Rušenje letjelica u ratu

Post Reply
ofentash

#26 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by ofentash »

otac_makarije

#27 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by otac_makarije »

tempuser wrote: 02/05/2020 22:18
Srbi su sept 1992. oborili Talijanski G-222 koji je prevozio pomoc za Sarajevo.
Zar nije HVO uknjizio to obaranje, a malo poslije senlucio po helikopterima koji su trazili mjesti pada....
prasoje

#28 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by prasoje »

Vezano za obaranje italijanskog aviona

https://www.prpchannel.com/en/Non-forge ... -sarajevo/

Tekst iz italijanske "Republike", ima više detalja, tekst je malo rogobatan jer je u pitanju prevod.

Spomenik poginulima

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... nia_02.JPG
otac_makarije

#29 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by otac_makarije »

Emiremir33 wrote: 02/05/2020 11:06
tetejac wrote: 02/05/2020 09:43 Srušen je naš helikopter koji je prevozio petom korpusu pomoć. Ne sjećam se godine ali znam 100% da je oboren.
Za Posavsko ratiste 1992 su pricali,barem mediji da je sruseno odredjen broj aviona i helikoptera.Sad koliko je to istina ?
Prvi avion koji je oborila PVO VRS je bio prvi avion hrvatskog zrakoplovstva (mig 21 bis, ev. Br. 101) na prostoru izmedju Dervente i Prnjavora 26.06.1992.
Emiremir33

#30 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by Emiremir33 »

otac_makarije wrote: 04/05/2020 19:29
Emiremir33 wrote: 02/05/2020 11:06
tetejac wrote: 02/05/2020 09:43 Srušen je naš helikopter koji je prevozio petom korpusu pomoć. Ne sjećam se godine ali znam 100% da je oboren.
Za Posavsko ratiste 1992 su pricali,barem mediji da je sruseno odredjen broj aviona i helikoptera.Sad koliko je to istina ?
Prvi avion koji je oborila PVO VRS je bio prvi avion hrvatskog zrakoplovstva (mig 21 bis, ev. Br. 101) na prostoru izmedju Dervente i Prnjavora 26.06.1992.
Znaci bilo obrnuto obaranje
otac_makarije

#31 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by otac_makarije »

Obarani su i avioni RV VRS, naravno
Prilikom borbi za Posavinu 11. juna 1992. godine kod Johovca oboren je dvosjed NJ-21 Jastreb.

28. juna 1992. godine, iznad Odžaka kod Modriče oboren je avion J-22 Orao. Avion J-22 Orao (ev. br. 25105) oboren je od strane PVO 108. brigade ZNG iz Slavonskog Broda.

Vezano za temu, meni je najvece iznenadjenje bilo kada sam malo ovo pretrazivao po netu, koliko je ukupno raznih letjelica jos razlicitijih sukobljenih snaga poobarano u tom ratu obzirom da je bar deklarativno bila na snazi zabrana letova.
iceman ze

#32 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by iceman ze »

imao sam priliku biti na Batajnici krajem 80tih, tada sam imao priliku sjesti u mig21, i to je zadnji put da sam ih tako blizu i vidio.
trocadero

#33 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by trocadero »

ofentash wrote: 02/05/2020 20:24 Image
Goražde, 16.04.1994.
E za ovim Englezom su moji trčali al umače za dlaku. :D
otac_makarije

#34 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by otac_makarije »

RV ARBiH je prvu letjelicu izgubilo 18. jula 1992. godine. Avion Utva 66 je unistena prilikom prinudnog slijetanja pored Zagreba. Nakon polijetanja iz Tuzle, prilikom preleta preko Majevice uletila je u vatru PVO VRS. Zvanican uzrok pada nakon istrage - nedostatak goriva.
Emiremir33

#35 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by Emiremir33 »

trocadero wrote: 05/05/2020 02:01
ofentash wrote: 02/05/2020 20:24 Image
Goražde, 16.04.1994.
E za ovim Englezom su moji trčali al umače za dlaku. :D
Englezi su vas bombardovali oko Gorazda
tempuser

