U prevodu ljudi nespremni ulaze u brak, tj i ne znaju ni približno šta ih čeka. Dobro neko već reče, holywood je dobro zajeb'o milenialse, vidjet ćemo hoće li budući naraštaji naučiti iz njihovh grešaka.Tomahawk11 wrote: ↑08/05/2020 12:08Zato što su mnogi jedne osobe prije braka, druge u braku.
Da li se promjene ili vješto skrivaju neke svoje osobine/mane...može biti i jedno i drugo.
U principu ne fali ništa ako to tako neko želi.
To pitanje bi mogao postaviti za više različitih situacija u koje dospijevaju ljudi.
Npr. zašto investirati u nešto i rizikovati da sve propadne?
Ženidba, djeca i razvod
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Veigar
#251 Re: Ženidba, djeca i razvod
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#252 Re: Ženidba, djeca i razvod
Nema pravila.
Neko ulazi skroz nespreman, neko konta da je spreman, ispostavi se da je nespreman.
Problem današnjice su i društvene mreže. Svi se prate međusobno.
Drugarice imaju momke koji voze dobra auta, kako sad ona da ide sa momkom koji ima neku krntiju ili nema nikako auto.
A svidio joj se.
Ista je stvar i sa muškima. Nabijaju jedni drugim komplekse.
Onda kad se ulazi u brak svi su prilično opterećeni ili ne vide ono što bi trebali da vide i što bi trebalo biti problem.
Zato je danas brak toliko komplikovan. Nastavi li se ovim trendom, bračne zajednice će biti svedene na statistički uzorak.
- pustopoljina
#253 Re: Ženidba, djeca i razvod
Zasto unaprijed odustati?
Zasto studirati?
Zasto studirati?
- pustopoljina
#254 Re: Ženidba, djeca i razvod
Bravo.Tomahawk11 wrote: ↑08/05/2020 12:27Nema pravila.
Neko ulazi skroz nespreman, neko konta da je spreman, ispostavi se da je nespreman.
Problem današnjice su i društvene mreže. Svi se prate međusobno.
Drugarice imaju momke koji voze dobra auta, kako sad ona da ide sa momkom koji ima neku krntiju ili nema nikako auto.
A svidio joj se.
Ista je stvar i sa muškima. Nabijaju jedni drugim komplekse.
Onda kad se ulazi u brak svi su prilično opterećeni ili ne vide ono što bi trebali da vide i što bi trebalo biti problem.
Zato je danas brak toliko komplikovan. Nastavi li se ovim trendom, bračne zajednice će biti svedene na statistički uzorak.
I da dodam...neka se mijenja, neka bude statisticka greska, ako je to jedina win-win opcija...pa kom obojci, kom opanci. Citav zivot je u gazenju dalje.
-
moonca
#255 Re: Ženidba, djeca i razvod
Tomahawk11 wrote: ↑08/05/2020 12:27 U prevodu ljudi nespremni ulaze u brak, tj i ne znaju ni približno šta ih čeka. Dobro neko već reče, holywood je dobro zajeb'o milenialse, vidjet ćemo hoće li budući naraštaji naučiti iz njihovh grešaka.
Generacija 'z' su jos gori... nije im brak. prioritet..mada...ulaze u brak/ vishe zajednicu ..ali, brzo i izlaze.... ne , osvcu se na okolinu...odrasli su uz -interenet,drustvene mreze..taj vid komunikacije.. druzenja.... nemaju strah nit ce osjetiti da su usamljeni...
-
moonca
- Veigar
#257 Re: Ženidba, djeca i razvod
Mrsko mi se više ponavljat.
- Veigar
#258 Re: Ženidba, djeca i razvod

Možda se ipak vraćamo na staro.
- Euridika
- Globalna šefica
#259 Re: Ženidba, djeca i razvod
A kakva su u ovom slučaju prava djeteta? Jasno mi je da su se žena i muškarac dogovorili šta njima odgovara (njoj dijete, njemu da nema nikakvih obaveza), ali šta ćemo s djetetom, šta njemu treba?Veigar wrote: ↑08/05/2020 10:21Naglasio sam da u tom slučaju ona mora pronaći muškarca kojem je to OK i tada to smatram za OK jer i on se izjasnio da je to za njega OK. I genrealno gledajući takva situacija je ok. Bilo koji muškarac koji želi poprodicu ni u ludilu ne bi pristao na ovaj aranžman, ali da se ne lažemo ima ih koji bi drage volje za dobar sex jednom ili više puta bili voljni ovo uraditi. Tada mi to apsolutno ne pretstavlja nikakav problem, jer su obje strane saglasne sa takvim aranžmanom.
