. poredi sa istim iz 2019. i ako je pad prihoda preko 20% u odnosu na lani ima se pravo tražiti sadaka od 244 KM za taj mjesec.

Ko lani nije radio, renovirao ili bio na odmoru .... ništa od toga.
elcaliente

#2661 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by elcaliente »

bunk wrote: 08/05/2020 18:58
Platice se i mart svima koji ispunjavaju uslove.
To je onaj mjesec nakon proglasenja kraja vanrednog stanja.
Ali da se sve razvuklo u mp3 i jos vise jeste.
Problem je taj da ih puno ne ispinajava uslove jer su radili djelimicno na crno.
Ono su mislisli dobiti ce pausalno kes.
Al qurko sve ce ici na provjeru pa ce se razvuci isplata jos koji mjesec.
I onda ce drzava doci po svoje para jer nemoze privrednik toliko para dobiti koliko drzava moze kazni napisati.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2662 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Domaci izdajnik »

elcaliente wrote: 08/05/2020 19:45
Lajavikrelac wrote: 08/05/2020 17:44 Neće moći jer sve te mjere koštaju, mušterija je malo zbog mjera, a ne smiju cijene usluge podići...isto mi moj brico danas potvrdio :-?
Kakve mjere ??
5 litara dezinfekcije, 5 ubrusa, maska i vizir!
Brat bratu 30-40km za mjesec dana.
Plus jos maske, viziri, rukavice, pregace, ubrusi i jos neke zajebancije za jednokratnu upotrebu koje kostaju fino mjesecno. Pogotovo ako imas dosta musterija, a em ti komplikuje rad, em ti poskupljuje uslugu.
aldinjo

#2663 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by aldinjo »

Zasto? Nema posla ili?

Ako može, najbolje joj je da radi u kući ili stanu. Onda neka kažnjavaju inspektori koga mogu.
aldinjo

#2664 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by aldinjo »

elcaliente wrote: 08/05/2020 19:42
Ljudi im daju da otvore i sada ona kuka sto mora dezinfkovati stolicu i pribor za rad.
I bez korone bi trebala dezinfikovati stolicu i pribor jer sisa 20 ljudi dnevno i prenosi bakterije.
Je li te stid imalo komentarisati na ovakav način a vjerovatno ne znaš kakva je situacija od osobe do osobe?
Sanjarko

#2665 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Sanjarko »

Ja i stara neznamo sta cemo. Tj., precizan i decizan da budem. Stara nezna sta ce. Pijaca ce nam se izjalovit. Treba uloga, a poticaj tesko da cemo dobiti. Stara pricala s radnicom i raspitivala se na Birou, receno joj da su sad prioritet ljudi koji su otkaz dobili i zaposleni. Receno joj da ce se ta sredstva preusmjeriti i da su preusmjerena vec za njih. Ali pokusati cemo ipak. Kaze stara da ce vidjeti nesto.
elcaliente

#2666 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by elcaliente »

aldinjo wrote: 09/05/2020 02:04
Je li te stid imalo komentarisati na ovakav način a vjerovatno ne znaš kakva je situacija od osobe do osobe?
Sto sta je problem, ne voli dezinfikovati pa joj problem?
Svaki frizerski koji nije u stanju da da 50 maraka u mjesecu na higijenu neka odmah zatvori.
I bez ove pandemije trebaju dezinfikovati i stolicu i pribor jer po 20 musterija odradi, milioni bakterija su tu.

Sanjarkina mama ima problem i njih mi je zao a ovih frizera nije ni malo jer svaku drugu musteriju sisaju na crno a gospodi je zao ulagati u higijenu.

A ono koji ne mogu financijski odvojiti 50KM za higijenu to ni nisu biznisi neka zatvore da se ne muce.
Last edited by elcaliente on 09/05/2020 09:54, edited 2 times in total.
laik1981

#2667 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by laik1981 »

Ja sam na pocetku ovog kina pisao da ce oni koji su bili na ivici i koji su jedva opstajali prije pandemije biti unisteni.. I dalje mislim da takvi poslovi nece prizivjeti.. Nema tu rjesenja sa ovim ljudima u vladi.. Jedino eventualno rjesenje je kolektivna tuzba tih ljudi protiv vlade ili masovni protesti.. Male su sanse da ce se to desiti jer smo i pored svega i dalje pasivni i cekamo da neko drugi rijesi nase probleme..
coco1