#37 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by tempuser »

:thumbup:
Interesantno, pogotovo ovo oko avijacije VRS-a, šta je preživjelo nakon rata itd...
Inače, Orkani, povod za bombardovanje BNT-a, su interesantna priča. Projekat je razvijan u saradnji sa Sadamom Huesinom kao najubojitije oružje JNA. Sadam pare, projekat VTI Žarkovo (mislim), vozilo FAP 3232, lansirni sistem sa 12 cijevi BNT, rakete Pretis 262mm sa kasetnom glavom, domet 50, elektronika i komunikacija Rudi Čajevec BL.
Ukupno je proizvedeno 16 kom, 2 prototipa i 14 serijskih. Jedan prototip eksplodirao tokom testiranja, drugi nakon testiranja u Iraku vraćen u Jugoslavniju i poslat u Artiljerijski Školski centar Zadar (u kojem su btw 1991 god istvremeno službovali Mimčio Perišić, Agim Čeku, Milivoj Petković i Atif Dudaković).
Od 14 serijskih Iraku je isppručena baterija od 4 kom sa 1000 projektila, a rat je u BNT-u dočekalo preostalih 10 kamiona sa lanserima bez projektila namjenjenih za JNA, 6 gotovih i 4 nekompletna. JNA je kiksala u procjeni i do početka rata nije uspjela (za divno čudo) izvući Orkane iz BNT-a. Od tih 6 HVO je 22.4.1992. drpio 2 kom i poslao za HrV-u koji je još u 1991 god. u lvojnom skladištu Mala Bara u luci Ploče zaplijenio ca 50 raketa ja Orkan (odmah nakon toga je JNA raketirana skladište iz zraka), jedan je djelovao u Oluji, drugi je bio na istočnom ratištu, sad su oba u muzeju u Vukovaru. Navodno je bio još jeda nkoji je eksplodirao kad su pokušali da lansiraju neku brazilsku granatu, ali se to ne uklapa u cirru proizvedenih. Kod nas su ostala 4 kom ali bez projektila koji su ostali kod komšija u Pretisu. Kad su Srbi dobili info da je u SR Bugojno počela proivodnja granata za Orkan VRS je naredio ovaj avionski napad. Navodno su ta 4 kom u vojnom skladištu u Visokom, nekad sam naletio na sliku jednog koji je bio izložen u TZ. Preostala 4 nedovršena su dočekala kraj rata u BNT-u i SFOR ih je uništio.
VJ je imala svega 4 cijevi i dosta raketa na testiranju u VTI Žarkovo, pa su te nabili na lansirni ZIL od Luna koji izgleda k'o qurac na kijametu jer je lafeta 2 x duža od lansera. Ta skalamerija je još u aktivnoj službi VS-a pod nazovom Orkan 2. Najniteresantnija je priča je o tom drugom prototipu. Prvo je poslan za Irak, pa vraćen u Zadar nakon čega na početku rata u HR 1991 god. zvučen u Knin i predat u VRKS da bi ga Martić koristio na raketiranje Zagreba kao odmazdu na Blijesak. U toku Oluje ga izvlače iz RKS u RS i predju u VRS-u, tako da je i danas u Banja Luci. Navodno su i sa njega skinuli 4 cijevi i poslali u SRB za još jedan Okran 2.
Dosta offa od mene...
sparky

#38 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by sparky »