- Veigar
#260 Re: Ženidba, djeca i razvod
To je odgovornost njih oboje, nek mu objasne ili objasni zašto je to tako. Zašto mama nije htjela muža a zašto babo nije htio mamu i kćer/sina. Malo je reć da je ogavno i pomisliti na ovakvo nešto ali nekako mi lakše bude kad znam da su oboje htjeli tako, nego kad jedno hoće a drugo hoće ali minus 1. Suludo znam, al hajde de, budi pametan u ovom vaktu.Euridika wrote: ↑08/05/2020 13:54A kakva su u ovom slučaju prava djeteta? Jasno mi je da su se žena i muškarac dogovorili šta njima odgovara (njoj dijete, njemu da nema nikakvih obaveza), ali šta ćemo s djetetom, šta njemu treba?Veigar wrote: ↑08/05/2020 10:21Naglasio sam da u tom slučaju ona mora pronaći muškarca kojem je to OK i tada to smatram za OK jer i on se izjasnio da je to za njega OK. I genrealno gledajući takva situacija je ok. Bilo koji muškarac koji želi poprodicu ni u ludilu ne bi pristao na ovaj aranžman, ali da se ne lažemo ima ih koji bi drage volje za dobar sex jednom ili više puta bili voljni ovo uraditi. Tada mi to apsolutno ne pretstavlja nikakav problem, jer su obje strane saglasne sa takvim aranžmanom.
- saint_mirad
#261 Re: Ženidba, djeca i razvod
A koliko žena ima isti ili sličan plan iz uvodnog posta ali ne pričaju o tome?
-
moonca
#262 Re: Ženidba, djeca i razvod
..da, ali -ako je trend- kako pokretac teme -nagovjestava- bilo bi fer- da zakon zastiti i oca- da mu mogucnost - ako se on osjeca iskoristenim-- kao donator -- da zeni/ majci uskrati taj novcani dodatak. Naravno ne upisivanje kao oca je -nemoguce._id=16486207 wrote:08/05/2020 09:34 a sto se alimentacije tice - samo jos jedna stavka: dakle staratelj, odnosno roditelj kojemu je dodijeljeno dijete ima zakonsku obavezu da stiti prava djeteta dok god je ono maloljetno. inace se moze teretiti za zanemarivanje djeteta. dakle zakonska obaveza majke jeste da se pobrine da dijete dobije izdrzavanje od oca nakon razvoda koje mu po zakonu pripada.
Zelis dijete- na taj nacin- snosi troskove.
Mada, ne mislim da je alimentasija dovoljna - da pokrije troskove odgoja.
- pustopoljina
#263 Re: Ženidba, djeca i razvod
Kako bi bilo da otac ne donira spermij?
A ne da se naknadno odlucuje ne donirati 50% uzdrzavanja?
Ako se osjeca iskoristenim...
Ne uskracuje ga zeni.
Ne uskracuje ga zeni.
- pustopoljina
#264 Re: Ženidba, djeca i razvod
Ako ce vam biti lakse: SVE.saint_mirad wrote: ↑08/05/2020 14:10 A koliko žena ima isti ili sličan plan iz uvodnog posta ali ne pričaju o tome?
sve zene ikad. Bog ih je postavio da vas iskoristavaju.
A sad vi skontajte sta ste bogu skrivili.
Pa dokle ovo ide...indijo...
- saint_mirad
#265 Re: Ženidba, djeca i razvod
Take it easy, nisi me razumela. Hoću reći da slučajevi opisani nisu toliko retki koliko se čini. S druge strane tu igru obmane recimo igraju i muškarci naročito kad daju lažna obećanja da bi njima žene ranije i radije dale.pustopoljina wrote: ↑08/05/2020 14:21Ako ce vam biti lakse: SVE.saint_mirad wrote: ↑08/05/2020 14:10 A koliko žena ima isti ili sličan plan iz uvodnog posta ali ne pričaju o tome?