#2668 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

moras shvatit, ugostiteljski objekti, koji su do sada, kao sto je bio kod mene slucaj, imali bastu sa 10 stolova, zbog mjera drzanja distance, sada ce u bastu moci staviti max 4 stola. u svakoj smjeni ce morati imati 2 konobara (sto je na 4 stola apsurd), jer ce jedan posluzivati i naplacivati, a drugi biti u sanku (tako su barem odredili u hrvatskoj, a nasi sve samo prepisuju). znaci, 2 smjene, 4 konobara, 4 plate, 4 stola, promet omogucen 40%, a svi fiskalni i parafiksalni nameti na 100%. obilaske od strane inspekcije i kaznjavanje zbog punjenja praznog budzeta, da ne pricam.

i oni koj otvore, i sada "kmece" kako ti kazes, nece dugo izdrzati. to sto ljudi hoce da pokusaju obezbjediti sebi koru hljeba, ne znaci da "kmece", hoce da rade, ali ocekuju i da zarade. siguran sam da ni ti, ako uopste radis, ne radis onako, nego za platu, od koje se hranis, placas rezije, oblacis...
Sanjarko

#2669 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Sanjarko »

elcaliente wrote: 09/05/2020 09:46

Sto sta je problem, ne voli dezinfikovati pa joj problem?
Svaki frizerski koji nije u stanju da da 50 maraka u mjesecu na higijenu neka odmah zatvori.
I bez ove pandemije trebaju dezinfikovati i stolicu i pribor jer po 20 musterija odradi, milioni bakterija su tu.

Sanjarkina mama ima problem i njih mi je zao a ovih frizera nije ni malo jer svaku drugu musteriju sisaju na crno a gospodi je zao ulagati u higijenu.

A ono koji ne mogu financijski odvojiti 50KM za higijenu to ni nisu biznisi neka zatvore da se ne muce.
Nisam ja skontao da joj je zao potrosit na sve to pare, nego da nemoze fizicki da iznese sve to valjda.
Sanjarko

#2670 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Sanjarko »

aldinjo wrote: 09/05/2020 02:01
Zasto? Nema posla ili?

Ako može, najbolje joj je da radi u kući ili stanu. Onda neka kažnjavaju inspektori koga mogu.
Ma ona radi onako. Nemora da radi kako sam shvatio. Moze bit samo domacica ali nece to da samo bude.

Zato mozda i govori ovako.
elcaliente

#2671 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by elcaliente »

coco1 wrote: 09/05/2020 11:55
moras shvatit, ugostiteljski objekti, koji su do sada, kao sto je bio kod mene slucaj, imali bastu sa 10 stolova, zbog mjera drzanja distance, sada ce u bastu moci staviti max 4 stola. u svakoj smjeni ce morati imati 2 konobara (sto je na 4 stola apsurd), jer ce jedan posluzivati i naplacivati, a drugi biti u sanku (tako su barem odredili u hrvatskoj, a nasi sve samo prepisuju). znaci, 2 smjene, 4 konobara, 4 plate, 4 stola, promet omogucen 40%, a svi fiskalni i parafiksalni nameti na 100%. obilaske od strane inspekcije i kaznjavanje zbog punjenja praznog budzeta, da ne pricam.

i oni koj otvore, i sada "kmece" kako ti kazes, nece dugo izdrzati. to sto ljudi hoce da pokusaju obezbjediti sebi koru hljeba, ne znaci da "kmece", hoce da rade, ali ocekuju i da zarade. siguran sam da ni ti, ako uopste radis, ne radis onako, nego za platu, od koje se hranis, placas rezije, oblacis...
Udruzenje gastronoma je non stop trazilo da se gastronomija otvori i da se samo pocne raditi.
Onda se od tog istog udruzenja trazio koncept kako bi otvorili a da se drze pandemioloskih mjera u vandrednoj situaciji.
Napravili nisu skoro pa nista.
I sada ce im drazava odrediti onda kako ce raditi.

Ali eto ja tebe pitam sta je alternativa?
Imas li ti neki koncept? Kako bi mogli raditi?
Last edited by elcaliente on 09/05/2020 12:40, edited 1 time in total.
Sanjarko

#2672 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Sanjarko »

Sto se tice moje stare davno su joj govorili mnogi da nece moci da radi ovako, i ona je sama znala, i kukala u vezi toga. Ali nije imala izbora. Nikad dovoljno nismo imali da pokusamo na pijacu da idemo.

Mozda da smo pokusali pijacu davno i ja bi na njoj radio iako nisam zdrav. Pomogao bi staroj koliko toliko.

Ma jbno nam je svima skoro. Malo nas ima koji kako vidim mogu opstat u vandrednim situcijama i ovome svemu sto nas je zadesilo sad.
coco1

#2673 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

elcaliente wrote: 09/05/2020 12:28
coco1 wrote: 09/05/2020 11:55

Udruzenje gastronoma je non stop trazili da se gastronomija otvori i da se samo pocne raditi.
Onda se od tog istog udruzenja trazio koncept kako bi otvorili a da se drze pandemioloskih mjera u vandrednoj situaciji.
Napravili nisu skoro pa nista.
I sada ce im drazva odrediti onda kako ce raditi.