tempuser wrote: 08/05/2020 01:15
Interesantno, pogotovo ovo oko avijacije VRS-a, šta je preživjelo nakon rata itd...
Inače, Orkani, povod za bombardovanje BNT-a, su interesantna priča. Projekat je razvijan u saradnji sa Sadamom Huesinom kao najubojitije oružje JNA. Sadam pare, projekat VTI Žarkovo (mislim), vozilo FAP 3232, lansirni sistem sa 12 cijevi BNT, rakete Pretis 262mm sa kasetnom glavom, domet 50, elektronika i komunikacija Rudi Čajevec BL.
Ukupno je proizvedeno 16 kom, 2 prototipa i 14 serijskih. Jedan prototip eksplodirao tokom testiranja, drugi nakon testiranja u Iraku vraćen u Jugoslavniju i poslat u Artiljerijski Školski centar Zadar (u kojem su btw 1991 god istvremeno službovali Mimčio Perišić, Agim Čeku, Milivoj Petković i Atif Dudaković).
Od 14 serijskih Iraku je isppručena baterija od 4 kom sa 1000 projektila, a rat je u BNT-u dočekalo preostalih 10 kamiona sa lanserima bez projektila namjenjenih za JNA, 6 gotovih i 4 nekompletna. JNA je kiksala u procjeni i do početka rata nije uspjela (za divno čudo) izvući Orkane iz BNT-a. Od tih 6 HVO je 22.4.1992. drpio 2 kom i poslao za HrV-u koji je još u 1991 god. u lvojnom skladištu Mala Bara u luci Ploče zaplijenio ca 50 raketa ja Orkan (odmah nakon toga je JNA raketirana skladište iz zraka), jedan je djelovao u Oluji, drugi je bio na istočnom ratištu, sad su oba u muzeju u Vukovaru. Navodno je bio još jeda nkoji je eksplodirao kad su pokušali da lansiraju neku brazilsku granatu, ali se to ne uklapa u cirru proizvedenih. Kod nas su ostala 4 kom ali bez projektila koji su ostali kod komšija u Pretisu. Kad su Srbi dobili info da je u SR Bugojno počela proivodnja granata za Orkan VRS je naredio ovaj avionski napad. Navodno su ta 4 kom u vojnom skladištu u Visokom, nekad sam naletio na sliku jednog koji je bio izložen u TZ. Preostala 4 nedovršena su dočekala kraj rata u BNT-u i SFOR ih je uništio.
VJ je imala svega 4 cijevi i dosta raketa na testiranju u VTI Žarkovo, pa su te nabili na lansirni ZIL od Luna koji izgleda k'o qurac na kijametu jer je lafeta 2 x duža od lansera. Ta skalamerija je još u aktivnoj službi VS-a pod nazovom Orkan 2. Najniteresantnija je priča je o tom drugom prototipu. Prvo je poslan za Irak, pa vraćen u Zadar nakon čega na početku rata u HR 1991 god. zvučen u Knin i predat u VRKS da bi ga Martić koristio na raketiranje Zagreba kao odmazdu na Blijesak. U toku Oluje ga izvlače iz RKS u RS i predju u VRS-u, tako da je i danas u Banja Luci. Navodno su i sa njega skinuli 4 cijevi i poslali u SRB za još jedan Okran 2.
Dosta offa od mene...
Ma nije off. Super informacije. Nego ja slucajno vidio temu, preletim je i vidim da se ne spominje taj događaj, a meni je nekako ostalo urezano u pamcenje, ali nisam bio siguran jesu li 4 i 5 aviona. Nisam znao ni razlog polijetanja, a sjecam se da je kruzila prica, kao snimio ih avacs, a iz italije poletjeli f16 i stigli ih oboriti. Vjerovatno se malo dizao moral i nadmoc natoa dizala do nebesa.
tempuser

#39 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by tempuser »