Kod većine insana to bude igra zajebi ili budi zajeban, bilo to otvoreno ili suptilno. Iskreni odnosi bez proračunatosti su prava retkost u ovoj eri sopstva.
Da se ogradim ne napadam ni žene ni muškarce, samo konstatujem. Za svakog važi isto, pamet u glavu jer nema univerzalnih pravila.
- sadie_forever
#266 Re: Ženidba, djeca i razvod
Ne samp njih nisu bolji ni 90ih generacijeVeigar wrote: ↑08/05/2020 12:20U prevodu ljudi nespremni ulaze u brak, tj i ne znaju ni približno šta ih čeka. Dobro neko već reče, holywood je dobro zajeb'o milenialse, vidjet ćemo hoće li budući naraštaji naučiti iz njihovh grešaka.Tomahawk11 wrote: ↑08/05/2020 12:08Zato što su mnogi jedne osobe prije braka, druge u braku.
Da li se promjene ili vješto skrivaju neke svoje osobine/mane...može biti i jedno i drugo.
U principu ne fali ništa ako to tako neko želi.
To pitanje bi mogao postaviti za više različitih situacija u koje dospijevaju ljudi.
Npr. zašto investirati u nešto i rizikovati da sve propadne?
- pustopoljina
#267 Re: Ženidba, djeca i razvod
Ja stvarno ne mislim da je ikad ista drugacije bilo.saint_mirad wrote: ↑08/05/2020 14:36Take it easy, nisi me razumela. Hoću reći da slučajevi opisani nisu toliko retki koliko se čini. S druge strane tu igru obmane recimo igraju i muškarci naročito kad daju lažna obećanja da bi njima žene ranije i radije dale.pustopoljina wrote: ↑08/05/2020 14:21Ako ce vam biti lakse: SVE.saint_mirad wrote: ↑08/05/2020 14:10 A koliko žena ima isti ili sličan plan iz uvodnog posta ali ne pričaju o tome?
Kod većine insana to bude igra zajebi ili budi zajeban, bilo to otvoreno ili suptilno. Iskreni odnosi bez proračunatosti su prava retkost u ovoj eri sopstva.
Da se ogradim ne napadam ni žene ni muškarce, samo konstatujem. Za svakog važi isto, pamet u glavu jer nema univerzalnih pravila.
Pa misa mu njegovog...koliko je staro ono da "samo retki nađu retke"...
-
moonca
#268 Re: Ženidba, djeca i razvod
..Ako se utvrdi da je zenin cilj braka bio -- legalno rodjenje djeteta, i 'iznenadni' zahtjev za razvod--bez valjanog razloga -pustopoljina wrote: ↑08/05/2020 14:19 Kako bi bilo da otac ne donira spermij?
Ne uskracuje ga zeni.
sve ostalo otaviti na svijest -muzkraca/ muza .. i da ga zakon tu podrzava..
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#269 Re: Ženidba, djeca i razvod
Niko nije spomenuo situaciju surogat majke koja jedino treba roditi dijete i poslije toga svojim putem?
- pustopoljina
#270 Re: Ženidba, djeca i razvod
I kako mislis da se to moze utvrditi? Stranica iz dnevnika?moonca wrote: ↑08/05/2020 14:52..Ako se utvrdi da je zenin cilj braka bio -- legalno rodjenje djeteta, i 'iznenadni' zahtjev za razvod--bez valjanog razloga -pustopoljina wrote: ↑08/05/2020 14:19 Kako bi bilo da otac ne donira spermij?
Ne uskracuje ga zeni.
I sta je "bez valjanog razloga" razvod?
Niste mi jasni nikako...
A sve mislim da sam ja ziheras...
- MarlboroGold
#271 Re: Ženidba, djeca i razvod
Ja nigdje ne govorim da on ne treba plaćati alimentaciju. Naravno da treba. Ovdje je problem karakter pojedinih majki.hadzinicasa wrote: ↑08/05/2020 11:09uoce te ne blatim, nisam ja ovo izjavila nego ti.MarlboroGold wrote: ↑08/05/2020 10:19Osjećam se prozvanim.hadzinicasa wrote: ↑08/05/2020 09:34 sto ce reci - zakonski to je djetetov novac na koji ono ima pravo. i onda dodje neko i kaze - trazi ona alimentaciju iako joj ne treba. i u jednoj recenici iznese svoj stav (necu ga ovdje karakterizirati) o cjelokupnom pitanju i zenama usput.