Ali eto ja tebe pitam sta je alternativa?
Imas li ti neki koncept? Kako bi mogli raditi?
nisam epidemiolog, virusolog, mikrobiolog... pa da se razumijem i odredjujem koje i kakve su mjere neophodne za rad, koji bi bio siguran za osoblje i goste.

ako za privatnike vaze zakoni i mjere koje donese krizni stab i duzni su se istih pridrzavati, logicno bi bilo da se na iste odnose i zakoni i clanovi ustava koji kazu da se ne moze oduzimati pravo na rad. medjutim, masi ljudi je oduzeto pravo na rad, od strane federalnih organa (cujem da postoji mogucnost pokretanja zbirnih tuzbi od strane malih obrta), a obaveze prema drzavi su ostale u obavezi izmirenja. e, to nije u redu. ZABRANJEN ti rad, prihodi 0 KM, a drzava trazi svoje, telekom operater svoje, vodovod svoje, ep svoje, kjkp rad svoje, banka svoje...

zar nije bilo logicno reci, ok, zbog situacije smo vam zabranili rad, ali, zauzvrat, bez ikakve birokratije, podnosenja zahtjeva i sl., oslobodjeni ste svih davanja, jer ne radite, nemate prihoda, samim tim niste u mogucnosti ni izmiriti obaveze. posao vam miruje do normalizacije stanja, i ti sto, kako ti kazes "kmece", hoce da pokusaju mjesecni minus spustiti sa 2.000 mjesecno, na, recimo hiljadu mjesecno. ali, jedan upis inspekcije, jer je, recimo ista raja, njih 6, sastavila dva stola i sjela, ne da ce te vratiti u minus od 2.000 KM, nego ti i ugasiti posao. odrede da za istim stolom moze biti jedno drustvo, a za drugim drugo, po cetvero. sta ako je njih 6 zajedno doslo u jedan objekat? sta je razlika sjede li na darivi zajedno na podzidu ili u basti za istim stolom? kao, ako ih je 4 za stolom, nece se zaraziti, ali ako ih je 6, hoce 100%?

a, fadil, dao iz svog lijevog i prebacio u svoj desni dzep 244 KM. dao iz budzeta, ali si "isti" dan vratio te pare u taj isti budzet.
tandmand

#2674 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by tandmand »

elcaliente wrote: 09/05/2020 09:46 Svaki frizerski koji nije u stanju da da 50 maraka u mjesecu na higijenu neka odmah zatvori.
Tako svako razmišlja kada privatniku šalje svoj račun od 10, 30, 50, 100 KM; kao šta je to vama, ako to ne možete platiti što radite ... i on se postavlja kao da je on jedini na svijetu koji privatniku želi uzeti 50 KM.

Ali takvih je mnogo, 50 po 50 KM, mjesečno se nabere jedna dobra plata nekoga na budžetu a kojem ne traže 50 KM za ovo za ono ...

Neki dan se pojaviše oni iz Sanitacija d.o.o. (firma preminulog doktora), nose bidon dezinfekcionog sredstva, prskalicu, fasciklu i ubjeđuju vlasnike radnja da moraju pristati na njihovu dezinfekciju, koju će oni naplatiti 30 KM i staviti naljepnicu na vrata. Ma hajte molim vas.
bunk

#2675 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

tandmand wrote: 09/05/2020 13:07
elcaliente wrote: 09/05/2020 09:46 Svaki frizerski koji nije u stanju da da 50 maraka u mjesecu na higijenu neka odmah zatvori.
Tako svako razmišlja kada privatniku šalje svoj račun od 10, 30, 50, 100 KM; kao šta je to vama, ako to ne možete platiti što radite ... i on se postavlja kao da je on jedini na svijetu koji privatniku želi uzeti 50 KM.

Ali takvih je mnogo, 50 po 50 KM, mjesečno se nabere jedna dobra plata nekoga na budžetu a kojem ne traže 50 KM za ovo za ono ...

Neki dan se pojaviše oni iz Sanitacija d.o.o. (firma preminulog doktora), nose bidon dezinfekcionog sredstva, prskalicu, fasciklu i ubjeđuju vlasnike radnja da moraju pristati na njihovu dezinfekciju, koju će oni naplatiti 30 KM i staviti naljepnicu na vrata. Ma hajte molim vas.
Tako se radi svakih 6 mjeseci oduvijek.
U zavisnosti od kvadrature te rebnu.
Zapipsaju i zalijepe na vrata.
Locked