sparky wrote: 08/05/2020 09:28 Nisam znao ni razlog polijetanja, a sjecam se da je kruzila prica, kao snimio ih avacs, a iz italije poletjeli f16 i stigli ih oboriti. Vjerovatno se malo dizao moral i nadmoc natoa dizala do nebesa.
Da li su poletjeli iz Aviana tek nakon što su ih je AVACS iznad Mađarske snimio ili je to bio par u redvnoj patroli izna no fly zone bojim se da nikad nećemo saznati.
Nekako sam više sklon da ih je poskidala redovna patrola koja je čuvala no fly zonu, a evo i zašto. NATO je 26.3.1999 oborio dva MIG-a 29 koji su sa Batajnice poletjeli u prsretanje NATO avjacije koja ne nalijetala iz Mađarske, ali ih nisu oborili NATO avioni koji su presretali nego par aviona koji nije imao veze sa bombardovanjem več je patrolirao u no fly zoni iznad Bosne jer su bježeći prešli u zračni prostor BiH, što znaši da je cijelo vrijeme no fly zone par aviona bio iznad BiH 24/7. Oba pilota su pala oko Bijeljine, jedan je nađen mrtav u sjedalu, a drugi je uspješno sletio padobranom pa su ga lolakni Srbi prošvercovali nazad u Srbiju.
Nije direktna tema, ali nije ni veliki off.. Koga interesuje na YT postoji niz dokumentaraca o avijaciji VSRJ, prije svega 209 lovačkom puku sa Batajnice i MIG-ovima 29, u toku bombardovanja NATO-o, tipa Niko nije rekao ne ili Siguran let u smrt, pa nesto tipa Ratni dnevnik 209. lovačkog puka... Interesantno je da je dokumentarac Niko nije rekao ne, pa i Siguran let u smrt prilično kritičan. Osim što kritikuju apsurdnost dizanja 2-3 feleričnih MIG-a u odnosu u presretanje desetine aviona NATO-a, otkrivaju raspad sistema u RV VSRJ, kako su piloti imali jako mali trenaže, da su se resursi "produžavali" samo kroz papireda su avioni bili poluispravni, na jednom ne radi radar ovaj, na drugom radar onaj, na trecem radio stanica, itd... U princupu, letjeli su samo MIG-ovi 29 i samo su 1 ili 2 pilota koji su poletjeli su uspjeli da se spuste, svi ostalih nekih 6 kom su poskidani u zraku u rekodrnom roku, 4 su pogođeni za zemlji. 7. MIG-29 koji je oboren je po svemu sudeći oborila RV i PVO izan Valjeva. I to je čudna priča, naon što su ih u martu poobarali ko glinene golubove avioni VSRJ nisu dalje letjeli jer nije bilo smisla dok neki general iz sujete nakon mjesec i nešto pauze nije naredio da se jedan MIG digne i to je zapalo nekog mladog pikota. Kako je to bila bukvalno samoubilačka misija njega je bukvalno iz kabine izbacio komadant puka M. Pavlović koji je poslije 12 minuta leta i oboren. Zapravo NATO je prestao ciljati avione na zemlju kad po svojoj računici uništio sve MIG-ove 29. Ovih 10-ak koje sad ima VS su preživjeli navodno jer NATO pogodio toliko maketa u prirodnoj veličini koje su bile ideja nekog pilota. Makete su fakat postojale, navodno jedina preživjela i sad je u krugu Muzeja Vazduhoplovstva na Surčinu. BTW sam Muzej u formi staklenog disk je prijektovao Ivan Strauss. Sam muzej je dosta ofucan, eksponati vani više liče na otpad, ali preporuka za posjetiti kome se da... Naravno najveći dio je posvećen ratnoj avijaciji od kraljevine naovamo, ima nešto eksponata ostataka NATO letjelica koje su oborili 1999., ali ima dio koji je malo nostalgičan vezan za JAT i neka bolja vremena, inetersantnih stvari tip Heliopter MI-1 AMSJ-a.

Pogođena maketa
Image

Preživjela mateta (nedavno su je malo uljudili i ofarbali), kad sam je ja vodio bila je ofcana i izblijedjela.
Image
Last edited by tempuser on 08/05/2020 18:55, edited 2 times in total.
prasoje

#40 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by prasoje »

tempuser wrote: 08/05/2020 10:46 cute girl names
:) ?
tempuser

#41 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by tempuser »

prasoje wrote: 08/05/2020 17:18
Prikace ti na lik za kacenje fotki! :D
DonieBrasco

#42 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by DonieBrasco »

Gledao sam snimke kako HVO stingerima obara srpske avione jedan negdje iznad hercegovine i jedan iznad Dubrovnika.