Kad se na dijete gleda kao ratni plijen - da traži ona alimentaciju. U vezi ne treba - ne treba njoj lično pored što, recimo, ok zarađuje, a novac od alimentacije svojata kao da je njen a ne djetetov. I očevi znaju gledati na djecu kao ratni plijen. Pored navedenog opet nisam nigdje generalizirao. Džaba me pokušavaš blatiti tim glupostima.
Tačno čitate samo ono što želite vidjeti kako bi se uklopilo u vaš hu ha patrijarhat narativ.
jer ako je dijete kod nje i izdrzava ga, onda na dijete trosi svoj novac koji bi inace potrosila na sebe. nema, ali nema scenarija (osim da je dijete zapusteno, gladno a ona se provodi) u kojem ona novac od alimentacije svojata kao da je njen a ne djetetov. ne razumijes koncept cim mozes reci da joj ne treba..
to sto ona dobro zaradjuje ne znaci da otac ne treba materijalno da ucestvuje u podizanju svog djeteta kroz alimentaciju s kojom ce ona naravno raspolagati kao staratelj do puniljetnosti djeteta?
Uostalom ne planiram se dalje osvrtati na ovu priču... želim ti ugodan dan.
- MarlboroGold
#272 Re: Ženidba, djeca i razvod
Sa ovim se moram složiti. Koliko god da si se Veigare ( nemoj me ultijem zveknutipustopoljina wrote: ↑08/05/2020 09:21 P.s. jedini koji se zacudio tome da ima zena koje nisu svetice si ti.
Zeni ne trebas to objasnjavati.
I nije nikakav novi trend biti zena, a ne biti Covjek.
Od narodnih pripovijedaka do komsiluka...ima dobrih i losih.
Lijenih i vrijednih, sto zavade familiju i sto donesu harmoniju.
Sta je tu novo?
Nov si ti, eto sta je novo.
Mozda te i nisam trebala nagaziti, al' umjesto sto ovdje kukas unaprijed, bolje da se s nekom curom dopisujes.
Eno opet...
Momak, nije svijet poceo s tobom. Haj' umij se i sretno.
Ne mrzis zene, ali ih se bojis.
Ljudi znaju biti govna - nebitno jesu li muškarci ili žene. Opravdavati, umanjivati, tražiti razloge takvog ponašanja (poput feministica za žene uglavnom u posljednje vrijeme) to nema opravdanje kad su u pitanju djeca. Ispaštanje djece je nešto što ne podnosim ni sekundu i na to ću uvijek glasno reagovati bio forum ili uživo.
Last edited by MarlboroGold on 08/05/2020 15:10, edited 3 times in total.
- pustopoljina
#273 Re: Ženidba, djeca i razvod
Znam...detekor lazipustopoljina wrote: ↑08/05/2020 14:55I kako mislis da se to moze utvrditi? Stranica iz dnevnika?moonca wrote: ↑08/05/2020 14:52..Ako se utvrdi da je zenin cilj braka bio -- legalno rodjenje djeteta, i 'iznenadni' zahtjev za razvod--bez valjanog razloga -pustopoljina wrote: ↑08/05/2020 14:19 Kako bi bilo da otac ne donira spermij?
Ne uskracuje ga zeni.
I sta je "bez valjanog razloga" razvod?
Niste mi jasni nikako...
A sve mislim da sam ja ziheras...
-
moonca
#274 Re: Ženidba, djeca i razvod
To je biznis.. sve je jasno.Tomahawk11 wrote: ↑08/05/2020 14:53 Niko nije spomenuo situaciju surogat majke koja jedino treba roditi dijete i poslije toga svojim putem?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#275 Re: Ženidba, djeca i razvod
A obrnuto ljubav?moonca wrote: ↑08/05/2020 15:16To je biznis.. sve je jasno.Tomahawk11 wrote: ↑08/05/2020 14:53 Niko nije spomenuo situaciju surogat majke koja jedino treba roditi dijete i poslije toga svojim putem?