Ovaj snimak iz Dobrovnika je bas jasan vidi se ispaljenje stingera i kako rusi, ne znam koji su avioni u pitanju
prasoje

#43 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by prasoje »

tempuser wrote: 08/05/2020 17:31
Mislio sam da je nešto takvo, ali ubija ozbiljnost posta. :)

Obaranja MQ-1 Predatora, tekst spominje i druga obaranja od strane PVO Vojske Republike Srpske.

https://www.ekspres.net/region/smrt-pre ... ike-srpske
iceman ze

#44 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by iceman ze »

Taj Kdnt puka Pavlovic, ako se ne varam je bio the best pilot u takmicenju RV PVO, u Zemuniku '89, nesto sl.Top Gun-u.... :-)

https://youtu.be/550hyapsPLs
Minut :6.40
Last edited by iceman ze on 08/05/2020 18:55, edited 1 time in total.
prasoje

#45 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by prasoje »

Evo još informacija za onaj italijanski avion

https://www.latimes.com/archives/la-xpm ... story.html
tempuser

#46 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by tempuser »

prasoje wrote: 08/05/2020 17:56
tempuser wrote: 08/05/2020 17:31

Mislio sam da je nešto takvo, ali ubija ozbiljnost posta. :)

Obaranja MQ-1 Predatora, tekst spominje i druga obaranja od strane PVO Vojske Republike Srpske.

https://www.ekspres.net/region/smrt-pre ... ike-srpske
Ovo opraviJo sam da bude nivoJu.
tempuser

#47 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by tempuser »

iceman ze wrote: 08/05/2020 18:05 Taj Kdnt puka Pavlovic, ako se ne varam je bio the best pilot u takmicenju RV PVO, u Zemuniku '89, nesto sl.Top Gun-u.... :-)

https://youtu.be/550hyapsPLs
Minut :6.40
To je taj po imeni u prezimenu, ali nisam siguran da je ijedan od onih na snimku...
Guadalajara

#48 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by Guadalajara »

tempuser wrote: 08/05/2020 01:15
Dosta offa od mene...
Ma ovo je off..

Glavna tvornica artiljerijskih i raketnih sistema u Jugoslaviji bio je BNT. Tu su proizvedene topovske cijevi za tenkove T-55, M-84, haubice D-30, minobacaci, lansirne cijevi za Oganj, Plamen, Grad, Orkan, raketne komore za Strela-2M itd...

U BNTu su tokom rata proizvodili municiju za RB M-57, granate za haubice D30 122mm...
iceman ze wrote: 02/05/2020 23:59 bilo je avio napada na Zenicu, ali nisu potvrđene info oko obaranja ili oštećenja. Moja mišljenje da su iznad ze, ipak bili oštećeni, kada su naletali s juga u pravcu Ze, to je bilo nekad na početku rata. Znam da je pvo imao mogućnost, s obzirom na dobru opremljenost i rapoređenost na okolnim kotama oko grada.
Bombardovali su kovacnicu u zeljezari Zenica, jer je imala najvece hidraulicne prese za kovanje topovskih cijevi. Prese od 5000, 3000, 1800 tona....
Bio je i snimak neke srpske televizije na youtubu gdje govore da muslimani prave topovske cijevi u Zenici...

U zeljezari je bilo i skladiste TO
Guadalajara

#49 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by Guadalajara »

tempuser wrote: 08/05/2020 01:15 Interesantno, pogotovo ovo oko avijacije VRS-a, šta je preživjelo nakon rata itd...
Dosta offa od mene...
ovo je teska budalastinja :lol:

Slavo Rodic Bugojno je proizvodio PP/PT mine i upaljace. :)
Raketnu komoru prouzvodio je Pretis u Vogosci.
Eksploziv Prva Iskra Baric, a sirovine za Prvu Iskru azotara u Vitkovicima kod Gorazda.
Upaljac je proizvodio Slavko Rodic iz Bugojna.
Raketno gorivo SPS iz Viteza.
Lansirne cijevi Bratstvo iz Novog Travnika.
Inicijalne kapisle i pripale Pobjeda/Ginex iz Gorazda.
Guadalajara

#50 Re: Rušenje letjelica u ratu

Post by Guadalajara »

tempuser wrote: 08/05/2020 01:15 Preostala 4 nedovršena su dočekala kraj rata u BNT-u i SFOR ih je uništio.

Post Reply